Cykloturistika aneb cestou vaříme.

41 nepřečtených
  • honzabike

    Jen sem se svámi chtěl podělit o nové cyklistické zážitky, v podobě vaření / ohřevu jídla na cestách.

    Abych to upřesnil, na mapách.cz se dají vyfiltrovat turistické přístřešky (dále jen TP), což jsou skvělá místa, často i na hezkých vyhlídkách, kde můžete stolovat. Často poslední dobou vyrážíme na kole právě k různým TP kde si pak dáme něco dobrého. A co že se baští? Pro začátek nejsou špatné různé vojenské potravinové dávky, které mají i bezplamený ohřívač, ale zkoušel jsem i ohřev expediční stravy Travelllunch na liháči. Samozřejmě pivečko nesmí chybět (zastánci bezalkoholového ježdění prominou). Takže doporučuju vyzkoušet, je to příjemné spestření…

    0 0
    • Davidakta  

      Kdyby si k tomu hodil nějakou reklamu, tak je mi to jasný, ale takhle tvůj příspěvek vůbec nechápu. Zkus sem hodit nějaký fotopříbeh a třeba tu pokecáme. Jinak bavit se o vojenské stravě v době kdy už tady zapadla i solární trouba na kuřata, to je o ničem :)

      0 0
    • Janes  

      Jaká expediční strava? Vždycky se jezdilo na Tatranky a pak rovnou hospoda :-).

      0 0
      • jIrI___  

        Znám celkem dost lidí, včetně mě samotného, kterým návštěva hospody výlet spíše zkazí než zpříjemní. Radši lepeňák do batohu než návštěvu hospody :)

        0 0
        • hawrda  

          Zeptejte se Onuceho jak dobře se dá na cestách baštit.

          Ten to má navíc doloženo skvělou fotodokumentací:).

          0 0
          • plysovykozisek  

            Poslední dobou tu fotodokumentaci nějak zanedbává i když ho teda zase čeká operace.

            0 0
          • Breakpain  

            tak to je snad jediná věc, kde exceluje ;) … s těmi jeho steaky ;-)

            0 0
    • mais  

      Diky za info o turistických přístřešcích, ale proboha, proč tam jíst nějakej blivajz ala trenčanský párek s fazulou?…jakmile jedu na takovouhle akci, tak jedu s natěžko a var s bombou je minoritní položka…aspoň se dá udělat pořádné jídlo – velmi oblíbené je třeba nudleto s tuňákem, nebo kovbojská pánev a kafe (žádnej granulát, ale pěkně moka)…a mimochodem, pokud se k tomu ještě někde šikovně přespí, je to o hodně zajímavější …a na panoramata není třeba ani turistického přístřešku…

      Mimochodem pro rejpaly – už jsem vez na biku kompletní piknik kufr a deku…

      0 0
    • honzabike  

      Zdravím, zakládal jsem toto vlákno, tak připojuji pár fotek, aby bylo vidět „o čem je řeč“. Tohle byla odpolední akce poblíž bydliště na Jihlavsku. Ani tak nejde o to, že by člověk musel něco mít s sebou, aby nezemřel hlady. Ale že se jede na nějaké zajímavé místo kde se dá odpočnout a při tom se trochu zakulinaří.

      Budu rád když mi napíšete jestli taky něco podobného podnikáte, případně co baštíte a jakou výbavu si sebou berete. Krom teda tyčinek a tatranek :-)

      0 0
      • Ascaso  

        A to zajímavé místo je přístřešek u silnice do Beranova? :-D sorry, ale hledej jiný místa, kolem Jihlavy jich je mraky. Sám takhle chodím s dětmi, sice ne na kole, ale spíš turistika a taky vaříme. Ale hledáme místa, kde kolem nás nejezdí auta a nechodí půl národa venčit čokly

        0 0
        • honzabike  

          Tohle místo není zas tak špatný, je to na pokraji lesní cesty kde nepotkáš auto. Určitě existují lepší místa, ale třeba těch turistických přístřešků kde máš ten luxus, že máš sezení s opěradlem, stůl a střechu zas tolik není. A ono v cyklistickým se válet někde na zemi není pro mě úplně to pravý ořechový. Chodit do lesa pěšo a něco si uvařit je trochu jiná písnička. Jako když byla corona v plným proudu tak cyklovejlet taky vypadal tak, že se cestou vylezlo někde na klády a tam popíjelo, ale to bylo max na to pivo.

          Jinak budu rád když mi dáš tip na nějaké pěkné neokoukané místo na Jihlavsku, kde je aspoň nějaká lavička a stůl…

          0 0
          • Ascaso  

            Vím kde to je a vím, že tam auta normálně jezdí, včetně mě. Ale to je jedno, jezdí se všude. Přístřešků je taky požehnaně, stačí otevřít třeba mapy.cz.

            Já přímo přístřešky nevyhledávam, nevadí mi sednout si na pařez nebo kládu, takže těžko radit. Ony ty nejlepší místa jsou skrytý. Naštěstí. A vařit na kole nebo pěšky? V čem vidíš rozdíl? Já v ničem. Teda pokud myslíš přepravu proviantu, tak ok, někomu na kole nesedí batoh, nebo nemá brašny nebo já nevím. Ale já prostě vezmu bagl a jdu/jedu. Neřešít, jezdit.

            Jinak by ti mohl sedět turistický přístřešek U Chaloupky za Hybrálcem, kousek od něj krásný místo se studánkou.

            Nebo přístřešek u Dašovské studánky u rybníku Pančák, kousek od rozhledny Mařenka.

            A další a další, jen hledat

            0 0
            • honzabike  

              Dík za tipy, ten u Hybrálce mám už dlouhodobě v merku, u Mařenky rád vyzkouším.

              Jinak vařit na kole a pěšky…

              Já vidím rozdíl v tom, že když chci trampovat, jít do přírody s vařením tak mám jednak úplně jiné oblečení, maskáče atd., prostě něco co není náchylné na sezení někde v lese, nezasere se hned a nepustí oka jako cykloobleční. Navíc při jízdě na kole sebou nebudu tahat různé harampádí jako pánvičku, konvičku atd. protože 95% času se bude jezdit. Prostě na tom kole je to přeci jenom hlavně o tom kole + malé spestření nějakým vařením nebo ohřevem. Ale každý to cítíme samozřejmě asi jinak…

              0 0
      • Ascaso  

        Jinak běžně vařím nebo griluju na dřívkáči, nejlevnější se dá sehnat za dvě stovky, uvaříš na tom od kávy v moka konvičce přes grilování a opékání až po nějaký kotlikový jidla nebo masovou směs, nebo co já vím. A hlavně v batohu to nezabere žádné místo.

        0 0
        • honzabike  

          No dřívkáč… je stím už trochu víc prdění, najít klacíky když nejsi zrovna v lese, a hlavně když je po dešti nebo vlhko tak šlus. Tady ten liháč co jsem zkoušel stál 0 Kč – dá se vyrobit z malé konzervy a s 20 ml lihu taky skoro nic nezabere.

          0 0
          • Ascaso  

            Tady se taky úplně neshodneme :-)

            Jelikož když pripravuji jídlo, tak vždy v lese, nebo na okraji. Stačí posbírat co se válí kolem. Po dešti je to sice horší, ale bez problému se dá dělat hezký oheň i když týden prší, jen to chce vědět co a jak. Vlastní několik týdnů stará zkušenost. Konzerva zabere víc, než dřívkáč:-D

            Na lihu mi vadí smrad a nedá se na něm grilovat. Ale to jsou prkotiny, každý to máme jinak, to bejvá.

            0 0
            • Atilla  

              Tak zapalovat dřívkáč, je kolikrát vzhledem k suchu nereálné. Za to liháč neváží nic a oheň s tím uděláš kdekoliv na kameni. Navíc není nádobí úplně černé.

              0 0
              • Ascaso  

                Oboje je otevřený oheň, dřívkáč stejně tak jako lihac postavím na kámen a jede. Ano, černění se vyhnout nedá

                0 0
                • Atilla  

                  Jenže z dřívkáče ti létají jiskry a odpadává žhavý popel. Pokud máš v liháči danou vatu, tak je to násobně bezpečnější.

                  0 0
                  • Ascaso  

                    To každopádně, ale zase to není takový extrém, aby se to nedalo uhlídat.

                    0 0
            • Jakobo  

              To mas drivkac s ventilatorem nebo nejaky ten dvojita nadoba co tahem nasava vzduch nebo je to uplne nejaky jednoduchy odkapavac na nadobi? Uznavam, ze je to o zvyku a da se plnohodnotne vari na vsem. Plyn je bez debat nejjednodussi, cvaknu a varim, nic neni ocouzene a aspon u me je nejmensi spotreba paliva (230 g bombu jsem mel 3–4 tydny, denne min. 1 teple jidlo). Ja jsem si posledni roky zvyknul na benal, spis ale ze stylu, sehnal jsem legendarni varic Svea 123. Beru na vicedenni akce. Spotreba (treba hmotnostni) trochu vetsi nez u plynu, na tyden – rano kase, vecer nejaky caj atd. padne odhadem 300 ml benalu.

              Drivkac podle me uz musi vyzadovat urcity zacvik, aby se rychle rozhorel, nepripalilo se jidlo, nehrozil pozar atd. K tomu jsem zatim nedospel nebo neverim v jednoduchos­t/spolehlivos­t. Uz i varic na tekuty lih je o neco slozitejsi na obsluhu (neni regulace) nez ten benal nebo petrak. Taky uz je treba si udelat delsi cas, coz na jednu stranu by melo na takove akci byt samozrejmosti, na druhou stranu nechci vecer hodinu litat kolem varice, shanet suche drevo, cekat az prestane prset a pak jeste sidit esus od sazi.

              0 0
              • Jirra  

                Ja si pořídil tohle. Libila se mi ta váha a skladnost, ale zatím nevyzkoušeno.

                https://www.hanibal.cz/…-lih-id13780?…

                0 0
                • Jakobo  

                  Na suchem lihu obcas take varim, je to ale spis nouzovka. Do ceske kotliny celkem dostatecne, ohrat konzervu, uvarit trochu vody na caj apod. Na nejake plnohodnotne vareni to neni. Kupuj kulate tablety Yate, je to totez co Esbit, ale za zlomkovou cenu, pytel toho stoji neco pres stovku. Varicek je nejlepsi ta postylka origo od Esbitu nebo kopie , pac oproti staremu lihaci ACR ma ve dnu ma pruduchy a lih dokonaleji shori. Na youtube jse nekde srovnani ruznych sestav a tento myslim vysel nejlepe. Navic ma i zavetri a dovnitr naskladas kostky a sirky.

                  0 0
              • Ascaso  

                Dřívkáč je to úplně obyčejný, 5 nerezových tabulek s dírkami, rozložený je to velký jak půl tabulky studentské pečetě:-D

                Mám i bombu s vařičem, mám i lihový vařič, ale jak píšeš, zvyk. Hodně vyrážíme s dětmi a často mají jako odměnu špekáčky, maso nebo rybu na ohni, takže hlavně proto většinou beru dřívkáč. Prostě je to tak nějak víc baví. To je asi jeden z hlavních důvodů. Navíc nemusím řešit ohniště, uhliky, popel… z dřívkáče je téměř nulový odpad

                Když se jedu jen tak projet na kafe někam do klidu, beru bombu a mokakonvicku a prdím na oheň.

                Jasný je, že na dřívkáči se plamen hůř reguluje, ale i to jde. Přijde mi dřívkáč i bezpečnější. Převržený dřívkáč vyplivne trochu uhlíků, ale takový rozlity líh?

                Dřívkáč hoří hned, stačí březová kůra, nůž a dobrý firesteel. Suché dřevo je opravdu všude, i v lijáku,jen to chce vědět, kde hledat. Ale ano, už se musí hledat. Saze jsou, no, to se nedá nic dělat, ale tak nějak to k tomu patří. Prostě patina :-D

                0 0
                • Atilla  

                  Pokud má člověk v hlavě mozek, tak dá do liháče vatu a nic se nerozlije.

                  0 0
                • Peslezedirou  

                  :-) krásný, jak nějaká fotka z outdoor magazínu…teď si představuji tu pohodu :-)

                  0 0
    • madhence  

      No to je teda diskuze :-D

      Zvykl jsem si na plyn. Jistě, je to trochu neeko, musíš mít s sebou vařič a tak… Ale poloprázdnou bombu občas seženeš, v zahraničí i zadarmo; je to snadný a skoro nehrozí požár při vaření. To je pro mě důležitý. Odejít z pěkného místa, jako kdybych tam nebyl.

      0 0
      • honzabike  

        A ten plyn vozíš na kole? Pro mě se ten plyn zdá taky nekomfortnější, ale přeci jen to něco zabere. Proto jedu zatím na liháči.

        0 0
        • madhence  

          Když vím, že poloprázdnou bombu cestou seženu, pak jen vařič, ten nic nezabere. Ale samozřejmě většinou vezu i tu kartuši. Mám rád svoje rituály, k nim patří můj oblíbený vařič, nesmyslný nůž a alumatka. Váhu šetřím jinde (málo trenek, malý stan, málo zbytečností). Kolo nebo výšlap, to už je fuk.

          0 0
    • Jakobo  

      Loni na podzim jsem meril a vazil cesky vojensky esus, daval jsem to sem. Pac opakovani je matka moudrosti, tak to sem znovu davam, treba se to nekomu bude hodit.

      0 0
    • RomanH  

      Ja to mam jinak. Spoustu let jsem pouzival klasicky esus + Var2, ale na bikovych vicedennich vyletech, kdy se balim jen s tim nejnutnejsim do 28l batohu, se mi s tim nechce (hlavne kvuli mistu) tahat. Stejne mi v 99% jde jen o horky napoj vecer a hlavne rano. Zahreje, zvedne to naladu (stejne jako slivovice).

      Poridil jsem si maly (400ml) titanovy hrnicek a titanovy lihac na tekuty lih. Vse mam naskladano uvnitr hrnku (vcetne zavetri z alobalu, sirek a kafe). Nezabere to prakticky zadne misto a ucel to splni na 100%

      0 0
    • Smolik23  

      A jaká byla ta expediční strava? S přítelkyní máme v plánu až to situace umožní vyrazit na nějaký přechod po našich horách a toto se určitě může hodit. Zatím, co vím tak existují hotová jídla od hotovky.cz a s ničím dalším nemám úplně zkušenosti.

      Předem díky za odpověď. :)

      0 0
      • Bruca  

        Hotová jídla z hotovky.cz jsou pěkný hnus. Nikdy víc

        0 0
      • mais  

        Na kolik dnů chcete jít? Jezdíme takhle s prckama.

        Kolo + brašny + ešus + var2 + kartuše (liháč jsem přestal používat byť mám na tuhý i studený líh)

        Na pár dnů mám osvědčené – vajíčka na tvrdo k snídani.

        rejže na ohřátí – https://ryze.heureka.cz/…i-bisi-250g/ děcka to mají rády, takže mě s tím nepošlou k šípku a mají asi 4 nebo pět příchutí

        tuňák s těstovinama, či něco podobného

        ovesná kaše s čerstvě natrhaným ovocem atd

        dělal jsem taky královský trhanec.

        vývar co si připravíš a naredukuješ doma před akcí

        sušené ovoce

        oříšky

        Celkově se snažíme dostat do jídla co nejvíc čerstvého a ovoce. Ze zkušenosti, všechny konzervy atd, co chceš brát s sebou si napřed nanečisto vyzkoušej doma, jen máloco umí znepříjemnit výlet víc, než pod dni jíst něco co ti fakt nechutná a pak ti bude ještě potom blbě.

        0 0
      • Atilla  

        Express menu jsou hodně v pohodě, ještě mám nějaké MRE summit to eat zkoušel jsem jedno a chutnalo. Jinak sušené ovoce, sušené maso, proteinová ovesná kaše, proteinové tyčky z Billa a tuňáky se zeleninou, crznou, rížý od Franc Josef.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.