• jerrry

    Ja vim ze se tu fotaky kupujoiu kazdou chvilku, ale nenasel jsem v historii nic uzitecnyho. Vyvoj v kompaktech nesleduju uz hodne dlouho a nechce se mi stravit X dni prolizanim webu a ctenim vseho moznyho. Takze se obracim sem …dam na dobre zkusenosti

    Potrebuju koupit fotak – co nejlepsi a co nejmensi. Mam digi zrcadlovku + kopec objektivu ktere jsou super, ale tak nejak se moc nehodi na cesty na bajku. Cim mensi to bude, tim vic to budu s sebou tahat. Co nejlepsi = co nejvyssi rozliseni + kvalitni optika. Kdyz uz se s tim budu tahat a nekde neco uvidim, chci mit moznost udelat fotku se kterou pujde dal neco delat. Nepotrebuju aby to melo milion auto programu ale uvitam moznost nastavovat vse rucne. Toz asi tak. Cena nerozhoduje, pokud teda uz Hasselblad nedela kompakty :-)

     
    0 0
    • rich  

      G9 – jedine co nesplna je velkost. Fotim dva mesiace s panasonicom TZ4. Sirokouhly leica objektiv, 8Mpix, 10× zoom. Ma jednoduche ovladanie a pomerne skladny, par veci sa da rucne nastavit, ale v tomto smere som mal opacnu podmienku – automat. Pri vacsom zoome (nad 10×) uz stabilizator nestiha. Horsie svetlo mu robi v interieri obcas problem, ale si by sa s tym dalo vyhrat. Ma vivid mode, ktory pekne podava farby. V prilohe foto so zoomom cez 10×, v hale umele svetlo, automat.

      0 0
    • Lenka.05  

      Canon G10, 28mm, digic IV… :-)

      0 0
    • zichis  

      neztrácej svůj drahocenný čas hledáním, vybíráním a přehrabováním. Ty přece nepotřebuješ šetřit. Prostě nakup všechno to nejdražší co trh nabízí a něco z toho ti určitě bude vyhovovat. Navíc se po osobním seznámení s několika různými aparáty dobereš faktu že neplatí tvoje rovnice Co nejvyssi rozliseni + kvalitni optika = co nejlepsi.

      0 0
      • jerrry  

        nejak mi nedosla pointa … nebo resime nejakej problem ?

        btw – pokud rozliseni a optika nedela kvalitu (mluvime o technicke kvalite), co bys doporucil za parametry ? ;-)

        0 0
        • tomfree  

          Asi myslel to,že s pidi čipem který má 20mega to moc nevytrhneš.

          0 0
          • jerrry  

            ale jo … tohle bych mozna i tusil.

            Co jsem ale netusil, ze kdyz se proste zeptam (pravda i ponekud zjednodusene, nicmene myslim ze stale pochopitelne) ze se vzdycky najde idiot co mi musi davat najevo jakej jsem debil a jak je on dobrej (abych se vyhnul nedorozumneni  – nemyslim Tebe).

            Pokud tomu nekdo rozumi a chce se mu, at mi poradi a ja budu rad

            pokud tomu nerozumi nebo se mu proste radit nechce, tak proc neni zticha ?

               
            0 0
            • miche  

              Klidek, proste ho asi vytocila tva uprimna hlaska, ze na cene nezalezi no :-))))

              Jinak ja vlastnim druhej rok Fuji FinePix F10 a nestezuju si, myslim, ze je jasny co chces, proste zadny sumitko, ja treba vybral tu Fujinu, protoze pri 800ISO ty fotky vypadaj jak z nekterejch pri 200ISO a to je dobre. To co tu predhodil Tomfree vypada skvele – ten Panasonic DMC-LX3

              0 0
              • jerrry  

                ta hlaska zas tak uprimna nebyla. Jsem ochoten do toho vrazit max. 10.000. Coz je v teto kategorii v podstate totez co „cena nerozhoduje“. Beru-li v potaz normalni fotaky pro normalni lidi :-)

                 
                0 0
              • zichis  

                no fakt že mě bere, když si někdo bez mrknutí oka pořídí za třicet klacků DSLR s příslušenstvím, aby následně zjistil že potřebuje kompakt. Když jsem před pár lety váhal zda se vrátit k zrcadlovce kterou jsem od dob 35mm perforovaného kinofilmu neměl v ruce, nebo pořídit mo­dernější kompakt, vyřešil to UZ s EVF. Rozhodující pro mě byla právě ta mobilnost zařízení. Navíc jsem si i přes svoji debilitu uvědomil, že zrcadlo nebudu schopnej ukočírovat. Když dělám po cestě momentky toho co zahlídnu, není čas si hrát ani se clonou, tak jsem velmi povděčen velké hloubce ostrosti a rychlé kompaktí automatice. Bohužel jako všecko na baterky, tak i můj foťák zastaral, takže už mám vyhlédnutého možného nástupce: mohl by to být Canon SX1, pokud se v recenzích nezjistí, že nasazení cmos technologie na malým hustým čipu bylo krokem zpátky.

                0 0
              • zichis  

                ještě jsem přehlíd že je vejš otázka, na jaký parametry se dívat, když chce někdo jakože tu kvalitu…Takže říkám: ****** se na parametry co jsou v technickým popisu, ****** se na přiložené reklamní snímky, ptát se v jakých světelných podmínkách je foťák ještě schopen pracovat než z něj začnou lézt jen zvratky šumu, dívat se co s tím kdo nafotil. Ptát se jak procesor přežvýká to co ze snímače dostane, dívat se na hranovou ostrost objektivu, jak je schopný přenášet kontrast, co chromatická aberace. Firmwarové zpracování obrazu je už tak propracované, že má pro výsledek větší význam než sklo. To mi určitě potvrdí každý kdo se z RAWu snažil dobrat aspoň takovýho obrázku, jakej by mu v jpegu vyplivla automatika.

                0 0
                • JP3112  

                  Tohle je první tvůj příspěvek v tomhle vlákně co nestojí úplně za hovno a dokonce by mohl i v něčem někomu poradit. Taky nejsem (jako člověk co začínal s analog kompaktem a přes zenit a practicu se dostal k základní zrcadlovce za poměrně dlouho) rád za týpky, co si pořídí dělo za 50Kčkek a pak s vysouvacím bleskem fotí za slunečného dne 50m vzdálenou budovu. Nicméně, tady nikoho nezajímá tvoje zatrpklost k rádoby fotografům, tady se očekává rada někoho, kdo má zkušenosti s malým, lehkým a rychlým kvalitním foťákem.

                  Jinak za sebe můžu namyšleně říct tohle: jsem si jistej že optika a kvalita čipu a foťáku jako takového je to jediné co mě omezuje. A řekni mi, na čem dalším tedy záleží tak markantně, pokud kvalitní optika a rozlišení aspoň! 10Mpix je to jediné, co se nedá v počítači našvindlovat?

                  Možná tě jen naštvalo že on na to prostě má cash. Co už, ne každý na to má. Já teda ne. Ale nebudu kvůli tomu uraženě buzerovat ostatní.

                  Jinak omlouvám se zakladateli za nepřínosný příspěvek, ale docela se v poslední době zajímám o totéž, kvalitní a kompaktní foťák s plným ručním nastavením pro cesty na kole. Uvažoval jsem o nějakém monofokál objektivu dejme tomu 25, ale potřeboval bych i lehčí tělo a oboje to rozhodně nejsem schopen utáhnout. Jsem zvědav co tohle vlákno vyplivne za nabídky :) Takže tak.

                  Zichis: Neobtěžuj se s reakcí, číst to nebudu.

                  0 0
      • Jogador  

        Já mám LX2 a jsem sním nad míru spokojen… Lepší snad už může být jen zrcadlovka, která je zas velká a na roztřepené cyklistické cesty nepoužitelná…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Panasonic nebo Canon

      0 0
    • Tomcat  

      no tohle jsem hledal kdysi taky , malákrabička, za málo pěněz a velice dobrou kvalitou pořizovaných snímků… neexistuje.

       

      V kategori do 10 sehnat něco co pracuje s RAWem a je malé je dost problém,  myslím že spíš pod 12 nic není.

      Problém malý digitálů není optika, není nedostatek snímacích bodů , ale malý snímací prvek který prostě moc šumí.

      Možná bych ještě konstatoval že automatické zaměřuvání taky nebude to pravé jak přesností tak rychlostí.

       

      Jinak já mám postup přesně opačný od stylového kompaktu > přes slušný kompakt > pokračuji dál k malé zrcadlovce… :-)

       
      0 0
    • jan 2  

      Já mám na kolo kompakt od Sony DSC P100. Manuální expozice a objektiv Zeiss – lepší volba v kompaktech není. Na velké zoomy v kompaktech se nenechej nachytat – všechny fotky pak šumí a vůbec nejsou ostré. Důležitá je fakt nejvíc manuální expozice, protože vždycky jak naschvál stojíš proti slunci a dobrej značkovej objektiv a to Zeiss určitě je. Pak máš ty správné a ostré fotky.

      0 0
      • Tomcat  

        oooo jé to sou bludy. Já sem sice ametér vim že šum je dán chipem, ne optikou a už né otikou v souvislosti se šumem. Optika nic nezachrání a to ani od K. Zeisse. Takže tam bude mít velimi ostrou krupici.

        Existuje dost velice kvalitních fotoaparátů „kompaktů“  (Sigma, Ricoh, Leica)  které mají jak dobrou optiku , fotí do RAWu a ještě mají velký a kvalitní snímací prvek. Jenže cena je jak se říká „mimo“ lépe řečeno je dál než sety nejlevnějších zrcadlovek.

              
        0 0
        • miche  

          Proste vyber takovehoto zarizeni je vzdycky o kompromisu, bud to sumi, nebo je desiva aberace (moje Fujina nesumi, ale aberace je dost velka)… navic objektiv zacina na 36mm … coz neni dobre :-))) atd. atd. Ideal neexistuje, clovek se musi s necim smirit a nersit, fotit ......

          0 0
          • Mutanti  

            Podivej se na novy Sony DSC-T500, vyjde asi pristi tyden. Je maly, 10 Mpixelu, 5 x optical zoom a ma hlavne nahravani video v HD , coz se muze na kolo urcite hodit. Sam si na nej pockam

            0 0
            • HastySnail  

              sony nebrat!!! poslední dobou žijou jen ze svýho dříve dobrýho jména… a u foťáků to platí dvojnásob… když kompakt, tak canon, nebo panasonic… důvodů je víc, ale nemam čas se rozepisovat.

              0 0
    • georgio  

      Doporucil bych Panasonic TZ4/5, otec fotil pres rok jejich predchudcem TZ3 a spokojenoist…sa­mozrejme oproti DSLR je to jina liga, ale dobrej rozsah a krom vyssiho sumu v tmavsim prostredi dobre vysledky..manual ale chybi…

      0 0
    • dada  

      tohle? http://www.sonystore.cz/default.aspx?…

      ale klidně si kup panasonik :)))

      0 0
      • Mutanti  

        Ma nekdo jeste negativni zkusenosti se Sony ? Ta T500 ma docela dobre parametry, krome toho, ze neni sirokouhla, ale fotky jsem z ni nevidel.

        0 0
        • dada  

          já mám jedinou špatnou zkušenost se sony a to že sem jeden nechal v taxíku v lisabonu…

          ale radši než Téčko bych bral to W – kvalitativně odpovídá ta 170ka za míň peněz a tomu objektivu se dá spíš věřit

          a váha u obou vlastně stejná

          0 0
        • jan 2  

          Sony už mám pár let a každý se mne zeptá  – a čím jsi to fotil ? - a když ukážu malej červenej kompakt tak většinou jen spadne brada – tákžé pánové SONY SONY SONY.

          Jak píšete vejš o Panasonic, tak to je je skutečný šit jen tak  pro turistycké pózy před něčím ve stylu " byl jsem tam".

          Ovšem tento příspěvek se týká jen kompaktů a to v normálních ( 5000 – cca 12 000) cenách.

          0 0
      • Jirik123  

        koukám, že nemá manuální nastavení.

        0 0
        • dada  

          má to klasickej P program…

          0 0
          • Jirik123  

            nevím uplně co bývá v klasických P programech, ale nastavení času, clony, výkonu blesku a manuální ostření tam asi nebude? :)

            0 0
            • dada  

              hele mě se neptej já jen mačkám

              ale čas a clona tam je určitě…

              0 0
    • Lediz  

      no já řešim to samý co ty /a taky mám zrcadlo který mě nebaví tahat/. Momentálně mi nejlepší přijde ten Panasonic LX3. Vypadá velmi slušně, jasný je, že zázraky od kompakt čekat nemůžeme, ale ta světelnost a to široký ohnisko je skvělý.  Pokud ovšem preferuješ dlouhý sklo, tak to pro tebe nebude.

      Další který stojí za úvahu je Ricoh Caplio GX 200 – stejný ohnisko, akorát o stupeň horší clona.

      Zatím to jsou novinky, takže by to chtělo chvíli počkat na skušenosti uživatelů.

      0 0
      • Jogador  

        Já můžu dát zkušenosti s LX2, což je předchůdce LX3, a s porovnáním s canonem powershot za podobnou cenu je mnohem lepší ten panasonic, pár výhod té LX2: širokoúhlý, poměr stran 16:9, velký výdrž baterií, manuální ostření, focení. Všechno na dosah, žádné přenastavování v menu, táta má třeba tz3 a fotí sice odbře, ale nemá manuál…

        0 0
    • kankrlicek  

      Leica M8,2. Určitě jsou foťáčky i menší, ale tohle by jsi zkousnout mohl.

      0 0
      • kankrlicek  

        Jinak fotím pandou LX2 a jsem celkem spokojen, nejvíc problémů mi dělá fotograf.

        0 0
    • lendl  

      Asi ti moc neporadim, lebo ja osobne som uz na poli kompaktov skoncil. Vyskusal som ich niekolko, naposledy dokonca vychvalovanu G9ku, ale ked niekto si zvykne na obraz z DSLR, neviem si predstavit, ze by ho nejaky kompakt uspokojil. Je jasne o co tu ide, ze podstatnu ulohu hraju aj vaha a rozmery. Osobne som to vyriesil tak, ze som si vybral E system od Olympusu, a ked na 420ku nasadim pancake 25/2,8, mam vybrony akcny fotak s vahou cca pol kila, co je uz na urovni vacsieho kompaktu.

      0 0
    • kryspin  

      ja mam canona S80 a jsem spokojenej. je to sice uz trochu starsi model a oproti vetsine kompaktu je vetsi, ale zas ne o tolik abych to resil. foti slusne (samozrejme je to nesrovnatelny s dlsr, ale to je jina liga. podstatny pro me byl zacatek zoomu na ekviv 28. max. zoom sice neni ohromujici, ale zjistil jsem, ze i pri hodne slusnem pocasi je problem max zoom v ruce udychany a v roztreseny ruce udrzet, tak ze vetsi zoomy me nechavaji chladnym (musel bych tahat stativ). cip je dobry, iso je rozumne pouzitelny tak do 200, na 400 uz je na moje gusto trochu moc videt noise (ale porad jeste snesitelne, oproti tomu co jsem videl za jine vystupy pri stejnem iso). osobne bych hledal neco co ma alespon 28 objektiv, slusnou optiku a co nejvetsi rozmer cipu (ne co nejvic megapixelu).

      0 0
    • storm!!  

      CANON Ixus 960IS – podívej se na jeho parametry a zhodnot si to sám. Já ho mám a jsem spokojenej velmi. Neměnil bych! a videa jsou naprosto suprový a maji kvalitní zvuk.

       
      0 0
    • pepino  

      Canon S40, s45, s50, s60, přes bazar, třeba, Sony DSC-V1, ty Canony se daj přes net do litru, DSC-V1 kolem 2000, můžeš to rozflákat, 4–5mpx stačí.

      0 0
      • t29  

        t29

        S45 byl kdysi můj nedostižný sen – měl jsem A40 :)

        0 0
        • pepino  

          Jj, já nedávno měl S45 i S40, oba jsem koupil přes net do litru, ted mi utek Sony DSC V1 za 2000, za tyhle ceny je člověk může nechat kolovat  a otestovat :)

          0 0
    • pepino  

      Jo ceny jsem si nevšim, tak počkat na ten Olympusí kompakt s výměnějma objektivama :-)

      0 0
    • tomoun  

      Jás i koupil Olympus mju 725,kovová kastle,outdoor foťák,i podvod­ní,fotil jsem už v bazenu, v půllitru s pivem, všechno funguje

      0 0
      • HastySnail  

        voděvzdorný neznamená vodotěsný – na to bacha! ;-) jako reklamační technik bych ti to okamžitě zamítnul…

        0 0
        • pepino  

          Může bejt v klidu, ten foťák je VODOTĚSNEJ do 5 metrů.

          0 0
          • HastySnail  

            otázka je, jak to tomu technikovi v servise bude prokazovat (že byl jen v 5ti metrech) až do něj nateče voda… ;-) natrefí na nějakýho naštvanýho týpka a má smůlu… :-D to je pak jen o tom, jak se k tomu postaví… s největší pravděpodobností by to přijal s tím, že to půjde na posouzení a na základě toho posouzení by mu to buď zamítli, nebo opravili… nicméně zase záleží na tom, kdo to bude posuzovat a jakou bude mít náladu :-D

            0 0
        • prvniodkonce  

          Já ještě nepotkal reklamačního technika, kterej by něco nezamítnul.

          0 0
      • iX.tlan  

        Dik za zminku Olympusu, prave uvazuju o odolnym a pohotovym fotaku na vozeni na biku.

        Asi pred 14ti dny jsem vybral Olympus Mju 1050 SW, ale jeste nekoupil. Pokud ho nekdo ma, budu rad za jakekoli hodnoceni. Diky.

        0 0
    • MirkoCarver  

      Koupil jsem Canon A720 IS, šestinásobný zoom, 8 Mp, dobrá kresba v rámci kategorie, úplný ma­nuál, optický stabilizátor, baterie vydrží dlouho. Neumí RAW a dlou­ho se nabíjí bles­k.

      0 0
      • Řechty  

        Mám jej taky, v dané kategori jeden z těch lepších, boužel už se neprodává :-( Po nahrání na kartu firmware CHDK umí fotit i do RAW. Jedna fotečka na ukázku. 

        0 0
        • jerrry  

          no osobne uz RAW ani nepozaduju. Kdyz jsem mel novy zrcadlo tak jsem se jako spravnej „profik“ rozhodl fotit jen do toho. Nasledovala jebacka s upravou surovych dat a musim souhlasit s zichisem ze nejsem zcela presvedcen zda vysledek byl lepsi nez by zvladl fotak. Spis jsem mel co delat aby vysledek me prace vypadal tak jak JPG z fotaku.

          Navic Rawshooter ktery jsem k tomu pouzival uz neni – namisto toho uz je komercni soft, moznosti co jsou v ZOneru me nepresvedcily a potom, co jsem popil par piv s opravdovym profikem a zjistil ze on v 90% pripadu na nejakej RAW kasle, jsem se rozhodl zmenit nastaveni na JPG.

          0 0
          • gazman  

            Tak tak všichni důležitě RAWují ale výsledek jako JPEG ne-li slabší :-)

            0 0
        • poiko  

          RAW taky nepotřebuju. NA podzim jsem se rozhodoval, jestli Panansonic TZ3, nebo Canon 720 IS. A ačkoliv jsem s TZ naprosto spokojenje, přeci jen musim uznat, že takovouhle fotku bych s ním neudělal

          0 0
    • stan.zak  

      Cvakám cca půldruhého roku Canon em PS A710 IS, automat + dle libosti nastavitelné režimy + slušný záznam videa. Jsem spokojen až na display, takže mažu až v PC (Zoner 10), používám 4GB kartu. Vybíral jsem tak, že jsem si určil, co opravdu chci, v mém případě opt. hledáček, tužk. dobíjecí baterie (týden v horách, dostupnost kdekoliv) a použitelný opt. zoom; to byl rámec výběru a foťák jsem pak „dovybral“ tady: http://www.lesnumeriques.com/duels.php?…

      0 0
    • Mamut  

      Ak mas DSLR, tak si pravdepodobne zvyknuty sa s fotakom hrat. Velmi silnym argumentom pre Canon by potom mohol byt CHDK firmware a jeho obrovske moznosti. Takze zijem s PS 710IS a planujem casom kupit az nastupcu Panasonicu G1 (predpokladam, ze 1. generacia este moze mat nejake muchy).

      0 0
      • jerrry  

        prozatim diky vsem za rady. Zatim sbiram vase tipy a k vydnoceni jeste dojde ;-)

        Mamut – K tomuhle asi tohle – zrcadlo mam a myslim ze jsem schopen (aspon trosku) si s tim smysluplne hrat. A obcas to i nezkazim :-) DSLR si hodlam ponechat a hodlam s nim i dal fotit, ale chci ho brat tam, kde mi jeho velikost a vaha nevadi a kde mam cas a naladu s tim blbnout.

        Coz, jak jsem zjistil, kolo zrovinka neni. Nejezdim na kole proto abych mohl fotit. Presne naopak. Pujde spis o dokument nez o „umeni“. Takze trosku predpokladam ze vetsina fotek pujde na auto, ale presto se nechci vzdat moznosti to v pripade potreby vyuzit jako „tvurci fotak“

         
        0 0
      • Tomcat  

        G1 fakt nechápu neni o moc nenší neč malé zrcadlovky a je dražší než základní sety zrcadlovek. Opravdu nechápu význam. Prosím vysvětlit v čem ten G1 je tak přelomový \ jiný.

        0 0
        • pepino  

          Přelomový je v tom, že má výměnné objektivy a nemá zrcátko – zkrátí se vzdálenost meti čipem a zadní čočkou, proč je to plus a proč ne se dá najít na netu, jinak já bych ho za ty prachy taky nekoupil, ale je to zřejmě budoucnost – až bude evf hledáček tak dokonalý, že to lidský smysly nerozeznaj od zrcadla.

          0 0
          • Tomcat  

            aha tak to je opačný pohled na věc, já právě tu absenci zrcátka právě vidím jako mínus. Tedy beru to jako falešnou předraženou digi zrcadlovku která jen o kousek menší a lehčí.

            Budoucnost možná ano ale žijeme teď.

            Osobně právě nevím čím by tohle mělo oslovit řeba proti Olympusu E420, ta cena kterou jsem G1 zahledl je něco z mého podledu příšernýho… pár tisíc $ 8–0

            0 0
            • pepino  

              Vono Panasonic to vždycky s těmahle „specialitama“ přepálil, ten kompakt tuším L1, zrcadlovka asi LC1 či jak, no jejich věc. Já po prodeji fotovýbavy kvůli financím koupím zas dědka Nikon D100 za pár kaček kvůli levnjem bleskům a moderní novinky  neřeším :)

              0 0
        • pepino  

          Ale ta výhoda velikosti se ,pravda, ukáže až tady http://www.digimanie.cz/…05F50DB.html

          0 0
    • mimino  

      Zdravim. Vyuzijem toto vlakno Vyberam kompakt a do finale sa dostali Pan.TZ4 ferzus Canon ps sx110 Prosim fas nazor dik

      0 0
      • Meduza  

        Dneska jsem si koupil LZ5.

        Doufam, ze vydrzi vic nez muj predchozi Olympus .

        Zatim si hraju a zkousim se skamaradit s menu.

        0 0
        • mimino  

          potam daj vediet ako

          0 0
        • zichis  

          simtě, můžeš mi popsat jakou čitelnost má jeho displej při pohledu zespod/zvrchu? Viděl jsem totiž na starších modelech FZ5–8 že mají snad ten nejhorší TN displej za všech. Barvy a jas dobrý, ale vertikální po­zorovací úhel = katastrofa. Snímek od pasu neudělám, ani kdybych ho prosil, nad hlavu to taky pořádně zvednout nejde -je vidět jenom bílý závoj. Když si chci uparvit expozici ručně, musím se na něj dívat absolutně kol­mo, jinak vidím jasy zkresleně.

          Ostatní majitele Panasoniků bych taky poprosil, aby mi napsali jaký mají ve svým přístroji displej.

          0 0
          • drtyc  

            tz1 ma na jednom tlacitky nastavitelny vyoky jas (koukatelny z uhlu z vrchu i na primym slunci. vysoky uhel – opacny uhel, kdyz fotis s rukama nad hlavou z davu a normalni rezim.

            btw. jeste jsem videl nejaky prtavoucky casio, co me prekvapilo vyslednyma fotkama v noci.

            0 0
      • Jogador  

        tenhle

        0 0
    • drtyc  

      lumix tz1. mam jeden z prvnich modelu jeste s us firmwarem a teda krapet vic sumi nez ty pozdejsi, ale podle cisla co to hlasi v exifu je to i jina revize zeleza to co se prodavalo pozdeji, takze uz to mozna bude dotazenejsi.

      mimo ten sum si nestezuju. koukatelna fotka z toho vyleze skoro vzdy pokud se clovek snazi vic a sezene nekde misto co se tvari jako stativ, tak z toho vyleze i paradni fotka na dlouhy casy bez sumu.

       

      nevim jak je na tom rozliseni, jestli se pohli nekam nahoru. telo je plech, ale praska displej, takze do hardshell pouzdra. mam nejaky od icon co bylo na krame v radioshack a vleze se tak akorat. cerny oval/vajicko. nevim presne typ.

       
      0 0
      • drtyc  

        jinak, kdyz jsem vybirak fotak, tak canon byl prosluly neschopnosti zaostrit a olympus neschopnosti cokoliv vyfotit protoze si vcera fotil to co je dnes a na fotce bylo to co bude zitra.

        0 0
      • poiko  

        můžu čistě laickej dotaz? ja jak se u TZ serie dostanu k exifu fotky? dík

        0 0
        • drtyc  

          ptas se na spatne adrese… moje odpoved se ti libit nebude. perl Image::ExifTool

          naprosto bez problemu vsechny fotky ktery mam na disku… cca 60GB z 20ti ruznych fotaku.

          0 0
      • drtyc  

        tz1 pouzdro. http://www.iconcase.com/productpg.php?…

        uz se nekolikrat osvedcilo. pobere i trochu vlhkosti. uvnitr je voskovany tvrdy papir opet vyschne do pevna a tvrda i kdyz se namoci ten textilni obal. uvnitr malinka vrstva mecoho materialu. tim ze je to vajicko, tak se to pri padu prekuli a to pobere hodne energie a chrani to o to lip nez „krabice“. z jedny strany to ma sponu na poveseni na krk, a ma to na te strane i trochu stabilitu, takze se to da pouzit i jako nouzovy stativ pokud mas clenitejsi povrch, tak abys vykoukl krapet par cm nad nej.

        0 0
    • mr.antik  

      Máte nějakou zkušenost s tímhle? Potřebuju něco širokoúhlého, prostě kompakt se vším všudy včetně nevýhod který to přináší. Kdyby byl trošku odolnější, aby se mohl vozit někde v kapse camelu. Co bych docela rád a co se mi líbí, tak nějaký kvalitní videosekvence.

      0 0
    • Smazaný účet  

      tak ja si jdu zitra koupit Panasonic DMC-TZ5. Sirokouhly Leica objektiv a kvalitni HD video pod 7000 je celkem silny lakadlo. Uz driv sem vlastnil prvni verzi tehle rady (TZ1) a spokojenost je maximalni. Hlavne ta sirokouhlost je docela lakava..ve spojeni s funkci i-Auto, coz je rezim, pri kterym si pristroj sam nastavi vse automaticky a ja se tak muzu soustredit jen na foceni (podle recenzi v naproste vetsine pripadu voli idealni nastaveni a tak hodne setri cas, pokud chcete neco vyfotit narychlo a neni cas na nastavovani).

      Nepatri zrovna k nejlehcim kompaktum (214g), ale obrazova kvalita a predevsim jednoduchost ovladani (iAuto) ocenim pri rychlym taseni z pouzdra. + sirokouhel=vy­nikajici na krajiny pri bikovych vyjezdech. Uz se tesim.

      0 0
      • vset  

        Ja mam Olympus mju1030 pekne foti nemusis se bat ze ti nekde spadne nebo do nej natece voda.Velmi rychle se nastartuje.Pred tim jsem vozil kompakt sony ktery casem zacal trpet otresy.Tenhle je naprosto v pohode.

        0 0
    • ronin  

      Tak mi o svátcích upadl foťák a zadním kolem jsem si stihl přejet otevřený objektiv. Teď hledám rychle náhradu na dovolenou za LUMIX fx 10 s cenou kolem 5 až 7 tis. Kvalita snímků a optiky nadřazena všemu, zoom min 5×, SD karta výhodou.

      http://www.megapixel.cz/…sc-h55-cerny

      http://www.megapixel.cz/…mc-tz6-cerny

      http://www.megapixel.cz/…oolpix-s8000

      …nebo je to jako u výběru MTB do 10 tis :)

      díky za postřehy

      0 0
      • Smazaný účet  

        za mě lumix

        0 0
      • mr.antik  

        Když malej, tak malej:

        http://www.aaron.cz/…c-fx40_zlaty

        0 0
      • stan99  

        Tady je pěkný srovnávací test kompaktů

        http://dpreview.com/…ptravelzoom/

        0 0
      • phootchice  

        Když „MTB do 10t“, tak uvažuj o tomhle:

        http://www.megapixel.cz/samsung-ex1

        0 0
        • camlost  

          o něm teď psali na dpreview – vezmu jen zápory:

          • Highlight clipping and channel clipping in bright, high-contrast conditions
          • Unpredictable metering requires regular use of exposure compensation
          • No control over noise reduction (which is excessive at high ISO settings)
          • Video limited to VGA resolution
          • Rear dial difficult to move with precision (and has to be used for manually changing aperture)
          • Flash underpowered, flash performance overall not that impressive
          • Manual focus preview too low resolution to be useful (and gives the false impression of being in focus)
          • Status bar can impinge on image composition
          • Odd conflicts between feature combinations can make it hard to access the feature you want.

          Což celkově nevyznívá moc dobře a zejména 2 v kombinaci s 5 jsou docela problém. (Kromě poměrně krátkého ohniska na dlouhém konci.)

          Škoda.

          0 0
          • Mamut  

            V podstate uplne vsetky body okrem 5 by sedeli aj na moj Canon PS 710IS a da sa s tym zit. Clipping, VGA video a manualne ostrenie iiba odhadom sedi aj na hlavneho konkurenta S90. Ostava este mozno LX3, tu nepoznam.

            0 0
            • mastihuba  

              kdy zmiňuješ PS má cenu uvažovat o řadě ixus? uvažuju o foťáku okolo 5kk. dík

              0 0
              • Mamut  

                Netusim, nikdy som to nemal v ruke, ale po skusenostich s tym 6× zoomom, co mam by som uz do objektivu, ktory ma viac ako 4× nesiel. A Canon maval v kompaktoch 2 objektivy so 4× rozsahom, ktore sa znacne lisili svetelnostou. Ten lepsi bol 2.8–4.1, horsi bol tusim 2.6–5.5, co je uz celkom rozdiel. MAm pocit, ze ten lepsi uz prestali nejak pouzivat, co celkom nechapem. V protisvetle sa choval celkom kulturne na rozdiel od inych, co mali.

                Ako som si teraz prelistoval Ixusy, tak by som si asi vybral inde. Svetelnost aj na kratkom konci bezne nad 3.0 a pritom velka hustota chipu = nutnost pouzit vysoke ISO a zmierit sa so sumom alebo prist o detaily.

                Nemam prehlad v celej sirke kompaktov. Sam by som do kompaktu dal do cca 10000 a vyberal z EX1, LX3 alebo S90. V inej urovni a poziadavkach sa nevyznam. Ak by som teraz chcel fotak a mal iba 5000, tak by som kupil http://www.top-bazar.cz/…-a630–94608/ a setril dalej. Ma malu hustotu chipu, dobry objektiv, realne podanie farieb, vyklopny display a hladacik. A moznost CHDK firmwaru, s ktorym by som sa vyhral (pouzivam ho aj na 710is). Kiezby sa aj dnes nieco take predavalo s vyuzitim pokroku uplynulych 4 rokov.

                Dokonca sa da este kupit aj novy za $120: http://www.amazon.com/…5QUM1174828/?…

                0 0
        • deverers  

          Takové velké hovado bych tahat sebou na kole nechtěl

          0 0
      • ronin  

        díky za rady a připomínky, nakonec vyhrál lumix DMC FT1 http://www.aaron.cz/…ft1_oranzovy

        chtěl jsem se zeptat na pořizování fotek pod vodou, nějak se tomu pořád bráním (představa strčit ho pod vodu)

        v recenzích uvádí, že reklamace „utopení“ nebývá servisem uznána

        0 0
        • JakeF  

          Hele, taky jsem chtěl fotit pod vodou, nakonec jsem si řek, že mi to nestojí za to, mít horší fotky ve všech ostatních podmínkách a na těch pár případů, kdy taková možnost nastane + na hory do sněžení, na plavání na lodičkách apod. pořídím tohle (chce to ale vybrat model přímo podle foťáku, případně oni rádi poradí).

          0 0
    • alinceb  

      Foceni, cipum, optikam a fotohantyrce moc nerozumim. Fotak pouzivam hlavne pro zaznam momentek vsude mozne a proto bych rad zminil aspekt pro bikera hodne dulezity (i kdyz uz tady padl) a to odolnost. Ted to budou akorat 3 roky, co sem si koupil Casio Exilim EX-S770. Ve sve dobe to byla dost naslapla vecicka, ktera mi porad plne vyhovuje. Ted k odolnosti: Fotak uz prezil leccos- foceni z lodi pod Niagarskymi vodopady pri 100% vlhkosti, parkrat se mnou zmokl,foceni na plazi,videa za jizdy na snb (v Cechach mi vymrzlo par pixelu na LCD,ale casem se zase rozsvitily:), v Rakousku v mlze zhasl a nejel,ale v udoli se zas rozjel:), jinak ho taham v batohu do skoly jen v neoprenovem obalku, ruzne po kapsach a nijak ho mechanicky nesetrim (spousta padu a narazu). Posledni pokus o destrukci je nedavne foceni na stavbe pri zemnich pracich (spousta jemneho prachu). Ten fotak je snad nesmrtelny. Case je otriskany,plasty polamane a baterka uz treti a porad jede perfektne. Takhle ja si predstavuju fotak na kolo. Btw. perfektne se vleze i do male podsedlove brasnicky (hlavne v tom neoprenku). Fotky i videa seka super a delal by urcite i lepsi, kdybych si umel trosku pohrat s nastavenim…;)

      PS: Narazky o kalkulackach si prosim nechte:P

      0 0
      • Pedro404  

        A kolik tenkrát stál?

        0 0
        • alinceb  

          Jestli mě pamět neklame, tak $230…plus asi $30 navíc za brašničku a náhradní baterku. Kupoval jsem ho na doporučení kámoše a fakt toho nelituju. Mám na elektroniku dost smul a skoro všechno posílám na reklamaci, ale tenhle foťák nikdy…je to fakt držák…

          0 0
          • Pedro404  

            Tak to de, za tři+ roky prasení.

            0 0
            • alinceb  

              Já ho plánovitě neprasim, ale foťák mám na focení a kompakt proto, abych ho měl pořád s sebou…tak to se nedá nic dělat…:)

              0 0
    • Lister  

      Využuji tohodle tématu.

      Hledám malý slušný foťák jako dárek pro rodiče. Využití –

      focení momentek ze splečných radostných chvil s vnoučaty :-).

      Ideálně kdyby se vešel do 4tisíc (5tisíc max), nemusí mít žádný velký zoom, raději co nejmenší šum, dobré výsledky na automatiku, výhoda pokud by se dalo nastavit focení do poměru 3:2, čím míň megapixel, tím líp :-)

      Dík za každý tip, potřebuju to rychle, tak není moc čas procházet recenze a v tomhle segmentu se vůbec naorientuju.

      0 0
      • onuce  

        Řešil jsem teď podobný problém, prošel spoustu recenzí na kompakty a testovacích fotografií z nich. Většinou je to absolutní hrůza a to i u vyšších cenových hladin. Nejlépe mi z toho vyšel Canon Ixus 95IS. A skutečnost mě mile překvapila. Řekl bych, že je to s velkým odstupem nejlepší volba.

        0 0
        • Lister  

          Díky, ještě jsem zapomněl poznamenat, že by bylo fajn, kdyby slušně zvládal video – tím myslím, aby dokázal přeostřovat a upravovat expozici dle měnících se podmínek – náš starší Canon neumí v průběhu natáčení přeostřovat. Ale předpokládám, že tohle je u nových kompaktů už asi samozřejmost.

          0 0
          • onuce  

            No video je maličké ale celkem pěkné. Přeostřovat asi umí. Podle mne má foťák primárně dělat pěkné, nešumicí a nerozpatlané fotky. Video je jako doplňek. Viděl jsem modely s HD videem, ale fotky z takového fotoaparátu bych rozhodně nijak nepoužil.

            0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Nevis jesti je nejaky kvalitativni rozdil mezi Ixus 95IS a 105IS- 105 ma vic MP a dostane se levneji, resp je ve slevach.

          Mam 2 zname kteri si 95IS velmi pochvaluji. Srovnaval jsem si stejne zabery se svym starsim panasonikem stejne kategorie DMC-FX33 a ten canon je lepsi- ne o tridu ale o poznani (o neco min sumi a dela docela pekne makrofotky). Samozrejme s tim ze to je mala krabicka, tak se nedaj cekat zazraky.

          0 0
          • onuce  

            Tebou uváděné novější modely mají při stejné velikosti snímače větší počet pixelů. Ač to zdánlivě není o moc, tak kvalita fotografiií je horší znatelně. Podívej se na netu po fotkách z nich a jukni na ně ve skutečné velikosti…

            0 0
            • pepino  

              No, skutečná velikost, hezký pojem, z kinofilmu jsi dělal fotky v jaké skutečné velikosti?:)

              0 0
          • Lister  

            Hmm, prohlídl jsem si pár snímků těch moderních kompaktů a chce se mi skoro brečet. Že je nepoužitelné ISO 400, s tím jsem počítal, že je 200 taky skoro k ničemu, to bych ještě bral, ale že je jasně viditělný šum i na stovce, to už je fakt na pováženou – tohle nebude jednoduchý, jdu hledat nějaký výprodejový model s osmičkou MPX.

            0 0
            • mr.antik  

              bohužel…

              0 0
            • onuce  

              Jen aby ta „osmička“ neměla ještě menší snímač. To by sis pak moc nepomohl. Viděls také fotky z toho 10M ixusu95?

              0 0
              • Lister  

                Viděl, jsou slušné, ale nevidím ten náskok „o parník“.

                0 0
                • onuce  

                  Jo jo. O parník to není mezi Canony. Ale jinak… :)

                  0 0
            • JakeF  

              Bohužel :(. ISO 200 už prakticky nepoužívám, 400 snad jedině v krizi… Před pár dny jsem koukal na týmový fotky a tam jedna z interiéru z vyhlašování výsledků… A říkám si, tyjo, zrcadlovka (EOS 1D) a viditelnej šum? Tak kouknu do EXIFu a ISO 3200, myslel jsem, že prasknu :D.

              0 0
              • pepino  

                No já filmy s ISO 200 používal zřídka, 400 skoro vůbec ne , hlavně 50 a 100. A to nemluvím o světelnosti zoom objektivů:)

                0 0
                • JakeF  

                  Teď nevim, o čem mluvíš. Pokud se nepletu, tak třeba hloubka ostrosti jde dost dobře ovlivňovat clonou a hodí se tam to vyšší ISO mít použitelný, aby moh člověk tu clonu napálit i v horších podmínkách. A o světelnosti to taky není, spousta kompaktů má dneska světelnost lepší, než zrcadlovka s levnějším objektivem. Proto možnost fotit se zrcadlovkou na ISO 640 bez šumu, mi přijde jako hodně velká výhoda. S kompaktem s sebou pořád tahám stativ, s lepší zrcadlovkou by to v polovině případů mohlo odpadnout…

                  0 0
                  • pepino  

                    Samozřejmě, myslel jsem to spíš jako dnešní nářky na špatnou světelnost a malý iso, tak jsem si jen rejpnul, že na kinofilm to bylo horší.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Zvyšují se možnosti, zvyšují se nároky. Před 10 lety jsem taky fungoval na 486ce a dneska mi pomalu nestačí dvojjádro :).

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    kompakt žádnou hloubku ostrosti nemá.. leda tak při makro snímaném s 380mm tele objektivem

                    0 0
                    • JakeF  

                      Panasonic TZ10, akorát experimenty, jenom tu první považuju za docela povedenou…

                      0 0
                      • Bomba+  

                        No, tak mne ta prvni a posledni prijde jako odpad, výcvak. Naopak ty ostatní mají něco do sebe a povedly se ti.

                        0 0
      • Lister  

        Tak jsem nad tím strávil celý večer, ale aspoň mám jasněji.

        Samozřejmě nic ideálního jsem nenašel, nejlepší by byl foťák s fotoshopnostmi Canonu a video režimem Panasonicu :-)

        Zatím mám asi tak dva favority.

        Canon 105 IS – i když má asi o fous horší fotky než 95, tak se mi líbí čtyřnásobný zoom, ale hlavně širší optika. Škoda nedokonalého videorežimu – beru to sice jako doplněk, ale Canon stále neumí zoomovat a ostřit při natáčení a to je škoda. Vím, že by ten videorežim rodiče občas využili. Chybí mi možnost fotit rovnou do 3:2.

        Samsung WB600 – sice to je ultrazoom, takže je trochu větší a těžší, ale jinak je podle všeho velmi dobrý. Líbí se mi výkon optiky, možnost fotit do 3:2 a plně využitelný video režim. Cena stále akceptovatelná.

        Ideální pro dané použití by mohl být Panasonic Lumix DMC-FS10, kdyby ale neměl pro Panasonic typický mizerný výkon při vyšším ISO – už 100 je hraniční, 200 absolutně nepoužitelné – škoda.

        0 0
        • Lister  

          Doplňující dotaz: není tu náhodou nějaký majitel toho Panasonicu DMC-FS10 nebo FS-30?

          Potřeboval bych ověřit, jak se ten foťák chová s bleskem. Zatím všechny kompakty Panasonic, které jsem měl v ruce, při focení s bleskem automaticky nastavovaly citlivost na 400 a tím se stávaly všechny takto pořízené fotky zcela nepoužitelnými. Jelikož není žádná možnost, jak do tohoto nastavení vstoupit, tak se s tím bohužel nedalo nic dělat. Stejně se údajně chová třeba loňská ZX1. U tohoto foťáku se mi to nikde nepodařilo vyčíst.

          0 0
          • pepko  

            to je nejaka blbost … moj FX07 to nerobi …

            0 0
            • Lister  

              FX07 už je krapet jiná kategoride než tyhle malé foťáky.

              0 0
              • Lister  

                PS: ještě jedna věc – to co jsem měl v ruce, tak s bleskem fotilo na 1/30, což je taky vcelku k ničemu.

                0 0
                • pepko  

                  hehe … ze ina kategoria :-)))

                  smejdik ako smejdik … a foti 1/30 s bleskom, to je pravda …

                  0 0
                  • Lister  

                    Hmm, tak to bude asi obecná vlastnost všech Lumixů – a taky jeden z důvodů proč je moc nemám rád, jen jsem na to na začátku úplně zapomněl.

                    Nakonec jsem zjistil, že ta FS-10 taky neumí při natáčení zoomovat opticky, jen digitálně, takže tím se vytratil jeden z důvodů, proč jsem o něm uvažoval.

                    Možná se prásknu přes kapsu a koupím TZ8 – ale spíš ne.

                    Ten Samsung WB600 asi nebude vůbec špatný, ale asi se k nákupu neodhodlám. Samsung ještě dokážu zkousnout jako výrobce LCD panelů, ale tam s ním tak nějak končím – možná jen má škoda a blbost.

                    Takže nakonec to asi opravdu vyhraje ten Canon – vezmu verzi 105IS a do 5 tisíc se vlezu i s krásným pouzdrem a velkou kartou a ještě určitě přihodím tuhle malou ale výbornou věcičku

                    0 0
                    • onuce  

                      Pokud mohu radit, tak vezmi 95IS. Zde jsou ještě fotky na hranici použitelnosti, ale u stopětky již za ní. A o fotky jde u fotoaparátu myslím především. Nejsem sice žádný profesionální fotoaparátčík, ale tohle je zjevné na první pohled.

                      0 0
                    • madcat  

                      Šel bych osobně do toho Samsunga WB600 – za daný peníze nejvíc muziky. Předsudky ohledně toho co je pro Samsung tradiční sortiment nebo není se mi celkem podařilo překonat, ostatně není to tak dávno, co Panasonic taky foťáky nedělal, pak koupil značku Leica a jak mu to teď jde (relativně). Sám o něm docela vážně uvažuju jako o náhradě mýho starýho Panasonika FZ5.

                      0 0
          • mr.antik  

            u mého FX37 nastavím ISO 100 a fotí ISO 100 i při blesku

            0 0
          • JakeF  

            Panasonic FX30, LZ7, ZS7 (americká verze TZ10), nedělá to ani jeden…

            0 0
        • krabica  

          Napadl mě Sony WX5, ale cena je pro tebe asi mimo. Velmi o něm uvažuju pro sebe…

          0 0
        • Ruprt2  

          105 má stejný zoom jako 95.

          v mých očích by 95 diskvalifikovalo to, že začíná na 35mm.

          Cokoliv nad 30 bych určitě nebral.

          0 0
          • pepino  

            A co chudák Cartier-Bresson s 50mm? Už mlčim:)

            0 0
          • Lister  

            105 má stejný zoom jako 95.

            ????

            95 – 35–105mm

            105 – 28–112mm

            Teď se dívám, že v některých specifikacích je u 105 uvedena i možnost focení do 3:2 – jdu to zkontrolovat.

            0 0
            • Ruprt2  

              uvědomueješ si rozdíl mezi 105 a 112?

              0 0
            • Ruprt2  

              aha já to asi napoprvé nepochopil.

              MYslel jsem to původně tak, že to, že má 4× zoom neznamená, že zoomuje víc, ale stejně. Jeho výhodu spatřuju v širokém ohnisku, které je IMHO u těchto foťáků jedno z nejpoužívaněj­ších, tudíš nejdůležitějších.

              Prostě aby se na fotku vlezla celá pohovka :-)

              0 0
              • Lister  

                A nenapsal jsem to snad hned???

                //…ale hlavně širší optika. //

                Ale je pravda, že někomu 4 slova nestačí a potřebuje k pochopení 4 řádky… :-P

                0 0
    • Vhalasta  

      Dtest-Dobrá rada:

      Z jednoduchých kompaktů je nejlepší Casio Exilim EX-H5 (dobře, 4410 Kč); kromě »dostatečného« displeje získal ve všech kategoriích známku »dobře« a má z celé skupiny nejlepší hodnocení kvality snímků. Doporučit lze i Panasonic Lumix DMC-FS30 (dobře, 4260 Kč) s výhodným poměrem kvalita / cena. Dobré fotografie pořídíte i jedním z nejlevnějších fotoaparátů Kodak Easyshare M580 (uspokojivě, 3300 Kč), i když jinak je spíše průměrný.

      0 0
    • Pumsc  

      Nevíte někdo něco o tomhle?

      http://www.datart.cz/…MC-FZ38.html

      0 0
      • Pumsc  

        prostě jestli se vyplatí tahat se s tímhle,když to srovnáme v týhle cenový kat. s klasickou krabičkou..:),co jsem pročetl recenze tak prý celkem dobré…

        0 0
    • oddie  

      Uvažuju o Canonu S95, na takové to tahání v kapse s sebou, když je zrcadlovka moc těžká. Máte jej někdo? Případně jiný tip na podobný podobných parametrů – čip aspoň 1/1,7", slušně světelný objektiv, malá váha?

      0 0
      • pajda  

        Sice jej nemám, ale tady je recenze jeho předchůdce (S90). Jinak snad ještě Panasonic LX3 nebo LX5, možná ještě taky Samsung EX1.

        0 0
      • pepino  

        No popravdě bych za ty prachy radši vzal http://digiprofi.cz/…-mm-stribrny

        0 0
      • tonik666  

        Mám S90. Fotky pěkné, nastavení dostatečné. Není na focení rychlých akcí, na to je moc pomalý. Barvy dobré, nízký šum na vysoké ISO. Občas nezaostří ve tmě při focení s bleskem, což je otravné (třeba když fotím lidi na party). Pokud si nekoupíš grip od Richarda Franiece, tak se dost blbě drží. S gripem je to v pohodě. Co dál bys chtěl vědět?

        S95 je určitě dobrá volba, má víc nastavení než S90 a blíží se funkcemi LX3.

        0 0
      • Daf  

        S95 mám a je super. Dlouho jsem váhal jestli nevzít LX3, nebo LX 5. Ale oni ty fotky z toho lezou v podstatě stejný a velmi dobrý.Hlavní výhoda S95 že jako jediný foťák tohoto typu má opravdu kompaktní rozměry. Má i výborné ovládání a vůbec umožňuje ovládání si přizpůsobit tak, jak nejlépe bude vyhovovat. Já např fotím na předvolbu „P“ a kroužkem na křížovém ovladači nastavuju ISO a prstencem na objektivu korekci expozice. To je s polu s živým histogramem naprostá paráda. Ani mě teď nenapadá nějaká slabina :) Tady si ještě můžeš přečíst srovnávací test highend kompaktů http://www.dpreview.com/…ompactgroup/

        0 0
    • mxv  

      Zdar, pokud to nemusi byt funglovka, tak prave prodavam Panasonic TZ7 – častá volba zrcadlovkářů, když chcou neco jen tak do kapsy.

      Odkaz:

      http://tinyurl.com/33hhf39

      Odkaz:

      http://www.fotobazar.cz/…umix-dmc-tz7

      0 0
      • Twisp  

        Co rikate na Canon G12 ? Podle me je to slusnej kompakt. Uvazuju, ze bych ho vymenil za svy desny casio.

        0 0
        • Kynio  

          není to kompakt a rozhodně bych ho nechtěl tahat někam na kole ;)

          0 0
        • Burizon  

          Hoj, je to celkem náhoda, ale teď jsem asi týden ležel v českých a zahraničních recenzích na Canon G12 a Nikon P7000. Věru těžké rozhodování. Dokonce jsem nahlížel i na ty kočkopsy s vyměnitelný­mi skly.

          A nakonec jsem objednal Nikona… Po krásných sedmi letech se zrcadlem a kompaktem od značky Canon tak jsem nucen přejít k jiné značce.

          0 0
    • gejba  

      Olympus 7010. Zoom 7× + dobré parametry a malá velikost. Mám ho 2 měsíce a naprostá spokojenost. Koupil jsem si na něj tzv „šprcku“ a krásně se vleze do dresu nebo taštičky pod sedlo. Navíc jsem jej kupoval ve fotospeciálce, kde měli více značeka týpek říkal, že maj nejmíň reklamací na Olympus

      0 0
      • Smazaný účet  

        můžeš sem dát fotku za zhoršených světelných podmínek? Docela by mě zajímalo kam se posunul šum u olympusu.

        0 0
    • Blackbiker  

      zdary, zrovna řeším to samé. Tak nějak mi vylučovací metodou vyšel jedinej foťák pro to co chci(focení i v lese a focení pohybu jezdce), a to Panasonic lumix Lx5. Chci fotak do kapsy u kalhot. Vytáhnout, vyfotit a fičet dál. Teď jen nerozhodnej jestli nepočkat na Panasonic lumix GF2 s výměnnými objektivy. Jako že kvalitativně lepší fotky a možnosti dobudoucna. No asi počkám až bude na trhu a pak prubnu.

      0 0
      • tonik666  

        Na LX5 budeš potřebovat docela velkou kapsu, protože je docela tlustej. Doporučuju si ho ošahat naživo.

        0 0
        • Blackbiker  

          jo v pohodě-vím jak je „tlustej“ = 43 mm s objektivem:-)Čekám na ten lumix GF 2.to bych pak vozil ve 2 kapsách-v jedný tělo v druhý objektiv haha.No velký kapsy na sjezdovejch kraťasech jsou samozřejmostí.Velmi doporučuju-skvělé http://www.stopbike.cz/…/produkt.php?…

          0 0
          • Daf  

            To jako myslíš vážně? Nejak si nedovedu představit na kole zastavit, sundat krytku z těla, sundat krytku z objektivu, nasadit objektiv, sundat krytku z objektivu. Vyfotit a pakt o zase celý rozebrat :) To by mě dlouho nebavilo. Není lepší to dát do batohu?

            0 0
            • Blackbiker  

              no my jezdíme něco jiného než majorita tady takže si toto dovedu představit nebo tam nechat pancake objektiv holt. Nám stačí vzít foťák jen na jednu jízdu dolekopcom, jinak celej den jezdíme samo bez foťáku-asi tak:-)a batoh je v tomto štýlu fakt otravnej…

              0 0
    • DragON  

      Budu si pod stromeček kupovat Canon PowerShot SX120 IS – tady k němu máš recenzi – http://clanky.katalogfotoaparatu.cz/…-is-recenze/. Má dobrej čip, slušnej objektiv (ve třídě kompaktů :-)), možnost manuálního nastavení, je na tužkovky. Dá se sehnat kolem 3.500,–, což je podle mě více než slušná cena v porovnání s výkonem. Jen není zrovna miniaturní, ale zase nemůžeš mít všechno naráz :-).

      0 0
      • onuce  

        Mám obavy, že budeš mít smutné Vánoce. Díval ses na velikost snímače? A také na „kvalitu“ fotografií?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Velikost snimace je u obou mala, co jineho k tomu rict:) A vsechno co ma maly snimac za sera sumi. Obrazove bych se trochu bal objektivu s 10× zoom, ale i tam moc rozdil nebude. Ja bych se ho nebal..pro svou tridu pouziti udela taky dobrou sluzbu.

          0 0
          • onuce  

            Ale u tohoto je snímač ještě menší než má například Canon IXUS 95IS. Při stejném rozlišení.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ale zase je tam novejsi post procesing obrazu…

              0 0
              • onuce  

                Vymakanější rozpatlávání detailů myslíš? :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak po kompaktu chtit zazraky nemuzes…to ostatne po nicem, pokud pozadujes mit snimky v kvalite jake je vidis…

                  0 0
                  • onuce  

                    To jsem přece nikdy neřekl. Ba naopak tvrdím, že ten mnou doporučovaný kompakt je s kvalitou snímků na hranici použitelnosti. A přesto, v dané cenové kategorii, je myslím dost dobrý a jsem s ním naprosto takto spokojen..

                    0 0
        • DragON  

          Dobrá, snímač je malý a „rozpatlává“, zase má vyšší světelnost objektivu než srovnatelná konkurence. Každý preferuje něco jinýho, no :-). Pár fotek sem z toho viděl, chce si to upravit režim a je to celkem v pohodě.

          0 0
        • Lister  

          Tohle je náhodou velmi povedený kousek a má optiku, kterou by mu 99% současné konkurence mohlo závidět a když je to v rukách, tak dělá moc povedené fotky.

          Taky jsme ho zvažoval, mám jeho dávného předchůdce IS720, takže s podobným kouskem máme dobré zkušenosti, ale nakonec jsem ho zavrhl kvůli celkové velikosti přístroje. Půjdu do něčeho kapesního.

          0 0
          • Lister  

            PS: v neposlední řadě má klasickou irisovou clonu, což je v téhle kategorii takový malý zázrak.

            Nešťastné je, že Canon pořád neumí retušování aberace, kterou ten objektiv trpí celkem dost, ale to je tak jediné zásadnější negativum.

            0 0
    • Geralt  

      Zdravím, nemá někdo z vás zkušenosti s tímto Casiem FH100 ? Optika průměrná, cena taky, ale láká mě to vysokorychlostní snímání a video, který se dá využít při různých nejen sportovních blbinách.

      0 0
    • jerrry  

      jezto jsem to vlakno kdysi zalozil, citim moralni povinnost :-)))) sdelit co pouzivam – tedy krome jiz zminene zrcadlovky jsem nedavno koupil PANASONIC Lumix TZ10. Pocity zatim veskrze kladne – je to maly, lehky a dela to docela supr fotky. Na takovy to dokumentacni mackani, zlaty .. aspon pro me.

      0 0
    • Koloman  

      Zdar chlapi !

      Dovolím si zneužít tohoto vlákna a zeptat se zkušenějších fotografů na radu.

      Před lety jsem používal kvalitní klasickou zrcadlovku, ale po přechodu na digi jsem upřednostnil skladnost a mobilitu a pořídil kompakt Ricoh R1.

      V oboru fotografie nepatřím mezi hračičky – nastavuju jen kompenzaci expozice ev. používám náběr expozice z různých míst snímku, scénické režimy ani vyvážení bílé nepoužívám.

      Ricoh R1 měl své limity, ale na kvalitu snímků jsem se mohl více méně spolehnout a byl jsem s ním velmi spokojen – až do doby, kdy jsem vlastní blbostí přepóloval baterky a přístrojek odpochodoval do věčných lovišť.

      Jeho nástupcem se u mě stal Ricoh R10. Ten má sice některé parametry určitě lepší, velká část fotek je z něj velmi slušná, ale stále bojuju s jedním problémem: Za horších světelných podmínek nezobrazí věrně barvy (třeba zelená tráva vpodvečer, to je problém).

      Onehdy jsem zkoušel zachytit červenou oblohu po západu slunce. Cvakl jsem asi 6 snímků se změněnými (těmi nejzákladnějšími) parametry a ejhle – pouze jeden obrázek byl „správný“. A to ten, při němž jsem omylem zapnul blesk !

      Připojuju dva snímky, které se svými parametry takřka nijak neliší. Pouze u prvního je blesk potlačen a automat nastavil ISO 192, u druhého blesk spustil a ISO se nastavilo na 271. Vše ostatní je stejné ! Jak si mám potom vysvětlit tak veliký rozdíl ??

      Tak nevím. Buď mám na chudáka kompakta příliš velké nároky (ale starší R1 se choval vždy „mravně a standardně“) nebo je problém v technice.

      A nebo to bude rukama ???

      Díky předem za vaše názory !

      0 0
      • Smazaný účet  

        řekl bych, že ta rozdílná barevnost bude vyvážením bílé.

        A to, že je na té druhé fotce obloha jasnější je nejspíš tím ISO (pokud je zbytek nastavení stejnej) i když na automat to může hážet pokaždé jiné parametry.

        0 0
          • Koloman  

            To znamená, že v těchto světelných podmínkách bez zásahu do vyvážení bílé dobrého výsledku asi nedosáhnu ?

            U toho staršího brášky jsem na bílou nikdy nešahal a interpretace barev byla možná ne optimální, ale vždy více méně slušná a standardní.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Vyvazeni bile si muzes nastavit primo na skoro kazde krabicce, ale asi to nepujde v rezimu plneho automatu.

              0 0
    • Dalas  

      když kompakt, tak jedině od Panasonicu..proh­lížel jsem mraky fotáků včetně recenzí všude možně a nejlíp na tom jsou právě Panasonic. Tam prostě člověk vedle nešlápne co se týče kvalitních fotek! Já si taky ted pořizuju ke kolu menší kompakt od Panasonicu-nejde mi ani o zoom, ani o video, ale o to ho rychle vytáhnout cvaknout a schovat a velice se s ním nehrát-na to nemám při výjíždkách až tolik času. Bohužel jako jediné mínus vidím v akumulátorech­..ale to zase při delších vyjíždách na několik dní vyřeší při nejhorším nouzová dobíječka přes noc. Zas ale nefotím každou číčovinu, takže ta spotřeba zas nebude tak hrozná a akumulátory v nich hodně vydrží..

      0 0
      • JakeF  

        Na eBay se válí spousta akumulátorů za zlomek český ceny, jeden používám a bez problémů.

        0 0
    • Twisp  

      vybírám foťák a volím mezi G12 a S95…mám docela velkou ruku … co vzít ? :)

      0 0
      • Daf  

        Já bych si určitě vybral Panasonic LX5 místo G12 ;) Ale S95 je taky dobrej a navíc se vejde i do kapsy.

        0 0
      • oddie  

        Bral bych spíš podle velikosti kapsy než podle velikosti ruky ;)

        0 0
      • MaPa  

        :-) Máme poměrně stejné tipy na foťáky, u mě ale zatím vede S95 :-D.

        0 0
        • Twisp  

          pak dej vedet cos vzal ;)

          0 0
          • MaPa  

            Nakonec skutečně S95-ku. My ho brali jako foťák do rodiny kde nakonec byly trochu jiný požadavky, na kolo zatím stačí Z750-ka, tohle je od prvních namáčknutí trochu pomalejší. Nejvážnějšími kandidáty proti byli Sony HX5/WX5 a Panasonic LX5. A trochu jsme bojovali s nutkáním počkat na EX-ZR100

            Objektivní závěry ale až po čase :-)

            0 0
      • kankrlicek  

        A co tenhle?

        0 0
        • Daf  

          Podle mě bude nejlepší ve své třídě a taky nejdražší.

          0 0
    • Duon  

      Nazdar,ak hladáš foťák s dvôrazom na čo najmenšie rozmery , bez kompromysov kladených na kvalitu fotiek a pokročilých funkcií,kúp buď Cannon is 100,alebo 130,Ja mám 100ku a je super,ľahko zabudneš ,že ho vôbec máš zo sebou pri výjazde.

      Okrem íných považujem za výhodu tohto ultrakompaktu,du­álnu stabilizáciu obrazu,čiže aj digi.aj optyckú.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nemáte někdo zkušenost s fotomobilem:

        http://www.mobilmania.cz/…default.aspx

        Má bý dokonce i nový typ s Androidem…

        0 0
        • baron  

          Nechceš to snad používat jako fotoaparát. Co jsem rozklikl pár testovacích fotek, tak jsou katastrofální a to i za jasného počasí.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já se ptám na zkušenosti, tak o něco lepší fotky než obyč. telefon to udělá ne? I když ta velikost je taky sporná…

            0 0
            • baron  

              Aha, já myslel, že to chceš používat místo foťáku. Tak to neporadím, já mám postarší PDA a tam je samozřejmě foťák taky bídnej, prakticky ho stejně nepoužívám, takže mi to ani nevadí.

              0 0
    • op  

      ja se tesim na Finepix X100 , bude v brezu a cena $1000

      0 0
    • lens  

      panasonic řady TZ.

      0 0
    • jIrI___  

      Vetřu se s dotazem. Máme doma asi 4 roky starý Panasonic DMC-LZ7 a poslední dobou se mi zdá, že neumí už pořádně zaostřit. Snad všechny fotky jsou jako by trochu rozmazané (vzrůstající třes své ruky jsem vyloučil :) ). Je možné, aby foťák po tak krátké době přestal správně zaostřovat?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Je. Kdyt si mezmes, ze „mechanika“ ostreni je plastova, tak se proste casem vysmajda…

        0 0
        • jIrI___  

          Posraná doba spotřební. Aspoň vidím, že nemá smysl kupovat nějaký trošku „lepší“ kompakt a bohatě budou stačit ty nejlevnější, co na trhu jsou, protože za ty 4 roky na tom foťáku bylo nacvakáno tolik fotek, co někdo jiný udělá během pár měsíců, ne-li týdnů.

          0 0
    • ROMAN_BIKE  

      No já si pořídil takový levný – Canon A590 IS

      Stál před dvěma lety 3 tisíce a na takovéty momentky, focení za jízdy jednou rukou a umístění na web stránky ve vel 700×525 pix. to myslím bohatě stačí… (poslední foto je focené za tmy, to byla noční vyjížďka)

      Jinak něco jsem s tím i natočil… např.:

      Noční Javorníkování 2009 (takto to natáčí po tmě)

      http://www.youtube.com/watch…

      vyjížďka na Pustevny 4.10.2009

      pár zajímavých záběrů např… 0,14 min. splav u Frenu, 0,55 Pustevny, 1,59 kolem řeky

      http://www.youtube.com/watch…

      Pustevny 6.6.2010

      0,15 min. lehký sjezdík (točeno rukou za jízdy), 4,59 z Pusteven na Martiňák

      http://www.youtube.com/watch…

      Silvestrovská vyjížďka 2009 na Velký Javorník

      http://www.youtube.com/watch…

      Kopřivnický Drtič 2010, MTB marathon (1.díl)

      http://www.youtube.com/watch…

      Jasně že to není kdovíjaká kvalita (a už vůbec ne HD), ale co jsem tak zatím viděl videa z levných foťáků do 3 tisíc, tak tohle je asi tak nejlepší. Jo a dražší foťák vozit nechci, každý totiž časem rozbiju :-)

      0 0
    • kali222  

      ozivuji. nemate radu na nejaky fotozapisnik do 5000,– s trosku koukatelnym videem (prosim bez prednasky, ze na video je kamera atd). zrcadlovku mam, chci neco maleho na tahani v baglu.

      0 0
      • madcat  

        Dá se ještě sehnat Panasonic TZ-8 – plus mínus za ty peníze, který uvádíš.

        0 0
        • JakeF  

          Trochu problém je, že TZ8 ukládá do Motion JPEG, kterej zabírá zbytečně moc místa, TZ10 zvládá kódovat AVCHD, kterej je značně úspornější.

          0 0
          • kyjosek  

            já mám tenhle Panasonic Lumix DMC-FS10 a jsem spokojenej, myslím, dražší kompakt nemá cenu, pak už jen zrcadlovka

            0 0
          • madcat  

            Pravda, ale TZ10 bude asi i dnes ještě furt dražší než těch 5000,–.

            0 0
      • mr.antik  

        Panasonic řady FX, neco z vyprodeje

        0 0
      • logoman  

        FullHD samsung wb 2000

        ma moc pekny videa.

        0 0
      • kali222  

        prolezu – diky vsem za tipy. na toho samsunga jsme koukal uz vcera, libi se mi i tim, ze ma moznost manualnich rezimu a ne jen programy jak je dnes u kompaktu zvykem. posledni kompakt s manualnim rezimem jsme mel minoltu f(200 ci 300 ted nevim). :)

        0 0
        • JakeF  

          Já ho měl ve výběru taky, ale prohrál hlavně kvůli horší kvalitě fotek. Jinak manuální a poloautomatický režimy jsou v týhle kategorii skoro u všech.

          0 0
          • kali222  

            no tak maj na eshopech nlby popisky nebo nevim, ale to bych teda nerekl, ze je to standart :)

            0 0
            • JakeF  

              Já vybíral cca před rokem z Canon PowerShot SX210 IS, Casio Exilim FH100, Fujifilm FinePix F80EXR, Panasonic DMC-TZ8/TZ10 a Samsungama WB650 a WB2000 a ty všechny by manuál mít měly, co jsem o nich zjistil. Jak to je v jinejch kategorích netuším.

              0 0
    • JP3112  

      Zajímá mě totéž, s tím rozdílem že já na to nemám :) Doporučil bych lehké tělo zrcadlovky a nějaký malý monofokal objektiv s dobrou světelností a kresbou. Popř. jestli tě nelimituje opravdu cena tak dva monofokal objektivy, a vozit podle toho kam jedeš. Některé objektivy svými rozměry opravdu stojí za úvahu, jen taková obroučka čučící z foťáku :) Konkrétní tip bohužel nemám, ale já bych to řešil takhle. Hmotnost moc vysoká nebude, pokud zvolíš vhodné tělo, a rozměry v dnešní době taky ne. Nemusí to být ani stejný bajonet jako tvůj hlavní foťák, pokud to chceš mít pouze na to kolo. Podle mě nejkvalitnější řešení, bohužel asi nejdražší :(

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.