garmin edge 705 - problém s výškoměrem

33 nepřečtených
  • Martin

    zdravím

    pořídil jsem starší garmin edge 705 a mám problém s kalibrací výškoměru. doma zapnu budík, zapnu stopky, budík se zkalibruje na výšku domovského bodu. a během vyjížďky mi to pěkně ulítne, někdy i o 100 metrů.

    v mapsource jsem si nadefinoval pár waypointů i s výškou, nagrál je do budíku a on je pro kalibraci výšky vesele ignoruje

    verze firmware je 3.30

    máte někdo zkušenosti s výškoměrem u 705 a jeho kalibrací? lze ho kalibrovat pomocí waypointů v průběhu cesty nebo to jde jenom na začátku přes home waypoint?

    díky za rady.

    0 0
    • Martin  

      ještě přidám obrázek, jak vypadá výškový profil z edge na 120 km trase, která byla z bodu A do bodu B a zpět

      jak je vidět, výška na konci rozhodně neodpovídá výšce na začátku

      0 0
      • robo.s2  

        Vyskomer se zkalibruje jenom podle waypointu, ktery je ve vzdalenosti do cca 30m, kdyz zmacknes tlacitko start (tu vzdalenost nevim presne, nejak se to menilo v zavislosti na verzi fimwaru). Podle waypointu na trase to uz nekalibruje.

        Moje zkusenost je takova, ze pokud vysku kalibruju podle waypontu na zacatku trasy, tak to casto takhle ulitne. A ulitne to tim vic, cim je vetsi rozdil mezi skutecnou vyskou a vyskou, kterou 705 ukazuje pred kalibraci. Radeji to nechavam at se to zkalibruje samo podle satelitu, sice to trva dyl, ale pak byva rozdil mezi vyskou pri startu a navratu minimalni.

        0 0
        • Martin  

          jak to necháváš dlouho? předpokládám, že budík zapneš před vyjížďkou, necháš někde na okně a po nějaké delší době pustíš stopky pro přesnou kalibraci

          0 0
          • robo.s2  

            Dam to nekam, kde je dobry vyhled na oblohu coz okno, mimo stresniho, vetsinou neni, nebo to necham zkalibrovat behem zacatku vyjizdky. Pri ty kalibraci je dobre videt na vyskomeru jak se hodnota rychle meni smerem ke skutecne vysce. Muze to trvat tak minutu dve, cim vic satelitu tim lip. Az potom spustim stopky. Presnou kalibraci podle waypointu pak uz vetsinou nedelam, podle satelitu se to zkalibuje s presnosti tak do 10m a to mi staci.

            0 0
    • Rudyn  

      Ahoj, používám 705 asi 2 roky a taky jsem si všiml,že mi nesedí výškoměr při dojezdu do místa startu. Ale určitě to není o 100m. Při cca50km výjezdu mi to dělá max. 10–20m.

      Zkusím se na to o víkendu víc zaměřit a napíšu zkušenost.

      PS: Jak to zkalibrovat, nevím. Nezkusils se zeptat na tu kalibraci přímo v Garminu? Taky by mě to zajímalo.

      0 0
      • Martin  

        10–20 metrů je krásná přesnost, s tou jsem byl spokojený u starýho tachometru. jenže když jedu místem, které má mít 190 metrů, a ukazuje to 140, už je to trochu divné. kór, když mám v budíku mapy, které by měly být přesné.

        techsupportu u garminu jsem se zeptat chtěl, ale nenašel jsem kontakt

        0 0
        • MaPa  

          lidi od Garminu choděj občas sem https://forums.garmin.com/…mdisplay.php?f=21

          Support je nejlepší napsat přímo na garmin.com, zaregistrovat se a pak MyGarmin->MySupport a tam je přímo odkaz na tvojí korespondenci s garminem…

          0 0
        • Rudyn  

          Podle mě je největší znalec 705ky „BB“. Zkus mu napsat. Co jsem četl,tak přešel na E800, ale problematika výškoměru bude asi stejná. Ještě si vzpomínám,že když jsem měl tu 705ku novou a vyjížděl jsem z domova (znám přesnou výšku), tak jsem to zapnul a zkontroloval. Párkrát se mi to nezdálo,tak jsem to vypnul,poodešel kousek dál a zase zapnul.Srovnalo se to.Za ty dva roky co to používám, jsem párkrát udělal upgrade a nevzpomínám si, že bych za poslední půlrok byl s počáteční výškou nespokojený.

          0 0
          • Martin  

            jako zapnul a vypnul celýho edge a nebo jenom stopky?

            0 0
            • Rudyn  

              Vypnul EDGE. Stopky zapínám vždycky až když se rozjedu.

              0 0
          • BB  

            Tady neporadím, jak píše robo.s, pokud chci mít přesnější výšku, tak nechám Edge přes startem „odpočinout“ na místě, kde pěkně vidí satelity, aby se zkalibroval před zapnutím stopek. Jinak se kalibruje během jízdy a to je potom ten rozdíl mezi startem a koncem a je tím, větší, čím je větší rozdíl tlaku oproti předchozímu tréningu.

            0 0
            • Martin  

              stejně tomu nerozumím… ze satelitu musí dostat nějaký přibližný údaj. pro mých 213 metrů to může být dejme tomu 250. jenže se mi stalo, že edge ukazoval i –50 metrů, což je proti datům ze satelitu strašnej úlet.

              proč teda, když vidí takovej úlet výšky, nezkusí vzít data třebas z mapy?

              0 0
              • BB  

                někde jsem četl, že pokud chytne 8 satelit, tak se zkalibruje velmi přesně.

                0 0
            • Martin  

              tak jsem to zkusil, půl hodiny před odjezdem jsem nechal garmina koukat z okna a hele ho, výška už sedí

              0 0
              • newbie  

                nevím, jak si garmin během vyjížďky řeší priority výšky z gps vs. z barometru… ale třeba u toho tvýho grafu jsou tři přestávky: první ok, ale u druhý a třetí výška poskočila nahoru, tak kdyby to bral z barometru, znamenalo by to, že se snížil tlak – při změnách počasí a tlaku ten barometrickej výškoměr dělá docela bordel (zkušenost z hor, tam to bez průběžných úprav těch 100 m udělá v pohodě´a hodně často)

                a na bajku mi 705 těch 100 m udělala občas i u mnohem kratších vyjížďěk, než těch tvých 120 km… když jsem to nenechal na začátku „ustát“

                se podívej na skutečnou výšku místa, odkud jsi vyjel a poznáš, jestli byla chybka hned na začátku v tom, že si to garmin nestih ustálit

                0 0
                • Martin  

                  garmin si to nestihl ustálit. zapnul jsem ho až venku, on si chytil výšku z home waypointu a od té doby ta výška klesala

                  dnešní akce sedí. pokud nebude zítra hnusně, tak bych to chtěl zkusit na větším objemu

                  0 0
                  • newbie  

                    mi přišlo divný, že během těch zastávek (jestli jsem ten graf správně pochopil) výška stoupla, přesto jsi nakonec na grafu skončil o velký kus níž

                    :-) jakože dost zajímavý, ale nejlíp asi neřešit, po zapnutí počkat na ustálení a prostě jezdit

                    0 0
              • Rudyn  

                Hlásím včerejší výjezd: na startu 210m.n.m, potom 55km a dojezd do stejného místa – výška 220m.n.m. Po cestě pršelo, pak vítr a nakonec sluníčko – takže asi velké změny tlaku.

                Myslím,že ta přesnost je v pohodě. Zdar.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Tak mne taky nejak zlobi udaje o vysce. Ze po startu neni vyska presne, to jsme si uz nejak zvykl, ale kdyz jezdim po horach a mam 8 nebo vice satelitu, tka mne docela zarazi, ze na rozcestnicich potkavam jine vyskove udaje, posledne byla odchylka asi 20m. Trochu mne to znepokojuje, protote GPS by mela umet urcit vysku presneji, ne?

      0 0
      • BB  

        20 m je úplně v pohodě, tím bych se vůbec nevzrušoval. Otázka je, jak jsou přesné ty údaje na značkách ?

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, jasne, o jejich presnosti taky nevim. Ale vis co, rad bych vedel jak na tom je s presnosti. Onehna jsem se popichoval s kamaradem, ze jeho hodinky – kalibrovane podle rozcestniku, ukazovaly na dalsim rozcestniku mensi odchylku nez muj garmin-ktery jsem ale nikde nekalibroval. Ale i tak si mylsim, ze garmin ma tu vysku prenseji, kdzy vidi dost satelitu…

          0 0
          • BB  

            můžeš to vyzkoušet, kdysi jsem to tak testoval. Vrátil jsem se domů, kde znám přesnou výsku a kde Edge vidí dostatek satelitů z Alp, a byl zcela jiný tlak. Když za těchto podmínek spustíš 705 a koukáš na údaj s výškoměrem, tak vydíš jak to postupně zpřesňuje. Za pár minut se dostal na přesné číslo. Nikdy jsem ale nenarazil na popis, jak se chová, když spustiš stopky. Umím si představit, že od toho okamžiku se už spoléhá pouze na barometrický výškoměr, ale to je pouze můj dohad.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kdyz pustim stopky tak kalibrace stale probiha, jinak neni mozne prekonat chuzi po rovince 500m prevyseni.)

              0 0
        • Martin  

          přesně, o 20 metrů mi klidně ulítávala i sigma 2006 nebo ciclo 4.3

          pokud se chceš podívat, jak ujetý je výškoměr, mrkni na mapu, ta by měla být plus mínus autobus správně

          necháváš edge před vyjetím „zahřát“ nějakou dobu v místě, kde vidí satelity?

          0 0
          • fousek  

            Covece zrovna mapa bych rek ze nebude nejpresnejsi, podle me se vejska u topografickejch map interpoluje z docela ridky site, nebo by ted noveji mohli prebirat data SRTM, ale ani to na lokalni urovni nebude presnejsi nez GPS a barometr.

            Samozrejme vrcholum bych asi na mape veril vic nez Garminu, ale vrstevnicim nee. Jinak zememericky GPSky jsou vpodstate stacionarni a kdyz s ni pohybujes tak vejsku urcite nezmerej presne.

            0 0
            • Martin  

              právě proto jsem psal „plus mínus autobus“ :)

              je teda fakt, že nedávno mi edge ulítl o víc jak 50 metrů, přestože jsem ho nechal „zahřát“ a zkalibrovat asi 20 min. na okně. pak by se mi ta kalibrace z mapy hodila

              0 0
    • skialp  

      mám garmin 500 a nastavil si výškové body, avšak při jejich průjezdu se výška nijak nezkalibruje

      0 0
    • Splinter  

      Mate nekdo Edge500 a zaroven pouzivate SportTracks? Na GC mi nastoupany metry celkem sedi s predchozim computerem, ale ve sporttracks to ukazuje cca polovinu.

      Jak ten edge funguje? uklada ciste barometricky vysku, nebo ju ty sw pocitaji z gps udaju?

      0 0
      • Pebe  

        podle mého pozorování na GarminConnect při zapnuté korekci ukazuje barometrické nastoupané metry, při vypnuté korekci to ukázuje nějaká hausnumera.

        Resp při zapnuté korekci se nejvíc přiblížím údajům z Polaru. SportTracks mi ukazoval hrozné nesmysly, a to jak jak výškové metry tak i délku v kilometrech, tak jsem to smazal :-)

        0 0
      • MaPa  

        ST: Nastavení – Analýza – vyhlazování. Zkus snížit posuvník na menší hodnotu. Při nule by ses měl dostat na čisté údaje gpx logu.

        Osobní zkušenost mám ale díky Forerunneru bez barometrického výškoměru opačnou – GC bez korekce výrazně přidává, co je korekce jsem se nikdy nedozvěděl (výškové údaje nasa nebo skutečné vyhlazování matematickou korekcí špiček?). U ST to jde odladit aby to sedělo podle jiného zdroje a pak se tím řídit. Se vzdáleností jsem nikdy problém neměl.

        0 0
        • Splinter  

          jo super, vyhlazovani tomu pomohlo a doladil jsem to nastavenim „flat“ zony. Trasy co mam nekolikrat projety se starsim tachecem ted ±10/15m sedi presne.

          Dik

          0 0
    • Barberry.pha  

      Zdravim, nechci zakladat novy topic, chtel jsem se zeptat zdali pouzivat po preneseni dat s Garminu na ucet na Garmin Connect pak korekci nadmorske vysky, nebo nechavate udaje ktere jsou zaznamenany pristrojem. Podle popisu by to melo byt po korekci asi presnejsi, obcas to ale dela rozdil i nekolik desitek metru, v neprospech toho co je namereno Garminem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.