E-bike za to nestojí, aneb prozření ?

33 nepřečtených
  • Hedus

    Více jak dva měsíce jsem si užíval e-bike a řehtal se tomu jako malý kluk, je to fakt super! Nicméně jsem v tom nechtěl mít přes zimu prachy a před týdnem ho prodal. V týdnu mne napadlo vytáhnout starého treka a schválně si udělat srovnání. Přišel jsem na to, co tu tvrdí mnoho skalních bikerů a mne samotného to dost překvapilo.

    Projel jsem si stejnou trasu, kterou jsem jezdil často na e-biku cca. 28km.

    Používal jsem na e-bike jen EKO mód (což tvrdí mnoho uživatelů e-biku)

    5km do kopce jsem na lehkém kole vyjel se stejnou, možná menší námahou než E-bike eko mód

    Jízda po rovině rychlejší a méně náročná než E-bike eco mod, případně vypnuto. (e-bike byl samozřejmě super v případě velkého protivětru)

    Jízda z kopce – rychlost lehkost, hravost, menší náročnost na sílu brždění.

    Časově velmi podobné, únava srovnatelná. Rozdíl znatelný v hmotnosti kol. Cca. 12 kg kolo jede stejně jako eco přípomoc. Další kilo dolů možná nahradí i přípomoc vyšší.

    E-bike je vhodný pro člověka s handicapem (kolena, záda, srdíčko a pod), vyrovnání sil cyklista, méně fyzicky zdatná e-cyklistka,ten, kdo chce zdolávat 80 a více km. Pokud chcete někdo jezdit na e-biku jen s eco dopomocí, nepořizujte, je to blbost !!!

    Doufám, že mi zdraví dovolí jezdit ještě dlouho na normálním kole. Z výše uvedených důvodů, jsem se rozhodlo pro lehké, nejlépe karbon HT. Docela mne zaujal svou cenou a výbavou tento bike – můžete případně ohodnotit: https://www.tsbohemia.cz/…d300215.html

    0 0
    • Lance  

      Číst to nebudu i když to může být velmi čtivé a zajímavé.

      0 0
    •  

      Proboha ! ;) Snad tve subjektivni pocity nebude brat nekdo za bernou minci. Zalezi jak ma kdo softwarově naladenou pripomoc, jakou ma kdo fyzicku a v jakem terenu plus prevyseni se pohybuje. Takhle kategoricky se to proste rici neda a v pripade kvalitnich ecek uz vubec ne. Jinak pokud chces kvalitni karbon HT tak koukej cenove bohuzel od sedesati hodne nahoru.

      0 0
    • psbiker  

      Degradace vlastních sil a výkonosti na éčku je otázkou času. Éčko nebrat anebo jako doplněk.

      0 0
      • hawrda  

        Tak,Hedus nám rozslapal babovicky.

        Co s tím teď?

        Ozve se i připomocny cyklista z Krušných hor:)?

        0 0
        • psbiker  

          Vstanou noví bojovníci :) Dnes jsem dva viděl na nových é, dresíky zářivé stejně jako mopedy. Přípomoc na malém výjezdu to jednomu postavila na zadní kolo, byl rád, že to ustál.

          0 0
        • Romancero  

          je to od něj kudla do zad!

          Takhle se reklama na e-bike asi nedělá! :-)

          0 0
      • Mr.Duck  

        Tohle teda potvrdilo pár studií, že na fyzičku je ebike horší jak většina způsobů pohybu. Což si ale myslím neplatí v náročnějším terénu, kde sice šlapeš naprázdno ale pořád musíš pracovat s těžištěm a o to víc o kolik je to kolo těžší. Nicméně jsem na pár už jel, a jezdil s lidma co to jezdí a pořád jen poslouchám jak ti to cpe kdokoliv na tom jezdí a pak na něj z kopce čekám protože je zadejchanej :)

        0 0
        •  

          Tak zalezi kdo posuzuje :)

          0 0
        • kesu  

          Prostě strašně záleží, jak to používáš. Pokud to dáš na maximální dopomoc a jedeš 10km tam a 10 zpět na pivo, tak je to pohyb sotva jako kdybys podobnou dobu šel pěšky. Pokud na tom máš ujet hřebenovku 70–100km, tak na konci padneš, protože sice nemusíš tolik šlapat, ale rvát to na maximální dopomoc taky nejde, protože by ti po 40km chcípla baterka. Sjezdy jsou stejný jako na klasice, ale technický výjezdy zase na Ebiku znamenají, že se na tom musíš udržet. Takže v reálu je to snažší, než na klasice, ale takovej rozdíl to zase taky není (to ale platí pro vzdálenost zásadně větší, než je dojezd na maximální dopomoc). A den ježdění na trailech pro mě znamená na konci stejnou únavu s tím, že mě víc bolí záda a ruce, než nohy. A pak to, že místo 3 jízd dám třeba 5. A je to větší zábava, protože máš víc sil na techniku než na šlapání.

          0 0
          • psbiker  

            Člověk je tvor líný, když má možnost si to ulehčit, tak to vždyzky udělá. Konec a moped anebo vzdání se přípomoci.

            0 0
    • Mr.Duck  

      Uprimne nejvetsi problem E-Biku jsou podle mne vyrobci a prodejci :(

      Mne osobne je nejakej E-Bike ukradenej stejne jako vetsine lidi okolo mne co jezdi nejak na kole. Chtel bych mit jeden pro „Shop use“ kdyz potrebuju odvezt gumy a kov na recyklaci at nemusim tahat truck, ale to je tak vsecko. Mozna pro pivo jestli zase nekdy zacnu pit :)

      Co me ale sere je, ze prijde zastupce Giantu a rika „musite prodavat E-bike. Nam je jedno jestli prodate 1000 reignu, my potrebujeme prodavat e-bike, zkuste o tom presvedcit kazdeho kdo si prijde pro kolo“. A to myslim uplne vazne. Tlacenka a nic jinyho, oni porad ze to je budoucnost, ale 9 z 10 nasich zakazniku ma e-bike stejne v pi*i jako ja a chteji kolo na technicke jezdeni co muzou vzit do parku aj si zajezdit po okoli, ale Giant(*______ insert brand here) jim chce cpat e-bike.

      A pak pracujes na kopci na Whistleru, pobliz jednoho z nejpopularnejsich trailu kdyz patrol projizdi park ze ho otevira a najednou slysis vrtacky, a nez se vzpamatuju co se deje tak banda idiotu slape po tom trailu do kopce. Samozrejme sem se sjezdakem nemel sanci s tim neco udelat jen zavolal at je nekdo zkusi odchytit, takovym lidem bych hazel klacky do vypletu a motor i s baterkou narval do ****

      0 0
      • embi  

        Tak na ebiku jsou vetsi marze:)

        0 0
        • Mr.Duck  

          No ja nepochybuju ze jim jde hlavne o blahobyt zakaznictva :)

          0 0
    • Dvojan1  

      Do 5km kopce rychlejší a s menší námahou než na éčku je pěkná blbost.

      0 0
      • Hedus  

        Není to blbost, jezdil jsem na nejmenší eko mód, který jsem měl ještě nastavený asi na 10% (zase tolik jsem si to nechtěl ulehčovat). S lehounkým kolem se prostě jelo stejně, nebo jsem to prostě fyzicky dával.

        Každopádně – proti el-bikům a lidem na nich vůbec nic nemám. Je to super a jsem rád, že jsem mohl vyzkoušet. Je to můj subjektivní pocit a byl jsem sám překvapen. Prostě jsem zjistil, že mám na el-kolo ještě čas, nic jiného.

        0 0
        • Venda  

          A co to bylo za ekolo?

          0 0
        • Dvojan1  

          Tak když to bude stoupání do 2% tak možná budeš rychlejší, ale určitě si nemákneš míň. Jak bude kopec nad 4% tak se s normálním kolem jako hobík nechytneš.

          0 0
          • Hedus  

            El-bike jsem neměl na to, abych se někde chytal.

            0 0
        • psbiker  

          10% je dost málo, to je jenom na kompenzaci váhy vehiklu. Nejnovější éčka slibují přes 300% „přípomoc“.

          0 0
          • Hedus  

            Nový Giant s Yamahou. Nechtěl jsem to víc využívat. Přípomoc jsem využíval jen do velkého stoupání, mezi kameny, kořeny jako jistotu, tam, kde se pomalu nedalo vyjít pěšky. No teď tam prostě kolo budu tlačit :)

            0 0
            • psbiker  

              Využití to určitě má, ale stojí to za to? Taháš se s vehiklem desítky km kvůli 200m výjezdu. Kolo není od toho, aby to šlo snadno…

              0 0
        • DaD  

          V autě také jezdíš jen na jedničku a pak se divíš že to jaksi nejede?

          0 0
          • blue.sun  

            Už si v tom taky udělejte pořádek. Nejdřív tu tvrdíte, jak se na elektru vlastně nejezdí s vyšší přípomocí, protože to moc žere, a teď se divíte, že tak někdo doopravdy jezdil a nestálo to za to?

            0 0
            •  

              Nevyuzivat na ecku vsechny stupne pripomoci muze jedine clovek neznaly, blahovy nebo dementni.

              0 0
    • l.bily  

      za dva mnesice prodat ebike, tak to musel kvuli temu ze vtem nechces mat peniaze, tak to je fakt uvaha roka a urcite super predaj. Eko mod pouzivam na rovine, a do kopca vecsiu pripomoc podla kopca, neviem co za vola by si dokopca nedal vecsiu primpomoc,ale ked si ju nepotreboval, bud si blby, alebo mas dobre nohy a lektrokolo ti ozaj netreba.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce