• pikropikro

    Chcic si nechat poradit s výběrem celoodpruženého kola. Nyní mám 2 kola. Gravela a hardtaila. Více jezdím na gravelu a s HT jsem jezdil taky spíš trasy pro gravel. Včera jsem vzal HT ale na středně těžký terén a vcelku se mi to líbilo, ale bylo znát, že je to „jen“ HT. Jde o Cannondale FSi Carbon 5. Sjezdy byly prostě náročnější, protože tlumení nebylo tak kvalitní, i když mám na kole RockShock Rebu.

    Proto mě napadlo, vyzkoušet si nějaké celopéro. A nyní bych se chtěl zeptat. Nechci příliš investovat. Kolo mám jako doplněk. Díval jsem se na nějaké inzeráty a chci poradit, zda na takové občasné ježdění a hlavně vyzkoušení, stačí i nějaké starší kolo, zda to člověku ukáže možnosti kola, aby si udělal představu o tomto typu kol?

    Jen tak v rychlosti jsem proletěl bazoš a našel tahle 3 kola:

    https://sport.bazos.cz/…-kolo-26.php

    https://sport.bazos.cz/…fsr-comp.php

    https://sport.bazos.cz/…-ram-215.php

    Díval jsem se i na stránky Cannyonu a moc by se mi líbilo tohle:

    https://www.canyon.com/…-5/3425.html?…

    které tam mají ve vel. XL, ale nyní nejsem ochoten dát tolik peněz.

    Jinak mám 192 cm a 97kg, tak bych byl rád i za rady ohledně velikosti kol. Jednak zda stačí L nebo už raději XL? A pak ještě k velikosti kol na kole, zdali 27,5" nebo už raději na mou výšku 29"?

    Díky za pár rad a názorů.

    0 0
    • DePaX  

      Bazarový full může přinést víc starostí jak radosti, zpravidla se připrav na výměnu ložisek atd.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • roud  

      Tomu FSR se vyhni obloukem je to verze s Brainem a už opravdu archaická verze servis bude velekj probém pokud vůbec na něj vůbec půjde udělat.

      0 0
    • oddie  

      Ptáš se, jestli 27,5 nebo 29, a ve výběru máš 26?

      0 0
    • novas752  

      Pokud jde o vyzkoušení, stačí si půjčit jakékoliv testovací kolo. Nesmysl kvůli tomu zkoušet 15 let starý vraky které s dnešníma fullama nemají moc společného.

      Při tvé výšce bych neřešil nic jiného než 29" kola. Velikost rámu je třeba vybrat podle geometrie konkrétního modelu – na některých kolech by ti stačilo L, na některých by možná nemuselo stačit ani XL…

      Cena toho Spectrala 125 je parádní ALE. Je to docela specifické kolo – na ten zdvih to neni žádný hltač kilometrů, je to v podstatě enduro (klasický Spectral) se sníženým zdvihem, je to takový specialista na rychlé ale ne moc rozmlácené terény ve stylu bikeparkových flow jako Klínovecký Rubín, Baron případně skákacích tratí jako na Dolní Moravě. V přírodních terénech to buď působí líně a těžkopádně pokud to není dost z kopce (jako každý enduro) nebo to chce skrz ten menší zdvih docela odhodlání když už je to dostatečně z kopce ale zase trochu moc rozbitý… Možná proto to kolo mají v tak velké slevě aniž by to před tim bylo drahý.

      Osobně by mi větší smysl dával buď plnotučný Spectral 29 s tim že na tom budeš jezdit vyjížďky typu 1000m převýšení na 20–40km. Nebo „pouze“ Neuron na delší jízdy méně náročnejma terénama.

      A ano, obecně platí že slušnej full prostě něco stojí, pod 60–80 jich moc dobrých neni.

      0 0
    • pikropikro  

      Toho jsem se trochu bál, že ty starší kola už mi raději ani nedoporučíte. Ale je to pochopitelné. Kdyby se mi podařilo prodat toho Cannodala za dobré peníze, tak bych neváhal a šel do toho Cannyonu. Ale teď je na prodej kola špatná doba a taky se obávám, že i když byla pořizovací cena skoro 50.000 Kč, tak za 4 roky staré kolo už alespoň těch 30.000 Kč nedostanu :-(

      Oddie, moje chyba.

      0 0
      • enjoy  

        Aby ses u toho Canyona pak nedivil, že musíš ušlapat 17kg kolo.

        0 0
        • pikropikro  

          to by mi asi nevadilo. o to lepší a výživnější trénink

          0 0
          • novas752  

            Zvyklej na kola co jedou nevim nevim. Naštěstí v dnešní době neni fakt nic složitýho si to vyzkoušet. Letošní testovací akce kde to bývá víceméně zdarma/za pár drobných už si asi všechny prošvihl, ale i tak se dají půjčit testovací kola v obchodech mnoha různých značek. S tim že na značce moc nezáleží, jde o vyzkoušení typu kola, je to přeci jen o dost jiný pojetí cyklistiky než silnice a oldschool xc.

            0 0
      • oddie  

        Já v podstatě řeším něco trochu podobného, už jsem pomalu chtěl založit podobné téma taky :) S dětma na Klínovci jsem dost poničil svůj celoodpružený cross, který na to není ani zdaleka určen, bohužel v půjčovně bylo vyprodáno, jinak bych si tam kolo půjčil. Sice mám v záloze ještě staršího 29" Epica, ale ten na to není určen úplně stejně, takže to taky nic neřeší. Takže taky koketuju s koupí něčeho trailovějšího, akorát ve vel. L, s tím ještě, že za pár let do toho dorostou děti, takže to využiju nejen já… Nové to ale taky kupovat nechci. Pro mě to je jednodušší v tom, že si udělám jakýkoliv servis či přestavbu, a taky je v L větší výběr.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.