• Dave.6

    Zdravim, menim ted predstavec. A potreboval bych radu. Jelikoz mam i novej ram (sup 920XP ve 21,5" ktery ma delku horni ramove trubky 630mm) jaky k tomu vzit predstavec. Vim o tom ze urcite zalezi na me a na tom jak mam dlouhe ruce atd ale nevim jak si pocit kdyz mam novej ram. Mel jsem na nem 120 mm jenze to bylo silene dlouhe. Takze po domluve s prodejcem (bikesport.cz fakt hodne doporucuju nema chybu a pan Budina je velmi velmi ochotny za co mu take timto dekuji) Takze menim asi za 100 mm jenze premyslim ze by se mozna vyplatilo vzit i 90mm.

    Na testovani jsem mel dva predstavce jeden 120 mm a 6° (strasne dlouhe) a 100 mm a 10°. Ten 100 mm sedi v poho s tim ze pod nim mam 2 cm podlozek. Pomohl bych si kdybych treba jednu podlozku vykopnul a dal jen 90 mm? Jelikoz ten co prijde bude mit taky jen 6°. Jinak po chvilce jizdy me hned boli dolni cast zad ktera po delsi jizde ustane. Puvodne jsem to prisuzoval moc dlouhemu ramu ale kdyz jem zkousel i kamosuv kratsi a bolelo to stejne usoudil jsem ze to bude spis slabyma brisnima a zadovyma svalama. :)

    Takze co myslite jak to vyresit? Vzit 100 mm nebo 90 mm?

    Moc diky za pomoc

    0 0
    • KubaBajk  

      s těma podložkama si budeš muset polaborovat sám,ale co se týče délky,já bych vzal 90…nebudeš tak natáhnutý a kolo se oživí v ovladatelnosti. Já šel ze 105 na 90 a mohl jsem jít i na 70…až budu kupovat nový představec,kou­pím 70.

      0 0
    • KubaBajk  

      a kolik měříš?

      0 0
      • Dave.6  

        me jde pravw o to ze mam radsi natazenejsi posed tak proto i vyhral ram od superioru. Jen nevim zda 90 abych na tom nebyl zas moc nahrbenej. Jinak merim 196 cm.. :)

        Diky

        0 0
        • kubad  

          na 196cm bude 90mm hodně málo, ale beru to jen teoreticky. Navíc na tak dlouhém rámu bude 90mm představec vypadat celkem divně.

          0 0
          • Dave.6  

            To asi jo no :) je tam ted 100mm ale s 10° a vypada to taky divne :) ten predstavec je nejak hodne nahoru :) Asi tam dam ten 100 mm a budu doufat ze si zvyknu. Ram se me prodlouzil o 7 cm a delka predstavce bude stejna.

            Jen nevim z ceho by me mohli ze zacatku vyjizdky bolet zada. Asi to bude nezvykem jelikoz moje puvodni kolo me slohli. Ted jsem nejakou dobu jezdil na nejakem hypermarketu :) a az ted mam azase lepsi kolo.

            Jinak dotaz neni prosim te nejaka pomucka na teoreticke zjisteni jak dlouhy predstavec popr ram? Serizeni vysky sedla a predozadniho posezu je me jasny a ram ve 21,5" by na mou vysku mel byt taky v poho ne?

            Moc diky za pomoc zvlast od takoveho odbornika :)

            0 0
            • kubad  

              opravdu Teoreticky je ta velikosot v pořádku zbytek se nedá posoudit.

              0 0
            • Jane  

              ještě můžeš vyzkoušet ten představec 10 st otočit do negativního sklonu –10 st a ty podložky pod ním nechat, protože +10 st musí fakt vypadat blbě:) můžeš pohlédnout na kola Kellys – ten Kbix má –10 st a na XC kolech je tedy v neg. sklonu bicy.cz/popelnice-detail.php?de­tail=kellys-raptor-2006 no ale záleží, jaký teď máš výškový rozdíl sedlo-řidítka

              0 0
              • Dave.6  

                jj to jsem taky zkousel, jde spis o to e ten 6° stejne prijde jelikoz to budu mit do sady riditka predstavec sedlovka.

                A jo vidis to jaka je pripustny vyskovy rozdil (jeste jaks taks normalni) sedlo-riditka? Je to tak ± do 10 cm.. Je to ok?

                Diky

                0 0
                • Jane  

                  uvádí se, že tak 5–8 cm pro sportovnější jízdu, takže podle mě těch 10 cm je v poho… Navíc se mi zdá, že s větším rámem, jakoby ten rozdíl rostl:) Já mám rám 16 palců a rozdíl sedlo-řidítka tak 5cm ??? – no prostě žádnej extrém, a to tam mám narvanej silniční představec –17 st

                  0 0
                  • mr.antik  

                    ale to kolo vypadá extrémně, musí to být docela zajímavý pocit ve sjezdu když jde vydlice blízko dorazu..

                    0 0
                    • mr.antik  

                      fuj, myslel jsem samozřejmě vidlyce :-))

                      0 0
                      • kubad  

                        ta oprava se taky nepovedla :-))))

                        0 0
                        • Honza z H  

                          Tak mu dej ještě 2 pokusy :-))

                          A k věci: Podle mě se ten vliv představce přeceňuje. Na jízdní vlastnosti má podle mě větší vliv pozice sedla – sedlovka rovná nebo hokejka a taky šířka řidítek a geometrie rámu. Já bych začal s delším představcem a rovnou sedlovkou a podle chování kola ve výjezdech bych postupně zkracoval forbes a posouval sedlo dozadu. Až se začne zvedat přední kolo, tak už je to moc.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            no dobře, tak „vydlyce“. a je to..... Já myslim že je to otázka imidže, čím víc negativní sklon, tím víc závodník. Já ho taky zkoušel dát negativně a jediněj efekt byl, že se jelo líp do prudkejch kopců (který už se na závodech spíš běhaj) a kolo se hůř ovládálo. Se sedlem bych však nehýbal, to by mělo být optimálně vůči klikám.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Jak můžeš posouvat sedlo podle chování ve výjezdu? Sedlo musí mít správnou polohu vůči klikám a není možné s ním řešit geometrii.

                            0 0
                            • Honza z H  

                              Všechno má myslím určitou toleranci, i poloha sedla. Když makám, tak se spíš posouvám na sedle dopředu. Ale když si jen tak jedu a kochám se, což je 99%, tak se pěkně narovnám a sednu na zadní hranu a čekám, až přijde konečně sjezdík. Většinou ale pozici sedla kvůli pohodlí řeším sedlovkou a sedlo upínám přesně na střed, ať péra tolik netrpí. Co už nadělám se zlomeným pérem a taky to líp pruží.

                              0 0
        • šlapatko  

          Mám Meridu v 22 délka 615mm a představec 12cm.Delší dávat nebudu,časem taky možná Sup v 21,5.Představec bych nechal 12 cm.Jinak měřím 193 cm.Asi mám ruce jak opica.Kolo zde

          0 0
    • L_i  

      No lidi mi nadávaj, že vymejšlim blbosti, ale já dal k meridě 40mm (s vlaštovkama mám ruce více méně v ose řízení) a jezdí se s tím nejlíp jak kdy jezdilo. Najednou nepadám přes řidítka – kolo poslouchá a na kořenech… . Já bych vzal co nejkratší.

      0 0
    • Volf  

      Jednou jsem někde četl, že představec by měl být tak dlouhej, že když sedíš na kole, měly by být přední objímka představce / ta co drží řidítka / a přední nába v jedný přímce / zákrytu /, když se na ně díváš. Ne že bych to tak úplně měl, ale orientačně si myslím, že je to celkem reálný a dá se podle toho řídit.

      0 0
      • Jane  

        to jako fakt? já tedy když sedím na kole tak v poho vidím přední nábu – aby byla v zákrytu s řidítky, tak bych asi musela jezdit bez představce :( a záda mě nebolí… u mě spíš sedí tato poučka o nastavení řidítek: Sedněte si na kolo, kliky protočte do polohy, kdy je pravá či levá klika ve shodném úhlu jako dolní rámová trubka. Měla by s ní být v zákrytu. Pravá noha je tak pokrčena v koleni. Současně se chytněte za rohy řidítek a pokrčte ruce v loktech. Pokud se v tomto postavení dotýkáte pravým kolenem špičky pravého loktu mělo by to být v pořádku. Příliš nízko posazená řidítka mohou způsobovat bolesti v zádech, zvláště při déletrvající jízdě. Naopak vysoce položená řidítka neumožní upravit svůj posed vzhledem k aerodynamice. Je důležité zvolit určitý kompromis mezi pohodlím a aerodynamikou.

        0 0
      • MlokCZ  

        Tohle ale obecně vůbec neplatí, zvlášť ne, když jsou řídítka výše (třeba u vyšších zdvihů). Já bych se tím tedy rozhodně neřídil.

        0 0
    • Lister  

      teda ty s tím představecm nedáš pokoj :oD

      vzal bych 90mm páč 630 je už hooodně moc :)

      PS: víc než ten 1cm na délku udělá 5mm na výšku, ozkoušeno. Jinak nevím jak ostatní, ale mě dolní záda bolí, když mám moc nízký posed, s tím souvisí i bolest za krkem jak se musím zaklánět, pokud je posed jen dlouhý tak mě bolí mezi lopatkama.

      0 0
      • Jane  

        u mě se začaly ozývat břišní svaly… Grrr! Ale to je z toho, že teď necvičím, takže budu muset začít :)

        zase těch 630mm na výšku 196 cm se mi zdá OK – podobně to má v geometrii Duratec Sonix…

        0 0
        • Lister  

          tak břicho mě na kole nidky nebolelo.

          Jinak těch 630 – jak se to vezme, pokud z pohledu chrťáka tak to asi bude OK, ale já bych to teda nechtěl :)

          Momentálně mám na 176cm 577mm a pohoda, k tomu 10cm představec a jsem spokojený, na HT je 595mm + 100mm představec a už je to znát, ale tam mám zase řidítka o dost výš, tak se to trochu vyrovnává, schodného posedu se mi nepodaří dosáhnout…bohu­žel.....ale ono to časem bude jedno, protože na HT už asi jezdit nebudu :)

          0 0
    • peeet  

      Měřím cca 199 cm, rám No saint 22" s trubkou cca 610-mm a představec 13 cm otočenej dolu s jednou podložkou pod. Rozdíl sedlo řidítka 12–13 cm …na silnici přibližně to samé až na délku rámu. Záda mě nebolí, na hubu nepadám :) Na starém kole (viz profil) jsem měl 13 představec, cca 630 horní rámovku, ale myslím že menší výškový rozdíl mezi sedlem a řidítky…také žádný problém a rozhodně bych, být tebou, kratší představec než 10 cm nebral.

      0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.