Cyklokros - galusky a galusková kola - zkušenosti a doporučení

402 nepřečtených
  • Pijer

    Našel jsem několik témat ohledně cyklokrosek, ale vlákno, kde by byly zkušenosti a srovnání galusek, jejich výdrže, vhodnosti nasazení pro konkrétní podmínky a podobně tu asi není. Určitě by se hodily i tipy na „výhodný nákup“ a podobně.

    Na začátek dotaz a zároveň odkaz na koupi – máte někdo srovnání Schwalbe Racing Ralph HT Evo Tubular Tyre a Schwalbe Rocket Ron HT Evo Tubular Tyre se starší TUFO FLEXUS CUBUS 32 ? Cubus máme, jedná se mi hlavně o doplnění druhého páru kol, který by se podle podmínek střídal, případně při defektu v závodě použil jako nouzová náhrada.

    0 0
    • kpitti  

      Zkušenosti s galuskami Tufo mám dobré, volil bych Tufo. I když konkrétně neznám ty Schwalbe, které uvádíš, vím že Schwalbe cyklokrosové pláště 33mm neprocházely měrkami rozhodčích a hrozila diskvalifikace.

      0 0
    • jecnak  

      Srovnani nemam, ale na zaklade tohoto clanku jsem koupil jako hlavni galusky FMB SSC Slalom

      0 0
    • Pijer  

      Galuska od Schwalbe přestala držet tlak a ve vodě jsem zjistil, že na předělu tech dvou vrstev gumy jsou v úseku asi pěti centimetrů drobné bubliny. Co s tím? Něco se nějak zašívá, do některých galusek se dá dát tmel,......

      0 0
      • jecnak  

        Schwalbe bude mit uvnitr na volno dusi. Muzes zkusit tmel, ale rozparat, zalepit a zasit je jistota. Klidne se stav.

        0 0
        • Pijer  

          Když jsem na to koukal, tak mě vůbec nenapadá, kde se to má párat. To se musí odlepit a párat ten vnitřní šev? Asi jsem to přivolal, když jsem si s Jitkou po Milovicích psal o tom, že ti zašívala galusku :-(

          0 0
          • jecnak  

            Jo, strhnout galusku, strhnout kryci pasku v miste defektu, rozparat, vytahnout dusi, zalepit a opacnym postupem dat dokupy.

            0 0
            • Pijer  

              Jen když to čtu, tak mě z toho mrazí :-(

              Asi nejdřív zkusím opravný tmel třeba od Tufo a do větší akce se pustím, až když by to nepomohlo.

              0 0
              • jecnak  

                Vcera jsem opravoval silnicni Challenge.

                0 0
                • Pijer  

                  Když to vidím, tak mě z toho mrazí ještě daleko víc ;-)

                  Já včera večer zkusil cestu nejmenšího odporu, nalil tam podle návodu půl lahvičky Tufo tyre sealant Extreme a dneska ráno to drželo. Teď se budu modlit a u vidím, jestli to vydrží i jízdu s nízkým tlakem v terénu :-)

                  0 0
                  • jecnak  

                    Myslim, ze vydrzi. Tenhle Challenge s mlikem jaks taks jezdil na 100psi a dira tam byla 3mm, coz naprosto nechapu, jak mohlo drzet. Kadopadne silnicni galda byla mnohem horsi na opravu – malo mista, duse tenka jak kondom, flek na ni drzel jen latexovy.

                    0 0
                    • Pijer  

                      Já tě obdivuju, já bych tohle asi nedával. Už takhle trávím víc času v garáži, než bych chtěl.

                      0 0
                      • jecnak  

                        Neberu to jako nudnou praci, spis jako moznost se naucit neco, co nikdo v CR, pokud vim, nedela. Zvlast u drazsich kvalitnich galusek je velka skoda je vyhodit, kdyz se daji opravit at uz klasickou zaplatou a nebo vymenou cele duse. Vysledek je takovy, ze to na galusce neni nijak poznat, casto ani na sundane galusce.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Vymenou cele duse? Ty jo, to by bylo siti jak v cinsky fabrice na Levi's, mas na to nejaky detsky delniky?.. Asi si ty galdy taky poridim, to zni jako dobra zabava pro zimni vecery :)

                          BTW, sice to neni galda, ale pred vyhozenim/recyklaci na hipster pasek jednoho Challenge plaste, ktery kdysi tak 4× prezil svliknuti z rafku vybouchnutim toho jejich cerveneho kondomu, kteremu rikaji duse a po dvou letech jezdeni se mu rozedrela patka a zacal se boulit jsem si s nim trochu pohral.. chemopren extrem, duck tape, par spendliku a trocha trpelivosti, zkusebni nafouknuti na 8 baru a jednu vyjizdku na zadnim to zatim prezilo bez ztraty kytky, spis jsem to jen zkousel, ale zda se, ze to muze fungovat.. koupil jsem misto nej Parigi Roubaix, ale mozna jeste neco da..

                          0 0
                          • jecnak  

                            Nezlob se, ale tohle je cire zoufalstvi. Ta patka to driv ci pozdeji znovu vzda a konecna. Jen se modlit, aby jsi nejel moc rychle. Podle me se proste nejaka varka plastu Challenge nepovedla, coz jsme tu ostatne onehda resili a k dohledani je to i na zahr. forech. Ted dojizdim pres zimu novejsi – vyreklamovane a porad dobre.

                            Co se tyce vymeny duse, tak se mrkni, jak jsou delane Michelin latexky, ledasco to napovi.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              No delal jsem to az po prezuti na novej plast, ciste ze zvedavosti, s tou puvodni bouli, teda nekolika, jsem dojel cca 70km vyjizdku, takze kdyz tohle povoli, nemelo by to hned bouchnout.. necekal jsem od toho moc, ale ted se zda, ze by to fungovat mohlo, uvidime, jestli si vzadu spis neoblibim ten Parigi Roubaix..

                              A u me mam pocit, ze se ta patka rozedrela (nerozlepila se, je ohnuta a zalepena dovnitr dalsi cca 2 cm) tim, jak mi to nekolikrat bouchlo a svliklo se, proste se tenkrat asi poskodila a po case uz to nedala, jinak na ty plaste nedam dopustit, ale je fakt, ze Strady jsou dost tezke a mohutne, nejake tenci zavodni co jsi mel tusim Ty, tam toho materialu asi je mene a stat se muze ledacos..

                              Re vymena duse v galusce, to jako ze tu zelenou rozlepis nebo prestrihnes u ventilku, nasoukas ji tam jednou malou dirou a pak slepis zpatky dokupy? Sikovnej..

                              0 0
                              • jecnak  

                                Mel bych z toho hrozne blby pocit. Bouchl me tak jednou drateny plast, bezdusak na biku a dvakrat ten Challenge. Za jizdy jen ten Challenge a opravdu to znovu zazit nechci, byt jsem to ustal v pohode. Rekl bych, ze cesta z toho jsou hookles rafky a dodrzovani rozmeru vyrobci.

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Jasny, jak rikam, nevim, jestli to budu nejak intenzivne jezdit, jen jsem experimentoval, ale ono dobre zaschly a chytnuty chemopren a pak jeste penetrace cele patky neco vydrzi..

                                  A jak je to s tim kouzlem se zelenou dusi?

                                  0 0
                                  • jecnak  

                                    Nedavno jsem si rikal, ze bych zkusil na starsi galdu nebo plast nalepil jiny behoun, nez ktery tam byl lepeny. Ne kvuli setreni, ale ciste jako experiment. Problem je material.

                                    Kouzlo se zelenou dusi jsi popsal presne. Ostatne latex dusi snad ani jinak vyrobit technologicky nej­de.

                                    0 0
                                    • tromboonen  

                                      Material? Co rozrezat nejaky ojety mekky slick zavodni, motorkarsky nebo autovy.. a pak nejak oddelit kostru? Nebo to udelat stejne jako to delaj v Challenge, nasbirat prirodni kaucuk a nanaset po vrstvach? Do 2. svetovy se tak tusim delaly vsechny pneu…

                                      0 0
                                      • jecnak  

                                        Clovece mrkni se treba na youtube, jak se smesi vyrabi, neprijde mi to v domacich podminkach realne.

                                        0 0
                                    • tromboonen  

                                      Trochu mi to vrta hlavou s tou zelenou dusi: Jak zajistis zasunuti a dokonale prilnuti u kontaktniho lepidla, kde prvni dotek znamena zafixovani a urcite by se to nekde chytlo a zkrabatilo? Jako neco me napada, roztahnout vnejsi atd, ale priznam se, ze mi to pripada dost krkolomne… jinak parani, lepeni a zasivani gald je presne to, co me na tom laka, kdyz to mohli delat nasi fotrove a dedove (nekde jsem mam dojem slysel nejakeho stareho sampiona jak vykladal jak si galdy vyrabel z vrstev platna a ted uz nevim ceho..), tak proć ne my..

                                      0 0
                            • fsoucek  

                              Ahoj, cca 700 km jeté pláště Challenge Almanzo, předek i zadek. Kupováno přes bike24.com, úspěšně vyreklamováno. Docela mě to zklamalo, neb galdy Challenge Criterium jezdím třetím rokem k plné spokojenosti. Zkoušel bys běhoun nějak lepit a jezdit dál? Pokud ano, čím?

                              0 0
                              • tromboonen  

                                Hmm, nečistil jsi to nějak intenzivně ředidlem? I když já jsem to dělal a běhoun se mi neodlepil ani na silničních ani na CX.. Řek bych, že by se to přilepit dalo tím chemoprenem a podobnými kontaktními lepidly, ale pokud je to nějaká výrobní chyba, tak by se to asi loupalo dál jinde, navíc by to asi házelo kdybys lepil jen určité části a strhnout a lepit celé je už docela fuška s nejistým výsledkem a navíc bys asi přidal dost na váze..

                                Když vyšla reklamace tak není co řešit (a upřímně kdyby někdo dělal s reklamací těžkosti tak budu dost nepříjemnej, je to drahý, ruční výroba, tak se za takový boty musí postavit, stanou se, ale pak je na nich aby byli vstřícní, Němci bych řek věděj, i když i v Česku jsem měl s prodejcem dobrou zkušenost když zklamaly jejich latex duše..)

                                0 0
                                • fsoucek  

                                  Ahoj, ne, nečistil jsem to vůbec ničím, jeté řekl bych v ideálních podmínkách (žádná voda, sníh, mráz …). Vzhledem k tomu, že docela trvám na „tan“ bocích, tak uvažuju, že dám ještě Challenge šanci – zkusím asi Challenge Chicane, opět open tubular.

                                  Přístup bike24.com špička, stačilo poslat fotky a ani to nechtějí vracet, takže úspora na poštovném. Vzhledem k přístupu uvažuji o dalším nákupu rovněž u Němců.

                                  0 0
                                  • tromboonen  

                                    Na CX mám Challenge Grifo open a pohoda, byla to asi páteční série :)

                                    Na tan bocích taky ulítávám, jestli je chceš udržet pěkný, zkus „tohle“ http://www.bike-forum.cz/…-plastu-gald#…:

                                    0 0
                                    • fsoucek  

                                      OK, díky, Grifo už je asi spíš terénní plášť, viď? Já to mám tak 50:50 se silnicí, když přejíždím mezi zajímavými terény, pro mě alternativa k trekkingu. Proto jsem bral Almanzo, který po zpevněným povrchu pěkně valily.

                                      0 0
                                      • tromboonen  

                                        No ja to uvadel jako ze ne kazde Challenge CX plaste se rozlepi.. bral jsem Grifa protoze jsem chtel neco uz do terenu, nejake polnacky a sotky davam bezne na hladkych Strada Open, ted vzadu Parigi Roubaix… na silnici to na terenni plast podle me celkem jede, s latex dusi, ale nemam nejake extenzivni porovnani s nicim jinym, moje prvni CX kolo

                                        0 0
                              • jecnak  

                                Mam s jejich silnicnimi plasti stejnou zkusenost. Lepil jsem klasickym vulkanizacnim roztokem od Ferdusu. Drzelo to dobre. S galuskama taktez dobra zkusenost.

                                0 0
                        • vas  

                          Jestli to půjde poznat záleží jak velký je defekt, co se musí flekem opravovat. U mě při lepení 3cm průrvy v latexové duši na veloflexech carbon, už záplata zabírala tolik prostoru, že je teď galda v daném místě docela boulovatá, ale jezdit se na tom dá :-) . A ještě doporučuji opravdu dobře zašít, ať nepovolí nit. Já při prvním šití to celkem podcenil a je to pak docela nepříjemné, když za jízdy s následným akustickým efektem vyleze duše ven :-)

                          0 0
                        • Pijer  

                          Vážně, mám rád lidi, co něco takového umí. Já když se naučím něco nového, povede se to a pak to funguje, tak z toho mám dobrý pocit. Jen je mi jasné, že taková galda by mi tu jako rest visela spoustu týdnů, měsíců, nebo spíš let ;-)

                          0 0
                    • Pijer  

                      Tak bohužel :-(

                      Čtrnáct dní nafouknutá v garáži vydržela, ale jedno kolo s nižším tlakem před závodem v Čáslavi už ne. Jak to strháváš aby se nepoškodila a šla znovu použít? Opatrně jen brutus silou, nebo tomu něčím pomáháš?

                      0 0
                      • jecnak  

                        Mam podobnou zkusenost se silnicni galdou. Galusku sundavam opatrne silou, jen rukou.

                        0 0
                        • Pijer  

                          Díky, drž mi palce :-)

                          0 0
                        • Pijer  

                          Dal jsem se do opravy galdy, strhnul jsem jí z ráfku a když jsem chtěl ve vodě zjistit, kde mám párat, tak ta potvora nikde neutíká.....mě snad klepne!!!

                          Mám já tohle zapotřebí :-)

                          0 0
                          • jecnak  

                            Trochu ji prifoukni a zacni ruzne ohybat – ten latexovy spunt ma tendenci se za jizdy uvolnit, tak je potreba tomu trochu pomoct.

                            0 0
                          • Medunka  

                            Pravidlo číslo .. – zkontrolovat, zda v plášti není trn.

                            0 0
                            • Pijer  

                              Školácká chyba, ale ani ve snu mě nenapadlo, že na prvních dvou kilometrech trati závodu chytí trn. Jediné co mě napadlo, bylo to, že se žmouláním té na závod podfouklé galdy tmel v místě původního defektu odloupl, protože to na takový způsob opravy prostě není dělané. No, chybami se člověk učí a až budu kroutit několikátou krosovou sezónu s galdama, tak už se to třeba nestane ;-)

                              0 0
                              • jecnak  

                                Pokracovani. Zasiti a vymena butylove poskozene duse za latexovou.

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Hezky on, nejen oprava, ale i upgrade :]

                                  0 0
                                • Pijer  

                                  Super práce, jsem zvědavý, jestli jednou dojde na porovnání jízdních vlastností s jinými výrobci a vzorky.

                                  0 0
    • Pijer  

      Koukám že se nám do galusek vrhli i v Mitasu https://www.bikerumor.com/…s-tire-game/

      0 0
      • Vilém  

        To jsou galusky?

        0 0
        • Pijer  

          Teď koukám a čtu, že nejsou. Včera je vezl na TOI-TOI CUPu v Jabkenicích Honza Škarnitzl a tak mě ani nenapadlo, že by to nebyly galdy :-(

          0 0
    • Cavendish  

      Jaké máte zkušenosti s cyklokrosovými galuskami od Tufo? Cubus, Dry, Primus. Hledám něco na tvrdé,rychlé povrchy, případně na led a sníh. Dle popisu bych měl volit Dry, ale nevím, co to udělá na blátu a kořenech. Díky

      0 0
      • JFtryall  

        Dry je vhodnej jen na tvrdy trate. je to vicemene slick a fakt to moc nebrzdi. :-) Primus ma uz solidni zaber.

        0 0
        • Cavendish  

          No tak nějak jsem si to myslel, ale zajímali mě praktické zkušenosti přímo z terénu.

          0 0
          • JFtryall  

            https://www.facebook.com/…38284491862/?…

            Kombinace Primus zadek a Cubus predek. Dry bych osobne dal jen na lehci trate a tvrdsi podklad, Primus na vsechno ostatni a Cubus na ty nejhorsi veci a tezky vyjezdy. A na predek jen Cubus asi.

            0 0
            • Pijer  

              Je zajímavé, že ortodoxní krosaři většinou vzorky, na rozdíl od bikerů, moc nekombinují a vozí předek i zadek stejný. No a největší oblibě se jako univerzál těší tzn. šipky (které tedy Tufo nedělá).

              0 0
              • JFtryall  

                Jenze ortodoxni krosari jsou jak ortodoxni silnicari…plne dogmat a takovych divnych polopravd. Pritom se poradne testovanim materialu nezabyvaji. :-) kombinace vzorku na danou trat je myslim uplne zakladni prirozena vec. A vzdycky je lepsi zvolit jistejsi vedeni, nez riskovat pad atd.

                0 0
                • Pijer  

                  Já to neobhajuju, jenom konstatuju, podle toho co vídám okolo sebe na Českém poháru.

                  Mlaďas má jako univerzál obutý Rocket Ron a vzadu Racing Ralph – galdy od Schwalbe.

                  0 0
                • jecnak  

                  Mne to teda zatim vzdycky smysl davalo – jet stejny plast vpredu i vzadu. Paradoxne mi slo vetsinou do smyku spis zadni kolo. Jezdim ale na galuskach jen zavody na upravene trati a kdyz uz je velke blato, tak stejne vetsi vzorek moc smysl nedava, protoze se hodne obali blatem a casto klouze vic jak nizsi ridsi vzorek – sipka.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  A jedno dogma a polopravdu jsi právě vypustil. Jako bych si četl Velo… :-) Silnici sleduji sic jen posledních 7 let, ale i za těch 7 let se toho dost změnilo. Nebo si stačí nastudovat historii. Pouze nemůžeš počítat s tím, že vývoj posledních let překope silničku k nepoznání, tak jak bika, protože silnice má oproti MTB cca dvojnásobnou řádku let, během kterých se některé věci prostě dlouhodobě osvědčily. :)

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Prosimte ja crossaru i silnicaru znam opravdu dost a jsou to lidi, kteri jsou i dost kvalitni zavodnici a matros jim je casto uplne fuk. Obcas ani nevi, proc tam vezou takovy tlak, jaky vezou. Natoz resit nejake vzorky nebo tvrdosti smesi. :-))

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ty zas žiješ moc v budoucnosti.

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Spis jsme u nas dost casto az prilis v minulosti. Resp neschopni udelat nejake zmeny a zkusit, jestli ta zmena fakt funguje. U silnicaru konkretne to je fakt hodne znat. ;-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Tak možná jsem málo objektivní a jedu na téma „dle sebe soudím…“ Nicméně si myslím, že tebou popisovaný jev se týká spíš starších ročníků, co řadily ještě z rámu. Jinak co nevidět můžu postnout foto nového silničního kola, které bude mít nových trendů dostatek :)

                          U starších chlapů v partě jsou třeba kotouče sprosté slovo a pláště nad 25 pro turistu, ale na závodech vídám novinky poměrně dost.

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Jo souhlasim. Spis celkove je komunita v tomhle trosku konzervativnejsi a proste kdyz nekdo nekdy zahlasil, ze to je tak spravne, tak to tak delaji. A realne pak ti samotni lide testuji material dost malo- viz ty sirky obuti a ruzne vzorky pro CX. U XC zase sirka riditek a samozrejme i sirka pneu. Jak si clovek sam nevyzkousi spousty kombinaci v realnym provozu, tak to nedokaze uplne vyhodnotit.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Byly dokonce snahy CX a XC spojit, ale XC se začalo uměle zobtížňovat. Šíře obutí prostě definuje CX, vždyť se celkem nedávno zužovalo o 2mm. Oboje mi stejně přijde v mužské elitě posl. roky celkem nudné…

                              0 0
    • Pijer  

      Netušíte někdo, jakým směrem nalepit galdu Challenge Chicane? Nikde na ní není žádná šipka. Nevozíte někdo pláště s tímhle vzorkem, není tam náhodou směr naznačený?

      0 0
      • tromboonen  

        Mám Grifa, ale challenge říká:

        LIMUS

        For the Limus it is advised to have the long arm of the Y “ ̶ “ pointing forward and the open V shape of the Y pointing back “ ˂ “ on both the front and rear tire.

        The tire in this direction has less drag or rolling resistance. Additionally it also sheds dirt and mud better on the road, so that maximum grip is once again obtained. Using the Limus in this direction on both tires also ensures the optimal grip.

        CHICANE

        Use the Chicane the same direction as the Limus. The open V part of the Y faces backward and the long part of the Y points forward. This makes for a faster tire with less rolling resistance and helps shed mud from the tire.

        0 0
        • Pijer  

          Super, díky.

          BFko je prostě studnice všehomíra :-)

          0 0
          • jecnak  

            To jsem zvedav na poznatky.

            0 0
            • Pijer  

              To budeš jít ale asi spíš za PůlPijerem nebo Haničkou :-) Jestli opravdu přes noc přimrzne a bude to klouzat, tak to prubnou v sobotu na mistráku v Kolíně.

              Jinak je vozí Petr Polívka a moc si je za určitých podmínek chválí. Jen je potřeba dát pozor na směs, dělají se v různě tvrdé směsi. Na té měkčí prý už boční výstupky v zatáčce těžšího jezdce (Petr už se považuje za těžšího) moc nepodrží u žvýkají se. Proto jsem od něj jednu měkčí na předek pro mládežníky vzal, na zadek přijde Tufo Dry, co mám doma. A je to vysloveně závodní galda, v terénu v pohodě, ale na áčku se hodně rychle otupí ty malé středové „jehličky“ a pak už tolik nedrží.

              0 0
    • Pijer  

      Dostaly se mi do ruky tyhle FMB a mají roztřepený látkový střed. Co s tím, neřešit a nalepit, zastřihnout otřepy jen na vrchní vrstvě, zastřihnout obě vrstvy, nebo je to na prd a už to nikdy nebude pořádně držet?

      0 0
    • HonzaP9  

      Jakej je rozdíl mezi Tufo galuskami v provedení „flexus“ a normálníma co se týče odolnosti proti defektu? Myslím praktické zkušenosti, papírově je to jasný :-)

      0 0
      • JFtryall  

        Je to nachylnejsi na cvaknuti nebo rezanec. Je to poddajnejsi, pohodlnejsi, ale je to zavodni zbozi. Ty levne jsou zase odolne docela dost.

        0 0
      • jecnak  

        Ty levne pouzivam uspesne na gravel jezdeni a lehci mtb traily. Bez defektu cca 5000km.

        0 0
    • Cavendish  

      Tufo není nesmrtelné https://m.youtube.com/watch?… :( ráno prázdná galda. Utíká to i po 60ml Schwalbe DocBlue pod 4.5 bar. Jsem rozmrzelý :(((

      0 0
      • jecnak  

        Zkus par dni nechat nizky tlak a parkrat s tim otocit. Utika to fakt divne. Osobne uz Flexus verzi brat nebudu – krome nizsi vahy mi prisla stejna a mnohem vic nachylnejsi na defekty.

        0 0
        • Cavendish  

          Díky. Přes noc na 4.5bar se to utěsnilo. Pravidelně s tím otáčím. Tak to upustím na provozních 2.5bar a nechám další noc na pokoji. Už jí ale moc nevěřím. Snad ji ještě chvíli pojezdím, než půjde z domu.

          0 0
      • Cavendish  

        Tak konečné rozuzlení situace. Po 2–3h to nakonec tmel utěsnil tak, že už pár dní galuska drží plný tlak. Dnes nasadím a zítra to projedu. Volal mi i pán Ivo Caudr z Tufa (brýlatý pán z videí Tufo na YT) a vysvětlil mi příčinu.

        Jedná se o ,,hadí kousnutí". Galuska se procvakla na obou stranách o hranu ráfku. Verze Flexus je závodní guma s hustotou vláken 210 na bočnici. Jsou to velmi jemná vlákna těsně vedle sebe. Každé z nich poté slouží jako vzduchovod při takovémto typu defektu. Proto se na první pohled zdá, že je defekt extrémní. Přitom se ale jedná o dírku 1–2mm velkou. Nalít tmel a štěrchat, štěrchat a štěrchat. Tmel se poté dostane dostatečně hluboko a vše se spolehlivě zacelí.

        Zkušenost z pole i jeho osobní hovoří jasně:

        1. Klasická verze je opravdu odolnější než Flexus. Materiál je tvrdší, je ho více a mechanicky mnohem odolnější i přes menší počet vláken.
        2. Verze Flexus je prostě závodní materiál. Směs je měkčí, galuska odlehčená. Vláken je sice hodně, ale zato jsou velmi jemná pro větší pružnost pneumatiky. Proto je taky pohodlnější a lépe drží stopu. Bočnice je ale méně odolná. Což mohu potvrdit. Na přední galusce se mě udělal malý výhřez. Je vidět, že se někde opřela o tvrdý podklad a stěnu to už trochu načalo.

        Takže tak. Třeba to někomu pomůže.

        0 0
    • jecnak  

      Tak prinasim prime srovnani Tufo Dry (obyc verze) –32mm a Vittoria Terreno Dry Graphene – 33mm (první generace). Zkouseno druhy den na stejnem kole, kolech a tlacich.

      Vittorky vlastne vitezi skoro ve vsem podstatnem – grip (hlavne na mokru), rychlost, tlumeni drobnych nerovnosti, previdatelnost na hranici adheze. Nevyhodou je o neco vyssi cena (1200,–), nutnost dofukovani (latex duse), vyssi hmotnost – 460g oproti Tufo Dry, ktere ma 370g (oba udaje dle vyrobce).

      0 0
    • Pijer  

      Zeptám se tady, normálně lepím CX galdy lepidlem od Continentalu a teď budu lepit jeden pár nových karbonových Rovalů. Mám kupovat další lepidlo, deklarované přímo na karbon, nebo můžu sáhnout do stávající pixly v garáži? Kde může být problém, bude to méně držet, nebo to naopak bude držet tak, že jednou při sundavání staré galdy můžu poškodit ráfek?

      0 0
      • jecnak  

        Clovece to jsem nikdy neresil. Beru roky lepidlo od Vittorky a lepim galdy jen na karbon. CX galdy lep tak, ze na galusku aplikuj par vrstev lepidla a mezi nimi nech casovou prodlevu na zaschnuti. Pak az lep na rafek. Silnicni galdy lepim jednou vrstvou a druhy den vyrazim. I tak je pak servani z rafku otazkou dost velke sily.

        Kazdopadne poskodit karbon muzes pri sundavani i pri pouziti Tufo pasky. Proste casem po tech narazech se nejaka mista poskodi a pak s lepidlem/paskou veznes i kousicek karbonu. Nic dramatickeho a nic, co by bylo treba resit. Stare lepidlo na rafku nechavam, jen obrousim prebytky.

        0 0
        • Pijer  

          Díky, dělám to stejně a i nějaké bazarové karbony jsem tím na lehce očištěné lepidlo nalepil.

          Jen jsem si nějakou svojí botou nechtěl zničit fungl nové, ne úplně levné ráfky.

          0 0
    • Cavendish  

      Mám doma stejné lepidlo od Conti. Lepím s tím silniční i CX galdy na alu i karbon ráfek. Nikdy jsem neměl problém. Z karbon ráfku to šlo sundat o trochu lépe než z alu. Takže bych řekl, že to riziko poškození bude paradoxně menší.

      0 0
      • Pijer  

        Díky, jsem rád, že mi bude doma zabírat místo jen ta jedna pixla ;-)

        0 0
    • Cavendish  

      Honem doplnit zásoby

      Dokud je to na skladu

      Já mám smolík, na Ebay jsem za 800 vydražil pár nových Vittoria Cross EVO XG 34mm…Latex, 320TPI, Aramid, snad budou za něco stát.

      0 0
    • Mark-H14  

      Ahojte,

      prosím jaká byste doporučili karbonová, galusková, disc kola na cyklokros? Cena +/-15.000,– Kč

      Dají se použít Equatory? U Disc verze používají dokonce Sapim CX Ray 24/24

      https://equator-cycling.com/cz

      Slýchám na ně různé názory… jedni max. spokojeni, druzí nadávají…

      Děkuji předem za tipy a rady.

      0 0
      • Cavendish  

        Za 15 tisíc ti moc jiných možností nezbývá. Eq většinou řeší problém u ráfkových verzí. O problémech s diskovou verzí nic nevím. Max muže zazlobit ložisko. To ale vyměníš doma za 50–100Kč. Mě náboje PowerWay slouží na CX bez problémů. A to kolo myju wapkou.

        0 0
        • Mark-H14  

          Díky za reakci. Je jasné, že za 15 tis. to nebude žádná hitparáda, ale pro juniora na to jeho …

          Viděl jsem, že někdo vozí i Force, Spinolo, ale to může být jen sponzorská záležitost.

          Koupil bych i jeté, neřeší se brzná plocha, tak by to mohlo být také OK.

          0 0
          • Cavendish  

            Taky bych to tak viděl. Spinollo má stejné náboje jako Eq a Force je kvalitou taky plus mínus to samé.

            Já bych v diskové verzi neviděl problém a v klidem je koupil.

            0 0
      • gerrard  

        Kluk 55kg jezdi na nich jen silnicni zavody (rafkove, 38mm). Po kazde trefene dire je tam osma, jinak OK. Je to jak trabant – potesi, ale nenadchne.

        0 0
    • Cavendish  

      Zdrávas, za litr jsem sehnal tenhle pár CX galusek Dugast Typhon 32. Na pár místech je lehce odlepená krycí páska. Stačí přilepit zpět? Bo ji mám radši setrvat a nalepit to na hulváta. Jinak vzorek ještě moc pěknej. Na špuntech jsou ještě vidět čárky a křižky. Imho moc najeto nemají.

      0 0
      • jecnak  

        Kryci paska je to nejmensi. Bocnice maji odlepenou aquastop vrstvu. S tim se ti bocnice celkem brzo rozpadne. Kryci pasku staci nalepit stejnym lepidlem jak galusku. Teoreticky je tam hlavne proto, aby jsi nezakydal lepidlem sev, kdybys chtel galusku opravovat.

        0 0
        • Cavendish  

          Tak co radíš? Dá se původní vrstva nějak sundat, abych mohl nanést novou?

          0 0
          • jecnak  

            Prijde mi to na to, je nalepit jak jsou a pri prvnim problemu zahodit. Divim se, co vsechno se lidi odvazi prodavat.

            0 0
        • Pijer  

          Když jsi to tu zmínil, jak se vlastně správně starat o bočnice těch „lepších“ galusek? Jestli se nepletu, tak by se měly něčím potírat.

          0 0
          • Cavendish  

            No jak které. FMB jsou tuším impregnované už z výroby latexem? Nepletu se?

            0 0
          • Cavendish  

            Dugast konkrétně doporučuje Aquasure lepidlo.

            0 0
          • jecnak  

            Fmb maji impregnaci. Vittorky zas nejsou z bavlny. Dugast radi natrit Aquasure nebo cim.

            0 0
            • Pijer  

              Ta impregnace na FMB se nemusí něčím udržovat nebo opravovat?

              0 0
              • jecnak  

                Jsou to vsechno zavodni galusky – spotrebak. Pokud chces galusku, co dlouho vydrzi, tak Tufo. Jak oba vime, ma to svy ale.

                0 0
                • Pijer  

                  Jasně, je to spotřebák, ale tím že mají malý nájezd, tak bych je nerad vyhazoval jen kvůli tomu, že jsem něco zanedbal a nevěnoval jim pár minut času.

                  Pro Tufo hraje výkon/cena a možnost opravy tmelem je k nezaplacení, takže třeba na TBC sérii je to jasná volba......a možná tam na některém závodě ke slovu přijdou i bezduše ;-)

                  0 0
          • Mark-H14  

            Jak jsou na tom Challange? Někde jsem četl, že se světlá bočnice nemusí ničím impregnovat/na­tírat… ???

            0 0
    • Mark-H14  

      Prosím, dá se použít mlíko do cyklokrosové galusky Challenge? Pokud ano jaké? Děkuji moc za info.

      0 0
      • Petr Ch  

        Ano dá. Nejvíce se mi osvědčilo a stále používám mléko Schwalbe Doc-Blue. Nědělej si ale moc ideály, protože se defekt po čase v tom samém místě obnoví. Pokud chceš i po defektu galusku dál plnohodnotně používat, musíš přejít na ty od Tufa, to jsou v podstatě „bezdušáky“ (mají zavulkanizova­nou duši).

        0 0
        • jecnak  

          Nebo dusi vymenit.

          0 0
        • Cavendish  

          Doc-Blue je přebalený NoStans :) Proto taky funguje. Na zavulkanizovanou duši Tufo mě to funguje doteď a to už je par měsíců díra zaslepená. Teď vozím Vittoria s latexem a děsím se defektů. Rozpárat s lepič ještě dobrý. Ale měnit celou duši jako to udělal jecnak, to si neumím představit.

          0 0
      • Pijer  

        Já na doporučení použil Finish Line a zatím to drží.

        0 0
    • Mark-H14  

      Kluci, uměli byste mi ještě poradit…???

      1. Čím nejlépe sundat staré lepidlo (Vittoria) z karbon ráfku? Nahřívat fénem? Benzínový čistič asi moc nefunguje a ředidla se bojím.
      2. kterým lepidlem lepit?

      páska nepřichází v úvahu. Je to na CX, kde synek fouká 1,5. Pásku jsme měli právě teď a podařilo se mu v závodě zout obě galusky najednou. Dočetl jsem se, že je to právě kombinace nízkých tlaků v CX, vapky a pak už je to otázka času. To jsme bohužel nevěděli.

      Také jsem byl poučen, že musím použít stejné lepidlo jaké bylo před tím. I když to pečlivě odstraním a přejedu smirkem?

      Díky moc M.

      0 0
      • Pijer  

        Zase bych nutnost stejného lepidla nedémonizoval, ony jsou si dost podobná ;-) Strhnout lepidlo, co jde a pak napatlat novým. Používám žluté od Contíku.

        Já to lepím tak, že natřu ráfek jednou lepidlem a novou galdu dvakrát nebo třikrát, podle toho jak saje (pokaždé nechám zaschnout). Potom natřu podruhé ráfek a natáhnu galdu. Lehce přifouknu, srovnám a ještě přifouknu a nechám do druhého dne zaschnout. Možná jsem někde na začátku vlákna dával odkaz na návod.

        0 0
      • Cavendish  

        1)Mě na hliníkové ráfky dobře funguje akrylátové ředidlo. Karbonu by to podle mě uškodit nemělo. Jednou je to zapečený a hotovo ne?

        1. Já používal Schwalbe, to nebylo nic moc. Táhlo se s blbě se nanášelo. Teď mám Continental a to je dobrý. Vittoria je ale asi úplně to nejlepší co můžeš mít.

        Já jsem Schwalbe přetáhl lepidlem Conti a nic se nedělo. To mě přijde jako divný pravidlo.

        0 0
      • deekay  

        Luxusne mi na lepidla funguje „carogna remover“

        https://www.koloshop.cz/…Remover.html?…

        Napatlas, nechas pusobit a pak setres vyslednou hmotu hadrem a docistis acetonem.

        0 0
        • Cavendish  

          Hustý, to zní skoro jako zázrak.

          0 0
          • deekay  

            Naneseno plochym stetcem, chvili ponechano a vysledek viz foto. Vytvorilo to takovy zkrabately silikon, ktery jde normalne papirovm ubrouskem dat dolu a zbyde rafek bez lepidla.

            Jen bacha at to nenakydas na neco natreneho. Sundava to i barvu (me se povedlo z dilenske pumpy :D)

            0 0
            • Cavendish  

              :-O Miluju tě. Jdu objednávat!

              0 0
            • Cavendish  

              Tak sem si tenhle vynález taky koupil a dnes se rozhodl aplikovat na silné znečištěný ráfek. Dal sem tam dvě slabší vrstvy a po 2h to s tím ještě ani nehlo :(

              Moc silná vrstva lepidla? Málo odstraňovače?

              0 0
              • Cavendish  

                Takže od 10:30 žádná změna. Je to 6,5h a ani to s lepidlem nehlo. Nevím co dělám špatně :(

                0 0
                • deekay  

                  Pisou 2–12h. Dle typu mastiku. Kamosovy kola jsem minule delal taky nadvakrat. Taky to mel nikdy necisteny jen nasrany dalsi a dalsi vrstvy. Nevim ceho teda.

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Tohle je čistě Continental lepidlo, ale bude to už pěkných pár vrstev. Nechám to přes noc. Když nic, tak to setřu a zkusím znovu.

                    0 0
                    • deekay  

                      Mno tak mozna Conti jde blbe, protoze Vittorka ten magic mastik sel hned a origo mastik taky krasne. A to od kamose predpokladam ze bylo conti lepidlo protoze vypadalo jinak.

                      Nech to klidne dlouho, musi se to integrovat do toho lepidla. Mela by se ti z vrchni vrstvy zacit stavat takova medova konzistence. Nejhorsi co se muze stat, kdyz to nechas moc dlouho je, ze se Carogna integruje do lepidla a zase to cele ztuhne – tak naamzes znova no. Pokud je carogna jeste ve forme pasty cos ji vymackl z tuby a lepidlo pod ni furt tvrde, tak nech pusobit.

                      0 0
                      • Cavendish  

                        Nové lepidlo už bude Vittoria, tak snad to bude ok.

                        Jo, zatím si to zachovává takovou pastovou-gelovou konzistenci a jde to normálně utřít z lepidla, které je stále tvrdé.

                        Uvidíme zítra no.

                        0 0
                        • deekay  

                          Jo jeste to nech, ja nechal pres noc.

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Ok, díky. Případně to zkusím utřít, nějak násilně odebrat aspoň polovinu lepidla a nanesu to znovu

                            0 0
                          • Cavendish  

                            Koukal sem na web a hodně lidí tam uvádělo, že u Conti lepidla to chce 12–16h. Někdo dokonce uvedl 24h. Čištění pak bylo na 15 minut.

                            0 0
                            • deekay  

                              Tak vida :) Takze vydrz Prtka, vydrz.

                              0 0
                              • Cavendish  

                                Stejně se na to dostanu až zítra pozdě odpoledne. Takže to bude tak 30h :D

                                0 0
                            • Petr Ch  

                              Půjde to. Mám za rok používání vystopované, že čím více lepidla na ráfku, tím je lepší nechat pastu déle působit. Klidně celý den. A také jí tam nanést více. Na to, co vidím na tvém fotu, bych vymáčkl z tuby 15–20 mm pasty na každý úsek (ráfek 24 děr). Jak to pak začneš seškrabávat dolů, tak se nesnaž za každou cenu vše naráz odstranit. V některých případech je lepší čistit (nanášet) na dvakrát.

                              Ono úplně ideální je, když to člověk dělá poprvé, provést zkoušku jen na části ráfku a dívat se, co to dělá a (ne)potřebuje.

                              0 0
                              • Cavendish  

                                Po prvním nanesení mě toho přišlo málo. Raději sem dal další a teď je tam toho dost. Na fotce je vidět jen první vrstva.

                                0 0
                                • Petr Ch  

                                  Když jsem čistil první ráfek, též to nebylo úplně ideální. Ale na zaučení jeden stačí a pak je to již rutina.

                                  0 0
              • Cavendish  

                Tak ani 35h s tím nehlo. Možná to trochu změklo, ale to je asi tak vše. Dolů to nejde. Trochu sem stáhl tomu největší nánosy, narušil povrch lepidla a natáhl novou vrstvu odstraňovače. Zítra má to kouknu ale nedávám tomu moc nadějí.

                0 0
                • deekay  

                  Zajimavy, nekdy to slo blbe ale vzdy mi to slo. Asi mas spatnou karmu :D

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Tvl než to čistit, to snad radši koupím nový ráfek a přepletu to :D

                    Fakt nevím co je špatně no. Ale pár lidí si na to stěžovalo ve smyslu, že to nefunguje vůbec na žádný lepidlo. Tak mám asi smůlu no

                    0 0
                    • deekay  

                      tak si to chce asi umejt ruce :)

                      nevim co bych ti k tomu vic napsal, me to funguje

                      0 0
                      • Cavendish  

                        No nic, aceton, hadr a jedem…

                        0 0
                        • Petr Ch  

                          Je to divný. Silnou vrstvu oranžového Continentalu,po pěti galuskách, jsem s tím nadvakrát bez námahy sundal. Není pasta tři roky po záruce? Jakým nástrojem jsi to zkoušel odstraňovat?

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Datum spotřeby je 02/2022 a bylo to zakolkované. Tady je to taky cca po 5 galuskách. Mám na to plastovou škrabku SuperB, ale tak se vůbec nechytá. Jediný co, tak plochý šroubovák a chce to sílu.

                            0 0
                        • Cavendish  

                          Tak ani po další vrstvě a 15h to nic neudělalo. Vzal sem hadr a aceton a výsledek je na fotce. Práce na 20 minut.

                          Druhý ráfek sem očistil tak na 80% a ty malé zbytky pro zajímavost natřel tím odstraňovačem. Jestli to nepohne ani s tou trochu co tam zbyla, tak je to šunt. Nebo minimálně na lepidlo Continental nefunguje.

                          0 0
                          • deekay  

                            Sunt to neni, protoze minimalne Vittorie odstranuje obe a Petrovi Ch i conti lepidlo. (A to co sem ja daval pryc nedavno bylo imho taky conti). Takze fakt nevim.

                            0 0
                            • Cavendish  

                              To co zbylo dávám do šuplíku a někdy v budoucnu zkusím sundat Vittoria lepidlo na které sem teď přešel. Zatím velký zklamání, snad to bude lepší s jiným lepidlem.

                              0 0
                              • deekay  

                                Tak to se ti moc omlouvam ze jsem ti doporucil neco co te zklamalo, priste se to nestane :D

                                0 0
                                • Cavendish  

                                  Už je dost možná pozdě. Básníš tu o Gatorskinech a já bych je asi rád zkusil :D

                                  0 0
                                  • deekay  

                                    Ale tak nebasnim, jsou levne, docela odolne, nejedou :D

                                    0 0
                                    • Cavendish  

                                      Nejedou ani Tufo S33 a vozím je. A nic moc nevydrží. Chce to něco betálnýho

                                      0 0
                                      • deekay  

                                        A ja mel za to, ze tufo vydrzi vse.

                                        0 0
                                        • Cavendish  

                                          Ty S33 jsou základ pro trénink no. Maji jen 90/60TPI a koupil sem je jako DA za 300kus. Hi-Cabon asi vydrží výrazně více.

                                          0 0
                                      • JFtryall  

                                        Ja bych spis zahodil galdy obecne. :-))

                                        0 0
                                        • deekay  

                                          Tak je zahod a nech ostatni at si jezdi na cem chtej ;) Me se na tom na silnici jezdi nejlip.

                                          0 0
                                        • Pijer  

                                          Bude následovat debata o tom, jak báječné jsou na cyklokros bezduše s insertama? ;-)

                                          0 0
                                          • Cavendish  

                                            Nestraš :)

                                            0 0
                                          • deekay  

                                            Ne, bude nasledovat debata o tom jak je cyklokros absolutne zbytecna disciplina se zbytecnyma omezenima a je nezazivna, protoze tam musi behat, zatimco kdyby meli 29er s beranama, tak to muzou jezdit… to uz jsme tu meli, ze :D

                                            0 0
                                          • JFtryall  

                                            Yess, galdy bohuzel umrou. :-( A az prestane cx jezdit ta svata trojice, tak pomalu umre taky. Kdyz nebude progres v tratich nebo vetsi prachy, tak vsichni radsi pojedou na soustredeni do tepla.

                                            0 0
                                            • jecnak  

                                              Stejně jako neumřely falcový pláště, tak galdy zůstanou ještě dlouho. Možná ještě ubyde výrobců, ale kvalitu jízdy (pohodlí + valivý odpor) na galusce s hedvábnou konstrukcí a s latexovou duší a běhounem lepeným až na nafouklou galdu zatím nic nepředčilo.

                                              0 0
                                              • JFtryall  

                                                Zkusil bych bezdusovy Veloflex 28mm. ;-) Taky mam rad feeling galusek, ale kdyz jsem v realu videl o kolik je rychlejsi bezdusovy Conti, nez Vittorka Corsa, tak uz nikdy. :-)

                                                0 0
                                                • jecnak  

                                                  V realu podle wattmetru je to 00 nic. Navic v rychlostech neodpovidacich hobby jezdcum.

                                                  0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Delali jsme si testy ve sjezdech a ten rozdil byl neuveritelna propast, neveril bych tomu, kdybych si to nezkusil. Kolega mel predtim stejne kombo na Vittorkach a po prestupu na bezduse byl uplne jinde i na nizsim rafku, jine upravy ani obleceni se nemenilo. Predtim to bylo srovnatelne rychlostne. Fakt neskutecny rozdil.

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Realne testy ukazuji ale neco jineho. Vzi treba posledni test Jana Heineho ve Bicyclequaterly, kde to nejen ze porovnaval v sirsim spektru plastu/galusek, ale prohnal i statistickou analyzou.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Realnejsi to byt nemuze. :-) A i kdyby to platilo jen pro sjezd bez slapani- coz je zvlastni, tak by se to bohate vyplatilo. Ten rozdil je fakt velky, neveril bych tomu kdybych to opakovane nezkusil. Galdy jsou uz bohuzel odsouzene pro fajnsmekry a zbytky profiku. Tem ale az nakaze team, tak svorne prejdou. :-)

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Test ve sjezdu :))) to je trochu úsměvný posuzovat gumu podle toho jak jede z kopce. Tam se uplatňuje daleko víc věci než odpor galusky.

                                                    Nevěřím tomu, že galda na vysokým ráfku je o citelně pomalejší než bezdušák na nízkém.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    No tak never, ale ja mam za sebou tisice testu a intervalu, takze se muzu smat spis ja. :-)) Na rovine tohle nejsem schopen presne zmerit, aby z toho vypadl nejaky uchopitelny vysledek. Rozdil ve sjezdu je signifikantni, krasne opakovatelny a naprosto perfektne zapada do realneho vyuziti a progresu, ktery bezduse prinasi oproti galde. Takze bych ti doporucoval to zkusit sam, nez tady rozvijet teorie co by kdyby. :-)

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    A nebylo by lepší to změřit na 50km okruhu s jedním párem kol na galdách a pak s druhým na bezduších? Samozřejmě cca stejné záplety. Pak porovnat watty a podobně. To mě přijde daleko víc vypovídající hodnota.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    No bylo, ale nejdou udrzet stejne podminky, takze max na draze nebo kratsim useku. Na tom sjezdu je ten rozdil fakt propast, nikdy bych tomu neveril, ze je to mozne. Ale mam to overeno nekolikrat.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Nojo, jenže sjezd jen pár procent z jízdy. Proto říkám, že hodnotit to na základě jízdy z kopce, kde větší roli hraje aero a váha jezdce je blbost.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    No a ted si vezmi, ze kolega je lehci, nemel aero silnici ani aero hadry, nizsi kola a za kilometrovej sjezd mi dal 10 vterin, ze jsem cumel jak puk, kdyz predtim na galdach zaostaval. Ono i tohle pak dava veci trosku do kontextu na TDF kdy dost lidi zvlastne odpadne v netechnickem sjezdu.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Tohle doufam neni ten exaktni test ;)

                                                    na TDF odpadali galuskari za bezdusakarema?

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Exaktni neni, neni v laborce s bilejma plastema. :-)) Ale o realite mi rekne opravdu dost, kdyz ho opakuju s 2 jezdci, kteri udelali stejny prechod a ja jsem ho neudelal a najednou vyrazne ztracim pri opakovanych testech. Kde je potom zakopany pes? :-)) Hodne by mi pomohlo kdybyste to odhalili, jestli to treba nebylo chybejicim multiklicem v kapse. Pri zavodech je to casto k videni, ze nekteri jezdci vyrazne ztraci na rovnych pasazich ve sjezdech a castecne to muze byt zpusobene i timhle, protoze i nekteri hodne lehci borci jedou hroznou kudlu tam, kde by se to uplne necekalo. A kdyz vidim ten rozdil mezi bezdusi a galdou, tak by to do sebe zapadalo. Ale to beru s rezervou, jako neoverenou zalezitost. Ale rozdil mezi Conti 5000TL a Corsou je minimalne v rychlem sjezdu propast, to je proste fakt.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Aha, takze exaktni test se musi provadet v laborce s bilyma plastema. Zvlastni predstavy mas. Muzes mi prosim rict, jake je tvoje zamestnani, nebo obor? Docela by me to zajimalo.

                                                    Mohl bys taky treba napsat celkove parametry. Jaky zhruba prumerny sklon, resp jakych rychlosti jste dosahovali.Taky z jakych zapletenych kol a jakych tlaku na jaka kola a jake tlaky presli ti dva, co tak zazracne zrychlili. Predpokladam, ze vse ostatni zustava. Bez toho se bude tezko odhalovat, kdyz si ve nechavas pro sebe…

                                                    Taky bych rad kdybys teda vytipl konkretni okamziky kdy kdo komu ujel, abychom si mohli dohledat, co treba v dane etape jel za kola a obuti. A aby to tedy nebyl jen prazdny vykrik do tmy.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Obdoba tveho testu:

                                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                                    Co z toho vyplyva? Zavodnici by meli hodne rychle zacit jist, protoze vyzrany typek je ve sjezdu bez slapani vyrazne rychlejsi a navic je skoro jedno na jakych gumach jede.

                                                    0 0
                                                • deekay  

                                                  Ne kazdy ma potrebu honit si ego a vteriny ;)

                                                  To je jak u aut honeni se za nejlepsim casem na nordschleife… nesmysl

                                                  0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Jasny, ale ja mel dojem, ze prave o rychlost a schopnosti jde. :-) pokud je to spis pocitovka, tak pohoda.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Tak tys zacal vykrikem , ze bys zhodil galdy obecne. Ja jsem za ne rad.

                                                    Ono bys spis mel oslovit pro tour teamy, co resi marginal gains, jako treba Ineos s dotazem proc ten archaismus vubec jeste vozi? Prijde mi, ze uz by davno muselo byt plno bezdusaku. Tim spis, ze to neni jako u kotoucovek, kde byly zakazane.

                                                    Ja vim, ze mnohem lepe zajedu, kdyz se dobre vyspim, nez kdyz mam o 5w rychlejsi gumy :) takze pro me je treba lepsi investice do matrace :D To kdyz uz to vezmeme ad absurdum.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Jenže třeba jejich galusky Continental Competition nejsou ty samé co pro nás obyčejné lidi. Ty jejich mají 260g a TPI nemají 3×180 ale 3×270. Takže ono to není v ProTour tak jednoduchý.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Ano a maji latex duse misto butylu. Nicmene tady se vykrikovalo, ze by se galdy mely zahodit…

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Na CX stejně nikdy nic lepšího nebude a v ProTour se to zatím taky moc nešíří. Naopak, někdo snad vozil pláště s dušemi.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    No protoze to je nejrychlejsi, komplet Spesl to jede, jen obcas davaji bezduse. Osobne tomu moc nerozumim, prijde mi to jako velky riziko vzhledem k uniku tlaku pri defektu, nechapu proc ty Rovaly nejsou bezdusove. Nekdy bych chtel zkusit casovkarske pneu s Tubolitem, ale nemam to aktualne na co dat. To by melo byt nejlehci a srovnatelne rychle s latexem. A pri defektu bezpecnejsi. Ale bezduse a optimalizace rafek-pneu jsou jednoznacne cesta i pro masy. Viz Enve a spol.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Tak ze je to cesta pro masy to je jednoznacne. Zatim se vyrobcum ale moc nedari konzistence. A enve bych sem vubec netahal, co se tyka rafku specialne, tak jsou to dobry mrdalove…

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Kez by byl kazdy takovy mrdal. :-)) Kazdopadne Enve pro chude- Nextie, rozhodne neni spatnou alternativou. Dulezite je, aby to makalo ok a umoznilo zlepseni jezdce bez velkych servisnich zasahu a snadne opravitelnosti v rozumne cene. A tam je bezdus kral. Je neuveritelny, co snesou ty gravel komba, co pouzivam. Z toho mam radost.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Bohuzel tvoje prani je dnes v cyklobyznysu skoro realita…

                                                    Radeji bych vzal Nextie, nez Enve…

                                                    Zlepseni jezdce nejvic umozni trenink :D To je priserna veta cos napsal, hodna marketingovyho pracovnika…

                                                    U silnice z toho pohledu, ale pak je jednoznacnym kralem stary dobry plast s dusi. A s latexkou si proti bezdusaku ani nejak valivym odporem nepohorsi.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Na bezdus se nemusi v podstate sahat a je odolnejsi vuci defektu, nez latex. A dokonce i mene utika- i kdyz zalezi na konkretnim modelu. A hodne jich drzi i bez tmelu, coz je plus. Plast s butylem je za me mrtva vec, takze jen latex nebo plastovy ultralight duse, kdyz ne bezduse. A galdy jsou zalezitost pro nadsence nebo jako lowbudget nizka vaha na rafkovou silnici. Na kotouce k tomu neni duvod, ale rafkovy jsou uz stejne KO. Ale zaplatpanbuh, ze jsem praktik a ne marketak. :-D

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Jsi mozna praktik, ale jen ze sveho omezeneho pohledu ;) Uvedom si ,ze na kole jezdi mnohem vic lidi nez ty a naopak lidi jako jsi ty, ktery resi marginal gains aby mohli dojet na bedne na nakym lokalnim zavode je absolutni mensina.

                                                    Jinak ze na bezdus se nemusi sahat je absolutni kec a picovina. Asi jako ze se nemusi sahat na kotoucovky a staci menit desky :)). Naopak oproti CX (A to ji pouzivam uz jen jako silnici do bordelu) je silnicka na rafkovkach a galdach to kolo, ktery seberu ze stojanu a muzu jet, pac na to neni potreba sahnout.

                                                    Je jasne, ze pro mainstream bude bezdus go-to, stejne jako kotouce, o tom se nikdo nepre. Stejne jako v automotive je dneska kazda jebka hybridni, s odtazitym ovladanim a milionem debilnich asistentu. Jenze to se nejdriv vyrobci musi naucit ty dane veci vyrobit tak, aby to bylo spolehlive, pouzitelne a prijemne k uzivani. A to uz bezdusi i u kotoucovek na silnici jeste nakou chvili potrva.

                                                    U bezdusi je potreba vyrazne zlepsit/standar­dizovat spoj rafek, guma a zprisnit vyrobni tolerance/vystupni kontrolu. Dale pak primarne vyvijet uz gumy jako bezdusove (nekdo uz ano), ne ze to vychazi z dusove verze a je jen opatreno dalsi navulkanizovanou vrstvou unitr.

                                                    Dalsi vec je, ze diky ruzne sirce rafku se pak dana guma chova diametralne jinak. U galdy to mas vicemene konzistentni, furt je to „hadice“ o zhruba kruhovem prurezu. Coz je i jeden z duvodu, proc z plastu jsem nemel nikdy ten fajn pocit jak z galdy a proc je minimalne na jednom kole budu mit dokud to pujde.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Galdy s latexem musis dofukovat pokazde. To fakt neni vezmes a jedes. Chovani na ruznych rafcich se taky lisi, i kdyz ne tolik jako na plastich. No prave to nevidim z omezeno pohledu. Rafky konci a s tim v podstate konci i galdy pro drtivou vetsinu uzivatelu i hobby zavodniku. Chvili se to bude jeste doprodavat, ale za chvili se i tradicni vyrobci galusek budou vrhat na bezduse, protoze ten potencial trhu je uplne jinde. Viz Tufo, ktery to konecne pochopilo a vystrelilo je to na jiny level. Ted to stejne nastane i treba u Dugastu, ktery koupila Vittorka. Udelaji svuj top casing, ale nabidku gald budou cim dal vic orezavat.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Dofukuju pokazde pred jizdou naprosto vsechno. Duse, bezduse, galdy. Takze tam je to stejne pro vsechny systemy a neni rozdil.

                                                    Mluvime zjevne kazdy o voze a koze. Kdyz pisu o omezenem pohledu mam namysli tvuj pristup ze hlavne, ze je to rychlejsi abych byl prvni, ktery tu vsude prezentujes. Jsou lidi co ejzdi na kole pro zabavu. A je jich vice nez „zavodniku“.

                                                    A nebyla to reakce na to jestli konci galdy nebo ne, ale jesli jsou bezduse to prave pro bezneho uzivatele. Ja tvrdim ze ne, protoze tam stale na silnici vyhrava plast s dusi a to butylovou protoze beznymu uzivateli je 5w uplne uprdele. Takze prosim priste neprekrucovat.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    No vsak ano, ale prave diky tomu galdy pomalu konci, protoze „zavodnici“ budou postupne prechazet na bezdus nebo nejakou kombinaci latexu nebo Tubolita. Konec rafkovych brzd tohle jen zrychli a posledni faze bude ta, ze vyrobci prestanou delat galuskove rafky(poptavka je uz ted minimalni) pro mainstream a zustanou jen spicky nabidky pro par poslednich geeku, kterym dela dobre jizda na galuskach i kdyz realne je to fakt jen pocit. :-))

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Reálně to není pocit. Galuska má prostě jedinečné jízdní vlastnosti, které u bezduší nejsou.

                                                    Je to o konstrukci gumy, ne o pocitu!

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    V cem ta jedinecnost tedy presne spociva. Proti bezdusim pomalejsi, drazsi, montaz zlo, pohodlnejsi nejsou, vic trakce nemaji, hazi. Bezpecnost mozna.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    pomalejsi – ano

                                                    drazsi – ano

                                                    montaz – plast s dusi je rychlejsi, bezdusak s mlikem mozna nastejno

                                                    pohodlnejsi – definuj jak se zmeri pohodli?

                                                    vice trakce – stejna guma – corsa plastova a corsa tubular, tak galda ma konzistentnejsi trakci mezi primym smerem a naklonem a nejsem sam kdo to tvrdi

                                                    hazi – jak ktera, uplne stejne jako plaste

                                                    takze zase sis tu neco vycucal na podporu sveho tvrzeni bez uvedeni konkretnich srovnani

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Mam srovnani Corsy galdy, Veloflex galdy, Tufo Pulse a Elite Ride gald, Pirelli bezdusi, Conti bezdusi, Tufo bezdusi a naprosto v nicem nema galuska navrch, max ta bezpecnost. Je potreba proste vyvracet stare myty, jinak se to nehne. Definice pohodli je individualni, spis bych definoval efektivitu na ruznem druhu povrchu. A bezduse jsou velmi efektivni a v zadnem pripade na galdu neztraci, spis naopak.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    O valivem odporu/efektivite se nikdo nepre. To uz jsem psal xkrat a presto to bdue neustale omilat.

                                                    A jestli ma lepsi jizdni vlastnosti stejna, stejne siroka (realne) galda vs bezdusak oba nafoukane na stejny tire drop, to bych rad videl nejaky test, potazmo metodiku sestavenou jak to vyhodnotit.

                                                    A pokud jde o subjektivni pocity, nebo o to jak rychle zajedes nejake sve segmenty, tak ja jsem lepsi na galdach, protoze z nich mam lepsi pocit a vice se odvazim. Sice daji trochu vic vedet po cem clovek jede, ale zase takovym utlumenym zpusobem. Stejny bezdusak ma rychlejsi rebound, malinko vice zehli ale mam z nej odtazitejsi pocit.

                                                    Pokud nekdo da dohromady nejake testovani, tak jsem vsema deseti pro, ale musi to mit hlavu a patu.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Vubec nevim, proc tohle opet zminujes? Nikdo se nepre, ze to tak nebude. Cely problem je v tom, ze se sem naseres, napises, ze bys galdy vyhodil a vlastne sem pises naprosto zbytecne veci, ktere nemaji v tomhle vlakne absolutne zadnou relevanci. Na realne dotazy ohledne tveho „testu“ jsi taky neodpovedel. Takze bud jsi natvrdly, nebo prudic, nebo kombinace. Tipuju na kombinaci, co si navic ma jen potrebu honit si tu ego, bez nejake pridane hodnoty.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Pridana hodnota je uvedomit si, ze je blbost investovat do gald a necekat na konec, ktery prichazi. Popsal jsem test, ktery se da kdykoliv opakovat a dokazuje velky rozdil mezi pouzitim galusky a bezduse, ktera je proste realne lepsi ve vsem. Urazky mi nevadi, jsem docela zvyklej a na realite to nic nemeni. :-)

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Myslim ze davno ojedu hodne paru galusek a zapletu, mozna i ram praskne, nez nastane ta doba. S timhle pristupem bych si nikdy neporidil nic a vzdy jen cekal kdy prijde dalsi standard.

                                                    Videl jsi video, co jsem odkazoval – stejny test jako ty a zaver z toho by byl ze je realne lepsi bejt tlustej a jezdit na zubatych gravel gumach :)

                                                    Rozhodne to nemela byt urazka, myslim ze spis prave ta realita na ktere se nic nemeni, vid? Proc jinak bys lezl do tohodle vlakna?

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Nejlepsi je byt v kondici, mit zkusenosti, techniku a jezdit na tom, co je v danou chvili nejlepsi volba. A idealne se odprostit od vlastnich pocitu, ze mi neco prijde rychlejsi tady a tam. :-)

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Vidis a dle meho je ejlepsi je si to uzivat a mit z toho radost. A necpat vlastni zebricek hodnot ostatnim ;)

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    A co teprve, kdyz to jeste jede. :-))

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    BRZ nebo Golf R? ;)

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Nechci se do toho motat, ale :-) galdy jsem kdysi vozil na CX, ale zpětně už těžko srovnám, jsem hobík, tak mi vyhovují bezdušáky, ale možná se trochu zapomíná na jednu věc, která se promítne do chování kola a to je konstrukce ráfku, protože vždycky byly gal. ráfky tužší, prostě to bylo cítit, když člověk sedl potom na plášťová kola…chování v zatáčkách, při nástupech…nevím ale jak to je teď v době carbon ráfků.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Dneska to uz neni tema, driv to tak platilo.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Tak tedy berte můj příspěvek jako retro vzpomínku :-)

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    Nemyslím si, že by se blížil konec galusek – minimálně v závodním cyklokrosu ne…

                                                    1 0
                                                  • JFtryall  

                                                    CX galusek se proda zanedbatelne mnozstvi. Navic budou rust ceny.

                                                    0 0
                                                  • Pijer  

                                                    Tak ses procvičil ve slohu o galuskách obecně, nicméně v současné době pro závodní cyklokros pořád není lepší varianta. A jestli o ní víš, tak je nejvyšší čas, aby jsi to ty kluky belgický naučil a stal se slavným.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Radsi bych jim najel rychlejsi lajny, aby nemuseli tolik behat. :-)) CX galda je neco jako pneu pro MotoGP, vydrzi to par kol, drahy jak das, v normalni realite nevyuzitelne a je s tim dost prace. V XC, Gravelu i silnici uz ale nastesti vi, ze kdyz nebudou prodavat veci, ktery vyuzije i normalni zakaznik, ze to nikam nepovede a zustane to naprosta okrajovka. Takhle se ziskaji penize na vyvoj a tezi z toho cela scena a jde to vpred. U Panaraceru, Tufa, Vittorky, Pirelli atd atd je to jasne videt, jak je vystrelilo mit v portfoliu dobry bezduse.

                                                    Btw. stacilo by aby Conti udelalo Pidcockovi prototyp na cx bezduse s vlozkama a on na tom vyhral MS. To by se zacaly dit veci mezi tradicionalis­tama. :-D

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Tak zatim ta scena dokazala ze jde sice vpred, ale milovymi kroky do totalni ******. Inovace sice fajn, ale provedeni vazne, prijde mi ze misto inzernyru a konstrukteru vyvijej ty veci lidi jejichz nejvic highend program je MS Visio.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Jenže CX je právě o kombinaci běh + kolo. Nalajnovat jim tratě super rychlé tratě s jedinou stopou, jako na XC MTB, by bylo těžce o ničem.

                                                    Já nevím, ale já mám na obyčejný vyjížďky špičkový galusky Dugast Typhon. Najel sem na nich 1000km a vzorek tam je ještě na dalších 200–300km. A stojí mě to za to, protože tohle prostě chceš! Ten cit a možnost absurdně nízkého tlaku je boží. Při troše štěstí je koupíš kolem 60 Euro.

                                                    Když se honíš za bednama a frajeříš, tak si voz co chceš. Ale já si chci jízdu užít a vím, že na CX si to užiju jedině na galuskách

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Tak pro pocit a takovy self flex je to urcite dobra volba to bez diskuze. :-)

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Ty seš marnej :) Máš svoji pravdu a přes to nejede vlak

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Bez argumentu to holt nejde no. Argument- muj pocit, nic neni vic, prijde mi to tak, myslim ze to tak je, nic to nenahradi- dneska uz bohuzel neobstoji.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Jenze ty si vytvoris argument jen pro svuj zebricek hodnot. Nejsi schopen, nebo ochoten pochopit, ze jsou lidi, co to maji jinak. A vyjma valiveho odporu, ktery nikdo nepopira jsi tu zatim zadny argument nepredvedl. Jen vlastni tvrzeni, protoze jsi presvedcen o tom ze kdyz zajedes nekde bednu, mas automaticky prehled a schopnosti analyzovat i technicke veci…

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Jo takze technicke veci se analyzuji vyhradne pocitem jo? Zajimavy novinky. Argumenty jsou zcela jasne- jednodussi montaz, odolnost, nizsi valivy odpor, cena, dostupnost, standart do budoucna. Na to uplne nemusis jezdit bedny, ale je to prijemny bonus. :-)

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    To jsem napsal kde? Zase nikde. Zase jen meles.

                                                    Kdyz ale operujes nejakym testem, mel bys byt schopen publikovat parametry a detaily toho testu. A taky z toho bych schopen udelat nejaky technicky zaver.

                                                    A ty argumenty zase tak jasne nejsou.

                                                    jednodussi montaz – pokud lepis na lepidlo ano, na pasku mam rychleji galdu. A cisteji.

                                                    odolnost – konkretni modely ktere srovnavas?

                                                    valivy odpor – ponekolikate…to uz jsme asi probrali ne? :) Jediny relevantni argument

                                                    cena – oboji si muzes koupit levne i drahe. TLR corsy trebas nejsou realne na trhu o moc levnejsi nez galdy.

                                                    dostupnost, standard do budoucna – to me opravdu TED vubec nezajima a v tehle debate neni vubec relevantni argument.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Jasny, ale ty mas nejake svoje preference, ktere jsou specificke a prijde ti to pro tebe tak nejlepsi. To je v pohode, ale pak se branis realite toho, ze proste galda je aktualne uz dost specificka vec a rozhodne neprinasi vyhody proti dobe rekneme pred 5–10 lety, kdyz bylo spoustu technologii v zacatku a rafkove brzdy byly standart. Ted je situace diametralne odlisna, rafkove brzdy maji utrum a stejne to dopadne i s galuskama. Protoze postupne drtiva vetsina zjisti, ze proste ty vyhody jsou pryc a zustane to pouze pro velmi omezene pouziti na draze a teda behani po loukach s kolem na rameni.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Ne, to je prave to cos nepochopil. A myslim ze jsem jasne napsal ze chapu, ze budoucnost jsou bezduse, stejne jako kotoucovky a stejne tak jako ze drtivou vetsinu budou tvorit elektrokola…

                                                    Me jen sere, kdyz sem nekdo vlitne a zacne vykrikovat ze by zahodil galdy. Nasledne tu uvede naky svuj test a ze kdo neveri ma si to zkusit. Neodpovi na dotazovane parametry, abych si to mohl overit, resp zmerit jakeho rozdilnu dosahnu ja. A pak tu zacne argumentovat o veci, ktera v tomhle vlakne je uplne OT a nasledne se opet navazet do sportovni discipliny jen proto, ze on vyznava neco jineho. ve stylu – naco serm, kdyz mame pistole?

                                                    sorry ale tohle je dle me proste ubohe

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    +1

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Tak jestli nepoznas nadsazku a beres to osobne, tak je to taky tezke. Jinak rozdil mezi tim kombem, ktere jsme testovali tj. Vittorka Corsa 25mm na Equatoru s Powerway vs. Vittorka Corsa 25mm na Idea 50mm a Powerway vs. 2× kola z Aliku na Novatecu a Bitexu s 35mm vyskou a Conti 5000TL sirka realne 26,5mm. Tlaky 7,5 galdy a 5,5 Conti. Rozdil byl na kilometrovem useku kolem 50 metru bez slapani a opakovali jsme to nekolikrat, rychlosti kolem 50–60, bez super tuck a aero posedu. A kdybych nemel vedle sebe stejne kolo, ktere predtim melo galdy a ted bezduse, tak bych nikdy neveril, ze to je mozne. Neco jsem uz na kole videl a takovouhle propast jsem jeste nevidel a rozdil v nabach rozhodne tolik neudela, protoze Bitex nejde kdo vi jak lehce, kdyz neni rozkuchany.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Nadsazku bych pochopil kdyby nenasledovalo to tvoje urputne tahani si argumentu az z paty ;)

                                                    No mam totiz teoreticky moznost otestovat kotoucovou aero silnici na FFWD s Corsa galuskama a FFWD s Corsa bezdusema. Akorat galuskove rafky jsou 60mm, bezdusove tusim 45mm, jinak stejne zaplety. Zase by se tim mohla srovnat setrvacnost sestavy kola a ty pises ze ti udelal velky rozdil i 35mm vs 50mm rafek. Takze konzistentnejsi a podobnejsi setup, nez jsi mel ty. Tlak nastavim dle tire dropu.

                                                    A jeste navic to bude s jezdcem, co umi jezdit, abys pak nenapsal, ze to testoval nekdo bez techniky (ja) :)

                                                    Takze jen najit vhodny usek.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Technika neni treba.:-) Prave ja ten vysledek uplne nechapu, protoze cela kombinace hrala proti tubeless, ale vysledek dopadl mnohem lepe pro bezdus. Nekdy bych chtel delat vetsi testovani i s publikaci, ale aktualne mam jen gravel a tam uz silnicni pneu nedam. Takze jedine bych si musel pujcit dvoje kola.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    techniku jsem jen tak dodal, aby nebyly pak vymluvy. Pro bezdus hrala sirka pneu a nizsi tlak, specialne pokud byl hrubsi asfalt. Zbytek proti. Uvidime. Zkusim zmermomocnit kamose s tim setupem viz vyse. A pro prdel muzeme zmerit o kolik budu pomalejsi ja kdyz mam o vic jak 10kg mene, starou ne-aero silnici a obrnene gatorskiny (ktery budou valivym odporem nekde na urovni gravel plastu imho).

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Chystám už delší dobu totéž podle již vypracované a otestované metodiky. Pokud bys tomu chtěl obětovat jeden den, budu rád, když se přidáš. Mám možnosti přibrat ještě několi párů dalších kol, plášťů a galusek. Kdyžtak SZ.

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Promiň, ale měřit valivý odpor v rychlosti 50–60km/h, když v této rychlosti tvoří valivý odpor kolem 1% odporu soustavy, jaký to má smysl? To co jste „naměřili“ je totální hausnumero vhodné tak maximálně do generátoru náhodných čísel. Věřím, že jste měli dobrou myšlenku, ale je potřeba k tomu přistupovat s nějakým fyzikálním a statistickým know-how.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Ja vim, ale hausnumero je nahodna vec, tohle proste byla neuveritelne velka zmena, naprosto lehce opakovatelna. Nemam to nijak zpracovane a neni to cerne na bilem v excelu, ale vysledek pro me opravdu zajimavy, protoze jsem nikdy nic podobneho nevidel a fakt se mi nestava, abych byl necim takhle prekvapen, co se tyka jizdnich odporu. Testovani dam rad.

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Fakt není možné měřit veličinu, kterou postupem měření upozadíš na úroveň chyby měření. To je to, co se snažím říct. (Odpor vzduchu roste se čtvercem rychosti.)

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    To ja vim, ale nedokazu prijit na to, proc je ten rozdil takovy v te mire zrychleni bez slapani i kdyz uplne ten stejny jezdec ve stejnem obleceni a na jinem obuti takhle nezrychlil. :-) Wattak nepouziju a cda ma kolega horsi, diky ramenum, bezne jsem mu pri tech testech na stejnem obuti mirne ujizdel, zmena nastala az s bezdusema. To bych potreboval odhalit. S wattakem nekde na rovine nepocitam, ze ten rozdil bude zasadni a bude to vicemene sedet s merenim v laborce.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Kolik bar foukáš podle typu terénu v bar, trať rychlost a trať drncačka?

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Já? V zimě sem dával 18–20PSI, jinak kolem 25–30PSI. Sem poměrně těžký

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Jj, zkouším teď CX bezdušáky a zjišťuji, že při tlaku, kdy by to bylo fajn, to už nejde a v tenhle moment byla použitelná spíš galda. Ale nechci to tu plevelit.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Ja na nizkych tlakach na CX neustaly burping. Ale pravda nemel jsem zadne advanced vlozky do rafku, chvili jsem experimentoval se samo domo ale to stalo zahovno.

                                                    0 0
                                                  • Pijer  

                                                    On to tu někde psal i Ječňák – bez vložek se nedostaneš na tak nízký tlak, jaký potřebuješ, protože to často ufoukne bokem a s vložkou sice můžeš mít nižší tlak, ale nepomůžeš si, protože zase jedeš po té vložce a tím ti mizí ta hlavní výhoda – přilnavost při nízkém tlaku.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    No hlavne co jsem zkousel (na MTB teda) tak tam se nejelo po vlozce, ale kdyz jsem gumu propruzil, ze jsem do te vlozky narazil, tak to byl takovy debilni a neprijemny kopanec. Hrozne nekonzistentni chovani.

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Ono se to pak také chová dot nepředvídatelně, protože plášť se žvejká ještě přes tu vložku.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Plevelit? Sice neřešíš galusky, ale řešíš CX obutí. Takže u mě dobrý. Klidně se ptej.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Mám takovou endurance silničku směrem k CX, nebo lehčími gravelingu, tak jsem na zkoušku vzal CX Schwalbe 33mm X-one All All-Round. Nebyl jsem si jistý průchodností, tak proto tyhle pláště. Na silnici jedou fajn, jen jak je drncačka, tak to není moc pohodlný, ale s tím jsem počítal. Až je sjedu, tak dám o něco širší 38mm? Když dám tlak, aby byly pláště pohodlné, tak už se dost žvýkají, tak zatím zlak 2,7 a na zadním 3,2 bar.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    A jak byly včera šotolinové a písčité vesty mokré, tak jsem si uvědomil, jak krásně vedou a zabírají. Zadní se tedy sjíždí rychlostí blesku :-)

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Teď by to chtělo tak o půl baru níž no. Ale hold pláště jsou tím tlakem limitovány.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Přitom půl baru míň už musím v lese jezdit na šlechtice :-) ale neva, to je jen taková malá výtka.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    To chce druhý pár kol s galuskami :)))

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    :-))

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Testy s tubulitem už tu byli. Bylo o malinko rychlejší než lehká butyl. Latex byl o parník lepší ale jen o kousíček horší než bezduše.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Latex neni horsi/pomalajsi nez tubeless, to zalezi fakt na konkretnim kombu. Navic ty rozdily jsou v realu naprosto nemeritelne, z toho testu galda- tubeless jsem chtel poukazat na jasny rozdil v tech systemech. Bezdus mi prijde obecne nejlepsi reseni i kdyz pri pouziti v terenu je tech vyhod vic.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Na silnici sem nikdy nějaké velké plus u bezduše neviděl. Mě osobně třeba tenhle systém vůbec na silnici nedává smysl a nejlepší kombo pro mě je latex duše s kvalitní plášť jako Veloflex Corsa.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Tak to mas stesti. Kazdopadne bezdus bude jednoznacne go to v pristich letech, uplne stejne jako u biku a gravelu. Jen ti puritani musi pochopit. Nebo se smotat po defektu. :-) A pak doufejme, ze prijde na radu dvouplacka.

                                                    0 0
                                                  • Pijer  

                                                    Ok, tak jsme si zablbli se silničními galuskami a vrátíme se k tématu galusek cyklokrosových ;-)

                                                    No a ten naťuknutý dvojtác vs. jednopkacka, tak se dost často divím, kolik lidí tvrdošíjně trvá na dvojtácu kvůli možnosti „rychle za zatáčkou založit a odletět“. Sám tomu moc nerozumím, ale tenhle názor není ojedinělý, včetně týmů z Belgie.

                                                    0 0
                                                  • deekay  

                                                    Na zavodni CX mi jednoznacne jednoplacka dava smysl. Narozdil od te silnice :) Ale ono te jednoplacce moc nenahrava. Nicmene pokud se ukaze ze 12s silnicni sady jsou na tom tak bidne jak bajkove, tak se moc nehneme,.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Smotat se při defektu? To se ti s galdou jaksi nestane no ;) Zato bezduše se svlíknout umí…

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    S normalni dusi ano, na bezdusi je skoro vyloucene mit takhle rychlej defekt. To musi dojit k destrukci rafku.

                                                    0 0
                              • Cavendish  

                                Budoucnost nastala. Včera večer sem nanesl vrstvu Carogny. Je tam jedna vrstva Vittoria mastiku a je relativně slabá. Ani se to nehlo. Jedu pro Aceton, na tenhle drahý krám už nemám nervy….

                                0 0
                                • Petr Ch  

                                  Nedávno jsem sundával silnou vrstvu Mastik'one, sice nadvakrát, ale šlo to. Jediné, co mě napadá, je, vymačkat celou tubu do nějakého druhého obalu a před použitím pěkně promíchat.

                                  0 0
                          • Petr Ch  

                            Stále mně vrtá hlavou, proč to nešlo. Nebyla první vrstva lepidla nanesena již před mnoha lety? Mně to pokaždé vytvoří takový efekt, jak je vidět na fotu výše od deekaye a pak to jde bez námahy škrabkou dolů. Osobně nedám na tento přípravek dopustit a určitě u něho zůstanu.

                            0 0
                            • Cavendish  

                              První vrstva tam šla pravděpodobně 02/2019. Od té doby nečištěno. Zřejmě to chce používat při každém přelepování na slabé čerstvé vrstvy lepidla. Mám ještě druhý pár kol a ten na tom bude velmi podobně :D

                              0 0
                              • deekay  

                                Hele ja fakt posledni co jsem ted sundaval pro kamose bylo X-vrstev pravdepoodobne conti lepidla. Ano, musel sem nadvakrat ale slo to. Jinak svoje kola uz lepim vyhradne na pasku (conti galdy na ni drzi) a je to mnohem rychlejsi a mene voser nez srani z bezdusakama co mam na CX.

                                0 0
                                • Cavendish  

                                  Já ti věřím, hodně lidí i v zahraničí to chválilo. Možná mám nějakou špatnou várku. Nebo toho dávám málo, nebo možná moc. Jen sem byl lehce nasranej, že Aceton za 100Kč udělal lepší práci než tohle za 400Kč :D

                                  Já na pásku zatím nenašel odvahu. To čistění potom musí být ještě větší pain ne?

                                  Ale co, na silnici mám pláště a na CX stejně galdy nemůžu lepit na pásku, tak co vlastně řeším.

                                  0 0
                                  • deekay  

                                    Tak acetonem sem to vzdy drhnul jak debil a vymrskal na to skoro celou pixlu. Navic to neni ani venku labuzo to cuchat.

                                    Po pasce necistim nic :) Maximalne, kdyz to chces mit fakt bez zbytecku lepidla, tak to tima cetonem pretahnes ale to je hned. Jako kdyz cistis lepdilo ze samolepky.

                                    0 0
        • Petr Ch  

          Tak jsem letos, po více jak 30 letech čištění benzínem a toluenem, přešel na tento přípravek. Vyzkoušený ho již mám na karbonu i hliníku. Odstraňoval jsem s ním jen lepidlo, lep po pásce – ne.

          Výhody: Funguje opravdu velmi dobře, práce s ním je bez námahy.

          Nevýhody: Bohužel odstraňuje i barvu a lak, proto je zapotřebí neustále kontrolovat boky ráfku.

          V návodu uvádějí, začít s odstraňováním po 2–12 hodinách, což odpovídá. Je to dle vrstvy lepidla. Pasta reaguje rychle, dá se i dřív, jak za dvě hod. Mně se nejvíc osvědčilo zbytky nestírat hadrem, ale seškrabávat kouskem plastu. Jde to velmi lehce. Na závěr vše důkladně vytírám tech. benzínem.

          Znovu opakuji: je zapotřebí hlídat, aby se pasta nedostala na barvu, nebo lak.

          0 0
          • deekay  

            jj s tou barvou jsem to psal v nasledujicim prispevku vyse. Taky nestiram hadrem ale spesl plastovou skrabkou na galusky.

            0 0
            • Petr Ch  

              Ani nevím, že je nějaká škrabka pro tento účel. Odkaz? V mém případě se jedná o kousek plastu š. cca 8mm, na kterém jsem smirkem vybrousil rádius, ve tvaru lože ráfku.

              Ještě se vrátím k samotnému odstraňovači. Osobně u něho již zůstanu a doporučuji ho. Jednak výborně funguje a není to tekutina, ale pasta. Tím pádem zůstává tam, kde byl nanesen. Akorát se musí dávat pozor, kam potom člověk sahá a odkládá vše, co přišlo do styku s pastou.

              0 0
              • deekay  

                Jo, existuje takova sada na galusky od super-B

                http://www.superbiketool.com/prod4.asp?…

                Jde to s tim fakt skvele.

                Urcite to delaji i jini vyrobci

                0 0
                • Cavendish  

                  Mám, nefunguje :) Lepidlo s tím nemáš šanci strhnout. Jen to tím žmouláš a roztaháš víc po ráfku

                  0 0
                  • deekay  

                    Bavime se ted o pouziti te Carogna Remover pasty, ze?

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Ne, já myslel tu škrabku. Ale teď přemýšlím, že jsem zjevně nepochopil k čemu to slouží :D

                      0 0
                      • deekay  

                        Ano, skrabku pro odstraneni nanesene pasty :) Jak pise vyse Petr, misto hadru se pouzije skrabka, on pouziva home-made, ja tu Super B a diky tvaru to jde krasne dolu.

                        0 0
                • Pijer  

                  Díky, netušil jsem, že něco takového existuje

                  0 0
                  • Petr Ch  

                    Já také ne. Koupil jsem ho na základě zmínky deekaye zde a vyšlo to.

                    0 0
                    • Petr Ch  

                      Korektura

                      Mám na mysli odstraňovač lepidla, ne tu škrabku.

                      0 0
    • Cavendish  

      Dugast Typhon 32. Podstupují momentálně rekonvalescenci. Stará vrstva Aquasure je skoro dole. Budu nanášet novou. Kostra je špinavá, ale vypadá dobře. Nová krycí páska je nachystaná. Před tím ale potřebuji toto zašít. Jakou nit by to chtělo? Nějaké doporučení? Díky

      0 0
      • jecnak  

        Zatim jsem vse sil nilonovou niti. Asi by sel i vlasec a nebo nejaka kevlarova pletenina.

        0 0
        • Cavendish  

          Mám doma rybářský vlasec 0,28mm. Je celkem pružný. To by možná šlo.

          0 0
    • Cavendish  

      Zdrávas, vy jenž vozíte na CX vysoké ráfky, poraďte. Má tady nějaký větší význam ten karbon vozit? Aero na CX nijak velkou roli nehraje. Je jasné že tuhost a odolnost je plus. Ale co vedení kola v blátě a písku? Je to lepí, horší? Mám doma plonkové náboje a možnost mít 50mm ráfky za 6500 pár. Díky

      0 0
      • jecnak  

        Hodne znat je sirka, ale vyska nevim, bral jsem vysoke spis kvuli tuhosti a aerodymanice, kdyz prezuju na hladke galusky a jezdim po silnici a sotkach.

        0 0
        • Cavendish  

          Mám na výběr 23 a 25mm. Takže 25mm je jasná volba. Ta gulda bude mít určitě lepší oporu a čekám, že by se výrazně zlepšila přilnavost a stabilita. Bylo by to na 20/24 drátů. Jezdec 80–50Kg. Dráty AeroComp + mosaz nipla a podložky.

          0 0
          • jecnak  

            Urcite 25. Nasadit a jezdit 33mm galusku na 19mm rafku a 25m rafku je hrozny rozdil – ve prospech 25 samozrejme. Na uzkem rafku se galuska zvyka do boku v zatackach pri trochu nizsim tlaku.

            24/24 dratu je na vyssi karbon rafek uplne dostacujici pro kohokoli.

            0 0
      • robb  

        Osobní zkušenost nemám, ale tvrdí se, že vyšší ráfky jsou právě lepší v blátě. Jelikož se tím blátem prořezává jen ten ráfek a už ne dráty, které by tě zpomalily. Jestli je to opravdu takový rozdíl nevím.

        0 0
      • JFtryall  

        Vyssi rafek lepe drzi stopu v bahne a pisku. Ale na hodne pomale a zamotane trate to moc vyhod nema.

        0 0
        • Cavendish  

          Mám doma 2 sady hliníkových kol. Na motanice bych se vzal nízký hliník 24/28drátů no. Je jasný, že tam karbon moc nepomůže. Jde mě spíš o tuhost a odolnost + lepší opora galusek. Aero a váhu neřeším.

          0 0
    • jecnak  

      Mate nekdo tip na sirsi galusky nez 33mm? Ne MTB. Nasel jsem jen od Dugastu 36mm.

      0 0
      • Cavendish  

        No Dugast dělá 34 a 36mm

        Já mám nějakou starší Vittorii Evo XG 34mm

        Clement/Donnely nemá něco širšího?

        0 0
      • Petr Ch  

        FMB dělá 34 mm. Na Airoo.cz mají hodně druhů a s velkými slevami.

        0 0
        • jecnak  

          Skladem jen 33mm. Asi bude snazsi zaměstnat nějaký plonkový náby a plášťový ráfky.

          0 0
          • Cavendish  

            No, přece jenom je v těch pláštích je ten výběr daleko větší. Hlavně 35mm. Tam je toho opravdu hodně.

            0 0
          • Petr Ch  

            Jednodušší to bude. Pravděpodobně je těch zde zmíněných 34 – 36 mm maximum, víc nikdo nedělá.

            0 0
      • Cavendish  

        Dospěl si k něčemu?

        Teď koukám na ebay a vidím toto https://www.ebay.com/…124055206129?…

        0 0
        • jecnak  

          Nechavam to plavat. Mozna neco upletu, kdyz se mi bude chtit, ale nijak me to zatim neomezuje. Uvidim, až přijde Shimano s novyma silničnima 2×12 sadama, tak pak stejně začnu uvažovat o celem novem kole.

          0 0
    • Cavendish  

      Zdarec borci,

      chci se zeptat. Vozíte vůbec někdy galusky s diamantovým vzorkem jako třeba Tufo Dry nebo Dugast Pipistrello?

      Nebo používáte nějakou universální kombinaci?

      0 0
      • Pijer  

        Záleží na co to chceš, na sucho jsou Tufo Dry ideální. Překvapivě se ten typ vzorku i úspěšně používá na ledu.

        0 0
        • Cavendish  

          Na suchou prašnou trať si to dokážu přestavit. Na sněhu asi nic, ale led by to brát mohlo. Když napadne sníh nebo zamrzne, tak co povezete do Chýnova? Pokud se pojede teda…

          0 0
          • Pijer  

            Vlastně ani nevím, kdy by se Chýnov jel – v kalendáři je všechno psané na 5.12. a to se jede Toi Toi v Čáslavi.

            Jinak na sníh a led je lepší třeba Challenga Chicane , na první pohled je to to samé, ale v reálu jsou ty boční figury větší a lépe podrží a i ty „diamanty“ na středu jsou na novém plášti víc ostré než u Tufo Dry. Nevýhodou zas je, že mizí před očima a za krátkou dobu jsou tupé stejně jak u toho Dry ;-)

            0 0
            • Cavendish  

              Taky za ten poznatek s Challange :) Doma mám pravé jednu sadu kol s Dry a druhou s Typhoon. Tak vemu oboje a uvidíme na místě. Dvojku do depa nemám.

              Včera na FB psali, že se Chýnov posouvá na 12.12…pokud to teda půjde skrz opatření

              0 0
            • karf  

              Btw. Čáslav 5.12. zrušena. http://www.cyklokros.cz/…ozna-v-lednu

              0 0
              • Pijer  

                To jsou fakt kreténi, už vážně nemůžu být slušný. Zrušili to dneska. V neděli se Jičín jel, mluví se o rozvolňování a Časlav zaříznou :-(

                0 0
      • jecnak  

        To zalezi na konkretnim druhu blata, jestli mas dvojku v depu a na profilu trati. Pokud bude trat placata, blato lepive a dvojka nepritomna byva idealni vozit neco, co ma minimalni vzorek schopny te udrzet na trati. Nabalene blato na hrubem vzorku ma stejny smysl jako vozit slick. Plati to jak pro MTB, tak CX.

        0 0
    • deekay  

      Zkusim to tu trochu ozivit.

      Po demontazi caadx jsem dlouho bez CX nevydrzel, takze si zase neco stavim. Od kolegy mam zkusmo pujcena galuskova kola s Tufo Cubus (levnejsi verze, ne flexus) a k tomu svoje kola s bezdusovymi WTB cross boss. Uz na omak je jasna jedna vec – WTBcka jsou mekke a poddajne, ale v bezdusove konfiguraci proste netlumi. I ty levne TUFO galdy jsou na omak takove prijemnejsi.

      (vicemene stejny rozdil co znaznamenavam na silnici mezi galuskou a plastem a proc stale na silnici vozim galdy).

      VIm, ze jecnak tu vozil na CX galusky i na normalni jezdeni, nicmene dnes je doba bezdusakuz ase dal a tak by me zajimalo, jak se stavite ke galdam na CX pro nezavodni jezdeni?

      Jeste dodam, ze mi prijde celkove prijemnejsi ovladani cx kola s 33 gumama nez s 40mm.

      0 0
      • Cavendish  

        Jezdím na CX galdy i když nezávodím :) na ten komfort si zvykneš hned

        0 0
        • deekay  

          Tak me nejde o komfort. Me jde spis o pocit. Treba na silnici mi opravdu prijde ze galda mi poskytuje lepsi pocit pri zataceni nez plast. Plus nemam rad nedotlumene a uskakane gumy. WTB jsou pohodlne (taky maji objem skoro 38mm), ale kdyz je nabusim moc hodne odskakujou a kdyz mene tak je to zase takove uhoupane a to nemam rad.

          Vzdy preferuju ovladani pred komfortem.

          Jde o to ze by to znamenalo jeste jedny kola :) Ty plastove kola si necham na silnicni bezdusaky, neco v sirce 32 treba (pro delsi vylety, co na tom obcas planuju neni galda idelani). Takze jen premyslim, ejstli neni nesmysl uvalit dnes prachy do galuskovych kol na CX, kdyz clovek nezavodi.

          0 0
          • Cavendish  

            Mám stejné pocity a preference jako ty. A tak to u mě skončilo tak, že mám dva páry kol na chlup stejné. Včetně kazety a je prohazuju podle potřebuji. Do mokra Dugast Typhoon do sucha a na sníh Tufo Dry.

            0 0
      • Pijer  

        Když bych vozil galdy, tak buď dojížděl trošku sjeté nějakým závoďákem, které by mi nebylo líto po defektu vyhodit a nebo vozil Tufo u kterých je procento opravitelnosti tmelem hodně vysoké.

        Jinak galusky na krosy jsou jak pro Homolkovic buřty – „Buřty v lese, jsou buřty v lese … to je marný. …“ a přes to nejede vlak ;-)

        0 0
        • deekay  

          Prave jsem ovazoval nad tema tufo (cubus/primus). Jde mi o to zda to nebude takova prisernost jako silnicni tufo galdy :(

          Je fakt, ze smes je pomerne tvrda, pripomina mi to stare gumy a ne moderni smesi se silicou.

          Posledni vetu naprosto chapu a kvituju.

          0 0
          • Pijer  

            Ony se Tufo dají za slušné peníze (1200,–) koupit i ve verzi Flexus, občas je někdo na bazaru nové nabízí pod litr a třeba na SP v Táboře pravidelně býval jejich stánek (letos ne), kde je v akci nabízeli asi za 600,– , jestli si to dobře pamatuju. To bylo první místo, co jsem vždy navštívil. Koupil si je a domluvil, že jsem si igelitku nechal u nich na stánku, abych se s tím nemusel celý den tahat ;-)

            0 0
            • Cavendish  

              Hustý. Obyč verze je kolem 850 a Flexus těch 1250, jak říkáš. Jednou jsem nové Flexus koupil na bazaru za 1500 pár :)

              Byl na stánku Ivo?

              0 0
              • Pijer  

                Netuším, neznám.

                Obsluhu za pultem většinou zajišťovaly jakési ženštiny a záda jim kryli chlapci :-)

                Působilo to na mě atmosférou jako rodinný podnik, takže předpokládám, že tam byl.

                0 0
            • Pijer  

              650,– lehce jeté ;-)

              0 0
          • JFtryall  

            Tufo je uplne v pohode na silnici, Elite Ride i Elite Pulse jsou proste dobry galdy, rovny, odolny a citelny. Pomaly mi to opravdu nepripada. Jen komfort je mirne horsi na stejnem tlaku a na vode verim Vittorce vic, ale to stejne jedu hrozne pomalu. S gravelem je to na vode jina pisnicka. Do CX galdy bych nesel uz ani za nic. G One je o mile jinde snad ve vsem. Flexus je pohodlny, ale odolnost 0. Kvalitni bezduse a dobre zaplety jsou nejvic. Mam porad G One Allround a Gravel King Slick oboji 40mm a v zimnim obleceni se svetlama v noci to svisti porad pekne.

            0 0
            • Pijer  

              Jenže on píše o cyklokrosu (33) a ne o gravelu (40mm) s tím, že tlusté pláště nechce, protože se mu hůře ovládají

              0 0
              • JFtryall  

                Tak dam 35mm variantu a pohoda ne? Rozdil v ovladani 33 a 40mm, no nevim.

                0 0
                • Pijer  

                  Na krosce vozím 35mm (v reálu šířka skoro 38), protože se mi větší nevejdou do zadní stavby. Mám to jako bezduše na mlíku a proti duším je to sice paráda, ale ladit u toho tlak je vyšší dívčí. Aby to nebylo přefoukané, drželo, nebo podfoukané aby to nechodilo na ráfek, který bych tím odpravil, nebo měkké v zatáčce neodfouklo pod patkou. U těch galusek je to jednodušší, nehrozí ti podfouknutí a i když jdeš na doraz, tak si ten ráfek díky absenci patky nechá výrazně víc naložit. A to i těch ničemných 5mm rozdílu je sakra znát.

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Je to proste do terenu malo. :-) 40mm, bikove top rafky, dozadu pena, pokud je potreba a snese to uplne jinou dimenzi, nez jakakoliv galdova kombinace. Uz aby to povolili pro CX. :-)

                    0 0
                    • Cavendish  

                      A přejmenovali to na gravelcross :)

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Konecne by sebe borci dostali trosku potencial v technice. :-)

                        0 0
                        • deekay  

                          Ty bys ze vseho delal MTB…z CX, ze silnice :) Jako vazim si Te, ale tyhle tve nazory fakt neberu :)

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Spis by se ukazal talent pro ovladani kola, ono to k tomu stejne speje, ver tomu, pujde to ruku v ruce s geo. Motani kolem koliku uz bylo dost. Nemusi to mit bikove parametry, ale muze to byt mnohem atraktivnejsi podivana, kterou ti borci umi.

                            0 0
                            • deekay  

                              A jaky pak bude rozdil od XC? Za me nesmysl :)

                              0 0
                            • Cavendish  

                              Spěje to k tomu? Aha, proto se snižil limit gum z 35 na 33 :)

                              0 0
                              • JFtryall  

                                Vsak je to uz dlouho a je to nesmysl v aktualnim pojeti cyklistiky. Zmena by tomu jen prospela a rychle by se ukazalo, jak jsou 33mm omezujici. Drtiva vetsina jezdcu by presla na 38–40mm pokud by byla ta moznost a na bezduse. A ubylo by defektu, behani, zrychlilo by se a atraktivita by stoupla. A hlavne by se mohlo donekonecna resit, proc ten a ten zvolil jake obuti na konkretni zavod. Na to bych koukal moc rad, zvlast kdyz vim, co Pidcock a spol dovedou na kole s nejakou normalni geo a obutim. :-)

                                0 0
                                • deekay  

                                  Myslim ze jsi absolutne nepochopil koncept CX :))

                                  0 0
                                  • JFtryall  

                                    Tak minimalne v poslednich letech je to koncept to vsechno poslat do kopru. :-) Kdyby tam nebyla nova vlna kluku kolem MVDP, tak uz mohli zavrit kram. :-)) Klidne at trate nechaji uplne stejne, ale at daji 40mm limit na pneu.

                                    0 0
                                    • Cavendish  

                                      Širší gumy fakt nic nevyřeší :) nebuď naivní :)

                                      0 0
                                      • JFtryall  

                                        Nejsem naivni, vim jaky je rozdil v tom, kdyz se jede na 40mm a na 33mm s postavenou geo. :-)

                                        https://www.instagram.com/p/CCBXagAn8_A/?…

                                        0 0
                                        • Cavendish  

                                          Jak tu už padlo, nepochopil si koncept CX :) video hezký, jezdíš umíš.

                                          0 0
                                        • deekay  

                                          Univerzal a vsude kompromis :)

                                          Takova X5 mezi autama :)

                                          0 0
                                          • Cavendish  

                                            Do města k ničemu, v terénu taky :)

                                            0 0
                                          • JFtryall  

                                            Jasne kompromis to je a nenahradi to trailovy bike a aero silnici, ale klasickym CX kolum uz zvoni umiracek. :-) a bohuzel Cayenne a X5 jsou vicemene rozhodujici auta v dejinach znacky. :-)

                                            0 0
                                        • deekay  

                                          btw. Schvalne jsem prodne koukl na geo tveho Isaaca a moji CX co stavim…predtim jsem se s tim stredem prekoukl, mas to jeste o 1cm vys nez ja.

                                          Uvedu vzdy tvoje/moje kolo:

                                          Hl. uhel: 71 vs 71,5

                                          BB drop 52,5 vs 63

                                          chainstay: 425,5 vs 433

                                          wheelbase: 1027 vs 1021 (z toho hadam, ze tvoje vidle bude mit vetsi rake nez mych 45,a le isaac to neudava)

                                          Porovnavam velikost 55 u tveho a 53 u meho ktere jsou zhruba srovnatelne, co do stack a reach.

                                          Tudiz moje cyklokrosove kolo bude jizdne stabilnejsi nez tvuj gravel, pokud bude vse jine stejne. Tak nevim jak s tou postavenou geo to je…

                                          0 0
                                          • JFtryall  

                                            Jasny, ale to neni uplne bezna cx geo. To beru spis kolem 72,5, nizka hlava, kratoucka zadni stavba a kratsi horni ramovka a predek natazeny predstavcem. Takze se musi porovnavat i tohle. K cemu je srovnatelny hlavovy uhel, kdyz mas teziste hodne vepredu a ses „utopenejsi“ kvuli vetsimu dropu a nizke vidlici. Ultrakratka zadni stavba je taky faktor. Takove kolo stabilnejsi uplne nebude. Ale chapu, vsak ja bych potreboval idealne trosku progresivnejsi geo. Myslim, ze gravel se casem ustali kolem 69–70°, jeste se lehce natahne a zadni stavby zustanou kolem tech 430mm. Ale at proboha nedelaji hodne nizke stredy. :-)) Kombinace 175mm kliky, technickeho sjezdu s deravou zatackou, lepivych pneu a SPD pedalu je smrtici, pokud se trosku jede. :-))

                                            0 0
                                            • deekay  

                                              Uz dlouho jsi asi nevidel moderni CX kolo .) Kratsi zadni stavbu nez ty ma maloktere (ono to technicky moc uz nejde). Jeste niizsi stredy ma spousta krosek.

                                              Co se tyka posedu, tak si muzes zvolit preci jaky chces. Me u beranovych kol vubec nesedi rititka vysoko, protoze se pak da pouzit jen uchop za dropy. Ano je to pak sranda na trailu,ale vsude jinde utrpeni. A delsi predstavec ti kolo taky stabilizuje. Navic s kratsim predstavcem a kratsi zadni stavbou jako mas ty se me blbe zatezuje predni kolo, mam hmotnost moc vzadu.

                                              Z toho co pises proste chces XC MTB s beranama i geometrii :) opakovane to potvrzujes. To same vysoky stred. Vsichni ted budou stavet gravely s nizkym stredem protoze je to proste ve vysokych rychlostech po sotce stabilnejsi. Exoti co chtej mtb s beranama si budou muste koupit nakej Evil nebo Nukeproof apod, ale ne klasicke gravelove veci jako Diverge…

                                              0 0
                                              • JFtryall  

                                                Vysoky rychlosti po sotoline jsou kolik? :-)) Rozdil ve stabilite v primce je dost neuchopitelny, v rozbitym sjezdu v 70 je nizsi stred fajn a lip to jde do manualu. Kolik jezdcu tohle ale pak dela. Kdyz jedes 25 na rovine, tak je to fakt jedno. Na vyssi stred se clovek adaptuje celkem rychle, na skrtani pedalama v zatackach nebo v drazce bahna moc ne. Inflite ma porad 72,5 a 145mm hlavu, uzky ridla. Me by stacilo mit hlavu 69°, 160mm, zadni stavbu 430mm, horni ramovka kolem 580mm, 440mm ridla s plackou ala Enve, stred klidne podobne, 172,5 kliky. Aero tvary ala Cervelo, Ridley, prostupnost pro 46T a 45mm pneu, mechanicky 1×12 az bude a piskam si. Rozhodne to neberu jako XC geo, spis univerzalni geo pro potencial ostreho nasazeni na ruznorodem povrchu a prave ultimatni palbu ve sjezdech.

                                                0 0
                                                • deekay  

                                                  Tak ty gravely se právě řeší kvůli US závodům. Na jaké blinduro výrobci serou. A ty US závody je fakt silniční palba po šotkach včetně sjezdu 60–70kmh. A proto řesi tu geo tímhle směrem.

                                                  0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    To jo, ale gravely se zatim nestavi kvuli zavodum. Az postupne se cast produkce optimalizuje. Driv to bylo jen odkladiste starych komponentu, nekvalitnich trubek a horsich vyrobnich postupu. Az ted to zacina dostavat trosku grady a tim zacina byt i produkce pestrejsi, takze vznikaji aero gravely a naopak monstercrossy. Kazda vetsi znacka to tak stejne bude mit, ze bude neco jako Endurance silnicka, ktera pobere 38–40mm a agresivnejsi geo a odolnejsi kolo, ktere da i 50mm treba. Proste ta kategorie je hodne siroka.

                                                    0 0
                                                  • Pijer  

                                                    Tak teď už jen aby ta optimalizace a řešení milimetrů, úhlů, materiálů, pojmenování a sladění outfitu pro tuhle kategorii nesebralo lidem veškerý čas a energii na ježdění :-D

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Což se děje u 2/3 uživatelů BF :)))

                                                    0 0
                                    • deekay  

                                      Ja bych zase naopak nechal limit (max zvedl zpet na 35) a treba upravil nektere trate :) Kazdy ma nejaky nazor ;)

                                      0 0
                                • Cavendish  

                                  No, nemyslím si, že by všichni přešli na bezduše. I když jsou super, tak pořád je omezuje nějaký minimální tlak, aby to nepodfukovalo. To u galusky neřešíš :)

                                  Podle mě je to nesmysl. Cyklokros má 70 let dlouhou historie (od prvního MS) a tohle by byla až moc velká změna do takhle tradičního a konzervativního sportu.

                                  0 0
                                  • JFtryall  

                                    Gravel pneu na dobrym rafku muzes podhustit uplne bez problemu. Ale prave to je o tom, ze tolik nemusis, kdyz mas trosku pouzitelneho objemu a normalni patky, kde ta pneu drzi. Pak by odpadly excesy typu 5 defektu za zavod a podobny veci na ktery nikdo koukat nechce. Navic lepeni gald a prezouvani to je proste pro hodne trpelivy lidi. :-)

                                    0 0
                                    • karf  

                                      Mě se na CX právě líbí ta jemná přesnost ovládání kola a k tý potřebuješ obutí, který dokáže rozlišit ty mikropohyby jezdce. To co razíš ty mi přijde jako bys špičkovýmu mozkovýmu chirurgovi vrazil na operaci do ruky majzlík a kladivo. Atraktivní to je maximálně (0:29 – 0:59): https://www.youtube.com/watch?…

                                      0 0
                                      • JFtryall  

                                        No vsak prave by byl v for v tom, ze by si ti jezdci a teamy mohli zvolit nejvhodnejsi set-up na dany zavod. A vydelal by na tom divak. Jen bych nedaval tak striktni pravidlo pro sirku, ktera je pak stejne v realnym svete prodeju a jezdeni trosku neuchopitelna.

                                        0 0
                    • deekay  

                      Sorry ale tebe v tomdle neberu jako validni nazor, protoze proste gravel povazujes za MTB s beranama :) Pokud nekde potrebuju dozadu penu, neni to uz podle me trasa na gravel.

                      Pro me je stale CX i gravel silnice do lehkeho terenu :)

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Hele fakt ne, je to super. Jel jsem to na Blinduru a fakt se to hodi. Kdybych jezdil vic v terenu, tak to tam necham ciste preventivne. Fakt dobra vec i na podfouknuti atd…na nizky tlaky ideal.

                        0 0
                        • deekay  

                          Jenze blinduro je zrovna priklad, kdy se dela z neceho neco, co to neni :) Ja jsem na CX lital taky traily, s 38mm gumama a taky jsem je mel furt prosekane skrz (snakebite na bezdusich). A s penou jsem taky delal pokusy,t akze chapy ze je to vyhoda, jen pisu, ze pokud je trail takovy, abych tu penu potreboval, uz to nepovazuju za gravel. Ono se to jmenuje gravelbike z nejakeho duvodu a vzniklo to s nejakym zamerem. To co tu tlacis ty a nekteri ostatni uz davno nazev ma – monstercross.

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Netlacim, jen mam aktualne za dva roky pres 30K na 40mm, tak to dokazu trosku posoudit. :-) Dneska se hranice kategorii smazava a nema moc cenu resit jestli nejaka kategorie ma vypadat tak nebo tak. Proste gravel na 40mm bez problemu zvladne jet solidni palbu v beznem hladkem trailcentru a urcite ma smysl si penu dat, pokud mam karbon rafky a jezdim nizke tlaky. Teren pro MTB to neni, ale rychlost je vysoka a kdyz to clovek nezna, tak vymete hranu hned a muze si penou zachranit rafek. To stejne kdyz potrebuju maximalni grip na mokru a jdu nekam k 1.5 bar. A porad mam svizne a pohodlne kolo na bezne asfaltove treninky. Za me dobra varianta.

                            0 0
                            • deekay  

                              Za tebe mozna ano. Mimochodem specialne treba tvuj isaac ma BB drop jako moje stavajici CX, takze hodne vysoko stred. U me CX je to pocitane na 33–35 mm rafky, kdyz tam das balony mas stred jeste vys a nechapu jak pak z toho clovek muze mit pozitek z palby na silnici :) Pochopim moderni gravel geo s BB dropem kolem 70–75mm s 40–45gumama. BB drop 53 je s 40+ gumou uz pomerne vysoka koza.

                              Ale z toho co tu obecne pises mi prijde, ze ti proste takova ta klasicka silnice nesedi, coz chapu, jsi MTBckar, neberu ti ten nazor :) Ale me zase nesedi ovladani kol s beranama psoazenyma vysoko a sirokyma gumama. To uz si radsi postavim MTB.

                              0 0
                              • JFtryall  

                                No prave palba na asfaltu je genialni, protoze muzes na zamotane klasikarske cesticce slapat v naklonech a dirach bez omezeni a krasne silnicare trestat. To stejne v technickym sjezdu, kdy i v naklonu muzes driv akcelerovat atd., mam s tim celkem zkusenost. :-)) Nizky stredy jsou dobry na plane do Texasu. Klasicka silnice mi sedi, ale v nasich podminkach prestava mit trosku smysl, navic ve sjezdech mam proste strach, snadno se tam clovek dostane do situace, kdy uz to nemuze ovlivnit.

                                0 0
                • deekay  

                  Ano 35mm je ve vyberu a rozdil 33 vs 40 pocituju velmi vyrazne. Diametralne rozdilny pomer delka/sirka stopy plaste a z toho vyplyvajici pocit z ovladani :)

                  0 0
            • deekay  

              Na silnici vozim Sprinter Gatorskin galdy, takze proti vittorce, co jsem taky vozil je to taky mene pohodlne, ale jak jsem psal pohodli me uplne nezajima.

              Slusne zaplety pro bezduse prave mam, ale mam problem vybrat bezdusovou gumu. Cumim do toho drahnou dobu a furt sem nic nevybral. GK slick ma opakovene v reenzich na eshopech spatne hodnoceni kvuli dolnosti, kdyz s tim clovek vjede na sterk (takze pouzitelne jako silnicni guma pro ropzbite silnice) a to uz rovnou muzu dat Cinturato Velo v 35mm, ktere pojede lepe nez GK slick.

              Ted jsem ale resil zimni gumu i pro nake ty prujezdy po lese atd, nebo snih. Kdyz uz ta cx…

              0 0
              • JFtryall  

                Recenze no. :-) 330g guma ma samozrejme limit pro teren a pro palbu v ostrych kamenech. Ja s tim jezdim hlavne asfalt a s rozumem i v terenu a je to uplna pohoda, mnohem lepsi nez galda. Odolnost je nadstandartni. Pirelli udava, ze by se to nemelo davat na siroky rafky, takze to je vylozene na asfalt a rozdil v rychlosti nedokazu posoudit. Nejel jsem 35mm varianty tech pneu, ale to bude velmi maly rozdil.

                0 0
                • deekay  

                  Nejde o palbu, jde o odolnost proti proriznuti ostrym sterkem.

                  Rafky mam vnitrni sirku 20mm. Takze hadam tam nasadim tu 35 v klidu.

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Odolnost na riznuti nema zadny slick dobrou, ty odolnejsi pneu kolem 450g vydrzi vic, ale slick nebude nikdy vhodny na podobny veci a urcite bych to pravidelne na hruby sterk a vyssi rychlost nevozil. Zvlast ne v 35mm verzi, kde hrozi i rychla smrt rafku. Galdy uz vubec ne.

                    0 0
                    • deekay  

                      Galdy jsem uvadel jako druhou sadu pro jezdeni kolem baraku v zime (tzn blato, snih, brecka). A to ty verze Tufo cubus atd. Teoreticky jsem si predstavoval ze bude etzsi mit snakebite na galusce, nez bezdusaku vzhledem k profilu rafku.

                      Bezduse resim na vejleteni a zimni najizdeni, takze dve ruzne veci. Tam pak resim neco v 35mm co pojede i po asfaltu ale zase vydrzi posyp a sterkove zkratky. Rozhodne se s tim nebudu sypat nekam do terenu ani neplanu palbu v silenych rychlostech na ktere by 35mm nestacilo. Spis mi jde prave o tu odolnost proti proriznuti.

                      0 0
    • kamaro  

      Takový rychlý dotaz. Budou fungovat CX galdy v šíři 33mm na ráfku Mavic Open Pro T ?

      U toho ráfku píšou doporučenou šířku pláště 20–22mm. Ale nevím na jaký jiný ráfek by se ta CX galda dávala.

      Moje omezení je bohužel 36 děr a tyto ráfky jako jediné mají tento počet děr. Jinak bych musel použít běžné ráfky a pláště s duší, v 36 dírách neseženu ani tubeless.

      Díky

      0 0
      • Cavendish  

        Vozim CX galusky 32–34mm na Remerx RTX a není problém. Šířka je myslím stejná jako u Mavic

        0 0
      • gemini  

        Nextie dělá ráfky i 36 děr – tubeless i galdu

        0 0
        • kamaro  

          Jo, to je taky varianta. Ale tady bych šel už raději do bezdušáků než do galusek.

          0 0
      • Cavendish  

        Nebo Remerx Tubular pro 29” kola. Mají šířku 25mm

        0 0
      • jecnak  

        Fungovat budou, běžně se to používá a používalo. Je tu ale několik ale:

        • na nízkém tlaku se galusky hodně zvějkají v zatáčkách, což na CX moc problém není, protože jedeš po trávě a hlíně. Na asfaltu ale pak takto nafoukané galdy ustřelují.
        • to žvejkání přes hranu nepřidá na jistotě ovládání
        • jízda ve stoje nad předním kolem je dost nepříjemná na odezvu v řízení
        • hůř se lepí, protože styčná plocha kružnic průřezů ráfku a galdy neodpovídá

        Celkově, když mám přímé srovnání, tak bych se snažil za každou cenu sehnat co nejširší ráfek. Ještě si při koupi galusek rozmysli, jak je reálně budeš používat. Závodní ručně dělané nemají žádnou ochranu proti defektu a minimálně odolné bočnice. Jízdní vlastnosti jsou u nich ale fantastické.

        0 0
        • kamaro  

          Díky za reakci a zkušenosti. Bude to na krosku na doplňkové ježdění, žádné závody. Fantastické vlastnosti od nich nepotřebuji. Vzhledem k počtu kol co doma mám, toto najede max. 1000km/rok.

          Galdy bych v tomto případě vzal asi od Tufa Cubus. Je tu nějaká opravitelnost tmelem při defektu, nejsou kdovíjak drahé.

          Omezení jsou:

          • 36 děr
          • ráfkové brzdy
          • náby s 36 dírama jsou dost atypické, nevyměnitelné a nedělají se už s 32 dráty (to mě štve nejvíc, koupil bych si 32d variantu a výběr ráfků by se mi výrazně rozšířil)

          Varianty jsou tyto:

          • Mavic Open Pro tubular + CX galdy Tufo – lehké řešení, cenově OK
          • Karbonové ráfky LB nebo Nextie jako bezdušáky + velký výběr bezdušových plášťů (šel bych do šířky kolem 40mm) – nejdražší varianta, ale z hlediska vlastností asi nejlepší
          • Obyčejné ráfky + pláště s duší (opět velký výběr plášťů) – nejlevnější a nejtěžší varianta

          Poučení:

          • ráfkové brzdy jsou v dnešní době opravdu již k vzteku (a to jsem to kolo ještě ani nedostavěl). Při kombinaci s velkým počtem drátů je výběr skoro nulový.
          0 0
          • Pijer  

            A máš nějaký pádný důvod, proč to takhle zaplétat? Děti přecházejí na kotouče, takže bych nějaká komplet zapletená kola na cantíky, rychloupínák a Shimano ořech určitě měl.

            0 0
            • kamaro  

              Děkuji za nabídku, ale právě náboje mám. Zadní je dvourychlostní převodovka s atypickou šířkou 120mm a mám na něj skoro dokončený rám. A bohužel má 36 děr a variantu s 32 dírama se mi nedaří sehnat.

              0 0
          • Cavendish  

            Pročpak 36 děr? 32 by na tebe bohatě stačilo :) nebo máš doma něco, co je třeba použít?

            Jestli karbony, tak jedině galusky. Moc mě bezduše na CX na vysokých ráfcích nedávají smysl. 40mm ti rám vezme? To už pak bude gravel a ne CX :)

            Mavic Open měl Ťoupalík na letošním MČR, takže to určitě bude v pohodě volba. Vzal bych galdy Tufo. Zadek Primus, předek Cubus.

            Co dáš za brzdy? CR720 fakt nebrzdí :) budu ke asi měnit za výrazně (údajně) lepší CR710

            0 0
            • Pijer  

              Tak jestli je letos vezl na MČR Ťoupec, tak to je ideální volba :-D

              Sorry, já po tom jeho rozstřelu na kládách musel ;-)

              0 0
              • Cavendish  

                Chápu, byl spektakulární :)

                Ale chtěl sem tím říct, že bych tu šířku až tak míč nehrotil. Evidentně se s tím dá fungovat má vysoké úrovni :)

                0 0
            • kamaro  

              Mám CR510. Čili úzké canti, které by měly být účinnější než ty širší. A mají nastavitelný můstek pro změnu geometrie. Špalky mám koolstop lososové.

              0 0
              • Cavendish  

                Ty jsou stejné jako 710 (tvarem) jen nemají v základy výměně špalky a mají jiné lanko.

                0 0
                • kamaro  

                  Tak sorry, mám ty 710. Čili úzké, s výměnnými špalky a kompletně nastavitelnými lanky. To značení mají takové nějaké zvláštní.

                  0 0
    • kamaro  

      Tak a mám na vás dotaz. Na sranda krosce cca 1,5 měsíce provozuji galusky od Tufa – najeto na nich cca 250km.

      Na poslední vyjížďce jsem musel dofukovat zadní kolo (Tufo Primus), ponořením v potoce jsem zjistil, že vzduch uniká spoustou malých dírek na bočnici galusky. Narval jsem tam polovinu opravného tmelu od Tufa, dofoukal a dojel domů. Ale všimnul jsem si, že mi zadní kolo výškově háže. V terénu nepoznatelné, ale na asfaltu jsou cítit pravidelné kopance.

      Doma jsem se na to zaměřil a ta galuska v jednom místě jakoby „povolila“ – zvětšila své rozměry. Na šířku i na výšku. Rozdíl v šířce je cca 1,5mm, rozdíl ve výšce cca 2,5mm. Místa měření jsou od sebe cca 10cm.

      Nyní již nemohu určit, zda ten výskyt netěsnosti na bočnici pláště korespondoval s místem výdutě – tmel to zalepil a zdá se, že k úniku tlaku již nedochází.

      Co vy na to? Když tím kolem zatočím, tak to vypadá jako když had něco sežral. Ráfek je rovný. Tlak vozím cca 2 bary.

      Galdy kupovány na B24, zkusím asi napsat do Tufa co si o tom myslí.

      0 0
      • Cavendish  

        Stalo se mi to samé u Primus Flexus. Vzduch utíkal bočnicí po délce asi 20cm. Nalil sem 30ml NoTubes a po 2h to přestalo utíkat a dřží to do teď.

        Podobně ji mám vyboulenou do boku. Stalo se to tím, že jsem galusku cvakl. Poškodila se ta vnitřní struktura vláken a galuska se prostě zhroutila no.

        0 0
        • kamaro  

          Díky. Je možné, že jsem to taky cvaknul. Jak mi ušel ten tlak, tak mi chvilku trvalo než jsem to zjistil a pár hran mezitím na trase přišlo. Jak píšu, v terénu je to nepostřehnutelné, asfaltu se na tomto kole vyhýbám.

          0 0
          • Cavendish  

            Jo, tak to si dopadl stejně jako já. V terénu jezdí dál, tlak drží a nehroutí se to.

            Takhle mě to utíkalo po cvaknutí

            Volal sem do Tufa ukázal jim tohle video. Prej je to klasické cvaknutí. Vzduch utíká okolo velkého množství jemných vláken. Prej to funguje jako vzduchovody no.

            0 0
            • kamaro  

              Díky. Tak to jsem na tom stejně, ten vzduch mi ucházel přesně takto.

              Přemýšlím, že do té galdy naliju preventivně NoTubes tmel. Pokud by to začalo ucházet, tak by to ten preventivní tmel mohl chytnout a já jsem to zbytečně nemusel při nižším tlaku posekat ještě více. Chvilku mi trvalo než mi došlo, že je něco v nepořádku a tlak mi poklesnul na cca 1 bar (možná i méně). Mezitím jsem asi chytnul pár dalších cvakanců.

              Nevíš jak spolu reaguje preventivní NoTubes tmel s opravným Tufo tmelem?

              0 0
              • Cavendish  

                To nemám bohužel vyzkoušené. Já lil Stans do čisté galdy. Nicméně sem ji dlouho jezdil, tlak držel. Pak sem ji sundal a nasadil jiné a tuhle si schoval. Měsíc po sundání v ní tlak pořád byl, tak bych se toho zase tolik nebál.

                0 0
            • jecnak  

              Je to tak. Normální galda s duší by byla ve stejném případě na lepení cvaklé duše – nejspíš.

              0 0
    • Cavendish  

      Dnes odešla galusky Dugast Typhoon 32. Tak sem ji rozpáral a zachránil duši. Pro zajímavost posílám nějaký fotky, jak to vypadá.

      Bílá latexová duše bude asi od Vredestein.

      Galuska měla těžký život, na její stav nehleďte.

      0 0
    • Cavendish  

      Zdar borci, mám doma galusky Tufo Dry a v nich byl preventivní tmel (asi Stans). Jenže se nějakou dobu nepoužívali a tmel v nich tak blbě zaschl, že mě to teď v zatáčkách tahá za ruce a dělá mi to něco jako gyroskop :D musím to někdy hrozné přemlouvat. Je to 100% galuskami. Teď přemýšlím, jak starý tmel dostat ven, jak ho rozpustit, aby to zase bylo čisté a použitelné. Nějaké zkušenosti?

      0 0
      • Pijer  

        Jestli jsi se do nich zamiloval a rad je jezdíš, tak bych dopředu koupil novou a tohle dojel na zadku bez čištění.

        0 0
        • Cavendish  

          Nezamiloval, ale jsou jak nový a na tohle podzimní a zimní ježdění mě vyhovují. Je mi líto ji jen tak vyhodit.

          0 0
          • JFtryall  

            No jestli je z toho prilepenej jezek, tak je to vicemene bez sance. Protoze to se jinak, nez mechanicky odstranit neda.

            0 0
          • Cen da H  

            Vyschly mliko mozna uvolni isopropanol https://www.obi.cz/…-l/p/5523089

            Ja tim ocistil rafek kdyz mi mliko vycaklo pri plneni galusky a zaschlo na brzdove plose.

            Jestli to ale zafunguje uvnitr galusky na nejaky velky cucek tezko rict.

            Myslim ze to vylozene nerozpusti aby to zase teklo, stejne bys mel problem to dostat ventilkem ven, ale aspon by to mohlo pomoc rozdistribuovat ty cucky vice po galusce aby nebyly prilepene na jednom miste.

            A taky nevim jestli to nejak nenarusi galusku samotnou…

            0 0
            • JFtryall  

              Isopropyl nemaka. To musi byt jeste neprilepene a tekute. Jak to zaschne, tak to je konec. :-)

              0 0
    • Schmiten  

      Ahoj, mám otázku a zároveň prosbu o radu. Pokud lepíte galdu na lepidlo, dáváte tam i CX pásku (nemyslím lepení přímo na pásku, např. TUFO pásku) a pokud ano, tak jakou a kde je možno sehnat? Našel jsem pouze tuto: https://www.bike24.com/p2258618.html a ta je aktuálně nedostupná. Předem moc díky za reakci.

      0 0
      • Cavendish  

        Nedávám to na silniční ani CX galusky. Na CX dávám 2 vrstvy na ráfek, 2 na galdu a těsně před lepením dám třetí na ráfek a nalepím. Drží neskutečně!

        2 0
        • Pijer  

          Dělám to úplně stejně, tedy pokud lepím novou galdu na nový ráfek. Když už je na ráfku a galdě starší, ale dobré lepidlo, tak si někdy podle stavu troufnu 1+1 vrstvu vynechat.

          1 0
          • Cavendish  

            Taky to tak občas udělám, že dávám pouze 3 vrstvy. Na silnici 1+1 a nazdar

            1 0
            • jecnak  

              Na prasáka dávám jen jednu vrstvu všude – dával jsem i na nových silničních ráfcích. Jen jsem je předtím odmastil.

              1 0
      • Petr Ch  

        Jakou šířku galusky a na jaký ráfek budeš lepit? Úzká 10milimetrová páska v odkazu, je víceméně specialita. Není ani tak určena k lepení, ale používá se na dorovnání(vyplnění) prostoru mezi rozdílnými rádiusy na cyklokrosové galusce a ráfkem. Protože oficiálně by neměl být rozdíl rádiusů vetší, jak jeden mm. V praxi se to ale moc neřeší a v podstatě o tom většina lidí ani vůbec neví. A ti, co vědí, to řeší případným větším nánosem lepidla na ráfek, které pak hluchá místa vyplní.

        2 0
        • Schmiten  

          Galuska 33mm na ráfek karbon s vnitřkem 19mm. Také jsem to navnímal tak, že páska slouží primárně k „vyplnění“ středu ráfku s galuskou, pokud je hlubší střed ráfku.

          0 0
          • Petr Ch  

            Neznám sice dosedací hloubku ráfku, ale při vnitřní šířce 19 mm bych to řešil větší vrstvou lepidla na ráfek – vlastní zkušenost. Jinak vyrovnávací páska se dává na první vrstvu lepidla,nebo též přímo na ráfek, a potom se dál přetírá. Není to tak, že galuska dosedá přímo na lep pásky. Pročítal jsem recenze u odkazu a tam si někteří pletou lepící pásku s vyrovnávací.

            0 0
            • Schmiten  

              Dohledal jsem přesný parametry a hloubka ráfku je 5,2mm. No právě, když jsem hledal, poptával vyrovnávací pásku, tak mi byla „doporučována“ lepící páska a la Tufo. Díky za radu.

              0 0
    • Pijer  

      Trošku to tu oživím novinkami od Challenge. Zajímavý je krok ke galdám v šířce 38mm.

      0 0
      • Cavendish  

        Zajímavý počin. Ale co kvalita lepení běhounu? Pořád se mají tendenci odlepovat? Moc se mi kvůli tomu do Challenge nechce :(

        0 0
        • Pijer  

          Těžko říct, jak jsou na tom nově vyrobené, ale jinak je to spíš k pláči. Berou to jako spotřebák, max dvě sezóny a konec. Vím o případu, že už v průběhu první sezóny neuznána reklamace odlepujícího se běhounu a jako zdůvodnění bylo použití wapky. Mám dojem, že třeba Dugast je v rámci záruky ochotný běhoun přelepit.

          0 0
          • jecnak  

            Já musím přidat kladnou referenci na Vittorky – velmi se zlepšily s kvalitou. Jsou rovné a běhoun drží.

            0 0
            • Pijer  

              Mně se třeba i ten vzorek na šipkách líbí víc, než na Challenge.

              0 0
          • Schmiten  

            Já řešil také odlepený běhoun po krajích u Challenge a narazil jsem na švece co opravuje obuv a ten za pár minut a relativně pár korun opravil obuvickým lepidlem. Používám už cca rok a drží jako ďas. Tak se k němu vracím s galdama, plášti a i tretry mi celkem dobře zachránil.

            0 0
      • jecnak  

        Pokud to nezakáži různé hobby závody, tak super, protože budu moc v klidu dojet 38mm galdy na gravel závodech.

        0 0
    • Pijer  

      V Otrokovicích to nová krev ve vývoji rozhýbala a hodně zvedla nejen gravelové, silniční i MTB bezdušové pláště, ale zbyla jim i chuť a energie, podívat se na zoubek CX. Něco se chystá a podle závodníků je to znatelný posun k lepšímu ;-)

      4 0
      • Cavendish  

        Jůůůů, budu napjatě očekávat :)

        0 0
      • Kadel x road  

        V čem mají být lepší a nový? Já osobně bych taky bral galdy 38–40mm na ježdění kolem komína a do prace

        0 0
        • Pijer  

          Zatím závodníci testují tři různá provedení s rozdílným tpi a boky. Všechno v maximální závodní šířce 33mm.

          0 0
          • Cavendish  

            A nechceš pustit nějaký chlup navíc? Na příští sezónu budu kupovat nový galdy. Tak jestli budou a jaký budou :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.