Doporučení středního triatlonu u nás

28 nepřečtených
  • hfx9

    Zdravím všechny,

    na příští rok mám v plánu absolvovat svůj první střední triatlon (zatím jsem absolvoval jen v kratších vzdálenostech).

    Doporučíte nějaký, který stojí za to skrz krajinu, pořadatele a organizaci?

    Přemýšlím o Czechmanovi, ale třeba to není to pravé pro začátečníka.

    Díky za tipy

    0 0
    • kokoska.rokoska  

      Czechman je dobrej v tom, že můžeš jet celou dobu v háku, pokud jsi slabší cyklista :-) Celkově je kolo dost pohodové, jednoduché, rychlé. Běh je sice úplná placka, ale je pomalý. Dlouhodobě se ukazuje, že tam zaběhne jen málokdo; prakticky jen Tomáš.

      Voda super kvality.

      Pokud bys chtěl komorní akci, téměř rodinnou, stojí za úvahu Hamrman. Ale pozor, nové kolo fakt není snadné (dlouhé, technické, kopcovité), ale jestli jsi dobrý cyklista, mohl bys ho ocenit. Běh je sice do kopce – s kopce, po písku, ale přitom objektivně rychlý. Voda přijatelná.

      Dále bych zmínil Doksymana, nyní pod přiblblým názvem Doksyrace. Změněná trasa kola, opravené silnice, nová trasa běhu a zkušenosti z předchozích, řekněme potíží, ho řadí k doporučení hodným. Rychlé kolo, rozumný běh. Kvalita vody s otazníkem.

      Jen dobré reference mám mám na dvojče Doksyrace, Pálavarace. Podle všeho parametry podobné, ale osobní zkušenosti nemám.

      A poslední, byť ne Čechách a navíc z Olomouce trochu z ruky, mě napadá Knappenman. Super voda, rychlé spravedlivé kolo po plně uzavřené trati, rychlý běh, vzorná organizace. Jedinou nevýhodou je termín až koncem sezóny (podobně jako Doksyrace) a někomu se na premiéru nechce tak dlouho čekat.

      Možná nám napiš, co si od závodu slibuješ, jaký vztah máš k jednotlivým disciplínám a tak.

      0 0
      • hfx9  

        Tak předně díky moc za informace, cením si toho.

        Jsem od začátku cyklista (jezdím x let MTB) a před cca 2lety jsem už cyklisticky vyhořel (nemohl jsem kolo ani vidět), tak jsem přemýšlel co dál a dostal nabídku jet jeden sranda-triatlon místního charakteru ve vzdálenostech 1/50/10. Nakoplo mě to zase do trénování a taky jsem měl obavu jestli to přežiju (nikdy jsem extra neběhal ani neplaval). Nakonec to stačilo na 4. místo s časem něco kolem 2.40h. Letos jsem to posunul na 2. místo a tak jsem si říkal, že když dám toto, jako další výzva je 1/2IM. No a tak jsem začal hledat nějaký závod v čechách, na který bych se přihlásil a směřoval k němu tréninkový plán.

        Plavání je pro mě to nejmín oblíbené (2min/100m), kolo je nejsilnější (průměr na horském kole na 50km 33km/h) a běh si užívám, pokud je na co se kolem dívat (tempo kolem 4:40min na 10km).

        Od závodu tedy očekávám to, že si splním své předsevzetí a dokončím 1/2IM ať už bude umístění jakékoliv, cíl je dokončit, postranní cíl je, pokud to vůbec bude možné a nebudu bojovat o přežití, tak zabojovat s časem.

        Czechman na mě vypadnul jako první, když jsem začal hledat na internetu nějaký triatlon v uvedených vzdálenostech, proto ta prosba o radu, jestli se pro začátečníka hodí.

        Hamerman vypadá zajímavě a i startovné je slušné, tak to možná dopadne tak, že pojedu spíš toto, než czechmana.

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          Jak to tak píšeš, Hamrmana bych Ti doporučil. Těžké, ale hezké, kolo Tě bude bavit a jako (bývalý? :-) cyklista na něm budeš získávat a běh je sice po debilním povrchu (písek, kořeny, šotka, ale trochu asfaltu je taky), ale hezkou krajinou a fakt je rychlý; jen psychicky náročný. A na startu nebude taková bitka jako na Czechmanovi, i když letos do mě, nevím proč, pár přemotivovaných mamlasů naprosto zbytečně kopalo, když nás bylo na startu pár a místa bylo dost :-)

          BTW: Pokud náhodou nemáš a neplánuješ kozu, další bod pro Hamrmana – vzhledem k profilu tam na silničce s hrazdou zásadně nenakoupíš…

          0 0
          • Smazaný účet  

            to s tím kolem imho platí i pro Pilmana

            tam to ale obvykle chce vyhřejvanej neopren…taky jsem tam plaval v Piláku, když měla voda 14°C

            0 0
          • hAjPR  

            A kdybys chtěl kozu, tak si kup tu mojí… :D

            0 0
          • hfx9  

            Oki, rozhodnuto, první střední triatlon bude Hamrman.

            Už jsem jim psal, kdy vypíší termín přihlášek a údajně to bude do konce října, tak se hned přihlásím a bude vystaráno.

            Díky za rady a třeba se tam potkáme.

            0 0
        • kemo  

          S časy co píšeš na běh i plavání se budeš na triatlonu pohybovat vcelku v čele. Pokud jsi se těmto sportům nikdy zvlášť nevěnoval, vůbec to není špatné.

          Před prvním 1/2 bych akorát doporučil si běh i plavání ve skutečné vzdálenosti zkusit nanečisto v závodním režimu. Zvlášť půl maraton po kole (pokud se nechceš zůčastnit, ale běžet) může být vcelku náročný.

          0 0
          • hfx9  

            To co píšeš mám v plánu. Když jsem trénoval na první triatlon, tak jsem cca 14 dní před závodem + tedy odpočinkový víkend na nabrání sil, měl trénink ob den a všechny tři disciplíny.

            Jinak při tréninku jsem si párkrát půlmaraton zaběhl (hlavně v lese) tak se uvidí.

            Každopádně díky za radu, vezmu si ji k srdci.

            0 0
            • Smazaný účet  

              tam je důležitý zkusit hlavně ten přechod

              já to dělal tak, že jsem si dal třeba delší kolo (přes 100km) a pak hned po dojezdu 1–2 km co nejrychleji běh

              nebo opačně – kolo intenzivnější krátký a pak hned v pohodovém tempu 20km běh

              ale každému může sednout jiný postup

              0 0
      • pesfilipes  

        Neměli byste někdo tip na nějaký MTB triatlon ideálně v Praze a okolí?

        0 0
    • Ondrej1.1  

      Loni jsem šel jako svůj první Czechman a celkem se vším co napsal kokoska.rokoska souhlasím, jenom přidám. Jsi-li průměrný plavec (37 minut), tak voda je sice super kvalita, ale na první bójku (700 m) je vzhledem k množství plavců to boj o život, pak už to jde. Na druhou stranu je tady (skoro) jistota povolených neoprénů. Cyklisitka pohodová nezáludná, co se hákování na kole týká, letos to byla hrůza, ale loni se rozhodčí (a potažmo závodníci) celkem snažili. K rychlosti běhu se jako pomalík necítím kompetentí vyjádřit, ale trasa je pěkná tím, že má protisměrné rovinky, kde člověk vidí za sebe a před sebe. Největší nevýhoda je suverénně nejvyšší cena.

      Pokud se rozhodneš pro Czechmana, tak je bezpodmínečně nutné zítra ve poledne sedět u počítače a zkoušet registraci, vyprodá se fakt strašně rychle.

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        Kolo na Czechmanovi je neoficiálním mistrovstvím světa v hákování. Je to rok od roku horší, takže máš pravdu, že letos to bylo ještě o malinko horší, než vloni, ale velký rozdíl to není – z mého pohledu je totiž jedno, jestli za mnou jede kolo-na-kolo balík 20 nebo 25 závodníků…

        0 0
        • Smazaný účet  

          je to trochu daň za popularitu = moc závodníků a málo komisařů

          v časech, kdy na Czechmanovi závodilo 200 lidí, se nehákovalo :-)

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            No, letos jsem na trati přemlouval rozhodčí ať balíky rozpískají nebo okartují, ale úplně marně. Takže nejde o počty závodníků a rozhodčích, ale o vůli dodržovat pravidla; vůli na obou stranách…

            0 0
    • hAjPR  

      Czechman určitě není špatnej, kolo rychlý, běh je podle mě pomalej kvůli častým vedrům v jeho termínu. Cena se šponuje každoročně. Hamrman je nádhernej, taková rodinná atmosféra, ale profi pořadatelé, cena/výkon super. Jel jsem jej na „staré“ trase, která byla docela rozbitá, ale taková hezky houpavá a spravedlivá. Mám na něj nejlepší vzpomínky, držím si tam osobáček :) Nejde nedoporučit. Po změně cyklistiky letos (nejel jsem) je z toho úplně jinej závod, to kolo je z těch náročnějších :)

      Co zbývá v ČR? Praha, Hopman, Doksy a Pálava, Pilman. Z těhle bych doporučil Linz Triathlon, super akce nedaleko začátkem sezony, na Rakousko rozumné startovné a má moc krásný kolo, už je tam nějakej ten kopec, ale profilem pořád docela rychlý. Nádherný plavání.

      Kdyžtak mrkni na můj web na tag 1/2 Ironman: https://jakubglinz.com/tag/12-ironman/

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        Na Hamrmanovi jsi vloni běžel s Lenkou, viď? (Nebo ona s Tebou). S organizací souhlasím, už jsem to sem kdysi psal, že Honza Kubeš je srdcař a nadšenec a celý závod podle toho vypadá. Podpora municipality tomu taky hodně pomůže (dtto u Knappenmana).

        Ad Hopman, ten je jen pro surfaře/kiteaře, strašný tajfun a celkově dost divoké provedení, byť pořadatelé se snaží.

        Pilman je IMO dost kopcovitý (na kole i běhu) na závody první závod, navíc kvalita vody je ještě s větším otazníkem, než na Mácháči. Letos dokonce bez otazníku a s vykřičníkem :-)

        A Praha? Pro milovníky koupele v žumpě se silným proudem, okořeněné kolem po dálnici a mezi továrnami, uzavřené během po dlažbě mezi turisty je to super. Pro triatlonisty bych nedoporučoval.

        Když už zmiňuješ Linz, tak pro horší plavce (jako jsem já) je zajímavý i Podersdorf, tam je tak mělko, že se půlka plavání běží po dně.

        0 0
        • hAjPR  

          Jojo, to jsem já, moc mi pomohlo s ní běžet a dostat se do tempa, pak mě nechala běžet napřed :)

          0 0
          • Volovec  

            Po letosni zkusenosti taky doporucuju Linz. Akorat plavani mi tam prislo hodne „kontaktni“. Ale to je moji neschopností rychle plavat.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Pilman je fajn organizací a zabezpečením (měli pár organizačních kixů, ale to se povede každýmu)…ovšem kolo rozhodně není zadarmo, je to kopcovatý a to tak, že tam jsou myslím asi dvě vysloveně stojky

        Běh je vlnitý, ale větší kopeček je jen jeden…ovšem jde se 3×, jestli se nepletu (3 okruhy)

        Praha jak píše kokoska – studená špinavá Vltava, dlažba, metrák lidí, málo místa.....fuj

        0 0
    • hfx9  

      Využiju ještě tohodle vlákna a zeptám se, jaký doporučíte neopren v cenovce nějakých 5–6tis

      Berte to tak že jsem prd plavec a taky začínám, tak do toho nechci cpát moc peněz.

      0 0
      • Smazaný účet  

        ideální máš projít si pro začátek bazary na triatlonových serverech – hodně triatlonistů neopreny mění, aby měli „ten poslední nejlepší“ a staré prodávají, přitom jsou často v super stavu

        možná bych prodal svůj…ještě logovaný jako IRONMAN Stealth (dnes Blue70)…už mi jen leží ve skříni

        0 0
      • hAjPR  

        5–6 tis je u všech značek tak nějak ten low end, moc toho nevymyslíš, ale asi neuděláš chybu se značkama jako BlueSeventy nebo Orca (tu jsem kupoval před 3 lety za ty peníze taky)

        0 0
        • hfx9  

          Chápu, že je to low-end, ale na to moje plácání to bohatě stačí.

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Souhlasím s Jakubem výše; jen dodám, že jen o málo dráž (byť relativní nárůst ceny není úplně malý) můžeš pořídit HUUB. U Valdy, ve Sport3. Celkové zpracování je fakt jinde. Tak kdybys měl cestu přes Prahu, běž si ho aspoň zkusit.

            Každopádně pozor, ať si nekoupíš neopren velký – doporučuji vybírat až na jaře, až budeš blízko závodní váhy.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.