Finish line ceramic wet nebo jiné mazivo

35 nepřečtených
  • ptrmurlik

    Ahoj, v první řadě. Vím že je tu spousta témat o mazivech, dal jsem si tu praci a projel je. Stále však nemám odpověď na otázku kterou potřebuju.

    Jezdím od začátku 2018, od xc vyjížděk polňačky a lesy, po traily a víkendy travím v bikeparcích či trailcentrech. Jezdím většinou bez deště. Pár kapek nevadi, když sprchne víc samozřejmě přemažu. Jezdím ale hlavně když neprší, samozřejmě obcas se kaluži nejde vyhnout stejně jako mokré trávě. V bikeparku se často stane že je opravdu sucho. Teď k tomu mazivu.

    První půl rok jsem začal na muc off dry lube. Měl jsem jich koupených víc a musel jsem co nejdříve vypiplat. Mazivo sice moc nelepilo ale taky moc nemazalo. Mazací intervaly velmi krátké a i bez deště se mohlo stát že pátek večer namazano a neděle večer už šel řetěz slyset protože byl suchý. Po půl roce jsem si tedy najednou koupil finish line dry, nějaký Bikeworx a juice lubes. Nejvíce se mi zamlouval finishline dry a tak jsem na 2020 nakoupil zásobu. Cely rok jsem jezdil finish line dry, když jsem to ale v průběhu roku a i po něm zhodnotil, nejsem úplně spokojen.

    Retez samozřejmě mažu dobře tedy nanesu mazivo a otřu přebytky. I přes to však se mi nepozdává tento druh maziva. S mým jezdenim cca 5× do týdne jsem musel řetěz 2× mazat, mazivo mazivo zkratka moc nevydrží, to by samo o sobě nebyl problém, avšak i přes tuhle malou vydrží dost lepí a tak se muže stát že když se ve čtvrtek před víkendem namaže už v neděli je retez a nejpoužívanější pastorky poměrně špinavý.

    Hledám proto změnu. V jednom cykloservise mi doporučili mazivo finishline ceramic wet, které je prý nejlepší i za sucha. Pěkně drží a když se správně použije ani bordel moc nelepí. Hned v druhem servise mi však řekli že toto mazivo ani neobjednavají, retez je strašně špinavý a nedoporučují ho.

    Názory na toto mazivo jsou různé a tak se ptám má někdo solidní zkušenosti jak to s tímhle mazivem je v podmínkách kdy neprší, obcas se zapráší ale muže být i vlhko a mlha? Jaké mate zkušenosti, nebo používáte něco lepšího?

    Rád si i nechám poradit Koukal jsem i na motorex, apod, cena za 100 a více ml do 300kč… hledám zkratka nějaký univerzál kterému bude stačit máznout jednou za týden a vyčistit jednou za dva. Za rozumnou cenu. Hledám taky něco s čím si nebudu lámat hlavu že když použiju wet a je trochu prašno budu to pak dvě hodiny umývat ale taky když vyrážím na vikend a použiju dry, projedu někde trávou a řetěz bude na přemazání, budu moc rád za rady a názory. Našel jsem i tabulku která mi tak nějak říká, že finishline dry byla vlastně správná volba. Nevyhovovala mi však vydrž, pokud by však ceramic wet vydrželo více a špinilo jen o trochu víc není problém… díky moc za rady a zkušenosti.

    0 0
    • Velomiwookie  

      Mne ho doporucili ve specialized na kohinorce, ze na mtb jedine to a na silnicku nejakej bikeworx lepsi, tak s tim jezdim a nejak to neprozivam :) mazu cca jednou tydne jak pises

      0 0
    • Tydlii  

      čau, jezdil jsem 2 sezony dry – staci jeden brod a je po mazivu. Nekdy od pulky rijna mazu vyhradně wet zelený (protože se přes zimu nepráší i když je občas sucho) a maximální spokojenost. chce to dát si práci s aplikací a dávat toho fakt minimum a jen na rolny, nikam jinam. Ťupka na každou rolnu. Takhle namazaný nelepí bordel, přežije i mokrou vyjížďku ve srágorách a když jsou jen trochu podmínky, tak dá 4–5 jízd (10–15h provozu), dry vydrželo buď dvě krátký (do 2h) nebo jednu dlouhou jízdu.

      Závěr – mít v garáži dvě lahvičky mě nic nestojí, odteď pokud nebude vyloženě prašno tak mažu zeleným wet. Navíc mnohem déle vydrží, dry je hrozně řídký a při aplikaci se víc spotřebuje.

      Příklad zelený → mazani → 25km traily, sucho + 70km dnes ve sněhu/ledu/bah­nu/vodě, doma odmraženo, umyto hadicí, i tak řetěz nebyl komplet vymytej, jen jsem zlehlka opatrně domazal.

      1 0
      • ptrmurlik  

        Tyjo díky moc za názor. Taky jsem přemýšlel, ale mazivo chci asi jen jedno, nakupuju vždy ve velkým a zkrátka jak se třeba během toho víkendu kdy jsem pryč mění ty podmínky z vlhko na sucho, chci něco co bude fungovat v obou podmínkách. Pravděpodobně se asi teda přikloním k tomu wet, jedno jestli ceramic. Ale zkratka aby bylo hustější, nechci se zas rok plácat s dry mazivem který prd vydrží jak víme a stejně je řetěz poměrně zasranej.

        0 0
        • čel.A  

          Taky jezdím dlouho zelený wet, za me ideál mezi funkčnosti, kvalitou a délkou vydrze.

          1 0
      • kejda  

        Taky po všech experimentech, vosky atd., už jezdím celoročně pouze zelený FL wet.

        1 0
      • aquilas  

        Ano také používám jen zelený, a to celoročně. Když si dáš práci s tím to pečlivě máznout, stačí jen minimálně, tak to i celkem dlouho vydrží. Za mě spokojenost.

        1 0
    • Smazaný účet  

      používala jsem Pedros Ice Wax velmi dlouho

      teď používám už řadu let Finishline Ceramic

      zásadní věc – při mazání těmito mazivy je řetěz hlučnější, než při mazání olejem

      a pak mazivo (dry) vydrží dost…ale za sucha

      pro aplikaci „wet“ maziva je nutné mít čistý a suchý řetěz

      a naopak

      nelze to plácat jedno přes druhé

      0 0
      • ptrmurlik  

        Něják tomu nerozumím. Jedno přes druhé rozhodně neplácám, řetěz býk čistý a suchý vždy, doporučujete tedy toto mazivo ceramic wet?

        0 0
        • Smazaný účet  

          no, jak to říct :-)

          jako ta wet maziva fungují, ale do bordelu a bahna mi líp fungují klasické oleje

          naopak v létě a za sucha jsou lepší volbou ta „vosková“ dry mazadla

          ideál asi je mít dva řetězy (dry/wet) s rychlospojkou a prohazovat je podle potřeby

          0 0
          • ptrmurlik  

            V bordelu a v bahně nejezdím, jezdím teda když neprší nebo spadne pár kapek, na horách se stane, že se během jedné vyjížďky projede mokrou trávou i lehce prachem, hledám teda solidní kompromis, dva řetězy mě úplně nelákají hledám něco univerzalnejšího, něco co mi bude lepit bordel tak nějak decetně ne jako když pán z cykloservisu mi řekne že je od toho bordel po jízdě jak kdyby se kolo mesic nemylo, ale zároveň to vydrží, protože zkrátka i to dry lepí bordel a po 3–4 vyjizkach retez dělá hluk a je suchej

            0 0
            • Smazaný účet  

              na ta „dry“ maziva jsem jezdila i bikemaratony kolem 100km, kde pochopitelně nějaký ten brodík byl…samozřejmě, že se mazivo „vymeje“, ale tu akci to dá v pohodě, namažeš to další den znova…

              a jak říkám, řetěz je s tímto mazáním vždy trochu hlučnější

              0 0
    • Breakpain  

      Top Kett, nakonec se k nemu vracim. Po jizde otru hadrou, obcas zkouknu rolny…

      1 0
    • MartyM  

      Ahoj, ceramic wet používám už dlouho a jsem spokojen. Stejně jako ty se vyhýbám dešti a blátu, priorita je pro mě tichý chod! Zkoušel jsem kde co, vč. top kett. Ten špiní méně než ceramic, ale tichý vydrží kratší dobu, vše ostatní mě neoslovilo, zejména pak „všelék“. Ano, i přes pečlivé nanášení a následné otření je třeba ideálně ještě vždy po dalších dvou vyjížďkách přetřít hadrem, aby to nebylo černé jak bota, ale výdrž cca 200–300km aby to byl šepot podle mých představ… Ale jsem spíše typ leštič, takže to není pro každého.

      0 0
    • JachymP  

      Ceramic wet používám i v suchu a prachu. Dry mě taky neoslovil, jak říkáš moc lepkavý.

      Po promazání neotřu hned, ale nechám ho minimálně přes noc „vsáknout“. Taky s tím otíráním to chce neotřít ani moc ani málo ;) Výdrž když neprší tak zhruba 200 km v terénu. V létě je sice řetěz trochu černý, ale hlavně že není slyšet, to mi vadí víc. V zimě je stejně kolo od sraček furt, takže řetěz je ten nejmenší problém…

      0 0
    • jIrI___  

      Podívej se na Squirt . Po počátečních rozpačitých pocitech jsem na něj odjel v podstatě 3/4 loňské sezóny a ani pro letošní nebudu měnit. Největší nevýhodou je nutnost před první aplikací dokonale vyčistit řetěz, jinak špiní jako jakékoliv jiné mazivo. Pokud se toto povede, pak je vyhráno a nešpinící řetěz zaručen :). Výdrž na namazání mám na gravelu zhruba kolem 200–300 km a přišlo mi, že se časem zvyšuje, asi jak se vosk čím dál více dostává dovnitř článků. Překvapivě vydrží i mokro, ale mazivo vyloženě do mokra to samozřejmě není. Na druhé místo řadím Muc-Off C3 Dry . Oproti tomu Squirtu mi výdrž přišla o něco menší, lepení nečistot nepatrně vyšší, ale především stačí projet louží a je z řetězu vymyté…Na třetím místě je u mě Brunox Top Kett, ale ten už je takový klasický, že nenadchne ani neurazí, nicméně vede v poměru cena/výkon :)

      0 0
      • milan.v  

        Děkuji Jiřímu za shrnutí, přesně tak to s tím Squirtem a Muc-off Dry C3 Ceramicem je… Jinak vláken k výběru maziv je tu tolik, ale když člověk chce číst a dozvědět se, dočte se, viz. výše…

        například https://www.bike-forum.cz/…azani-retezu

        1 0
    • milan.v  

      Tak zas a znovu…

      0 0
    • 01carbon  

      hledal jsem neco uplne jineho, ale jestli chcete to nejlepsi:

      https://eshop.futurecycling.cz/…mula-180-ml/

      :-)

      0 0
    • pavelxy  

      Mám obavy, že to co hledáš prostě neexistuje…Buď budeš mít čisto a mazat často, nebo mazat jednou za týden a černej řetěz.....

      1 0
    • Georrge  

      On uz nekdo vymyslel neco lepsiho nez Motorex Dry? :)

      0 0
    • JFtryall  

      Zkus vosk a budes spokojeny.

      0 0
    • skaj  

      Hledas vosk. Neni zac:)

      Abych to trosku rozvedl – zadne spineni, super vydrz, jednoducha aplikace (navoskujes najednou 3–4 retezy a mas na delsi – v zavislosti na najezdu – dobu postarano). Squirt zmineny vyse je nekde na pulce cesty, ale vosk to uplne neni. V podstate neznam nikho, kdo by se vratil.

      0 0
    • Wencanator  

      Ten finish line mi vydrzi na gravelu max kolem 50 km, pak retaz skripe a je slyset.

      Pravda ze mazu jen laboratorni mnozstvi, kalicku na rolnicku nic vic.

      0 0
    • dr nick riviera  

      Přiživím se na vlákně. Roky mažu zeleným Finishem. Teď mi známý doporučil Interflon, že mu to vydrží násobně déle a prodlouží životnost řetězu. Moc se mi tomu nechce věřit – jakou máte zkušenost s Interflonem?

      1 0
      • milan.v  

        Tady je také spousty podnětů, nejen ten zmíněný…

        https://www.bike-forum.cz/…azani-retezu

        0 0
      • Gaper  

        50ml za 200, to je sranda :D… Používám dlouhá léta Castrol na motorky, co měl doma táta a nemůžu si stěžovat. Nelepí to bordel, neni to tekutej sajrajt (po cca 20min takovej polovosk) a celkem i vydrží. 400ml za 150 v moto obchodech…

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.