• JuranJ

    Ahoj,

    možná se ptám úplně blbě a možná motám několik věcí dohromady :).

    Mám kliky Truvativ X9 (GXP osa), po výměně ložisek (včetně misek) a najetí cca 500km se mi začalo vysouvat ložisko z misky (viz fotka). Kliky jsou dotaženy, nikde žádná vůle není cítit. Ložisko se během šlapání pomalu vysouvá ven a tím pádem se posouvají i celé převodníky (smyk je najednou „mimo“ a nesedí ani řetězová linka) – lze jej pak s klikami zase lehce zasunout zpět.

    Pokud chápu správně design GXP, tak se u GXP právě axiální posun fixuje na tomto levém ložisku, s podložkami to nemá mít nic společného – je to tak? Znamená to, že je špatné spojení/sliso­vání/zalepení ložiska v misce? Nebo co zajišťuje osu proti axiálnímu posunu? Je axiální fixace zajišťována i pravou klikou?

    Dík,

    Juran

    0 0
    • Zdyn  

      Úvaha je správná. Axiální polohu zajišťuje pevné spojení ložiska s miskou. Takže rozebrat, vyčistit a zalepit ložisko do misky.

      0 0
    • wrah  

      Lozisko je istene proti posunu segerkou. Bol som to teraz preverit v dielni.

      0 0
    • krykra81  

      Jestli máš mufnu šíře 68mm, tak se pod ložiska používá 1podložka z každé strany. Jestli si tam nedal žádnou, tak dutá osa klik ti vytlačila ložisko z pouzdra. Originální ložiska tam mají segerku, ale ta na to nemá vliv, pokud by tam nebyly podložky, tak by ti lítaly kliky ze stany na stranu. Použij podložky, dle fotky je tam nemáš.

      0 0
      • tonik666  

        Pokud jsem to správně pochopil, tak kliky jsou upevněné pouze k ložisku jedné misky, takže dutá osa kliky ložisko z pouzdra nemá jak vytlačit.

        Když vynechá podložky na 68mm domku, bude mít kliky pouze vyosené, nic víc.

        0 0
        • kubad  

          Přesně tak

          0 0
        • krykra81  

          Pokud vynechá podložky na 68mm mufně, tak mu kliky musí zaručeně chodit do stran, je to 5mm rozsahu. A osazení duté osy před „tisícihranem“ se časem (najeto 500km) působením bočních sil, opře o kovové osazení v pravém ložisku a vytlačí ho z hliníkové misky.

          0 0
          • kubad  

            Z toho cos napsala je jasné ze nechapes jak GXP funguje

            Tam je osazení o levé ložisko vždy opreno a pevně ztazeno. Takže k posunu docházet nemůže

            0 0
          • JuranJ  

            Před tím, než začalo ložisko vyjíždět nikde žádná vůle nebyla, chodilo to jako po másle. To osazení duté osy před „tisícihranem“ opírající se o ložisko právě drží kliky tam, kde mají být.

            0 0
    • Lišák  

      S touto osou mám taky problém.

      Kliky měly vakl. Po sundání jsem zjistil, že ložiska umřela. Nová osa namontována, vakl, i když menší, stále.

      Podle návodů zde z minulosti jsem vše pořádně vyčistil, pak namazal, Xhran napřed normálně, při dalších pokusech čím dál víc. Dotaženo fakt na fest a vakl furt. Odstranil jsem ho až přidáním krytky levého ložiska ze starého. Teď je to v pořádku, nicméně mám strach, aby to nebyla podložka moc silná a díky tomu nedošlo k nějaké destrukci Xhranu, protože styčná plocha osa/klika je nyní menší. Chtělo by to podložku tak 0,2mm.

      Myslíte, že by mohl nastat problém?

      0 0
    • JuranJ  

      Ahoj,

      díky všem za reakce, jedná se o ložiska FIRST-H-GXP, kde jištění segrovkou není.

      Zkusil jsem ložiska reklamovat, 500km výdrž se mi zdá opravdu málo. Bohužel se na funkci GXP nemůžu shodnout ani s (prozatím) nejmenovaným eshopem. Ten zastává názor jako Krykra81, zkusil jsem vysvětlit po telefonu a neshodli jsme se. Zástupce obchodu stále tvrdí, že u GXP drží axiální posun pevné stažení ložisek z obou stran a že u originálních ložisek plní segrovka pouze „jistící“ funkci u sestavování (už toto se mi zdá v době cost-cuttingu jako slušná hloupost, dát tam segrovku jen pro ulehčení sestavení).

      Uvidím ještě, co odpoví eshop po poslední diskuzi, předpokládám, že se to nějak vyjasní – možná z toho vyleze, že já jsem ten kdo nechápe, což je klidně možný :). Jméno eshopu kdyžtak pak zveřejním…

      Ještě mne napadá jedna možnost – koupil jsem ložiska/misky k jinému způsobu montáže? Pak ale opět nechápu, co znamená GXP…

      ještě malá úprava: zdá se mi to, nebo je Krykra81 nějak spojen s jedním ostravským eshopem? Náhodu reklamaci řeším také v Ostravě :)))))

      0 0
      • Vilém  

        Stredovou trubku mas BSA? Pokud ano, tak je zafrezovana? Predchozi osa vydrzela jak dlouho?

        0 0
        • JuranJ  

          Ahoj,

          pokud BSA jen znamená typ závitu tak, že se povolují/dotahují obě misky stejným směrem, tak ano. Je to na kole Scott Genius 20 od začátku, tam předpokládám, že se nic frézovat nemusí. Předchozí vydrželo pár tisíc, měnil jsem kvůli přidrhávajícímu ložisku.

          0 0
          • Vilém  

            BSA jsem myslel zavitovy stred, proste ne pressfit.

            Ze je ram, nebo kolo nove, to jeste neznamena, ze je stredova trubka OK.

            Pokud ale predchozi stred vydrzel v radu tisicu km, tak to zrejme tento problem nebude, protoze by se to projevilo i u predchozi osy.

            0 0
      • tonik666  

        Stáhnul jsem ti dva obrázky, které ukazují rozdíl mezi shimanem a gxp od sramu.

        Klíčový rozdíl je, že Shimano má osu 24mm a stahuje se ze stran, zatímco GXP osa je 24mm na jedné a 22mm na druhé straně, má hranu, a přitahuje se k ložisku, zatímco druhá strana je volná, a mezi klikou na straně převodníku a ložiskem je jasná mezera.

        0 0
    • René Kolísko  

      Oživím starou diskuzi. Mám související problém s GXP klikama. Na rám 3T Exploro jsem koupil místo SRAM Force 1 klik kliky Quarq DZero GXP – jsou to uplně ty stejný kliky jen s pavoukem od Quarqu a jiným polepem.

      Nicméně po instalaci jsem narazil na problém – díky tomu, že ten pavouk je objemnější, tak po nasazení stejným způsobem jako ty předchozí Force kliky tak Quarq dře o rám. Půjde to vyřešit jen podložkama pod drive-side kliku? Nebude na druhé straně přílíš málo závitu v ose aby tam levá klika držela?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.