Házím dotaz do fóra, co by jste si vybrali na enduro ebike a proč.
- Shimano XTR BL-M9220+BR-M9220
- SRAM Maven Ultimate
Nyní tam jsou XTR 9120, tak bych něco trochu silnějšího, ale s podobným chováním jako současné.
Házím dotaz do fóra, co by jste si vybrali na enduro ebike a proč.
Nyní tam jsou XTR 9120, tak bych něco trochu silnějšího, ale s podobným chováním jako současné.
Code budou určitě silnější než XTR
Code jsem jel jednou na půjčeném kole a jejich projev fakt ne, ale věřím že někomu vyhovují. Maveny by měly dle recenzí dost jiný projev než Cody.
To je blbost code+hs2 kotouce+metalicke desky = top
Cody nijak extra silný brzdy nejsou. Maveny jsou mnohem silnější. Spousta dalších brzd taky.
Tuhle sestavu přesně jezdím. Absolutně perfektní, pro mne.
CODE Rsc mám, mám i XT 2– písky, 4-pístky, SLX, SAINT…
Code jsou, co se týče brzdné síly, na úrovni dvoupístků za litr v akci… je úplně jedno jaký dáš kotouč… téměř neznatelný rozdíl, měl jsem CL, teď HS2… kdybych nevěděl nepoznám, všechny galfer jsem zkusil – k ničemu, origo sinter taky… prostě sra*ka.
m8120 není jen jiný hřiště, je to úplně jiný sport
Máme jako Code RSC, tak i M 8120 a nesouhlasím, že by Sram byla sračka. Mají jiný projev, ale jinak jsi vypustil blábol…
tak má to ložisko, bytelnější páčku, neviklá se…
Ale co na XT tahám 500g , na stejný výkon u kódů potřebuji tahat tak 2000g. A to mě prst dlouho nedává
Jak jsi to změřil?
Tak zkus ty Code třebas odvzdušnit :).
Mně fungují na jeden prst… A to mám trochu nadváhu…
Hele ty cody jsou, ale vážně slabé oproti jiným na trhu. Né že by s tím nešlo brzdit, ale zabírat musíš o kus více, než třeba XT 4 píst, dominion A4 atd.
nedměrné množství vzduchu v okruhu se projevuje gumovým tzn. houbovitým chodem. Až tak, že páčku je možné dostat ke gripu. Ne tím, že musíš pro stejný výkon používat 5× větší tlak na páčku.
… ne vždycky.
Vždycky se projevuje pružením, to je fyzika. A k řidítku jsem psal „někdy“ v extrémech. A vždycky je tam nějaký vzduch, stejně tak i v tlumiči v IFP je vzduch (jeden z důvodů proš se IFP přetlakuje), i kdyby si dal brzdu do vakuové vývěvy a nechal odplynit i s kapalinou, stejně tam bude mikroskopické množství vzduchu.
S s čím Code porovnáváš? Dobře naladěné Code asi mohou „stačit“, ale když člověk vyzkouší modernější, silnější brzdy, tak o nich jako nových brzdách přestane uvažovat.
Já měl kdysi Sainty, pak je vystřidali Magury MT5 a pak Cody.
Cody mně přišly chováním, projevem přesně mezi Saintem a Magurou, možná trochu blíž Saintům.
Zajimavé, protože snad nemůžou být rozdílnější brzdy jak saint vs code:)
a teď tu pohádku o Karkulce prosím
blbost
V tomto testu https://enduro-mtb.com/…ake-can-buy/ maji starši XTR, ale i ty jsou prý výkonnější nez Code.
chapu to z toho testu dobre, ze by XTRka mely byt silnejsi nez Hayesy? :/
No, ale je to všechno měřený při 40N síle na konec páčky, to už je sakra hodně – zvední si koncem ukazováku 4kg předmět…
ja jen, ze si neumim predstavit, ze jsou shimana vykonejsi/silnejsi nez dominiony…
Tak T4 má být lehčí verze A4, ne? Asi to má vliv i na výkon.
Taky mne napadlo, ze by to mohla delat ta karbonova packa… Pocitam, ze lehci to bude prave jen o tu packu…
Při týhle konkrétní síle na páku zřejmě ano. Ale při menší síle se to může chovat úplně jinak – přepákování, hadice, tuhost třmenu… To by chtělo ke každý brzdě graf síla na páce/tlak na destičky aby se to dalo přesněji porovnat.
Není to jen o brzdách. Záleží na kombinaci setu, brzdy, destičky, kotouče.
Mám xtr9220,jsou lepší než předchozí model,určitě jsou výrazně lepší než code,které mám na druhém kole,maven jsem nejel v prostředí,kde bych mohl posoudit brzdnou sílu,ale ta páka mi vadila hned.
Pokud ti chovani vyhovuje, tak proc jen nedas vetsi kotouce? Brzdny ucinek bude silnejsi, projev stejny, a jeste usetris (kotouce+adaptery < set brzd).
… nebo kouknout, na čem jezdí první liga, a od toho se odpíchnout. Když potřebuješ to nejlepší.
A první liga brzdí?
Asi moc ne. :-) Kdo brzdí, nevyhrává.
Jaké máš kotouče průměr a co máš za destičky
Maven, Maven. Jel jsem dost brzd v tech nejextremnejsich podminkach (trail 1000m down na test festu). Sram Code slaba jebka, uz bych to nechtel. Ve verzi RSC / Silver staci na cesky jezdeni ale do Alp ne. XTR dobry, ale Maven prijemnejsi brzda.
Teď jsem se zas jednou díval na Yt na ty dva „jedem brzdit“ a borec tam byl docela nadšen z Hope GR4, prej oproti Mavenu dobrý feedback na páce.
Což mně třeba sralo při přechodu ze Saintů na Maguru (MT5), které oproti Saintům taky neměli žádný feedback v páce.
Hope brzdy mají dávkovatelnost parádní. Maveny jsou docela jedovatý, asi ne až tak jak Magury ale furt dost.
No Magury taky buhvi jak jedovate nebyly, modulaci ale měly dobrou (ve spojení s absencí feedbacku na páce mně ale přesně tohle chování nesedělo/-í).
Mrkni také sem https://www.vitalmtb.com/…est-sessions
Já celkem souhlasím s hodnocením MT7, ale nový v krabici bych je asi nekupoval. Nesouhlasím, že jsou jedovky, ale páky jsou fórový.
Code dneska určitě ne.
Pár lidí v okolí s Maveny docela poplakalo, ale asi to jde nastavit ať to není tak ostré a zbytek si zvyknout.
U Shimana počítej s velkou spotřebou koutoučů – jsou dobrý, ale jejich spotřeba je dost vysoká (4 kusy za sezónu při ježdění za vlastní, pravidelné bike parky čekám násobek) a do Shimano brzd se tlustý bytelký kotouče údajně nevlezou.
Tak se Shimano brzdama nemusí jezdit shimano kotouče ani destičky.
Třeba 2 mm Magura HC Storm se normálně vejdou
Presne tak. Tatovi jsem umyslne taky daval 2mm Magury mdr-p
Trickstuff dächle 223/2,03mm taky v pohodě
Shimano XT M8120 a kotuce Inten Blackline Massive s 2.3mm sirkou uplne v pohode, len to treba riadne vycentrovat a funguje to paradne.
Maveny jsou takovy jedovky ? Jezdim Cody RSC, ale hledam neco s podobnym projevem ale silnejsiho. Nechci jedovky kde si v technice nechte kousnu predni brzdu.
O tom snad rozhoduje tvůj vlastní ukazovák…
Narážel jsem na „nechtě kousnu přední brzdu…“
I na shimanech se jezdí pekla a technika, naopak i na brzdě s pozvolným nástupem se dokážeš shodit . Jestli ti vyhovuje pozvolnější nástup a citlivější modulace ok, ale nechtěně kousnout brzdu je 100% chyba jezdce, ne brzdy
Hehe jezdím na kole teprve měsíc tak newim no … jsem totiž úplnej debil :-)
:D
Maveny jsou ve srovnání s Codama fakt ostrý. Spíš jak Shimano.
Hezky dávkovatelné jsou Hope Tech4 V4.
Hope v4t4 (i starší t3) byly pro mne, i se všemi problémy a reklamacemi, nejhorší brzdy co se týče modulace. Jsem těžký a v alpách tomu dávám pořádně zakouřit, s Hope to bylo peklo. Desky jsem zkusil všechny, kotouče jsem na tom měl Hope.
Dominiony a4 se mi vodí mnohem lépe, už nemyslím ve sjezdu na brzdy…
Na Xt 4 pístu vozim hope kotouče, vejdou se
Jsou jistě silnější brzdy než SRAM Code, ale mně to stačí. Není problém to postavit na přední kolo. Nepotřebuju nic silnějšiho.
Pri spravnem HA ci tezisti jde na predek kolo i s kantikama :).
Kazdopadne Code brzdy = predpoklad ze se bavime o gravity jezdeni z kopce.
Nejsou rozhodne spatny a na nenarocny trailovy jezdeni jsou luxusni. I na DH mi prisly super, ale ne na cely den a jsou teda za me dost citlive na odvzdusneni (castejsi vymena nekolikrat behem sezony).
tak jak píšeš, dnes už nepatří mezi ty nejvýkonnější, taky záleží na verzi pák, ale žít s něma jde, samo dnes kupovat smysl nemá
Třeba za kilečko v akci v DE se pořád vyplatí
Safra, no enyvej, já jsem platil za Stealth tuším 6 tisíc za sadu, takže taky cajk
Přesně tak to vidím já, musí se ale brát jen RSC páky, zbytek stoji za prd…
Jo, souhlas.