Chariot - kočárkový set s nafukovacími koly

4 nepřečtené
  • oddie

    Kdo chce používat Chariot i jako kočárek, asi si všiml, že jak je samotný Chariot zpracovaný hodně solidně, kočárkový set je poměrně mizerný. Plná kolečka s kluzným uložením, čep s kluzným uložením, který se za chvilku vaklá a kolečka pak na sebemenší nerovnosti rachotí… Po krátké zkušenosti s nimi jsem se rozhodl udělat si ten kočárkový set vlastní, s nafukovacími pneu a uložením kol i čepu na průmyslových ložiscích. Pokud někdo řeší to samé, může mu to posloužit jako inspirace.

    Kolečka a rám koleček jsem použil od Dorjanu, dají se koupit jako náhradní díl. Resp. v první verzi jsem rám svařoval z ocelových pásků, tomu také odpovídá tvar čepů pro uchycení v Chariotu, proto je tak divně nastaven tím černým mezikusem. Lepší je ale použít ten původní rám, jen z něj vyhodit původní čep a vyrobit si svůj. Čep je soustružený z hliníku a má frézované drážky pro západky, kdo nemá možnost soustružení, asi by to dokázal obejít např. jedním dlouhým šroubem M12, vymezením vůle maticemi s kontramaticemi a příslušnou trubkou.

    Kolečka jsou 10", oproti původním 8", čumák Chariotu je tedy o něco výš, ale není to nijak na závadu. Ostatně vzadu máme oproti orig. užovkám obuté Big Apple 2,35", tak tím se to trochu srovná…

    Celek viz foto, plus dva detaily, je to v podstatě jednoduché jak facka, jak říkám, jen pro inspiraci. Pokud by někdo chtěl rozměry, můžu to oměřit a ty čepy nakreslit.

    0 0
    • oddie  

      Konečně jsem se dokopal k oměření a nákresu, jak jsem některým lidem na dotaz slíbil, takže tady to je.

      Přidal jsem možné provedení pro starší typ Chariotu do r.2008 (vlevo), který neměl západky, ale kolečka se shora přišroubovala. Závit je na orig. Chariotích použitý M12 a nějaké matice s rukojetí na rušní dotažení. Tenhle typ by šel udělat i jednodušeji bez soustruhu vyloženě na koleni – sehnat trubku o průměru 19mm a vnitřním aspoň 12 mm, uříznout z ní ty krátké části, talířek pro opření z velké M12 podložky, vzít dlouhý šroub M12 s nízkou hlavou, protáhnout ložisky hlavy vidlice, seskládat, nahoře dotáhnout nízkou maticí zajištěnou Loctitem (dotáhnout lehce, jen na vymezení vůle ložisek), a zbytek závitu nechat koukat pro uchycování k vozíku… Pokud to není pochopitelné z popisu, v nejhorším zase nakreslím :)

      Pro novější typ se zacvakáváním je obrázek vlevo, to je, co je i na fotkách výše, vysoustružené a vyfrézované z hliníku. Malá nepodstatná výhoda – váha a snadnější manipulace… Novější zacvakávací typ nejde použít do staršího Chariotu bez zacvakávání, naopak starší šroubovací typ jde použít do novějšího Chariotu bez problémů.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.