Imunita a zdravý životní styl

34 nepřečtených
  • Roadcyclist

    Ahoj chlapi,

    Blíží se zima, období nachlazení je zde..

    Snažím se jíst zdravě, což tedy celý rok, ale nyní upravují i skladbu jídelníčku, kde je nyní více potravin s vitamínem C než v létě (jablka, pomeranče a na dokrasleni ovesné kaše trocha rakytniku) a nakonec skorice a lzice medu.

    Když už jsem nemocný, snažím se co nejvíc o přírodní léčbu strouzky cesneku a cumlanim hrebicku..

    Z doplňků stravy dávám běžný vitamin C z lékárny a teď uvažuji o Centrum ..

    Jaké máte zkušenosti Vy ? Co jako doplněk doporučujete? Netrpim nijak zásadně na časté nachlazení, ale vzhledem k tvrdému treninku musím tělu ten stres nějak kompenzovat..

    Díky a sportu zdar!

    0 4
    • osobne  

      Jako doplněk jedině vodní půst.

      1 1
    • zderes  

      Je toho určitě moc, ale mimo jiné pravidelné saunování, hodně olivového oleje (kupuju ho po pěti litrovkách) a odpočinek.

      0 0
    • Melvin  

      Určitě pomůže postupné otužování. Chce to trávit čas venku i v zimě. Vyhýbat se přílišnému stresu. Dobrá věc je i odšťavňovač a pravidelně si dělat džusy s ovoce a zeleniny.

      1 3
    • Polka  

      Jak jinak než kozí mlíko se sifonem ;-)

      11 1
    • dydy  

      Já bych doporučil domácí kimči. Vyrobíš 2× za zimu a nemusíš denně řešit nějakou zeleninu nebo ovoce, co šlo přes půl světa a je v tom víc chemie než v pracím prášku.

      1 0
    • Smazaný účet  

      Otuzovani, kolostrum, sauna, fermentovane vyrobky a musim zaklepat, ze uz dlouho nic neprislo (asi rok).

      1 3
    • Roadcyclist  

      Chlapi, blíží se podzim.

      Nějaké nové trendy, co užíváte z doplňků a prirozene stravy ?

      • Nexgen
      • tvaroh, kefir, ovoce, vločky
      • občas si vařím jako prevenci cibulovy čaj

      Zdrava potrava mě baví, tak to berte jako takový otevřený dotaz k diskuzi :)

      0 0
      • osobne  

        Proč zrovna Nexgen?

        0 0
      • Em.annick.an  

        Nejsem chlap :-), ale mnoho let se u mě i plošně osvědčují jednoduché věci a že víc není vždy lépe. Nemocná jsem nebyla x let. Jsou to staré netrendy místo nových trendů.

        Přednost před jakýmikoli doplnky má vždy strava. Zdravá je nic neříkající termín, kam se schová i mekáč 3×/den, když je k němu jejich plastový salát. Pro začátek vyházet průmyslově zpracované potraviny. Kdo chce tunit víc, odbourat co nejvíc prozánětlivých složek potravin (systémový zánět = imunita pravidelně na huntě).

        Péče o střevo a mikrobiom. 70–80% naší imunity. Zase jsme „oklikou“ zpět u stravy + kvašené. Ideál domácí fermenty jako pickles (kvašená zelenina, kvašené zelí nevyjímaje), kvasy, mléčný a jiné kefíry.

        Spánkový režim (jeden z best boosterů imunity, když je srovnaný, nesrovnaný ji hodně oslabuje), pitný režim

        Otužko (není třeba hned do ledu, stačí se pro začátek míň oblíkat, zvykat tělo na chlad), sauna (taky víc individuálně, není plošně pro všechny), ven za každého počasí, denní světlo, fajn jsou i některé dýchací techniky.

        Ze suplementů má smysl kvalitní dobře vstřebatelný Mg v několika formách/den (protizánětlivé, antioxidant, reguluje imunitu). D vit je lehce s ? Souhlas, před zimou je většina Čechů na spodní hranici nebo pod ní. Na jaře jsou někteří podle hodnot skoro mrtví :). I tak má smysl nejdřív nabrat hodnoty. Podzim i jaro jsou pro to nejvhodnější období. Jeho suplementace vždy lepší organická. Syntetika nepotěší játra a dá se jí i předávkovat. D vit z živočišných zdrojů má výrazně větší vstřebatelnost, než z rostlinných (aktuálně jsou trendy různé sladkovodní řasy, zbytečně vyhozené peníze). Pro správný metabolismus D vit je potřeba dostatečně vysoká hladina Mg v těle. Jinak se nebude ukládat, bez ohledu na kvalitu suplementace. C vit, když už, tak organický (kyselina L askorbová je jen jedna ze složek C vit, v doplncích navíc vždy syntetická, nejčastěji z kukuřice a nepomůže jí ani když je lypozomální). C vit když už, až u akutních stavů. Preventivně nemá moc smysl, tělo si ho neukládá. Brát ho ze stravy a/nebo doplněk s organickým C vit. Skvělý je např. zmíněný rakytník. Šípky, aronie a další domácí zdroje. Zázvor určitě, u zimomřivějších lidí. U ostatních individuálně a spíš opatrně.

        1 1
      • mais  

        vitamín D, vitamín C, čerstvé ovoce

        0 3
      • BHol  

        Zdravím,

        hlavní prevence, jak už tu bylo psáno, je dobrý spánek, dobrá strava, co nejméně stresu a pohyb.

        Minulý rok jsem se trochu otužovala a do jídelníčku jsem zařadila víc přírodních věcí i bylinek a nemocná jsem nebyla. Super je česnek, kurkuma zázvor a ženšen – info zde

        Snídaně mám většinou kaše s ořechy a ovocem a to mi úplně vyhovuje a na večeři už se snažím něco lehčího

        Kromě otužování jsem začala i se saunování a to určitě také pomáhá.

        A co týká doplňků, tak beru vit.D a magnézko – jen pozor aby bylo dobře vstřebatelné – info třeba tady.

        Ale myslím, že nejdůležitější je hlavně ten spánek a strava.

        1 1
        • J1RKA  

          Uvádí se, že k získání dostatečného množství vitaminu D (přibližné denní dávky vitaminu D [1000 MJ]) stačí, když třikrát týdně strávíte na slunci zhruba 20–30 minut.

          0 0
          • Copernicus  

            ne

            0 0
          • Melvin  

            Co jsem četl, tak pro naší zeměpisnou polohu to neplatí, protože určitou část roku (teď z hlavy přesně nevím) je slunce moc nízko.

            0 0
          • mais  

            Co jsem četl děcko je tu v červnu a červenci a část srpna

            0 0
        • detoxy  

          Neberu nic, spánek taky jak kdy. Ale co se mi osvědčilo, tak celoroční ježdění na kole do práce. Každý den 2 hodiny na čerstvém vzduchu i v náročných podmínkách nastartuje imunitu neuvěřitelným způsobem. Hodně důležité je chytnout a prodělat to postupné snižování teploty. Řekl bych, že právě teď je hraniční období, kdy s tím lze ještě začít. Každodenní zápřah nastartuje také regeneraci po zátěži, která se pak hodí při jakékoliv potřebě zootavení. Nikomu to necpu a nikoho na to nepřesvědčuji, ale mě to opravdu funguje. Samozřejmě ve výsledku je princip podobný jako při zmíněné saunování, otužování, či jakékoliv jiné sportování v přírodě. A samozřejmě si jsem vědom i toho, že v některých podmínkách se zvyšuje zase naopak riziko úrazu. Ale jsme na fóru o kolech, tak si myslím, že sem toto patří…

          2 0
          • VojtaXY  

            S tim souhlasim. Je lepsi byt trochu nemocny, kdyz jsou vsichni jeste zdravy a byt pak zdravy, kdyz je zbytek nemocny.

            0 0
    • plzakj  

      Saunovani

      Jezdeni na kole v teplotach pod 5st i pod 0. To dava nejvic. Kdyz je snih, Pak bezky.

      Od tech dob netrpim na nachlazeni.

      2 0
      • Lišák  

        Přesně tak. Teda mimo tu saunu. Tu jsem zkusil jednou a stejně jsem tam byl dvakrát. Poprvé a naposled. Denně alespoň 1,5 hodiny venku za téměř každého počasí (při průtrži mračen a +3°C už zůstávám taky doma). Kolo, chůze s hůlkama.

        1 0
      • Jason Voorhees  

        Taky tak, do práce těch 20–22 minut zvládnu i v mínus 18°C. Mám to teda pořád do 1–3% kopečku, takže zima mi není. Když je pod –5°C, tak buff přes ústa.

        Jo a nepodceňovat vitamín A. Například slivovici ;-).

        0 0
        • Lišák  

          Já přes pusu nesnesu nic, ani v –10°C. Ten studený mokrý vzduch mně vadí víc, než ještě studenější, ale suchý.

          0 0
    • Hagner  

      Udělej si každej den místo čaje tohle a budeš zdravej jako řípa ;-)

      0 0
    • káňa  

      Zázvorovej čaj … koupím si zázvor, nastrouhám, přeliju horkou vodou a je to. Nebo i nečaj “kuding”. Hodně se snažím jíst jablka. Chodím bos. Nemocnej jsem byl za posledních 10 let jednou.

      0 0
    • nevericitomas  

      Jediny co ma opravdu smysl brat z doplnku na posileni imunity na zimu je vitamin D. Ze Slunce si telo mezi rijnem a breznem nema sanci v Cesku nic vyrobit a hladina vitaminu D velmi snadno sklouzne u vetsiny lidi na velmi nizke hodnoty, ktere uz dokazou negativne ovlivnit imunitu. Dodavat extra vitamin C je zbytecny.

      0 1
    • mr.antik  

      být na sluníčku co nejvic, hlavně po změně času

      0 0
    • StuntJ  

      Člověk může dělat co chce být zdravý, jest zdravý, ATB naposledy v 15. A pak přijde dítě a radostně nosí různé biologické zbraně ze školky, které tam různé mixují, tvoří a pak si člověk akorát posteskne a píše závěť … No už se těším na další školní rok :D

      0 0
      • mais  

        Myslíš takové to, že dítě má trochu rýmu a dospělý umírá?

        0 1
        • StuntJ  

          Ano, dítě 2 dny posmrkává, ja ležim 9 dní neschopný pomale ani dojit na záchod a úbytek hmotnosti je 7kg … :D. A na závěr to přejde na zánět průdušek a plíce, jak kdybych kouřil kartáč letek denně…

          0 0
          • mais  

            Jo to znám pro náchylnost na záněty průdušek jezdím v zimě na elektrokolo, jinak bych každou vyjížďku skončil min do konce dne s tuberackym kašlem a pálením plic a průdušek což často k tomu zánětu vede

            0 2
    • scalar  

      Neřešit, jezdit.

      1 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.