hodnota FTP (Functional Treshold Power)

489 nepřečtených
  • hfx9

    Zdravím všechny,

    zamotal jsem se do hodnot ohledně výkonu.

    Nechal jsem si udělat test na laktát, kde mi vyšlo, že:

    AP mám při 144–149 tep/min při 200W (2.9 W/kg)

    AnP mám při 167–172 tep/min při 255W (3.7 W/kg)

    Zkoušel jsem si na trenažéru dělat 20 min FTP test, kde mi vyšla hodnota 194W (ta hodnota mi přijde tak nějak OK vzhledem k hodnotě při testu laktátu, kde beru hodnotu aerobního prahu jako zátěž, kterou mohu vykonávat po dlouhou dobu bez únavy svalů – laktát je organizmem odbouráván a nedochází k hromadění ve svalech).

    Když si čtu v jakých tepech a watech jezdit v objemové přípravě (aerobní) tak se víceméně shodnou na watech odpovídajících 50–70% FTP. To by ale bylo nějakých 97– 135 watů, to mi přijde jako děsný nesmysl, protože při takových watech bych určitě nedosáhl na tepy blížící se mému aerobnímu prahu.

    Poradíte někdo jak to s těmi waty je?

    Díky

    0 0
    • blaf  

      ftp ale nejsou watty co dokazes jet dlouho bez unavy, ale watty co dokazes jet hodinu, takze watty na anp? ten 20 min test jsi musel delat blbe, melo by ti vyjit vic nez tech 255W z laktatu, FTP z 20 min testu dostanes, kdyz vezmes 95% z avg vykonu z toho intervalu

      0 0
    • McBlacky  

      já teda dělám FTP test, že se rozjedu a pak jedu 20 minut max šrot co dokážu, vynásobím .95 a mám FTP. Ale chce to trochu se znát a vedet co vydržíš. KDyž si chci ublížit extrémně moc, tak dám hodinu plnej kotel, Ale to dělám tak jednou za dva roky :)

      Pokud jezdí někdo hodně, měl by mít FTP minimálně na hodnotě ANP výkonu, spíš výš. Kdo jezdí méně tvůj případ dle čísel) bude mít hodnotu mezi prahy.

      Trénink je podle motivu 50–70% FTP je nějaký lehký ZDV, dost možná kompenzace ;)

      0 0
      • biker jura  

        jojo souhlas, to je asi nejelpší, ale jak říkáš, je potřeba se znát. Není uplně pravda, že ftp musí být na těch 95% z 20min testu… a zase na druhou stranu právě ten 20min test může být dostačující a není třeba znát přesně výkon na hodině… při většině závodů stejně líp pracuješ s těmi 20min. testy

        0 0
        • McBlacky  

          to určitě, protože abys vydržel hodinu jet svůj max musí se sejít dost věcí – odpočinek, jídlo, pití, nálada,…

          pokud se řídíš pořád testem na 20 minut a opakuješ ho dostatečně často (tzn jednou měsíčně mimo cyklus zdv) je to i lepší.

          Nejvíc důležité je pak stejně jak si poskládáš intervalové tréninky vzhledem k regeneraci a cílům.

          0 0
      • hfx9  

        No jo, s 5000km za rok toho moc nenadelam ;-)

        Diky za prispevek

        0 0
        • biker jura  

          to byses divil. 5tkm je s hodně dobře řízeným tréninkem a ještě k tomu wattovým, dostačující na bednu na menších závodech. samozřejmě není to je o tom kole dneska, ale i o cvičení, stravě,…

          0 0
          • hfx9  

            No snazim se letos tomu dat nejaky rad a smysl, aby byl trenink co nejefektivnejsi. Ctu tuny clanku na toto tema, zakoupeno mnoho knih a absolvovano mnoho testu.

            Uvidime jestli to k necemu bude.

            Posilovnu i stravu resim take, ne jen cyklo-trenink

            0 0
      • Delkim  

        jednou za dva roky a po zbytek času se na to těšíš :)

        ty nejsi moc časovkářský typ, viď? :)))

        0 0
      • McBlacky  

        Ono se taky lisi ftp venku jety na rovine a do kopce. Proste to neni prdel, musis znat dost veci, abys postavil trenink wattu pro vsechny profily a rezimy. Ale to uz je hodne advanced. Pro hobiky co maji watak jako hracku je jedno venku jety ftp po rovine ok

        0 0
    • Bengti  

      Čauky chtěl jsem se Vás tu zeptat jaký máte postupy na zvýšení ftp? na zahraničních fórech jsme se dočetl že to jde nejlépe v zóně 4 s intervalam 2×20min 10min pauza jen jsem se nedočetl kolikrát můžu tento trénink opakovat týdně nebo v tom je nějaká struktura? děkuji za odpovědi

      0 0
      • blaf  

        to zalezi na tom jak jsi trenovany, na zacatek se davaji spis Sweetspot (rozhrani z3, z4) intervaly, pozdeji Threshold (z4), pro zacatek 3×10, potom 4×10, potom 3×15, 4×15, postupne se dopracovat az treba k 3×20 min, ale to zalezi na kazdem, na zacatku nemusis byt vubec schopny 20 min. v z4 odjet

        0 0
        • Bengti  

          a kolikrát do týdne se může takhle trénovat? chtěl bych si na plánovat trochu trénink např. na 8 týdnů stím že 4 a 8 týden budou odpočinkové. Stačí interval se zaměžením na FTP 1× tydně + k tomu interval na Vo2, a o víkendu s partou na delší trenink v zakladní vytrvalosti.

          0 0
          • blaf  

            Záleží kolik vydržíš. někde jsem četl, že mladíci zvládnou 3 těžké treninky týdně. Ale tam je potřeba adekvátní odpočinek. Řekl bych, že spíš 2× týdně bude lepší.

            0 0
            • Bengti  

              takže např. :

              Po-volno

              Út.- interval na zlepčení FTP

              St.- interval na VO2

              Čt.- kompenzace

              Pá.- interval na zlepčení FTP v (SST zoně)

              So.- Zakladní vytrvalost

              Ne.- Zakladní vytrvalost

              Samozdřejmě toto dělat v přípravnem období ne v závodní

              0 0
              • jonti  

                Ty intervaly i ZDV bych dal vic od sebe, treba jen misto stredy si dat ZDV a tezsi intenzitu v nedeli pred volnem.

                0 0
              • blaf  

                Když to zvladnes…

                0 0
                • Bengti  

                  to je otázka jestli to zvládnu, jako už něco natrénovaného mám a něco vydržím jen to nechci přehnat.

                  0 0
      • Delkim  

        předpokládám, že máš powermeter, ok?

        přesně jak píše Blaf, já se taky soustředil na Sweetspot nebo taky SteadyState intervaly (různé názvy, ale v podstatě totožná věc), tj. těsně pod úrovní FTP

        začal jsem na 5 minutách s 10 min pauzou (2:1) a postupně to zvyšoval, tj. prodlužoval intervaly a zkracoval pauzy

        po 4–6 týdnech jsem byl někde na 3×8/10 min a pak jsem si udělal nový FTP test, abych upravil hodnoty

        za dalších 4–6 týdnů jsem byl někde na 3–4×10/5 min až 3×20/10 min případně 1×40 min

        kolem tréninku FTP se hodně píše, když si budeš hledat tréninky na časovky/triatlon

        např.

        http://blog.strava.com/…ervals-9476/

        http://triathlete-europe.competitor.com/…te-intervals

        a třeba tohle mi hodně bavilo The Ultimate VO2 Max Training Session

        0 1
        • Bengti  

          Ano mam watmetr cca měsíc, atále se učím a učím a přichazím i na ty metriky kolem toho, dřív jsem trenoval podle tepu, ale víme jak je na tom tep každy den jiny teda ten muj. to ano to máš pravdu píše se toho hodně jen jsem prostě nenašel nějaký model jak to zařadit do treninkového týdně a to jsem toho dost pročetl a nenašel jsem žádný příklad:( ted mám ještě pár závodu do října tak bych mohl dát jeden interval mezi zavody kvuli regeneraci.

          0 0
        • blaf  

          1×40 celej delkim :) fuj

          0 0
    • Bengti  

      Chtěl jsem se vás zeptat kdy je nejlepší po zimě dělat test na ftp, jestli po najezdění objemu nebo ještě během něho?

      0 0
      • Delkim  

        pokud to má mít nějaký smysl a efekt v tréninku tak nejlépe průběžně :) třeba jednou za 4–6 týdnů

        0 0
        • blaf  

          +1

          0 0
        • Bengti  

          To vim ze se ma delat za 4 tydny nejlepe v odppcinkovem tydnu. Ale me spíš zajima jestlii se pri majizdeni objemu muzu jit az takhle.do cervenych cisel?

          0 0
          • blaf  

            tupe najizdeni desitek hodin v nizkych tepech uz je davno out, podivej se treba na Trainerroad, tam misto x-hodinovych treninku ve skoro klidovych tepech maji tzv. Sweetspot base (treninkovy plan), kde jsou i nejake intenzity, pro hobiky je to daleko efektivnejsi vzhledem k jejich casu, a zarazeni intenzity jednou za mesic ti trenink fakt nezkazi, spis naopak

            0 0
      • jonti  

        V podstate si test FTP tak casto delat nemusis, uz jezdenim s wattmetrem dlouhodobe vidis, jake vykony jsou pro tebe jak dlouho udrzitelne. Podobne jako jezdenim s tepakem jsem zjistil, ze treba na dlouhych maratonech nemuzu chodit moc pres 170, tak ted vidim, ze delat kratkodobe nastupy na 550W vetsinou nema zadny smysl, nebo ze na zlomu kopce musim hazet vyrazne tezsi prevod nez bezne abych udrzel vykon.

        0 0
      • JFtryall  

        Ja bych udelal FTP i v zime. For je v tom udrzet organismus pripraveny i v zime, cely rok. Nejake obdobi zimniho spanku je dneska zbytecnost. Kdyz se udrzis v kvalitnim standartu, tak mnohem driv muzes zacit i s narocnejsimi intervaly na jare nebo zimnim soustredeni v teple a byt v kvalitni forme hned. Vykonnost samozrejme o nejake procento klesne a na ergaci jsou ty cisla o trosku nizsi nez venku, ale ukazatel to je velmi kvalitni.

        0 0
        • Bengti  

          to já moc trenažery nemusím :) nemam na to hlavu, když tak jen frekvenci na válcich jinak se snažím bud v zimě běhat nebo na kole.

          Já si koupil bibli od Friela tak zkusím něco z jeho doporučení, jelikož jsem letos poznal jaké to je když člověk vyhoří jak papír:)

          Děkuji za doporučení.

          A o kolik se vám snížší waty po zimě?

          0 0
          • JFtryall  

            Jinak FTP 20 minut bych byt tebou kousnul i na ergaci. Muzes uz dopredu pocitat s tim, ze to cislo bude nizsi nez venku ve forme a jet primo na nej. A nejak extra znicit by te to urcite nemelo, aspon si overis, ze ten standart porad mas a dal muzes trenovat v dost podobnych zonach a jen vynechat narocne dlouhe intervaly, ktere jsou problem v nizkych teplotach. A hlavne se udrzovat bez nemoci a s klidnou hlavou. To ma na pohodu i vykonnost mimo sezonu zasadni vliv resp. cely rok. :-)

            Ja jsem si letos delal prvni FTP nekdy v breznu v Italii a vyslo mi tam na 25 minut v tahlem stoupani neco kolem 355. V top forme jsem pak v sezone byl schopny na 24 minutach na rovine a v protivetru vymacknout 367W, takze ve stoupani by to teoreticky mohlo dat jeste trochu vic. Pro me je jinak zasadni pocit na sweetspotu. To mam uz perfektne overene a funguje mi to. Kdyz jsem koukal jeste na data z nejakeho maratonu, ktery trva kolem 2h, tak v dobre forme vychazi normalizovany vykon cca 10 procent pod FTP s tim, ze i zaverecne kopce bys mel byt schopen jet nekde kolem FTP a vydrzet to.

            0 0
            • Bengti  

              a test asi nejde udělat na válcích počítam(nebrždě­ných)? To já mam zítra test FTP a tentokrát do kopce tak uvidíme.

              0 0
              • Bengti  

                Tak dnes proběhla test FTP do kopce a vyslo mi o20W vice od minule ale to jsem dělal test na rovine pred měsícem, tak asi proto jsem mel hozene ty zony trochu ještě budu muset vychytat trochu tempo na 20min ke konci docházelo, možná za to mohlo i to horko hned jsem měl tep o 5až10 tep.

                0 0
          • Delkim  

            po zimě? sníží??? snad vzroste, ne? :)

            0 0
            • blaf  

              kdyz se flakas…

              pocitam, ze to mysli tak, ze se cast zimy „flaka“ a potom najizdi, pak asi ftp pujde kousek dolu, ne? a zarazenim jarnich intenzit jde zase nahoru

              0 0
              • Delkim  

                no tak přece nebudeš o vánocích žrát cukroví a čumět na televizi, když můžeš mít dietu a potit se na trenažéru, ne? :)

                0 0
                • blaf  

                  co takhle kompromis? sedet na trenazeru a pritom se cpat cukrovim a cumet na bednu? :)

                  0 0
                  • Delkim  

                    nesouhlasím, takhle to začíná a bůhví kolika lžičkami marmelády za stravenky týdně to končí!!! :)

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Přece se nebudeš celý Vánoce cpát marmeládou, když můžeš trénovat na Novoroční výběh na Sněžku :-)

                      0 0
            • Bengti  

              to já se právě ptám jak to je?

              0 0
            • JFtryall  

              Tezko das v zime stejny data jako v top forme v sezone. To proste neni uplne jednoduche a hlavne to je zbytecne. FTP mirne klesne a ty si jen lehce pretransformujes zony pro tohle obdobi. Ale je to dobry, protoze to jsou radove procenta. A kdyz ses schopen tohle bez omezeni a bez nemoci zvladat, tak vicemene jen cekas na dobry podminky a muzes se zase oprit do vyssich intenzit bez toho aniz bys pachal nejake velke skody. :-)

              0 0
    • Bengti  

      Nemate někdo zkušenosti s testem 2×8min a jak z toho testu vypočítat FTP?

      0 0
      • JFtryall  

        Z desetiminutovky vypocitas uz ftp celkem dobre je to cca 50W± pod, vychazi to celkem ok. 8 minut je test na maximalni VO2Max. Ale to bude na ergaci trosku zkreslene. Po 3 minutach to vetsinou dost seka, vic nez venku. :-)

        0 0
        • Bengti  

          tak jestli to dobře chápu tak to je test na 10min a z vysledné hodnoty odečtu 50W a nebo se to přepočítává stejně jako jako u 20min.testu. Chtěl jsme udělat právě kratší test, abych si venku tak nedaval, ten 20min si chci nechat až se oteplí.

          0 0
          • JFtryall  

            Zkusil bych 5 nebo 10 minut naplno. Od 5 minut odecist kolem 100W a u 10 minut 50W. Celkem to funguje a sedi.

            0 0
            • Delkim  

              jj, nicméně většinou je zásadní problém v tom, že se málokdo dokáže opravdu pořádně zmáčnout

              např. takhle v klidu by nikdo rozhodně neměl ke konci FTP testu odpovídat na otázky…

              https://youtu.be/hDsN73cQpWc?…

              a tohle už odpovídá :)

              https://www.youtube.com/watch?…

              0 0
              • JFtryall  

                Ano to je nejvetsi problem, ono taky doma na ergaci to neni uplne relevantni. Ale vychazet se z toho jaks taks da. Pak je dobry co nejdriv pushnout limit venku.

                0 0
                • Delkim  

                  to ano, ale pokud máš díky počasí a podminkám drtivou většinu tréninků doma, tak je vhodné vycházet z prahů co máš aktuálně právě na tom ergáči doma, i když fakt se pořádně zmáčknout vyžaduje už určitou zkušenost a odolnost :)

                  no a venku vycházet z „venkovních“ dat

                  0 0
              • Breakpain  

                Hm, tak to to dělám asi dobře, hekal jsem u toho ještě víc a po dojetí jsem se ani neudržel na nohou a sesul se k zemi. Skoro jsem si říkal, jestli jsem se moc nezmáčkl, abych pak nejezdil stylem, že nato nemám :) …

                0 0
            • Bengti  

              děkuji za radu zkusím to ten 10min.

              0 0
      • bradek  

        Z 2×8min se odečítá 10%, z 1×20min se odečítá 5%, více zde:

        http://support.trainerroad.com/…-Minute-Test

        Já dělám tento 20 min s 5 min all out před samotným testem:

        http://www.hunterallenpowerblog.com/…-is-ftp.html

        0 0
        • cubas  

          Ten jsem také dal, ale budu to asi muset zkusit ještě jednou – v poslední čtvrtině jsem byl ještě schopen nějaký watty přikládat pod kotel. Ale musím říct že to bylo dlouhých 20 minut na trenažéru.

          0 0
    • Tina  

      Len tak pre zaujímavosť stavba tela a fyzické parametre jednej z najlepších bajkeriek sveta: Jolanda Neff – Kross racing team

      https://www.olympicchannel.com/…hon-runners/?…

      50kg slečna dosiahne max výkon cez 700W a výkon počas 15 sekundového intervalu má v jej podaní hodnotu 12,5W/kg!!!

      0 0
      • JFtryall  

        Koukal jsem na to a je to zajimave, spis se divim, ze to zverejnuje. Jinak 15 vterin prumer kolem 625W je dost solidni, tipoval bych, ze venku bude mit maximalni spicku na 2 sek. i pres 900W.

        0 0
        • McBlacky  

          ono toho zase tolik nezveřejnila, mrkni na screenshoty.

          Na 15 sec je na 500w average a max na 4 minuty má kolem 300w. Pro 50kg to jsou na ženskou top hodnoty a je otázka jestli to bylo v top formě nebo v přípravě, protože takto krátké úseky jsou nejvíce ovlivněny cílením přípravy. Rozdíl pak je ve dvouciferných procentech úplně běžně.

          Kdybys to přepočítal na 70kg tak jsi na 700w/15 sec a 420w na 4 mins.

          0 0
          • JFtryall  

            No ja vidim na 15 vterin avg 625. Coz odpovida skoro 900W na 70kg. A jestli je clovek schopen jet 15 vterin takovy cislo kolem 13W/kg, tak by mel mit absolutni peak power jeste o nejakych 200–300W vys.

            0 0
            • McBlacky  

              já to beru z toho obrázku dva. Proti sobě to nesedí :/

              ale 900w na 70kg už je dost. To jsou právě parametry kde ženy nestíhají – v max power. Tam je rozdíl kolem 20%

              0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
    • hfx9  

      Jsem čerstvým majitelem power metru a začínám se s ním seznamovat. Je mi jasné, že si nejdřív musím otestovat FTP a pak nasatvit zóny, což jsem se o víkendu pokusil, ale jen 10min s tím že odečtu 50W od výsledku (tak jak tady někdo psal). Takže na 10min jsem měl průměrné watty 274W, když odečtu 50W měl bych být s FTP na 224W.

      Zvláštní ale je, že mi WKO4 a GC předpokládají jiný FTP (viz screeny). U WKO4 to je 202W a u GC je to 243W. To se ty jejich předpoklady tak odlišují? Jak je to možné?

      Mám pracovat se svým FTP (224W) ikdyž jen z 10min, nebo se přiklonit k nějakému z předpokladů?

      Díky za radu

      0 0
      • bradek  

        Nepřikláněj se ani k jednomu, udělej si tento 20 min test a odečti si 5 %, to je nejrozšířenější klasika bych řekl, viz.zde:

        http://www.hunterallenpowerblog.com/…-is-ftp.html

        Odečítat konstantu od výsledku, ať je jakkoliv vysoký, mi nepřijde moc přesné. Nicméně z 10 min bych odečetl tak 10%, stejně jako z 8mi minutového, takže blíž mi přijde GC, ale ke stanovení FTP žádnou aplikaci nepotřebuješ, odjedeš si test a spočítaš si FTP, jak je psáno výše.

        0 0
        • hfx9  

          Jo na ten 20min se chystam, jen je v miste kde jezdim problem s 20min kopcem (na rovine bych se nezmackl tak jak v kopci). Tak jsem zkusil tech 10min. Jen me prekvapila ta rozdilnost v predpokladech aplikaci ze stejnych dat.

          0 0
          • madik  

            Oba softy prokladaji hodnoty Maximal Mean Power krivkou. Prolozeni ale neni moc presne, protoze mas malo namerenych dat. GC to celkove moc neumi i s vetsim mnozstvim dat.

            Bych se tim nezatezoval. Sleduj pri jizde watty, abys zacal trochu pobirat jaka zatez asi odpovida jakemu vykonu. A pak si dej nekde poradny 20min test. Ja si ho delal dvakrat na Revnicaku, jen je pak problem kdyz uz jsi moc velkej chrt s vysokym pomerem W/kg, ze musis zacit uz nekde od mostu treba (neni muj pripad..) :D

            0 0
            • Delkim  

              jj, Řevničák „zápaďákům“ závídím, zatím jsem ho jel jenom jednou a to směrem dolů a jelo se to nádherně :)))

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Tak naskoč do auta, po Jižní spojce jsi u Vltavy za chvilku; za Barandovským mostem zaparkuj u Hornbachu (nebo co to je za hobby market) a k Řevničáku to máš prima rozjetí :-) Takhle to dělám já.

                Jenom upozorním, že dělat FTP test do kopce není úplně chytré, ale to určitě víš. A jak psal pan kolega výše, Revničák za 20 min je hodně výletní tempo.

                0 0
                • hfx9  

                  Jezdím MTB a silničku nemám, navíc na rovince se prostě nedonutím tak makat jak do kopce, proto ten test do kopce

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Ano, a právě proto je hovadina jezdit FTP test do kopce, když výsledek stejně neodpovídá realitě.

                    Maximálně, pokud opravdu jezdíš většinu tréninků i závodů jen do kopce, udělej si jeden test pro rovinu (ten potřebuješ vždycky) a druhý pro kopec. A pro speciální případy můžeš ton „kopcovitý“ použít.

                    0 0
                    • hfx9  

                      No já právě vycházel z toho, že jezdím XCM a tam moc rovinek nebývá, tak proto jsem volil i FTP v kopci, ale ještě bych doplnil, že to není zase nějak extra prudkej kopec, má jen 3,8%

                      Zkusím tedy najít nějaký úsek rovinky na 20min a testnu

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Docela dobre funguje pravidlo, ze kdyz FTP 20 min test tak v kopci odecist 10 procent a po rovine 5 procent. Ukol je dostat se v top forme na srovnatelny cisla v kopci i na rovine.

                        0 0
                • McBlacky  

                  ono teda pro většinu z nás je lepší si udělat test jak na rovince tak do kopce, málokdo dosáhne stejně FTP.

                  je to pak důležité když trénuješ cíleně intervaly, plánovat si rozsah výkonu dle profilu kam jedeš.

                  ono takhle to zní jako **********, ale já to mám rozhozený na trenažer / venku a oboje ještě rovina / stoupání.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Ale jo, i ve svém příspěvku jsme připustil tuto možnost.

                    Navíc pak můžeš (nebo musíš; třeba já) dělat test i pro kozu a zvlášt pro úchop za řidítka a pro jízdu v hrazdě. A záhy zjistíš, že pro samé testování není čas trénovat :-)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      to je taky zajímavý, jak jsem debilně disproporční tak ve spodním úchopu mám parametry výkonu o něco slabší než při uchycení za páky nebo nahoře. A to i v indoor podmínkách.

                      Silničář ze mě nikdy nebude :)

                      0 0
                      • JFtryall  

                        To je kvuli krivce slapani. Testoval jsem si to a pri spodnim uchopu neslapu tak efektivne jak bych potreboval, mam stejny problem. Bylo by to na laborovani s posedem. Ale kdyz mas ruce dole, tak to neni tak optimalni jako klasicky casovkarsky uchop nebo uchop za paky. Je to docela slozite to optimalizovat.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          nj já jsem obecně rád, že vůbec se na silnici složím (i s BG fitem), takže ladit posed na výkon je až druhořadé. Jsem rád, že ho mám naladěný, aby ± nic pár hodin nebolelo.

                          0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Neboj, má to tak zatím každý koho znám, včetně profi jezdců. Takže to je asi normální a já se tím nestresuju; navíc v hrazdě je rozdíl ještě výraznější :-)

                        0 0
            • ms82  

              No prave :D Revnicak vyjedu na 150 tepech pod 20 min od krizovatky za namestim (segment Revnicak full). Wattak jsem mel jen v lete pujceny a ukazovalo to zhruba 4 W/kg, ale trochu se bojim, jestli neprehanel. Na FTP by to tedy bylo kratke, nebo bych musel jet od koleji. Tim jsem se nechtel moc chvastat – porad tam jsou (ne)lidi, kteri to jezdi o 10 km/h rychleji, ale kdyby nekdo mel lepsi tip na trasu pro FTP test, sem s nim. Na vsechny strany Prahy to mam stejne daleko.

              0 0
              • JFtryall  

                Revnicak se jezdi na FTP 3×-4× ne? Viz Skarna, Kristus, Vakoc atd atd. Kdyz to nevychazi na 20 min, tak musis jet 10 min max to je jasny. :-)

                0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
          • bradek  

            Pokud na to nemáš podmínky, tak si můžeš udělat i 8mi minutový test, respektive to je 2×8 min a z průměru odečíst 10%, ale spíš bych se přikláněl k těm 20ti minutám, 8mi minutový test jsem si kvůli FTP nikdy nedělal, více zde.

            http://support.trainerroad.com/…-of-Training

            http://support.trainerroad.com/…ute-FTP-Test

            0 0
      • jonti  

        Ten FTP vypada byt velmi nizky, asi bych nejdriv nejakou dobu jezdil, aspon par tydnu, at vidis co jsou pro tebe normalni watty, a potom vyzkousel ten test znovu, az budes uplne cerstvy a pojede se ti dobre.

        Zatim bych spis bral jako FTP hodnotu, kterou mas par tepu pod ANP.

        0 0
        • bradek  

          Zase tak nízké to není, podle prvního příspěvku to vypadá, že má 69 kg.

          0 0
        • cubas  

          Hoši, kde v okolí Prahy se dá ideálně udělat 20 minutový test? Minimum křižovatek, stabilní profil, malý provoz? Kopce nad dvacet minut nikde nejsou. Co mne tak napadá tak tempařsky na Štěchovický, ze Zbraslavi do Štěchovic. Ale tam jezdím dost nerad.

          0 0
          • jecnak  

            Da se z Nehvizd do Podebrad – jsou tam jen kruhace a je to relativne rovina s relativne slusnym asfaltem.

            0 0
            • kokoska.rokoska  

              Píšeš rychleji :-)

              0 0
            • cubas  

              Jojo, znám. Díky za tip.

              0 0
            • cubas  

              Tak jsem to tam o víkendu poslal. Povrch šel (až na ty příčný praskliny zhruba kilák za Nehvizdama). Trošku je blbý, že ta trasa vede velice mírně z kopce. Jinak provoz OK, akorát mě na 3–4 minuty zbrzdil traktor, který vyrazil z pole a nešel předjet. Nemít už v nohá 15 minut kaše tak jsem to jel znova.

              JInak celkově je ta trasa na testování FTP fajn, nevím ale na kolik jsou moje celkový výsledky ovlivněný tím, že připříjezdu do Nehvizd už jsem měl v nohách skoro třicet v lehkým bočáku.

              0 0
          • kokoska.rokoska  

            Tak klasika je stará poděbradská od Kerska na první kruhák před Poděbradama a zpět. To délkou bohatě postačí i Tony Martinovi.

            Ale asi se mi víc líbí varianta z toho samého kruháku po státovce (38) do Nymburka a zpět.

            Zhruba takhle.

            Není to sice tak placaté, ale máš po cestě lepší asfalt a menší pravděpodobnost, že ti to tam někdo pošle ve vsi nebo z pole.

            0 0
            • Delkim  

              event. co je nový asfalt z větší části tak ještě Lysá (od mostu) – Kostomlaty – Nymburk

              s otočkou zpět cca. 22 km

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                To je IMO už dost zvlněné, ale budiž.

                0 0
                • Delkim  

                  Strava sice uvádí 13 metrů na 10,8 km, ale zase tam není ta vyhlášená stojka za kruháčem v Sadský :))))))

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Na metry na Stravě vůbec nekoukej, (až na výjimky) je bere z NASA výškových map ⇒ jsou v podstatě vycucaná z prstu jako u všech map :-)

                    Beru to podle paměti, ale třeba se mýlím – Nymburk → Lysá jezdím prakticky jen po Jaroměřském krosu a to jsem po 100 km proti větru tak rozložený, že mi hodně zvlněný připadá i atletický ovál.

                    0 0
                    • rdx  

                      Nymburk – Lysa po 331 je rovina, ale od kostomlat je uz debilni asfalt plny der, navic bez krajnice s provozem.

                      Ta podebradska (38) je idealni. Sice provoz, ale 1.5m krajnice s paradnim asfaltem o vikendu tam toho ani moc nejezdi.

                      0 0
            • jonti  

              Z Lodenice smer na Rudnou. Je to ale mirne do kopce.

              0 0
          • jonti  

            Nez jezdit stechovickou muzes jezdit po druhe strane nebo po cyklostezce Zbraslav Vrane a zpatky.

            0 0
      • JFtryall  

        Kdyz neni 20 min usek, tak jezdit 10 minutovky. A aspon 3. Z toho uz vypadne lepsi vysledek. Kdyz cilene pojedes na tech 220–230W kazdy interval, dozvis se zase trochu vic. Kdyz uz to posledni interval bude hodne bolet a budes mit problem to udrzet, tak podle toho muzes smele stanovit zony a trenovat. Dalsi test si muzes udelat po nejakem treba mesicnim, dvoumesicnim cyklu.

        0 0
    • plzakj  

      Neco k zadumani https://youtu.be/A4Gik9lxCek

      0 0
      • biker jura  

        no konečně to někdo víc rozvedl! To že 20min test je dost na h.. pozná každej kdo si ho odjede a pak odjede i 60min. FTP jako 95% z 20min mají profíci, kteří mají kapacitu výkonu tak velkou, že jim to tolik nepadá… normální člověk i hodně dobře trénovanej tohle nedá. Těch 85–90% z 20min považuji za vhodné k určení FTP i dle zkušeností a testování vlastního i dalších lidí…

        0 0
        • Delkim  

          ono je to i naopak, spousta lidí se zase nedokáže pořádně zmáčkout......

          takže si nevybereš :)

          a ono stačí pár specifických tréninků v zónách a rychle zjistíš, jestli to tak je nebo ne… při nějakém SweetSpotu máš stejně nějaké dané rozpětí z FTP, takže zase to není exaktní jedna hodnota, i kdybys to FTP měl na 100% správně

          0 0
          • McBlacky  

            pokud jedeš 2×20min nebo nedej bože 3×20m sweetpot tak celkem záhy poznáš jestli je FTP nastřelený nebo ne :)

            0 0
            • Delkim  

              přesně tak :)

              u mne to je 90% tréninků

              0 0
            • jonti  

              Co ctu tak vetsina lidi tady dela ten test blbe, casto z unavy. Potom jim vychazi strasne nizke FTP, nizsi nez je v realu. Tak si daji potom treba SS intenzitou nekde na horni hranici zony 2 a maji pocit, ze je to nikam neposouva. A taky, ze jet vubec v Z2 nejde. Mluvim o zonach 1–5 podle Friela.

              0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • hfx9  

      Udělal jsem pár jízd a udržet se v jedné zóně je nereálný. Chtěl jsem jet cíleně 150W což je zóna 2 a když se vrátím z vyjížďky a mrknu, kolik času jsem strávil ve které zóně, tak zóna 2 má třeba 1h ale zóny 1 a 3 mají třeba po 0,5h.

      Je to blbě zajetý trénink nebo to je takhle normální?

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        Blbě zajetý, bohužel.

        0 0
      • bradek  

        Chce to pro daný trénink vhodně vybrat trasu (profil,terén apod.). Padání do nižších zón někdy ovlivnit nelze, prostě jsou úseky, kde se výkon udržet nedá (křižovatky, semafory, sjezdy, chodci atd.) a nakonec mám vždycky část odjetou v zóně 1, nicméně překračování zóny už se ohlídat dá a to je zajeté špatně.

        0 0
      • jonti  

        Vubec bych to takhle ze zacatku sezony neresil, nejspis mas i ty zony spatne urcene. U tech hodne nizkych zon, jako Z2, se v kopcich nebo skupine uplne drzet nejde.

        Pri najizdeni vytrvalosti nevadi, predevsim kdyz jedes neco hodne dlouhe, byt i v zone 1. Ta Z3 tretinu casu uz v poradku neni. Ale taky dvouhodinovy trenink jet jen na Z2 taky nedava uplne smysl.

        0 0
        • hfx9  

          Tak mych par mtb zavodu co dam do roka se pohybuje v max case 2,5h. Navic vic nez 2h se od rodiny neurvu. Proto jezdim „vytrvalost“ jen 2h

          0 0
          • jonti  

            Jsem na tom podobne. Chystam se precist Time Crunched Cyclist, az teda prectu x knih o vychove deti a manzelstvi.

            Zatim kdyz nemam moc casu proste jezdim jen intenzity, stridam SS intervaly, kratke 3 min intervaly v kopcich a brzo zacnu i 1min intervaly. Vsechno z toho cestou z prace, kterou si prodlouzim z hodinu nekdy na dve.

            0 0
            • hfx9  

              SS je myšleno Steady-State intervaly nebo Sweet Spot?

              Ono je to ale to stejné nebo se pletu?

              0 0
              • jonti  

                Sweet Spot.

                0 0
              • Delkim  

                Ve většině případů Sweet Spot. Rozdíl je pár procent, pokud bys to chtěl přesně. SteadyState jsou 95–100% FTP, sweetspot 84–97% plus mínus procento podle zdroje.

                Já když si do plánu napíšu SS tak tím myslím „setrvalý stav“, tj. že držím stejné watty po celou dobu intervalu. Vždycky si tam píšu i ty watty.

                0 0
            • McBlacky  

              ve zkratce šrot, šrot, šrot, zkus k tomu jíst hlavou a spát kdykoli to jde :)

              0 0
            • Delkim  

              Je teď asi 14 dní nové vydání. Mám to na cestě z Amazonu. Jsou tam nějaké novinky a propojení se Stravou atd.

              Napíšu jak dorazí.

              0 0
    • hfx9  

      Tak jsem si zkusil sweetspot a upřímně jsem se musel hoooodně brzdit a přišlo mi že se flákám. Dal jsem 3×8min (jen pro pocit) s tím, že z mého FTP 230W je SST 83–97% (191–223W) s tím, že tep LTHR mám 172 a u SST by se měl pohybovat mezi 90–100% (155–172).

      První dva intervaly jsem odjel jak jsem měl, ale druhý jsem to nevydržel a ve stoje to dal s vyššími watty. U toho třetího jsem se cítil dobře a měl jsem aspoň pocit, že se neflákám.

      Jak jste u sweet spotu na tom vy?

      0 0
      • bradek  

        První věc je, zda máš dobře FTP, pak sweet spot je spíš 88–94% FTP a 8 min na jeden interval mi přijde málo, dal bych aspoň 2×20 min a v sedě. :) Pokud ti i to přijde moc snadné, tak jezdi threshold intervaly. Více k sweet spotu zde:

        https://roadcyclinguk.com/…raining.html

        0 0
        • Delkim  

          pokud mu to přijde moc snadné, tak se málo trápil při FTP testu :)

          0 0
      • Orbicek  

        8 minut je na sweatspot krátké, zkus 2× 20 nebo třeba jednou 40-neprijemne to začne být velmi výrazně v druhé polovině, tam se musí člověk kousnout aby nepolevil.

        Druhá věc je jestli máš správně ftp

        0 0
        • Delkim  

          k tomu bych si dovolil jednu připomínku, jde taky o to kdy to jezdíš

          pokud se třeba cíleně připravuji na jarní časovky, tak v přípravném období začínám SS intervaly klidně na těch 8 minutách s recovery 2:1

          postupně to pak prodlužuji, recovery zkracuji na 4:1 a v závěru přecházím na intervaly na úrovni nebo nad úrovní FTP

          0 0
        • hfx9  

          Ja ten cas a opakovani intervalu nastavil na zaklade tohoto clanku https://www.trainingpeaks.com/…shold-power/

          Mel jsem v planu se dostat na tech 2×20min ale zaskocila me ta snadnost.

          0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • hfx9  

      Tak jsem ve čtvrtek absolvoval zátěžový test kde mi byly stanoveny tyto výkonové zóny:

      regenerace – 120–160W

      ZDV – 160–186W

      ZSV – 186–212W

      AeP – 212–238W

      IV – 238–265W

      StrINT – 265–294W

      KrINT – 294–358W

      S tím, že FTP mi bylo stanoveno na 263W

      Mám ale trochu problém s naroubováním na hodnoty Coggana (využívám premium na TrainingPeks), kde je standardně 6 zón a první začíná od 0W, kdežto mě i regenerace začíná až u 120W.

      Poradíte prosím, jak by jste hodnoty z měření přenesly do Cogganových zón? I s přihlédnutím k popisu jednotlivých zón zde: https://www.trainingpeaks.com/…ning-levels/

      Díky za nasměrování

      0 0
      • biker jura  

        na TP si mužeš přidat zony jaké a kolik chceš samostatně…

        0 0
        • hfx9  

          To jo, ale v Dashboardu, kde je přehled v jakých výkonových zónách se za určité období pohybuješ je zón jen 6 a nijak se to nemění. Navíc mám obavu, aby to pak korespondovalo s tím co jsem poslal v odkazu, aby nebylo nějak zkresleno vypočtení IF a TSS, popřípadě dalších veličin.

          0 0
      • bradek  

        Nevím z jakého programu Ti ty zóny takhle vylezly, některé označení mi nic neříkají, ZDV mi přijde hodně úzké a nevím proč by regenerace měla začínat až na 120w, já bych si zóny klasicky vypočítal z FTP 263W takto:

        Regenerace: 0–55: 0–145W

        Vytrvalost: 55–75: 145–197W

        Tempo: 75–90: 197–237W

        Threshold: 90–105: 237–276W

        VO2max: 105–120: 276–316W

        Anaerobic: 120–150: 316–395W

        Neuromuscular: 150 a více: 395W a více

        0 0
        • hfx9  

          Dostal jsem je ve zprávě z laktátového zátěžového testu, který jsem absolvoval

          Vysvětlení pojmů:

          Základní dlouhodobá vytrvalost (ZDV)

          Trénink v této oblasti zlepšuje využívání tuků při zátěži, vysoký objem přispívá k rozvoji ekonomiky šlapání

          (stejný výkon lze podat při nižším energetickém výdeji), zlepšuje se tak vytrvalostní kapacita organismu.

          Primárním ukazatelem kvality tohoto tréninku je jeho délka.

          Základní střednědobá vytrvalost (ZSV)

          Trénink v této oblasti má také povahu souvislého tréninku. Tréninkové jednotky jsou kratší, pohybují se kolem 2

          hodin. Tréninový efekt je velmi podobný předcházejícími tréninku, dochází navíc k adaptacím v souvislosti

          s vyšší rychlostí tréninku, která vede k náboru většího množství svalových vláken a rozvíjí se připravenost

          organismu pro následné vyšší intenzity tréninku v průběhu sezóny.

          Zóna aerobního prahu (AeP)

          Trénink má již povahu úsekového tréninku, úseky jsou relativně dlouhé, pohybují se v délce 20–40 minut.

          Celková doba strávená v této oblasti v rámci jednoho tréninku se pohybuje v rozmezí cca 50–80 minut. Dochází

          k maximalizaci úrovně tukového metabolismus, zvyšuje se především výkon, který je organismus schopný

          podávat v režimu dominantně na tuky. Trénink výrazně zvyšuje odolnost organismu a jeho připravenost na

          následující intenzivnější předzávodní tréninkový program. Tato zóna představuje horní hranici základního

          přípravného období. Pokud se tento typ tréninku provádí do stoupání, pohybuje se výkon i tepová frekvence

          v oblasti IV.

          Intenzivní vytrvalost (IV)

          V této oblasti jsou již podstatným zdrojem energie cukry. S ohledem na to je celková délka tréninku v této

          oblasti limitovaná, pohybuje se za tréninkovou jednotku v řádu desítek minut (cca 20–50 minut). Trénink má

          podobu dlouhých intervalů (cca 5–20 minut dle pokročilosti sportovce), někdy označovaných jako tempové

          úseky. Dochází již ke zvýšení hladiny laktátu, nicméně laktát se v organismu nekumuluje, jeho hladina udržuje

          rovnováhu. Podle zvolené kadence dochází ke stimulaci rychlostně- vytrvalostních schopností (při vyšší kadenci)

          nebo silově- vytrvalostních schopností (při nižší kadenci) při relativně vyšší rychlosti jízdy a zvýšeném nasazení.

          Tento trénink zvyšuje připravenost organismu na rozvoj vlastní závodní výkonnosti a vytváří dobré podmíny pro

          následné vylaďování formy. Adekvátní zapracování v této oblasti je nutným předpokladem pro stabilitu

          následně získané formy. Tréninková únava při překročení optimálního času stráveného v této zóně v rámci

          jednoho tréninku již znatelně narůstá.

          Intenzivní Středně dlouhé intervaly (Str-INT)

          Trénink v této oblasti představuje maximální možné zatížení ,kdy ještě nedochází k výrazné kumulaci laktátu,

          maximaluzuje se úroveň metabolismu cukrů, kyslíková spotřeba je vysoká. Trénink stimuluje rozvoj VO2max, je

          ale spojen s vysokou únavou, proto musí být prováděn rozumně. Celková doba v této oblasti za tréninkovou

          jednotku se pohybuje v řádu několika málo desítek minut, záleží na pokročilosti sportovce. U začínajících

          sportovců je dostatečná doba 10–15 minut, u pokročilých jedinců kolem 30minut, u špičkových sportovců se

          pohybuje při velmi náročných trénincích kolem 50 minut.Trénink má podobu středně dlouhých intervalů (3–

          10minut dle pokročilosti sportovce), v této oblasti se rozvíjí závodní časovkářská výkonnost či závodní vrchařské

          schopnosti, vylaďuje se forma.

          Intenzivní Krátké intervaly (Kr-INT)

          V rámci tohoto typu tréninku dochází ke kumulaci laktátu a nestabilitě vnitřního prostředí organismu. Zatížení

          je velmi vysoké, blíží se maximu, nebo je maximální. Tepová frekvence nelze použít jako indikátor zatížení.

          Regenerační náročnost tohoto typu tréninku je vysoká. Dochází k rozvoji schopnosti organismu podat a udržet

          maximální výkon, rozvíjí se odolnost vůči zakyselení. U mladších a méně pokročilých sportovců stačí k rozvoji

          těchto schopností závody, v období mezi závody už zpravidla nebývá prostor pro tento typ tréninku právě

          z důvodu regenerační náročnosti. U pokročilých sportovců správné načasování a správné dávkování tohoto typu

          tréninku maximalizuje závodní připravenost

          0 0
          • bradek  

            Jen pro zajímavost, proč chodíš na zátěžové testy, potažmo na laktát, když máš power meter ? Já bych si prostě odjel nějaký FTP test a spočítal zóny podle Coggana, ketré mi přijdou nejpoužívanější (nebo to nech udělat aplikaci) a hotovo. A jak píše look_as1, TSS se počítá z nastaveného FTP a odjeté NP, nastavení zón na to nemá vliv.

            0 0
            • hfx9  

              Na laktát jsem šel proto, abych si porovnal výsledky z minulého roku, protože letos jsem změnil zimní přípravu a tak jsem chtěl vidět jaký to mělo dopad.

              Navíc mi bylo řečeno, že z tohoto testu vypadnou i výkonové zóny, které jsem chtěl právě kvůli wattmetru.

              Jen jsem myslel, že se Coggan bere jako za standard a tak mě překvapilo takto nadefinované zóny, nic víc.

              Osobně mám z FTP testu jisté obavy, protože si nejsem jist, že se dokážu dostatečně „zmáčknout“ aby o něčem vypovídal. A ano jinak se dokážu zmáčkout na zátěžovkách a jinak na rovině v provozu.

              0 0
              • bradek  

                Coggan se asi bere jako standard ve spojitosti s power metrem, ale na testu na laktát mají svoje zóny, které oni používají, já bych je ale nebral v potaz. FTP test si odjeď podle svého nejlepšího svědomí a víc bych to neřešil, jednak ty zóny jsou dostatečně široké a plus mínus pár watů tam nehraje roli a pak sám časem uvidíš, jak se v těch stanovených zónách budeš cítit, pokud pro Tebe bude dostatečně namáhavé držet se v dolních hranicích nebo někde okolo středu těch zón, tak máš FTP test asi dobře, ale pokud budeš bez problémů jezdit na jejich horních hranicích, udělej si nový FTP test.

                0 0
              • JFtryall  

                Kdyz nechces delat klasicky FTP, tak si dej 4×5 min a taky budes vedet na jaky cislo se muzes chystat. :-) v top forme bys mel byt schopen to vydrzet 20 minut a idealne po rovine. A z toho tech 95% cca.

                0 0
                • Pepino71  

                  Jak přistoupit k těmto testům FTP ( 4×5min, nebo 2×10min), konkrétně mám na mysli pauzy mezi intervaly? Jak velký odstup před dalším intervalem je akceptovatelný, co nejdříve, nebo je to v podstatě jedno? Dát tady u nás 20min na rovině v kuse je dost problém…Předpo­kládám, že se potom porůměrný výkon ze všech intervalů opět zprůměruje?

                  0 0
                  • Delkim  

                    tady máš osvědčený test 2×8 min

                    http://trainright.com/…utes-not-20/

                    a tady zadej email a můžeš si stáhnout kompletní podrobné instrukce

                    http://trainright.com/…st-download/

                    0 0
                    • bradek  

                      Je zajímavý, že berou jen ten lepší z 2×8 minut a z toho počítají FTP, očekával bych, že se to bude průměrovat, pak by tedy stačil zajet jeden 8 min šrot a druhý interval brát jen informativně: „In either case, your training ranges are established from the higher of your two average power outputs or heart rates.”

                      0 0
                      • bagr84  

                        Tím, že jsou dva, se dají sledovat jiný veci, pokud třeba zajedeš rychleji až ten druhej, může to znamenat nedostatečný rozjetí před prvním intervalem, pokud naopak máš třeba ten druhej výrazně horší, může to být slabá silová vytrvalost nebo prostě neschopnost opakovat výkon (pomalý odbourávání laktátu).

                        Ideální je samozřejmě podat dva téměř shodný výkony.

                        0 0
                  • JFtryall  

                    2×10 nebo 4×5 jsou uz dobrym ukazatelem toho jak ses schopen to kvalitne drzet na vrcholu laktatoveho prahu. Pauzy volim takove, az citim ze jsem ok. Myslim ze dvojnasobna delka intervalu jako odpocinek je optimum, tady u tech narocnejsich. Dulezity je pak drzet co mozna nejrovnomernejsi krivku. Kdyz se to dela po rovine, tak by ti melo vypadnout, ze 95% je tvoje ftp. V kopci si nekdo pocita 90% nebo neco kolem toho.

                    4×5 jsou dobry i pro simulaci zavodu. Jak musis vickrat odpocivat, tak je narocnejsi se pak rozjet a nuti to cloveka, aby byl opakovane pripraven na zatez. Dobra vec.

                    0 0
    • capo  

      Jsem nový v měření výkonu – koupil jsem od zakladatele vlákna trenažer. Nikdy jsem systematicky netrénoval, ale letos bych se chtěl zkusit připravit na dva vrcholy v sezoně – jeden v červnu a druhý v září. Se sestavováním plánu nemám vůbec žádný zkušenosti, rozečetl jsem si bibli ale nemám vůbec čas to dočíst – v podstatě buď si budu číst bibli nebo šlapat a z toho mi přijde lepší šlapat…

      Zkusil jsem si první dva dny odjet asi po hoďce, jednou vyloženě v pohodě si jen zkusit co to umí (přišlo mi že šlapu celkem na pohodu ale přesto jsem si pak musel párkrát zpomalit, viz Strava podruhý jsem zkusil hned další den jeden z denních tréninků toho plánu (asi úplně špatnej den ale byla to jen zkouška) a musím objektivně přiznat, že přesto že jsem se pohyboval výrazně níž v intenzitě než den předtím,vůbec mi to nejelo. Evidentně stále únava z té první jízdy.

      Takže mám několik otázek. Má smysl teď rovnou zkusit třeba Zwifťáckej 12wk plán na zvýšení FTP (tu hoďku denně vidím reálně byť to občas nahradím hokejem či badmintonem, sem tam pojedu na kole do práce – ale to nemám watmetr)? Nebo se teď nějak flákat v ZDV a začít intervaly/intenzity později? Pokud si budu dělat FTP test, dá se z té první jízdy nějak odhadnout o kolik se mám na těch 20 min pokusit? Pro info, vážím asi 87kg.

      Baví mě si o tom číst, ale času málo, takže spíš zvažuju využití nějakýho obecnýho trénink plánu nebo si nechat i od někoho poradit…Určitě nejsem ve stavu kdybych všechno obětoval kolu, ale když už mu ten čas věnovat zrovna budu, chci aby to mělo smysl.

      0 0
      • madik  

        Máš hodně pěkná čísla, už musíš mít něco naježděno. V té první jízdě jsi jel hodinu s prumerem 260W, to samo o sobě je kvalitní výkon. Nejvyšší 20min výkon jsi měl 300W. Asi bys mohl zkusit dát FTP test na zwiftu a zkusit kolem 330–340W udržet po dobu 20min jako první nástřel. Pak už budeš mít FTP číslo a od něho mít nastavené tréninkové zony.

        Jinak za mě jednoznačně upřednostnit trénink s intenzitami. Většina tréninkových plánů je stejně na nich postavená a jízdy s nižší intenzitou, Z1 atd jsou tam jako doplněk pro protočení nohou. To můžeš nahradit třeba s group rides kolem 2W/kg, aby to nebyla taková nuda.

        0 0
        • rdx  

          jen pozor 260w je nutny vztahnout k vaze. Samotne watty nic moc porovnavat nejde.

          Pokud nemas vubec zadne zkusenosti ani historii, nebal bych bych se vyuzit tech treningovych planu zwiftu, rozhodne to udela min skody, nez se v tom placat … A mozna bych udelal ten 2×8min nez 20min

          Nicmene prvni FTP test bych nedelal hned, ale par jizd bych na trenazeru odsedel, at ziskas alespon nejakou predstavu co za cisla ti po obrazovce behaji …

          0 0
          • capo  

            Právě proto jsem tu váhu zmínil taky, může to vypadat hodně dobře, ale nejsem nejlehčí. A souhlas, díky.

            0 0
        • capo  

          Asi jediné, čeho se bojím, je to, abych tím, že půjdu rovnou na trénink s intenzitami nezjistil, že tělo sice ty intenzity zvládá dobře když je odpočaté, ale nestíhá dostatečně rychle regenerovat – viz ten 1. a 2. den…

          Každopádně díky za radu.

          A už vím proč jsem začal tím 3wk 1d rovnou – u všeho ostatního píšou „skip when you are in shape“, tak jsem to udělal :)

          0 0
          • madik  

            Zádný s tréninků není koncipovaný jako all-out effort, který tě na týden zničí. Většinou se v týdnu střídají intenzivnější a pak volnější tréninky. V prvním tréninkovém týdnu můž být relativné nízké TSS a pak postupem času se navyšuje. Případně to může být koncipováno jako 1 nebo 2 intenzivnější týdny s TSS třeba 300 a střídané volnějšími k regeneraci s 200 TSS například. Kazdopádně postupem času by se mělo TSS navyšovat.

            W/kg osobně nemám rád jako údaj o výkonu. U lidí co závodí OK, ale u normálních co jezdí pro zábavu to ztrácí význam.

            Odhaduju, že budeš mít kolem 320W s těmi čísly co jsi zajel v té první jízde, měl jsi tam dost variabilní výkon a ani jsi nejel uplně na knop. No uvidíš :)

            Mám podobnou váhu, ted 89kg a FTP něco kolem 280W na trenažéru. Na sufferfestu jsem si udělal 4DP test a nějak 1200W 5s, 500W 1m, 366W 5m, 280W 20min. Tam se to vše jedné hodinové jízdě, 20m a 1m byla jetá až po těch 5minutách a už to bylo znát :) https://www.strava.com/…s/1249267813

            0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • bagr84  

        Nějakej plán lepší než žádnej plán. Určitě bych neměl strach, že tě to utaví. Pokud si správně nastavíš FTP, neměl by být problém.

        Vzhledem k tomu, že jsi FTP test ještě nikdy neabsolvoval (a tudíž nemáš ponětí, jakej výsledek očekávat), zajel bych ho poprvé jen na pocit, bez čísel, prostě 20 minut all-out bez koukání na watty. Stejně nevíš, co očekávat a člověka to zbytečně stresuje, když nemůže držet watty tak vysoko, jak by si představoval. A btw zajet správně ten test je skill jako každej jinej, rozvrhnout si síly na 20m časovku není tak jednoduchý.

        0 0
        • JFtryall  

          Presne tak, teoreticky se da jeste FTP odvodit od 5 min max a nebo i minuty max, ale samozrejme na ergaci to neni tak jednoduche. 60 vterin max mi docela dobre sedi s 200 procenty FTP.

          0 0
          • Smazaný účet  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • jonti  

            Od minuty urcite ne, kdyz mas plochou krivku jako ja, vyjde to uplne jinak nez nejakym sprinterum. Kdyz nemas dost dat, tak ani z 8 minut neni ta hodnota moc presna.

            0 0
            • JFtryall  

              No jasne, ale kdyz nevis od ceho se odpichnout, tak urcitej potencial to naznaci. Nam to v okoli plus minus sedi, ale uz to jsou lidi co s tim maji zkusenosti no. Je jasny, ze sprinter a vybusnej tezsi jezdec ty hodnoty bude mit v tomhle zkresleny, ale normalni vytrvalostni allrounder to muze vzit jako urcity nasmerovani, kdyz se bude snazit jet tu minutu ± rovnomerne. Problem je hlavne v tom, ze na ergaci ses obecne niz a ten odpor neni uplne prirozeny. Takze i to celkovy FTP je dost zkresleny. Ja mam na ergaci problem dat 10 minut FTP. :-) Venku je ta odezva proste jina.

              0 0
              • cubas  

                No a čím to je? Taky mám o cca 30 w nižší ftp na trenazeru než venku.

                Mám pocit, ze to neví ani Friel.

                0 0
                • Smazaný účet  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • JFtryall  

                  Zapojujes svalovy vlakna trosku odlisne diky tomu odporu, vic se prehrivas, psychika taky hraje roli. Malokdo se zmackne na ergaci, tak jako venku. Ty delsi useky v indooru nejsou ideal.

                  0 0
              • jonti  

                Kdyz mas trenazer s RGB modem, je vyhodne slapat na tezsim prevodu, tim padem mas lepsi setrvacnost a lepsi pocit pri slapani. Jde tak udrzet i o neco vyssi watty.

                Taky tady nekdo psal, ze mu jen pouziti ventilatoru vyrazne zlepsilo FTP testy na trenazeru

                0 0
                • JFtryall  

                  Ono bez vetraku se to snad ani neda vydrzet. :-) kde neproudi vzduch, tak je to zlo. Pomaha jeste trochu zvysit vlhkost, ale stejne. Po 10 minutach je vetsinou ten propad docela znatelny.

                  0 0
                  • Delkim  

                    Bez větráku nejde jet snad ani Z1… A ten rozdíl se s vyšší zátěží exponenciálně zvětšuje, jet SS nebo nedej bože cokoliv nad FTP je bez pořádného větráku v podstatě nereálné! Pocitově se ti pak nedostává kyslík, přehříváš se, teče z tebe jako ve sprše atd.

                    Teď dostanu pod stromeček nový větrák z Bauhausu, při max výkonu se před ním nedá skoro stát. Proti předchozímu znatelný rozdíl.

                    https://www.discounto.de/…ine-1614597/

                    0 0
                    • bagr84  

                      jo, solidní větrák(y) je základ, s druhým silnějším větrákem jsem najednou začal dávat dříve nemyslitelný intervaly.

                      0 0
                      • Bengti  

                        A kde mate umistene vetraky? Ja ho zkousel mit pred sebou a ztoho jsem byl akorad nachlazeny, ted to resim s otevrenym oknem na vytrvalost to jde, ale pri intenzivnim tréninku to nebude stacit…

                        0 0
                        • madik  

                          Jednou se nachladis, dostanes se z toho a pak uz to bude ok.

                          0 0
                        • bagr84  

                          Jeden (ten vetší) přímo před sebou na zemi, fouká mi od pasu nahoru (ale ne na obličej), druhej (stojanovej) zhruba v úrovni hlavy, ale spíš ze strany, aby mi z toho netekly slzy :). Oba zapojený do zásuvek na dálkový ovládání (Lidl – 500 Kč), takže jsem schopný je pouštět a vypínat podle potřeby během jízdy.

                          Zpravidla začínám úplně bez větráků, po zahřátí pouštím menší, na intervaly pak oba.

                          Nutno dodat, že jezdím v krátkým v garáži, kde přes zimu bývá kolem nuly. Když je fakt zima, beru návleky na kolena a nákrčník.

                          0 0
                        • hfx9  

                          Větrák zepředu je blbost, protože zabere jen malou plochu. Lepší je šikmo z boku aby ochladilo co největší část těla.

                          0 0
                          • Delkim  

                            přesně tak

                            a je lepší z větší dálky vyšší výkon než jen kousek od těla menší

                            0 0
                        • jonti  

                          Vetrak mam z boku a nechavam ho otacet se, nemusi na me porad foukat naprimo, staci, ze se vzduch v mistnosti hybe.

                          0 0
    • studenak  

      Dotaz. koupil jsem si wattmetr a rád bych dneska zkusil zajet 20-minutový FTP test. Má se jet po rovině nebo třeba do mírného stoupání? Jinak mám ideální rovinu takových 30 km od baráku. Nevadí když si tam v klidu na pohodu dojedu?

      0 0
      • beranek666  

        Ideálně trenažér a určitě se pořádně rozjet, ne na pohodu ale naopak včetně sprintu atd. Pokud to budeš dělat venku, tak ideálně kopec, který se jede aspoň 20 minut.

        0 0
        • Delkim  

          S tím trenažérem opatrně. Hodnota FTP se liší pro indoor a outdoor, to je známá a prokazatelná věc.

          Obecně by mohlo být jedno, jestli to pojedeš na rovině nebo do mírného stoupání, nicméně „snazší“ pro většinu lidí je to mírné stoupání.

          Cestou tam se zahřej, ale nepřežeň to. Dej si pár 20–30 vteřinových nástupů pár km před začátkem testu a pak to hlavně nepřepal… Ideálně, pokud už máš nějakou představu, si drž prvních 10 minut stabilní tempo někde kousek pod hranicí plánovaného výkonu, pak jdi trochu nad a posledních 5 minut to napal co to jde!

          Taky mne to venku za týden čeká a vůůůbec se na to netěším :(((

          https://www.trainingpeaks.com/…door-riding/

          0 0
          • ms82  

            Kdo by se na to tesil :D Uz 20 minut na FTP boli, ale test je jeste jinde.

            0 0
    • studenak  

      Budu dělat venku a tady na jihu nemáme 20 minutový kopec :/

      0 0
      • Delkim  

        Hele tak ideálně rovina, ale PROTI větru. Nejezdi to po větru a ať tam nemáš žádné sjezdy.

        0 0
        • studenak  

          hmm dneska to tam vypadá na boční. ale mohl bych to vzít ještě na jinou rovinu kde dnes bude protivítr. Mapy píšou na cca 15 km 37 metrů nahoru a 13 dolu.

          Takže začít trošku pomaleji ano? Čekám kolem 330w bez odečtu těch 0,95. Takže to mám rozjet na cca těch 320 a pak kdyžtak trošku přidávát když to půjde?

          0 0
          • Delkim  

            Jj, klidně, sám po prvních 5 minutách poznáš jak na tom aktuálně jsi.

            Zvýšit výkon se dá vždycky, ale jak musíš ubrat, protože to přepálíš, tak to je konec.

            To máš stejné v ostré časovce. Jakmile přepálíš prvních pár minut, tak můžeš rovnou zastavit. Je to vlastně i nejčastější chyba začátečníků nebo přemotivovaných závodníků.

            0 0
            • studenak  

              Super. Díky za info. Nebo bych mohl dát tenhle profil, ale ten bych měl po větru dnes.

              Jinak teda musím promyslet na kolik začít. Zkoušel jsem na tomhle profilu jet 3×8 minut interval a dal jsem to na 330,335 a poslední 340w. Byla tam asi i rezerva.Tak přemýšlím zda tech 330 cca udržím těch 20 minut.

              0 0
              • Delkim  

                Po větru to obecně stejně jako na rovince v bezvětří nemá smysl díky tomu, že ti to prostě „odsejpá“ a v takovou chvíli se málokdo dokáže opravdu zmáčknout!!! Je snazší držet ty watty v „těžších podmínkách“.

                0 0
                • studenak  

                  Tak je možnost užít si dnešní teplý den na 100 km jízdu a ftp nechat na úterý, kdy na tom stoupajícím profilu bude protivítr . To asi bude nejlepši.

                  0 0
                  • Delkim  

                    No jasně, když nikam nespěcháš a nemáš to striktně nařízeno od trenéra tak si dnešek užij!

                    0 0
                    • studenak  

                      Žádný trenér není. Jen se snažím vždy něco vyčíst aby když už jezdím, tak aby to mělo alespoň trošku smysl. Trenér na ty místní pouťáky co jezdím není potřeba :)

                      0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • madik  

        Vetsina lidí má vyšší hodnotu FTP při testu na kopci nebo třeba v silném protivětru. Treninkem po rovince se to dá částečně srovnat.

        Kdybys měl v okolí kopec na alespon cca 8min, tak můžeš dát FTP test na 2×8min. Kopec pojedeš 2× s 10min odpocinekem mezi intervaly. Pojedeš oba testovaci intervaly na maximum a vysledne FTP bude 90% z pruměrné hodnoty W.

        0 0
    • radek01  

      To je pravda ale pokud vozíš Wattmetr pravidelně měl by ti nějaký soft. vyplivnout něco z čeho budeš vycházet. Většina asi jezdí a trénuje aby měl potřebné CP.....podle toho kde a jak závodí,

      0 0
    • Delkim  

      Tedy je celý záznam 20 min FTP testu na silnici spolu s veškerými údaji, leccos z toho můžete vyčíst. Pěkný závěr, takhle to má vypadat, poslední minutu dát tomu ještě i to co už nejde :) fakt pěkný, takový motivační video :)

      Dalo by se pustit k FTP testu na trenažéru.

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • rdx  

        Jasper je super, vyplati se najit i jeho letosni test ke kteremu delal i dost velky post video rozbor. Bude to nekde z unora

        0 0
    • studenak  

      Tak děkuji za rady. Dnes jsem test zajel. Hlavně jsem to nepřepálil a dokázal jsem na konci ještě přidat. Jel jsem ho tedy do mírného stoupání proti větru. Občas tam je malý sjezdík a tam mi to docela padalo. Myslím, že do stálého kopce bych to dal ještě líp. Hodnoty nejsou nějak extra no. Naměřil jsem 368w a NP 371 což při mojich 91 kg není nic extra 350/91=3,85w na kilo.

      0 0
      • ms82  

        Potrenuj sprint a na rovine nemas problem. Mensi kopce taky preletis.

        0 0
    • biker john  

      Tady máte pořádný data z FTP testu:))

      odjeto na Gardě…segment: UP Malga Zures from crossroad 4.11km 435m 11% 19:42

      FTP vychází na cca 410 by voko…

      NP 433

      Průměr 435

      Vážim 85kg… to je asi 4.9W/kg

      Jen tak pro inspiraci :D

      0 0
      • capo  

        Moc pěkný. Kolik ti je? Ptám se protože hodnoty tepovky vypadaj že budeš dost mladej, a nebo anomální :)

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • ms82  

        To bych chtel – mit o 20 let mene, 20 kg vice a 150 W k tomu :D Mozna by me zacly i bavit roviny. Pekne!

        0 0
      • biker john  

        Jinak koho by zajímalo, čím jsem měřil testík…

        Quarq s XX1 klikama a DUB středem…

        0 0
    • robb  

      Jenom taková „menší“ odbočka: Čím to, že někteří klasikáři nejsou i super časovkáři. Jasně jsou výjimky, časovka není etapa, kterou by chtěli vyhrát, ale radši pošetří. Ale spousta z nich to i zmiňuje, že jí mají slabou i třeba Van der Poel o tom mluvil.

      0 0
      • Delkim  

        Jde mimo jiné o poměr FTP/MAP. Rychle vylítnout střední brdky ještě neznamená, že udržíš vysoký výkon po 15–20–30–60 minut. Plus pozice na kole, profil jezdce atd.

        0 0
    • radek01  

      look…VF = VI … Variability Index ?

      0 0
    • radek01  

      Dík do nedávna mi tento parametr nic neříkal,teď to sleduji ale zatím mám málo dat abych dokázal číslo které to vyplivne nějak zhodnotil.

      0 0
    • cubas  

      Rád bych se doptal zkušenějších. V minulosti jsem dělal FTP test na 20 minut, víceméně po rovině nebo do hodně, hodně mírného kopce (Nehvizdy, Sušice – Čeňkova pila). Nicméně dnes bych se potřeboval otestovat, ale nedostatek rovinatých úseků na jihu Prahy mě víceméně nutí do 2×8 minut a to na kopci (nejspíš Zvolák). Vím, že na kopci jsem schopen se dostat wattově výrazně výš (při stejně dlouhém časovém úseku) než na rovině. Má cenu nějakým způsobem naměřené výsledky ještě kompenzovat, nebo vycházet ze standartních 90 procent?

      0 0
      • JFtryall  

        Tezko rict, ja bych spis jel 5 nebo 10 min max a potom z toho pocital osmiminutovku pri dalsim testu. FTP na rovine mi vychazi cca 10–15W niz.

        0 0
        • cubas  

          díky. Jak myslíš spočítat 5–10 minut a z toho osmiminutovku?

          Přesně tak to mam po rovině dokonce okolo 25 W níž

          0 0
          • JFtryall  

            Kdyz mas CP 5 i 10, tak se to uz pocita mnohem lepe vsechno a dobre to cloveka proklepne. :-) 8 minut se uz da bez problemu spocitat a asi bych to jel az po zmereni 5–10. Pro zpresneni FTP je 2×8 urcite dobra vec, ale je to uz pro lidi, co jsou zvykli se trochu zdimat a maji dobry odhad momentalnich moznosti. Protoze jak se napali tady v tech cervenejch cislech, tak druhy usek uz za moc nestoji. Kdyz mas v kapse 5–10, tak to odhadnes lepe.

            0 0
      • ms82  

        Taky nevim, jak s tim uplne nalozit, na rovine mam asi o 20 W mene. Zajimaji me ale vykony do kopcu, takze testuji v kopcich. Vypocet TSS nasledne nebude uplne sedet, ale na to narazim uz i tak s treninkem na trenazeru, kde mam FTP jeste nizsi nez na rovine (ale jen o par wattu).

        0 0
      • jonti  

        Záleží na tom, k čemu chceš to číslo použít. Jestli k tréninku intervalů v kopci, tak je to ideální.

        Na rovinu asi taky, ten výkon tam nemáš spíš z důvodu nedostatečné síly, ale srdce a dech má na víc. Předpokládám, že po rovině se taky máš problém dostat na stejně vysoké tepy jako do kopce.

        0 0
      • bagr84  

        Ja bych se 2×8 minut nebal, praktikoval jsem ho celkem dlouhou dobu a byl spolehlivej. Neda se na tom moc pokazit, pokud uz zhruba vis, jaky FTP ocekavat, neni moc kde chybovat (proste si zhruba spocitas, jaky watty bys mel jet, snazis se toho drzet a posledni cca dve minuty uz jdes all out, minuta je malo). Navic ty intervaly jsou dva, takze mas sanci na „reparat“. 20 minutovej test mi prijde tezsi v tom, ze uz vyzaduje nejakej skill (vedet, jak si dobre rozvrhnout sily, mit zkusenost, v ktere fazi to nejvic boli atp.) a neni neobvykly, ze validni cisla z toho zacnou padat az na 3. / 4. pokus, kdyz vis, jak na to.

        Zaklad kazdyho testu je samozrejme snazit se ho opakovat za stejnych podminek. Ja to treba delam tak, ze jezdim 2×8 na stale stejne trase, prvni interval „tam“, druhy „zpet“, smet vetru tak nehraje takovou roli a krom vykonu muzu porovnavat i ujetou vzdalenost a rychlost. Pred testem stejny rozjeti, denni doba atp.

        Mimochodem casto jsem po prvnim intervalu tak vyndanej, ze si nedokazu predstavit ten druhej, ten pak kolikrat jedu bez koukani na cisla zakouslej do riditek a nejednou se mi stalo, ze ten vysledek byl lepsi… Hlava je sv*ne :)

        0 0
    • Ryder37  

      Ahoj. Mám nově garmin edge 520 i kliku 4iiii. Byl jsem na testech laktátu, kde mi vyšel dle testu ANP na 247 wattů. Zkoušel jsem FTP test dle mého garmina a asi jsem si to očividně blbě nastavil a vyšel mi blud :-). Kolik mám nastavit na začátku testu výchozí hodnotu FTP, když mám ANP na 247?

      Nebo si mám normálně v tréninku po rozjetí a pár intervalech zajet 20 minut kolo? Díky za rady?

      0 0
      • jonti  

        Vetsinou to je velmi podobna hodnota. Taky je mozne, ze ti FTP namerili blbe, kdyz jsi nebyl uplne fit pri testech.

        0 0
        • Ryder37  

          No snad jsem fit byl. Končil jsem na nějakých 186 tepech a měl jsem už přes 6 ml.. Takže když nastavím 250, tak by to bylo ok.? Ale co když pak při testu budu mít zónu 230–270 a budu schopný jet víc. Tak pojedu mimo zónu?

          0 0
          • Ryder37  

            Tak teď koukám, že dokonce 189 a laktát přes 9. To jsme šlapal 310 wattů

            0 0
    • radek01  

      Na FTP nejedeš podle zóny ale 20 min šrot kolik dokážeš jediný problém když jsi to nedělal odhadnout jak to rozjet aby jsi ke konci nevychcípal. To co naměříš z toho budeš mít ty zóny.

      0 0
      • Ryder37  

        A dá se použít třeba hodnota z nějaké závodní časovky? Tepy mám vždycky větší než při nácviku, ale to je nespis stresem. Watty by měli být snad stejné. A nebo se nějaké to procento ubírá?

        0 0
        • bradek  

          Tak pokud máš hodnotu z hodinové časovky, tak je to ideální a to je tvé FTP, pokud z kratší, tak adekvátně o něco snížit, z 20 minut klasicky o 5 %, na tepy bych při FTP testu úplně nehleděl, spíš informativně kvůli eventuální únavě, než kvúli nějakým hodnotám. Vyšší tepy při závodech jsou spíš tím, že se při závodech víc zmáčkneš.

          0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • radek01  

      Jasně ze závodu je to poho.

      0 0
    • Ryder37  

      Dnes jsem zkusil tedy SS intervaly. Na měření ,jak jsem psal ANP 170 a FTP dle testu 247 . Je to takto dobře zajeté nebo moc rychle?

      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • JFtryall  

      Tak, co rikate na novy rekord v hodinovce jako nejryzejsiho FTP testu? Kolik tam mohlo padnout W? :-) Na 72 kg to bude asi neco kolem 450W?

      0 0
      • Chlebovnik  

        Aguascalientes…

        …meh. ¯\_(ツ)_/¯

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • ms82  

        Na Campenaertse se musim jeste podivat. Videl jsem ale na GCN Racing News show watty Pogacara z Tour of the Bask Country, ktery ma oficialne 66 kg. Taky pekne. Kazdy kopec na 400 W, coz je cistych 6 W/kg, nejlepsi desetiminutovka na 440 W, tedy 6.6 W/kg.

        A dnes jsem si vzpomnel na vtip Kreuzigera (reprodukovano Bejkem behem PR v nedeli), ze jezdi na 7.5 W/kg a vsichni mu odjizdi. Jezdil jsem dnes 3 min VO2Max intervaly, a kdyz me na zacatku jednoho predjel nekdo s batuzkem a behem intervalu se mi leda vzdalil, byl jsem zraly na rucnik. Jel jsem do kopce na 5.5 W/kg..

        0 0
        • JFtryall  

          No, myslim, ze tak nizko to opravdu nebylo. To by se ani moc nezadychal, jasne vyska hraje roli, ale tohle je extremne nizke cislo.

          0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Ryder37  

      Tak jsem si dnes dal 4× 10 minut SS zkusmo na FTP ,co jsem si změřil v pátek a bylo to tedy náročný jako prase :-) Tepy mi šli hodně nad ANP . Nejel jsem to zbytečně vysoko?

      0 0
      • JFtryall  

        Jojo bolava zalezitost. Dobre odjety, tepy pak jdou nahoru to neni nic neobvykleho. Musel ses uz pak hodne zvedat? Z toho to taky celkem dobre poznas, kazdopadne 4×10 je vymluvna zalezitost. Takze FTP kolem 270W bude sedet, z toho bys mel vymacknout 8–10 minut nekde kolem 320–310W a 5 min max kolem 350W.

        0 0
        • Ryder37  

          No zvedat ani ne, ale už jsem nevěděl co tam zařadit :-). Dal jsem lehčí, watty klesly, tak jsme zase shodil na těžší :-)

          0 0
        • bagr84  

          Píše ale, že jel SS (Sweet spot?). Pokud jo a bylo to pocitově jak popisuje, pak bych řekl, že má FTP moc vysoko (a nebo mu tenhle typ práce hodně nechutná).

          0 0
          • Ryder37  

            No chtěl jsem jet o cca 20 méně ,ale zkusmo jsme zkusil jet na FTP .Jinak máš pravdu .Časovky moc nemusím a ani posed na ně nemám zrovna ideální. Raději trpím v kopcích :-)

            0 0
    • Ryder37  

      Včera jsem jel trénink na vytrvalost primárně v zóně 2. Je totiž správně zajeté? Výkon v zóně 2 mám mezi 143–195. Tep se mi ale pohybuje jen kolem 120. Byl jsem zvyklý jezdit vytrvalost i kolem 135–140. Nevadí, že jsou tepy tedy tak nízko a nebo když jedu dle vykonu, tak na tepy se mám vyprdnout?

      PS. Už se mi celkem daří jezdit bez nějakých výraznějších výkyvů výkonu. Jen i do malého kopečka mi skoro nestačí převod, abych nevylezl do zóny 3 :-)

      0 0
      • ms82  

        Je to dobre zajete (jeste muzes ubrat Z1, ale to se nekdy neda zaridit). Tepy kolem 120 jsou idealni.

        0 0
        • Ryder37  

          Jasně , vím. Mě i ze začátku blblo řazení ,tak jsem tam furt ladil lanko :-)

          0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Delkim  

      Jak jsem si myslel ještě nedávno něco úplně jiného, tak teď musím uznat, že výpočet FTP pro následné správné stanovení tréninkových zón je absolutně někde úplně jinde než jenom klasických 95% z 20 minutového maxima.

      Nestačím se divit, z jakých různých výkonnostních parametrů to se správným softwarem umí znalá osoba odvodit/spočítat.

      0 0
      • capo  

        Jako že ti při 95% z 20 min vyjde jiná hodnota než kterou pak používáš pro stanovení tréninkových zón? Nebo že nemusíš dělat zrovna 20min test ale jde to odvodit i jinak se stejným výsledkem?

        0 0
        • JFtryall  

          Jasne, odvodis to vice zpusoby a cim vic testu a zavodu absolvujes, tim lepsi vysledky mas. To, ze clovek dobre zvladne 20 min test je sice fajn, ale pak je dulezity mit v delsich zavodech neprustrelnou zonu tesne pod ftp a odolnost na kratsi vo2max spicky a regeneraci z nich. Je to komplexni zalezitost a urcite neni od veci si obcas zmenit metodiku testu a nebo zkusit nove intervaly. 95% pravidlo funguje ok, ale plati skutecne pro ty dny D. Jinak je to spis k te 90. A proto neni spatne cilit skutecne na konkretni cisla z jednotlivych zon. Moje oblibena jsou 190, 215 , 265, 317, 385 a 435. :-)

          0 0
          • capo  

            Díky. Ještě by mě zajímalo co konkrétně máš na mysli tím „cílit“ :). Jakej typ tréninku na tolik různejch čísel?

            0 0
          • Ryder37  

            To jsou tvé CP na různě dlouhé časy?

            0 0
            • JFtryall  

              Ne. Podle CP je dobry se ridit, az ses ve forme a neblbnout s tim. Tohle jsou kalibracni cisla na intervaly- samozrejme ty vyssi. A 265W pouzivam na to, kdyz se clovek zrani a nebo onemocni- perfektne ukaze jestli uz ma cenu se poustet do vyssich intenzit nebo jeste zustat pri zemi. CP se pak hodi pro zavod a KOMovacky. Tyhle cisla jsou odvozene z FTP 340–350 na 70kg a CP 20 370W a CP 10 390W. Ale takhle to mam usite na miru, nekomu to vubec nemusi fungovat.

              0 0
    • kalodzero  

      Na ergospirometrii mi vyslo nasledovne:

      Max zataz: 320W pri 191 tepoch

      ANP zataz: 260W pri 174 tepoch

      Mozem vychadza z toho, ze 260W je hodnota FTP? Alebo je potrebne tuto hodnotu pouzit na 90–95 percent? Alebo je potrebne spravit si test cez Garmin co ponuka Edge? Realne sa mi zda 260W, nemam pocit, ze by som tolko vydrzal 20 minut, nie to hodinu.

      Dakujem za kazdu radu.

      0 0
      • ms82  

        Neznam testovaci protokol. Kazdopadne, ANP je stav, kdy vytvaris tolik laktatu, kolik zaroven telo zvladne zase zpracovat. Teoreticky v tom stavu vydrzis dlouho. Ovsem zalezi, jak dlouho zvladnou v tomhle stavu pracovat svaly. Tem se zatez muzes prestat libit, zapoji se rychlejsi vlakna (vetsi spotreba cukru), koncentrace laktatu zacne rust a skoncis. Nebo uz vsechna dostupna vlakna nestaci na produkci toho vykonu, doslo ke svalove unave.

        Tudiz bych nezamenoval ANP a FTP (vykon, co zvladnes 1 hodinu). Watty na ANP muzou byt dobre voditko pro pripadny FTP test. Jsi-li hodne trenovany, da se uvazovat i o FTP nad ANP (laktat roste, ale mirne a hodinu to svaly daji), nebo naopak hodne pod, pokud jsi zadne intervaly okolo predpokladaneho FTP nejezdil.

        Rozhodne bych ale cekal, ze kdyz jdes na spiroergometrii, vis, co Te tam zajima a pripadne si nechas vysvetlit, cemu nerozumis. Jinak je test preci zbytecny.

        0 0
        • kalodzero  

          Dakujem. Na spiro som bol 3×, ale kedze som nemal wattmeter, tak som jazdil podla tepov a to bolo to co ma v tej dobe zaujimalo. Viem co je laktat, ANP a ine. Preto som vychadzal pocas jazdy len z tepov. Ale ked si par kamaratov kupilo wattmetre, tak zacali jazdit vyslovene na watty a tep si uz nesledovali. Ved napokon tep dokaze ovplyvnit vela faktorov a to najma v kopcoch – staci, ak je clovek zle vyspaty, ovplyvnuje to jedlo, kava, vonkajsia teplota. Takze 10km kopec som niekedy slapal pri 160 bpm a niekedy pri 168 bpm, pritom to bolo s rozdielom par dni, ale cas bol skoro rovnaky. Snazil som sa vsak aspon neprekracovat ANP hodnotu.

          Lenze ako som si kupil teraz wattmeter, snazim sa co to k tomu nastudoval. Problem je, ze niekde hodnotu ANP udavaju ako hodnotu FTP, inde sa vyslovene pise, ze FTP nemozno povazovat za hodnotu zhodnu s ANP.

          Uvazoval som na FTP testom, ktory ponuka Garmin. Lenze je to taky hokus pokus, asi by pocas testu bolo najlepsie sa priblizit k ANP prahu a ak to vydrzim 20 minut, pripadne idealne rovno hodinu, tak ta hodnota by mohla byt vychodiskom na urcenie prahov.

          0 0
          • JFtryall  

            Ten test vevnitr je vzdycky nizsi a navic se meri na jinem pristroji. Nejlepsi je si udelat test na vlastnim kopci, idealne 4× 10 min a z toho vypadne idealni vychozi ftpcko a sweetspot. ANP atd bych uplne neresil, neco bych najel v kopcich v rozumnych hodnotach a pak bych sel na test. 260W muzes mit jako vychozi hodnotu pro ty intervaly a v prubehu vysledujes, jestli je to hodne spatne a nebo ses v pohode. Kdyz uz ve druhem trpis, tak jdes o 10W niz, kdyz ses i v poslednim ok a mas rezervu tak 10 pridavas. Takhle se propracujes k dobremu zakladu a z toho stanovis zony pro vyssi zateze nebo delsi tempa po rovinach.

            0 0
            • kalodzero  

              Dakujem, skusim to v kopci. Ak najdem nejaku hodnotu, skusim to potom na 20–30min rovinke ci vydrzim, pripadne par W pridam/uberem.

              0 0
          • ms82  

            Jak pise kolega, pokud chces mit jasno, je lepsi si dat nejaky test. Protokolu je vic, uplne srovnavat mezi sebou nejdou, ale to neni podstatne. Vyber si jeden a toho se pak drz, at jsou vysledky srovnatelne.

            Ja venku vlastne zadny test ani nedelal a presto si myslim, ze FTP mam dobre +/- 5 Wattu. Na trenazeru jsem ale jezdil podle TrainerRoad a test je tam soucasti treninkoveho planu, tak jsem si ho uz parkrat dal. Jsou to schody, kdy se kazdou minutu navysi vykon a az odpadnes, odpadnes. To neni pro me ucely optimalni, ale dulezite je, ze to lze replikovat.

            Samozrejme ani test se nemusi povest, ale z naslednych treninku poznas, jak na tom jsi. Jestli je to moc lehke, anebo naopak treba po pauze trpis a mas FTP nadstrelene.

            0 0
            • kalodzero  

              Schody? To je podla mna to co je na ergospirometrii, ze trebars zacinas na 50W na 5 minut a potom ti kazdu minutu pridava 15/25W. Z toho urci na zaklade vydychnuteho kysliku hodnoty ako AP, ANP, VO2max, HR max, hodnoty spalovania tuku/cukru. Nemyslim si, ze schody su vhodne na FTP. Alebo sa mylim?

              0 0
              • ms82  

                Tady si to muzes precist primo na strankach TrainerRoad – Ramp Test

                Kazdy test je jen aproximace a ma sve nedostatky. Podstatne je, jestli ten test jsi ochotny delat pravidelne, abys mohl objektivne hodnotit, jak na tom jsi.

                0 0
    • Ryder37  

      Tak jsme o víkendu jeli časovku 20 km. A vyšla mi hodnota 292 wattů na 20 minut. Takže FTP by mělo být cca 277. Dá se to takhle brát, když to byl závod? Celou casovku jsem dal na 290. Čas 29:55.

      0 0
      • kalodzero  

        Podla diskusii sa berie 95 percent, niekto tvrdi o 90 percentach. Cize by si to mal mat medzi 263 a 277 bpm. Je to uz o tebe, aby si si to presne odsledoval.

        0 0
        • JFtryall  

          To jo, ale jestli to bylo na rovine, tak v kopci by 20 minutovka mela vyjit vyssi. Takze nejakych 270W by odpovidalo pro rovinarske FTP a klidne k tem 290W v kopci. Pri testu ve stoupani na 20 minut bych cilil nekde k 310W.

          0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • robb  

      Taky docela zajímavá číslo, tentokrát z cyklokrosu.

      https://www.cxmagazine.com/…wattage-file

      0 0
    • POC74  

      Kluci stáhl jsem do garmin z IQ connect dozen cycle a zkusil jízdu.. Mám tepak kadenci Speed čidla… Co znamenají ty hodnoty pro mě jako výletního hobika?

      0 0
      • rdx  

        bez wattaku nerikaji skoro vubec nic … je to jen odhad. bez vahy to nejde ani na co vztahnout.

        napr pro 70kg trenivanejsiho sportovce je 200w poklidnejsi vytrvlost / 1000w v maximu pak uz docela makacka :)

        0 0
      • JFtryall  

        Hausnumera a odhady. Chce to wattak. Kdyz najedes stovky hodin s wattmetrem, tak uz si sam dokazes docela dobre zkalibrovat tempo i na pocit.

        0 0
        • POC74  

          Jo jasný… Jen jsem chtěl jestli ten soft nemá něco z výkonu v sobě co bych mohl na garminu vidět.. On tam má více nastavení tak co nejlepe sledovat…ja si jezdím kadenci 82 až 90…tam mě to baví

          0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • POC74  

      Kluci prosím radu… Z trainingpeaks mi přišlo, že mám: New Threshold Heart Rate Value 155. Předtím jsem měl 151. Co to pro mě znamená? A že si mám opravit zóny tepu. Tohle mám od garminu a tohle mám z trainingpeaks… Mám to přepsat nebo na to prdet… Dekuju moc

      0 0
      • rdx  
        1. pouzivas to nejak sofistikovane k treninku?
        2. mas to zmereno laboratorne?

        Pro klid duse si to muzez srovnat do stejnych hodnot, tyhle vypocitane zony jsou stejne vetsinou ±autobus.

        Ale jestli to nijak nepouzivas, tak to muzes nechat plavat. O tepovych zonach toho je tu na foru i po netu habakuk.

        0 0
    • POC74  

      Jezdím pro zábavu… Ok. Díky.

      0 0
    • krokus  

      Mám dotaz ke 2× 8 minut testu. Má se z obou jízd vzít ta lepší, nebo jejich průměr? Na netu jsem to našel tak i tak. Víc by mi tedy dávalo smysl to druhé, vzhledem k tomu, že druhá jízda bude předpokládám většinou horší.

      0 0
      • rejdy  

        Průměr, brát tu lepší nemá logiku. Zároveň často zmiňované vynásobení 0.9 je pro určení FTP zpravidla celkem optimistické…

        0 0
      • rejdy  

        .

        0 0
      • halfbikert  

        Osobně mi tento test neodpovídal. FTP jsem měl z tohoto testu vyšší, než jsem pak byl reálne schopný jezdit.

        0 0
        • tomo_111  

          Nie je v tom test protokole zaradeny aj nejaky all out effort?

          V niektorych (pre 20 min test teda) bolo nieco ako 5min all out a nasledne volne pred samotnym testom – sluzit to malo myslim k tomu, aby prave anaerobic schopnosti jedinca nenadstrelovali vysledky testu. Pri 8min effortoch ten dopad moze byt asi este vyraznejsi.

          1 0
          • robb  

            Myslím, že to bylo třeba u Suffer testu – jedeš 2×5" spurt, pak 5' all out, pak 20' all out a na závěr 1' all out a to všechno v jedné jízdě. Mělo by to sloužit jako power profiling, ale to chce jet na trenažéru a pak to nahráváš do aplikace. Na tohle se bude blbě hledat okruh. Asi nejlepší je postupně odjet celou škálu těch testů – od několika vteřinových až třeba po hodinový. Pak už budeš mít dobrou představu. Nebo si střihnout pár závodů.

            1 0
            • tomo_111  

              Jj ta vec na sufferfeste bola dost kruta :) – ale vyuzivali podobny princip, skratka ak si silny v anaerobe moze ti to prilis ‚pomoct‘ ak ides cerstvy tresholdovy effort – tak umyslom je najprv tento zasobnik vyprazdnit. Tak to myslim pisali v Training + racing with powermeter (autor je jeden zo zakladatelov training peaks)

              1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.