• jaykay

    Zdravím, mám dotaz ohledně řazení na silničce. Mám sadu Shimano 105 2×9 (rok cca 2005) a pořád bojuji s nastavením smyku. Na páce smyku jsou jakési mezipolohy a to mě strašně štve, jsem z MTB zvyklý na jednoduché řazení dvoupřevodníku z jedné vody na čisto a bez škrtání a na silničce nemohu za boha nastavit, aby smyk jel v rozsahu celé kazety (11–28) a neškrtal (IMHO to nejde), jedině řadit mezipolohy, ale to dost štve.

    Jak to mají novější duály Shimano? Pořád ty hloupé mezipolohy?

    Někde jsem vygooglil, že DuraAce asi od roku 2009 už je nemá, ale jak je to s aktuálními dualy z nižší kategorie – Tiagra 2×10 a 105 2×10 (ST-5700)?

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Di2 :-)

      0 0
    • andre.marek  

      105 – 5700 mezipolohy má, a ultegra 6700 taky

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Dura 9000 je má. Nevidím v tom problém.

      Nicméně DA 9000 díky novému smyku umožní na velkou pilu jet celý rozsah kazety bez řazení na mezipolohu (hodně záleží na přesném seřízení). Maximálně na mezipolohu přeřadím, když jedu španěla.

      Na malé pile nepoužívám spodní pastorky na kazetě, takže v podstatě opět mezipolohu nepotřebuji.

      0 0
      • tromboonen  

        Presne, je to o serizeni, u 9sp by to melo byt relativne v poho, u 10sp pouzivam mezipolohu jen na posledni dva pastorky (nejmensi) pri malem prevodniku, ale to se stejne moc nejezdi, max chvilku.. z horaka to muze byt nezvyk, na silnici se radi furt, ale kdyz je to dobre serizene, tak to neni zadny problem, nemusis nic kontrolovat, koukat, vse po pameti a po hmatu, je to jen o zvyku, poradne to serid podle Shimano postupu a bude to v poho, pri razeni z male placky na velkou pres tu mezipolohu nejdes, proste za to vezmes dokud neni retez tam kde ma, je to jen na extremy typu mala placka maly pastorek, a to by se stejne jezdit nemelo..

        0 0
    • NedFlenders  

      U smyku na nižších řadách s tím asi budeš bojovat vždy… navíc řadit v celém rozsahu kazety je docela fuj… smyk ti sice neškrtá, ale co ten chudák řetěz… nevím jak u shimana, ale u sramu to mají dobře pošéfovaný přes ten YAW…

      0 0
      • jaykay  

        Jasny, ja ty extremni kombinace prevodu samozrejme nejezdim, jsem detailista a mam rad vse serizene tip-top, jen jsem nevedel, zda to takhle „blbe“ u silnicky funguje, na MTB taky neradim nesmysly, ale vim, ze kdyz to zaradim, tak to slape na 100% a cela kazaeta.

        0 0
        • NedFlenders  

          já mám přesmykač sram force, což se myslím dá srovnat s ultegrou, a myslím že je to docela v poho, na těch extremních kombinacích už to chrčí, ale tak s tím se asi počítá… sešteluješ horní převody a nepůjdou spodní a tak dokola.. teda mě se to aspoň taky nikdy nepodařilo seštelovat..

          0 0
          • jaykay  

            Nu ja tam mam jeste jeden maly problemek se smykem. Ram je starsi Kellys 9500 s navarkou na smyk a puvodne byly normalni kliky a ja mam kompakty. Presmyk nesel dat v navarce dostatecne dolu, musel jsem navarku vypilovat, ale i tak by to jeste cca 2mm sneslo, ale uz neni kam pilovat.

            V cizine jsem videl takovy prodluzovak navarky, ale tady v CR jsem nic neobjevil, nevite nekdo, jak to elegantne vyresit?

            0 0
    • McBlacky  

      na 2*10 105 celý rozsah na obou plackách bez škrtání a bez mezipolohy (je tam ale neřadí se)

      Kazeta 11–12; 12–25; 12–27. Pily compact.

      podle mě to na dvoupile musí jít vše na vše, ale je to hodně závislé na seřízení smyku – pozice klece. Skoro mi přijde, že není ideálně vodorovná s velkou pilou a funguje to líp než když vodorovná je. Klíčová je i výška smyku, klec je tvarovaná právě aby to neškrtalo.

      kde mi to ale fakt nejde je 3*8 sora páky, sora kazeta, vše ostatní 105 a ani se smykem na trojpilu to nejde bez škrtání. Respektive na velký celá kazeta ale na střední jen 5 pastorků, nejmenší škrtaj, na malý jezdím jen 2–3 vrchní to je ok.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.