• JohnySkelet

    Zajímal by mě váš názor na téma cyklista na společné stezce s chodci. Možná se i dozvím, že dělám něco na kole špatně.

    Mnohdy se mi stává, že na společné stezce pro cyklisty a chodce musím někoho objet nebo předjet. Stezky nejsou vždy nejširší a tak i kočárek nebo 2 lidi vedle sebe jsou překážkou. Snažím se na sebe dopředu upozorňovat, když vím, že o mě lidi přede mnou neví. Když mi lidi vyloženě neuhnou, tak kolem nich projíždím s opatrností tak max. 20 km/h (už mi z poza kočárku jednou vyběhl capart pod kolo). Myslím si, že ostatní na stezkách respektuju a snažím se k nim chovat ohleduplně. Na kole ale nemám zvonek, proto na lidi pískám nebo křiknu „Hej!“ Můj názor je ten, že je pro mě používání zvonku na kole nebezpečné – přímo z řídítek bych na něj kvůli páčkám přehazovaček nedosáhl a musel bych se pustit jednou rukou, abych ho nahmátl, o brzdění nemůže být ani řeč. Kdo mi nevěří, ať si zkusí tvrdě (nouzově) zabrzdit, když se drží jen jednou rukou. Navíc je moje huba pohotovější, než ruka.

    Jenže občas člověk narazí na skupinku lidí jdoucí vedle sebe, se pse, dětma a celým širokým příbuzenstvem (nadsázka), co vám na zapískání neuhýbají, protože okolí zkrátka nevěnují pozornost a když už uhnou na ono „Hej!“, tak se ohrazují se slovy, že mám mít zvonek, nebo už jsem i slyšel „Říká se s dovolením!“. Totéž se mi děje při předjíždění pomalejších cyklistů, když mi z ničeho nic vyjede jeden ze skupinky do levého pruhu, kudy se je snažím předjet. Už jsem i párkrát díky blbým poznámkám o zvoncích vypěnil a začal se ohrazovat, že se jezdí vpravo a chodí za sebou vlevo, ale chybu viník nikdy nepřizná. Když někdo zabere celou šířku cesty, já to chápu, chtějí se bavit mezi sebou a cesta je úzká, ale musí uznat, že by je občas rád někdo i minul a pak nemají mít blbé poznámky. Nejsem konfliktní typ, spíše introvert a argumentaci se snažím raději vyhýbat, než abych ji vyhledávat a proto bych se podobnému chtěl vyvarovat.

    Jaké jsou vaše zkušenosti? Jek se chováte ke spoluuživatelům stezek vy? A co si myslíte o zvoncích na kole? Rád se přiučím a třeba i leccos přehodnotím.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Zvonek to jistí. Pokud nereagují na zvonek, tak seřvat.

      0 0
      • iron.hide  

        zvonek sposobi akurat tak to, ze v blokujucej skupine sposobis paniku a budu ti tam behat zo strany na stranu.

        Vzdy ak sa to len trochu da, treba skupinku v rychlosti a bez zvonenia obist vedla po trave.

        0 0
        • Alojs01  

          Naopak, zvonek je to nejlepsi.

          Lidi na pokrik ci piskani nereagujou, nebo reagujou otravene. Ovsem kdyz s dostatecnym predstihem zazvonim, tak 90% chodcu uhne, ja podekuji, oni podekuji a je to v klidu. Tech zbyvajicich 10% jsou proste ignoranti, ktery neuhnou z principu…:-)

          0 0
        • Tom-T45  

          Nikoli. Většina lidí má zvonek stále spojený s jedoucím cyklistou a normálně uhnou na stranu. Ano, občas se objeví úsměvné momenty, např. na podzim jsem zazvonil na dvě bruslařky v elasťácích, ty se vydaly každá na protější stranu stezky a při tomto manévru do sebe krásně ducly prdelkama. Nevím jestli to je znak tolerance, ale vůbec jsem se na ně nezlobil a ochotně jsem za nimi přibrzdil.

          Na druhou stranu, nedávno jsem na bajku, kde teda taky nemám zvonek, předjížděl skupinu důchodců a z dostatečné vzdálenosti jsem na ně zezadu houkl „Pozor, jedu“ Reakce byla, jako kdybych jim pod nohy hodil petardu. Celá skupina s jekotem synchronizovaně nadskočila a pak s máváním rukama začala přebíhat ze strany na stranu.

          Od té doby, pokud je možnost, nehalekám, ale snažím se překážející objekt objet mimo stezku s dostatečným odstupem.

          0 0
        • obda  

          Pokud zazvoníš s dostatečným předstihem, tak obvykle v pohodě. Ale já objíždím rychlostí do 10 km/h.

          0 0
        • MartyM  

          asi tak, nejlepší je pár s čoklem, který se na zazvonění rozestoupí na obě strany a čokl je z toho paf, to zavání hned průserem…

          0 0
      • nitraq  

        A teď jaký zvonek má nejlepší zvuk (hlasitost, tón)?

        0 0
    • iron.hide  

      suhlasim, furt ma niekto blbe reci. Tak potom aj ja mam vacsinou blbe reci. ******.

      zvonek nevozim.

      0 0
    • grafik  

      Řešením je zvonek. (Já ho nevozím a proto trpím, toleruji na stezce všechny a nějak to neřeším, proč taky … řešení to nemá)

      0 0
      • nooski  

        Není to řešením. Lidi ho nemusí/nechtějí slyšet a v případě rodinek je lepší je předjet bezpečně, ale tak že o mě nevi. Při zazvonění většinou maminka začne zmatkovat a lidi začnou běhat sem a tam. Desítky tisíc kiláků po nejfrekventovanějši stezce v Brně bez nehody mi dávají za pravdu.

        0 0
        • TheJD  

          A spousta lidi nema daleko k infarktu, kdyz zvonek uslysi…

          0 0
        • grafik  

          Rozumím, dávám za pravdu.

          (… když vy tam máte pouze jednu stezku na Vídeň, tak tam musí být šrumec.)

          0 0
        • xtonda  

          Nikdy nevíš, kdy se to dítě urve a udělá něco takového, pokud sou tam děti nebo psi, tak to aniž by o tobě věděli, ta bezpečná vzdálenost je značná, na stezkách prakticky nereálná.

          https://www.televizeseznam.cz/…ela-64090097

          0 0
          • nooski  

            Neuč orla létat, jak píšu i přes strašlivý provoz v letních měsících mám za 8 let 0 nehod. On už člověk dokáže za ty roky situaci vyhodnotit a proto nezvonit. Úplně stejný princip, se kterým ale nejde nic dělat, je matka křičící na 30 m vzdálené dítě na kole. Děcko se logicky otočí a vjede do cesty, tam to prostě nejde jinak, než jet krokem s rukama na brzdách.

            0 0
            • yorg  

              Pro orla jsou cyklostezky nevhodné. Létej jinde a nebudeš mít s tím zmatkováním chodců problém. Je to simply clever řešení. :-)

              0 0
              • nooski  

                Ježka v kleci doma mám, ale i když ho ven dostanu hravě, tak ten plán tam sakra není, ale bral bych létací kolo hned

                0 0
        • obda  

          Zazvoním, pokud začnou zmatkovat přibrzdím nebo zastavím. Nejedu závod. Spolu s úsměvem či prohozeným slovem to dělá divy. Desítky tisíc km teda nemám, ale po té cyklostezky taky občas jedu ;)

          0 0
          • nooski  

            Já se tam dopravuju do a z práce, takže pomalu nejedu, ale samozřejmě tak, abych nikoho neatakoval a děcka holt často znamenají úplné zastavení. Samozřejmě pár slovník přestřelek bylo, když někdo na přeplněné stezce má velkého psa bez vodítka a košíku nebo se tam pohybuje na nějaké smradlavé předělávce nechávající za sebou oblaka dýmu.

            0 0
            • gerrard  

              Nebo ma svetlo z alika zapnute na strobo. :)

              0 0
              • nooski  

                Nebo červené světlo vepředu… Strobisty bych přivázal k židli a nechal je hodinu do toho čumět, snad by jim to docvaklo, i když v hlavě takového jedince je i vzduchoprázdno jeho osobní rekord.

                0 0
    • mikš  

      jezdím na kole do práce po cyklostezce,takže vím přesně o co jde.zvonek jsem už sundal-neúčiný,snad lodní siréna .možná nějaká elektro-houkačka se silným výrazným zvukem.

      0 0
    • gerrard  

      Na silnicce ano, na horakovi ne. Nejlepsi je nejezdit na cyklostezky. Lidi jsou cim dal tim protivnejsi a min ohleduplni a bude hur.

      0 0
    • skaj  

      Zvonek uz zdalky a pak podekuju. Lidi to znaji, dobre reaguji. Pokud se blizim k lidem, fakt nejedu tak, abych tvrde nouzove brzdeni potreboval. Takze s ovladanim zvonku v te chvili nemam problem.

      0 0
    • Iron Maiden Man  

      Já to zase moc v klidu řešit neumím a často nadávám, když mají blbé řeči. Pak mě to mrzí, že to za to nestálo a choval jsem se jak hulvát. A to volám nejdřív „s dovolením“, až když se to mine účinkem tak přidám nějakou nadávku.

      0 0
      • iron.hide  

        tak toto si trafil uplne presne – tiez nerad nadavam, no niekedy sa proste neudrzim a potom ma to mrzi ze som bol taky hulvat :/ ale mozu za to oni, nie ja.

        btw akurat tuto nedelu som siel po jednej cyklostezke, kam chodi s kocikami a psami cele okolie. Bolo by to v pohode, vsak neletel som 30kmh, avsak bol tam casto aj lad a pri jednom vyhnuti sa psickarovi som sa na tom lade zjebal.

        0 0
    • onuce  

      Občas na stezce vidím již z dáli před sebou skupinu diskutujících pěšáků, zabírajících celou šíři. Nechci hned předčasně volat, plašit, tak písknu kotoučem. Často se alespoň jeden otočí, vidí mě, paráda. Jenže… Jenže nic, ostatní neinformuje, pokračují dál… Přijde mi, ten jeden se nechce před ostatními shodit, že chce uhnout cyklistovi. Nechce být ten ustrašený první. Aby mu neklesl respekt u ostatních. Nebo jinak nevím.

      0 0
    • Tom-T45  

      Milý Johny, pokud je pro tebe nebezpečné, když se na cyklostezce pustíš jednou rukou řídítek, tak prosím raději nejezdi na kole.

      0 0
    • Singlespeed  

      Z tvého vyprávění pro mě vyplynulo, že jezdíš po stezce jako hovado. Nepřizpůsobuješ rychlost okolnímu provozu chodců ani cyklistů, nejezdíš plynule a prudce nebezpečně brzdíš. Pokud se výjimečně, ale opravdu výjimečně pohybuji na frekventované stezce mezi chodci, jedu max 15 km/h v případě potřeby i rychlostí chůze a občas decentně cinknu zvonkem, pronesu „S dovolením“ a opatrně chodce objedu. Nikdy v životě jsem neměl žádný problém. Na prvním výjezdu potom takovou frekventovanou smíšenou stezku opouštím.

      0 0
      • yorg  

        Přesně tak. Jet kolem lidí dvacítkou s tím, že zařvu hej je říkání si o problém. A to zejména, když tam jsou caparti.

        … a dodatek z příspěvku níže – A VŽDYCKY poděkuji.

        0 0
    • zdenal8  

      Tak řekli ti to správně. Říká se s dovolením. S tím nikdy není problém, slušně poděkuju a jedu dál. Kdyby na mě někdo hulákal hej apod. tak bych si to taky nenechal líbit.

      Takže zapracuj na slušném vychování a hned to půjde lépe.

      0 0
      • vrazdit  

        stejně tak by ale měli zapracovat na slušném chování lidé, kteří na obousměrné stezce s jasně daným směrem jednotlivých pruhů lezou roztažení přes celou šířku, se zvířaty na dlouhých špagátech a neochotou uhnout, když tě už z dálky vidí… můžu být jak chci defenzivní a jet opatrně, ale když je někdo tupé zavazející hovado a svou tupost si ani neuvědomuje a na žádost o místo ještě držkuje, je mnohem lepší ho o jeho debilitě informovat, což nedělám zrovna spisovnou češtinou…

        0 0
      • Filipsimek  

        Písemnou žádost nevyžaduješ?

        Hej je za mě úplně v pohodě, je to naprosto jasnej signál, pochopí to každý, není nutno tam vysypat souvětí o třech větách. Pokud to někoho uráží, tak by asi neměl vůbec vycházet z domu. Souhlasím ale, že poděkovat je nutnost.

        0 0
        • Libores  

          Znáš takový to jak se říká ‚Nejsem žádnej hej nebo počkej‘? Proč asi…

          0 0
    • Johny_r  
      • Cyklostezkám (typu povltavská v Praze) se vyhýbám, pokud je to možné. Tím nemyslím, že bych jezdil po paralelní silnici, ale prostě jezdím radši v terénu. Po cyklo/chodco-stezce občas musím dojet domů, což je prostě nutné zlo, které akceptuju a chovám se tak, abych tam neublížil sobě, ani nikomu jinému. Sám tam totiž chodím i pěšky s kočárem nebo dítětem na kole, takže to mám z obou stran.
      • Když potřebuju někoho předjet, udělám to velkým obloukem klidně po trávě, abych nemusel řešit nějaké pokřikování nebo zvonění zvonkem, který nemám
      • Když to nejde, zpomalím na jejich rychlost, kdo není úplně mimo, kolo za sebou postřehne a uhne, předjedu a poděkuju
      • Když výše uvedené nestačí, řeknu „s dovolením“ a poděkuju
      • Stejně se chovám, když potkám chodce (obvykle se psem) někde na úzké stezce v lese. Zpomalím, počkám až uhne/chytne psa, usměju se, poděkuju a jedu dál.
      • Pokud hrozí, že mi pes/dítě vletí pod kolo, zpomalím nebo i zastavím, počkám, až majitel/rodič situaci vyřeší, poděkuju a jedu.

      Většinovou reakcí je „není zač“, případně omluva a úsměv chodce. Občas trochu údiv (pozitivní) nad přítomností cyklisty na nějaké kamenité stezce uprostřed lesa. Pro mě win-win. Ještě nikdy jsem se nesetkal s nějakou nepříjemnou konfrontací. A jestli občas musím zpomalit nebo zastavit? To mě fakt nestresuje.

      0 0
      • Nitroglycerin  

        +1

        0 0
      • hustolez  

        Přesně tak to mám i já, považuju to za elementární slušnost. Ty zdejší polemiky, jestli je někdo povinný děkovat jinému, že mu uhnul, nebo na někoho řvát hej to mi přijde šílený. A tile lidi budou potom první řvát, jak jsou na ně ostatní hnusní, co je to dneska za dobu, kam to spěje, a tak dále.

        0 0
      • JendaH  

        Mně by se tohle líbilo, rekreační prostor na procházení a tak je jistě super, už by jenom stačilo udělat použití takové stezky nepovinné. („jezdi jinam“ nefunguje, protože já toho většinu najedu proto, protože se potřebuju dostat tam, kam jedu)

        0 0
        • Jenda  

          Sdílenou nejsi povinen použít, alespoň dle zákona a dle stanoviska vlády.

          0 0
          • JendaH  

            Jsem podle definice značky ve vyhlášce o dopravních značkách (Značka přikazuje cyklistům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky.). Samozřejmě si to vykládám dost kreativně a když je ten směr jen o trochu jiný, tak ji nevyužiju, když se to nehodí. Ale třeba onuce s tím tady měl problémy, a i mně osobně za to jednou nadával policajt (ale žádné důsledky z toho nebyly, formálně to neřešil), nemluvě o autech „támhle máš cyklostezku kreténe“.

            0 0
            • Jenda  

              koukni do vlákna Cyklonovela, tam je to rozebraný podrobněji. Ve zkratce, v zákoně je povinnost využít jen cyklostezku, nikoliv smíšenou. Vyhláška nesmí ukládat povinnost nad rámec zákona. Tedy v tomto případě to můžeš ignorovat. Stanovisko vlády je taktéž takové, že smíšenou povinen použít nejsi.

              Závazná judikatura ale neexistuje, nicméně myslím že policajty věcnou argumentací snadno udoláš;-)

              0 0
              • JendaH  

                Vyhláška nesmí ukládat povinnost nad rámec zákona.

                Stejně tak není v zákoně třeba „průjezd zakázán“ nebo „rozsviť světla“.

                Závazná judikatura ale neexistuje, nicméně myslím že policajty věcnou argumentací snadno udoláš;-)

                Tak já taky doufám :). No a pak tu jsou ještě ti troubící/vola­jící/stříkají­cí řidiči…

                0 0
      • JohnySkelet  

        Naprostý souhlas. Hlavní je vědět, že nikoho nepřiberete.

        Já raději po stezkách, které jsou určeny pro cyklisty nebo po polních cestách, protože kapitola „Řidiči s pocitem méněcennosti a fridex ve tváři“ je na jiné vlákno.

        0 0
        • oberleutnant Weiss  

          Fridex ve tváři? Tě ostřikují z chladiče?-)

          0 0
          • JohnySkelet  

            Něco jako fridex musíš lít i do vody do ostřikovačů :-)

            0 0
            • Infidel  

              :-D aha

              Nicméně o víkendu jsem na D1 viděl na vlastní oči lít do ostřikovačů Adblue :-) pokérovaný cigán a naleštěný VW Golf…

              0 0
              • Johny_r  

                Tak to bude mít vyvoněnou kárku, až se mu to tam začne rozkládat 

                0 0
              • novas752  

                Tak i kára musí mít trochu pyžmo, ne? :)

                0 0
              • gerrard  

                To nemusi byt zas tak slozite si to koupit. Maji to v regalu vedle sebe vsechno stejna krabice, jenom jiny potisk a obsah. Sem nad tim pri kupovani naplne do ostrikovace premyslel, kolik lidi si to poplete, kdyz mysli na jine veci a jen sahne do tech regalu.

                0 0
                • Infidel  

                  Právě že to bylo v pytlíku stejně jako kapalina od Sheronu, no mělo to obří nápis AdBlue na boku, všiml jsem si toho i já z druhého auta o dvě místa vedle.

                  Po pravdě ani nevím, jak moc a jestli vůbec je ta močovinová sračka agresivní.

                  0 0
                  • JendaH  

                    Třeba to je nenápadný trolling (do té lahve dal jiný obsah), a toho člověka baví dělat svět divnějším místem. Jako když si naleješ vodu do lahve od vodky a pak to popíjíš v práci. Nebo když si uděláš vanilkový puding či řidší krupičnou kaši do skleničky od majonézy a pak to před ostatními jíš lžičkou. To taky děláte, ne? Ne???

                    0 0
                    • vrazdit  

                      Majonézu ze sklenice lžičkou klidně dám bez nějakého fejkování obsahu, to jen tak na okraj :)

                      0 0
                    • Infidel  

                      Byl tam sám, zastavil jsem vedle něho, když už byl tak v půlce. Leda by dělal ****** sám ze sebe a natáčel se na YT :-)

                      Jinak teda takový kokotiny fakt nedělám :-)

                      0 0
                    • Tom-T45  

                      Častější je ovšem případ, kdy si dáš vodku do lahve od vody a pak to popíjíš v práci.

                      0 0
              • skaj  

                Zeptam se tak nejak divne, uplne se za sebe stydim. Ale nemuzu si pomoct, sorry.

                Proc jsi mu to nerekl?

                0 0
                • Infidel  

                  Psal jsem že když jsem dojel, mohl být v půlce, co jsem mu měl asi říct? Hele nalil sis tam smradlavý Edblů?

                  Poraď.

                  0 0
                  • skaj  

                    No jasne, tak sice si mozna odk*rvil nadrzku, ale aspon si neoddela zbytek soustavy (hadicky, trysky), lak atd. Bude se mu to lepe cistit.

                    Nebo si predstav, ze to tam leje tvoje manzelka/pritel­kyne/mama – tu bys taky nechal a nic ji nerekl? Nebo jinak, byl bys rad, kdyby ji nekdo na pumpe rekl, jakou blbost dela nebo ne?

                    0 0
                    • Infidel  

                      :-D

                      vysral jsem se na to, chápeš?

                      0 0
                      • skaj  

                        Jasne, to jsi psal hned na zacatku, me jenom zajimalo proc… Ale chapu, ze odpovedet uprimne sam sobe na tuhle otazku je tezky. A popravde, ani jsem necekal odpoved, spis to byla takova recnicka. Sam nevim, jak bych reagoval.

                        0 0
                        • Infidel  

                          Jako upřímně, ani mně to nenapadlo. Je ale fakt kravina srovnávat někoho podobného s někým z rodiny. To je snad úplně jiná situace.

                          0 0
                          • skaj  

                            Napsal jsem to blbe, sorry, melo to byt – predstav si, ze to tam leje tvoje mama/… to bys taky chtel, aby ji to nekdo rekl. Ale dost uz, promin, nechci moralizovat, samotneho nevim, jestli by me to napadlo. To ja si jen tak nekdy premyslim o lidske psychice a co a proc kdo (ne)dela…

                            0 0
                            • Romancero  

                              já to mám jednoduchý–prostě bych mu to řekl, že dělá blbost a dál bych to neřešil..

                              Vždy si nějak automaticky představím, že by se to stalo mně a že bych sám byl rád, pokud by mě někdo upozornil.

                              A je jedno jestli najdu klíče, peněženku s doklady…Jen z toho mám dobrý pocit-toť vše..

                              Je fajn, že sem chodí na B-F lidi s takovým náhledem jako ty-díky za tvůj příspěvek skaji.

                              0 0
    • Delkim  

      Zvonek, cinkám už dostatečně dopředu a nepřestávám, dokud si dotyčný nevšimne. Zatím vždy stačilo, tedy až na běžce se sluchátky, ty objedu.

      A VŽDYCKY poděkuji.

      0 0
    • Tomcat  

      Řešení není, tedy mimo pokut z Rakouska , Holandska nebo Německa.

      U nás lidé neznají předpisy a egocentricky si myslí že to jen jejich. Každý za sebe by měl dodržovat předpisy co nejvíc to jde za sebe a ostatní nezměníte. V minulosti tu byli jistí školitelé aktivisti kteří rádi vyvolávali konflikt a by těm pěšákům nebo řidičům ukázali . Ale pro léčbu impotence to stejně nemělo příznivý dopad.

      Ameriku tak tady neobjevíme, zmatený lidi co pobíhají jak terénní beruška zprava doleva, militantní pejskaře, vozové hradby bydlenek a procesí nahluchlých důchodců zažil už každý.

      Rozhodně kdy by vše fungovalo tak by se tato že lidi uvolní průjezd nemělo co děkovat. Protože nebránit je jejich povinnost.

      Paradoxně pak může nastat situace kdy na silnici bude více bezpečnost než na stezce.

      0 0
    • kovar  

      No já po smíšených stezkách raději ani nechodím, protože tam jezdí taková hovada jako ty.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nebydlím ve městě, po stezkách jezdím výjimečně a většinou nemám problém, spíš jsem rád že mi někdo nepřizabije děcka. ;-)

      Normálka, zvonek, s dovolením, děkuju. U psů a dětí vždy přibrzdím. Nejsem debil abych na stezce honil komy.

      0 0
    • jIrI___  

      Před asi pěti lety jsem si pořídil zvonek a je to jedna z nejlepších věcí, které mám na kole. Většina lidí na něj reaguje výrazně lépe než na nějaké pokřikování nebo pískání jako na psa, mnohdy se i omluví. Otázku na zvonek jsem jako chodec při podobném pokřikování taky už několikrát použil, protože mi tento způsob upozornění nepřipadá zrovna dvakrát slušný. Jak už psali ostatní, je důležité cinknout s dostatečným předstihem, ať děcka a mladé maminky stihnou přeběhnout třikrát ze strany na stranu a přitáhnout si psa na pětimetrovém vodítku vedoucím napříč cyklostezkou.

      0 0
    • MirosPikos  

      Stezkám se vyhejbám jako čert kříži. Měl jsem tam nejvíc krizovek. Možná dokonce, že jsem měl krizovky jen na stezce. A dopadlo to dobře jenom proto, že jsem vždy předvídal a čekal to nejhorší.

      0 0
    • tonik666  

      Ja zpomalim do kroku a rikam “s dovolenim”

      0 0
      • Edwin  

        Přesně. A pak řeknu „Děkuju“ a usměju se. Funguje to skvěle.

        0 0
    • Slavik  

      Když nemám zvonek, tak zvolám nahlas hubou CINK-CINK, pokud zvonek mám, zvoním s dostatečným velkým předstihem, jak to dělají auta na západě, která taky netroubí za cyklistovou prdelí. Při míjení řeknu dík, i když neuhýbají. Nikdy jsem problém neměl…

      0 0
    • Jenda  

      Na všech kolech mám zvonek, zvoním s dostatečným předstihem (to je základ) a pokud vidím že předjížděný nereaguje, zpomalím tak abych mohl zareagovat ne jeho nečekaný manévr a zároveň ještě volám s dovolením. Problém je, že sehnat dostatečně hlasitý zvonek je problém. Mám jeden který si hýčkám, protože je fakt dobře slyšet. Elekrohoukačka se mi neosvědčila, lidi jí ignorovali, protože ten zvuk co vydávala nemají spojený s kolem. Jediný skupinky který rozháním brzděním smykem jsou bandy pubošů. Nehrozí u nich infarkt a nic jinýho nereagujou :-)

      Jako samozřejmost beru poděkování a to i když mi uhýbají a přitom pičují. Naposledy jsem byl lehce nezdvořilý, když mě začala ***** konačka že jí zvonkem plaším koně a jestli jsem normální a chci aby jí shodil a padla na hlavu. Tak jsem jí vysvětlil že pokud se obává pádu na hlavu, měla by vozit helmu;-)

      Jo a míjet někoho kdo o mě neví rychlostí 20 km/h je imho na přesdržku.

      0 0
      • Aviatik  

        Puboši jsou peklo, jedna taková banda pubošů mne málem zašlápla, naivně jsem si myslel, že když jdou proti mne, tak mne vidí; to, že jedu proti nim zjistili, když už jsem skoro stál a vzdálenost byla necelé 3m.

        0 0
        • Filipsimek  

          To já si to tak jedu, proti mě jde rodinka roztáhlá přes celou stezku, tak čekám, kdy se mi někdo z nich uhne. Ne že by všichni koukali do telefonu, nebo se nadšeně bavili, takže by si mě teoreticky nemuseli všimnout, ale typce přímo proti mě jsem čuměl přímo do očí a prostě neuhla. Tak jsem to musel poslat po trávě, na té stezce s koncem asfaltu začíná příkop, navíc zrovna bylo trošku sněhu, takže doteď nechápu, že jsem to na silničním ustál. Narozdíl od nějaké omluvy je napadlo na mě řvát že co jsem to za kreténa. Doteď lituju, že jsem typku nekonfrontoval ramenem.

          Jinak teda musím zaklepat, že to je jediná negativní zkušenost ze stezek co mám. 90% lidí si mě všimne dřív, než se je snažím nějak upozornit.

          0 0
          • Jenda  

            Ideální je když se ti povede úplně zastavit ale neuhnout. Ve chvíli kdy vrazí do stojícího cyklisty tak je dotyčný prostě za ******/krávu a není o čem diskutovat.

            0 0
          • iron.hide  

            no do *, stastie ze som tam nebol ja. Zrazu len cerveno pred ocami, a viac by som o sebe nevedel

            0 0
          • Georrge  

            S tou zenskou jak jsi ji cumel do oci – taky mate pocit, ze zenske uhybaji mnohem mene nez chlapi? Na kole, na chodniku, na chodbe, v uzke ulicce ci eskalatoru, i radoby drsny chlap aspon trochu ty ramena vytoci, ale zenska neuhne o milimetr ani s kabelkou. A to i kdyz o tobe vi a musi ji byt jasne, ze se tam oba nevlezete.

            0 0
            • jIrI___  

              Spoléhají na špetku slušného vychování a gentlemanství, ale už si neuvědomují, že to už se dnes moc nenosí.

              0 0
              • gerrard  

                Obavam se Jiri, ze to neni gentlemanstvim, ale emancipaci. Jsou jen emancipované a tímto tvrdým neohroženým postojem bez použiti špetky rozumu si dokazují svoji úroveň rovnoprávnosti. Je to takový fenomén dneška pozorovatelný obzvláště v skupině do 30 let. Gentlemanství si nelze vynucovat, pak uz to neni gentlemanstvi. Chlaps s rozumem uhne a jsou spokojeni vsichni, zenska s rovnopravnosti jde do konfliktu.

                0 0
                • Morchella  

                  Hezky jsi to napsal, ale pravdu má jIrI___:-)

                  Se skupinami takových „dam“ mám ale také bohaté zkušenosti. Ona se asi jedna před druhou nechce shodit a jsou ještě sprostější, než chlapi. Naposled na mě jedna řvala „******, nemáš zvonek?“ a další se hned přidaly s kreténem a podobně. Zastavil jsem a slušně jim vysvětlil, že na přelidněné cyklostezce by nemusely chodit roztažené přes celou šířku a že zvonek mám, ale zvonit na každého jaksi vždy nejde, to že bych se uzvonil. Jedna otočila: „no, má pravdu pán“ a další hned „promiňte“ a „to nás nenapadlo“. Rozešli jsme se smírně a s úsměvem.

                  Situace: já nejdříve zdálky zvonit nemusel, protože tam ještě bylo místo, ale kousek přede mnou mě zavřely v zatáčce a když brzdím tak už moc zvonit nejde. Objel jsem je proto pomalu a s dostatečným odstupem přes obrubník po trávě. Nikoho jsem neohrozil, ale reakce jsem vzbudil. :-)

                  0 0
                  • va-bo  

                    Taky jsem řešil, proč pěšáci vždycky chodí vedle sebe a nikdy ne za sebou. Moje teorie je, společenská komunikace mezi nimi. Kdyby šli (šly) za sebou, společenská komunikace mezi prvním a posledním by byla obtížná. Dřív mě to štvalo, teď už si to dovedu zdůvodnit. :-)

                    0 0
              • Georrge  

                Ja gentlemanstvi beru, proto je taky nikdy nenaberu ramenem, coz by se stalo kdybych se choval jako ony. Ale uhnout kdyz je to vhodne (nebo se aspon trochu zmacknout na stranu abych nemusel jit uplne bokem a zadama drhnout zed) mi prijde jako zakladni slusnost.

                0 0
              • oberleutnant Weiss  

                Nová doba – ty na ni s gentlemanstvím a ona pak na oplátku MeToo…:-/

                0 0
            • Pennywise  

              Mám s tím stejné zkušenosti. Cca 3 týdny zpět, jsem se jel projet po singlech tady u nás a vjedu do lesa, prudký sjezd a dole stojí týpek a bába s holema, už jsem se chtěl usmát a zavolat, ať jsou v klidu, že to sjedu pomalu (nedá se v tom sjezdu zastavit), než jsem cokoliv stihnul, tak bába začala řvát, že to není cyklostezka a neuhnula, tak jsem to pomalu sjel, povedlo se mi jí objet a přitom jí v klidu říkám, že to není ani turistická trasa, takže by se měla chovat slušně. Jak jsem ji míjel, tak napřáhla hole a začala řvát, že mě s nimi přetáhne. To už jsem se nasral, pod sjezdem zastavil, položil kolo a šel k ní s tím, že je to soukromý les a tohle teda ne. Přišel jsem k ní, vzal ji hole a zahodil, dolů do lesa a hodně daleko :D Chlápek neřekl ani slovo a bába tam stála s držkou dokořán. Sedl jsem na kolo a v klidu odjel. Jinak po cyklostezkách se pohybuji jenom v nutných případech, zvonek nevozím, mám na batohu píšťalku. Vzhledem k tomu, co se tam v této době vyrojilo, tak jedu hodně pomalu, řeknu s dovolením, když jsou rozprclí po celé šířce, ale neděkuji, nemám za co. Dva dny zpátky jela proti mě na cyklostezce grupa kosočtverců s dětmi na běžkách, opět rozprclí na celou šířku a dítě mi letělo rovnou pod kolo, uhnul jsem do pole, takže to naštěstí neodneslo kolo. Nerozčiluji se, protože vím, že je to nikdo neučil a nikdo už nenaučí, smířil jsem se, ale děkovat nebudu.

              0 0
            • xtonda  

              Jo, ženský co se kvůli kabele nedají obejít sem taky zaznamenal. Vrazit přímo do někoho je celkem neslušný, ale drcnout do kabely aby si dotyčná uvědomila, to si občas neodpustím.

              0 0
      • iron.hide  

        tej konarke si mal odpovedat jednoduche „Ano“

        0 0
    • Tomcat  

      Napadá mě s těla děkovačkami.

      Když Vas někdo nenabourá , poděkujete ? > Když Vám dá někdo z vedlejší přednost na silnici, poděkujete ? > a na stezce?

      Opravdu je dobré děkovat za to že někdo udělá to co má?

      0 0
      • Morchella  

        Ano, zásadně se vždy děkuje, protože je to slušnost.

        0 0
        • Tomcat  

          Nějaký důkaz , nebo to je přání že by mělo ? Většinu lidí na stezce ani nepozdravíte.

          0 0
          • Morchella  

            Důkaz na co? Na to, že se k sobě máme chovat slušně? :-)

            0 0
            • Tomcat  

              Ano slušnost a ta je v tom dodržovaní pravidel co kdo má. A né podlézat „uplácet“ za to, že někdo dodržuje pravidla které má dodržovat. Zatímco zdravení a děkování žádné pravidlo není.

              Pokud se na stezkách dnes a denně porušují pravidla , je asi tak postavené na hlavu, že ně nějakých firmách ve Francii byly odměny za normální příchod do práce. Né za to že přijde dřív, ale za to že přijde v kolik má… slušnost!?

              …nová doba host vyhazuje vrchniho…

              Vždy se neděkuje ani nezdraví to je Vaše představa , jako že ve vlaku se všichni baví atd…

              0 0
              • Morchella  

                Slušnost nemůže být zakotvena v nějakých zákonech, nebo pravidlech. :-) Samozřejmě, že neděkuju tomu, kdo jde u kraje (podle pravidel) a já ho objedu po druhé straně. Když mi ale někdo uhne ze své trasy, tak mu poděkuju. A to porušování pravidel na cyklostezkách mě nechává úplně klidným, protože je tam na místě další vlastnost a to tolerance (také nelze najít v pravidlech).

                0 0
        • Johny_r  

          +1

          0 0
      • Smazaný účet  

        no a když ti záchranka zachrání život, nebo hasiči uhasej barák, tak taky není důvod děkovat, vždyť je to jejich práce, že. ;-)

        0 0
      • Edwin  

        Říká se tomu role model. Samo, pokud potkáváš davy lidí na stezce, tak nepozdravím všechny, ale když potkám někoho v lese, tak prostě pozdravím. A jsem až dojatej, že to moje děti dělají samy od sebe taky – ti zdraví prakticky každýho, koho potkají.

        Pozdravím nahlas třeba i když vejdu do cizí hospody nebo do krámu – někdo odpoví, někdo si myslí, že jsem divnej, ale mě to nic nestojí a je to třeba dovede k zamyšlení, že je to taková milá slušnost.

        0 0
      • JendaH  

        +1. Mně to blokování stezky přijde spíš na úrovni pikniku na silnici. Taky bych asi nevyžadoval, aby na mě auta z daleka houkla, počkala, až si uklidím dečku, a pak ještě poděkovala, že můžou projet.

        0 0
        • gerrard  

          +1 Pokud je to opravdu cista cyklostezka, kde jeste jezdi hodne lidi, tak to taky tak vnimam. A chtel bych videt jak dotycni dekovaci jedou po brnenske tepne a dekuji kazdemu koho predjedou. By jim upadla huba. :) Neco jineho je v lese , kde skoro nikdo neni a clovek tam potka sem tam nekoho. To zas neco prohodit neni od veci.

          0 0
    • Morchella  

      Nakonec je jedno, jestli volám, zvoním, nebo cvrkám, protože místo si tak často stejně neudělám.

      Hlavní a jediné, co je důležité na cyklostezce, je mít prsty neustále na brzdách a oči na šťopkách.

      Když se tam občas zastavím na pivo a pozoruju silničáře jak jezdí 30km/h kolem dětí v horním úchopu, nebo i bez držení, tak asi nad tím jen kroutit hlavou je málo.

      0 0
    • Jary24  

      Kdyz uz musim po cyklo a potrebuji projet, tak to proslapnu dozadu, cvrk mi dela docela rachot tak se otoci jak se divi co to je :D

      Ale jak je cesta uzka, tak okolo chodcu dost spomaluji, kort kdyz maji psa nebo deti.

      Zaroven jako chodec muzu rict, ze me pekne serou lidi na kolech co okolo me prosvisti bez jakehokoliv upozorneni. Vetsinou s minimalnim odstupem a v docela rychlosti.

      0 0
    • perceptio  

      Stezkám se vyhýbám. A když už je překážka, tak jedu fakt pomalu, řeknu „s dovolením“ a nikdy nebyl žádný problém za 15 let. Tož tak.

      Občas se dostanu i na chodník, když není zbytí, a tam si počínám ještě opatrněji. A tam někdy problém nastal. Jenže tam nejsem v právu a vyřešila ta moje omluva…

      0 0
    • Libores  

      Nejlepší je patřičně zvesela ‚Dobrý dén‘ a pak ‚Děkujů‘. Vyzkoušej, dělá to divy. S ‚Héj‘ bych tě taky poslal do piči…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jednoduche, srazit a zavolat policajty at mas zdokomentovanou skodu, kterou bude vymahat…

      0 0
    • Georrge  

      Pokud jedes po smisenem chodniku, tak se podle toho musis chovat. Neni to oplocena dalnice vyhrazena jen pro cyklisty. Takze pokud muzes lidi bezpecne objet, neni potreba zvonit. Pokud se tam nevlezes, tak zvonit. Delaji se i malicke pohledne zvonky, ktere se daji ovladat aniz bys poustel gripy. Nekdy je prodleva velka, nekdy pres sluchatka neslysi vubec, ale tak to proste na smisenem chodniku je. A nekdy je lepsi objet je po trave :)

      0 0
    • xtonda  

      Používám zvonek i na MTB a zvoním už z dálky aby se lidi stihli uklidit abych nemusel moc zpomalovat. Zvoním kdykoliv někdo zabírá víc než půl cesty nebo není dost prostoru na bezpečné předjetí. V drtivé většině případů to funguje a vlastně si nevybavuju že by někdo držkoval, leda že bych ho neslyšel. Pokud tam sou děti nebo zvířata, tak ty sou nepředvídatelný, tam je potřeba zvýšená opatrnost. Neděkuju, neblokovat provoz na pozemní komunikaci, kterou stezka pro chodce a cyklisty je, považuju za něco, co by mělo být samozřejmé.

      To s pouštěním řídítek kvůli zvonění nechápu, zvonek se snad dá umístit tak, aby se dalo zvonit bez pouštění řidítek. Navíc je lepší zvonit dopředu z dálky, v okamžiku kdy někoho míjím a mohlo by dojít na krizové brzdění je už poněkud pozdě. S tím, že sou lidi pitomci a vybočují bez ohlédnutí je nutno počítat.

      0 0
      • Georrge  

        +1

        S tim dekovanim to mam jak kdy. Kdyz se nekdo jen trochu vic natlaci na kraj a ani se neotoci, tak nedekuju, jen ho v klidu objedu. Pokud ale po zvonku nekdo zacne panikarit a prilis horlive uhybat z cesty (a casto i prilis agresivne „odklizi“ z cesty sve ratolesti ci zvirata) tak podekuju, abych situaci trochu uklidnil :)

        To same na prechode, pokud me nekdo pusti, mavnu mu dekovne rukou. Je mi jedno ze mam prednost a on me musi pustit, ja se podle toho nechovam, protoze k cemu vam je absolutni prednost na prechode, kdyz lezite zrakveni pod autem. Takze hezky cekacka az me nekdo pusti a pak dekovacka.

        0 0
    • pumpy  

      Zvonek vozim jen na kole za kterym taham chariota a na dalsich ho nemam. A musim rict ze je to uplne jedno. Stejne kdyz jedu na kole kolem lidi, tak zpomalim a projedu, podekuji tem co uhnout abych mohl projet. Kdyz nemam zvonek, necham zvonit cvrka, a pak reknu zdovolenim.

      Je pravda, ze obcas se najde na cese idiot co neuhne, a tam je to jedno jestli je mas / nemas zvonek kricis anebo poustis lodni sirenu, viz borec na me cumel a pockal az sem k nemu dojel a pak uhnul, jen sem mu rekl jestli mu toto stoji zato, a on se jen blbe zacal smat. Co dodat blbec blbcem zustane.

      0 0
      • Georrge  

        Srazka s blbcem je neprijemna, ale clovek musi zachovat klid aby to z toho nebyla srazka dvou blbcu :)

        0 0
        • pumpy  

          Tak já sem klidnej člověk. Jen sem mě řekl…to ti vážně stojí za to? A jel s dal

          0 0
    • -b-n-x-  

      Je několik možností:

      • uctivě říct: „s dovolenim milostpani/mi­lostpane“
      • říct: „pičo, jedu!“
      • objet je co nejrychleji a zmizet také co nejrychleji
      0 0
    • Fazzy  

      Na cyklostezce používám cvrk. Na lidi bez sluchátek to funguje. Vždycky zároveň předjíždím tak, aby se mě nikdo nelek. S tim je největší problém u bruslařů, páč je mezi nima největší procento sluchátkářů, lidí co to neumí a zároveň zaberou spoustu místa nebo lidí co prostě přes hukot vlastních koleček stejně neslyší.

      Obecně nejvíc „konfliktů“ na cyklostezce sem měl s jinýma cyklistama co potřebujou jet vedle sebe a krafat, aby se pak mohli divit, že tam nejsou sami. Až na vyjímky se dá ale všechno vyřešit s úsměvem.

      0 0
    • va-bo  

      Zvonek používám, ale je fakt, že často nastane mezi chodci panika. Ti, co jdou vlevo, uhýbají doprava a ti zprava zase doleva, je potřeba s tím počítat. Kapitola sama pro sebe jsou pejskaři, Proto se snažím nejezdit tam, kde se pohybují chodci. Speciální cyklostezky bojkotuji, raději si pár kilometrů zajedu. Mám zvonek Knog, ten se dá umístit hned vedle gripu, ale nemá moc výrazný zvuk. Když to ale valíme někde po trejlu z kopce, tak se hold turisti musí zachránit skokem do borůvčí, to se nedá nic dělat. Nadávání už stejně neslyšíme.

      0 0
    • JohnySkelet  

      Chtěl jsem názor a mám je tady jak ty, co mě potěšily, tak i ty nepotěšující. Ani jsem nečekal tuhle odezvu. Každopádně všem moc děkuju a jsem rád, že valná většina tu jsou lidi rozumní se smyslem pro bezpečnost!

      Abych uvedl pár věcí na pravou míru a vy mě neměli za blázna, co si to hasí kolem důchodců v plné rychlosti a rozráží skupinky turistů. Shodnu se tady s naprostou většinou názorů. Děkovat je slušnost, proto i já téměř vždy poděkuju a taky i poprosím o uvolnění místa. Ohledy se musí brát na všechny, i na ty, co neberou zrovna ohledy na ostatní.

      Když jsem psal o stezkách pro chodce a cyklisty, měl jsem na mysli především ty mimo města jako jsou např. po celé Šumavě – zpevnění lesní a polní cesty. Ve městech se na stezkách chovám, jako bych jel po chodníku, protože tam se v žádném případě ani těch 20 jet bezpečně nedá. Pískám z dálky táhlým hvizdem a to „Hej! (nikoli "Héééééj!) si schovávám jen když lidi zmatkaří, vyjíždí ze skupinky nebo vysloveně nereagují. Jinak samozřejmě, abych nepoplašil zvolním za např. důchodci do kroku a hlasitě řeknu "S dovolením!“. Zakřičet „S dovolením!“ mi přijde daleko drzejší a méně účinné než klidné, ale hlasité „Hej!“ (jako „Hej, co to děláš?“)

      Špatně jsem se vyjádřil ohledně rychlosti objíždění. Zpomaluji před každým chodcem, předpokládám, co se může nejhoršího stát, s čím nemusím počítat a podle toho volím rychlost. Těch 20 je maximum, kdy mám dost místa, chodec o mě ví a jde po kraji a vidím, že nemá psa nebo dítě. Příklad za všechny: Dvě maminy s kočárky, každá na jednom kraji užší cesty, se spolu baví. Musím projet středem, kde není místo na manévr do strany. Nevím, co je za kočárem, tak jedu téměř krokem. Ale musím se přiznat, že po lesních cestách, když jsou pěkně přehledné a široké jedu daleko rychleji. Ale zase musím mít jistotu, že o mě ti přede mnou ví, uhýbají mi a drží děti za ruku a psa na vodítku.

      A právě na takových lesních sjezdech na ty přede mnou raději ze vzdálenosti sto metrů zahvízdám, aby se otočili, věděli o mě a já v klidu a bezpečí kolem prosvištím. Přijde mi, že hvízdat je líp a zřetelněji slyšet na delší vzdálenost, lepší, než cinkání zvonku. …a poděkuju :-)

      Každopádně ještě přehodnotím ten zvonek. Asi je pravda, že na něj jsou lidi zvyklí a mají ho spojený s kolem. Pokud by byl nějaký opravdu výrazný, kdy nemusím pouštět gripy tak sem s ním!

      0 0
      • JohnySkelet  

        A jeden odstrašující případ ze sjezdu z šumavského Poledníku směrem do Prášil. Cesta je to strmá a celkem rozbitá asi od lesníků, široká tak maximálně 3 metry. Je značená jako cyklotrasa, ale i turistická stezka. Koleje jsou tam vyjeté s velkýma šutrama, jen uprostřed je zarostlá plocha travou mezi nápravy. Sjíždím, na co si na svém crossu troufnu, jedu na relativně rovném a pevném středním pásu, abych mohl případně i uhnout na každou stranu, a jedu, co dokážu ubrzdit, kdyby zpoza smrčku vyskočil učůraný turista. Přiznám se, jel jsem tak přes 30, ale 100 m přede mnu stále nikdo.

        Když mě z ničeho nic podjel zprava puberťák na celopéru bez jediného upozornění. Zaregistroval jsem ho, až byl na mojí úrovni a málem, že jsem to leknutím nestrhl do příkopy. Kdyby mě jen trochu vyhodil šutr jinam, tak ho sundám.

        Potkal jsem ho dál, jak na někoho čeká a neodpustil jsem si nezastavit a celkem ještě v klidu mu nevysvětlit, jak to bylo nebezpečné a že si podobné manévry má odpustit. On odpověděl, že jsem jel prý pomalu a uprostřed, tak mě vzal zprava.

        Jedu dál, jeho jsem nechal za sebou. A za pár minut mě teď už naštěstí zleva vezme jeho máma, taky na celopéru, a se synem samozřejmě v závěsu. Zase bez jakéhokoli varování. Zase jsem to valil kolem 30 a po středu a zase jsem daleko před sebe viděl, abych stihl bezpečně zastavit. Cesta tam už byla o něco lepší, tak jsem přibrzdil a ucukl vpravo. Ti dva nemohli vůbec tušit, jestli přede mnou někdo nejde.

        Narazil jsem pak na ně na Prášilském jezeře a s klidem jsem se zeptal, jestli se budeme ještě předjíždět, jestli je to baví. A mamina mi odpoví, že ona nemůže za to, že jí to jede tak rychle. Raději jsem urychleně nasedl na kole, je nechal svému osudu a modlil se, aby nikoho nesestřelili. Na diskusi o bezpečnosti to nemělo evidentně cenu.

        Možná tyhle příhody přitahuju, možná bych měl jezdit o něco opatrněji a snad i myslet ne jen za sebe, ale i za ostatní. Každopádně všem přeju šťastnou cestu, chladnou hlavu, hodně příjemných kilometrů, málo defektů a vítr v zádech.

        0 0
        • gerrard  

          :) Pobavilo.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Mě se zase osvědčilo, že na některé lidi není dobrý vůbec volat, protože co předvádí potom… Lepší kolem nich proletět, za kreténa budu už jenom z principu, že jedu rychle a já to mám bez nervů, jestli uhne doprava nebo doleva. Přijde mi, že to je v některých případech stejné, jako s děckama. Děcko vidí, děcko čumí, děcko stojí na místě a na poslední chvilku skočí přímo pod kola. A volat na někoho „pravá“ aby mi v posledním metru uhnul přesně do toho prava? 2× a dost…

          0 0
          • Nitroglycerin  

            No, řekl bych, že lepší než „kolem nich proletět“ je zvolnit a minout je bezpečně, tj. pomalu. Ve tvém případě s rychlou jízdou mezi lidmi není otázka jestli někoho sejmeš ale kdy se tak stane.

            0 0
            • Smazaný účet  

              V lese jsem víceméně neměl problém, pouze s koňolidma. Na cyklostezce jsou problémy pořád, ať už jede člověk pomalu, nebo rychle, tudíž na to už kašlu, předjíždím to přes trávník a jsem za hovado, vyřešeno. Cyklostezka je tam rozdělená PRUHEM na část pro chodce a část pro pěší, což je neustálý zdroj problémů.

              0 0
            • HonzaRez  

              Kolego, reaguješ na příspěvek, kterému jsi neporozuměl. Jsem jedním z těch, kdo tu podobný postup dlouhodobě prezentují a i když jsem se zařekl, že už do podobných vláken přispívat nebudu, neb je to házení perel na zeď, nedá mi to…

              Projevuje se tu stále stejná nezkušenost, „nestalo se mi to, takže to neexistuje“…

              Výše popisovaný postup funguje ve 100% případů, zatímco jiné postupy, jako například zvonění, volání „s dovolením“, „héj“ nebo „bacha *****“ může ve výjimečných případech (vysoká koncentrace idiotů) opravdu skončit průserem nebo nehodou…

              Bez zkušeností to opravdu nejde…

              0 0
              • Nitroglycerin  

                OK, beru, nepročítal jsem úplně celé vlákno, pardon:-)

                Ale stojím si za názorem, že je bezpečnější zvolnit, upozornit (zvonek, zakašlání, zvolání „s dovolením“ …) a v klidu se minout. Ti ostatní chodci, bruslaři, pomalejší kolisti by ale o mně měli určitě vědět a ne je předjíždět rychle a nečekaně. Člověk tak s velkou pravděpodobností problémům předchází. Taky se vyhýbám cyklostezkám ale občas v lese lidi potkám, jasně.

                0 0
                • gerrard  

                  Takove to zvoneni naprazdno neboli naduzivani zvonku pokud jsem chodec mne mirne receno vytaci. Proc ma proboha nekdo potrebu zvonit na lidi, kteri jdou sporadane po druhe strane silnice, oni na kole maji dost prostoru na projeti a stejne musi zvonit jak retard? O com jim jde? To se potrebuji pochlubit, ze maji zvonek nebo nove elektrokolo? To na kole zacali jezdit kreteni co neumi bezpecne objet chodce? Proc?

                  0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Ach jo … samozřejmě jsem měl na mysli situace, kdy to místo na pěšině nebo cyklostezce není a lidi si vzájemně musí nějak uhnout. „Ohleduplnost“, to je pro tebe klíčové slovo:-)

                    0 0
                  • Morchella  

                    Naprázdno nezvoním, ale všiml jsem si, že značná část chodců přivítá, nebo někdy i vyžaduje zvonění jen jako preventivní upozornění.

                    0 0
                  • xtonda  

                    Pokud vezmu v potaz poučku o bezpečném odstupu, kdy má být v cm minimálně 60 + 1,1 * rychlost v km/h, tak cyklista jedoucí po rovině pohodových 20 – 25 km/h by měl mít mezeru cca 1 m, což i na standardní stezce o šířce 3m při předjíždění dvou chodců vedle sebe je na hraně, přitom spousta stezek je substandardních a nemá ani ty 3m. Navíc tenhle vzorec platí pro auto auto. Chodci na stezkách absolutně neřeší provoz za sebou a mění směr bez ohlédnutí, nemluvě o dětech zvířatech, takže je potřeba tu vzdálenost uvažovat ještě větší a pokud takovou vzdálenost nelze dodržet je naprosto logické dát o sobě vědět zvonkem.

                    Zkus nevnímat zvonek jako klakson u auta ale ber to jako něco, co nahrazuje přirozený provozní hluk motorového vozidla se spalovacím motorem.

                    0 0
                    • va-bo  

                      Ty jo, máš to vědecky zdůvodněný. Dobře.

                      0 0
                    • gerrard  

                      Proč sem taháš cyklostezky a děcka? Já teď vůbec cyklostezky neřeším, ale normální lesní cesty a asfaltky a zvonění na někoho, kdo ti nepřekáží a nechává ti dost volného místa. Dokonce nejdou kreténi co zvoní i když jedou proti tobě. Taky zvoníš jak ital na všechno co se pohne nebo co?

                      0 0
                      • xtonda  

                        Dát o sobě vědět nemůže ničemu škodit, zvonek používám často. A je jedno, jestli se jedná o stezku pro chodce a cyklisty nebo srovnatelně širokou cestu v lese. Co jeden považuje za dost místa jiný za dost místa považovat nemusí.

                        0 0
                        • gerrard  

                          Tak jestli ti 2m volneho mista pripadnou malo, tak mozna lepsi zustat doma, nez otravovat ostatni lidi zvonenim. :(

                          0 0
                          • Tom-T45  

                            Když zvonění povýšíš na umění, tak nikoho neotravuješ :-)

                            Já taky raději zbytečně cinku do zvonku před tím, než někoho minu, jen aby o mě věděl

                            0 0
        • novas752  

          Některá místa v turisticky hodně frekventovaných lokalitách jsou fakt peklo, ale to prostě nemůžeš dělat nic. Cyklostezky jsou obvykle ± rovně, ale na těhle místech se do toho ještě přidává sklon, lidi tam obvykle chodí po hloučcích absolutně bez nějakých pravidel no a lidi na kolech kteří hodinu jeli nahoru si někdy prostě musí „pořádně užít ten epický sjezd po lesní cestě dolu“. Šumava má nevýhodu v tom, že se tam mimo tyhle cesty nesmí – když už se tam nějak ocitne někdo na velkém biku, nemůže jet dolu terénem a tak si to aspoň snaží suplovat nebezpečnou jízdou po společné frekventované ces­tě.

          Na druhou stranu, to co z pohledu krosového kola může vypadat jako absolutně bezohledná riskantní jízda bez kontroly nad kolem může být na nějakém trail/enduro fullu jízda absolutně pod kontrolou. Ono se to nezdá, ale mezi schopnostma těch kol je dost propastný rozdíl. Čimž ale nikoho neobhajuju, vůči ostatním to samozřejmě bezohledné a riskantní je.

          0 0
          • psbiker  

            Věnovat se epickému sjezdu na sebelepším kole na turistické cestě se vyrovná procházce 2 pěších s pejskama na každou stranu po vyhrazené cyklostezce :)

            0 0
          • xtonda  

            Že to na fullu měli pod kontrolou nikdo nezpochybňuje, problém je to, že když on jel na krosu po středu lesní cesty mezi kolejemi protože to pro něj bylo jediné sjízdné tak oni ho bez upozornění předjížděli s nedostatečným odstupem.

            0 0
      • skaj  

        Dovolim si jen nazor – „Hej“ i piskani je podle me naprosta kravina, ktera dost casto vede jen k rozboureni emoci. I kdyz budes mit 100× pravdu, ze je to efektivnejsi, logictejsi atd. a ja nevim co jeste, tak lide to nemaji radi. Oboji ma mezi velkou casti populace velmi negativni konotace („Nejsem zadny hej nebo pockej“, „Jdi si piskat na nekoho jineho, frajere“)

        Kdyz se budes blizit (pesky) k zastupu lidi, mezi kterymi chces projit, tak na ne preci taky nevolas „Hej“ nebo piskas, ale normalne je oslovis „s dovolenim“. To same, kdyz chces vyjit z autobusu a pred tebou stoji v ulicce lidi. Proste „S dovolenim“, „Dovolte“ a „Prominte“ je nejaky uzus slusneho chovani, zatimco „Hej“ a piskani spis buranstvi, ktere nemusi zachranit ani „dekuju“.

        0 0
        • Infidel  

          Naprostý souhlas!

          0 0
        • hustolez  

          +1

          0 0
        • JendaH  

          Já volám Alláhu Akbar (TODO odladit s někým kdo to umí správnou výslovnost). Kupodivu ještě si nikdo nestěžoval. Všichni zkamení, a než je napadne, co by měli říct, tak už jsem pryč.

          0 0
          • skaj  

            To je super, prijde mi to vtipny a urcite by me to neurazilo. Ale az si pustis poradne svetlo, zarves to nekde v noci parku, tak davej pozor. Klidne by te nejaky mistni toleratni slusnocech se zbrani mohl sundat:)

            0 0
        • obda  

          +1 Navíc ten zvonek je k tomuto účelu zaužívaný, a tedy mnohem lepší.

          0 0
        • Georrge  

          Je to tak. Sice umim castecne pochopit nazory typu „ti lidi nemaji v cyklopruhu co delat“, ale ruku na srdce, kdo z nas se nikdy nemotal ostatnim v ceste na chodniku? Zvlast kdyz nekam jdes, kde to neznas, jsi zamysleny a snadno ztratis prehled jestli se nekomu motas v ceste nebo ne.

          0 0
    • Romancero  

      jednoznačně zvonek-ale umět požívat-tedy cinkat v čas – v dostattečné vzdálenosti od předjížděného a decentně a raději víckrát-ne na poslední chvíli! vyzkoušeno-doporučuji! :-)

      0 0
    • va-bo  

      Souhlasím, že je potřeba ve vší slušnosti poprosit o uvolnění k projetí, opatrně projet a pak poděkovat. V naprosté většině to dělám, třeba zastavím a počkám až projdou. Jsem starší člověk, nedělá mi problém s nima třeba trochu pokecat. Ale když to valíš 50 po trejlu, kde 50× nepotkáš ani nohu a pak najednou se tam vyloupne turista, není moc čas na zdvořilostní fráze. Navíc, když 5 metrů za mnou to valí parťák, nebo dva, stejným fofrem. Podle mne nejlepší, co může turista udělat, je nepanikařit, zůstat stát a biker už si kolem cestu najde. I kdyby to měl vzít kousek lesem.

      0 0
      • obda  

        To právě vůbec nedokážu pochopit, jak někdo s klidným svědomím jezdí rychleji, než tak, aby mohl bezpečně zastavit na vzdálenost, na kterou vidí. Ale já jsem pomalu jezdící turista :)

        0 0
        • Georrge  

          Presne, naplno to valim jen tam kam vidim. Bohuzel si to pak neuziju naplno, ale ten trail neni jen pro me :)

          0 0
          • va-bo  

            Abych to uvedl na pravou míru. V místech, kde jezdím já, k takovým situacím dochází fakt zřídka. Za zhruba 30 let co brázdím zdejší kopce, jsem vyhnal turisty do borůvčí tak 3 – 4 krát. Ale naprosto chápu, že v hustě obydlených místech na cyklostezkách a tak, to může být každodenní problém. Já naopak ve většině případů na švihu nepotkám ani nohu. Spíš divoká prasátka – naposledy včera. :-)

            0 0
            • Georrge  

              No ja to mam podobne, taky vetsinou na trailu nepotkam zivou dusi. Jenze clovek si na to zvykne, prestane si davat pozor a o to horsi to pak je kdyz nekoho potka :) a nejsou to jen turisti, takovy spadly strom uprostred zatacky nebo hned za ni je taky super vec :)

              0 0
              • va-bo  

                Jo jo, to se stát může a může to být nebezpečné, pokud člověk jede sám. Ale přehnaně opatrně se jezdit nedá, to bychom se nesvezli. Že ? :-)

                0 0
                • Georrge  

                  Je to tak. Chce to ale umet s predni brzdou, aby clovek co nejrychleji zabrzdil ale zaroven neudelal parakotoul jeste pred tim nez dojede k tomu stromu :D

                  0 0
                • va-bo  

                  Máme pár „svých“ osvědčených trejlů, kde už jsme spadlé stromy odklízeli, motorovkou a tak. Dřevo jsme tam nechali, protože topíme plynem :-). Zatím si nikdo nestěžoval. Je fakt, že nás při tom nikdo nechytil. Ale bylo to vždycky na nějaké lesní cestě, ne vprostřed lesa, tam na to kašlem.

                  0 0
              • novas752  

                Ten totiž neuhne když na něj začneš halekat. :)

                0 0
                • va-bo  

                  Tak tak. Můj děda zedník, účastník první války, vždycky říkal: Kdo se bojí, ser.. v síni. :-) Ale to byla jiná doba, umřel někdy v roce 1964.

                  0 0
      • novas752  

        Fakt málokdo jede v terénu stylem, že nedokáže zastavit na vzdálenost na kterou vidí. I když je to nějaký trail, kde pěšáka nepředpokládáš, vždycky tam může ležet padlý strom, může tam stát nebo ležet po pádu jinej biker atd.

        Akorát to tak z pohledu toho pěšího nevypadá – většina populace na kole ani neumí použít přední brzdu a nezvedne prdel ze sedla, natož aby takoví tušili jak je schopné brzdit/nebrzdit nějaký enduro v terénu. Pak to přirozeně působí jako absolutní šílenec co to dolu mastí hlava nehlava, byť to ten jedinec má pod kontrolou a jede bezpečně.

        0 0
        • xtonda  

          Když koukám na Friday fails, tak situace kdy jeden spadne a ostatní na něj protože nemaj odstup není nic výjimečného.

          0 0
    • novas752  
      1. Jestli považuješ přehmátnutí ke zvonku někde na cyklostezce apod. za nebezpečné…
      2. Ono i na ten zvonek někteří jedinci reagují dost podrážděně, to si prostě nevybereš. Nebo ho neslyší/ignorují a ty za nima zvoníš 10× za sebou než si uráčí všimnout. Zvonek taky nevozim, buď písknu nebo pustím volnoběžku (pokud jí máš hlasitou), spolehlivě ale funguje snad jen kratičký smyk nebo zakvílení mokré kotoučové brzdy, to se pak lidi rozutečou na všechny strany jak švábi. :-) V noci pak většinou dostatečně upozorní blížící se kužel světla, případně krátké problikání stroboskopem pokud nejede nikdo v protisměru. Kapitolou samy pro sebe jsou běžci se sluchátkama v uších kteří neslyší prostě nic.

      Kolem dětí a psů samozřejmě opatrně a celkově při objíždění kohokoliv prsty na brzdách.

      0 0
      • Georrge  

        Jojo, jako pubos jsem taky „zvonil“ smykem :) prestal jsem kdyz jsem stare babe malem zpusobil infarkt a byl jsem rad, ze me nepretahla holi :D

        0 0
        • ronda  

          Přidrbnutí zadním kolem používám běžně. Jen mírné a z dostatečné dálky. Netvrdím, že je to ideální způsob, ale rozumí tomu každý, slyší a reaguje taky každý a nějakou negativní reakci jsem zatím nezaznamenal. Za uhnutí lehce (třeba pokývnutím) poděkuju i těm, co šli rozcapený ale uhnuli.

          0 0
      • mr.garisson  

        Kolem psů od jisté doby zásadně nebrzdím. Kvůli jednomu takovému blbečkovi, co mu utekl pes navolno, jsem v dobré víře brzdil, jelikož taky chovám psy a po nárazu do psa jsem letěl přes řídítka. Odnesl to dres, kalhoty rukavice, sedlo a nedostal jsem ani korunu. Bylo to mimo stezku na běžné komunikaci.

        Ještě mi chlápek vynadal hodně sprostě a byl agresivní. Když jsem chtěl volat policii, protože způsobil nehodu, tak se klidil a dělal, že nic a že měl psa u nohy a já jsem jel 100 km/h, že si za to vlastně můžu sám. Než by policajti dojeli…

        Tak jsem si říkal, že asi bude lepší příště jen pořadně zatáhnout za řídítka a snad srážku přežiju. :)

        0 0
        • Georrge  

          Nejak tvemu pribehu nerozumim. Brzdil jsi a presto jsi vrazil do psa, to se ti jak povedlo? Ovsem nebrzdit a vrazit do psa v jeste vyssi rychlosti, to mi zrovna jako zlepsovak nepripada :)

          0 0
        • lunochod  

          Výkonný slzák, nejlépe pěnový, psa zkrotí. Uchytit na rám, nebo do kapsy dresu :-)

          0 0
          • mr.garisson  

            Zkrotit potřeboval především majitel toho psa. Pes to přežil, protože jsem ho defakto jen trochu pošťouchnul a nebyl nijak útočný, spíš vyděšeně utekl. Pěnu docela zvažuju, jsem nekonfliktní a vždycky se radši dohodnu, ale najdou se tací, co si myslí, že jim patří planeta a mají patent na pravdu, tak pro jistotu a bezpečí, kdyby nebylo úniku.

            0 0
      • JohnySkelet  

        Chápu, že zní podivně amatérsky, když mi to přehmátnutí přijde nebezpečné, každopádně jistoty v sedle mi to nedodá. Někdy přece jen jedeš rychleji po šotolině, zapřený ve šlapátkách nad sedlem a snažíš se už z dálky na sebe upozornit, abys nemusel příliš zpomalovat a to je člověk o poznání jistější, když se drží všema deseti a brzdy má připravené obě pod prcem. Na mých crossových úzkých pláštích stačí jeden přehlédnutý volný šutrák. Nejlepší by byl zvonek přímo na grip, kdy může člověk zvonit jak kostelní věž, být zapřený o ruce a prsty mít pořád na brzdě.

        0 0
        • novas752  

          Co Timber! zvonek?

          0 0
          • Filipsimek  

            Nebo toto , těžko říct jak je to hlasité..

            0 0
            • Georrge  

              Podobny mam, ale z aliexpresu. Moc hlasity samozrejme neni, ale staci to. Kdo neni hluchy tak reaguje uz z dostatecne vzdalenosti, kdo ma sluchatka tak tam stejne nepomuze nic :) ocenuju na nem ze je malicky, dobre pristupny pro palec a neni hnusny.

              0 0
            • Jenda  

              Vozím na enduru bo i s tím se potřebuju promotat z města ven. V lese je to slyšet dostatečně, ve městě to zanikne v okolním hluku. Ale to je problém i většiny hlasitějších zvonků. Jak už tu někteří psali, zvonky často zvoní vysokým tónem a tak je potřeba počítat s tím, že důchodci je nemohou slyšet. Bohužel malý zvonek nemůže vydávat hlubší tón a velký zvonek si moc lidí na kolo nedá :-)

              0 0
    • barakludek  

      Zvonek jsem odmontoval nik na neho nereaguje. Bud objedu pokud se da anebo zapiskam nebo kricim a podekuji kdyz uhnou.

      0 0
    • easton  

      Mně na tohle funguje dost dobře náboj DT Swiss s 54z rohatkou. Stačí na chvíli přestat šlapat. ;)

      Jinak používám rozhodně „s dovolením“.

      A mimochodem.­.dvacítkou těsně kolem chodců je až dost.

      0 0
      • JohnySkelet  

        S tou rychlostí viz výše – musí být dost místa a musím vidět, že nemají s sebou dítě nebo psa. K těm alternativním zvonkům: Ani řazení ani můj cvrček nejsou účinné, pokaždé rostu z toho, když mi hvízdají kotouče a pláště si raději šetřím a i tak na asfaltu nepísknou. Jediná možnost je pro mě ten zvonek na grip. Něco jsem našel, tak sem hodím link.

        0 0
    • Kobzicz90  

      Ja myslim ze treba takovej natazenej retez s ohlodanou kazetou a nekolikrat naborenou hazkou taky funguje excelentne kdyz si par metru pred skupinko podradim o dva kvalty zaraz :-D nedej boze k tomu pridat smyk o jednu placku ktery jsou v taky tak dobry kondici. To pak lidi skacou do prikopy pac se boji ze po nich nekdo strili :-DD

      0 0
    • Smazaný účet  

      A teď myslíš stezku rozdělenou na dvě části polovina pěší a druhá polovina vyhrazená pro cyklisti nebo jednu jeden chodník pro obě skupiny?

      V pár obcích už jsem viděl ten geniální vynález jeden chodník pro všechny nijak nerozdělený, a to je teda πčovina jako zvon a vůbec tama nejezdím …

      0 0
      • vrazdit  

        Takové „stezky“ máme skrz celý Zlín… a máš pravdu, je to v kombinaci s tupou populací opravdu radost :)

        0 0
        • gerrard  

          Tak určitě máš zvonek, tak zpomalíš, zazvoníš počkáš až uhnou a hezky každému poděkuješ. A do práce vyrazíš o půl hodiny dřív, abys to stihl. :) Ne vážně, po něčem takovém jezdit nechceš. :(

          0 0
          • vrazdit  

            přesně jak říkáš, ale je to hrozně psychicky náročné a jednou za čas ty nervy prostě ujedou a je zle… :)

            0 0
            • tsunami  

              nj, ale určitě na to byla nějaká dotace a proto se to tak postavilo. To že to je peklo pro cyklisty nikoho z těch co to platí nezajímalo a nezajímá.

              0 0
              • vrazdit  

                no samozřejmě… pak tu ještě máme „obrázkové“ cyklodráhy v jízdních pruzích hlavních silnic, jakože tam kde normálně v provozu můžeš jezdit i bez toho, tak se pro jistotu ještě co deset metrů nakreslí u krajice kolo (tipuju že za to vysmahli taky solidní ranec, když za vodorovné značení stezky, tj. přerušovaná čára uprostřed, bylo už drahně let zpět snad 500 tisíc)

                0 0
      • JohnySkelet  

        Hlavně mi šlo o jakékol komunikace, kde se potkáš s dalšími chodci i cyklisty, především mimo obec – značené cyklotrasy spol. s turistickýma stezkama, lesní a polní stezky. V obci pak stezky nerozdělené na cyklo a pěší. Ale dle mé zkušenosti by člověk měl být opatrný jak na rozdělené tak tím spíš na společné a to především hlavně v obcích, kde to každý bere jako chodník, kde se občas vyskytne cyklista (rozuměj, myšlenkama jsem mimo města jako Praha, Brno či Ostrava (aby se nikdo neurazil :-))).

        Jsem projektant a občas se mi na stůl dostane návrh cyklostezky v obci a musím se zastat každého záměru vybudovat v obci stezku pro cyklisty i kdyby měla být společná pro chodce. Je to pro obce fakt dost děsné. Podle nových norem výstavby pozemních komunikací (především na ně dbá policie ČR) jsou NOVOSTAVBY obousměrných cyklistických tras oddělených od běžné silnice a s odděleným pruhem pro chodce podmíněny takovým nárokem na prostor, že si to ve stávajících stavech mnohé obce nemůžou dovolit finančně, ani na to nemají podél svých cest dost místa. Kdyby se neměly uplatňovat výjimky pro zužování dopravních pruhů (např. při nižší intenzitě chodců a cyklistů) a měly by se zapracovávat řádně všechny odstupy (odstup chodec/cyklista, odstup cyklista/auto, odstup od pevných překážek, prostor pro vodorovné značení,…), tak vychází šířky chodníků s odděleným cyklopruhem i 5 a více metrů. Ty společné stezky pak na výjimky lze řešit i kolem 2,5 m. Proto jsou zřizovány na stávajících chodnících. Nelze to uplatnit vždy a záleží na konkrétním případu a jaký trouba zrovna sedí na úřadě s razítkem v ruce.

        Ale to bude asi diskuse na jiné vlákno.

        0 0
    • Romancero  

      tak ale jistě uznáte, že „ideál“ jsou dvě matky s kočárky jdoucí „ohleduplně“ vedle sebe, s dalšími dětmi pobíhajícími kolem a k tomu s pejsky na vodítku připojenému ke kočárku!

      i to lze zažít! :-)

      0 0
      • gerrard  

        Tak to uz je klasika. :)

        0 0
        • Georrge  

          Presne :) a pokud si vsimnou ze jedes, tak casto dlouho trva, nez se dohodnou, na kterou stranu vlastne uhnout :) ta vpravo chce vlevo, ta vlevo chce doprava, pak jeste nekolikrat zmeni nazor a ty uz jsi mezitim davno pryc , protoze jsi je objel po trave :)

          0 0
    • AlsoCZ  

      Ahoj, měl jsem úplně stejný problém. Který jsem vyřešil zakoupením na aliexpressu za 47 KČ elektronický zvonek na knoflíkovou baterii co bzučí 130 dB. Pěkný rachot…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.