Česko- ZAKAZ jezdeni v lese (?!)

311 nepřečtených
  • speedy gonzales

    na slovensku bajkerum lesni stezky a chodniky zakazali. to stejne se chysta na nas.. kolik zbyva nam? mesic, dva, rok?

    Vyžene nová lesnická politika bajkery z lesa? 08.08.2007 Ekolist vydal v článku Nový Národní lesnický program: Čeká nás omezení vstupu do lesů? informace o tiskové konfrerenci, kterou k Národními lesnickému programu (NLP) pořádala Česká lesnická společnost. Konference se na pozvání zúčastnili členové pracovní skupiny. ČeMBA, která se na přípravě NLP v pracovní skupině podílela, však pozvána nebyla. Užívání lesa veřejností bylo zmíněno až při dotazech novinářů. To svědčí o tom, jak malou váhu čeští lesníci rekreaci přikládají.

    Jaromír Vašíček, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů zmínil, že pravděpodpobně dojde k regulaci vstupu do lesů. Podle Vašíčka je potřeba reagovat na zvýšenou poptávku veřejnosti po rekreaci, která se projevuje zvláště v příměstských lesích. Podle Vašíčka chtějí pěší, cyklisté i jezdci na koních mít každý vlastní stezku. což na les vytváří neúměrnou zátěž.

    Tomáš Kvasnička, předseda ČeMBy, který se zasedání pracovní skupiny pro NLP II za terénní cyklisty zúčastňoval, pro Ekolist vysvětlil, že zájmy všech tří skupin uživatelů je možné sladit a veřejnost z lesa nevyhánět. Podmínkou jsou ovšem správným způsobem postavené stezky.

    cely clanek na: www.cemba.cz/clanek.shtml?…

    tak uz se probudime nebo jeste chvili pockame?

    0 0
    • Tukos  

      Bohužel se mi nepodařilo otevřít stránky čemby, abych si přečetl vše, ale myslím, že není třeba nějak bít na poplach. Svoboda pohybu po lese je u nás takřka maximální a jistě by byla některá omezení na místě. Nehledě na to, že se nemusejí týkat zrovna bajkerů. A navíc národní lesnický program není zákon, ani vyhláška a jako takový nemůže něco omezit nebo přikázat. Ostatně, kdo mu tady dostatečně rozumí… Zatím bych v klidu spal a počkal. Já to tak dělám vždy, když mi něco není jasné, nebo se nemůžu rozhodnout.

      0 0
      • Tukos  

        Tak jsem ten článek našel na ekolistu a mohu jen podtrhnout to, co jsem již napsal. Navíc jsem z článku vyrozuměl, že se jednalo pouze o okrajovou záležitost. NLP je v zásadě o něčem jiném než o stavbě terénních cest pro bikery. Vašíčka bych nestřílel, ať se mu postavi jemu rovný. Málo z nás má na vedoucího ÚHÚL.

        0 0
        • gumid  

          Ty jsi zaměstnanec LČR, soukromý vlastník a nebo máš profesní vztah k lesnímu hospodářství?

          0 0
          • Tukos  

            Vlastně všechno, hlavně se cítím být lesníkem.

            0 0
            • gumid  

              Teď už víc chápu Tvůj názor – nesouhlasím s Tebou, ale neupírám Ti jej. Na druhou stranu je tatáž demagogie s jakou s bojuje ve vztahu pacient x zdravotník = jeden je laik, druhý odborník a odborník ví vše lépe a rozhodne za laika o všem. Problémem je ale „profesní“ slepota, nevnímavost ke kontextu, zahlcení pouze vlastním „profesním“ světem..... promiň, každý se dívá na les svýma očima a jak rozumím Tvému pohledu, budu rozumět všem „rozumným“ laickým pohledům. Nebo snad dáš své auto do servisu a akceptuješ bez mrknutí oka cokoliv, co s ním tam udělají? Asi ne…

              0 0
              • gumid  

                Záleží jen na „hulvátství“ té které nátlakové zájmové skupiny – lesníci ( „hospodáři“ ) spatřují doposud les jako zdroj suroviny, jako plantáž – bohužel, je jich pořád hodně. „Myslivci“ by nejraději udělali revír úplně ze všeho… Ekologové by ideálně vrátili Zemi o několik miliónů let zpět..... sportovci bez rozdílu v něm vidí jednu z „tělocvičen“..... a „obyčejný“ člověk tu zelenou masu, co v ní rostou hříbky a maliny…A to je jen obecné dělení s nadsázkou a nepočítá egoisticky orientované skupiny, které jsou však nejnebezpečnější. Myslíš, že zákaz zatrhne jízdu motorkáři po volném lese, bikovému freevolovi sjíždění čehokoliv jakkoliv? NE, tahle individua se mají tak ráda a tak málo akceptují ostatní, že se na podobné zákazy zvysoka vykálejí. Zákaz postihne zbytek, tedy tu relativně „slušnější“ většinu. S extremisty nevede dialog zákazy!

                0 0
                • Tukos  

                  No samozřejmě se mi nelíbí tvá charakteristika lesníka, ale rovněž respektuji tvůj názor. Navíc s tebou v principu souhlasím. Já samozřejmě nemám důvod omezovat pohyb cyklistů. Současná úprava mi přijde dostatečná. Jde jen o to, že mnohdy je tlak turistů všeho druhu neúměrně velký, třeba taková Šumava je v sezóně uplným Václavákem a to jako člověk chovající úctu k přírodě a jejím principům, na kterých stavím své konání, dost těžko nesu.

                  O motoristech, kteří si rekreční funkci lesa vykládají po svém není nutno diskutovat. Ti porušují zákon už dnes a opravdu je další zpřísnění moc neomezí. Leda by policie opravdu řešila tyto případy. Já třeba i nahlásím nepovolený vjezd, ale končí to tím, že nemají lidi, aby mohli vyjet a sjednat pořádek…

                  0 0
                • Vegan  

                  Dovolil bych si nesouhlasit uz jen z duvodu toho ze jsme take EKOLOG a vazne nerad bych vracel lidstvo na stromy a myslim ze ekolist jakozto ekologicky zpravodaj na netu je stejneho nazoru a proto o tom pise pokud to vydis jinak podel se :)

                  0 0
              • Tukos  

                Upozorňuji, že rád jezdím i na kole a proto se cítím být zainteresován z obou stran. Jen mám pocit, že se tady trochu hysterčí. Naopak mám pocit, že ona kontextová nevnímavost se projevuje spíše ze strany bajkerů. Jinak je pravda, že když dám auto do servisu a rozumím tomu co tam dělají, tak do toho samozřejmě kecám, ale pokud rozumím jen výběru potahů sedaček, nebudu řešit diagnostiku motoru nebo geometrii řízení a spolehnu se na odbornou radu. Pokud má padnout nějaké zásadní rozhodnutí, pak chci, aby jej učinili opravdoví odborníci. V případě lesa jím samozřejmě není dřevorubec. Jo a možná to někteří nechápou, ale lesníci mají les rádi, oni tu nejsou proto, aby ho likvidovali a vyháněli bajkery z lesa.

                0 0
                • Karlos009  

                  A proč je teda na Slovensku vyhnali?

                  0 0
                  • kudlanka32  

                    mi prijde ze se ptas na spatnym miste:)

                    0 0
                  • Misiak  

                    pretoze zas*ani polovnici si chcu zastrielat hlava-nehlava a podaktori vlastnici zas zbohatnut na vytazenom dreve. imho…

                    0 0
                  • Tukos  

                    Nevím, já nikoho nevyháněl, ale myslím si že lovecká loby (mimochodem dost silná i u nás) je toho příčinou.

                    0 0
                    • kudlanka32  

                      no bohuzel bych rekl, ze casto sou to ti bohatsi obcane, ktery maj lepsi pravniky a muzou zapojit i lobisty (fuj to je slovo:) Kdyz na to mam prostredky co bych si nehajil svyho konicka…a protoze strilet flintou muze i pupkatej deda narozdil od bikovani, vysledek je jasny......aby nebyl omyl, nemyslim si ze lesnici a nimrodi jsou pupkaty dedci, jen ti co ty zakony vymysleji, prosazuji a schvaluji.....

                      jako tezko s tim udela normalni biker jako ja, kdyz blbe chapu i smlouvu s T-mobile :-/

                      0 0
                    • Karlos009  

                      Byl to lesní zákon, měli ho asi tvořit „lesní odborníci“ a jak to dopadlo? Proto není možné spoléhat se ne ně ani u nás a je potřeba hájit si své zájmy.

                      0 0
                      • Tukos  

                        Copak v tomto státě tvoří legislativu odborníci (a na Slovensku a v Polsku …). Jen podívejme jaké máme šéfy ministerstev, inu jedna kapacita větší než druhá.

                        Je správné hájit své zájmy, ale ne jenom vidět na konci tunelu to naše světlo. Je třeba opravdu domýšlet důsledky našeho jednání i mimo nás samotné.

                        0 0
                        • minikin  

                          Dosledky zmien zakonov sa u nas nezohladnuju. Az po zacati platnosti zakona sa pride na to, ze to malo vplyv na X dalsich inych zakonov a teraz sa musi narychlo urobit ich novela, aby v tom bol poriadok. BTW: Na Slovensku v povodnom navrhu zakona tieto veci (o cyklistoch, konoch a lesnych plodoch) povodne neboli. Doplnili sa tam na navrh poslanca ktory sam priznal, ze ho podal pretoze ho o to poziadali vlastnici lesov. Zaujimave ze im vyhovel preto, lebo to boli vlastnici lesov, v ktorych ma polovnicka organizacia daneho poslanca svoj polovny revir a ktori im pravdepodobne stanovuju najomne za uzivanie polovneho reviru…

                          0 0
                          • Misiak  

                            ten klientelizmus a rodinkarcenie nie len vo verejnej sprave na svk je naozaj na vracanie. viem o com hovorim.

                            0 0
                • speedy gonzales  

                  jak hysterci? ja sem hodil upozorneni, ze se s docela velkou pravdepodobnosti chysta to stejne jako na slovensku. nikdo si nic nevymysli, nikdo nic nezvelicuje, oni to proste sami rekli!!!

                  nejde o to ze se bojime o stavbu stezek pro bajkery jak zminujes, ale o pravo jezdit po lesnich chodnicich a stezkach (teda uplny zaklad mtb v cesku).

                  nejsem expert cemby na lesnicke zalezitosti, ale myslim si ze narodni lesnicky program je podkladem pro vypracovani noveho lesniho zakona. oprav me pokud se mylim. tvoje bagatelizace veci se mi nezda koser…

                  0 0
        • tk  

          Tukosi, to je prave ono, rekreace pro lesniky u nas okrajova zalezitost. proto se ji zabyvaji jen tak na okraj. Je urcite reziko, ze diky sve profesni slepote jen tak na okraj vykazi verejnost z lesa.

          CeMBA se p Vasickovi moji osobou postavila! Asi tezko se mu budu ve znalostech lesniho hospodarstvi rovnat. Problem je v tom, ze kdykoli jsem poukaz na problemy spojene s rekreaci (napriklad na stav LDS) me dotazy naprosto prehlizel.

          Na tiskove konferenci se o rekreaci nemluvilo a kdyz se mluvilo, prvni slovo ktere padlo bylo: restrikce. Nemusi to znamenat to co na Slovensku, ale muze!

          a muzu ti potvrdit, ze lesnici maji v CR o rekreaci, o tom jak je legalne vymenezna, a o tom, jak ji lze podle poznatku lesnicke vedy managovat velmi male povedomi.

          rekreace v lesich se musi stat z okrajoveho tematu tematem dulezitym.

          0 0
          • Tukos  

            Rekreační fce lesa je stejně důležitá jako všechny ostatní, nespočívá však v nějakém masívním budování infrastruktury pro pohyb různých zájmových skupin. Ostatně při současném tlaku veřejnosti už to dávno není okrajová záležitost. Možná jen někde kolegové nechtějí slyšet.

            Stejný význam jako rekreace má i těžba biomasy, zpomalování povrchového odtoku vody, úprava klimatu v krajině, ochrana půdního povrchu … S těžbou biomasy souvisí i zaměstnanost v odlehlejších regionech a navazující dřevozpracovatelský průmysl takže se jedná o funkci sociálně ekonomickou (rekreace také samozřejmě řeší i tyto problémy, ale z hlediska kvantity jen minimálně). No je toho dost.

            Na všechny tyto zmiňované aspekty a mnohé další je třeba brát zřetel a již po sté tady říkám, že žádná fce lesa není prioritní, ale všechny jsou stejně důležité.

            Já vím, že můžu argumentovat čímkoliv a bude to marný boj, ale i určitá osvěta veřejnosti v lesnické problematice je součást mojí práce a tak to zatím zkouším.

            0 0
            • Luka  

              je potreba znat vsechny duvody. oni ani myslivci nejsou jen zeleny mozci co strili bezhlave kolem sebe, tezari taky nejsou jen a jen ti co jdou za prachama z tezby. chce to tyhle zajmy spojit. Najit kompromisy… a to i s KCT… az bude v lesich fungovat to, ze kdyz bude cedulka „zakaz vstupu do blizkosti krmelce z duvodu klidu zvere“ a vsechny skupiny rekreantu to budou respektovat, pak celoplosne zakazy nikdy nenastanou. Ale jak to vidim ja, kdyz je chranena cast lesa, cedulky se zakazy jsou ulamane, nebo uplne chybi, a vesele se po lese prohaneji vsichni, kdo jsou presvedceni o svem pravu na volny pohyb v lese. Turisty s pejsky, rvouci stada pesaku, ofroudisty, bezohledne cyklisty a konaky nevyjimaje…

              0 0
            • Jenda  

              ale jo ja myslim ze se s tebou da souhlasit – spis jde o to ze nikdo ani moc netouzi po tom budovat vyslovene novou infrastrukturu ale spis udrzovat a obnovovat tu stavajici ktera je mnohdy v zalostnym stavu. Leckde by pritom stacilo obnovit cesty jak to delaji ted kluci v Hurkach (viz stranky cemby) nebo treba kratsi useky stavajicich cest vhodne upravit. Myslim ze setrne udelanej singl nijak zasadne les nenarusuje (rozhodne min nez cykloasfaltka vybudovana v „zajmu“ cyklistu). Taky je asi rozumny nejak jasne upravit co jeste je a co neni uz cesta po ktery se smi jezdit ale udelat to stylem ala slovensko je naprosto sileny. s tou zamestnanosti – nevim nejsem odbornik ale myslim ze turisticky ruch prinasi do regionu vic penez nez lesnictvi jako takove ale zamestnava naprosto jinou skupinu obyvatel. Stejne si myslim ze vetsina problemu se tyka „prelidnenych“ oblasti typu bezprostredniho okoli vetsich mest a turisticky proflaklych mista jako je Sumava. Osobne si myslim ze treba v primestskych lesich by ta rekreacni funkce mela byt nadrazena hospodarske ale rad se dozvim nazor cloveka ktery urcite o lesnim hospodarstvi vi daleko vic nez ja.

              0 0
              • Tukos  

                Ano, v příměstských lesích zařazených do kategorie zvláštního určení je samozřejmě rekreační fce prioritou, ale jedná se o tak malá plochy, že je otázkou, jestli jsou předmětem této diskuse, zvláště pak mají li spíše parkový charakter.

                souhlasím s tím, že je nutno jasně definovat co je stezka, po které se může jezdit lesní zákon je v tomto směru možno vykládat jakkoliv.

                0 0
      • martt  

        my sme tiez sladko spali a polovnicka lobby uderila velmi nahle pre prazdninami. Nez uplynuli prazdniny je anticyklisticky zakon schvaleny.

        0 0
      • Michal.J  

        Jenže ten zákon se připravuje na základě NLP!

        Navíc pro míň chápavý ještě jeden citát:

        Podle některých členů pracovní skupiny vlastníci lesů na svých pozemcích návštěvy veřejnosti v podstatě „trpí“, což by jim mělo být kompenzováno. Jakým způsobem bude případně vstup do lesů regulován, i podmínky pro využívání lesa a kompenzace, bude však specifikovat až nový lesní zákon.

        0 0
        • Milenius  

          Právě to mě utvrzuje jen v tom, že jde zase jen o peníze. Lesníkům se nelíbí, že cesty, které jsou v jejich lese, využívá i někdo jiný, i když je neničí a nikomu se tam neplete. V podstatě z toho chtějí akorát něco mít.

          Už jste slyšeli, že chtějí zpoplatnit sběr hub? I za feudalismu mohla jít chuděra poddaná do lesa, nasbírat si tam klestí a houby. Kde to jsme, že nám tohle chtěj zakazovat? A ještě nám zakazovat vstup do lesa?

          Asi nechápou, že pokud lidem seberou jakoukoliv činnost, která nesouvisí se zaměstnáním, tak ty lidi a hlavně mladí se prostě budou poflakovat po městech, budou chlastat, brát drogy, krást a kdo ví čím to ještě skončí. Tohle chtějí? Lidi v sobě mají od přírody agresivitu, která se musí někde vybít. Pokud ji nevybijou v lese, tak ji vybijou někde jinde. Rozhodně to nebude ku prospěchu věci.

          Mrzí mě to, ale asi to tam dojde, protože lesníci jsou ti, kteří mají tu moc přijít za politikama, šoupnout jim z těch miliónů něco do kapsy a prosadit si svou. Jediné co je může zvyklat, je nátlak většinové veřejnosti. Čembě hodně fandím, ale je to jen malá zájmová skupina, i kdyby v ní byli všichni bajkeři, co jsou.

          Tak si to ještě užijte, dokud to jde.

          Co se týče mně, tak budu jezdit, i kdyby si zakázali co chtějí. Jezdím jen po cestách a nikdo nemá morální právo nás odtud vyhnat.

          Pro lesáky a zemědělce – asi nechápete, že už těm Vašim lesům a polím stejně odzvonilo – ten trend změny počasí trvá už několik let a nic ho už nezastaví. Je to tak všude od Jižní Ameriky až po Čínu a není důvod, aby se to ČR vyhnulo. Tak si ty Vaše lesy taky ještě pár let užijte, než Vám je smete vichřice celý a zbytek uschne nebo vezme přívalová vlna.

          0 0
          • Rolei  

            Podle mě to moc hrotíš, jasně že ti má vlastník právo omezit nebo zakázat vstup do svého lesa…od toho tu je město, klub turistů, čemba, a další užívání chtiví aby s majitelem jednali o podmínkách za kterých se která cesta dá používat.

            0 0
    • dav33  

      stránky čemby nejdou otevřít – máme jít vašíčka zastřelit? :-) slyšel jsem ho v rádiu, přirovnával les k soukromé zahradě, po které by vám jezdili a chodili lidé. aspoň citát: „Podle některých členů pracovní skupiny vlastníci lesů na svých pozemcích návštěvy veřejnosti v podstatě "trpí“, což by jim mělo být kompenzováno. Jakým způsobem bude případně vstup do lesů regulován, i podmínky pro využívání lesa a kompenzace, bude však specifikovat až nový lesní zákon."

      0 0
      • Misiak  

        to je uplne neskutocne imbecilne prirovnavat les k zahrade. jak uz len moze majitel lesa trpiet ze mu niekto jazdi medzi stromy? posledne co by mna ako majitela lesu zaujimalo by bolo ci sa mi niekto premava hore-dole medzi stromami. uz nevedia co od rozkose, buzeranti… >:((

        0 0
        • kudlanka32  

          on neni uplne mimo predstav si ze mas takovou zahradu viz foto.....

          0 0
          • pelhrimov  

            PŘESNĚ TATO FILOZOFIE BIKERU PRIVOLA REGULACI: „to je uplne neskutocne imbecilne prirovnavat les k zahrade. jak uz len moze majitel lesa trpiet ze mu niekto jazdi medzi stromy? posledne co by mna ako majitela lesu zaujimalo by bolo ci sa mi niekto premava hore-dole medzi stromami. uz nevedia co od rozkose, buzeranti… >:(( “

            0 0
        • kudlanka32  

          grrrr ZAHRADU

          0 0
          • Misiak  

            bezne pestujes kvetinky uprostred lesa? ako ich tam chodis polievat? a ako ich vlastne najdes ked ides trebars privonat? mas ich vyznacene v gps mape? … kto tu vravi o jazdeni mimo cesty? … chjo…

            0 0
            • kudlanka32  

              tohle je naprosto bezna kytka sirici se podel cest ve vyssich polohach slavkovskyho lesa…ranni kafe to spravi:)

              0 0
            • pelhrimov  

              Ač to nedělám, tak teď budu velice sprostý: Misiak přestav si, že máme les oplocený, že ho máme přesně zanesený v mapách, že prvních až 5 let chodíme stromky zalévat a sekat trávu, na podzim mažeme proti okusu. Pak nějaký dobytek povalí oplocenku a srnci mohou vše odřít a máš 5 let práce v tahu a začínáš znovu. Kdyby Tě slyšela manželka, která ještě těsně před porodem v lese kolabovala, když ty stromky zalévala … On má totiž někto MAJETEK, o který se stará a někdo nemá nic, jen silácké KECY a a BIKE v bytě. Jsi BLBEC, když nevíš, že les ze začátku neroste sám. Než si „namastíš kapsu“, tak se také nadřeš.

              0 0
              • pelhrimov  

                … stromeček není tráva, ten se projetí kola již nezvedne…, když Ti ho někdo zničí, tak jej nevyužiješ a jdeš si do školky koupit jiný, občas se musí zalesňovat. Proto majitele lesa zajímá, že mu jezdí někdo mezi stromy, prozradím Ti jedno tajemství: v lese nejsou jen ty velké stromy, kterých se při bezhlavém sjezdu bojíš. Také bych zuřil kdyby mi někdo zakazoval vjezd do lesů, ale když slyším argumenty Misiaka, tak raději pověsím kolo na hřebík a jsem pro regulaci.

                0 0
                • Misiak  

                  kvitujem ze sa o les treba starat atd. a neschvalujem neobmedzeny pohyb (+neschvalujem neobmedzene vlastnictvo lesa). jedine o co mi islo bol volny pohyb po uz vzniknutych trasach. keby si ma chcel pochopit, tak pochopis. tym ze si ma zacal urazat si sa vyfarbil. bez si oplotit ten svoj trapny hektar lesa ostnatym drotom a nezabudni ho pripojit na elektrinu, mily pelhrimov…

                  0 0
              • jonys  

                Já teda nechápu,za co mu nadáváš,ale hlavně nerozumím rovnítku mezi umožněním vjezdu do lesa a strháváním oplocenek,či obecně vandalstvím…Pokud tohle někdo udělá,je to hovado.Ale myslet si,že to je apriori biker a že bikeři si chtějí uchovat vstup do lesů aby je mohli devastovat,je dost zcestná… Závěrem si dovolím taky malou jízlivost:při­pomínáš mi plačící majitele domů,kteří žehrají,jak na vlastnictví prodělávají…ale nikdo z nich dům neprodá :-)

                0 0
            • pelhrimov  

              až pojedeš lesem, tak si všimni kovových tyčí zatlučených hluboku do země, které mají na konci nasazenou takovou červenou krabičku, to je proto, že GPS nic nerozhoduje, rozhoduje zaměření a mapy

              0 0
              • gumid  

                Bohužel, tohle zevšeobecňování k ničemu dobrému nevede. Je NORMÁLNÍ respektovat např. oplocenku, respektovat přírodu, krajinu a koneckonců cokoliv kolem sebe. Jsou ale i „lidé“, kterým dělá obrovský problém respektovat cokoliv, mimo je samy. Tito „lidé“ nejsou NORMÁLNÍ. A můžou mít plná ústa „keců“, kterými svůj mentální handicap povyšují na přednost. Jsou mezi „bikery“ – stačí si otevřít něco o sjíždění nemožného tady na fóru, jsou mezi lesníky – „naše zahrada“ ( tito „lesníci“ zapomínají, že „zahrada“ tak, jak ji chápou a prosazují, není v drtivé většině druhově původní – tedy je „plantáží“ – jejíž provoz má fatální následky pro všechno ostatní – vodní režim nejen pod „jejich zahradou“, stav eroze apod. Myslím si, že LES je takový fenomén, že by neměl „patřit“ jen úzké skupině profesionálů – doba socialistické honby za kubíky, doba ryze kapitalistické honby za kubíky, doba socialistického sběru trofejí „papaláši"stejně jako jejich náhrada "finančně zajištěnými“- by měla být nahrazena dobou PROZŘENÍ: les potřebujeme všicni a nikdo nemá z titulu čehokoliv „právo“ být nejpotřebnějším. Opravdu nesnáším extrémní názory – pokud jsou v rovině individuí, dají se přežít ( promiň, historie ), pokud však s nimi operuje „lesní armáda“, jsou hodně špatným signálem. Tvrzení, že lesníci a majitelé lesů to dělají „z lásky k lesu a nezištně“ zní hodně, hodně falešně.

                0 0
        • kudlanka32  

          a jezdi ti po nit toto.....i kdyz prislo mi ze tam je polom(valely se tam stromy uplne vsude), ostatne jako minuly rok.....i ten pred minuly…mozna je tam polom kazdy rok…

          moje milovana CHKO Slavkovsky les

          0 0
          • Misiak  

            ?

            0 0
          • dav33  

            fuj, po té první fotce jsem se trochu bál, kam míříš :-)

            0 0
            • kudlanka32  

              treba sem:))) jen sem obratil naruby co rekl Ten-co-prirovnal-les-k-zahrade......

              0 0
              • dav33  

                njn, ale Ten-co-prirovnal-les-k-zahrade z ní chce jen brutálně sklízet a takoví jako ty, co mu tam fotí jsou trochu na obtíž. a nejen ti...... kafe jsem měl dnes už 2×

                0 0
          • miki  

            Tam si těžká technika dělá co chce už několik let.A jinde to nebude jiný ale cyklista na jejich cestě/rozoraný napříč lesem/ jim vadí.

            0 0
            • kudlanka32  

              dluzno ale dodat ze zrovna v Slavkovskym lese me nikdo nikdy neprudil ze tam jedu na kole…

              0 0
            • hribik A1  

              sak aj auta a kamiony rozbijaju cesty viac nez cyklisti ale mnohym tito vadia lebo su to „silnicni vsi“ co sa motaju pod kolesami

              0 0
      • orca  

        Co je na tom divného – ač biker tohle dokáže plně pochopit. Pokud někdo něco vlastní tak si s tím může nakládat jak chce a i následně regulovat své „návštěvníky“ . A je jedno jestli vlastním zahrádku 20 × 20 metrů a nebo „zahradu“ 20 × 20 km. Myslím že v mnohých zemích to je naprosto samozřejmé že vlastní rozhoduje – jen tady přetrvává socialistické smýšlení – „nás všech a ničí“ …

        asi jsem mnohé drobet nazlobil…

        0 0
        • kudlanka32  

          jo feudalni panstvi to uz tady jednou bylo......

          0 0
          • orca  

            asi si přijdu na tvoji zahrádku rozdělat ohníček a ty budeš tiše mlčet … Kdy tady někdo pochopí že soukromé vlastnictví je nedotknutelné ???

            0 0
            • Rolei  

              Mám za to, že většina lesů v ČR je ve vlastnictví státu (města). To neznamená, že si v těchto lesech můžu dělat co chci, ale můžu (a měl bych) se spolupodílet na vzniku podmínek za kterých a jak můžu tento les spoluvyužívat…

              0 0
              • Martyo5  

                Odkud jsi?Vím o jedné možná vyjímce, kde to tak určitě není. Beskydy. Minimálně údolí Velkých Karlovic je v podstatě celé lidí z těch vesniček… Ovšem to jsou lidi co ti po tom lese, pokud opravdu něco nezničíš klidně nechají jezdit.

                0 0
                • gumid  

                  Máš pravdu, a o tom to možná je, tihleti lidé nemají potřebu všechno, co vlastní, obehnat plotem a uzamknout jen pro sebe. Dobře vědí, že je nesmyslem podobné počínání ve vztahu k lesu. Asi je to o lidech, hlavně a jen o lidech. A v dobách minulých, kdy lesy měly daleko menší rozlohu, byl tlak na využívání čehokolivv z lesa proti současnému stavu až extrémní – ani v této době se situace neřešila takovými excesy. Mluvím o době na přelomu minulých stletí…a lesníci, to byli opravdu inteligentní „hospodáři“ v lese, který i milovali a chovali se k němu s úctou.

                  0 0
            • speedy gonzales  

              tohle je krasna demagogicka argumentace tech co zakazali jezdit bajkerum po chodnicich na slovensku.

              co ti rika statni les? a co tri pilire lesniho hospodarstvi?

              0 0
              • orca  

                bavil jsem se o soukromém lese a ne o statním . Nakonec i stát je vlastník takže i on má právo si vydat „své“ nařízení … a ty máš zhruba dvě možnosti buď akceptuješ a nebo si vyhlédneš jednu z dalších zemí a tam se odstěhuješ. Takhle to funguje ale ve všech dalších zemích … takže se z tebe stane věčnej tulák… Proč zde má každej názor že zákon je jen a jen k omezení ???

                0 0
                • kudlanka32  

                  jak to chces resit do budoucna…ted je na zemekouli 6mld lidi za dalsi generaci jich bude temer dvojnasobek, to budes parcelovat tenhle svet donekonecna…

                  ja nemyslim ze anglickej model by nam vyhovoval…ostatne uz dnes si nekteri lide mysli ze kdyz maji cestu na svym pozemku tak ji mohou rozorat.....

                  0 0
                  • wroum  

                    komunismus je reseni. vsechno bude vsech a bude nam krasne…kdo nekrade s nama, krade proti nam…

                    0 0
                    • kudlanka32  

                      my dva se este dozijem stavu, kdy nebude sladka voda…dojde totiz driv nez fosilni paliva, sem zvedavy jak se tohle bude resit…moje voda z myho pozemku vydedena z prakolena my babicky...... asi se budem muset o nektery veci delit…

                      0 0
                      • orca  

                        pokud se nemýlím tak začalo „sčítání studní“ a pokud jsi drobet obeznámen s cizinou tak zjistíš že voda ve studni je majetkem státu v mnoha zemích a ty mu budeš brzo platit „nájemné“ … proč by asi sčítali studny :-D nakonec platíš daň z pozemku né ?? takže opět vlastníkem je stát – je tu snad rozdíl král stát ?? Oba byli neomezenými vlastníky…

                        0 0
                        • kudlanka32  

                          a neprijde ti to nejaky moc komunisticky?

                          0 0
                        • wroum  

                          nic ve zlym, ale jestli myslis tedkon ty anabaze kvuli prihlasovani studen, tak to neni o scitani, uz jen proto, ze povinnost prihlasit studnu maj pouze lidi, co ji vybudovali v poslednich myslim 30 letech, majitele starsich studen tuto povinnost nemaj a v podstate jde jen o dodatecne stavebni povoleni. my mame studnu 200 let starou a nikam ji prihlasovat nemusime a pritom to je nejvykonnejsi studne ve vsi, kam si odjakziva chodili lidi pro vodu, kdyz jim jejich studna vyschla.

                          0 0
                    • kudlanka32  

                      prijde mi ze les je trochu podobny ty vode…za chvili jeho hodnota pro verejnost prevysi cenu toho dreva co v nem je.....

                      0 0
                      • wroum  

                        les je pole plny stromu, ktery muze mit i rekreacni charakter, proc bych mel na svym poli nekomu umoznovat rekreaci? to by mela byt povinnost statnich lesu, nikoliv soukromych… jinak nemam dojem ze to je jako s tou vodou, voda je zaklad vseho, bez vody chcipnes a proto chapu, ze voda nebude soukroma. les jako takovej nema takovou dulezitost, ano, vyrabi kyslik, ale ten bude vyrabet i oplocenej a kdyz nekomu zamezis pristup do lesa, tak zisni neumre… a na nic jinyho nez na rekreaci nemas v lese pravo tak jako tak a to uplne bez ohledu na to, kdo ho vlastni.

                        0 0
                        • cabbage  

                          v čem se ta voda liší? komodita jako komodita… akorát by si jí někdo musel přivlastnit(stejně jako pozemky např. s lesem) …

                          btw: po zestátnění lesa jeho majitel taky neumře…

                          0 0
                          • wroum  

                            v cem se lisi? napsal sem to v tom prispevku na kterej reagujes…

                            0 0
                            • kudlanka32  

                              bez jidla taky umres a statni neni.....

                              0 0
                              • wroum  

                                jidlo se preci ve studne neobjevuje a byva to vyrobek stvoreny ci upraveny lidskou rukou, narozdil od vody. voda nic takovyho nepotrebuje – vykopes akorat na spravnym miste diru a tim si na par desitek az stovek let skoncil.

                                0 0
                                • kudlanka32  

                                  s tema stovkama opatrne.....studna nekomu patri a je na neci parcele…jablko taky vyroste na strome samo…zasadis strom a na par let si skoncil…

                                  0 0
                                  • wroum  

                                    no vsak, zasadis strom a on plodi jabka, v podstate vyrobis strom a tim zajistis na urcitou dobu pravidelnou vyrobu jablek. kdyz vykopes studnu, tak je to jenom zpusob jak se dostat k necemu, co tam uz je – neco jako pristupova brana. vodu bych prirovnal treba k nerostnymu bohatstvi a ne ke stromu co plodi plody.

                                    0 0
                                    • kudlanka32  

                                      je to uplne totzny strom potrebuje slunicko na vyrobu jablek a voda potrebuje slunicko na to aby byla ve studni.....vykopat studnu/zasadit strom proc je to jiny?

                                      0 0
                                      • wroum  

                                        stejny mi to neprijde i kdyz tenhle uhel pohledu mi prijde docela logickej :)

                                        0 0
                                • kudlanka32  

                                  jen doufam ze to co se tu resi uz nikdo nebere moc vazne :) predstava ze za 1000 let vykopou HDD se zalohou B-F je zajimava.....

                                  0 0
                            • cabbage  

                              nj. ale vodu si můžeš koupit od jinýho majitele(jako to už děláš dneska).. spíš by mě zajímalo, jak si někdo přivlastní dešťovou vodu…

                              0 0
                              • wroum  

                                vis co je kolobeh vody v prirode? at s vodou udelas cokoliv, do systemu se proste vrati, nikdo si ji dlouhodobe neprivlastni, pouze ji nekdo vyuzije…

                                0 0
                                • kudlanka32  

                                  no ona se nevraci ve stejny mire jako se odcerpava…o vikendu vyhrabu statistiky...­..pripominaji totiz celosvetovou katastrofu

                                  0 0
                                  • wroum  

                                    jako ze vody celosvetove ubyva? kampak asi? vozime ji na Mars, ci co?

                                    0 0
                                    • kudlanka32  

                                      ne jenom se neda pit…tajou ledovce ve kterych je vetsina pitny vody, vycerpavaji se podzemni zasoby rychleji nez doplnujou....­.vetsina obyvatel na zemi ma mene nez 20litru na den coz je minimum vcetne sanitarnich ukonu.....

                                      0 0
                                      • wroum  

                                        takze roste znecisteni ale voda nemizi, celkovej objem H2O na ztebekouli zustava stejnej, uf to se mi ulevilo :-)

                                        0 0
                                        • kudlanka32  

                                          no ale nepouzitelnej…ona se jen nezecistuje, jen se presune do more a v mistech s nejvic lidma ji bude nejmin…nektery reky uz ani nedotecou do more, coz ma mimo jiny katastrofalni nasledny pro dany oblasti, protoze se meni v poust, tim samozdrejme ovlivnuji klima i odrazivost povrchu zeme pro slunecni zareni a produkci potravin v oblasti......no je to takova smycka, blby ze se v ni tak nejak nachazej vsechny zdroje…

                                          k cemu je lidem v pousti voda v mori.....

                                          0 0
                                        • orca  

                                          ještě že platí alespoň První zákon termodynamiky … :-) a hned se nám lépe dýchá…

                                          0 0
                                          • kudlanka32  

                                            jak s tim souvisi nemoznost sestrojit cyklicky pracujici stroj, ktery by vyrabel praci aniz by spotrebovaval energii(tepelnou)?

                                            0 0
                                    • pepino  

                                      Zákon zachování vody? Hm.

                                      0 0
                                    • pepino  

                                      To ne, rozkládáme ji na vodík a cpeme do zeppelinů :-)

                                      0 0
                                • cabbage  

                                  celosvětově ano, lokálně ne.

                                  0 0
                                  • kudlanka32  

                                    nevim vcera sem po dlouhy dobe cumel na zpravy a ukazovali tam samu prazdny nadrze a tvrdili ze nejvetsi sucho za buhvijak dlouho…a ze i kdyby chcalo jak o zivot tak je do konce leta nenaplneji

                                    teta taky neco rikala ze pulka studni je na vesnici sucha......ale treba je to jen blbej ro©k

                                    0 0
                        • kudlanka32  

                          oki tak to ma byt, les je luxus pro vyvolene co ho vlastni:) a je to tady…les je proste luxus

                          vznika pak problem s tim, ze les v soukromem vlastnictvi zadrzuje a tim i vyrabi statni vodu......co bude pak az se statni les zastavi bance, oznackuje se voda radiaktivnim izotopem a z jisti z jakyho lesa pochazi.....

                          0 0
                        • gumid  

                          A kde bereš jistotu, že zůstane jen u vlastnictví lesa, pole, role… co když půjde koupit i Tvou ctěnou tělesnou schránku a naložit s ní podle uvážení..... pojem „vlastnictví“ je hodně široký…

                          0 0
                    • cabbage  

                      komunismus(ab­solutní právo státu/většiny) x feudalismus(ab­solutní právo vlastníka) – připomíná to volbu mezi životem v Antarktidě, nebo na Sahaře(znalci preferují mírný pás;)

                      0 0
                      • kudlanka32  

                        jenze komunismus navic vyzaduje i komunistickou ideologii…a na ta uz je moralne zastarala, takze obvinovat nekoho z komunismu je......

                        0 0
                        • cabbage  

                          komunistická/so­cialistická/de­mokratická/ úřednická – na jménu nesejde, jde o funkci zřízení kdy je stát(komunita) nadřazena vlastníkům, případně o feudalismus(v pří­padě vlastníků pozemků) kdy je tomu přesně naopak. záleží jak se tyto 2 složky aktuálně namíchají…

                          0 0
                        • rock  

                          jenze komunismus navic vyzaduje i komunistickou ideologii

                          Ne víc než feudalismus … modli se, pracuj a poslouchej (feudalimus) vs kdo nejde s námi, jde proti nám (revolucionáři všeho druhu, přejato pseudokomunismem) ⇒ v tomto směru nastejno …

                          0 0
                  • orca  

                    již není co parcelovat – vše je již rozparcelováno … koukám tady to povšeobecné vzdání je fakt na mizerné úrovni … :-(

                    0 0
                    • kudlanka32  

                      no co ja vim tak se delej uz existujici parcely na mensi…nektery maji i 400vlastniku…pa­rada myslim ze za chvili tohle ztrati smysl…kdyz podedi nekdo ze takovyho poctu lidi tak......

                      0 0
                • speedy gonzales  

                  protoze to lesnici sami rikaji? protoze to stejne udelali uz na slovensku? hmmm urcite o tom budu premyslet

                  0 0
                • speedy gonzales  

                  jenze uprava se bude tykat statniho i soukromeho. a statniho je vetsina…

                  premyslels jak to muze/bude/(na uz slovensku probehlo) bude schvalovane????
                  vymysli se nejaky duvod, ktery je zaminkou, treba bajkeri skodi prirode. bajkeri srazi turisty. a na zaklade toho, pravda nepravda, se udela novy zakon. s tvoji cestnou predstavou o soukromem majetku to nema nic ale vubec nic spolecneho.

                  jeste si prosim uvedom ze les neni a nemuze byt stejnym typem vlastnictvi jako tvoje zahradka…rika se tomu obecne uzivani. tzn. les, na rozdil od tvoji zahradky, plni velice dulezitou celospolecenskou funkci. zadrzuje vodu, cisti vzduch, bydli v nem zviratka. takze ani vlastnik v nem nemuze delat cokoliv ho napadne.

                  jiste, vlastnici maji pravo na regulaci. my jen upozorunujeme, ze se muze velice lehce stat co se stalo na slovensku. zakazy a omezeni na zaklade vymyslenych argumentu, ktere vyhovuji uzke lobby. ty signaly jdou zatim jako pres kopirak…

                  0 0
                  • orca  

                    když půjdeme opravdu do hloubky tak stát je neomezeným absolutistickým vlastníkem vymezeného teritoria a pouze podstupuje za jistých okolností (regulace, zákony atd) vlastnická práva další subjektům či soukromým osobám a jen stát může rozhodnout jestli ano či ne … zní to ve své podstatě střašně ale žel je to tak … jak v kladech tak záporech (v těch žel více)

                    0 0
                    • jonys  

                      No už sem myslel,že ti budu muset vysvětlit rozdíl mezi vlastnictvím šroubováku,skříně či houslí a vlastnicvím lesa,nebo třeba zámku(památky) či psa.Ani s tím si totiž nemůžeš dělat co chceš-reguluje ti to stát.A je to v pořádku,protože jinak bys taky mohl napsat,že vlastník pozemku si na něm může postavit co se mu zlíbí.Nebo vykácet „svůj“ les.Kdyby ta regulace-speciálně u nás-nebyla,brzy bychom si to tu zplundrovali jak sviňa,neboť Čechy,na rozdíl od obyvatele západnějších(a zejména severských) zemí zejímá jen rychlý zisk,účel světí prostředky.Pojmy jako ochrana přírody,památky,ráz krajiny,udržitelný rozvoj,…pche! :-(

                      0 0
                • cabbage  

                  Zákon je opravdu jen omezení, někdy může někoho na úkor druhých podpořit, ale omezení je to vždy. buď budeš omezovat majitele pozemků, nebo ostatní – je to buď a nebo – většinou dojde k rozumnému kompromisu…

                  Možností je víc: akceptuješ, pokusíš se ovlivnit, nebo se odstěhuješ(když ti to stát/majitelé pozemku odvolí) …

                  0 0
                  • Michal.J  

                    Moc nerozumim tomu v čem majitele lesa omezuje to že po cestách který tam existují mu chodí/jezdí lidi.

                    Něco jinýho je tam stavět cesty nový, to chápu že může vadit.

                    Každopádně bysme neměli zapomínat že 75% lesů u nás patří státu nebo obcím a tam by rozhodně měla mít navrch funkce rekreační před hospodářskou.

                    0 0
                    • cabbage  

                      a proč to píšeš mě?!

                      0 0
                      • Michal.J  

                        protože si psal o těch omezeních, tak by mně zajímalo jaký.

                        Druhej odstavec sem tam přilepil páč sem byl línej psát dalsí příspěvek.

                        0 0
                        • cabbage  

                          Omezuje ho to v tom, že to nemůže zakázat( tuším zákon z dob M.Terezie).

                          0 0
                          • Michal.J  

                            To jo, ale to je takový omezení neomezení. Chápu že by omezovalo že lidi chodí mimo a vyšlápavají nový cesty, dokonce chápu i to že omezuje to že tam lidi sbírají houby a borůvky, ale nechápu čím je omezený když používají cestu.

                            navíc spousta cest se tím že se používá udržuje (i když se některý ničí, ale mnohem víc je ničí lesnmí technika).

                            Máme chalupu na Šumavě a spousta pozemků v okolí vesnice bylam vrácená v restituci, te%d to mají nějaký spekulanti. cesty který ještě před 5 lety byly OK protože se po nich jezdilo traktorem na pastvu, jezdili tam autama kontrolovat dobytek, chodili pěšky je teď zničená. protože je nikdo nepoužívá tak zarostly a leckde neni pozbnat že tam %náka cesta byla.

                            0 0
            • cabbage  

              „soukromé vlastnictví je nedotknutelné“ – tuhle teorii vyvrátil* snad každý režim, který kdy existoval, ve skutečnosti platí: „Kdo má moc, má právo“ .

              *např.: nedávné vyvlastňování pozemků kvůli hjůndaji, když vyjdu z popperovi kritiky metody indukce…

              Ve skutečnosti budeš tiše mlčet a trpět, pokuď nebudeš mít moc(i možnost zavolat 158 je druh moci) nějak se bránit. Ostatně zvěř vyhnaná ze „svých“ pozemků člověkem na tom nebyla jinak.

              0 0
            • kudlanka32  

              lesy CR sou soukroma firma ci-co? dalsi co dela z lesa zahradku.....­..rozprodame zemekouli, rozprodame vzduch, rozprodame Mesic…uz aby se zacal porcovat Mars…

              jako predstava, ze kazdej si koupi kus Zeme, a pak ji ekonomicky zuzitkuje podle toho jaky si umi sehnat pravniky a lobisty v parlamentu je divna.....

              0 0
              • orca  

                nevím kde ty žiješ a jaké máš povědomí ale tohle se již stalo a na 100% platí … CELÁ země je rozdělena na státy ve státech na soukromé vlastníky atd. NEEXISTUJE místo na zemi (souš) která by neměla vlastníka … (matně si vzpomínám jen na jedno místu na arabském poloostrově-uprostřed pouště) kde bylo napsáno „území nikoho“ jestli to platí ještě dnes nevím…

                0 0
                • kudlanka32  

                  antarktida nema vlastnika…nastesti jinak by to byla skladka odpadu…ono uz to pomalu zacina byt problem dneska

                  0 0
                  • orca  

                    opět máš mezery ve vzdělání – nemá vlastníka ale má přesně vymezené sféry vlivu – jen jinak řečené „vlastnictví“… takže i antarktida je rozdělená …

                    0 0
                    • kudlanka32  

                      As the only uninhabited continent, Antarctica has no government and belongs to no country. Various countries claim areas of it, although as a rule, no other countries recognize such claims. The area between 90°W and 150°W is the only part of Antarctica, indeed the only solid land on Earth, not claimed by any country.[3]

                      Since 1959, claims on Antarctica have been suspended and the continent is considered politically neutral. Its status is regulated by the 1959 Antarctic Treaty and other related agreements, collectively called the Antarctic Treaty System. For the purposes of the Treaty System, Antarctica is defined as all land and ice shelves south of 60°S. The treaty was signed by twelve countries, including the Soviet Union (and later Russia), the United Kingdom, Argentina and the United States. It set aside Antarctica as a scientific preserve, established freedom of scientific investigation, environmental protection, and banned military activity on that continent. This was the first arms control agreement established during the Cold War.

                      The Antarctic Treaty prohibits any military activity in Antarctica, such as the establishment of military bases and fortifications, the carrying out of military manoeuvers, or the testing of any type of weapon. Military personnel or equipment are permitted only for scientific research or for other peaceful purposes.[30] The only documented land military manoeuvre was Operation NINETY, undertaken by the Argentine military.[31]

                      The United States military issues the Antarctica Service Medal to military members or civilians who perform research duty in Antarctica. The medal includes a „wintered over“ bar issued to those who remain on the continent for two complete six-month seasons.[32]

                      neprijde mi ze by nekomu patrila......

                      0 0
                      • orca  

                        na tvrzení že antarktida je rozdělena trvám – pokud chceš ty osobně tam připlout a postavit si tam iglů potřebuješ povolení země která tu danou „výseč“ obhospodařuje … to znamená že to není „ničí“ … prohlédni si mapu dané oblasti a poznáš…

                        Nikde jsem neříkal že jsem všeználek – jen mě některé základní neznalosti překvapují .. nic víc nic míň …

                        0 0
                        • kudlanka32  

                          trvej…nic jinyho ti nezbyva…

                          0 0
                            • hanz  

                              tak todle je první věc z tohodle vlákna kde tě musím uznat, jinak je to ale dost slabý…

                              0 0
                              • orca  

                                Je to smutné ale realita je taková že vše je něčí ať se nám to líbí nebo nelíbí a jakýkoliv vlastník si určuje jistá pravidla . Na tom myslím není nic divného – jiná je ovšem to že to mnozí znevýhodní pro někoho a naopak zvýhodní pro druhého …

                                Zkusme se dívat na problém tak nějak obecně a ne jen ze svého úzkého úhlu bikera…

                                0 0
                                • hanz  

                                  nic není smutné, prostě to tak je..les není auto nebo kolo..s vlastnic­tvím lesa přicházej jistá omezení a povinosti.

                                  0 0
                                  • orca  

                                    ale i práva na to jsi zapomněl … nechceš mi tvrdit že vlastník lesa má jen povinnosti a omezení … to by asi nikdo nechtěl vlastnit les…

                                    0 0
                                    • tk  

                                      tvoje interpretace mi prijde smutna. hanz na nic nezapomel. vlastnictvi samo o sebe je forma prava: cs.wikipedia.or­g/wiki/Vlastnic­tv%C3%AD

                                      tohle patrilo tobe, nevim jestli s to v tom dlouhym vlaknu nasel, radeji to pridavam znovu.

                                      obecne uzivani lesa: viz soucasny lesni zakon www.ochranaprirody.cz/…6/012143.pdf paragraf 19

                                      a tzv. socialni vazba vlastnictvi www.ochranaprirody.cz/…6/012143.pdf

                                      me si svym pseudo-liberalnim nazorem dost nazlobil.

                                      xxxx

                                      jinak myslim, ze nechapes o co CeMBe jde. lesnici nemaj odvahu si o neco rikat. a casto take nemaji povedomi o dulezitosti rekreace pro lidi. CeMBA jim chce pomoct najit odvahu zacit se starat o rekreaci, ale zaroven zacit hledat zdroje penez, ze kterych by tato peci byla soukromym vlastnikum hrazena.

                                      viz: www.cemba.cz/texty.shtml?x=30 a take: www.cemba.cz/texty.shtml?x=34

                                      stojime za tim, ze obecne uzivani lesa je bremenem tohoto typu vlastnicvi, „kazdy ma pravo do lesa vstupovat“ a to i do lesa soukromeho. a CeMBA chce aby to tak zustalo, a aby se to vztahovalo i na cyklisty na cestach a stezkach.

                                      to ale musi byt doprovazeno:

                                      1: kompenzací soukromym vlastnikum za realne skody zpusobene obecnym uzivanim

                                      2: ekonomickou motivaci soukromych vlastniku lesa, aby zkvalitnovali nabidku lesnich rekreacnich sluzeb

                                      podle me je tohle neni uzky postoj, ktery prihlezi pouze k zajmum bajkeru. naopak je to postoj, ktery uznava prava vlastniku a celospolecenskou dulezitost rekreace. a chce pohnat stat (a lesniky, aby meli odvahu si statu rict) k vypracovani:

                                      promyslene, dlouhodobe politiky rekreacniho vyuzivani lesa

                                      neni duvod k tomu, abychom ztratili jednu z nejvetsich svobod, ktere mame, realnou svobodu pohybu ceskou krajinou, jenom kvuli pofidernim recem o vlastnictvi. zajmu vlastniku a rekreace lze sladit.

                                      0 0
                            • kudlanka32  

                              ach jo,ten obrazek samo znam…ale kdyby sis aspon precetl ten text co sem sem vlozil…

                              Antarctica has no government and belongs to no country

                              Various countries claim areas of it, although as a rule, no other countries recognize such claims

                              The area between 90°W and 150°W is the only part of Antarctica, indeed the only solid land on Earth, not claimed by any country

                              takze k cemu je ti narok na neco kdyz ho zadna jina zeme krome tebe neuznava? Nehlede na to ze tam je kus zeme kterej si nenarukuje absolutne nikdo.....

                              0 0
                              • kudlanka32  

                                jo a je to z wikipedie…celkem ji i verim, blby je ze clovek si to musi overit este nekde jinde

                                0 0
                              • orca  

                                Vím že to není území jako jiné , ale přesto si na něj někdo nárokuje jisté práva. Daná oblast se řídí specifickýma zákonama a i pohyb lidí materiálu atd je přesně regulován . Takže zvláštní statut – ničí a přesto ty tam nemůžeš jen tak přijet na vejlet v kajaku … Jednou jsem četl co to stálo Brabce úsilí aby se tam dostal .

                                0 0
                                • pepino  

                                  Kámoše to stálo 100.000 na 3 měsíce (jel tam s tim Brabcem).

                                  0 0
                    • kudlanka32  

                      jinak pokud vim kazdej ma mezery ve vzdelani, myslet si ze vim vsechno je znamka pekny blbosti.....

                      0 0
            • kudlanka32  

              podani nesmeli do lesa ani pro drevo pac patrilo vchnosti…pockej az si nas rozdeli konglomerat banky-telekomunikacni firmy-energeticky firmy-obchodni retezce…abys pak nebrecel protoze stat bude znamenat kulovy uz ted tyhle firmy maji vetsi rozpocty nez tahle zemicka.....

              0 0
        • wroum  

          nevim co se deje, ale opet s tebou souhlasim.

          ja mit les, tak prvni co by bylo, tak by byl zakaz vstupu myslivcum a opatreni proti motorkarum (i kdyby je to melo bolet), houbare, pesaky a kolare bych asi skousnul.

          0 0
        • hribik A1  

          mno, uz teraz vidim viacero lesov co su oplotene ako sukromny pozemok a je tam zakaz vstupu. takze sukromnik si o svojom pozemku v tomto rozhodovat asi moze, coz je z tohto zmyslu v poriadku. co v poriadku neni je zakon typu plosny zakaz jazdenia vo vsetkych lesoch, aj tych kde by to vlastnikom nevadilo (o statnych lesoch sa tu da rozvijat debata o tomto viac)

          0 0
        • Krys  

          S ničím nemôžeš nakladať ako chceš, ani s tým čo vlastníš. Vždy sú nejaké limity. Nemôžem vo svojom súkromne vlastnenom byte púšťať náhlas hudbu v noci o druhej. Nemôžem na svojom súkromne vlastnenej záhrade páliť staré pneumatiky. Nemôžem vyrúbať celý svoj súkromne vlastnený les.

          Keďže je les tesne previazaný so svojím okolím, výrazné a hlavne neodborné zásahy do lesa sa prejavia aj mimo jeho územie.

          0 0
          • Krys  

            na svojom súkromne vlastnenej záhrade… Ospravdlňujem seba sa za túto chybovi gramatických

            0 0
          • orca  

            já neříkal že limity nejsou – ty se upravují zákonem

            0 0
            • Krys  

              Krásne by bolo, keby tie limity nosili ľudia v sebe. Hlavne tú základnú poučku o začiatku a konci slobody.

              0 0
        • náčelník  

          V principu s tebou zcela souhlasím. Nazlobil jsi jen toho terénního cyklistu ve mně, který by chtěl neomezeně užívat cizí majetek. Takže terénní cyklistika je levicový sport. Ač se Klausovi všichni vysmívali, toto dělení funguje.

          0 0
        • dav33  

          akorát, že ten les většinou soukromý není, ale soukromě se plundruje(vyu­žívá)......

          0 0
        • tk  

          obecne uzivani lesa: viz soucasny lesni zakon www.ochranaprirody.cz/…6/012143.pdf paragraf 19

          a tzv. socialni vazba vlastnictvi www.ochranaprirody.cz/…6/012143.pdf

          me svym pseudo-liberalnim nazorem dost nazlobil.

          0 0
        • coffield  

          Orco, nejhorsi je, ze mas pravdu. Ale neni to jen princip soukromeho vlastnictvi, ale take externality: les neni klasicky majetek typu kartacek na zuby nebo zidle. Tim, ze existuje, prinasi celospolecensky uzitek (financne tezko vycislitelny), respektive prinasi znacnou celospolecenskou ztratu, pokud neni (pokud je majitelem treba zcela vykacen nebo uzavren). Navic mam dojem, ze by vlastnikum (a vlastne nikomu) nevadilo, kdyby se cykliste pohybovali pouze po vyznacenych cestach a chovali se slusne. Kompromis je tedy nekde tam, kdy by byl umoznen nejaky minimalni pohyb osob v neohrazenem lese po cestach (a uz NIC vic) a jinak byla maximalne osetrena veskera prava vlastnika. System soukromeho vlastnictvi a principy volneho trhu jsou znacne naruseny prave externalitami, verejnymi statky a nemoznosti ruznych arbitrazi – na tom se i konzervativci shodnou a to je BOHUZEL treba respektovat.

          0 0
          • orca  

            jmenuješ dva faktory které mnozí ignorují a ignorovat dále chtějí … viz mnoho příspěvků na zdejším foru.. kdyby se cykliste pohybovali pouze po vyznacenych cestach a chovali se slusne. a v tom může být právě ten zásadní problém …

            0 0
            • coffield  

              Nemyslím. Někdy se to už musí zlepšit. Češi nejsou odvěká čuňata… nebo ano? :-/

              0 0
        • vlk  

          Jakožto vlastník lesů, pol a strání :) ti mohu říct, že jsi mimo.

          Proč bych měl lidem zakazovat chodit do lesa. Když se budou chovat slušně, odnesou si sebou všechny své odpadky, nebudou mi v rizikových místech rozdělávat oheň a na kolech se budou držet lesních cest, cestiček a pěšinek či si budou zbírat houby, tak proti nim nic nemám.Ačkoliv se mi např lávky skokánky apod v lese líbí, tak bych to ve svém nechtěl.Ať se drží cest, klidně bych jim vyhradil cestičku, kde by si tu dráhu mohli postavit, ale jen ze dřeva, které bych jim určil.

          Dokážeš si představit, jak by to brzy vypadalo? Lidé by pak nemohli skoro ani za svůj barák.

          Ano v ČR jsou práva vlastníků lesů potlačována protiprávně, ale ne v tomto ohledu vzhledem k rekreačnímu účelu lesa, ale vzhledem v ohledu-nemůžu si sám rozhodnout,

          • které myslivecké združení bude mít pod sebou mé pozemky.
          • Budou dále dosti potlačována v zákonech o vyvlastnění které se připravují.
          • Dále mi mé právo na užití mé půdy k účelům, ke kterým byla zakoupena krade Čez spolu se státem-stále rozšiřují povinný vykácený pás lesa pod elektrickým vedením a ty pozemky platím daň a přesto na nich nemohu vysadit les.

          A našlo by se toho víc.

          Jenže ne ti chytráci(vámi nazývaní lesáci) tyto opravdové problémy neřeší, místo toho melou nesmysly o restrikcích vůči veřejnosti.

          Pokud jsou oblasti, kde je tolik turistů a cyklistů, kteří les ničí, tak bych dal do zákona právo vlastníka uzavřít lesní cestu pro veřejnost např na max 2 měsíce v roce-ne o prázdninách. aby si to trochu sedlo a spravilo.

          Je hlavně třeba myslet hlavou. A myslivci ty nesmysly neprosazují, oni si nestaví posedy v místech kde vede mnoho cest, kde chodí lidé.tam se zvěř totiž nezdržuje.

          Vše to vlastně způsobily doby komunismu. Kyly spřetrhány pouta vlastníků lesů ke svým lesním oborům.Nynější tomu často nerozumí a pak říkají takové nesmysly.

          Doufám, že všechny strany budou používat zdravý selský rozum a nedopadne to jako na Slovensku.

          0 0
          • orca  

            také kladeš podmínky pro užívání lesa – opravdu všichni návštěvníci se podřizují podmínkám ??? Když se budou chovat slušně… a co když ne co uděláš ??? budeš jen nečině přihlížet devastaci ???

            0 0
            • vlk  

              Ano, ale pro ty podmínky o kterých píši mám podporu v zákoně už teď. Už teď se smějí pohybovat pouze po lesních cestách apod. Jistě se najde něco i o těch odpadcích a rozdělávání ohně.

              Dříve(myslím tím za 1 republiky), to co píši v podmínkách, to lidé brali tak nějak podvědomě automaticky. Věděli, že ten les někomu patří a v rámci své přirozené slušnosti se k němu pak i tak chovali. Normálně si chodili pro povolení k vlastníkovi kvůli sbírání šišek, chrastí a v některých krajích i páčení pařezů-kvůli topení.Dnes ti kradou palivové dřevo, v zimě si řežou vánoční stromečky apod.

              Je to o slušnosti o svědomí.To už dnes má ale málokdo.Ale nevěřím, že se těmto vlastnostem lidé naučí tím, že jim budem zakazovat do lesů vstup.

              0 0
              • MatyxCZ  

                ohledne tech soucasnych podminek .. ano .. cituji:

                Zákaz některých činností v lesích (1) V lesích je zakázáno

                1. rušit klid a ticho,
                2. provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty,
                3. vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin,
                4. těžit stromy a keře nebo je poškozovat,
                5. sbírat semena lesních dřevin, jmelí a ochmet,
                6. sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les,
                7. jezdit a stát s motorovými vozidly,
                8. vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu,
                9. vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví,
                10. mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních,
                11. kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa,
                12. odhazovat hořící nebo doutnající předměty,
                13. narušovat vodní režim a hrabat stelivo,
                14. pást dobytek, umožňovat výběh hospodářským zvířatům a průhon dobytka lesními porosty,
                15. znečišťovat les odpady a odpadky.

                … a to je jen slaby vycuc, je toho tam mnohem vic …

                0 0
              • orca  

                copak svědomí,slušnost se ztratila lidem ??? jde to vůbec ???

                Takže defakto jsi si sám odpověděl proč přichází regulace někdy i přísnější než se mnohým zdá …

                0 0
                • vlk  

                  Větší regulací nezměníš to, že nejsou zákony dodržovány, nezměníš to jak jsou prosazovány, neuděláš z lidí slušnější než jsou. Bych se spíše více soustředil na nynější pododbu.Na důraznější prosazování.Na zvýšení pokut, na rozšíření skupiny lidí, kteří mohou případné pokuty vybírat apod.

                  0 0
        • MirkoCarver  

          Ono to je zcela jinak, vlastnictví lesu a zahrady se liší. Se soukromým lesem nemůžeš dělat co chceš, nemůžeš si ho libovolně vykácet, pokud ho vykácíš musíš ho znova zalesnit, nemůžeš z něj udělat pole, či stavební parcely. Nemůžeš do něj zakázat bezdůvodně vstup. Jako kompenzaci těchto povinností platíš z lesu minimální daně, na zalesnění dostaneš dotaci, na rozdíl od zahrady či parcely… Pokud kupuješ les, musíš s tímto počítat…

          0 0
      • -Alan-  

        Znova mi to připomíná, jak by bylo krásné mít podobný zákon, který platí ve Švédku. Že do krajiny se může, může se v ní člověk nejen pohybovat, ale i přespat atp., když to zrovna nedělá někomu pod oknem (zjednodušeně). Škoda, mám pocit, že doba pro přijetí takového zákona u nás už minula.

        0 0
        • orca  

          každej strůjce svého osudy – jinak řečeno jací lidé takovej zákon … a nebo chytrému napověz a hloupého trkni :-)

          0 0
          • -Alan-  

            Dycky když narazím na to, že jsem hloupý, tak mě to trkne. A co dál?

            0 0
    • dancing dog  

      Aby to nedopadlo jako v Anglii, kde je spousta cest přehrazenejch plotama nebo dřevenejma ohradama, nebo je zničehonic závorou s ceduli No entry / nebo Keep off / , Private Property a jezdilo se bajkovat do jen několikahektarových oblastí k tomu určených oblastí…

      0 0
      • Hunt  

        v anglii je to opravdu mrtvy, tam si v podstate nemuzes vyjit nikam, havarka – anglani to povazuji za normalni, ani nevi o co prichazeji.tady bych se toho nebal.ten uvodni prispevek by se spis hodil na nakej zpravodajsekj server, pro poradnej flame jak delanej.)

        0 0
    • gumid  

      Pokud budou vadit „vágusové“ v jejich zahradě lesníkům – dejme na „odstřel“ podobně smýšlející „lesníky“ všude mimo les. Jak vytáhnou paty z hájenky a nebo les – už ji mají. Je to blbost? Je, ale docela podobná té jejich..

      0 0
    • BH  

      neda me to abych nereagoval.Cem­biste, pozor na to aby jste nezacali sklizet ovoce sve nesmyslne politiky ,tedy prosazovani singlteku jako jedine reseni problemu bikeru.TK , ktery ma v teto chvili bojovat predevsim za volny pohyb cyklistu po lese ,k tak dulezite problematice vznese vskutku originalni pripominku: "Podmínkou jsou ovšem správným způsobem postavené stezky."Kdyz si pak uvedomite, ze toto se presentuje jako nosna myslenka celeho bajkerskeho hnuti, je jasne, ze bikery nikdo nemuze brat vazne a klidne nam zakazi vstup do lesa, vsak nam tech par kilometru singltreku co si Cemba prosadi,bude stacit na vyplaveni endorfinu pro trhle bikery.

      0 0
      • martt  

        „Podmínkou jsou ovšem správným způsobem postavené stezky.“

        Toto je presne to, co sa mi tiez nepaci. Chyti to do ruky nejaky pravnik loveckej lobby a implikacia bude „v nasom lese nie su ziadne spravnym sposobom postavene stezky, takze je vlastne na mtb nevhodny“.

        Spravna metoda by bola imho:

        • cyklisti nenicia chodnik
        • cyklisti neohrozuju turistov
        • cyklisti neplasia zver
        • cyklisti neprodukuju odpad
        • cyklisti maju mat rovnake prave pouzivat lesne chodniky ako turisti

        Teda branit existujuci stav a nie vymyslat budovanie niecoho co neexistuje.

        Samozrejme by sa mi pacilo mat pekne hladke vodorovne vrstevnicove singletracky napr. po hrebeni Velkej Fatry ale pokial to nebude mat aj hospodarsky zmysel, tak to nikto nepostavi a nebude udrziavat. .

        0 0
        • cabbage  

          nemůžeš se omezit je na to – i budování přírodních cest místo silnic pro lesáky za peníze učené na cyklostezky je negativní tím, že nám ubírám prostor…

          0 0
          • martt  

            sorry, nepochopil som co chces povedat.

            0 0
            • cabbage  

              V maďarském jazyce nevysílám, tak to česky rozepíšu do bodů: Nemůžeš se soustřeďovat jen na zrovnoprávňování cyklistů s pěšími, protože:

              • v lesích se budují asfaltky místo původních cest, ale i pěšin a už to je omezení bikerů.
              • ty asfaltové cyklostezky se často budují za peníze určené cyklistům a přitom spíše slouží lesákům jako silnice na svoz dřeva.
              • při dostatečně mohutné výstavbě asfaltek v lese může dojít k vyhnání cyklistů na ně, aniž by alespoň existovala legální alternativa v podobě singlů…
              • na Slovensku neexistuje „SloMBA“ a přesto k vyhnání došlo(a těch singlů vám tam taky postavili hodně:-P)..

              takže:

              • je potřeba hájit právo na ježdění po lese a výstavbu sdílených pěšin zárověň, s tím že půjde o SDÍLENÉ cesty, aby nedošlo k vyhánění bikerů jen na ně(alibismus;), pěší tam nebudou chodit páč, kde se 4 vedle sebe nevejdou, nejdou:-)
              • hájit dopravní cyklostezky v městech a jejich okolí kde jsou skutečně potřeba.
              0 0
              • orca  

                ať si tady každej říká co chce v lese nikdo nic npostaví a pokud ano tak to bude jak na Václaváku …Docela reálně vidím jak na Šumavě je několik stovek km singltracků… :-D

                0 0
        • ares  

          Někteří cyklisti odpad šlapců z lesa odvážejí :-)

          0 0
        • speedy gonzales  

          ale vzdyt ted jsi pekne vyjmenoval teziste cele argumentace cemby!!! napr. v expertize pro prezidenta SK byla stezejni prave cast popisujici zavery a obsah nezavislych vyzkumu, ktere potvrdily ze cykliste neskodi vic nez pesi a toto samozrejme zazniva v prakticky vsech vystupech ktere cemba ma. kdyby tu nebyla cemba, tak muzeme rikat…„noooo ja si myslim, ze ti cyklisti asi teda moc jako neskodi“. teprve cemba poprve prinesla a argumentuje relevantnimi vyzkumy. to je ale obrovsky prinos, ktery zkratka nekteri nechteji videt.

          stejne tak bysme se mohli bavit o podpore bezpecnosti a ohleduplnosti, atd

          „nuceni singlu“ je jen ucelo vytrzeni z kontextu.je mi lito

          0 0
      • kesu  

        no konecne to nekdo rekl na plnou hubu naprosto souhlasim:vubec nevim k cemu v zemi kde je pesinek a prirodnich singletracku stavet dalsi protoze to povede k tomu ze se postavi par km a ze zbytku bikery v klidu vykazou jak uz si poznamenal.Tady podle meho neni potreba stavet vubec nic,teda krom projektu typu spicak ktery povazuju za super.Ja bych v CR hlavne bojoval za neomezenej pohyb bikeru po lesich a za dalsi proti asfaltovejm dalnicim a ne za par kilometru pesinky ktery bude sjizdna pro kazdyho a od polni cesty s e bude lisit akorat vlnenim preci na kole je nejhezci kdyz jezdes prirodnim usekem kde zdolavas nejaky prekazky a nepotrebujes k tomu umele postavenou trat.je to sice asi o milion trid lepsi nez asfalt ale nechat to jak je mi prijde suverene nejlepsi

        0 0
        • speedy gonzales  

          panecku ty me neprestanes prekvapovat. ty nesmysly kupis sam nebo ti nekdo radi???

          0 0
          • kesu  

            nic proti ale je to jen muj nazor,muzes se na me zlobit,muzes s tim i nesouhlasit ale to je tak vse co s tim muzes delat,viz klasik..

            0 0
            • speedy gonzales  

              no vubec me to nebavi, ja na tebe reaguju jen aby si ostatni nezacali myslet, ze ty nesmysly co placas (placate), muzou byt pravda.

              predevsim si polozte s BH otazku zda by doslo k vykazani cyklistu z duvodu stavby singltreku/sdilene stezky (prirodni stezka pro pesi, cyklisty, kone; pokud budeme pocitat km ktere vznikly podle metodiky cemby – 0km) nebo z duvodu, ze cykliste maji prece CYKLOstezky a CYKLOtrasy do kterych se lijou nase miliony (radove stovky-tisice km). hmm??

              to ze polni cestu davas do rovnosti se singltrekem je zrejme myslenkovy zkrat. kazdy , at uz jeho zastance nebo odpurce, kdo si o tom neco precetl vi, ze to je v mnoha ohledech z neporovnatelne.

              nechapu tve myslenkove pochody v pojmech prirodni usek/umele postavena trat. bud jedes prirodni usek (volne prirodou) – zakazano. nebo jedes po umele vytvorene trati (cesta, stezka, chodnik). nic mezi tim neni.

              „nechat to tak mi prijde suverene nejlepsi“…tak tahle veta by se dala tesat. zkus pochopit, ze situace zacina byt takova, ze budoucnost bajkingu v cesku neni v tom „radsi nic nedelat“ ale naopak „delat“.

              0 0
              • Suomen Tasavalta  

                „delat“…a vstoupit do čemby, zplatit příspevek.

                Zajímalo by mě jaká je kontrola s nakládáním s příspěvkama členů? Nejezdí si doufám z peněz čemba na dovo za singlama :o). Má už nějaký výraznější úspěch za dobu existence?

                0 0
                • pos3k  

                  koukni na www.cemba.cz podle me uz uspechy jsou, nejaky „megauspech“ se podle me povede brzo

                  samozrejme, cemba jakozto obcanske sdruzeni vede radne ucetnictvi :-D

                  0 0
                  • tk  

                    taktak, plnime zakonnou povinnost vest ucentnictvi. mame pokladnika a revizora. zprava o stavu uctu a financich, utratach a prijmech bude soucasti vyrocni zpravy (pristupne vsem) a pripevku pokladnika nebo revizora hnuti na pristi valne hromade clenu.

                    0 0
        • chodec  

          nejdřív jsem chtěl reagovat ostřeji, protože „neomezenej“ pohyb po lese je pojmově kravina, pokud ti ten les neříká „pane“, ale protože jsem si zchadil hlavu při koupání juniora ;-) , tak to bude věcnější.

          IHMO je snaha čemby o osvětu a změnu pohledu na pohyb bikerů po lese jakož i její snaha se zároveň profilovat coby organizace, která je ochotna dohodnutá pravidla zároveň dodržovat daleko užitečnější a přínosnější pro všechny rozumné bikery, než výkřiky o neomezeném pohybu – těmi nevyhnutelně naštveš všechny ostatní uživatele lesa – vlastníky počínaje a v prvé řadě, lesníky a hospodáře, myslivce, turisty, houbaře, ochránce, prostě bez výjimky všechny, prorože bereš vše, ale nenabízíš nic a ještě jezdíš po cizím. Navíc to vypadá trochu nenažraně, což není z priíncipu dobré PR. tož tak.

          0 0
        • orca  

          Pod tohle se také podepisuji , neb nevěřím že by někdo stavěl úzké skupině lidí tisíce km stezek pro kolo . Spíše čekám že to bude pár desítek km a 100% zákaz jinde …

          0 0
          • Andrzej  

            kde zijes? „nekdo stavel uzke skupine lidi tisice km stezek…“ jak nekdo stavel? uvedom si ze v dnesni dobe pokud neco chces, tak se o to musis aspon snazit, nikdo se o tebe nepostara a nebude ti jen tak neco stavet, tohle jsou veci ktere je treba trosku rozebrat.....

            0 0
          • speedy gonzales  

            viz muj prispevek vyse

            singltrek – prirodni sdilena stezka pro cyklisty, pesi, kone x cyklostezka, cyklotrasa – useky pro cyklisty kterych sou uz stovky km

            jestli budou chtit zakazat bajkerum vjezd do lesa tak to udelaji na zaklade cehokoliv. kdybych se na problem dival vasi optikou tak bych se bal vykazani z lesa spis pod zduvodnenim mate cyklotrasy, cyklostezky. coz jak jiste uznate, je rozumnejsi/padnejsi argumentace nez vase straseni prirodnima stezkama pro vsechny

            0 0
            • orca  

              popravdě řečeno jezdit tam kde chodí koně – není to pravé ořechové …

              0 0
              • Macik  

                Hlavně klídek. Tady vidím, že my bajkeři máme taky slušnou schýzu. Na jedné straně chceme terén, ale nedej bože, aby tam byly otisky kopyt koní :-) Si pořiď fulla a máš po problému ;-)

                0 0
                • ares  

                  Jj, dvacet centimetrů hluboké díry od koní v jílu a do toho naděláno to je na slušnou schýzu :-))) O terén nejde, spíš o to, co koně umí s cestou provést – jejich chyba to samozřejmě není…

                  0 0
    • dancing dog  

      Jenom bych si troufl podotknout, že na pěší turistice není nic špatného a pěšáci nejsou nic podřadného a bajkeři nejsou něco mnohem nad nimi…tenhle pohled by mohl bejt taky nebezpečnej… Samožřejmě myšleno globálně, vyjímky a jednotlivá hovada sou v každé skupině…

      0 0
    • cat  

      To jako oploti vsechny lesy? Zakaz nezakaz, proste budu jezdit , tomu nijak nemuzou zabranit Pokud se budou hradit cesty po turistickych znackach, bude se muset jezdit mimo ne- aspon se zdvihova hranice pro enduro posune zase vys:)

      0 0
      • pitos  

        A pokuty ti budou platit rodiče?

        0 0
        • cat  

          Nerikej me, ze bys kvuli hrozbe pokuty prestal jedit lesem.

          0 0
          • pitos  

            Pravděpodobně nepřestal, jenže odpovědnost si nesu sám,za tebe zatím rodiče. Jestli jsi plnoletý a živíš se sám tak si dělej co uznáš za vhodné,nebo se ti zdá v pořádku že jak tě případně chytí tak tvoji rodiče to za tebe zaplatí?

            0 0
      • coffield  

        Ses takhle mladej a uz bys porusoval zakon?

        0 0
    • JirkaT  

      Dík Tukošovi za jeho střízlivé příspěvky. Nejhorší jsou radikálové z jedné – kterékoliv jím vyjmenované zájmové skupiny, bohužel i někteří bajkeři. Já pro informaci – bajker, myslivec, majitel lesa, tramp, vodák, dál mne nenapadá. Nikdy jsem jsem v přírodě neměl problém se zástupci těch kteří tam hospodaří. Hlavní zásady – respektuji jejich činnost, problémy, dám s nimi řeč a hlavně je neprovokuji! Chovám se tam jako host na návštěvě. Ze spousty starších příspěvků zde vím, že to je pro některé bajkery problém. Tím, že jezdí v lese do tmy a nezahodí při tom pet flašku se málem považují za ochránce. Dá se čekat, že k nějaké regulaci pohybu, napsání pravidel atd. postupně dojde. Jde o to, aby se to řešilo bez emocí a pouze na základě odbornosti všech skupin.

      0 0
      • speedy gonzales  

        tohle neni nejaky hystericky krik „aaaaa berou nam les, hrrrr na ne!“.

        meli bysme si ale zacit vsimat co se tady deje. na slovensku byli taky kluci hodne prekvapeni. vzdyt uplne stejna lobby-stejne zajmy, jako tam je i u nas a netvarme se ze ne.

        0 0
      • coffield  

        Ony ale jsou potreba obe krajni zajmove skupiny. Jen musi spolu ROZUMNE diskutovat a respektovat se. Jak jinak vymezit a hajit pozadavky obou stran? Jak jinak prosadit reseni?

        0 0
      • goofy  

        By me zajimalo, co si predstavujes pod pojmem „chovani jak na navsteve“, kdyz ne jenom tiche neniceni prirody a snazeni se nikomu neskodit?

        To mam pred kazdym vjezdem do lesa prijit za jeho vlastnikem (ve vetsine pripadu statni), optat se ho, zda-li do neho mohu vejit, urcit mu cesticky a chodniky po kterych budu jezdit? On mi pak s radosti treba povoli vstup. Ja si pak budu jezdit, odpadky nebudu odhazovat, naopak je zbirat a pri vyjezdu me soudruh zkasne 500 Kc za 6-ti hodinove uzivani. Vsichni se s usmevem na rtech rozejdem a vsem bude dobre.

        0 0
        • chodec  

          Úplně stačí chovat se v lese s vědomím, že jezdíš po cizím, že ne každej je z toho odvázanej, a že je fajn že přesto tu možnost máš, a že by bylo také fajn neštvat toho, komu to patří nad míru únosnou, aby třeba nezačal usilovat o likvidaci téhle možnosti. Nic víc.

          Kdybys měl zahradu a nechal přes ní volnej průchod, tak věřím, že budeš ochoten tolerovat ten průchod, ale asi by tě namíchlo, kdyby ten plac někdo začal využívat třeba jako motokrosovou dráhu, pokud rozumíš tomu zveličenému přirovnání.

          0 0
          • JirkaT  

            Jo, tak nějak, kdo má cit nepotřebuje se ptát a chová se tak aniž by o tom potřeboval přemýšlet. Někteří ale mají dojem, že les je tu pro ně a Ti co v něm hospodaří jim tam navíc překáží.

            0 0
    • SODOVKA  

      Já nějak nechápu proč toto téma furt řešíte. Stejně tento případný (možná někdy ) zákaz budeme hromadně ignorovat.......

      0 0
      • coffield  

        Jasny a vsichni budeme jezdit pres plnou caru v miste, kde nam prijde nesmyslna, misto abychom legalne usilovali o jeji odstraneni. A vsichni budeme porusovat rychlost tam, kde je nesmyslny limit, misto abychom legalne usilovali o jeho zvyseni… Sodovko, ty mas proste pekny nick.

        0 0
        • MatyxCZ  

          Ano, zni to absurdne, ale ono to tak bohuzel u nas v CR funguje. Vem si situaci na silnicich. Peknych par desitek let se s klidem porusovali nesmyslne plne cary i rychlosti, casto bohuzel i ty „smyslne“ :o) Jediny pripad co si pamatuji, kdy se to na chvili otocilo, bylo lonske zavedeni bodoveho systemu, kdy najednou zacala spousta nesmyslnych rychlostnich omezeni mizet, protoze jejich dodrzovani pusobilo vazne dopravni potize. Dnes je to ale zpatky tam, kde to bylo vloni na jare. A to jsou silnice a motorova vozidla velmi snadno sledovatelne a sankce za prestupky znacne lepe vymahatelne. Samozrejme souhlasim s tim, ze je lepsi udelat co jde proto, aby bylo ohleduplne bikovani v lesich zachovano jako legalni, ale pokud bude lesnicka lobby silnejsi, nebude to v zadnem pripade znamenat konec bikovani, na to jsou Cesi prilis velci vykuci ;o)) Takze v tomhle se priklanim k Sodovkovi, protoze pokud diskuze zklame a lesaci vyhraji, neprestanu do lesa jezdit. Ostatne za posledni rok jsem lesaky potkal asi dvakrat, nimroda jednou, pesaky parkrat a vesmes jen bikery. Celkove mi to vetsinou vychazi tak 1–2 bikeri na 80km po lesnich cestach. Nejvic kupodivu potkavam terennich motorek a ctyrkolek, tech se prohani hodne. Ostatne kdyby tu nastalo to co v SR, jak to bude v praxi vypadat ? Prideli se lesnikum pravomoc legitimovat a pokutovat. Budou moci nimrodi pouzit lovecku pusku k zastaveni pachatele prestupku ? Da se majitelum soukromych pozemku pravo beztrestne zastrelit nekoho, kdo na jejich pozemek vnikl ? … … pokud z toho ma nekdo spatny pocit, tak to chapu, ale strach bych fakt nemel, nikdo se nebude po lesich honit za bikerama a riskovat, ze ho z toho kola bude muset sundat nasilim kvuli pokute treba 200–500 Kc (z ktere sam nic mit nebude) a biker se mu odvdeci zalobou za napadeni a ublizeni na zdravi a pan vymahatel zakona si odnese podminku …

          plosny zakaz je naprosta absurdita, protoze neexistuji prostredky na jeho vymahani, bude to jen dalsi „prudivy“ zakon ktery nikdo nedodrzuje … ostatne v lese se podle soucasneho zakona nesmi kourit, a to ani v lese hospodarskem .. a huli tam vsichni, od turistu, pres bikery, az po lesaky a myslivce … (samozrejme rizikove udobi extremniho sucha jsou vyjimkou, to lidi vetsinou respektuji).

          .. nicmene kdokoliv, komu se nelibi predstava dalsiho stupidniho zakona navic, ktery by musel kvuli svemu konicku prekracovat, by mel minimalne vstoupit do Cemby … at uz chce nebo nechce singltracky … jsem zvedavy, jestli se na tohle tema ozve KCT, mohlo by se jich to tez tykat ;o)))

          0 0
          • coffield  

            Problém začíná a končí v každém z nás. Nemám problém dodržovat zákony a ani dál s tím mít problém nechci. Pokud by měla taková sra**a projít, budu dělat vše pro to, aby se tak nestalo… A upřímně: Slováci jsou od rány – u nás tak zásadní věc snad neprojde.

            0 0
            • MatyxCZ  

              Naprostý souhlas … já se jen zaobíral variantou „co kdyby to přeci jen prošlo“, co pak ? Nejezdit do lesa, odstěhovat se do zahraničí, nebo porušovat zákaz ? U mě by to bylo to třetí.

              0 0
    • tk  

      asi je treba poznamenat, ze samotny NLP je dokument, ktery lze vykladat zpusobem, rekreaci a bajkovani naklonnemu. ale jde o to, vyvinout slusny a kultivovany natlak uzivatelu, aby se tak stalo. protoze prave na zaklade dokumentu a jeho vykladu se bude psat novela lesniho zakona.

      zopakuju jeste jednou: CeMBA byla jediny zastupce rekreantu pri priprave dokumentu. Prestoze byly ostatni clenove na tiskovou konferenci pozvani, CeMBA jako jedina pozvana nebyla. O rekreaci se lesnici vubec nebavili, musel zaznit dodat novinaru. Prvni odpoved, ktera je napadla, je regulace. A regulace muze znamenat mnohe, napriklad plosny zakaz jako na Slovensku.

      viz: www.cemba.cz/clanek.shtml?…

      podle meho ifo, zminena pasaz v NLP stale je, muze ji zmenit MZe (mozna i MZP) v dalsich „ministerskem“ kole zpracovani dokumentu.

      0 0
      • Michal.J  

        Ještě proč je podle mně NLP důležitý a byla by chyba ho ignorovat s tim že všechno stejně bude řešit zákon:

        „Národní lesnický plán vzniká o něco dříve než zákon o lesích a bude se tedy moci v nové legislativě projevit,“ řekl ředitel Lesů ČR Jiří Holický.

        0 0
    • scret  

      si myslim ze nebude tak zle…

      a ikdyby zakazali vstup do lesa,stejne do nej budu chodit nebo jezdit,co mi udelaj? zavrou me?:))

      0 0
    • Mildhouse  

      To teda nevim, proč bych měl chtít sólo stezku pro bajkery. Stačí jedna pro všechny. Ale vono je prostě jednodušší ty lesy uzavřít.

      0 0
      • goofy  

        Cetl jsi nekdy materialy Cemby? Kde tam je co psane o solo stezce pro bikery?

        0 0
        • Mildhouse  

          Jasně že četl. A kdo řiká že tam je něco psané o solo stezce pro bajkery. Já? Vůbec ne. V úvodu tohoto threadu je doslova : „Jaromír Vašíček, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů zmínil, že pravděpodpobně dojde k regulaci vstupu do lesů. Podle Vašíčka je potřeba reagovat na zvýšenou poptávku veřejnosti po rekreaci, která se projevuje zvláště v příměstských lesích. Podle Vašíčka chtějí pěší, cyklisté i jezdci na koních mít každý vlastní stezku. což na les vytváří neúměrnou zátěž.“ A právě na tenhle odstavec já reaguju.

          0 0
          • Honzajs  

            Příměstské lesy by prvotně měly poskytovat prostor k rekreaci, od toho tam jsou. Nebo ji UHUL vidí jen jako plantáž ? Když mi bylo o 30 míň, chodil jsem s dědou do lesa. bylo to divný, ale přes les bylo vidět. Žádný bez, křoviska o rozježděných cestách ani nemluvě. A teď? Já se klidně o tu stezku rozdělím i s tím pěšákem, nebo koňákem. Ale nechci se o ni dělit s Lakatošem nebo jiným těžebním procesorem, nebo jak tomu říkají. Chápu, že někudy to dřevo musí vytahat, ale nemusí to dělat tankem !

            0 0
    • Jeka  

      to mám v piči nejaky zakaz.. vždycky to nějak obkecáš.. a navíc u nás jsou dost značky zákaz do Chráněné Krajinné Oblasti tak co..

      0 0
    • ravag3r  

      Co to vůbec řešíte, pochybuju, že by nás někdo v lese na bajcích chytil a chtěl nám napařit pokutu. Co udělaj když ujedeš, zapíšou si tvoji espézetku? Mám známý na Slovensku a jezděj dál a nikdo jim neřek ani prd a i kdyby, tak co…

      0 0
      • hanz  

        opravdu inteligentní řešení, zákaz budu porušovat protože mě nikdo nechytí, jen by mě zajímalo jestli ujedeš v lese ovčákovi?.....a až odsouhlasí odstřel cyklistů tak budeš dělat co?..jezdit v neprustřelný ves­tě?

        0 0
        • kesu  

          ano je to inteligentni reseni.Kdo by na tebe poustel psa?ochranat tezko protoze neni verejnej cinitel a nema pravo te omezovat na svobode i kdyby ses postavil na hlavu a uz vidim policajty jak tvrdnou po lesich.A aby na tebe nekdo strilel:D,blbos­t.Proste to bude jen dalsi zakon na papire.A stejnak neni jiny reseni zlobit se kvuli tomu nema cenu a jezdit jinudy nebudu.Pokud to bude odsouhlaseny jen to povede k tomu ze bikeri budou oznacovany za bandu nevychovancu.Ale znas to blby narizeni dodrzujou jen blbci.,.

          0 0
          • hanz  

            nemám co bych ti k tomu řekl..snad jen že tudy cesta nevede ale hlupáci to nechtěj pochopit

            0 0
            • kesu  

              nastesti mame kazdej pravo na vlastni nazor

              0 0
              • hanz  

                no ono to „naštěstí“ vůbec neni, protože radikální a vzpurná část jakýkoliv skupiny uzavírá cestu a ochotu ke kompromisu při jednání o čemkoli.

                0 0
              • speedy gonzales  

                dokazes myslet i v souvislostech nebo na to uz nestacis?

                0 0
                • kesu  

                  hele zjednodusene receno se proste nenecham v tomdle omezovat,pokud ten zakaz jizdy na kole nema hlubsi duvod jako treba velkej provoz chodcu nebo tak,tak na souvislosti kaslu.Dochazi mi samozrejme ze tim v uvozovkach zpusobim to ze budou bikeri za zakazanou linii podle tvejch uvah podle meho je to kapka v mori a ja na ni kaslu.Chtel bych jen pripomenout ze se bavime o jezdeni po lesnich pesinach a ne o principech.To co sem napsal se tyka jen tohodle konkretniho pripadu .

                  0 0
                  • chodec  

                    Jasně, kesu má tu svojí verzi demokracie, tak si může plácat, může kašlat na práva ostatních (protože tvé omezení třeba zákazem vjezdu, není nic jiného než právo někoho jiného, jen jinak formulované), pro kesu prostě jím demokraticky vybraná pravidla neplatí.

                    Jen taková drobnost, to že ti nikdo nemá rozbíjet hubu, házet ti hřebíky pod kola a klacek do drátů, pouštět na tebe psa a střílet po tobě je také jen takové bezvýznamné pravidlo. Až ho někdo poruší, tak bych byl moc rád u toho, až mu budeš vysvětlovat, že ty si můžeš dělat co chceš a on/ona nea proč. To by bylo pokoukáníčko.

                    Smutná realita je taková, že ty hřebíky, co někdo naštvanej tvým neomezeným ježděním rozsype na cestu propíchají kola i ostatním. Vzpome%n si na ně, až zase pojedeš „neomezeně“ po lese a do zákazů, místo toho, abys hnul prstem pro to, aby co nejvíc takovejch nesmyslnejch zákazů co nerespektuješ zmizelo a nové nepřibývaly. To je totiž jediná cesta jak zajistit, že ti nikdo pak nebude moct neco vyčítat a ostatní tvou bezohlednost neodskáčou. Když to neumíš jinak, tak jde alespoň podpořit ty, co tu práci dávají a věnují tomu čas a úsilí.

                    a ano stále se bavíme o ježdění po pěšinách – těžko je totiž nějak vytrhneš z kontextu chování vůči ostatním. Nebo snad každému na potkání vysvětlíš, že ten zákaz vjezdu si sice porušil, ale jinak že si slušnej kluk a že si to udělal jen v tomhle úseku, kde zákaz neschvaluješ – pochybuju. Pro kohokoliv si jen „cyklisticokaš­lounavšechnotak­pročsesnimavu­becbavitaproč­jimtoneosolit“

                    0 0
                  • ravo  

                    Hele, nic si z toho nedělej. Pořád máš vysokou pravděpodobnost, že tě jednou v tom lese potká vlastník uvažující stejně jako ty a jeho řešení bude stejně prosté jako tvoje.

                    0 0
                    • kesu  

                      hele tadle debata asi fakt nema cenu ja se tu nebavim o nejakym niceni majetku ale o jezdeni po lesnich cestach a pesinach.Zatim sem nenarazil na jedinyho majitele lesa kterymu to vadi a ze i nejaky znam.

                      0 0
      • speedy gonzales  

        tak tvy znami na slovensku ti zapomneli rict ze ten zakon plati az od zari. i tak je jasne ze se uderem 1.zari cyklistum nezavrou lesy za zeleznou oponu a z kazdym vyjetim na pesinu u tebe bude stat policajt s placackou a pokutovym blockem…

        zkus misto silackych reci myslet trochu v souvislostech. ted je jizda po cestickach jeste legalni a stejne sou bajkeri pod neustalou palbou kritiky. moc lidi by je na stezkach nejradsi nevidelo a hledaji a vymysleji duvody jak je z tama dostat…a tohle je presne to co oni potrebujou!

        takze s jistou nadsazkou hulka vztekleho turisty v dratech tveho kola je uz legitimnim nastrojem k zastaveni pachatele pri pachani trestneho cinu.

        proste kdykoliv budes v lese tak budes cekat kdy te vynada/zastavi/sra­zi turista/lesak/mys­livec/ochrance… a tenhle pocit aspon me (at uz ejzdis cokoliv) dokaze otravit vyjizdku vic nez pokuta. a to bych proste nerad

        zatim tady spekulujeme, ten zakon muze/nemusi omezit vstup do lesa. ale je idiotske tvarit se ze to nemuze projit a ze tady bude navzdy pohodicka a teploucko

        0 0
        • Black knives  

          Když jsem byl mladý,také jsem si říkal,že mi každý může vlézt na záda.A jsem biker,a kdo je víc.Jenže,už mladý nejsem,a nechci mít pocit,že jsem škodná,na kterou si každý plivne.Myslím si,že čekat na zázrak nelze,a nečinnost,ta silná stránka čechů,ze je velmi ke škodě.Už před patnácti lety(a to zde mnozí ještě tahali za sebou kačenku na provázku)jsme uvažovali o bikerské organizaci,která by nás hájila v očích veřejnosti,a vlády.A skončilo to u keců.Až Tomáš Kvasnička to rozhýbal natolik,že jsem přemohl svou skepsi,a začal aktivně něco dělat.Pro začátek by zde lidem stačilo pochopit,že situace může být velmi zoufalá.A jediným zástupcem bikerů je v tomto okamžiku jen čemba.Komu to není česky fuk,může být alespoň pasívním členem.

          0 0
    • kesu  

      je mi to uplne jedno,pokud to zakazou nezmeni se pro me nic,nebudu to dodrzovat stejnak jako doted na horach.Stejnak ochranari nemaji moc moznosti.Proste nesmyslny zakazy se me netykaji i kdyby se nasi zakonodarci postavili na hlavu

      0 0
      • hanz  

        usměvný :-)

        0 0
      • jonys  

        Nebylo by lepší těm zákonodárcům pádnýma argumentama jasně vycinkat,že je ten zákaz nesmyslnej a tudíž do legislativy nepatří? To,co tady naznačuješ ty,se nazývá anarchie,ani snad nemusím převádět do extrémů tvoje slova abys pochopil,jakou blbost si napsal!

        0 0
        • ravag3r  

          Mluvíme tady o zákaze ježdění na kole v lese:) Ne třeba o volném zabíjení lidí a rabování ani o volném prodeji zbraní a drog:) Sem anarchista protože sem přešel na červenou?

          0 0
          • ravag3r  

            Nechcem zrušit stát ale porušit jeden maličkej zákon…

            0 0
            • hanz  

              tak pojdme všichni chodit na červenou…a rovnou aj jezdit ne?

              0 0
              • pepino  

                Doufám, že na přechodech a všude, kde je to uvedeno, sesedáš z kola, třeba…

                0 0
                • hanz  

                  ne nesesedám, dokonce tu a tam přebehnu aj přechod na červenou..ovšem netroubím to jak imbecil do světa že červená je na píču a tudíž jí nebudu dodržovat, jelikož jsem **** noris, tvrdák nejvetší.

                  0 0
          • jonys  

            Nejsi.Ale budeš jím v momentě,kdy si řekneš,že semafory neuznáváš,páč je to „debilní zákon“ a budeš si na křižovatkách dělat,co za vhodné uznáš :-)

            0 0
      • gumid  

        Někdy si myslím, že nejlepší metodou pro podobné názory, jaké prezentuje „kesu“ je provětrat mozkovnu, která je plodí. Lidově: "jsme – li v koncích s rozumovou argumentací, dejme mu na držku, on se probere: … :-)))

        0 0
      • Michal.J  

        Strážce NP a lesní stráž tě může požádat o prokázání totožnosti. Když nemáš doklady můžou tě zadržet do příjezdu policie, stejně jako revizor. Když se s nim budeš strkat je to napadení veřejného činitele.

        Na Šumavě toghle dobře funguje, nosí sebou vysílačky a vytipovaný místa – ty který jsou nejlepší na ježdění a tam to kontrolují.

        Dokonce chodí i přes noc aby mohli vyhmátnout lidi co spí v NP.

        Ze začátku ti to přijde jako adreanlin ale celkově tě to dost otráví.

        0 0
      • orca  

        Dle mého je právě tohle důvod proč je u nás takovej stav věcí jakej je a zákony jaké jsou a lidé jací jsou.

        Tristní ignorace jakýchkoliv zákonů které dle „mého“ jsou nelogické nemůže vést k ničemu dobrému ba naopak k ještě větší represi a je to spirála končící v totalitě…

        většina tady opěvuje severskej volnej pohyb v přírodě, ale skoro nikdo nepřipomene jakej mají tam vztah lidé k přírodě…a k zákazům a nařízením – a to je právě alfa a omega…

        0 0
        • jonys  

          Přesné!Příklad Lídlovy expanze do Norska je ukázkou toho,co by se u nás nikdy nestalo-Lídl se svojí pověstí ničitele stromů se na Norsko prostě vyflák,protože mu tam lidé při povolovacích procesech házeli (se solidárním přispíváním stavebních úřadů) takový klády pod nohy,že usoudil,že za takovou cenu tam radši nebude… U nás dá o 2Kč levnější paštiku a má plnej krám,kdyby ho postavil třeba načerno v národním parku :-(

          0 0
    • ravag3r  

      Když teda nevede cesta ignorací a nedodržováním tohohle výmyslu, tak kudy? Sepíšete petici? Ó, jistě, mocná petice, ta vždycky pomůže. Budete snad stávkovat? ,,My bikeří nebudeme jezdit nikde, dokud nebudeme moct jezdit po lesích.´´ Budete demonstrovat? Jasně, typická česká povaha, deme všichni na demonstraci a nakonec budete sedět doma a dívat se v televizi na deset odvážnejch s transparentama. Zahodíte snad všichni svoje biky a koupíte si silničky? Ne, neuděláte to. Chvíli se budete snažit to řešit a pak se na to vykašlete. Někdo to vydrží dýl, někdo ne, ale nakonec se na to všichni vyprdnem a bude se jezdit jako dřív. Možná si budeme dávat větší pozor na to abychom nikoho nepotkali, což se mi už teď mimochodem stává zřídka, možná se najdou lokace, který nebudou tak profláklý a bude to tam tak míň na očích. Ale řešení s chladnou hlavou? Ano, ale trochu jinak! Pár turistů s klackama se bát přece nemusíme, vyhnem se jim, všechno se dá obejít… Kdo z nás dodržuje absolutně zákon? Když to schválej, tak nám nebe nespadne na hlavu, jen se trochu zatáhne a jezdit se dá i v dešti:) Nás se to přece vůbec netýká:))

      0 0
      • ravag3r  

        PS Toť můj názor, nikomu ho nevnucuju, neřikám, že budu mít určitě pravdu, proto mě nenapadejte, a nepoužívejte prosím slovní spojení silácké řeči, silně mě to irituje:)))

        0 0
      • jonys  

        Podívej,doba je asi taková:tyto věci rozhodují volení zástupci.Ti se rozhodují na základě toho,co jim kdo dá do kapsy(nebo moderně řečeno-jak je přesvědčí který lobista) a na základě toho,co jim to přinese ve smyslu preference,po­pularita…Popu­lární (a tudíž úspěšný) je jen ten politik,o kterém to tvrdí média (i 100× opakovaná lež se stává pravdou).Média preferují kauzy,které zvyšují prodejnost=jsou kontroverzní.Tedy konflikt např. SILNÁ bikerská organizace x nesmyslný návrh zákazu ježdění v lese by mohl mít naději.Otázkou ale je-viz výše-na čí stranu se ta která média postaví,protože i takto nesmyslný zákon jsou laikovi schopni naservírovat tak,že pokud nebude ihned přijat,hrozí nám totální zkáza…

        0 0
    • Bobesss  

      Trochu tu debatu nechápu, většina bikerů stejně jezdí jen po cestách a značených trasách. A volným lesem nejezdí. Alespoň já a tak mi trochu uniká ta starost o stromky atd. Copak se osazují už i cesty??? Na vjezd mimo stezky a značené atd. ať se zákaz klidně dá, ale ať se to nepřehání. Cesta je přece pořád jen cesta. I lesáci by si měli sáhnout do svědomí, jaký bordel svojí těžkou technikou v lese dělají a to nikomu nevadí.

      0 0
      • pelhrimov  

        Jenže problém je v tom, že někteří bikeři volají po neomezeném přístupu do lesa, nikdo nic nezakazuje a oni již vyhrožují, že potenciální zákazy nebudou respektovat. Neviděl jsem je, jak se chovají v lese, ale některá vyjádření zde jsou vyjádření vandalů.

        0 0
        • Bobesss  

          Nevím jak se chvají ostatní, jezdím tak, abych nikde nic neničil a pokud vidím pěší, zpomalím a pozdravím a vyloženě konflikt s někým, jak tu sem tam čtu, sem neměl. Hloupé je, že na pár lidí, co se neumí chovat doplácí zbytek, co ten les mají rádi a nemyslím si, že jízdou po cestě v lese něco zničím. Neberu jen zpevněné, ale i stezky třeba i pro pěší. Protože jízda v lese a jízda v lese po cestě a nebo stezkách jsou pře dvě odlišné věci a mělo by se to nahlas říct a ne házet do jednoho pytle.

          0 0
          • Andrzej  

            neboj, to tady spousta lidi (cemba atd…) nahlas rika, bohuzel i na bikeforu se nachazi lidi, kteri si nevidi na spicku nosu. jizda v lese mimo stezky (v lesnim porostu) uz ted vicemene zakazana je, ale hrozi veci, jako na slovensku – zakazy i na stezkach a cestach a kdyz tak po ranu ctu tuhle diskuzi, tak se mi dela zle, cim jsou neklteri bikeri schopni argumentovat a podrezavat si pod sebou vetev… (viz treba kesu o kousek vys…)

            0 0
        • kolombo  

          Pod pojmem neomezený přístup do lesa si většina lidí představuje možnost jízdy po široké lesní cestě a to, že vjezdy do lesa nebudou osazeny značkami zákaz vjezdu všech vozidel, ale pouze značkou zákaz vjezdu motorových vozidel. Obzvláště pikantní je, když je zákaz vjezdu i pro kola doplněn žlutou tabulkou s číslem cyklotrasy KČT. A přikládat váhu silným vyjádřením z Internetových diskusí? To snad nemůže nikdo myslet vážně :-)

          0 0
        • speedy gonzales  

          proc to prekrucujes???

          to ze normalni lidi (nejen cyklisti) chteji vstup do lesa (na cesty, stezky, chodniky) nema nic spolecneho s vandalstvim, ale funkcemi, ktere les musi plnit (ano, svete div se, patri tam i rekreace).

          (!!) ano, nikdo jeste nic nezakazal. jestli to bude profesionalni a kontruktivni material ktery chrani les a rozumne osetruje prava vlastniku tak nereknu ani ň a jeste podekuju (!!).

          nehodlam ale sledovat se zalozenyma rukama, pokud lesnici chystaji stejne nesmyslny zakon jako na slovensku, v jehoz oficialnim zduvodneni byla cela rada nesmyslenych a lzivych tvrzeni.

          takze pokud chteji lesnici prospecharsky omezovat obycejne lidi na zaklade vymyslenych a nepravdivych duvodu (viz tvrzeni „pěší, cyklisté i jezdci na koních mít každý vlastní stezku. což na les vytváří neúměrnou zátěž“) tak je to spatne a lidi by se meli spojit aby jim to neproslo. a jestli mi ted reknes neco o pravech vlastniku lesa tak me rozbrecis…

          0 0
    • L_i  

      Mě to přijde trochu jako zákaz spaní v lese. (Memluvím o rozdělávání ohně – to má svůj význam.). Na jednom místě dostaneš pokutu za to že jsi svým spacákem uválel 3 kapradinky a o 1 km dál je vtěženej a odvezenej hektar lesa. Vím, že se řekne „kdyby tu spal každý“ ale to nebude – lidi jsou líný.

      0 0
    • Bobesss  

      V dnešním Profitu požadují lesáci aby lesy byly osvobozeny od placení daní.Že by to prý byla kompenzace za volný pohyb osob v lese. Ať jim to dají a bude klid,ne? Takhle se tam „zadarmo“ nikdo nebude pohybovat a bude po tahanicích.

      0 0
    • Forester  

      stejně je úžasný, že spousta lidí mluví o tom, že lesáci jsou mizerové, co nám chtějí zavřít les … mizerové, co ten les ničí … a tak podobně. jsem lesák a jsem i biker a z těchto věcí mi je smutno. nevím, jaké má většina diskutujících právní povědomí, ale většina určitě ví, že zákony nedělají lesáci a lesáci o nich určitě nehlasují ani v Poslanecké sněmovně. Národní lesnický program má vymezit rámec pro nový lesní zákon, ale opět to záleží na politicích, jak se rozhodnou a kolik svých rozumů do toho vnesou. lesáci ve většině případů nejsou vlastníci lesa, ale pouze jeho správci, kteří plní, v mezích legislativy, zadání vlastníka … to platí i o Lesích ČR (státní lesy). Sorry, že jsem se takto rozepsal, ale chtělo by to o věcech víc uvažovat … když už něco píšu. A co se týče zákazu vstupu do lesů, opět je to vůle vlastníků, nikoliv lesníků.

      0 0
      • Andrzej  

        kdyby to bylo jak pises, tak by lesaci meli tlacit na zakonodarce a vlastniky aby cyklisti nebyli vytlacovani z legality

        0 0
        • Forester  

          ale ono to je jak píšu. a proč by měli lesníci tlačit na majitele lesů, aby pustili bikery, jezdce na koních, jezdce na motorkách, atp. do lesů? neměli by spíše tlačit zájmové skupiny jmenovaných … a o to se snží ČEMBA, ale i další, například KČT

          0 0
          • Andrzej  

            no ja sem to myslel tak, ze lesnici podle tebe maji podobny nazor jako cyklisti a tak by mohli propagovat tu nasi pravdu, protoze a) jim muzou vlastnici coby odbornikum na les uverit vic nez cyklistum b)kazdy hlas dobry jinak cemba nastesti tlaci, snad se podari neceho docilit

            0 0
      • speedy gonzales  

        ja s tebou vicemene souhlasim, ale..

        ale lesnici (uhul, pracovni skupina NLP) jsou prece experti, kteri pripravuji narodni lesnicky program a ten je pote pro poslance podkladem/dopo­rucenim pro novelu. z toho plyne, ze poslanci prave vzhledem ke svym omezenym znalostem v dane problematice budou respektovat tento podklad vypracovany experty.

        tak a sme u toho. pokud si tam nejaka zajmova skupina protlaci nesmysl omezujici jednu skupinu (viz slovensko), restrikci na zaklade vymyslenych duvodu tak uz budes poslance velice spatne brzdit.

        znovu opakuju co jsem napsal uz nekde nahore. nereknu ani Ň pokud zakon bude spravne chranit prirodu a les i prava vlastniku.

        zcela vazna otazka je, proc prave ted lesnici zacali medialni kanonadu o „oplocovani vlasni zahradky“ a dalsi vyroky obhajujici vykazani lidi z lesa????

        0 0
        • Forester  

          zase malý omyl. dle znalosti problemtiky soudím, že jsi se účastnil jednání o NLP, resp. jsi o nich spraven. protože jsem z ÚHÚl, tak mám také relativně dobré informace, případně se dají sehnat u nás na webu. Pokud se podíváš na seznam účastníků jednání, dojdeš k tomu, že lesníků je tam méně než polovina. Byly tam lesníci, ale i zvěrolákaři (viz Bláha), bikeři (ČEMBA), ochránci přírody (MŽP), vlastníci lesů (SVOL) a řada dalších. Pak tedy tvrzení, že lesníci připravují NLP je nepravdivé nebo jemněji řečeno zavádějící. Výsledkem jednání je kompromis všech zájmových skupin, které do toho mluvili. zase jsem se rozepsal, sorry …

          0 0
          • speedy gonzales  

            jsem rad kdyz se rozepises. protoze je to k dobru veci. jak pisu vyse „lesnici“ je mysleno ze lesnici v tom maji rozhodujici slovo, oni jej predevsim zastituji svoji odbornosti.

            pokud je polovina lesniku a zbytek po jednom zastupci/hostu od ostatnich skupin tak si myslim ze bychom o „lesnicich“ opravdu mohli mluvit. presto se za tu nepresnost omlouvam

            0 0
            • Forester  

              no, jednal jsem psal, že lesníků je tam méně než polovina. A pak, nevím, jaké máš zkušenosti ty, ale ve vyjednávání o materiálu, který se stává politikem, a to NLP bezesporu je, se uplatňuje spousta názorů, ale odborné to jistě nejsou. Lesníci by nikdy nenapsali, že lesy jsou ve špatném stavu – viz například Stanovisko vědců ke stavu našich lesů či jak se to přesně jmenuje … takových věcí tam najdeš celou řadu. Výsledný materiál je prostě kompromis (viz výše), nebo také maximum společného pro všechny. teď to dostane do ruky politická reprezentace (pokud pomineme ještě vliv MZe a MŽP) a ve výsledku ten dokument nepoznáme … zase nějaký dlouhý :-) koukám že ti tykám, tak snad neva …

              0 0
    • gumid  

      Pánové, pánové..... nevím, kdo z Vás má přístup k deníku MF DNES s přílohou BRNO ze včerejšího dne ( 13.8.2007 . strana D4. Tam Vám to jeden takový „lovecký zahrádkář“ vysvětlil jasně: jsem LOVEC ( protože používá technikus terminus „slovit zvěř“ – tudíž není MYSLIVEC ), mám dost peněz na t,abych si mohl koupit cokoliv a kohokoliv = z tohoto důvodu jsem si vybral určitou oboru a tam si budu „bačovat“. O lidech z CHKO se vyjadřuje jako o „ušácích, kteří vystudovali školu jen díky tomu, že je tam strýček dostal“…„mají dva roky po škole a nemají za sebou žádné vedecké práce“…a odvolává se na doc. Zabloudila ( zřejmě sympatizující vědecká kapacita ). Pánové, tohle je DEMOKRACIE moci v praxi = hodně peněz=hodně demokracie pro majitele peněz. Krásná ukázka, jak se egoismus dá rétorikou zamaskovat do „ušlechtilých myšlenek“. Víc takových a můžeme jít do .. kopru!!!!

      0 0
      • Michal.J  

        zpravy.idnes.cz/mfdnes­.asp?v=187&r=mf­jiznimorava&c=800773

        Lidé v oboře musí respektovat řád

        Spory s ochranáři kvůli daňčí oboře v Radějově chce její nájemce Leoš Novotný řešit kompromisem

        Radějov – Bílé Karpaty jsou neprávem trochu opomíjené hory, a pokud se o nich v posledních letech píše, většinou se v článcích probírá, jak to zase jiskří kolem daňčí obory v Radějově.

        Vznikla v jednom z nejpěknějších koutů Bílých Karpat, v přírodní rezervaci Kútky proslulé loukami, na kterých od jara do podzimu kvetou vzácné orchideje. Už několik let se po nich však prochází i nádherná zvěř a vyvstává otázka, jestli jí tady není moc a její pastva orchidejím neškodí. A také jestli by do těchto míst neměli mít volnější přístup i turisté. „Jsem pro kompromis,“ říká nájemce obory Leoš Novotný a generální ředitel Hamé Babice.

        • Co vás vůbec přivedlo do radějovské obory?

        Mám hodně koníčků, rybařinu, sport, tenis a myslivost. A když jsem se o myslivost začal víc zajímat, zjistil jsem, že v tomto středoevropském prostoru má obrovskou tradici. Za prvé v té tradici chci pokračovat a za druhé je to o přírodě. Když jdete přírodou, je nádherné vnímat všechny ty souvislosti, které se v ní odehrávají. A také mám zásadu, že když něco dělám, tak to chci dělat pořádně, poctivě.

        • Ale proč jste se rozhodl provozovat myslivost právě v této oboře?

        Když jsem zjišťoval, kde bych zvěř mohl chovat, zjistil jsem, že v této republice se chov zvěře dá pořádně dělat jedině v oborách.

        • V honitbě mimo oboru to nejde?

        Je to hodně komplikované, protože se tam střetává hodně zájmů a navíc rovnováha mezi lesem a zvěří se bohužel v této době posouvá spíš ve prospěch ekonomiky lesa. Stát říká, že nemůžeme mít hodně zvěře, protože dělá škodu. Navíc zvěř přechází z honitby do honitby, každá je v nájmu někoho jiného. Nedožije se toho věku, jakého by se mohla dožít, a nedosáhnete optimální sociální struktury ve stádě.

        • Znal jste lesy u Radějova již z dřívějška?

        Jako že bych sem třeba chodil jako dítě? To ne, nejsem odtud. Prostě jsem hledal vhodnou oboru a objevil jsem tady tuto a v soutěži na její pronájem jsem nabídl nejlepší podmínky.

        • Jak jste tady začínal?

        Obora je o intenzivním chovu, tady je daleko více zvěře než ve volné přírodě, a zvěř se proto musí přikrmovat. Koupil jsem dva traktory, přijal čtyři zaměstnance a přikrmujeme ji nyní celoročně. Ovšem aby zvěř dávala dobré výsledky, musí být i kvalitní, a tak jsem přivezl daňky z nejlepších maďarských chovů.

        • Kdy a proč z vašeho pohledu začaly spory kolem obory?

        Ten střet tady začal tím, že jsem požádal orgán ochrany přírody ve Veselí nad Moravou, aby omezil vstup veřejnosti do obory v období kladení mláďat a na podzim, kdy potřebují zesílit, aby přežila zimu. To se setkalo s nepochopením místního starosty, který říkal, že by obora měla být zpřístupněna, že by tady měly být brány a cyklostezka. To je prapůvod těch střetů.

        • A nemůžete se domluvit na nějakém kompromisu?

        Já chci kompromis. Že slušní lidé tady mohou chodit, ovšem musí respektovat určitá omezení. Lidé by se měli naučit, že už není socialismus, že není všechno všech. Že tady třeba nebudou jezdit cyklisté, aby se zvěř nestresovala a nedělala škody na porostech. Já chápu, že některým lidem tato omezení vadí, to ale není o Novotném, který si něco vymýšlí.

        • A o čem to je? Lidé z Radějova a okolí sem chodívali odjakživa, a nyní přijdou kousek za vesnici a vidí plot a samé zákazy. Nemyslíte, že to opravdu mohou vnímat jako určité omezování? Navíc velká část obory je stále státní majetek.

        Majitelé pozemků v oboře omezeni nejsou vůbec a omezení není můj výmysl nebo nějakého lesního správce. Tady je prostě zákon o myslivosti a ten říká, jak se má hospodařit v oborách. A já, protože jsem její nájemce, musím dbát na jeho dodržování. Až bude legislativa říkat, že obory jsou přístupné a mohou v nich jezdit cyklisté nebo i motorkáři, tak s tím nic neudělám. Podívejte se na Slovensko. Tam cyklisté mohou v lesích jezdit jen po vyznačených cestách. Proč to projednal jejich parlament a podepsal prezident? Vždyť je to politický průšvih, tak proč to udělali? Asi mají důvod.

        • Mluvili jsme na začátku o přírodě, o souvislostech, které v ní vnímáte. Ale obora je svým způsobem umělý zásah do přirozeného života zvěře, denně ji například krmíte…

        Ale to proboha není nějaká farma. Obora má 1 600 hektarů a zvěř se tady nechová jako nějaké prasátko ve chlívku. Když vás uvidí, tak před vámi prchá. Žije tady jako ve volné přírodě, pouze se nemůže rozptylovat dál, plot jí to nedovolí. A co se týče toho, že se tady i loví, tak bohužel tady nemáme žádné predátory, vlky a medvědy, a zvěř se musí selektovat mysliveckými zásahy. To je právo a povinnost myslivce, slovit slabého jedince a udržovat tak kvalitní chov.

        • Máte už v oboře nějaký obzvlášť kvalitní kus?

        Jelena, má už 200 bodů a je už na zlatou medaili. Je to osmnácterák, vzal jsem ho jako tříletého a nyní má šest let.

        • Kolik je tady nyní vůbec zvěře?

        Podle posledního sčítání letos na jaře, kdy zvěř ještě neměla přírůstky, tak tady bylo 490 kusů daňčí zvěře, přitom tento počet byl snížený z původních 720. Jelení zvěře 33 kusů, 20 kusů srnčí a 22 černé.

        • Proč tady chováte hlavně daňky? Někteří lidé tvrdí, že do toho kraje nepatří?

        Pozval jsem docenta Zabloudila, nestora české myslivosti, který tady čtyři týdny chodil a měřil přírůstky travní hmoty, aby zjistil, jak je velká úživnost této obory. A zjistil, že pětasedmdesát procent zdejší dřevní a rostlinné hmoty zvěř nemůže spást. Z toho vyplývá, že současné stavy zvěře nejsou na tuto oboru nijak velké.

        • Dobře, ale ptala jsem se, proč chováte intenzivně právě daňky?

        I odborníci mají různý názor na to, jaké druhy zvěře jsou u nás původní a nepůvodní. I profesoři na vysokých školách se přou, jestli ten daněk je původní zvěř pro Českou republiku, nebo není.

        • Jenže tady je chráněná krajinná oblast, a je tedy namístě otázka, jestli právě daňci tady nezpůsobují větší škody než jiné druhy zvěře?

        Když ochranáři zahájili správní řízení, ve kterém tvrdili, že daňci intenzivněji ničí přírodní květenu, tak tam jen uvedli, že si to myslí. Já netvrdím, že to nedělají, ale buďme objektivní a udělejme opravdu seriózní, dlouholetý průzkum. Měl by ovšem také říct, jak tato společenstva ovlivňují nejen daňci, ale i tuhá zima, sucha, myši a další vlivy.

        • Správa CHKO nedávno nechala oplotit některé plochy, aby tento průzkum provedla. Aby mohla srovnat plochy, na kterých se daňci pasou, s těmi, na které kvůli oplocení přístup nemají.

        Má logiku, aby se udělaly zkusné plochy a vedle toho oplocené, aby se to mohlo porovnat. Nechala ale oplotit i dvacet hektarů a to je metodicky špatně.

        • Tvrdíte, že máte vztah k přírodě, a správa CHKO je tady proto, aby ji chránila. Proč si tedy nerozumíte?

        Spor pramení z toho, že jsou tam lidé, kteří mají klapky na očích. Objektivně nechtějí vidět souvislosti, které v přírodě jsou. Jeden je botanik a vidí jen kytičky, druhý zase vidí jen brouky. To má za důsledek, že dělají opatření, která směřují do přírody jednostranně. To jim vytýkám a říkám, pojďme to zkoumat, ale pojďme to dělat objektivně. Ať se k tomu vyjádří třeba docent Zabloudil a další kapacity. To nejsou nějací ušáci, kteří vystudovali školu jen díky tomu, že je tam strýček dostal. Mají dva roky po škole a nemají za sebou žádné vědecké práce.

        • To je trochu silná káva, ale stále jsme se nedobrali toho, proč tady chováte právě ty daňky?

        Je to nádherná zvěř. Je to koníček, pochopte to. A já tady nemám jen daňky, ale i černou zvěř, srnčí, jelení zvěř. Že je ten poměr větší pro daňky, tak proto, že ta obora tak vznikla a je tak ze zákona schválená. Je jedna z největších a nejkrásnějších v republice. Já si nemyslím, že bych postupoval v rozporu s nějakými předpisy, naopak. Ta legislativa je na straně Lesů ČR, musíme stále vnímat, že je to státní honitba.

        • Máte ještě nějaké jiné vysvětlení, proč to už nějakou dobu jiskří nejen mezi vámi a správou CHKO, ale i obcí Radějov, ekologickými sdruženími a turisty, kterým obora znesnadňuje pohyb v tomto malebném koutu přírody?

        I ve velké politice se dobře trefuje do velkého nepřítele. Lidem se dobře poslouchá, když se o někom známém řekne, že je to lump, který vám něco bere, ale už neřeknou, že já také něco nabízím a dávám.

        • Co tedy nabízíte a dáváte?

        Že bude umožněn vstup do obory na čtyřech místech. Obora bude prostupná pět kilometrů a výstup bude jednak na slovenskou stranu, jednak na Lučinu s tím, že uděláme nějakou naučnou stezku, aby lidé viděli, co se tady odehrává. Ale pozor, lidé musí respektovat vnitřní řád, který stát se mnou jako s nájemcem udělal. Nemohou sem jezdit na kole, na motorkách, automobily. Musí se chovat pokorně k přírodě, protože tak to stát chce a já na tom samozřejmě budu trvat.


        „Lidé by se měli naučit, že už není socialismus, že není všechno všech. Že tady třeba nebudou jezdit cyklisté, aby se zvěř nestresovala.“

        • Leoš Novotný

        Majitel firmy Hamé Babice, která vyrábí paštiky, kečupy, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové produkty, ovocné směsi, džemy, kompoty a bagety. Zaměstnává 2 800 lidí, má roční obrat pět miliard korun. Firma má továrnu v Rusku a Rumunsku. Časopis Týden jej minulý rok zařadil mezi sto českých miliardářů. Je mu 45 let, je ženatý, syn studuje ekonomii v Anglii, dcera práva. Je zapálený myslivec, a Hamé proto provozuje honitbu Koryčany ve Zlínském kraji a oboru Radějov v Bílých Karpatech.

        „Spor s CHKO pramení z toho, že jsou tam lidé, kteří mají klapky na očích. Objektivně nechtějí vidět souvislosti, které v přírodě jsou.“

        Regionální mutace| Mladá fronta DNES – jižní Morava Autor: HELENA VACULOVÁ


        Hustý mně přijde třeba tohle:

        Podívejte se na Slovensko. Tam cyklisté mohou v lesích jezdit jen po vyznačených cestách. Proč to projednal jejich parlament a podepsal prezident? Vždyť je to politický průšvih, tak proč to udělali? Asi mají důvod.

        0 0
        • Jirik123  

          to je docela hustej pan, je hezky jak se zastituje statem a zakonama kdyz se mu to hodi..

          • z toho jak vita novy slovensky zakon je dost jasne, ze se o neco takoveho bude snazit s kamosema i u nas..
          • obor znam spousta, do nekterych se nemuze vubec, do nekterych se muze i na kole – napriklad obora Zidlov v byvalem vojenskem prostoru Ralsko, takze pochybuju ze by nejakej zakon narizoval vykazani cyklistu z obor.
          0 0
    • MatyxCZ  

      Tohle je myslím docela výmluvné. Řádově od poloviny pořadu je to přesně o této problematice !! A vzhledem k tomu, jak se onen zástupce LČR vymlouvá, uhýbá atd., a zároveň se tam halasí tím, že v současnosti má ČR 40k km lesních cest a z toho 11k km značených, a že to chce zdvojnásobit, tak je asi jasné, kam se tím míří. Myslím že je skutečně na čase se začít obávat a více než bedlivě sledovat vývoj nového lesního zákona, abych nedopadli jako na Slovensku.

      www.ct24.cz/vysilani/?…

      0 0
      • kolombo  

        Nevím, jestli si to uvědomujete, ale u nás platí v současnosti prakticky totéž, co na tom Slovensku. Co se liší je norma na stavbu lesních cest a především výklad ustanovení lesního zákona o tom, co je cesta, po které se smí jezdit. Najdete to třeba tady: www.cemba.cz/zakony.shtml?x=32 Takže plašit stejným zákonem, jako na Slovensku je nesmysl, důležité je chovat se tak, aby po kolech a cyklistech nezůstával v lese binec a především nejezdit volným lesem a respektovat i cesty, které jsou důvodně označené jako zakázané. Třeba právě v Jeseníkách si na nás stěžovali do televize a nakonec to vypadá, že se jednalo o několik neukázněnců na prokazatelně zaskázané a opravdu pro cyklisty nevhodné cestě :-( Jenže z toho je aféra, jak cyklisté ničí chráněná území … Podrobnosti tady: www.cemba.cz/clanek.shtml?…

        0 0
        • tk  

          mirku, to co rikas, ale nestaci. nestaci chovat slusne k lidem a ohleduplne k prirode. to je samozrejmy zaklad.

          je potreba politicky jednat!

          je potreba lidem, ktery nas chteji vyhnat z lesu ukazat: 1: ze svoji kuzi nedame zadarmo 2: ze s bajkovym hnutim je vlastne daleko lepsi spolupracovat

          CeMBA se muze nekomu jevit jako trapnej pokus, ale s kazdym dalsim clenem ma pro naplneni bodu 1 a 2 lepsi pozici.

          bajkování není zločin! tk

          0 0
        • MatyxCZ  

          To s tou normou samozřejmě vím, o kousek výš jsem tu někde dával příspěvek i v tomto duchu. Jenže právě v tom tkví to riziko. Na Slovensku jim to brzy dojde, až přibyde soudních sporů, protože ta norma je pouze doporučující, nikoliv zavazující. V novém lesním zákoně ČR by to bohužel mohlo být úplně jinak. Mě osobně by sobecky bohatě stačilo, aby mi zůstal povolen vjezd na stezky KČT v hospodářských lesích a CHKO. Pásma NP s radostí oželím, nebo se tam zajdu pokochat pěšmo (ostatně takový trail-running má také něco do sebe). Takže já bych to skutečně nebral na lehkou váhu. Tzn. to co u nás platí již dlouhá léta zavedli teď na Slovensku, ovšem díky te nešťastné normě je z toho solidní průšvih. V ČR chtějí úplně nový, a jestli to bude oproti východním sousedům opět o krok „napřed“, tak se máme na co těšit :-((

          0 0
    • lysergine  

      To já jako soukromý vlastník lesa bych především zakázal právo honitby na mých pozemcích. Bohužel, lobby lovců je příliš silná, tak jim aspoň znepříjemňuji život tím, že v lese neuklízím. Nesekám nízký porost a kaře a z lesa netahám pryč žádné spadlé větve. Přes houštiny se myslivcům hůře pohybuje. Bohužel musím trpět 2 posedy na mých pozemcích. A taky mi vadí velkosběrači lesních plodůa výletníci , taky s prominutím nikomu neseru na zahradě ani tam neodhazuju odpad. Čím větší houština v mém lese, tím méně dopadů i od nevítaných návštěvníků. Mám les u Pastvinské přehrady a fakt si oddechnu, když je po turistické sezoně. Bikeři snad odpadky po sobě neodhazují i když na cestě která vede přes moje pole jsem obal od karbošneku objevil. Ale to byla vyjímka.

      0 0
      • kesu  

        konecne nazor druhy strany.To co si napsal se mi libi.Jinak receno.Biker kterej projede po tvy ceste za sebou nenecha zadnou zmenu na tvem majetku a jak rychle orijede tak rychle je zase pryc..Proste nejmensi zlo.Z vlastni zkusenosti znam dost „myslivcu“ kteri si dojedou autem az temer k posedu a pritom si nedelaji zadnou starost co tim zpusoubi..

        0 0
    • Michal.J  

      hn.ihned.cz/c4–10026440–21938100–500000_d-cesti-cykliste-se-nemusi-bat-do-lesa

      HN.IHNED.CZ 3. 9. 2007 00:16 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Čeští cyklisté se nemusí bát do lesa reklama HN, z domova Praha, 3. 9. 2007

      Slovenští cyklisté a jezdci na koních se nyní nesmějí volně pohybovat v lesích, jsou odkázáni na speciálně označené stezky nebo na lesní cesty širší než čtyři metry. Jinak jim hrozí pokuta až pět tisíc slovenských korun. Zákon, který na Slovensku začal platit od 1. září, se České republice s největší pravděpodobnos­tí vyhne.

      Vládní strategický dokument s názvem Národní lesnický plán II, který v těchto dnech opustil zdi ministerstva zemědělství a zamířil k připomínkovému řízení na ministerstvo životního prostředí, s ničím podobným totiž nepočítá. „I kdyby počítal, bylo by to jen doporučení, nikoli zákon,“ říká ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Navíc, já bych takový návrh nepodpořil, veřejnost se v lesích tradičně pohybovala volně,“ říká Gandalovič.

      Podle Jaromíra Vašíčka, ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, přibývá srážek cyklistů s pěšími turisty a zákaz volného pohybu by sice přivítali majitelé lesů, ale sněmovnou by určitě neprošel. „Některá média mi vložila do úst, že jsem regulaci přístupu veřejnosti navrhoval, ale to jsem nikdy neřekl,“ vysvětluje Jaromír Vašíček. „Na druhou stranu, dnes je zcela běžné, že motoristé zajíždějí do lesů čím dál hlouběji, často i porušují zákazy vjezdu a lesy tím pochopitelně trpí,“ dodává. To je však podle Gandaloviče už v zákoně ošetřeno, a pokud motorista poruší zákaz, je to věcí dopravní policie.

      Přípravy Národního lesnického plánu II začaly před dvěma lety, vláda by jej měla schválit ještě letos v prosinci a od příštího roku by měl platit. Bude sloužit jako strategický dokument, podle kterého by se mělo řídit hospodaření v lesích v příštích pěti letech. Ekologové a vědci jeho současnou podobu považují za krok správným směrem, který povede ke zlepšení stavu českých lesů.

      Ty trpí například sníženou odolností vlivem přetrvávajících emisí z dopravy nebo přemnožením spárkaté zvěře.

      Podle Vašíčka národní plán sleduje sedmnáct dlouhodobých cílů, které respektují principy evropské lesnické politiky. „Konkrétně to znamená, že se obhospodařování lesů více než v minulosti přiblíží přírodě blízkým způsobům a postupům. Budeme například podporovat využívání přirozené obnovy lesa a omezíme obnovu umělou. Chceme také zvýšit využití dřeva a výrobků ze dřeva a jejich recyklace jako obnovitelné suroviny, a tím přispět k omezování klimatických změn,“ říká Vašíček. HN.IHNED.CZ/pred­platne/ Autor/ři: Kateřina Mahdalová

      0 0
      • Luka  

        zni to skoro jako rozumna rec…

        0 0
      • Jirik123  

        Zajimalo by me jestli tuto vetu maji nejak podlozenou, nebo to jsou jen neci dojmy?

        „Podle Jaromíra Vašíčka, ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, přibývá srážek cyklistů s pěšími turisty..“

        0 0
        • tk  

          no ono je taky zajímavé, že p Vašíček pro článek, který se týká cyklistů nezmínil, že v NLP je jednim ze 17 cilů také péče o tzv. sociální pilíř lesnictví, jehož nezanedbatelnou částí by měla být řízená péče o rekreační funkci lesa.

          současné znění NLP (před zásahy ministerstev) přímo zmiňuje potřebu práce s lesními cestami (lesní dopravní sítí).

          zrovna tak je zajímavé, že není zmíněno, že se na přípravě NLP podíleli skrze ČeMBu sami cyklisté.

          ČeMBA napíše UHULu dotaz na zdroje dat o zvýšeném počtu kolizí pěších a cyklistů.

          Když jsem osobně p. Vašíčkovi říkal, že rekreační využivání (jeho současná míra, jeho únosná míra, jeho plánování) by se mělo stát součástí práce UHULu, (například by mělo být součástí tzv. hospodářských plánů) ne příliš vlídně mi odpověděl, že by se muselo změnit zadání zrizovatele ( MZe ). Zadání se nezměnilo, UHUL, práci týkajicí se rekreačního využívání lesa nerealizuje, kde se tedy data o kolizích vzaly?

          0 0
          • Jirik123  

            Diky tk, opravdu si vazim tve prace i prace vsech aktivnich cembaru. Jeste bych te rad upozornil na tenle clanek z casopisu myslivost 9/2007:

            www.myslivost.cz/…kyDetail.asp?… Jeho autorem je Petr KORHON a František ZABLOUDIL. Ano ten Zabloudil, jehoz odbornymi nazory se zastituje Leoš Novotný, kdyz obhajuje zakaz cyklistu v obore Radejov. Viz prispevek Michala.J o kousek vys. Myslim, ze je dobre znat nazory takovych lidi.

            A pak jeste jeden ultra dlouhej clanek o debate o myslivosti s poslanci. Bajkeru se to netyka, ale vyplyva z toho ze by myslivci chteli mit silnejsi vyjednavaci pozici se statni spravou atd. Staci precist tak posledni 3 odstavce. www.myslivost.cz/…kyDetail.asp?…

            0 0
            • marapara  

              O Novotném mi povídej. Majitel nebo ředitel firmy Hamé Babice, nadšený myslivec, si pronajal pozemek v Bílých Karpatech, kde byla hájenka a hodlá si ji přebudovat a „rošířit“ k obrazu svému v biosférické rezervaci. Cyklistům a pěším tam zakáže vstup, aby si tam mohl rozmnožit daňky a věnovat se jejich lovu s bandou papalášů, kteří si tam jezdí v jeepech. Daňci tam spásají a ničí chráněné rostliny – orchideje, díky nim získalo území Bílých Karpat statut biosférické rezervace. Pro mě je tento člověk normální ZM*D.

              0 0
            • Rolei  

              Ten první článek i když je částečně psaný jakýmsi meta jazykem tak má hlavu a patu a je možné s ním souhlasit. Otázkou zůstává co se skrývá za ním a jak chtějí myslivci toto prosazovat v praxi.

              0 0
              • kolombo  

                Pokud je to uzavřená obora pro chov a je tam zároveň omezen i pohyb pěších, tak proč ne.

                0 0
    • Stancek  

      No tak už je to tady :-(

      mze

      bulvár

      0 0
      •  

        jestě že na takovéto věci máme Čembu, ty příspěvky se širokou členskou základnou bikerů se musí vyplatit

        0 0
        • Stancek  

          No divám se, že jsem vybral blby vlákno kam to vložit. Toto s čendou nemá nic společnýho. Čembu jsem zavrhnul hned jak se ukázalo, o co vlastně Kvasňovi šlo.

          0 0
      • tonik666  

        Fuj, doufam ze to neprojde

        0 0
      • Stingray  

        To jsme se zase ráno nasral :-/ Jestli tohle protlačej, tak budeme muset být všichni členy mysliveckýho združení a jezdit s flintou jako Serža. Jdu schánět zbroják a přihlášku k myslivcům..

        0 0
        • Smazaný účet  

          LOL tak scháněj, scháněj.

          0 0
        • Honzajs  

          Ale kulový, už teď existuje možnost omezit vstup do lesa a nemusí to být zrovna myslivci. A taky nejsou. Kalamita a popadané dřevo, práškování mletým vápencem, nebezpečí požárů.

          Tady se zase jenom někdo probral… spíš probudil …

          0 0
          • Jenda  

            četl jsi to?

            jde o to, že je snaha to omezení zjednodušit a méně časově omezovat. Fakt mě sere, že nějakých cca 70 tis gerontů budě díky svý pochybný zábavě omezovat milióny lidí kteří tráví svůj volný čas v přírodě. A dohadovat se se senilním nimrodem kterej mává flintou je moc prima už teď :-/

            0 0
            • tonik666  

              Tak třeba by bajkeři mohli myslivce úplně nahradit :)

              Je větší šance, že dnes někdo začne běhat nebo bajkovat než střílet zvířata..

              0 0
              • 01carbon  

                Jde také o to, že lesy někomu patří. Ve větší míře státu, v menší míře soukromým vlastníkům. V mnoha zemích jsou soukromé pozemky – i lesy prostě oplocené a konec. To že jsme zvyklí že vše patří všem ještě neznamená, že to tak bude dále. Zvláště když chování některých jedinců je na odstřel. Takže se hledá řešení a jedním z nich je i zákaz, plot…

                0 0
                • tonik666  

                  Ano, pozemky často někomu patří, to ale neznamená, že je nutné mít všude plot (a ani to ta na západě nebývá)

                  Zejména když lesy slouží výhradně k hospodářskému využití, pak je většina škod způsobených rekreací (nemotorizovanou) zanedbatelná.

                  0 0
                  • Jenda  

                    Jednu věc nechápu. Pořád slyším, jak je přemnožená spárkatá a jaké působí v lesích škody. Na druhou stranu, myslivci pořád spárkatou nejen přes zimu přikrmují, aby jim náhodou nějakej slabší kus nepošel. Ty agilnější navíc střílí „škodnou“. Tak nevím, jestli vlastně indukovaně ty největší škody na lesích nepůsobí právě myslivci?

                    0 0
                    • goofy  

                      Trefil jsi to, ale nesmí se to veřejně říkat.

                      0 0
                    • black.horse  

                      Tak nějakou činnost generovat musí, ne? Perpetum ****** s pocitem důležitosti:-/

                      0 0
                    • wanderer  

                      Takže začít střílet myslivce

                      0 0
                    • Stingray  

                      Pěkně řečeno, lišky, jezevce vystřílet, ať náhodou nesežerou mladýho zajíce. To že v sezóně je hlavní potravou pro lišku hlodavec už nikdo neřekne. Rysa, vlka a mědvěda pověsit na zeď, dravce a kuny otrávit karbofuranem a lidi vyhnat z lesa, ať si tam můžou dělat co chtěj, hnus…

                      0 0
                    • Radek Broz  

                      Co na tom nechápeš? čuníci chutní, myslivci je chtějí střílet, chtějí jich střílet mnoho a pokud možno bez práce, chtějí mít možnost střílet pořád. Takže se to nastaví tak, aby jich bylo hrozně moc a myslivci to „museli řešit“.

                      0 0
                      • kyl  

                        Zajímalo by mě jaká je hranice mezi myslivcem a pytlákem.Je to už nějaká doba,byl jsem hledat na poli s detektorem kovů a došel ke mě myslivec,abych vypadl z pole,pokud nemám povolení od majitele,jinak že zavolá policajty.

                        Trochu jsme se dohadovali a začal hulákat že tam čeká na vysokou a že mu ji plaším.

                        Povolení jsem samozřejmě neměl a odejít se mi taky nechtělo ale když on chtěl povolení po mě,chtěl jsem já vidět povolení k odstřelu od něj a že ty policajty klidně zavolám.

                        Tím to skončilo,s na­dáváním odešel.To samé se stalo i známému.

                        0 0
                • Val  

                  Ano, lesy nekomu patri, ale ten nekdo nerozhoduje o uzavreni – o tom budou rozhodovat ti myslivci a majitel se pak treba nepodiva do sveho vlastniho lesa. (ok, tohle je muj zjednoduseny pohled – nejsem pravnik)

                  0 0
            • Kubiczech  

              Schválně si najdi stanovisko myslivců.

              0 0
            • Radek Broz  

              U nás to už druhý rok bylo omezeno od začátku září někdy do prosince od 15 hod plošně všude kolem. Nepřijde mi, že by to bylo nějaký krátkodobý omezení. Jelikož by to prakticky znamenalo přestat po prázdninách jezdit a čekat na jaro, tak na to samozřejmě z vysoka…

              0 0
              • Stingray  

                Jenže ti žádnej lojza v kamizole nemohl napařit třicet papírů..

                0 0
                • Jenda  

                  mohl teoreticky napařit 10, jenže je otázka, jak tě mohl nebo nemohl legálně zadržet. V podstatě pokud ho ignoruješ a jedeš dál, tak po tobě může maximálně začít střílet, ale v tu chvíli s největší pravděpodobností přijde o flintu navždy a jako bonus dostane minimálně podmínku.

                  0 0
                  • tonik666  

                    Pokud to ještě bude mít kdo ohlásit.

                    0 0
                    • Jenda  

                      tak zase kdesi jsem četl, že i z malé vzdálenosti pokud na tebe někdo míří pistolí, tak máš asi 50% šanci, že mu zdrhneš protože prostě netrefí. Když jedeš na kole tak nesmíš vůbec zastavit, že by tě trefil v jízdě na větší vzdálenost nevěřím, ale to by určitě Serža dal kvalifikovanější rozbor ;-)

                      0 0
                      • JSt  

                        zahral by sis ruskou ruletu, kde bude v bubinku kazda druha kulka? ja bych radej zaplatil ten tricetnik na jisto. ;-)

                        0 0
                      • AleZ80  

                        Oni střílí divokou zvěř, takže mušku asi trochu mají a nestřílí pistolemi.

                        0 0
                        • Jenda  

                          no nejsem odborník na lidovou myslivost, nicméně mám dojem, že hodně odstřelů probíhá tak, že sedí na kazatelně a čeká až mu zvíře přijde do rány a pak klidně stojící zvíře střelí. Další možnost je, že mu kus naženou až pod nos. Ale fakt nevím, každopádně myslivcům nestavím, i když je fakt že jsem leta žádnýho ani nepotkal.

                          0 0
                      • kyl  

                        Já teda většinou potkal myslivce s brokovnicí,pis­toli jsem ještě u žádného neviděl.

                        Já třeba často chodím do lesa hledat s detektorem kovů,taky mě to netěší ale zas bude záležet na jakého blba člověk narazí.

                        Několikrát jsem potkal hajného a nikdy mu to nevadilo,možná jen proto že nikde nenašel nezahrnutou díru.

                        0 0
          • novas752  

            Práškování vápencem je moc příjemná věc. :)

            0 0
      • AleZ80  

        Teď je otázka, jestli by nebylo dobré myslivce preventivně skopat, když nějakého potkáš. Třeba by část z nich začala mít strach, našla si jiné hobby a nebyla by tak silná lobby.

        0 0
        • -b-n-x-  

          :-) A misto pusek by mohli nafasovat fotaky s teleobjektivy. Mohli by se z nich stat wildlife fotografove :-)

          0 0
    • MirosPikos  

      Smazat

      0 0
      • AleZ80  

        Obávám se, že tito k tomu nebudou mít příležitost.

        0 0
        • -b-n-x-  

          To mas asi bohuzel pravdu. Nicmene, zatim je budu stale volit.

          0 0
        • Kubiczech  

          Třeba tam někde v té Jugošce…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Nedavno jsem si zrovna rikal, ze Liberland mohl vyuzit te uprchlicke vlny a ten svuj stat osidlit novymi obcany. Uz tam mohli stavet nejake hezke mesto :-)

            0 0
  • Honza729

    Toto je kvalitni nazor !

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.