Byla by lepší kazeta odolněhší vůči zničení?

54 nepřečtených
  • dezinfektor

    Ahoj,

    jezdím v lokalitě, kde je hodně jílů, které ve formě bláta zalezou skoro kamkoliv, a působí tam jako brusná pasta. Při poslední vyjíždce v blátě mě ten jíl zalezl do řetêzu,kazety a převodníku tak, že spolehlivě ohlodal všechny pastorky. Předtím se vše tvářilo v normě. Existuje nějaká kazeta, která by vůči zničení byla hodně odolná? Teď tam mám nejspíš nêjakou kazetu Sunrace. Kolu ale dávám dost zabrat. Říkám si proto, že bych příští rok zkusil nakombinovat kazetu a řetěz ze SRAM x01, a ostatní komponenty z NX eagle. Byl by v životnosti převodů v mých podmínkách rozdíl? Mohlo by se to tak nakombinovat? Kolu dávám opravdu dost zabrat, takže by přehazka atp… z NX byla jasná volba oproti dražší přehazce z X01.

    0 0
    • Johny_r  

      Jako že se za jednu vyjížďku vybrousila kazeta, která byla před vyjížďkou ok? :-o

      0 0
    • Vrci  

      Vzhledem k tomu, že materiál je v podstatě stejný je jedinou cestou údržba (čištění) a prevence lítání bordelu do převodů (nějaká forma blatníků)

      0 0
      • dezinfektor  

        Tak to vypadá, že jsem se ve výrobcích zmýlil. Zajímalo by mě, jaký problém by byl vyrobit kazetu z nějaké high-tech slitiny potaženou třeba nitridem.

        0 0
        • Johny_r  

          Předpokládám, že taková kazeta by pak ničila řetěz. Myslím, že ve světě, kde jsou lidi schopni dát za kolo stejně jako za auto, by se našel výrobce, který by bez ohledu na cenu něco takového vyráběl. Kupce by to našlo (kdyby to k něčemu bylo). Ale třeba se pletu :)

          0 0
        • zhuffa  

          Kazeta, která by vydržela 10× tolik, co normální kazeta, by pravděpodobně stála víc, než 11× tolik, co normální kazeta.

          0 0
    • snas89  

      Tvl. To je zase kombinace:) x01 a nx.

      Jestli mas hloubejc do kapsy, tak kup xt/slx a nevymslej kraviny:)

      2 0
      • Vilém  

        Vsak proc ne, koupi za 7tKc kazetu, dokoupi orech, nabu, nebo cele zadni kolo.....

        Zajimave uvahy :)

        0 0
      • dezinfektor  

        Toto je s odpuštěním komentář za všechny prachy. :) Nechápu, proč by to tak nešlo, kdyby to fungovalo, tak, jak se zamýšlelo, a splnilo by to účel. Já holt myslím technicky a ekonomicky. Je to o maximalizaci užitné hodnoty za minimalizace nákladů. O nic víc nejde.

        0 0
        • snas89  

          Jasne ze to pujde. Vzdycky to nejak fungovat bude. Spis me prekvapilo, ze chces spojit k nejdrazsi kazete levnej nx krap.

          Proto jsem napsal, ze jestli fakt resis penize, tak bez do xt a tim padem neco bez problemu.

          Kazdopadne tvoje kolo, tvoje vec. Me je to jedno:)

          0 0
          • BabbaJagga  

            Já mu rozumím. Vždyť jasne napsal, ze myslí technicky (vymakaná kazeta) a ekonomicky (levně pořídit zbytek). Protože dohromady technicky+eko­nomicky to málokdy jde… :)

            1 0
    • milan.v  

      Poslední dobou jsou zde opravdu dost hloupé dotazy…

      0 1
    • krabica  

      Kombinace bude fungovat v poho. Na 2. kole mám GX kazetu, NX hazku a X01 řazení a řetěz, vše krom řetězu kupováno za fajn peníze přes bazar…

      0 0
    • yorg  

      Spíše než hledat zvlášť odolnou kazetu by možná bylo lepší uvažovat o mazání řetězu voskem s přídavkem teflonu. Bordel se pak na řetěz tolik nelepí (pokud vůbec) a nevzniká tak brusná pasta jak je tomu u olejem.

      viz třeba tyto odkazy

      https://youtu.be/sYxzHClWfQU

      https://youtu.be/HHr9znwpwmQ

      0 0
    • Smazaný účet  

      Za jednu vyjížďku zničeny všechny pastorky na kazetě? Kolik ta vyjížďka měla, 600 km?

      Máš někde foto té zničené kazety?

      Kazety Sunrace vozím taky. Snažím se jezdit za každého počasí, tzv. bahno, písek, prach, sníh atd. Řetěz mažu klasicky olejem a na současné kazetě mám cca 4000 km. Kazeta pořád OK a nějakou chvíli mi ještě určitě vydrží.

      0 0
    • kubasek  

      Tady bych se přilepil s dotazem. Otec na ebiku má kazetu 8sp Sram 11–48 ex1. Samozřejmě hack + hmotnost 100+ a styl jízdy méně šlapat rychleji jet, řetěz a kazetu na nejmenších pastorcich zlikviduje dost rychle(kazeta cca 10tis). Alternativu v 8sp jsem nenašel, tak jsem si říkal, že bych mu to přehodil na 10sp systém, kde je nabídka kazet 11–46(±) širší. Řazení a hazka (XT) by snad měla poskytnout podobný komfort. Následná výměna spotrebaku tolik nebolí. Pokud má úvaha není úplně mimo, doporučili byste odolnou kazetu a řetěz?

      0 0
      • Tomcat  

        Změnit musíte převodník, řetěz , kazetu , přehazovačka, řazení…

        • pokud by nebyl problém s dodávkami 8kazeta bude levnější než 9,10,11.....
        • pokud obě kazety jsou ze stejného materiálu 9,10… jen na 9,10,11 je méně materiálu , tak by se měla opotřebovat dříve
        0 0
        • kubasek  

          já si nemyslím že to s těmi cenami tak úplně platí. Přijde mi, že není dostatečná nabídka takového rozsahu v 8sp kazetách, tak se to projevuje na ceně. Možná má Sram i nějaké prémiovější zpracování, možná lepší konstrukční řešení pro lepší řazení, to nedokážu posoudit. Zkrátka jak není široká nabídka, tak jsou ceny děs. Celoocelovou (váhu na tokovém tanku neřešíme) v 10/11sp seženu i s tím rozsahem za lepší peníz. Ted musím vyměnit kazetu za 10tis, řetez za cca 1tis. Údržba na kole je nula. Dokud jezdí, tak kolo nevidím. Přijede až když něco nefunguje. Změřim řetez, ten je často jak kšandy a černej jak bota, mazanej nějakým WDéčkem či co. Čili počítám tak, že když teď vyměním to co jsi vyjmenoval v úvodu(stále levnější než původní komponenty), tak v budoucnu zkrátka budu mít ten spotřebák dostupnější. Když jsem si zkusil jízdu s tím Sramem ex1 a porovnal se Shimanem (XT), tak mi to nepřišlo jako zásadní rozdíl v komfortu řazení. Tady jsem se chtěl dozvědět, jaká kazeta+řetez by měly být ze zkušenosti nejodolnější. Musím si začít psát servisní knihu, abych měl přehled, co který komponent vydrží.

          0 0
      • xtonda  

        A kazeta má jakou rozteč pastorků? Šla by tam jakákoliv 8sp kazeta? Pak bych prostě kupoval levný 8sp kazety a řetězy a měnil. Pokud by tam šel 8sp Acolyte by bylo ideální

        https://www.bike24.com/p2403744.html

        To teda není úplně levný v měřítku 8sp kazet, ale furt je to desetina oproti té původní.

        Nebo úplně obyčejná Sunrace CSM680 11–40, při stylu jaký popisuješ ten největší pastorek stejně nepotřebuje.

        0 0
        • kubasek  

          otázkou jsi mě zaskočil. :) rozteč nevím. Bral jsem to tak, že jsou stejné standardizované šíře. Teď jsem mu měnil na druhém kole 10sp kazetu shimano HG něco…a zkusil jsem tu opotřebovanou nastrčit místo toho 8sp Srama a vypadala že tam krásně pasuje. Proto jsem tímhle směrem začal uvažovat, protože tam je těch kazet v nabídce vícero a relativně běžně dostupných.

          EDIT: Sunrace CSM680 jsem koukal, že existuje i 11–42, což by mělo být použitelné. Jen jsem ho na první dobrou nenašel skladem a navíc píši material hliník, čemuž bych moc nedůvěřoval. Raději snad ocel.

          0 0
          • Tomcat  

            že jsou stejné standardizované šíře… ne 8stupňu a 10 není ve stejné skupině.

            ty rozměry nejsou tajné je to i na Wikipediíi

            0 0
            • kubasek  

              ale tím jsi mě velice zklamal. Našel jsem tenhle odkaz https://www.sheldonbrown.com/…s_sp-ss.html#… … já naměřil na rámu rozteč 147,37mm což mi nezapadá do žádné z kolonek. Jinak jsem měřil šíři kazet 8sp 38,36mm vs 10sp 38,45mm , čili 10sp je širší, ale zajišťovák má 8sp takový vypouklý, takže pokud měřím i se zajišťovací matkou, tak je 8sp širší o cca 0,35mm. Říkal jsem si, jak to bude snadné a teď se mi začínají bořit vize.

              0 0
              • kubasek  

                jsem to zkusil změřit ještě naopak, protože mi přišlo, že při měření „největší dole“ nedosedla na podložku středem. Takže jsem postavil obě kazety na nejmenší pastorek a 8sp je širší o necelé 2mm. Tento „zanedbatelný“ rozdíl by mohl mít na funkční řazení vliv? Nešlo by vypodložkovat případně?

                0 0
                • t29  
                  • Předpokládám že se bavíme o kazetách pro klasický Shimano ořech, tedy 8–9–10-(11MTB). Pak můžeš 8sp a 10sp kazetu jednoduše vyměnit.
                  • Druhá věc je rozteč pastorků, ta samozřejmě u 8sp a 10sp nemůže být stejná = potřebuješ hazku a řazení pro 10sp. To bude fungovat za předpokladu splnění třetí veci.
                  • Třetí věc je, že 10sp XT hazka pobere kazetu 11–36, ale 11–48 už je příliš, ramínko hazky nedosáhne na tak velké pastorky i když mají stejnou rozteč. Řeší se to prodloužením háku hazky (hledej: goat link), nebo použitím hazky konstruované pro velké pastorky. Takže místo XT vezmi hazku Deore RD-M5120 a k ní kazetu Deore CS-M4100 11–46. Podle jízdního stylu co popisuješ ty dva zuby na nejlehčí převod nebudou chybět.
                  • Suma sumárum tě hazka + kazeta + řazení + řetěz vyjde na polovinu ceny nové EX1 kazety.
                  • Pokud jsem něco zapoměl, někdo mě opravte.
                  2 0
                  • Vilém  

                    Bavi se spis on sam.

                    Najdi si co je zac ta zminovana kazeta, kterou tam ted ma.

                    1 0
                    • kubasek  

                      Prosím tě mluv nějak konkrétně. Tomu co jsi v tomto vlákně zatím napsal nerozumím, tak na tebe ani nereaguji. Přišel jsem pro radu a tu jsi mi narozdíl od dalších nedal, nebo jsi ji napsal způsobem, který zkrátka nechápu. Ostatní přispěvatelé se mi snaží pomoci.

                      0 0
                    • t29  

                      K nedorozumění došlo někde tady:

                      • Zakladatel tématu používá Sram XD ořech:

                      dezinfektor 2.7.2020 08:48

                      … Říkám si proto, že bych příští rok zkusil nakombinovat kazetu a řetěz ze SRAM x01 …

                      https://www.sram.com/…s-xg-1195-a1

                      • druhý tazatel dnes, po skoro dvou letech, řeší kazetu pro klasiku Shimano:

                      kubasek 22.5.2022 13:25

                      Tady bych se přilepil s dotazem. Otec na ebiku má kazetu 8sp Sram 11–48 ex1…

                      https://www.sram.com/…cs-xg-899-a1

                      0 0
                      • Vilém  

                        Druhy, tzn dnesni tazatel, resi nahradu za kazetu SRAM EX1.

                        0 0
                        • t29  

                          Je to tahle?

                          https://www.sram.com/…cs-xg-899-a1

                          0 0
                          • kubasek  

                            Ano

                            0 0
                            • t29  

                              „Non XD™ driver body compatible“ = nepasuje na XD ořech. Tzn. pasuje na normální Sh ořech.

                              0 0
                              • kubasek  

                                Ano, jak jsem psal výše, normálně jsem tam na zkoušku nasadil ojetou Shimano kazetu 10sp z jiného kola, proto jsem se touhle myšlenkou začal zabývat. Nuance se šířkou kazety 8 vs 10sp a limitem hazky na max počet zubů jsou přesně rady, které tu sbírám. Je mi záhadou tedy, proč je ta původní kazeta tak drahá. Jestli to není obyč ocel ale něco lepšího? Ale u takového tanku, kdo by řešil nějaké deka.

                                Edit: asi jsem měl vyhledat lepší vlákno. Ale chtěl jsem i radu ohledně toho materiálu kazety a řetězu, které by něco vydržely na mopedu s nic moc údržbou a ohleduplnými šlapáním.

                                0 0
                                • krabica  

                                  Je vysoustružená z jednoho kusu oceli, až na největší hliníkový pastorek, proto je celkem lehká a taky drahá, jako ostatní kazety Sramu vyrobené touto technologií… Levné kazety mají každý pastorek zvlášť, případně jsou snýtované do nějakých celků, trochu dražší ještě na unašeči.

                                  1 0
                  • kubasek  

                    Ad 1: ano

                    Ad 2: počítám s novou 10sp hazkou

                    Ad3: ok, dobrý vědět…jen ten goatlink pro 10sp vidim max 42z (raději bych XT řadu) ale ve finále by asi stačila i kazeta 11–42z

                    Ad4: tak nějak jsem počítal také a hlavně při další výměně spotrebaku už bude výrazně níž. Doufám že ne na úkor komfortu.

                    0 0
                    • xtonda  

                      Můžeš zkusit levnější 8sp kazetu jako je Microshift Acolyte

                      https://www.microshift.com/…h083-12-46t/

                      Nebo dáš komplet jinou sadu. Bastlit 10sp XT na kazetu větší než 36z je nesmysl

                      Shimano představilo loni nové odolnější sady pro ebiky Linkglide, po tom bych sáhnul.

                      https://bike.shimano.com/…nkglide.html

                      jestli dáš 10sp Deore s kazetou 11–43 nebo 11sp XT s kazetou 11–50 už je na tobě.

                      0 0
                      • kubasek  

                        Tohle mě zaujalo. Varianta Deore 11–43 by měla vyhovovat. Pokud se prodloužená životnost potvrdí, tak jedině dobře. Pokud bude stejná jako nyní, tak 1600 kazeta + 700 řetěz se dá vydržet. Jen aby to Shimano vydrželo dodavat. Díky všem za trpělivost.

                        0 0
                        • xtonda  

                          Další varianta jsou komplet sady od Microshiftu Acolyte / Advent / AdventX. I když tedy nechápu proč preferuješ výměnu celé sady, já bych nejdřív zkusil jen tu kazetu nebo náhradní pastorky.

                          0 0
                          • kubasek  

                            Dá se říct, že na rozhodnutí má vliv i to, že to neplatím a chci to mít z krku a aby to spolu 100% fungovalo a nevracelo se mi to. Další věc je, že je to konstruované pro elektrokola, tak to snad i něco vydrží a ceny jsou snesitelné. Snad ti nepoloží v budoucnu dostupnost dílů, když to nejde kombinovat s ničím mimo řadu LG.

                            0 0
                            • xtonda  

                              Tohle chápu, když je to konstruované pro elektrokola, tak to snad něco vydrží. Ale to je ten Sram taky, takže pokud se něco nezmění, větší převodník, styl jízdy, tak to dopadne stejně.

                              0 0
                              • kubasek  

                                Právě že s tím tak počítám, že to půjde do kopru stejně jak ten Sram, ale pokud se zásadně nezmění ceny, tak to půjde levněji udržovat ve vychozim stavu, který bude projevem !doufám! podobný ex1. Nemusím zkrátka doplňovat nové pastorky do částečně jete kazety(byť je to podle zdejšího zastoupení standardní postup), nebo řešit celou kazetu za nesmysl. Nebo vymyslet levnější kazety jiných výrobců, které zase nejsou prvoplánově zamýšlené pro ekola. I když pokud je celá kazeta ocelová, tak snad je to kedno. Ale ty hazky pro ekola se prý dělají (alespoň u některých jsem ten argument zahlédl) tak, aby nešlo skákat na jeden klik přes více převodů, aby se neničila. Jak jsem koukal na nějaké články ohledně toho LINKGLIDE, tak se zmínili, že to je prima konkurence právě toho Sram ex1, který se příliš nechytl. Řekl bych, že se nechytl právě kvůli ceně. Jinak celá ta sestava hazka, řazení, kazeta, řetěz 4400.

                                0 0
                                • xtonda  

                                  Linkglide se mi líbí, ale visí to na dostupnosti kazet. V Shimano specce kompatibility je v rámci desítky i jedenáctky kompatibilní vše se vším, ale linkglide je samostatně. Navíc i na 10sp linkglide je ve specifikaci LG řetěz nebo jedenáctkové řetězy, takže je pravděpodobné, že i desítkový linkglide má rozestupy pastorků jako jedenáctka a tím pádem pokud by nebyla k sehnání 10sp linkglide kazeta, tak je možné, že jiná desítka tam nebude pasovat.

                                  A jak tam koukám na německé shopy, tak dostupnost kazety LG600–10 není dobrá.

                                  Já bych pokud jsou špatné jen pastorky 11–15 koupil nové pastorky. Pokud je špatná celá kazeta, zkusil bych Acolyte kazetu a teprve pokud by tahle kazeta nebyla funkční, tak bych řešil komplet výměnu pohonu.

                                  Jinak k zamyšlení co tu ještě nepadlo, co je tam za převodník, aby na něm dobře chodil nový řetěz.

                                  0 0
                                  • kubasek  

                                    20z pro bosche, ale to jsem v ruznych popisech a videích nezahlidl, že by vubec řešili. Sehnal jsem to u slováků skladem, ale jak se říká, papír snese všechno a v ruce to ještě nemám.

                                    0 0
                  • xtonda  

                    Jakékoliv prodlužování patky a znásilňování přehazky pro 11–36 na větší rozsah je dneska úplně mimo mísu.

                    0 0
              • xtonda  

                Jak přesně si měřil? 148mm je OLD boost náboje. Já ale měl na mysli vzdálenost jednotlivých pastorků.

                0 0
                • kubasek  

                  Měřil jsem šíři „pro osu kola“ mezi rámem. No, nepochopil jsem.

                  0 0
          • xtonda  

            No je fakt, že když je to všechno na HG ořech, tak tam moc prostoru pro nějaké kejkle s šířkou kazety není, pravděpodobně to tedy bude pasovat, asi sem měl přehnané obavy, ale EX1 je přeci jen trochu neobvyklá sada, tak jeden nikdy neví. Ale třeba desítkový linkglide s ostatníma desítkama od shimana kompatibilní není.

            CSM680 hliník určitě ne, to je úplně obyčejná kazeta, ta 11–40 stávala svého času 250 Kč, teď to nikde ale taky nemůžu najít. Bohužel u Sunrace.

            0 0
      • tompca  

        Náhradní pastorky 11,13,15

        https://www.hibike.com/…9f8371056476#…

        0 0
        • kubasek  

          jj, vím že se dají měnit ty nejmenší, ale moc nemám důvěru doplňovat do opotřebené kazety (byť čím větší pastorek, tím je asi v lepším stavu) nové pastorky. Nikdy jsem nezkoušel.

          0 0
          • tompca  

            Jestli tatík jezdí jen na nejtěžší převod, tak zbytek opotřebovaný nebude, mění se to úplně normálně.

            0 0
          • Vilém  

            Kup si novou, k te snad budes mit duveru.

            0 0
          • xtonda  

            Pokud po výměně řetězu blbnou jen pastorky 11–13–15, tak bych neviděl problém, navíc ta cena je vzhledem k ceně celý kazety fakt dobrá.

            1 0
    • Fofrník  

      Jako, že jíl ohlodal všechny pastorky? Jíl? To je nějaká blbost, ne?

      Podle mě jsi se vyprdnul na běžnou údržbu a teď koukáš…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.