Horská turistika - Dachstein a okolí

38 nepřečtených
  • capo

    Můj dotaz se sice netýká cyklistiky, přesto doufám, že mi někdo poradí :)

    Chceme jet tento víkend od pátku do pondělí do okolí Dachsteinu za horskou turistikou. Žádný mačky, cepíny, lezení s jištěním, čistě turistika. Představa je v pátek ráno vyrazit, odpoledne na místě nějaká kratší trasa, v sobotu pak něco celodenního (výstup někam nahoru cca 1200–1500 výškových metrů, prostě aby se to za 9–10 hodin stihlo), v neděli něco celodenního lehčího a v pondělí jen něco na dopoledne.

    1. dokážete někdo v okolí doporučit vhodné trasy? Jde mi zejména u tu

    nosnou sobotní. Např. pokud výstup pod vrchol Dachsteinu, tak odkud, atp.

    1. kde se v okolí ubytovat, má to cenu v Ramsau, nebo spíše severně od

    Dachsteinu?

    1. vzhledem k tomu jak se má ochladit a že má celkem sněžit, má cenu

    vůbec jezdit zrovna tenhle víkend? Otázkou je, zda třeba za týden či dva by bylo líp…

    Nemám s plánováním podobných „expedic“ moc zkušeností a přeci jen už to nejsou Krkonoše…

    0 0
    • Svart  

      Na Dachsteinu jsem byl 3 týdny zpátky, turistika, lezení a horský kolo…

      ad 1 – Na dachstein se vyjít nedá, vždycky je tam via ferrata ať už jdeš odkudkoli. Jde vyjet lanovkou za 30e nahoru a dolu do 2700mnm a projít se po ledovci, ale na vrchol se nedostaneš. Resp. jde to i bez jištění, ale není to zrovna choďák pro začátečníky, já bych to nedoporučoval. Jako choďák bych doporučil Stříbrnou soutěsku (nemecky fakt nevim) a pak od ní nahoru k jezeru a třeba dál. Dobře značený, kolem 1200 up, hezký výhledy, krásný jezírko v 1820 metrech (Silberkar-Holltalsee).

      ad 2 – ja bydlel v http://urlaubsplaner.schladming-dachstein.at/unterkunft/…

      Jsou to češi a se snídaní 17e na osobu, poradí kam jít a kam ne, půjčí mapu atd… Navíc majitel je turista a cyklista, takže ví co stojí za to…

      ad 3 – co mi říkali ti majitelé penzionu, v říjnu je tam celkem stabilní počasí. Pokud prší, tak hned nepřestane a pokud je hezky, tak je zpravidla hezky celej den. Najdi si počasí na http://bergsteigen.at/de/default.aspx . Je to lezeckej server kde si netroufnou slibovat lepší počasí než fakt bude aby neposlali lezce do skal před bouřkou…

      A poslední rada pro plánování"

      http://www.schladming-dachstein.at/de/summer/

      Foto 1: Jezero Holltalsee

      Foto 2: Pohled na vrchol Dachsteinu (2996mnm) z 2700mnm. Jde se 2 hodiny po té skále vlevo, cesta po ledovci je letos uzavřená pro přílišnou nebezpečnost.

      0 0
      • capo  

        Nemám ambice na vrchol Dachsteinu, proto jsem psal někam pod vrchol :), kam by se dojít dalo…

        Díky za tipy.

        0 0
    • vlasto  

      Tak turistika chodak je napriklad z Hallstattu pres Wiesburghaus eventuelne az po Simonyhütte a zpet pres Krippensteinskou sjezdovku do Obertraunu. To zabere celou sobotu. Kratsi vybehy jsou napriklad na Sarstein nebo na Plassen. Fotky ze Sarsteinu najdes na www.vlastox.rajce.idnes.cz

      Ted na vikend bych tam ale fakt nelezl. Ma snezit uz v patek od 1000m. Takze v tom lepsim pripade, kdyz se nic nestane, tak nic neuvidis.

      0 0
      • capo  

        hezky popsáno v galeriích, díky!

        To počasí musím zvážit. Myslíš že je šance že bude ještě během října líp?

        0 0
        • vlasto  

          Myslim, ze urcite prijde jeste druha vlna babiho leta jako kazdy rok. Bude sice chladnejc, ale bez snehu

          0 0
      • Mamut  

        Cez Wiesburghaus navrch a po zjazdovke dole nie je turistika, ale len trenink. Pride mi daleko zaujimavejse usetrit sily a cas lanovkou z Traunsteinu na Krippenstein a radsej si spravit okruh po nahornej plosine Dachsteinu.

        S pocasim to ale nevyzera nijak dobre.

        0 0
    • tonik666  

      Letos jsme na Dachsteinu byli, dvoudenní výlet úplně nalehko (batohy 16L a 25L) s přenocováním na Simonyhutte a pokořením hoher Gjadstein (2794 m.n.m), čistě turisticky.

      První den jsme vyrazili asi v 10 (přejezd z jiného místa), dojeli k lanovce v Obertraunu a vyjeli do třetí stanice. Pochod na Simonyhutte (2200m.n.m.) je asi na 3 hodiny. Odpoledne jsme si dali krátkou procházku okolo Simonyhutte.

      Druhý den jsme vyrazili na Hoher Gjadstein skrz Gjadsteinkar, velmi lehký terén až nahoru na 2974, jen turistika. Asi ve 2 už jsme byli zpátky u lanovky, vyjeli jednu stanici a prohlédli si jejich Five Fingers a Spirálu, sjeli dolů a dojeli zpátky do Prahy.

      Do výletu jde přidat výstup na Taubenkogel (2300), krásný výhled a docela těžký výstup, lze to jít od lanovky.

      Pokud chcete jít k ledovci, tak chodit úplně odspodu nedoporučuju, je to čistý masochismus. 25E za zpáteční lanovku stojí za to, ušetřený čas lze investovat do návštěvy jeskyní (Mamut nebo ledová).

      Pěkné počasí samozřejmě podmínkou dobrého zážitku, stejně jako teplé oblečení od pohorek až po čepici a rukavice.

      Pokud máš zájem o přesné trasy kudy jsme šli, napiš email.

      0 0
    • black.horse  

      Jezdíme tam už 3roky, bydlíme v Rohrmoos tedy na kopečku and Schladmingem tady Penzion se snídaní a fajn lidmi, ale to mi v tamních končinách přijdou všichni v pohodě:-) Z pěších tras mohu doporučit:

      • Silberkar (jak už bylo napsáno výše)
      • Wilder wasser (pěkný vodopády a stezky kolem nich s parádníprocházkou po lávce ve vejšce buď krátká vycházka a nebo možnoprotáhnout nad vodopádama koleme jezera Riesachsee a dozadu na sestavičkumalých jezírek Sonntagskarsee a spol – pěkné)
      • Giglach-Hohenweg – hřebenovka lze začínat bud na Hochwurzenu a jítdozadu ke Giglachsee a zpět na Unpsrungalm(návrat busem) a nebo zaparkovatauto na Unsprungalm po vrstevnici zpátky směrem Hochwurzen a pod Hochfelduhnout na louce na rozcestí nahoru na hřeben, od Hochfeldu je to nejlepšíčást trasy, za mě špica procházka:-) ale je to na celej den 9–10h.Nahoře luxusní výhledy, jezírka (viz foto).
      0 0
      • Lukas2026  

        Ahoj,

        Mohl by jsi mi detailnějš popsat trasu Giglag – Hohenweg. Zajímá mě ta varianta kde zaparkujes auto na Unspruglam. Nějak to nemohu najít. Chtěl byl letos podniknout něco takového. Případně prtScn map z planovace. Diky

        0 0
        • black.horse  

          Ufff, je to už pár let, ale bylo to nějak takhle:

          https://mapy.cz/zakladni?…

          nebo jinak odkaz:

          https://mapy.cz/s/3oU5Q

          Po těch letech už nepamatuju, zda jsme se nahoru na tu trasu napojili takhle u Hochfeld a nebo až u Guschen, ale v mapě vidíš, že cest nahoru je více a když mrkneš na satelitní, jsou vidět…

          0 0
          • black.horse  

            Tady máš pár fotek z trasy, napiš až se koukneš prosím, smažu pak ten link na web:

            0 0
            • Lukas2026  

              Jo super díky.Fotky vypadají fakt perfektně.

              Jestli mas ještě nějaký dobrý tip z této oblasti budu rad. Diky

              0 0
              • black.horse  

                https://mapy.cz/zakladni?…

                Ještě pěkná procházka byla přes Silberkarhutte, pro fotky si rozklikni něco třeba na seznamu nebo google, od parkoviště se stoupá podél vodopádů na potoce nahoru částečně po lávkách, v půlce kopce je ta chalupa a pak se dá stoupat nahoru na kopec a přes něj dolů k jezeru Silberkarsee, tam jsme kvůli rozpadlé pohorce nedošli, ale zpátky bych zkusil nějakou alternativu podle mapy a udělal z toho okruh, třeba přes Guttenberghaus a zase zpět k autu.

                Jinak jsme zkoušeli nějaké ty okolní značené cyklotrasy a v okolí Schladmingu se vyblbneš i alternativně (koupák, lanová centra, lanovka na Dachstein ledovec, jeden den se dá zajet do Hallstadt nebo Berchtesgarden/Keh­lsteinhaus, záleží co Tě zajímá, v době googlu, aut, GPS máš Alpy jak jedno dětské hřiště a nic horšího než se někde zabiješ se Ti stát nemůže:-)

                0 0
    • malamala  

      Jak píše Vlasto, tento víkend to by byla špatná varianta … sníh, ochlazení.

      0 0
    • capo  

      Tak loni to nevyšlo, letos bude repete. A dřív, aby bylo počasí. Zřejmě příští víkend.

      Naplánoval jsem si přechod, spát budeme na tamních chatách. Jenom nemám úplně odhad náročnosti. Zvládne netrénovaná kancelářská krysa (výjimečně nemyslím sebe :)) ujít za den 17,4km délka, 2046m výstup!!!!, 1494m sestup!!!! 2550m max výška, 1830 min výška (trasa z Hofpürglhütte na Simonyhutte)? Není to moc? Kdo to umí posoudit?

      0 0
      • mxv  

        Tak zvladne, jenom nesmis pocitat s tim, ze s tebou nekam pujde jeste dalsi den..:)

        0 0
      • scret  

        je to hodne individualni… Zvladnout to muze, ale asi nebude poslednich par hodin ani mluvit:))

        0 0
      • tonik666  

        Záleží kolik toho ponese, jestli bude mít hůlky a umí s nima chodit, jestli má těžké pohorky a padnou a v jakém stavu má kolena. V případě, že neponese skoro nic (6 kg), půjde s hůlkama v dobrých pohorkách a má kolena v klidu, tak to půjde.

        Pokud toho ponese víc (10kg a víc), má horší kolena, bez hůlek, nemá dobré pohorky, tak je možné, že se z toho pose.e, bude tě proklínat atd…

        Každopádně doporučuju vyrazit brzo ráno (8), protože tohle je slušná nálož (tak maximální denní pokud nechcete běžet), a dobré čelovky sebou.

        0 0
        • scret  

          pro trenovanyho „slapace“ to je v klidu.. ale zalezi taky na klimat.podmin­kach atd.

          Celovky vzdycky sebou, to je zaklad!

          0 0
          • tonik666  

            Výše se mluví o netrénované kancelářské kryse, což může znamenat, že nemá fyzičku, neumí si zabalit, nemá vhodnou obuv ni hůlky atd…

            0 0
            • scret  

              jj, ja to chapu velice dobre:)

              reagoval jsem spis na tohle: „Každopádně doporučuju vyrazit brzo ráno (8), protože tohle je slušná nálož (tak maximální denní pokud nechcete běžet“

              resp. jsem te chtel spis doplnit…

              0 0
      • Jakobo  

        No úplně nejdůležitější stav cesty. Já jsem třeba tuto sobotu byl v Jotunheimen, kde jsme dělali výstup na horu Bessh?, má jen 2258 m a výstup jsme začali po asi 5 km ve výšce 1373 m, byla to ale hrůza a děs někde na hranici jištění lanem. Rukama, nohama, balvany se sypou, stezka samozřejmě žádná. Dolů jsme zvolili méně strmou stranu hory, ale skákat po kamenech a nezvrtnout si nohu, ještě, že kousek jsme se svezli po ledovci a pak ještě asi 8 km normální horská turistika, to už byla pohoda. Taková divočina to je úplně něco jiného, než někde v Tatrách na Ďumbier po stezce. Nicméně ten pocit za to stál, ikdyž ještě dnes mě pekelně bolí nohy :-)

        0 0
        • ZuzicK  

          To si musíš umět vybrat :-D Glittertinden (2,465 m) byl celkem v pohodě, ale skákání po kamenech tam taky bylo (r. 2009).

          0 0
          • Jakobo  

            Všechno je relativní, věřím, že to muselo být taky náročné když vidím ty kameny. Já jsem měl na mysli horu na fotce, lezli jsme podél vody někde ve 1/3 zleva, co teče dolů do údolí do jezera, odtama se začíná vlastní výstup. Sestupovali jsme pak doprava za horu, kde je to míň prudké, jen opět uvolněné balvany.

            0 0
      • capo  

        No to jste mě moc nepotěšili :(.

        Já jsem se právě chtěl vyvarovat tomu, že bychom šli etapy podle standardního doporučení pro dachstein rindwanderweg protože tam je první etapa relativně těžká (to jsem myslel že bychom se ten den také přesouvali autem z čech) a druhá a třetí, což jsou pro nás jediné celé dny, píšou 4–5 hodin. To mi přijde málo. Jenže naplánovat to jinak, pokud by se tyhle dvě nespojily v jednu, je nemožné, nejsou tam jiné chaty. Tak jsem udělal jednu lehce lehčí než spojené tyto ale pořád to jsou ty parametry výše…

        0 0
        • vlasto  

          pro cloveka nezvykleho chodit po kopcich bude tech 1400m dolekopcom o strhani stehen. Uz i ty dva km horekopcom daji zabrat, ale to by melo jit. Jak uz pisou vyse, druhy den s nim nepocitej.

          0 0
          • scret  

            presne tak…

            A myslim, ze pokud se jedna o nejakou kancl krysu, s lehkou nadvahou, ktera vylezla maximalne nekdy na Rip… tak i ty 2km nahoru budou smrtelny:))

            0 0
        • vlasto  

          jinak pocasi by melo byt optimalni prave tento vikend. Azuro, v udolich kolem 27°C, nahore ve 2000m kolem 15°C

          0 0
      • Barak  

        Já bych se přimlouval, abys sem pak pověsil jeho fotku z cíle. Jak píšou jiní, asi to ujde, co jiného taky v horách zbývá když nechceš někde zabivakovat, ale trochu mu zkazíš zbytek pobytu.:-)

        0 0
    • Bender382  

      Jak to vidíte výhledově s počasím na celej přístí týden pro Rakousko? Je nějaký optimistický výhled?

      0 0
      • newbie  

        víkend supr tadytady

        „celej příští týden“ ti dneska nikdo seriózně nepředpoví

        0 0
      • malamala  

        Koukal jsem z okna na kopce a sněžit by nemělo. Ale předpovídat počasí více než na 24 hod. je v Alpách věštění ze sněhové koule ;).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.