Doprovodné vozidlo při tréninku

27 nepřečtených
  • KrakenTom

    Ahoj,

    jak je to s doprovodnými vozidly při tréninku? Viděl jsem nějaké videa z tréninku jak jedou cyklisté, nebo třeba jen jeden a za ním jede týmové auto jako doprovod a kryje mu záda, veze na střeše náhradní kola, podává jídlo atd. Přeci jen je to překážka provozu. Musí takové vozidlo mít nějaké speciální povolení, označení, majáky atd.? Je to nějakým zákonem omezeno, nebo si může každý hobík sehnat auto a takhle trénovat?

    0 0
    • mikub  

      Nevím o žádném zákonu, který by zakazoval, aby auto jelo za tebou. Ani označení není nutné, i když si myslím, že vhodné. Při předávání jídla a pití se přestupku dopouštíš. Pravděpodobně to ale nikdo řešit nebude.

      Takže jestli máš tak dobrýho kamaráda, který by chtěl trávit tréninky za tebou v autě, myslím, že mu nic nebrání ;)

      0 0
    • Kaire  

      Často jezdí jen skůtr s nahradníma kolama… u nás jezdí do Českého středohoří Dukla Praha. Jezdí sem asi docela často protože už jsem je potkal vícekrát. Nejčastěji jezdí ve dvou nebo ve třech + jeden skůtr. Auta nechávají asi někde zaparkovaná. Často je potkávám v oblastech kde jsou velké rampy.

      Naposledy jsem je potkal TADY

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Předevčírem jsem potkal celou grupu (>10) u Peruce, za nimi jelo auto s ampliónem (trenér uděloval pokyny) a oranžovými majáky na střeše.

        Protože se jedná o pohyb po komunikaci jiným, než obvyklým a očekávaným způsobem, je použití oranžových majáků zcela na místě (stejně jako při přesunu zemědělské a stavební techniky, údržbě komunikací, převozu nestandardních nákladů a jízdních souprav, jízdě v organizovaných kolonách atp.).

        0 0
        • AussigBiker  

          Tak to asi nejezdej o vikendu nebo do hospody, sem je nikdy nepotkal. Akorat bych dostal rymu, jak by me predjeli :)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Občas je potkávám, častěji v přilehlém Středohoří, buď jsou z Loun nebo Chomutova, dresy Sweep.

            0 0
            • zderes  

              Na Prostějovsku můžeš potkat někokikrát týdně trénující skupinu. Ještě jsou rozděleni podle věkových kategorií. Např žáci jezdí vždy s doprovodným autem a je s níma ještě min. jeden trenér na kole. Často se stane, že někdo nevydrží tempo a trenér pak jede s pomalejšími. Když se něco stane (pád, neopravitelná závada) tak dotyčného naloží do auta a veze se jako král.

              Jel jsem v tom doprovodném voze a můžu říct, že jsme vytvářeli pěknou a i dost nebezpečnou překážku. Jinak to ale asi nejde. Auto vybaveno majákem za zadním sklem a nějakým nápisem vzadu.

              0 0
        • Kaire  

          Jo to dává smysl. Ústecký Kříž na začátku sezóny jezdil rozdělený na grupeta na Adolfov, Cínovec apod. Jako doprovod měli jednu dodávku která obstarávala všechno. Potkal jsem je přímo v Ústí a tam jeli všichni pohromadě s autem za sebou. V kopcích už byli rozdělený a auto nikde, mají místa kde se potkají. Přecijen jsou to hlavně bikeři takže se to dost liší od čistokrevých silničkářů.

          0 0
    • Rowdy  

      Platí pro ně stejný zákon o provozu na pozemních komunikacích jako pro kohokoli jiného. Na pravidla se ale asi často kašle a vysvětlují si to sportovně tak, že když mají doprovodné vozidlo, jedou jako by jeli na uzavřené silnici. Syn měl v autě příhodu, že proti němu vyjela taková skupina na kolech s doprovodným vozidlem a byli přes celou silnici, lépe řečeno byli v protisměru, protože projížděli levou zatáčku. Samozřejmě v zcela nepřehledném terénu. Jinak oranžový maják na střechu lze nainstalovat v případech vyjmenovaných ve vyhlášce č. 341. Zde to bude na vyjímku, kterou vystavuje buď ministerstvo nebo obecní úřad. Majáky lze ale koupit volně v prodeji, takže si s tím asi mnozí hlavu nelámou. Vozidlo s oranžovým majákem má na silnici sbírku privilegií, tedy se vyplatí to neignorovat. Kontrola oprávněnosti použití majáku je jen na policii.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Oranžový maják dává privilegium jediné, vybavenému vozidlu mají řidiči umožnit konat jeho činnost. Nic jiného, žádná sbírka privilegií.

        Auto, které potkávám já, má na střeše velkou rampu a tuším mezi majáky nápis „cyklistický trénink“, předpokládám jaksi automaticky, že budou mít tyto majáky zapsané v TP, jakožto řádné doprovodné vozidlo. Jednou jsem viděl, jak vjelo auto do křižovatky z vedlejší současně s grupou a zůstalo tam stát, aby se skupina, jejíž čelo už vjelo na prázdnou hlavní rychlostí >40 km/hod, mohla chovat jako jeden celek a nikdo se nepokoušel na ní vyžadovat v tomto okamžiku zcela nesmyslné a nebezpečné rozdělení při případném dávání přednosti.

        Je ale dost možné, že mají s DI oficiálně dohodnuté zvláštní užívání komunikace.

        0 0
    • zzd426  

      zákon č. 361/2000 Sb. stanoví následující:

      „§ 18 Rychlost jízdy

      (1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

      (2) Řidič nesmí

      1. snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,

      b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“

      Bohužel trénující sportovci si myslí že jim komunikace patří. Nevyužívají cyklostezky vedoucí souběžně se silnicí ikdyž podle zákona musí, zabírají celý jeden pruh (už jsem potkal i čtyři vedle sebe) atd atd… Doprovodné vozidlo omezuje plynulost silničního provozu.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jel jsi někdy na silničním kole po vynucené cyklostezce? Evidentně ne, jinak bys něco takového nebyl schopen vypustit z klávesnice. Nemám burany na silnici rád, ani v autech, ani na kole, obojího jsem zažil mračna. Ale cyklisty raději 2+2 těsně za sebou, než 4 husičky v řadě s 2 m rozestupy. Nikde totiž není psáno, že řidič motorového vozidla cyklistu musí předjet letmo, bez zpomalení a ihned.

        Doprovodné vozidlo, pokud je evidováno jako doprovodné vozidlo, má zvláštní určení. Tedy z povahy věci je jistou překážkou v silničním provozu, takže je vybaveno majáky, aby na sebe (a doprovázený konvoj) upozornilo.

        Vyhláška č. 341/2014 Sb. týkající se výstražných světel

        Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

        1. Technické požadavky na výbavu vozidel zvláštními výstražnými světelnými a zvukovými zařízeními

        1. Jedním nebo více zvláštními výstražnými světelnými zařízeními vyzařujícími světlo oranžové barvy schváleného typu nebo provedení musí být kromě předepsaných světelných zařízení vnějšího osvětlení vybaveny

        1. motorová a přípojná vozidla vykonávající práci za jízdy nebo vykonávající práci při stojícím vozidle na vozovce nebo krajnici,
        2. motorová a přípojná vozidla, která svými rozměry nebo hmotností přesahují míru stanovenou v § 37 až 39, pokud to stanoví ministerstvo schvalující technickou způsobilost typu vozidla nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností v případě schválení technické způsobilosti jednotlivého vozidla,
        3. motorová a přípojná vozidla, která se svým nákladem přesahují limitní hodnoty stanovené v § 37 až 39, pokud to určí orgán, který vydal povolení k zvláštnímu užívání pozemní komunikace podle jiného právního předpisu,2)

        d) motorová a přípojná vozidla, pro něž to stanoví ministerstvo schvalující technickou způsobilost typu vozidla nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností v případě schválení technické způsobilosti přestavby nebo jednotlivého vozidla nebo

        1. pracovní stroje samojízdné a přípojné, jejichž šířka přesahuje hodnotu 3,00 m nebo pro něž to stanoví ministerstvo schvalující technickou způsobilost typu vozidla nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností v případě schválení technické způsobilosti jednotlivého vozidla.

        2. Traktory mohou mít být vybaveny zvláštním výstražným světelným zařízením oranžové barvy, které však smí být uvedeno do činnosti, pouze nastane-li některý z případů uvedených v odstavci 1 písm. a) až e).

        0 0
        • gerrard  

          Amen.

          0 0
        • Vilém  

          Co potkavam kolem brna silnicare z Dukly, s doprovodnym vozem, tak jsem si zadneho majaku nevsiml. Jen maji na zadnim skle napsano, „Sledujete trenink olympioniku“. Ale jinak souhlas se zzd, proste jen brzdi provoz, protoze aby treba tri cykliste museli mit doprovodny vuz, to povazuju za tezkou zhovadilost.

          0 0
          • orm  

            Ve meste me brzdej auta a aby jel jeden clovek v aute povazuji za tezkou zhovadilost, ale co nadelam, musim se s tim naucit zit :-).

            0 0
      • 2. Bóďa  

        Tak ona to není bezdůvodně pomalá jízda, když je má hlídat. :D

        Dělám si srandu. Někoho to třeba naštve, ale potkal jsem za život 100× víc kombajnů, traktorů a podobné havěti… Tohle se dá přežít.

        0 0
      • xtonda  

        Ale to není bezdůvodně, důvod, který mají, je zřejmý. Snad všichni víme jak vypadají tzv. cyklostezky, drtivá většina je ve skutečnosti stezka pro chodce a cyklisty, v lepším případě nově zbudovaná dost široká, často ale vytvořená jen plácnutím značky na stávající chodník. Chodci to nepovažují za dopravní komunikaci, takže se tam chovají jako na promenádě, děti jako na hřišti. To je pro účely dopravy prostě nepoužitelné.

        Nechápu proč se z tolika lidí u nás po sednutí za volant stávají naprostí čůráci, pohodlně si sedí, v létě si mohou vychladit, v zimě zatopit, pustit si rádio, tak o co jim jde, proč je problém předjet normálně protisměrem jako každé jiné pomalejší vozidlo ať už je to traktor, koňský povoz.

        0 0
        • JFtryall  

          Presne tak, cyklostezky proste nefunguji v realu jako komunikace, ale jako hriste bez pravidel. :-) Pri zvysenem poctu chodcu, bruslaru atd to je o dost nebezpecnejsi se tam vyskytovat, nedej boze se pokouset o nejaky trenink.

          0 0
          • mr.antik  

            přesně… naštěstí na tréning si člověk můžu trasu vybrat a cyklostezka to rozhodně nebude.

            0 0
        • klump  

          Tady jsou stestky, ze se na stezkach chovaj lidi jako na hristi… a to pak dava trenujicim olympionikum (at uz realnym nebo ne) pravo delat si hriste ze silnice… no tvl. Ta silnice je komunikace, ktera ma slouzit k co mozna nejrychlejsim a nejplynulejsim presunum… a ze nekdo trenuje na olympiadu mu nedava pravo me zdrzovat..kdyz jedu..co ja vim..na navstevu babicky nebo do hospody… to pro me muze mit daleko vetsi hodnotu nez nejaka olympiada. Kdyz jedu za cyklistou, kterej se po te silnici normalne nekam presouva…nebo proste pricetne chova..nemam problem jet za nim pomalu, dokud ho nemuzu bezpecne predjet…ale potkat auto s napisem „trening olympioniku“ a pred nim roztazenej balik pres pul silnice, tak je budu povazovat za prinejmensim neohleduplne egoisty..a nebo mozna spis i curaky..

          0 0
          • 2. Bóďa  

            Možná jednou za život potkáš takovou „překážku“ a hned jim vynadáš do č..áků?

            Těžký život… :))

            0 0
            • klump  

              Ale nee…ja mam zivot lehky…ale obcas me trochu nazlobi, kdyz si nekdo na zaklade sve domnele dulezitosti narokuje neco, co si narokovat nema.. pak tepu tyto nesvary i ostrejsim slovem :)

              0 0
          • iron.hide  

            Oni si to iste budu mysliet o tebe, ked ich pri predbiehani ohrozis a vytrubis, jo a este aj trochu vody z ostrekovacov by to chcelo

            0 0
            • klump  

              Eheh.. nebudu je ostrikavat, nebudu je vytrubovat…budu se narozdil od nich chovat slusne..

              0 0
    • Kosta  

      Nechápu, proč se tady vede taková polemika, když se to dá shrnout do 2 řádků.

      • bezdůvodně pomalá jízda,
      • jízda 2 a více cyklistů vedle sebe.

      Spíš mě na tom udivuje to, že mnozí účastníci silničního provozu vědomě porušují zákon a ještě se svoje jednání snaží omlouvat nějakými vymyšlenými pseudopravidly.

      0 0
      • iron.hide  

        Ale ved uz to to viackrat pisali – to neni bezdovodne pomala jazda, to auto chrani tych cyklistov

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.