geometrie kola - jsem zrůdička?

19 nepřečtených
  • obda

    Občas uvažuju o nové silničce, neb můj 15 let starý Bareš je mi trochu malý. Mám ale problém s geometrií. Níže jsou uvedeny míry a výsledky z competitive­cyclist.com fit calculatoru (podle popisu mi bude více vyhovovat Eddy Fit). Podle nich bych měl mit 60cm rám a 54,5 délku top tube. Avšak tak krátkou top tube jsem u spravně vysoké silničky u žádného výrobce neviděl :( Asi jsem zrůdička. Co s tím? Mam obavy, že 8–9cm představec není cesta správným směrem. Rád bych kolo spíše levnější (kolem 20k), takže rám na míru nepřipadá v úvahu.

    Measurements
    ------------------------------


    Inseam:                88
    Trunk:                 63
    Forearm:               36
    Arm:                   65
    Thigh:                 64.5
    Lower Leg:             57
    Sternal Notch:         147
    Total Body Height: 180

    The Competitive Fit (cm)
    -------------------------------------------
    Seat tube range c-c:   57.0 – 57.5
    Seat tube range c-t:   58.8 – 59.3
    Top tube length:       54.2 – 54.6
    Stem Length:           11.2 – 11.8
    BB-Saddle Position:    75.4 – 77.4
    Saddle-Handlebar:      53.9 – 54.5
    Saddle Setback:        7.2 – 7.6

    The Eddy Fit (cm)
    -------------------------------------------
    Seat tube range c-c:   58.2 – 58.7
    Seat tube range c-t:   60.0 – 60.5
    Top tube length:       54.2 – 54.6
    Stem Length:           10.1 – 10.7
    BB-Saddle Position:    74.6 – 76.6
    Saddle-Handlebar:      54.7 – 55.3
    Saddle Setback:        8.4 – 8.8

    0 0
    • obda  

      Ještě jedna věc – časem jsem si ověřil, že potřebuju sedlo hodně vzadu, tak kolem těch 9cm. Takže i to je jeden z argumentů pro Eddy Fit

      0 0
    • Bully  

      Jestli me postreh neklame, resis to uz i jinde. Vysky ramu si nevsimej, kvuli rozdilnymu slopingu se u kazdyho vyrobce meni. Dulezita je jenom jeho delka.

      0 0
    • Madrid  

      Můžeš mi dát prosím link na The Eddy Fit? nějak ho nemůžu vygooglit…

      0 0
    • RoKo  

      zkus se kouknout na geometrie od giantu… Domam mam starou tcr (asi 8let) a ta mam tu horni efek. delku okolo 55–56 (mereno narychlo) Myslim ze i dnesni ve velikosti M to maji okolo 55 cm…

      0 0
      • kubad  

        ve velikosti M bude mít většina silniček kolem 55cm ale to mu neřeší tu velkou výšku rámu co potřebuje protože má dlouhé nohy :-(

         
        0 0
        • Martin  

          pokud rám nebude ultra malý, tak lze výšku dohnat sedlovkou a délkou sloupku vidlice – já mám taky dlouhý nohy a krátký tělo, takže vozím kratší rám, krátký představec, mělké oblouky, ale dlouhou sedlovku a 4 podložky pod představcem. viz fort v profilu

          0 0
          • MlokCZ  

            Jak jsem reagoval níže (mám také takovou postavu, krátké ruce a trup a nohy normální), tak to zvyšování řídítek tak jednoduché není. Ty 4 podložky u sériovky mít nebudeš, takže by musel řešit ještě novou vidlici a navíc příliš podložek se mi nezdá jako dobré řešení. 4 kusy 1cm podložek už se mi zdá na hraně a raději bych viděl tak maximálně 3. Delší hlavová trubka je prostě lepší (ale to je ten problém, sehnat rám, který je kratší a má delší hlavovku).

            0 0
      • obda  

        Díky, díval jsem se, při délce 55cm má sedlovou trubku (C-T) 50cm. Tj. sedlovka musí být vytažená alespoň nějakých 22cm (od konce rámu po vrch sedla potřebuju zhruba těch 27 cm) To už mi přijde na silničku docela hodně, a asi pak budou moc nízko rodla (hlavová trubka je 170mm). Mám málo ohebná záda a potřebuju rodla o něco málo výš. Geometrie je podobná Meridě, ale pořád lepší než třeba Šírer.

        0 0
        • RoKo  

          jo ted jsem si vsiml ze to chces eddy… ja to mel na zavody a vytazena sedlovka u me neni problem …

          Ted jsem si vzpomel, kamos ma RB (sice bike…) delany na miru… Myslim si, ze treba RB by ti to kolo udelalo dle tvych parametru presne na miru. Kolo na miru bude pro nestandartni postavy asi nejlepsi reseni…

          0 0
        • kubad  

          mrkni na CuBe ty mají skrácenou geometrii – kratší délka rámu

          můj rám značený 58 má délku jen 56cm

          takže s 100mm představcem a sedlovka vysunutá cca  16cm  zní celkem ideálně

          0 0
          • MlokCZ  

            Cuby jsou opravdu krátké, ale je tu ten problém s hlavovou trubkou, tu mají taky dost krátkou.

            56cm velikost má 545mm délku, což je pro potřebu krátkého rámu super, ale jen 146mm hlavová trubka. A ta délka se přeci jen kratším představcem dá trošku pořešit, ale dostávat výš řídítka je mnohem obtížnější (u sériovek nikdy nebývá moc podložek pod představcem a mít jich tam nějak extra moc taky není řešení a představec s nějakým velkým úhlem, to by byl na silničce opravdu velký hnus; takže to prostě nutně chce delší hlavovou trubku).

            0 0
          • obda  

            Díky za tip, na cube jsem se při svém průzkumu nedíval. Ja píše Mlok, je tam trochu problém s krátkou hlavovkou, uvidíme.

            0 0
        • MlokCZ  

          Mám podobné proporce jako ty, tedy potřebuju hodně krátké rámy, ale současně dostat dost vysoko řídítka, u silničky skoro neřešitelný problém. A teď jsem jen chvilinku uvažoval také o silničce a zase ji zavrhnul (a to nejen kvůli geometrii, ale kvůli dalším mojim specifickým požadavkům jako pohodlí, převody…). Ale než jsem ji vyřadi, tak jsem koukal dost na geometrie současný silniček a hledal kombinaci krátký rám + vyšší hlava. A 55cm délka + 17cm hlavová trubka, to je přímo perfektní kombinace a těžko budeš hledat lepší. Většina silniček s délkou 55cm mají hlavovou trubku ještě výrazně kratší. Meridě to tak podobné není, ta má při 555mm délce jen 145mm hlavu, tedy o 2,5cm méně, což už je velký rozdíl.

          Mě se ještě líbila docela geometrie Canyonu, ale pouze toho dražšího modelu Ultimate Al, který na 554mm délky má hlavovou trubku 160mm, což je o chlup horší než těch 170mm, ale oproti ostatním značkám pořád ještě hodně dobré. A k tomu tedy super kolo za ty prachy. Bohužel už možná zase žádné letošní nejsou k mání. Třeba ten nižší model Roadlite má při stejné délce pouze 130mm hlavovou trubku.

          0 0
          • obda  

            Díky za komentáře, už kdysi jsem si všiml že máš podobný problém s geometrií (ještě že na bajku ten problém není tak akutní). Jak jsi správně poznamenal, problém je dostat rodla dost vysoko. Podle tohoto má Merida ve velikosti M při  délce 550 a sedlové trubce 530 hlavovou trubku 180. Takže, jak to tak vypadá, zatím asi vede. Škoda, že je slopingová.

            0 0
            • MlokCZ  

              Aha, já koukal na ten vyšší model Race a ten má geometrii jinou. Ten model Ride vypadá s geometrií dobře.

              0 0
    • Zdenda CUBE  

      Podle toho co tu čtu, nejsou zase ty tvé proporce tak extrémní, aby se z toho musela dělat tak ohromná věda. Jediné co ti poradím, pokud potřebuješ mít více vysunutou sedlovku a kratší rám, tak se vyhni slopingům a vybírej z klasických geometrií rámů, u kterých je sedlovka o ten slop. méně vytažena a pak výška sedla nad rámem není tak brutální.   

      0 0
      • obda  

        Dokud jsem jezdil na silničce, tak to šlo i na rámu, který velikostně nebyl ideální. Ale občas to bylo dost nepříjemné. Pokud kupovat novou silničku, tak jedině takovou, která mi „padne“. S tím slopingem mi je to jasné, bohužel je to teď taková móda.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.