Downcountry (ľahký MTB) na začiatok, do 25tis (1000Eur)

83 nepřečtených
  • Ahoj vospolok,

po rokoch jazdenia na rôznych starých 26" asi prišiel čas na niečo novšie – keďže som ale prehľadom niekde v 2005 roku, poraďte prosím.

Hľadám niečo univerzálnejšie, na Malé Karpaty a také tie jazdy okolo domu (15–30km po lesných cestách, prevýšenie okolo 300–450m, občas koreň, ľahší trail, nejakú gymnastiku neplánujem). Základný servis si plánujem robiť sám, baví ma to.

Som „rekreačný jazdec“ (ale ťahá ma to, chcem jazdiť viac za účelom kochania sa prírodou a úniku od detí), 178cm, inseam 84cm, váha 67. Teraz mám starý Focus XC, niečo cez 11kg a to je váhovo celkom fajn, čo som mal rôzne 15kg, to bolo už nad moje sily, hlavne do kopcov. Kľudne časom vymením bike, posuniem synkovi, teraz hľadám niečo aby som vôbec jazdil a zistil, čo sú dnešné 29".

Prešiel som fórum, zahraničie, ponuky, atď, teoreticky som skončil pri týchto modeloch (z cenových dôvodov karbon aj full vylučujem):

Grand Canyon AL6

https://www.canyon.com/…-6/4391.html

(príde mi to ako vhodný univerzál, za dobrú cenu, výbavu časom zlepšovať – dropper, vidlu, atď)

Veľkosť M, reach 450.

Radon Cragger 6.0

https://www.bike-discount.de/…-cragger-6.0

(výbava lepšia ako Grand, nepáči sa mi ale Pressfit – možno ale nie je problém – a nie som si istý veľkosťou. M – reach 438 ? L – reach 464 ?)

Merida Big Nine TR600

https://eshop.merida.sk/…tr_c788.html

(narozdiel od prvých dvoch si viem aj v predajni vyskúšať, či M alebo L…ale to hrozné vedenie káblov do hlavka, neviem…na domáci servis..)

Takisto pozerám aj bazáre – nákupu jazdenky sa nebránim, aspoň by som si skúsil veľkosť, väčšinou ale sa predávajú skôr trailové (ťažsie) alebo potom XC (až tak si zamakať nechcem, skôr tie lesné cestičky ).

Budem rád za hocijaký podnet, moderné bicykle a hlavne modernú geometriu vôbec nepoznám – teóriu si viem pozrieť, ale skúsenosti to nenahradí.

Dík!

0 2
    • jonti  

Levne Shimano funguje dobre, levny Sram nefunguje, proto bych Radon nebral. Canyon se mi libi vic, ale Merida je taky ok.

Asi

0 0
      •  

Dík moc!

čiže ak Cragger, skočiť na Deore? (o 3000 viac ma už nezabije):

https://www.bike-discount.de/…ragger-7.0-3

1 0
        • Azmir  

Přesně tak, ber tohohle Craggera, Top poměr cena/výkon. Nic lepšího moc nekoupíš.

0 0
        • Koli13  

Tohle je super! Dobrej univerzál, bude to chtít do vyjízděk zařadit traily, aby tě to nenudilo. Možná přezout na jezdivější pláště, je to už docela schopný kolo, ale může působit tězkopádně do kopců.

0 0
          • Lišák  

DHF na předku je v pohodě. DHR II na zadku je kotva, jako prase. Pokud to má být univerzál, tak hned vyměnit.

1 0
    • Sulka  

Canyon oproti Radonu marnej. Vidle na vymenu, brzdy na tohle kolo fakt ne, a Cues sice funguje, ale proc kdyz muze byt vyssi rada. O telskopce nemluve.

0 0
    •  

Dík za rady!

Mám ešte príležitosť skúsiť Dartmoor Primal (jazdenku), a potom to už rozseknem.

0 1
      • vaclaw  

Já nechci úplně nabourávat diskuzi, ale ty kola, na který koukáš (a který v daný kategorii dávají smysl) jsou určený do těžšího terénu a podle tvých požadavků chceš spíš něco víc na pohodu. Nestálo by za to kouknout spíš na nějaký víc XC modely? Resp. Canyon i ta Merida asi ok ještě, ale ten Cragger tam už si nejsem jistý, jestli nebudeš tahat váhu něčeho, co nepotřebuješ. Pokud ale hledáš něco na blbnutí po lese a trailech, tak ok.

5 0
        •  

Máš úplnú pravdu, a aj ja by som rád vedel ‚čo chcem‘. Hlavne ‚čo zvládnem‘. Moje doterajšie skúsenosti na to nestačia (26" hliníkové XC z roku 2001, 80mm Z2 Atom).

Chytil som sa tých downcountry kvôli hmotnosti. No kamarát(i), ktorí najazdili 100× viac než ja, mi radia pridať o 1.5–2kg viac a mať niečo aj na horší terén (je pravda, že za domom mám rovno les, kde priechodnosť otvorí viac možností).

A keďže som medzičasom dostal ponuku, ktorá sa neodmieta – zapožičať Primal, tak si to musím skúsiť. Zopár 10–20km jázd mi to hneď ukáže (možno už tá prvá). Ak tých 14kg neutiahnem, tak sa vrátim k pôvodnému plánu.

Každopádne dík aj za kritické názory, to je presne to, čo potrebujem počuť. Ja som len na začiatku cesty (nanešťastie už sa mi blíži 50tka:)

0 0
          • squalo  

Při rozpočtu 25k to o hmotnosti není, jde o to mít funkční kolo.

To jak to pojede budou dělat hlavně pláště.

2 0
            • vaclaw  

Není to samozřejmě o gramaření, ale pokud máš za relativně nízkou cenu kolo na lesní cestu a kolo do bordelu, který musí snést větší rány, mít vyšší zdvih pevnější vidlice a ráfky, co se nezlomí na prvním větším dropu, tak ten rozdíl někde být musí. A to neřešim geometrii, která po pár hodinách švihu taky nebude tak pohodlná.

0 0
              •  

Áno, je mi jasné že z ‚lacný, ľahký, terénny‘ si viem vybrať len 2.

Neviem posúdiť, či ma tých zhruba 1.5–2kg rozdielu zlomí na takých 20km po kopčekoch, a stojí za možnosť zjazdiť aj horšie lesné terény. (Dartmoor so 160mm zdvihom napr. proti Meride big nine TR).

To proste musím asi skúsiť.

0 0
              • Lišák  

Hľadám niečo univerzálnejšie, na Malé Karpaty a také tie jazdy okolo domu (15–30km po lesných cestách, prevýšenie okolo 300–450m

Tohle na tom Dartmooru zvládne, když bude na zadku něco jinýho, než DHR II a podobný kotvy. Vím, o čem mluvím, je to moje nejjezděnejší kolo. ;-)

P.S. Teď čtu, že na tom Dartmooru má vidlu160. Já tam mám teď 140 a pohoda. 160 už bych bral jako hodně velkej extrém na takový to šmrdlání lesních cest, proložený nějakým trailem.

0 0
                • scalar  

Já bych za nás, co máme taky kolem 67 kg, zase řekl, že co má nad 12 kg, už tak nějak do kopce nejede :-)

1 0
                  • Lišák  

To jste vy, sportovci. Potřebujete rychlost. My, co nesportujeme, ale rádi se hýbeme, tak dáváme v klidu i kolo 14+ ;-)

P.S. Mám 73 kg, kdybych neměl pivní pupek, tak bych měl cca tolik, co Ty. :-)

P.P.S. Ta váha kola je, oproti výběru plášťů, naprosto marginální.

2 0
                    • Pepe72  

My co máme 100+ nepoznáme 5kg v batohu. A ti co jezdí za účelem sjejzdu, bez ohledu na váhu 5kg+

1 0
                      • Edwin  

Naopak. Já (110 +) teda cítím každý kilo navíc, pač jakmile se rovina změní ve stoupání, tak je to, jak kdybych v tu ránu zaseknul kotvu.

0 0
                        • Pepe72  

Jk, do kopce to máme těžší, ale 5kg není nic. Zkoušel jsem jezdit s 10kg, ale je to nepříjemné.

0 0
                  •  

:) No tohoto sa presne obávam, musím si to overiť. Mal som kedysi 15kg CrMo Gianta ATX970 a ten teda bol za trest s tou váhou.

0 0
                  • novas752  

67+11=88. 67+13=90, tedy ani ne o 2,5% víc. Takže při jízdě do kopce musíš šlapat ne 250W pro nějakou rychlost, ale 256W pro tu stejnou rychlost, no hrůza. Nebo pojedeš při stejnym výkonu o 2,5% pomaleji – takže např jen 19,5km/h místo 20km/h!

Váha kola je nejsnadněji měřitelný parametr – proto to spousta lidí tak řeší, ale vliv na to jak to jede není až tak velký. Proti tomu rozdíl pomalých a rychlejších plášťů může být klidně přes 20W na 1 plášť, to je rozdíl daleko výraznější.

3 2
                    • Pepe72  

Jj

0 0
                    •  

Perfektne vysvetlené!

0 1
                      • scalar  

Takže jezdec 100kg a kolo 10 kg = 110 kg. Druhý jezdec 70 kg a kolo 40 kg = 110 kg. Zkus dál uplatnit novasovu teorii :-)

0 0
                        • novas752  

To neni teorie, to je jednoduchá fyzika, pokud se řeší to jak to jede do kopce…

Akorát když rozhodíš váhu jezdců tak rozhodíš W/kg do nesmyslu…

0 1
                    • scalar  

Ten součet hmotnosti jezdce a kola do jednoho celku by se dal aplikovat pro jízdu do kopce na lanovce.

1 0
                • skaj  

Dartmoora se 160mm jsem jezdil a do kopce mi to jelo uplne stejne (spatne) jako ve variante 140mm. Nepoznal jsem rozdil.

Btw. treba Dissector je na takove kolo super guma.

1 0
                  • Pepe72  

Dartmoor jsem kvůli úhlu sedlovky prodal.

0 0
                  • skaj  

Jenom aby nedoslo k mylce, do kopce mi to jelo stejne spatne, protoze jsem lemra, to kolo za to nemohlo…

Jinak dodam, ze z hlediska toho jak to „jede“ je podle me uplne jedno jeslti to je XC a nebo trailova geometrie. To na kole za tyhle penize nehraje roli. Pokud si nastavis spravne posed, tak nepoznas rozdil a to jak to pojede urci osazene plaste vic nez cokoliv jineho. Ale dobre obuti dela 10% ceny kola, takze se to hodi mit na zreteleli…

2 0
                    • Pepe72  

Nemáš pravdu, geo je naprosto zásadní pro jízdu nahoru.

2 0
                      • skaj  

Tak to normalne popis, podle me jen neumis ta cisla interpretovat a umerne jim nastavit posed. Rozdil v sedlovce mezi rekneme primalem a exceedem je asi 1.5 stupne. Takze staci posunout sedlo o cca 18mm dopredu abys to srovnal (pokud to chces mit stejne). Jo, je tam rozdil ve stacku asi 3cm, ale ten krome nejake ultra prikre techniky muzes zanedbat – ten fakt neurci, jak se ti na tom pojede do 30m kopce. Proste xc za 25k prezute na stejne plaste nepojede o nic lepe nebo hure, jen bude horsi v technice kvuli uhlu hlavovky. Tot moje zkusenosti s top XC koly – pokazde, kdyz nekdo rikal, ze mu to jede pekne, bylo to kvuli super karbonovym kolum a nebo plastum typu Thunderburt. Jak se to prezulo na odolna kola, nesel v podstate poznat rozdil…

Pripominam, o jake se porad bavime cenove kategorii – pro pripad ze na me nejaky analfabet zkusi vytahnout Scalpela pod 10kg.

2 0
                        • Pepe72  

Nn, to s výběrem nemá co dělat, ten radon je fajn za tu cenu.

0 0
                          • skaj  

Promin, tak to ti ale od zacatku nerozumim, co jsi tim vlastne myslel…

0 0
                            • Pepe72  

Upnul jsrm se na slovíčka- jako , že na geo nezáleží a Dartmoor. Mněl jsem Hornet a kopečky jsem vyjížděl na špičce sedla, no opruz když to děláš opakovaně. Teď mám jiné kolo a tyhle kopečky vyjíždím ve stejné pozici jako jezdím po rovině.

0 0
                              • skaj  

Tak ja reagoval na Primala, ktereho zminoval nahore, ale pravda je, ze jsem to take mohl napsat a nepsat jen Dartmoor. Ano, Hornet uz ma o dalsi stupen polozenejsi sedlovku, takze to uz muze delat treba 4cm ve srovnani s XC a pokud nekdo chce sedlo fakt vepredu, tak to muze byt problem. Ale Hornet uz je preci jen jina kategorie kola, nez tady zminujem. To je freeride kladivo na carodejnice pro mladeho a chudeho jezdce:)

1 0
                • novas752  

Však je to rovina, to se dá jet úplně na čemkoliv. Typický enduro vyjížďky okolo těch 30km ale s převýšenim ± 1000m se jezdí na kolech 15–18kg klidně s DHRII apod. vzadu…

160 je na hardtail už docela hrana pro fajnšmekry. Já mám taky 140 a vůči tomu pevnýmu zadku to stačí. :-)

0 0
                • vaclaw  

Jenže Dartmoor nebo ten Cragger jsou dělaný primárně na traily. Jestli vidle 160 nebo 140 už je celkem jedno. Je to těžší a má to specifický posed. Taky vím co píšu, nějakých 7 let je trail ht moje go to kolo. A dají se na tom zvládnout celodenní 100+ km výlety. A záleží na obutí. A na dalších věcech. Ale pokud tazatel bude jezdit převážně lesní stezky a jenom občas vjede na nějakou menší pěšinku sem tam s kořenem nebo šutrem, tak je to za mě nesmysl. Trail ht bych pořídil jenom, pokud to budu chtít občas vžít na lokální traily, blbnout v technice, občas si zaskákat nebo zkoušet nějaký triálek za barákem. Na ježdění po lese jsou moderní xc naprosto ideální.

1 0
                  • Lišák  

V čem bude ta XC geo lepší na pohodový jezdění, nezávodění?

0 0
                    • vaclaw  

Prostě do normálního kopce a po rovině to pojede o kousek lehčeji (posed, aero…), tzn že při delších vyjížďkách se aspoň mě líp jede na běžný moderní xc geo. Samozřejmě prudký výjezdy a sjezdy tam je lepší trail ht, ale zase jich je většinou výrazně míň.

0 0
                      • Azmir  

a nemáš na tom XCčku jenom lehčí kola a pláště?

0 0
                        • vaclaw  

Já to beru spíš pocitově za přibližně stejně dlouhou dobu jízdy. Exaktní testy jsem na to nedělal. Ale sportovnější posed by obecně měl být efektivnější, nepletu-li se.

0 0
                  •  

…nebo zkoušet nějaký triálek za barákem…

Áno, možné to je – za domom mám asi tri (do 5km). Doteraz som sa im vyhýbal resp. šiel ‚na dôchodcu‘ na 26" XC z roku 2001 a bez správnej techniky som sa bál, že si rozbijem držku.

Nie som úplne skákací typ, ale vziať to skratkou cez les by som zase veľmi rád.

0 0
              • novas752  

Na trailové geometrii neni problém odjet 100km 5h vejlet, stačí mít jen dobře nastavený posed.

0 0
                •  

Fakt? Nie že by som to zvládol ale možno časom… aspoň tých 50.

(Neviem prečo, nejde mi z mobilu dávať ‚like‘, ale dík)

0 0
                  • vaclaw  

Tak ono „není problém“ si může každý vykládat dost jinak :D

0 0
    •  

Vynikajúca diskusia, ďakujem všetkým.

Áno, všetko čo píšete dáva zmysel. Dartmoora skúsim, uvidím. (Tiež mám pocit, že vidla 160mm je pre mňa dosť zbytočná, kamarát ale jazdí traily a má tam takú). Ak to bude moc, tak niečo ľahšie viz prvý príspevok.

Odznelo tu niečo veľmi zaujímavé:

‚Ta váha kola je, oproti výběru plášťů, naprosto marginální.‘

Dáva to zmysel. Tu mám ešte väčšie medzery ako v modernej geometrii, idem sa dovzdelať!

0 0
    •  

Update: mám požičaný na test a prípadný odkup Dartmoor Primal 2021 (dík V!), velkosť L, Suntour Duralux 160.

Najazdil som zatiaľ cca 30km (20+10), prevýšenie okolo 600m (dnes, včera) a dojmy sú vynikajúce.

Ten prechod z 20 ročného 26" sám o sebe razantný. Takisto sa sedí pohodlne, stabilne, do kopca to ide pekne (aj napriek širším pneu), z kopca neskutočne, dropper je skvelá vec.

Bál som sa tých cca 14kg ale pocitovo to vôbec necítiť, som príjemne prekvapený. Skúsim ešte niečo okolo 30km v jednom.

Čo si nie som istý či nie je zbytočne ‚pridobré‘ je tá vidla (a neviem ako servis. Či by som to zvládol aj doma pri troche snahy a so servisným manuálom v ruke).

Na druhú stranu… cez tie korene to ide fakt dobre, a to techniku nemám žiadnu takže časom sa to snáď bude len zlepšovať.

Pojazdím, uvidím, ale možno som už aj vyriešil. Vďaka zúčastneným za trpezlivosť s ‚blbými otázkami dalšieho začiatočníka‘.

1 2
      • Azmir  

Nějaké fotky, osazení, cena? 160mm mi teda přijde jako úlet, ale jestli to je kolo za 10k, tak asi proč ne.

0 0
        • skaj  

160mm je na tenhle ram ok, sam jsem to jezdil. Stejne jako tazatel osazene Duroluxem – za me dobra volba pro hardtail, tam super zehlivou vidlici stejne nepoznas (pri jizde z kopce). Oservisujes to sam podle videa na youtube. V tomhle osazeni jsem to kolo miloval, strasne me bavilo, jen zada mi nakonec rekla, ze uz jsem na nej starej. Druhy den v parku jsem proste nedal. Dcera ted jezdi Primala na 140mm vidlici a je s tim uplne happy.

0 0
          •  

Dík za info. Ja som tiež vekom už ‚bližšie k 50‘, plus sedím na prdeli celé dni tak si to chcem poriadne prejsť. Záda zatiaľ ok (ale neskáčem), čo ma môže zradiť je nejaké dorvané koleno…ale zatiaľ drží.

Tiež som si vyčítal, že 140mm by malo byť ok, ale kedže nemám s čím porovnávať, tak toto mi príde ok. (Nakolko viem povedať po 2 jazdách, fakt som na začiatku cesty).

Zase ale, vedel by som sa možno dohodnuť na inej vidlici keby som to velmi cítil inak.

0 0
        •  

Na foto moc nie som, len dokumentačná mobilovka.

Osadenie, čo si pamätám: Brzdy Magura Trail sport (203, 180), Deore XT prehadzovač + Stx radenie, vzadu kazeta 12 (tuším 10–52, presný typ neviem). Wolftooth Powertrack 34T (zaujímavé, na starom Spešli mám ešte Biopace tak mi to nevadí). Dropper Oneup, zadné kolo Mavic Crossmax XL, predné Roval Traverse (? asi).

Za 10k asi nie, niečo adekvátne a na obe strany ok (obchod s kamošom).

0 0
          •  

Edit: Durolux EQ, ak som správne pochopil. 3 roky starý.

0 0
          • Azmir  

No co, tak aspon potrénuješ, já bych na tom jezdit nechtěl.

1 0
            • Lišák  

Já zase na podobným jezdím nejraději ze všech mých kolo. Brácha se na něm kousek svezl a řekl, že by už nikdy HT nechtěl. Já na něm jezdím víc, než na fullu. To kolo mě hrozně baví!

0 0
            • skaj  

Je to proste trail na pomezi endura. Pro cyklostezky v zasade nepotrebne, pokud tam ale das plaste z Craggera, pojede to stejne jako Cragger. Na takovemhle typu kola se to lame prave na plastich a ne jinde. Takze reci o maknuti si jsou mimo, zvlast kdyz o par postu vyse sam radis, at si prave toho Craggera koupi…

0 0
              • Azmir  

Naopak pláště na Craggerovi by byly první věc, co by šly pryč, pokud na tom chcu něco rozumně ujet.

Jenom rám má půl kila navíc, k tomu zbytečných 160mm na suntource, místo rozumných 130mm na foxu. Každé kolo jiné, převodník jak na tour de france, každá hadice jiné barvy, žluté nápisy, bílé nápisy, oranžové a červené doplňky každý jiné barvy. Prostě olítaná stará rachotina. Radši se neptám, kolik to celé váží, 15–16 kg? No jak říkám za 10k na tréning fyzičky dobré, já bych na tom jezdit nechtěl.

Zakladatel nic jiného nezná, tak mu to bohužel přijde ok. Tak třeba dostane rozum a projede si i něco normálního, ať zjistí, že to zas takové terno není.

1 2
                • skaj  

Nezname stav technicky stav tohohle konkretniho kola, takze jenom ke koncepci. Pokud by nekdo chtel zacit na trailech, i tech nejostrejsich, ma omezeny rozpocet, potrebuje jen jedno kolo, tak tohle je naopak ideal. Geometrie ho podrží, kde si nebude jisty. A pokud se rozhodne na tom s kamarady ujet 100km po sotolinkach, tak to taky da. A v pripade, ze na to da stejne plaste jako maji kamosi, tak nebude ani nijak zaostavat. To kilo na vaze nebo kolik je pak uplne sumak.

Proc to pisu – doma mam trail fulla, enduro fulla, gravelosilnicku, mestskou silnicku, trail ecko a prave tohohle Primala, dokonce 2×. Jednoho na Rocket ronech a druheho aktualne v “BMX 29” buildu (obcas je vyhoda mit stejne vysokou zenu, dceru a syna – pak se ta kola daji hodne menit:) Takze vcelku dobre dokazu porovnat co s tim ty plaste udelaji. A na Primalovi s Rocket Rony jsem pred tremi tydny dal po asfaltovych cyklostezkach s kamarady 100km na Sumavu, pak 80km kolem Ostreho a Javoru a v nedeli po asfaltu 100km zpet. Jak je videt, kol mam docela dost a v podstate jako jedine zbytne jsem vyhodnotil ciste XC MTB – nevidim v nem pro nezavodni pouziti vubec zadnou vyhodu a Primal ho uplne v pohode zastane…

2 0
                • ufoncz  

Pokud je to kolo momentálně v dobře funkčním stavu (což my z fotky nepoznáme, ale zakladatel má možnost testovat), tak bych to vůbec takto nehaněl. Navíc s tím převodníkem už to smrdí přeháněním, ať už je to ovál 34, nebo 36, tak oboje je s takovou kazetou na zamýšleným HT v pořádku. Vidlici si může přenastavit a snad kromě ráfků to lze levně vizuálně doladit, pokud by na tom záleželo. A jak už tu tisíckrát zaznělo, volbou plášťů si to kolo udělá buď rychlejší, nebo do těžšího terénu. Butchera v měkké směsi T9 si třeba může schovat na oslizlý období roku.

0 0
                  • Azmir  

Aneb jak se z původního požadavku „Downcountry (ľahký MTB) na začiatok“ stalo olítané 16 kg HT enduro…

2 0
                    • Lišák  

To kolo mám v podobným setupu. Vidla je éčková, takže má cca 2200 g. Řídítka – základní RF kolem 350 g. Gumy kolem kila.

Prostě šestnáctikilovej bajk jak vyšitej.

0 0
                    •  

Kluci, určite máte pravdu.

Ja od začiatku tvrdím, že neviem / nepoznám, musím si niečo skúsiť. Tak skúšam. Verte mi, že keby som si mohol skúsiť Craggera, určite si pojazdím.

Kolo budem mať jedno, budget nízky, budem rád ak si po práci a po deckách vyleziem niekde do kopečkov na 1–3h. Závodné ambície nemám, už teraz sa mi páči že som vyliezol / zliezol chodníčky po srnách, a rozryté lesné cesty po ťažbe (a že ich tu je). To predtým nešlo.

Pojazdím, prečítam, uvidím, aj podľa ceny. Som proste už starší človek :) oceňujem ale ochotu poradiť.

0 0
                  •  

Jo, kolo je v dobrom stave. Kolesá aj s Butchermi (ktoré sú zrovna na výmenu) sme po dohode nahodili z kategórie ‚šetríme cenu, ja to aj tak teraz nepoznám a časom sa dá vylepšiť‘.

0 0
    •  

Zdravím, aby sa táto rozprávka uzavrela: Cragger je doma, najazdených okolo 95km, zvykám si (ako niekto písal, ten prechod zo starých XC 26" je náročný).

Najprv to bolo všelijaké, každou jazdou to je trochu lepšie (zatiaľ max 20km).

Ďakujem všetkým za dobré rady a diskusiu. Skúsim pekne nafotiť a dať do galérie, keby niekto mal otázky tak rád zodpoviem.

Ospravedlňujem sa za ‚rohy‘, pomáhajú mi na ramená, pri stúpaní. Keď si zvyknem snáď pôjdu dole.

Dolaďujem drobnosti, postupne, bowdeny sú ešte bordel – v Radone nechali všetko pridlhé.

1 0
      • Azmir  

Super. Jak to jede s Rekonem vzadu?

0 0
      • Lišák  

Na tom teleskopu máš přidělanou blikačku, nebo co to tam je namotaný?

1 0
        • Tatut  

Fakt to vypadá že teleskop ještě nepoužil a to hledal downcountry bike :D

1 0
      • Sulka  

Kup dobrej, ale opravdu si chtel tenhle tip kola? ;-)

1 0
      • TK75  

Úplně vážne…víš jak se používá teleskop?Máš tam packu nalevo, zmacknes a zadkem dáš sedlo dolů.Aby neprekazelo, třeba když stojis

1 0
        • zbartos  

Zvlášť na to stání je teleskopka důležitá !

Nechápu to doporučování teleskopky pro někoho, kdo chce jezdit – cituji – „po lesných cestách, prevýšenie okolo 300–450m, občas koreň, ľahší trail, nejakú gymnastiku neplánujem“. Pokud člověk má tak úzké sedlo (nebo je fotbalista…), že si při sjezdu dá zadek na zadní kolo, tak při dobré adhezi a v nekamenitých a nekořenitých terénech sjede bez problému sklony do 25%. Což už lehčí trail moc není.

Jezdím na 26" kole s pevnou sedlovkou 36 let a kde se bojím, tak tam jdu pěšky. A ještě ušetřím cca 200–300 g na hmotnosti sedlovky (a tudíž i celého kola), což se do každého kopce počítá.

1 9
          • skaj  

Naprostou vetsinu toho co jezdim, bych sjel i na gravelu bez teleskopky a dokonce bych si pri tom nedaval zadek na zadni kolo:) (coz je straslivy automaticky zlozvyk pro nejake terenejsi jezdeni) Ono totiz sjet neni meritko, tim je „uzit si to a zablbnout si“. A k tomu jsem si sedlovku sundaval dolu uz pred 40 lety na bmx…

Jsi stara skola, nevadi, ale fakt to nedporucuj ostatnim – teleskopka je pro nekoho, kdo chce jezdit traily naprosty zaklad… (a a o tom ze chce zkouset traily pise nekolikrat)

0 0
            • TK75  

Tak nejde ani o sjíždění, ale celkově to ta moderní geo mtb potřebuje.Sedlo dolů a kolo se přehazuje do zatáček pod sebou, ale zadek se dava na druhou stranu a cpe se to nohama.To se sedlem nahoře nejde, ale většinou to asi je nepochopitelne pro lidi s geo strmá hlava/dlouhy predstavec kde se jezdí jinak

0 0
              • skaj  

Ve svete lidi davajicich zadek za uzke sedlo (dalsi dobry argument je – ja to stehnama preci za to sedlo drzim:) je to jenom o sjizdeni:)

0 0
          • Lišák  

Sedlovku dávám dolů i při asfaltovém sjezdu. Není od věci mít v zatáčce těžiště níž. V terénu naprosto samozřejmě. Nejde o to to nějak sjet, ale ten sjezd si užít. To se mně se sedlovkou nahoře, i když jsem chodil za sedlo až na zadní gumu, nikdy moc nedařilo.

Navíc – jak píše TK75 – na kole s položenou hlavou a krátkým představcem se fakt jezdí jinak.

P.S. 200 – 300 g na sedlovce je fakt důležitých, když je někdo schopný si na kolo dát dva litrový bidony plný vody. ;-)

1 0
            • TK75  

Stát na kole je urcite zdravější, sedlo tam být vlastně ani nemusí:D

0 0
          • ufoncz  

Zdeňku, ve zkratce, proč dostaneš plno palců dole: z toho, co píšeš, plyne jediný – nezkusils pořádně, nevíš. A na 300 g na sedlovce sere pes.

0 0
    • pocestny  

Facepalm blikačka na teleskopce. Jestli se nevyužívá teleskop, tak Cragger je omyl.

Jinak cragger by se mi líbil na blbnutí. Zbavil bych se pár vraků, na kterých nikdo nejezdí, a vyměnil za Craggera… Jen mi vrtá hlavou, jestli bych ho chtěl se základním Foxem, Z2jkou nebo DVOčkem na eaglu… a jakou velikost na 178cm. Ale asi ho nepotřebuju.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.