Chod brzdové páky XTR Trail / Race (M988/M985)

6 nepřečtených
  • Vieen

    Zdravím

    a potřeboval bych radu a postřehy zejména od uživatelů brzd XTR M988/M985. Sám mám verzi Race (M985), která se liší od Trail (M988) akurát na tělech pák (a destičkách, ale to je pro mě nepodstatné), konkrétně možností nastavení volného chodu páky před kontaktem s destičkama. U Trail verze se to dá nastavit tím zapuštěným šroubem na křížový šroubovák (viz obrázek) – tenhle šroub mi na mých Race chybí. Vzdálenost páky od řídítek se dá nastavit na obou verzích brzd, proto to neřešme.

    Chci se tedy zeptat uživatelů zejména brzd Trail, jestli je nějak citelně poznat, kdyz nastavíte obě extremní hodnoty (max. vyšroubovat a max. zašroubovat)? Moje brzdy (Race) teď fungují tak, že při maximálním stisku se páčka pohne asi na půlku vzdálenosti od řídítek, což je na můj vkus trochu dost, prostě víc než jsem zvyklý a chtěl bych chod páky pokud možno zkrátit. Dá se to poladit tím zapuštěným křížovým šroubem, který já na pákách nemám, a je ten účinek citelný ?

    Dik za postrehy

    0 0
    • tomfree  

      Mám páky 988 a na ten zapuštěný šruubek jsem vůbec nešahal,krok jsem si nastavil šroubem na páce zhruba tak jak popisuješ,protože dolu jezdím z namáčknutými brzdami,protože s napnutými prsty mi chybí cit pro jejich ovládání.

      0 0
      • Lister  

        Nevím jak ostatní, ale já jsem si při otáčení toho šroubku žádné velké změny v délce kroku nevšiml. Mám to úplně zašroubované, což by měl být nejkratší krok a i ten mi přijde docela dlouhý. Takže vlastně ani moc nechápu, proč tam to štelování je – nedokážu si představit, že by krok chtěl mít někdo ještě delší.

        0 0
        • Vieen  

          Jasně, díky za reakci i za mail. Ale chtěl jsem se zeptat i dalších, víc hlav – víc ví. Já bych krok páky potřeboval zkrátit a nejsem si jistý, jak jsou moje páky nastavené z továrny, jestli bych si pomohl výměnou pák za Trail nebo ne. Pokud jsou třeba Race nastavené tak nějak „napůl“, tak by to šlo na Trailech upravit a pomohlo by mi to. Mám děsně dlouhé prsty, tak mám trochu problém když se mi ta malá páčka „propadne“ (přiblíží na půl vzdálenosti) k řídítkům.

          0 0
          • Lister  

            Až tady jsem si všiml, že píšeš, že v polovině máš plný stisk – to mi nepřijde jako dlouhý krok. Jak jsem ti psal, mám páky nastavené dost blízko k řidítkům a tak někde mezi 1/3–1/2 kroku páka teprve začíná zabírat, plný stisk je rozhodně daleko za polovinou, pokud bych zabral opravdu vší silou, tak si 100% přivřu prsty, ale tak drsně jsme nikdy nebrzdil.

            0 0
            • Vieen  

              Aha, začínám si uvědomovat, že to je asi dost podstatná informace. Zřejmě to tedy vypadá tak, že ty Race jsou nastavené jako ty Trail s naplno zašroubovaným šroubkem. Ono mi totiž přední brzda na plný stisk nezajede do půlky vzdálenosti od řídítek, ale tesně před ní. Zatímco zadní brzda má max. krok těsně za půlkou (asi má vliv delší hadice vedoucí ke třmenu). Tak to nejspíš vypadá, že bych si moc nepomoh výměnou za Trail páky…

              0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce