• Aleshek

    Jsem rekreační jezdec, ještě donedávna zarputilý zastánce klasických papírových map, které s sebou stále vozím. Nicméně vytahuji je čím dál tím míň, a o to více jsem začal používat mapy od Seznamu v mobilu. Mobil mám v brašně na rámu a za jízdy na něj tedy nekoukám, což si říkám, že by někdy nebylo úplně na škodu, protože pomalu stárnu, blbnu, zapomínám plánovanou trasu atd., čili bych ocenil mít tu navigaci při jízdě přímo před sebou. Mám kompakt Google Pixel 6a, se Spiegen sklem i krytem.

    Držáky na telefony jsem zatím nikdy moc nezkoumal, tak se chci poradit. Vím, že určitě bývaly držáky vč. nějaké krycí fólie, snad dokonce dotykové, často pro konkrétní telefony, na druhou stranu telefony jsou dnes voděodolné, a co jsem tak viděl, tak se ty držáky dělají asi spíš bez jakéhokoli krytí, ne? Ale zas mít telefon zasr… od bláta asi taky není žádná výhra, ale asi to ten telefon v pohodě přežije, ne? A co když se člověk „lehce vymele“, jak moc je ten telefon ohrožený? Pak mě taky napadlo, jestli je třeba možné využívat držák pro nahrávání videa vlastní jízdy? Co je teda ten dnešní standard/trend? Jaký je takový nejvíce využívaný typ držáku?

    Pak se chci zeptat, jak je to s výdrží baterie. Většina telefonů s dobrou baterií vydrží den v pohodě, jak moc ho ale zatíží to zobrazování mapy s případnou navigací? Je potřeba/vhodné pořídit powerbanku? Pokud ano, tak jakou a kam se umísťuje? Předpokládám, že bych ji měl v brašně v rámu, z ní vytažený kabel po rámu k telefonu nebo se to řeší nějak fundovaněji? Nedávno jsem viděl reklamu na držák na mobil na kolo s předním světlem a powerbankou, tedy 3v1. Byla to podle ceny i způsobu inzerce nepochybně pěkná jebka, ale jako ten koncept mi nepřišel nelogický, naopak!

    Jak říkám, jsem laik, čili budu vděčný za každou radu/zkušenost týkající se tématu. Díky.

    0 0
    • Hrabex1  

      zivotnost baterie se zapnutym podsvicenim se bude pohybovat mezi 3–5 h. Pokud pouzijes kryti, pocitej s podstatne horsi viditelnosti na slunci a navic ho v lete nebude mozne nabijet za provozu, protoze se bude prehrivat,

      Jako drzak jsem pouzival RAM mount, ale vypada to docela blbe. Myslim, ze jakekoli reseni s velkym telehonem bude vypadat blbe, navic to nebude na zadny skoky.

      Presel jsem na Garmin. Mama je sice hrozna, ale ma to rozumny rozmery a vydrzi to pohodlene cely den.

      1 0
      • xtonda  

        Netuším kolik žere OLED na Google Pixel 6a, ale moje Redmi 7A s 4000 mAh baterií a 5,45" displejem vydrželo před třemi lety nové na automatický jas přes 8h. Teď po třech letech šla už výdrž hodně dolů, tak jsem dal novou baterii a zas to vypadá na nějakých cca 7h, od doby před třemi lety se zvýšila verze Androidu, používám jinou aplikaci a mám připojený radar. Samozřejmě na celodenní putování v létě od světla do světla to bez PWB není.

        Ten RAM mount je docela monstrum a za takovouhle plastovou věc chtít dva litry je docela maso.

        0 0
        • virtualcop  

          Měl jsem na to Xperie Z5 Compact (4–5h navigace mapy.cz s displejem na auto), pak koupil Karoo 2, ale ještě mám v zásobě Xiaomi Poco M3 (5000mAh baterka), ten dá s přehledem 8–10h navi (víc už rozhodně bez zastávky nedám já, takže win/win :) )

          0 0
        • Hrabex1  

          Plastu je na tom hodne malo, skoro vse je kovovy. Je to urceny spis na motorku, proto jsem to taky koupil. Kdyz uz jsem to mel, pouzival jsem to i na kole nebo v aute. Staci jen dokoupit ten spodni dil s kulickou, ktera muze byt i s prisavkou. Je to robustni a odolny a trosku to pruzi, takze k telefonu ohleduplnejsi, nez pevne uchyceni na predstavec. Mam original koupeny v Touratechu, ale existuji i cinsky nahrazky za par babek.

          Jestli ti telefon vydrzi 8 hodin i v lete na slunci, je to hodne dobrej vysledek.

          0 0
        • milan.v  

          To je jak stojan na kulomet…

          1 0
    • wego1991  

      Vozím už víc než 5 let Quad Lock a neměnil bych. Dělají i pouzdra přímo pro tvůj mobil – https://www.quadlockcase.eu/…ons/pixel-6a

      Ve zkratce – na trhu jsou dvě řešení, které mají smysl: Quad Lock a SP Connect (osobní zkušenost nemám).

      2 0
      • virtualcop  

        Ono těch řešení (s opravdu kvalitním uchycením na bázi nějakého typu bajonetu, případně rovnou s dedikovaným pouzdrem přímo pro konkrétní typ telefonu) je dnes asi už víc (třeba z levnějších i Zefal Z-Console Dry je dobře použitelný na „turistické“ ježdění – odzkoušeno).

        Nicméně Quad Lock i SP Connect jsou celkem jistota kvality a funkčnosti.

        Nevýhodou řešení s dedikovaným pouzdrem pro úplně konkrétní typ a model a telefonu je to, že když majitel střídá telefony jak ponožky, musí se dokupovat stále nová specifiká pouzdra, nebo alespoň lepit nové držáky na nový telefon.

        Za sebe po zkušenostech mohu říct, že jezdit (turisticky či jako „dojížděč“) podle telefonu a map je v pohodě, ale jen s dodržením základních přístupů:

        • telefon mít na kolo druhej, „vyhrazenej“ jen přímo pro tyto účely (jako navigaci, cyklopočítač), protože pak se dá mountnout telefon vždy plně dobitej a používat jej opravdu jen na navigaci, záznam trasy, zobrazení dat jako z cyklopočítače. Nehrozí tak situace, kdy si pak potřebuješ opravdu nutně zavolat nebo něco vyřídit a jediný telefon co používáš na „vše“ je vybitej.
        • kvalitní držák je rovněž základ – přigumičkovávat telefon nějakými čínskými gumicuky či podobným řešením, je nejen otravné, ale taky dost nespolehlivé a leckdy vede rychle k pádu a poškození či úplnému rozbití, nebo dokonce ztrátě telefonu
        • při výběru dedikovaného telefonu (stačí samozřejmě poměrně levný či bazarový) vzít v potaz ty parametry, které chci a potřebuji – tedy lépe něco odolnějšího, nemusí to mít 6.5" displej a ideální je baterie ±4000mAh a více (pokud chci jezdit s navigací, více jak 5h). Vcelku ideálně z toho pak vychází takové ty „outdoor“ čínské modely – moc toho sice neuměj, ale maj obvykle hodně velkou baterku, celkem úsporné procesory, jsou opravdu odolné a tím pádem splňují vše, co od „navigace“ na kole je potřeba (funkce, výdrž, odolnost…)

        Moje zkušenosti.

        3 1
        • wego1991  

          Osobně mám (a měl sem vždy) jen jeden telefon, který slouží jako navigace a klasický telefon. Vozit dva telefony mi osobně prijde zbytečné. Navigaci nemusím vidět stále (někdo to potřebuje). Vozím pravé sluchátko se Spotify a tam mě hlasová navigace z mapy.cz upozorněje na změny směru apod. Výdrž na jednodenní výlet (do 160km) je ok. Případně řeším powerbankou.

          Ad. Nevýhodou řešení s dedikovaným pouzdrem pro úplně konkrétní typ a model a telefonu je to, že když majitel střídá telefony jak ponožky, musí se dokupovat stále nová specifiká pouzdra, nebo alespoň lepit nové držáky na nový telefon.

          • U dvou předchozích telefonů sem měl nalepovací protikus. Který sem po pořízení nového telefonu odlepil, očistil, dal novou oboustrannou lepící pásku (nejlepší je červená Pattex) a nalepil na další telefon. Protikus mám stále jeden a stále jde použít – není potřeba s novým telefonem kupovat nový nalepovací protikus. Takže pokud člověk nekupuje kryt na nový mobil, tak jsou dlouhodobě investice nula.
          2 0
        • xtonda  

          Jo, taky mám jako navigační extra mobil, před třemi roky Redmi 7A za dvojku i s pouzdrem. On ten telefon na těch řidítkách po pády kdy bude potřeba si zavolat pomoc může být dost snadno rozbitý.

          1 0
    • Martas.MB  

      Používám telefon v držáku na představci. Ano pokud jsou tropy na sluníčku se logicky hřeje, nicméně nikdy nepřestal nabíjet. Používám malou powebanku v kapsičce na rámu. Nejezdím extra těžké sjezdy, takže nemám problém s uchycením telefonu.

      0 0
    • Cabasekxxx  

      Vozím tohle https://www.czc.cz/…8690/produkt?…

      A jsem nad míru spokojen. Telefon při ruce a případná powerbanka se vejde taky i s nějakou tyčkou na mlsání.

      0 0
    • jIrI___  

      Dlouho jsem hledal vyhovující držák na telefon, ale každý měl „něco“, co jsem vzhledem k jejich ceně nehodlal tolerovat. Takže nakonec jsem si držák vytiskl na 3D tiskárně (https://www.bike-forum.cz/…-na-navigaci) přesně dle svých potřeb. Telefon vozím odolný Ulefone za nějakých 1700 Kč, který je určen výhradně na navigaci (mám v něm pouze aplikace mapy.cz, nic víc) a jsem s tímto řešením maximálně spokojený. Výdrž telefonu při neustále zapnutém displeji a aktivní navigaci je 7–9 h (záleží jak moc svítí slunce) a funguje to samozřejmě výrazně lépe než navigování pomocí Garminu 530. Garmin jsem původně kupoval kvůli tomu, ať se zbavím telefonu na řidítkách, ale nakonec ho používám jen jako takový drahý tachometr, protože navigace je tragická a pro mě mimo známý terén nepoužitelná. Jinak jen chválu slýchávám na držák Quad Lock.

      0 0
    • Markony  

      Požívám tenhle a není problém https://www.aliexpress.com/…8886623.html?…

      0 1
    • wego1991  

      Jinak ještě sem si vzpomněl, že sem kdysi viděl kopii QL na Ali.

      CZK 189.89 51%OFF | Cycling Bicycle Mobile Phone Holder High Quality ABS Quad-Lock Out Front Bike Twist Mountain Cradle Cycling Phone Holder Device https://a.aliexpress.com/_mrDTe0I

      0 0
    • xtonda  

      Po špatné zkušenosti s plastovým držákem sem koupil celokovový držák GUB na Aliexpresu.

      http://gubchina.com/…InfoCategory?…

      https://www.youtube.com/watch?…

      Mají docela hodně provedení, teď už se některá provedení dají koupit i zde

      https://www.zbozi.cz/hledej/?…

      Prodávají se i brandované.

      https://www.alza.cz/…d7228089.htm

      https://www.decathlon.cz/…_/R-p-325682

      Existuje i provedení s plastovými čelistmi (G-83 / MAX1)

      https://www.max1.cz/…b-na-riditka.

      Držák je celokovový, takže se hned tak nezlomí, telefon v něm drží pevně, nepotřebuju speciální pouzdro na konkrétní model telefonu nebo na něj něco lepit (a doufat, že to bude držet), cena držáku je od 200 Kč. Držák typu kapsa s průhlednou fólií mi nevyhovoval, sice ochrání před deštěm i neodolný telefon, ale když je lepší počasí, tak přes odlesky v té folii je na displeji prd vidět, folie navíc časem zmatní čímž se to ještě zhorší.

      1 0
      • Markony  

        Těmhle bych se už vyhnul je to spíš na menší a tenčí í mobily, měl jsem je ale pak jsem vymění viz výše , A doplnit tímto pro jistotu https://www.aliexpress.com/…4532256.html?…

        0 0
        • xtonda  

          GUB má modely s různou výškou těch pacek, každopádně píšu si další značku – RYRA. Samozřejmě lepší je dávat telefon do držáku v pouzdru, pak to můžu dost utáhnou, packy se zakousnou do krytu a telefon drží a při tom nehrozí poškození.

          0 0
    • Palo TT  

      U mna vyhral Decathlon

      https://www.mtbiker.sk/…1902155.html#…

      0 0
    • Aleshek  

      Díky všem za fakt super podněty. Nakonec jsem objednal držák https://www.decathlon.cz/…_/R-p-341082?… a k tomu powerbanku https://www.datart.cz/…ni-seda.html. Powerbanku hodím do brašny v rámu, kabel natočím na rám k telefonu. Myslím, že to pro mé účely bude bohatě stačit, prostě vyzkouším, uvidím, případně přehodnotím. :-)

      0 0
      • Pavell  

        Peknych pul kila navic, ale hmotnost, asi neresis, pocitam.

        0 0
        • Aleshek  

          Neřeším, ale čím dál častěji řeším, že bloudím. :-)

          0 0
      • pepek  

        Pokud nepojedeš celý týden v kuse, tak zbytečná zátěž. Na jeden den stačí powerbanka od číňana na jednu LiOn, kterou můžeš případně operativně vyměňovat/kom­binovat se světlem. Průběžné dobíjení asi telefonu moc nesvědčí, lepší je to dobít třeba při svačině. Držák – asi už děti ve svém věku neřešíš. (Vypadá, že je to takový sterilizátor :-)

        1 0
        • Aleshek  

          Jo, to já bych to připojil, až to bude vycucaný, což samozřejmě můžu pak nabíjet i za jízdy.

          0 0
    • Pavell  

      Tak jsem navigaci na iwatch vymenil za navigaci na telefonu. Diky silne korune jsem si udelal radost a nahradil 7 let stary iphone s vypraskanou baterii novym. Vozim ho na predstavci. Inovovany SPC+ system nabizi o 40% mensi tloustku krytu v miste zamku v porovnani s klasickym SPC systemem. Rozmery je temer identicky s klasickym silikonovym obalem a da se pouzivat i mimo kolo. Za mne super reseni.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.