eBike impotence v podání České Pošty

40 nepřečtených
  • Tomcat

    https://www.idnes.cz/…_domaci_vank

    Kdo by to při intenzivním nájezdu čekal. éčko za 30? Stim že chci vlastnosti cargo ekola za 1XX XXX,– geniální výběrové řízení.

    0 0
    • Hnoj  

      No. Bohužel zakázky mají jediné reálné kritérium a to je pořizovací CENA. A bohužel si toho všimnul někdo šikovnej v Cruisis a prodal ČP předraženou SRAČKU…

      1 0
    • xtonda  

      Dopadlo to jak se čekalo

      https://www.bike-forum.cz/…a-posta.html#…

      0 0
    • MirosPikos  

      Státní podnik. Víc netřeba komentovat.

      0 0
      • xtonda  

        Primárně je to ale podvod ze strany toho dodavatele, úředník řešící výběrová řízení nemusí být odborník na kola.

        0 0
        • Kuba78  

          No, dodavatel by tezko neco zmohl, kdyby nebyly vytvoreny podminky na strane zadavatele, ze..

          0 0
        • kubad  

          víš vůbec jak probíhá takové výběrové řízení?

          víš že existují přesné a podrobné zadávací podmínky? podle kterých se zasílá nabídka, takže pokud to někdo zvrtal tak ten co ty podmínky stanovoval.

          1 0
          • keymaker  

            já myslim, že spíš byly notičky napsány přímo pro tuto firmu a část šla bokem zpět zadavateli :-)

            0 0
            • Kuba78  

              myslet si muzeme co chceme. studium podkladu take napovi.. kdy sama posta hrde oznamuje, ze do naprosto transparentniho vyberoveho rizeni se prihlasil jeden jediny uchazec (skutecne zvlastni shoda okolnosti, na tak saturovanem a vysoce konkurencnim trhu jako jsou elektrokola, natrefit pouze na jednoho uchazece u tak male zakazky jako je koupe 100 kol..)

              https://www.ceskaposta.cz/…lo-jako-kolo

              a o tom, jak moc transparentni podminky byly stanoveny, se muze kazdy presvedcit sam, ve verejne dostupne kupni smlouve zde

              https://smlouvy.gov.cz/…uva/22622669

              mimochodem se tam pise o minimalni nosnosti 145kg pozadovane, ale uchazec jasne deklaruje 155. urcite by se dalo spekulovat, proc zrovne presne takove specifikace jsou potreba a zadne jine (napriklad rozmery kol a gum, razeni), proc celkova kombinace parametru ponekud zuzuje moznosti vyberu.. ale verme urednikum, ze pracovali poctive, nestranne a ku blahu lidu a ku prospechu Ceske Posty.

              1 0
              • Tomcat  

                To je kupní smlouva a né zadání. Z té nelze říci …proc zrovne presne takove specifikace jsou potreba a zadne jine..

                0 0
                • Kuba78  

                  a zadani a nabidka je soucasti kupni smlouvy, ostatne tak jako vzdy. bud jako samostatna priloha, nebo pridana v samotnem dokumentu smlouvy, jako v tomto pripade na strane 8, pod jmenem „Příloha č. 1 – Specifikace Zboží“ a "

                  2 Konkrétní parametry Zboží nabízené Prodávajícím – Technický list Zboží"

                  1 1
                  • Tomcat  

                    ne!

                    Nelze vyvozovat že předmět zboží v kupní smlouvě( příloze) je úplně stejný jako předmět v zadávacím řízení.

                    V Preambuly smlouvy není uvedeno, že přílohou je text\obsah zadání výběrového řízení, ale je to co vyhrálo.

                    Byl by odkaz na dokument výběrového řízení , kde bude doslovně uvedeno že to musí být ta rachotina od Cruisis?

                    0 0
                    • Kuba78  

                      mohu-li se zeptat, kolik máš zkušeností s výběrovými řízeními pro státní instituce? podle pravidel veřejných zakázek? Já bych si troufl tvrdit, že předmětem kupní smlouvy skutečně nemůže být něco jiného, než bylo předmětem řízení..

                      A ano, technické požadavky a nabídka uchazeče, tedy plnění těchto požadavků, musí být součástí smlouvy. V těle smlouvy, v příloze..

                      a je skutečně takový problém si tu zadávačku na tenderareně dohledat? https://tenderarena.cz/…kazka/442589

                      0 0
                      • Tomcat  

                        Pokud bude ve výběrovém řízení uveden konkrétní výrobek musí být hrozně zdůvodněno proč, protože jinak to naráží na antimonopolní řízení a porušuje veřejnou soutěž atd…

                        Předmětem výběrového řízení jsou vlastnosti výrobků, jeho počet, servis ,náklady. Nikoliv konkrétní název výrobku ,konkrétní typové označení , případně výrobce.

                        Věřím že výběrovém řízení tak nebylo uvedeno, že požadují 100 kusů kola Cruises typového označení xybž, ale že požadují 100 kusů jízdního kola se sníženým rámem ,o výkonu motoru, o kapacitě baterie,o nosnosti, o hmotnosti atd… … Na základě takového zadání měli přicházet nabídky, ale nestalo se.

                        Kdyby takové výběrové řízení z podnikatelského pohledu za něco stálo, tak by se klidně přihlásili jiní Artuš Apache Kellys a tak dál. Ale kdo má trochu půdu sebezáchovy, tak se mnohým státním zakázkám takového to charakteru raději vyhne. Proto to vyhrála taková zvláštní firma, která se přihlásila jediná, takže to co nabídla papírové stačilo.

                        Ten odkaz neobsahuje opet dokumenty který vy dokládal že předmětem výběrového řízení by mohlo byt pouze tohle kolo.

                        1 0
                        • Kuba78  

                          myslim, ze si uplne nerozumime. Ja preci netvrdim, ze pozadavkem VR bylo „chceme koupit tyto konkretni kola Cruisis“ o tom diskuse vubec neni.. ja jen tvrdim, ze pokud si neco specifikuji (kombinaci parametru napriklad ze to kolo musi mit to a to) v ramci zadani, tak nemuze byt preci v kupni smlouve neco jineho, nez bylo v nabidce vytvorene na zaklade techto pozadavku a puvodni pozadavek, nabidka uchazece musi byt soucasti kupni smlouvy prave proto, aby bylo jasne, ze kupuji to co vysoutezili.

                          Kdezto ty najednou prijdes s tim, ze specifikovali ze chteji presne tyto kola tohoto vyrobce – to tam nikde napsano neni. myslis, ze ten kdo to vytvarel byl az tak pitomej? specifikovat konkretniho vyrobce a konkretni vyrobek jde pouze za urcitych okolnosti, jde to, ale neni to tak jednoduche a v tomto pripade by to bylo spis nemozne. Pokud nekdo chce konkretni vyrobek, musi to holt napasovat na kombinaci parametru a i tak to bude pro zkusene oko dost podezrele a da se to rozbijet doplnujicimi dotazy a dalsimi moznostmi, pokud by do toho nekdo chtel sit. V tomto pripade takto od oka asi tusim, jak to kdo mohl myslet, ale nebudu se poustet do zadnych spekulaci nebo nedejboze obvineni. S tim at si poradi PCR.

                          ad „verim, ze nebylo uvedeno“ – smarja, vzdyt jsem ti dal zadani, zmeny zadani, smlouvu primo i s odkazy. to je ti opravdu zatezko si tech par stranek precist a musis porad spekulovat co tam je, neni, mozna melo, mozna nemelo byt?

                          1 0
                      • xtonda  

                        Na tom odkaze jsou dvě změny zadání, ale původní zadání tam není. Ale jestli to bylo skutečně to co je ve smlouvě v tabulce na stranách 8 – 9, tak to je skutečně značně pochybné, specifikovat konkrétní rozměr kol a plášťů, počet rychlostí. A už se nelze divit, že byl jediný účastník, nákladní elektrokolo s nosností 145 kg na ráfkových brzdách a hmotností do 22 kg je dost nesmyslná záležitost.

                        0 0
                        • MirosPikos  

                          Tohle je ale naprosto běžná praxe u výběrových řízení ve veřejném sektoru. Když nakupují např. nemocnice přístroje (třeba EKG) a musí to získat firma X, zadává se třeba vnější rozměr zařízení, který splňuje pouze firma X. Pak se vedení velmi diví, když firma Y udělá rozměrově podobný přístoj jako firma X.

                          Nebo když ŘSD zadává vizualizaci nějaké stavby a do podmínky si dá, že firma musela delat obdobně velikou zakázku, přitom taková firma existuje jen jedna. V tomto případě zapomněli na kamarádovo firmu, která věděla, pod kolik vybraná firma nepůjde. Zkusil se přihlásit za podstatně menší cenu než kolik by si normálně vybraná firma napsala do nabídky. Jaký překvapení, když kamaráda podsekli o nějaký drobný v řádech desetitisíců. Takže tam už se kloubí zakázka šitá na míru a ještě manipulace s obálkami.

                          0 0
                          • Tomcat  

                            Jj což u takový konfekčního amarounu jako jsou týhle lowend entry modely elektrokol je krapet složitý. Pokud jsou jak přes kopírák a změna osazení je velice jednoduchá.

                            Jenže tohle odvádí od problémů že nějaká úřední opice si přes Google neověřila že když výrobce oddává nějakou nosnost tak dodavatel to těžko změní na větší.....

                            0 0
                            • kubad  

                              proč

                              platí co je napsané a pokud to dodavatel garantuje je to jeho boj, a proč by si to měl někdo někde ověřovat když to má v nabídce nechápu už vůbec.

                              Teoreticky mohlo dojít k úpravám ( prakticky nejspíš ne, ale to ukáže čas. pokud je na ty kola záruka, což by měla být myslím že se to dodavateli asi dost prodraží, je udržet v provozu)

                              1 0
                          • xtonda  

                            To slyšel i od mámy, když dělala v akademii věd. Když vědec potřeboval nějaké zařízení, tak se taky takovým způsobem dosáhlo, aby to dostala firma se kterou jsou dobré zkušenosti a ví se, že to bude schopna dodat a ne aby to dostala neznámá firma sice s nižší cenou co to nakonec vůbec nebude schopná dodat.

                            Ale tak generického produktu jako je elektrokolo je to úlet.

                            0 0
                        • gerrard  

                          Zadani je soucastu navrhu kupni smlouvy. Divne, ale je to tak.

                          0 0
            • Kos_CZ  

              Už tak před 15–20 lety bývala provize bokem pro toho, kdo za firmu podepisoval zakázku 4% (což by u téhle smlovy bylo hezkých cca 300000Kč do kapsy). Nemyslím si, že tady to bude jinak…

              0 0
              • Kuba78  

                Myslet si muzes co chces, ale nezapomen pri svych odhadech, ze za 20 let nam tu ponekud vyskocila inflace.. :-)

                1 0
                • Kos_CZ  

                  Ta 4 procenta nemám vycucaná z prstu, ale od člena rodiny, který měl dříve firmu a řešil dodávky služeb do firem jako Spořka apod..

                  0 0
                  • Kuba78  

                    Sporka neni statni, ale patri Erste.. tam si muzou kupovat co chteji a jak chteji, pripadne prusery si musi vyresit akcionari s managementem fir­my.

                    0 0
                    • Kos_CZ  

                      Spořka byla příklad instituce. Stejné je to všude jinde…

                      0 0
              • mais  

                do tohohle by už dneska nikdo za 300 000 nešel…tak možná za Rathovo sedmičku…to riziko kontroly tý zakázky je moc velký – jako ne, že tam nebude protislužba, ale spíš něco v duchu že vítěz vybuduje tam a tam pumptrack nebo něco podobného

                0 0
        • Kos_CZ  

          Primárně je to bordel nejenom dodavatele (papírově zvedl maximální nosnost kola) ale i Pošty, protože až se na tom někdo vyrakví z důvodu třeba destrukce rámu, tak to bude zapměstnavatel, který bude mít pracovně právní odpovědnost za poskytnutí dopravního prostředku nesplňujícím podmínky provozu na pozemních komunikacích. A tady ho ten potlučený pošťák/pošťačka, pokud nebude hlopý, „stáhne z kalhot“.

          Osobně nerozumím tomu kreténismu, který z toho čiší, protože tím nejen management pošty dává najevo jak jsou mu zaměstnanci u p.r.d.e.l.e, ale ještě jde naproti průseru…

          0 0
          • Tomcat  

            Zaměstnanci mu nemusí být upr… Oni mohou být opravdu tak hloupý a myslet si , že kole ve stylu „elektrická liberta“ má běžně nosnost 150+

            Příčina vs důsledek. To je jako by objednali auta s nosností 1,5 tuny. A někdo jim dodal auto, které má naprosto normálně nosnost náklu max 750kg. Opravdu budu takový alibista , abych si myslel, že pokud dodavatel tvrdí 1,5tuny a výrobce má 750kg budu věřit tomu co dodavatel? Naprosto neproběhlo ověření jestli to splňuje zadání. Zadání které jde ověřit Googlem!

            0 0
            • Kos_CZ  

              To je možné, ale problém pošty je v tom, že oni to vědí – protože na to už padnul dotaz ze sdělovacích prostředků a dostali oficiální odpověď = nemohou se vyvinit z odpovědnosti vymlouváním se na selhání zaměstnance.A to co píšeš není s tím mým v rozporu. Ta smlouva není na malou částku, takže pokud je výsledek takhle tristní, tak to nejde za nějakým úředníčkem, ale je tam těch odpovědných více (ten kdo schvaloval prachy, někdo musel posvětit smlouvu po právní stránce, atd.). Pokud něco z toho nezafungovalo, tak za to nese odpovědnost management. Mám taky příklad – mohl bych jim nabídnout Škodu Fábii jako Mercedes za poloviční cenu a měli by to vzít – do kupní smlouvy přeci napíší Mercedes že. To se pochopitelně nestane, protože tohle je vidět na první pohled. Na mne to působí tak, že tenhle podvůdek inicioval někdo, kdo není v hierarchii ČP až tak vysoko, ale viděl jak si doprávají ti okolo a chopil se první příležitosti. Jen to nebude neojstřejší tužka v penále a teď se to jen Pošta snaží nějak zatllouct. Bohužel pro ně je tohle příliš idiotské…

              0 0
              • Tomcat  
                • řeší se mechanická nedotčenost výrobku a né jak je to drahý. Ikdyby jim to daly za 50% ceny bude to šrot. Protože to kolo na to není stavěný
                • je to směšně málo. Řekl bych že PC kol bike fora se tomu může blížit.
                0 0
                • Kos_CZ  

                  Cena ve výběrovém řízeníjedním z hledisek, ale o to tady nejde. Problém je v tom, že Pošta se zaštiťuje papírem od dodavatele, který je ve zevném rozporu s údaji výrobce…

                  0 0
                  • mais  

                    Cena je naprosto klidně jediným kritériem – běžně se děje

                    vypíšeš výběrko na parametry firmy, co se kvalifikují = mají produkt s danými parametry se následně sezvou do elektronické aukce a podstřelují se

                    0 0
        • Tomcat  

          úředník řešící výběrová řízení nemusí být odborník na kola… …musí a nemusí . Pokud sám to nezvládá, může mít poradce, auditora a pod. který ověří, že to výběrové řízení splňuje. Pokud tam není osoba nebo mechanizmu, který to ověří je to špatně. Podvod ze strany dodavatele tak to je možná. Ze strany zadavatele zase neschopnost odhalit v tom případě podvod v počátku.

          1 0
    • drhor  

      Tohle už snad není možný!! Prostě bordel.

      0 0
    • liborg1982  

      Jen pro odlehčení a k velmi lehkému zamyšlení (že by to měli vybrat lidi co kolům rozumí). Tady na BF jsou lidi co „kolům rozumí“ a neshodnou se na ničem. :-)

      Ani nosič na kola nejde vybrat bez osobních útoku.

      :-)

      Možná, ať to raději vybírají úředníci, můžeme alespoň svorně nadávat (téměř) všichni. :-)

      6 2

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.