• honza130

    pri delsi jizde me zacina bolet spadni cast dlani blize k zapesti.. pak nevim, jak bych se chytil riditek :(…

    nevite, co vymenit, predstavec..?

    3 roky ok, zacalo to az tuto sezonu.. jedine, co jsem menil, jsou riditka za sirsi + rohy.. zdvih vlastovek stejny (30)..

    dekuju za rady :)

    Honza

    0 0
    • Rychlej turista  

      Už sis odpověděl – 3 roky ok, zacalo to az tuto sezonu.. jedine, co jsem menil, jsou riditka za sirsi…

      Vůbec není důležité, kolik jsi toho měnil. Tady je to naopak veliká výhoda, protože ihned víš, proč problémy nastaly. Změnou šířky řídítek změníš veškeré úhly a celý posed. Takže buďto se vrátit k osvědčenému nebo laborovat s celým posedem :-)

      0 0
      • smith22  

        To nebude z řídítek :-D

        0 0
      • honza130  

        puvodni 660mm, nyni 680mm+rohy.. takze si myslim, ze gripy jsou v cca stejne poloze jako u puvodnich, kdyz si prictu sirku rohu…

        0 0
        • Rychlej turista  

          A teď si spočítej změny úhlů. Nehledě na to, že je možné, že i ty nové řídítka mají úhly odlišné od těch původních.

          0 0
          • honza130  

            prave jsem se snazil vzit „stejne“… oboje Ritchey.. puvodni Comp.. nyni Ritchey WCS…

            tak mozna nahodim puvodni 660mm+rohy…

            0 0
            • Sugar67  

              Pokud máš původní, tak co řešíš?! Dej je tam a uvidíš. Pokud to bude dělat dál, tak víš, že je to někde jinde, pokud to přejde, tak je to jasné.

              0 0
    • BFG  

      Jen nástřel… ale nepřibral jsi? ⇒ nejsou ti trochu malé rukavice? :-)

      0 0
    • kolojan  

      Zkus vyměnit rukavice. Trochu se ti změnil úchop, takže může dojít k jinému prokrvení a bolesti. Já to řešil dva roky zpátky a pomohlo mi to (předtím jsem zkusil vyměnit řídítka, představec, hrát si s výškou a úhlama…) Mám vyzkoušené tři páry Specialized BG-Geometry a jsou super.

      Jinak tento rok mě to začalo trochu bolet, protože jsem se přes zimu vyžral o deset kilo, po zhubnutí bolesti zmizely …

      0 0
    • Breakpain  

      Sirsi riditka = vice lezis na rukou, co dat kratsi predstavec nebo pod nej dat podlozku?

      0 0
    • dEvilPS3  

      Me zase strasne bolely dlane bliz k prstum, taky jsem to tu resil, stalo se to z niceho nic a cim vic rozbitej teren, treba kamenita cesta, tim vic to bolelo…chtel jsem uz i k doktorovy, protoze to bylo nesnesitelny … a zjistil jsem ze jsem mel prefoukly kolo a to mestihalo pobirat male nerovnosti a drncanim mi nicilo ruce.

      0 0
    • Sugar67  

      Mě zase bolí dlaně když jezdím na silničce. Proto na ni taky nejezdím. Mám ji pěkně doma v garáži. Prostě po 20km už nevím, jak se mám chytnout, takové křeče dostávám do dlaní. A fakt netuším, čím to může být. Rád bych to vyřešil, ale v obchodě mi poradit nedovedou a zkoušet s výhledem opakovaných křečí po 20km je bolestivé.

      0 0
      • koko0925  

        Zkus ergonomický, profilovaný oblouky. Nebo jsem viděl nabízet gelovou vložku pod omotávku. Prostě něco tlustšího a nekulatýho než je je standard.

        0 0
        • Sugar67  

          Vyřešil jsem to razantně – pořídil jsem novou silničku ;-P Prostě byla nabídka, tak jsem do toho šel . Faktem je, že nová silnička má jiná řídítka (ty tvarovaný, který asi myslíš, měla ta stará), trošku jiný páky (takže víc trčí nahoru) a navíc mají silnější omotávky – takže vlastně to, co jsi říkal. Teď mě sice dlaně začali lehce pobolívat, ale opravdu lehce a to po 50ti km, takže skutečně pokrok.

          0 0
        • Sugar67  

          Vyřešil jsem to razantně – pořídil jsem novou silničku ;-P Prostě byla nabídka, tak jsem do toho šel . Faktem je, že nová silnička má jiná řídítka (ty tvarovaný, který asi myslíš, měla ta stará), trošku jiný páky (takže víc trčí nahoru) a navíc mají silnější omotávky – takže vlastně to, co jsi říkal. Teď mě sice dlaně začali lehce pobolívat, ale opravdu lehce a to po 50ti km, takže skutečně pokrok.

          0 0
    • honza130  

      Vymenil jsem gripy + rukavice od specialized.. je to lepsi, ale uplne super to neni…

      Ted jsem chtel zvednout predstavec, ale asi nevyjde delka krku vidlice, konec krku je ted nad osou horniho sroubu, pokud dam 5mm, bude uz pod :((

      0 0
    • antt  

      mrkni po nějakých madlech s oporou dlaně, specialized v tomto numero uno more!:)

      0 0
      • McBlacky  

        když už ergo gripy tak Ergon

        0 0
        • krabica  

          Asi mám dost blbej posed, ale mně nepomohl ani Ergon, ani Spešl. :(

          0 0
          • krabica  

            Jo, měl jsem blbej posed a slabé břišní/zádové svaly – moc váhy na řídítkách… :-)

            0 0
    • Tyboo  

      Zdravím pánové, přiživím se na jednom archivním tématu.

      Dlaně mě při jízdě bolely asi vždycky, ale tím, že jsem měl rohy, tak jsem se při delším přesunu položil na rohy a krásně si šlapal.

      Letos jsem své původní asi 580 rovné řidítka vyměnil za 720 a musím říct, že je to peklo přicházející s první terénní nerovností.

      Od té doby zkouším měnit výšku sedla, pozici sedla, natáčím řidítka dopředu/dozadu, měnil jsem gripy a rukavice a stejně to pořád bolí.

      O víkendu jsem byl v rychlebkách a tak skvělý trail jako super flow, jsem si vůbec neužil, protože když to jen šlo, pouštěl jsem ruce z řidítek a vyklepával bolest. Trochu sem záviděl kolegům, kteří toto vůbec neřešili a krásně si šlapali přede mnou.

      Částečně za to určitě může úchop, kdy řidítka asi zbytečně moc svírám a vlastně kolo jako takové, protože skoro nefungující vidlice a malé 26 kola komfortu prostě nepřidají.

      Ale reálně, co tu bolest způsobuje?

      Příliš velká váha působící na ruce? Pomůže tomu výměna představce za nějaký s větším úhlem? Zkrácení představce se trochu bojím. Teď vozím 90 mm s úhlem nahoru cca 10°

      0 0
      • bodlak2  

        720, to je na motorku? :-)

        0 0
        • -b-n-x-  

          720 je naopak pro deti do sesti let. Pak se jiz davaji sirsi :-)

          0 0
      • Singlespeed  

        Není nic jednoduššího než dát zpět užší řídítka.

        0 0
      • krabica  

        Jestli tě bolely ruce cestou nahoru, tak je to divné a něco máš špatně, pokud cestou dolů, tak je to částečně i o zvyku/tréningu, prostě jezdit těžší traily častěji a ono to přejde…

        0 0
      • abel  

        pomůže správnej úhel sedla – stačí trochu natočit dozadu. u mě tohle funguje, např. snížil jsem představec a k tomu musel přenastavit úhel sedla.

        pokud tě bolí ruce při jízdě z kopce ve stoje (a není to bolest z předchozího sezení viz. výše), tak je to jinej důvod – vidle na prd, ruce na prd…

        0 0
      • Rychlej turista  

        Pokud zbytečně moc svíráš řídítka, tak bych hledal, proč tomu tak je. Jeden z důvodů může být ta nadbytečná velikost řídítek, která tě nutí k nepřirozenému úchopu. A další je sklopené sedlo špičkou dolů, protože píšeš o příliš velké váze, působící na ruce. To je prakticky tutovka. Vůbec bych začal správným nastavením posedu a vhodnou velikostí rámu, o tom nepíšeš nic. Vidlice a kola s tím nemají co dělat, protože bez problémů jezdím pevnou vidli na 26" kolech.

        0 0
      • -b-n-x-  

        A nemuze to byt z uplne neceho jineho nez je kolo? Podle popisu mi prijde, ze mas nejaky problem s rukama.

        0 0
      • robb  

        Nepíšeš hodně na PC nebo tak něco? Možná by to chtělo vyzkoušet strečink na prsty a předloktí, ale takhle od klávesnice je to těžký poradit.

        0 0
    • koko0925  

      Ten představec je taky moc dlouhej. Dal bych kratší, ale raději rovnou přejdi na novou 29 :-)

      0 0
      • Tyboo  

        No to by pochopitelně bylo nejlepší řešení :D Pravda, trochu jsem se v rychlebkách styděl za své malé 10 let staré kolo s nejlevnější suntourkou, když jsem všude kolem sebe viděl nové celopéra. Fakt krásné kola. Asi přes zimu budu sledovat nějaké výprodeje nebo bazary.

        Jenom ještě pro upřesnění. Jízda nahoru se dá zvládnout, ale ruce cítím a jízda vestoje je taky celkem v pohodě. Tam tu váhu nesou hlavně nohy, takže si ruce odpočinou. Sedlo mám vodorovně a jenom sem zkoušel posouvat dopředu a dozadu. No půl centimetru dozadu a už jsem na ty řidítka skoro nedosáhl :D

        0 0
        • koko0925  

          Minimálně zatím zkrať ten představec. Tím částečně vykompenzuješ širší řídítka a z toho plynoucí větší předklon a zatížení rukou. Taky s tím mám problémy, bohužel i na novém HT 29, ale snažím se denně posilovat ruce a břicho – kliky a kolečko. Každopádně jestli je to to kolo z profilu, tak nové kola mají geometrii úplně jinou a o hodně vyšší hlavu a tím i řídítka. Ještě také můžeš zkusit vnitřní rohy. Dávají se mezi grip a objímku řazení nebo brzdy Postačí nějaké kratší rovné nebo přímo originál, je tu o tom vlákno.

          0 0
        • worlusho  

          Asi bych začal nejprve se správným nastavením předozadní polohy sedla, pak následně uzpůsobit délku pomocí představce, výšku úchopu vůči výšce sedla (úhel představce, tvar řidítek). Dnes jsou sice v módě široká řidítka, ale to není z důvodu, že by se to lépe drželo , ale je to fyzikální nutnost (29" by ti s řidítky 580mm udělala na rukou uzel už na prvním kořenu). Já jsem třeba se schopen adaptovat na řidítka v šíři 620–660mm, víc ani míň mi nevyhovuje. Já jsem si před dvěma měsíci právě pořídil 10 let starý model, abych si měl s čím přes zimu hrát a stydět se za něj nebudu. ;)

          0 0
          • Tyboo  

            Jasně, to kolo z profilu mám pořád. Akorát jsem na něm letos udělal pár změn, včetně širších řidítek, které na jednu stranu vypadají dobře a na stranu druhou jsem si v terénu nepřipadal, že sedím na nějaké koze. Pač minulé řidítka byly opravdu úzké a rohy ještě ubíraly další dva cm na každé straně. Je ale možné, že jsou ty nové řidítka opravdu zbytečně moc široká. I když kamarád má na svém kole z dekáče řidítka o šířce 740. Kžadopádně já tam prostor na nějaké menší říznutí mám.

            Co se týče geometrie na moderních kolech, tak to je zajímavá myšlenka. I když stejně občas vidím fotky, kdy je sedlo snad o 10 cm výše, než řidítka. To si pak říkám, že jezdec na těch řidítkách musí tuplem úplně viset a tlačit do nich.

            Já sám měřím cca 185, velikost rámu je 20 a představec má 90mm. Zas se bojím, že když to hecnu a koupím 70mm, tak se na to kolo neposkládám a bude mi připadat malé.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Solidně v tom plaveš.

              Velikost rámu je jedna věc, jeho skutečná délka věc druhá, ale Tvé proporce jsou věc třetí a nastavení posedu čtvrtá. Rozšířit řídítka takto razantně bez odpovídajícího zkrácení představce znamená protažení reálného dosahu na řídítka. Snažit se řešit délku posedu (primárně) posunem sedla je oblíbená, protože snadná, leč nesprávná, kratochvíle. Výška sedla vůči řídítkům je věcí názoru, potřeb a možností každého soudruha a také zaměření kola.

              Jestli si do řídítek nekopeš koleny teď, tak nebudeš ani tehdy, když budou o 2 cm blíž. Nejsem si vůbec jistý, jestli zkrácení představce na 70 mm bude stačit a jak se (na starší geometrii) projeví v ovládání.

              Nefunkční vidlici netřeba komentovat.

              0 0
            • abel  

              výška sedla vs. řidítka je úplně šumák, podívej se na časovkáře, jak sedí vysoko. aby tě nebolely dlaně, musíš změnit úhel sedla (zvednout špičku). stačí trochu, abys naopak neměl tendenci sklouzávat dozadu, to pak naopak taháš rukama a trpí záda jak to nutí předklánět. najdi si správnej úhel, abys nesjížděl dopředu (tlak na ruce) nebo nesjížděl dozadu (tah za prsty zbytkem těla).

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                A Ty se podívej na časovkáře, když už jsi to sem zatáhl, jak mají sedla, pravidla UCI jim to ani jinak neumožňují. Jediný rozdíl je, že oni nemusejí kompenzovat sag vidlice :-).

                0 0
                • abel  

                  nevím, jaký mají pravidla uci, ale to je ted jedno. uvádím to jako příklad, že výš sedlo než řídítka nebo položenější posed nemusí znamenat větší zátěž na ruce.

                  0 0
                  • koko0925  

                    To je přece blbost. Na koze se opíráš loktama o hrazdu. To se s normálním posedem na MTB nedá srovnávat.

                    0 0
                  • TK75  

                    Sklon sedla.To je to s čím já nejvíce pracuju, když brní ruce.Zatim jsem to vždy trefil tak, že je vše ok.

                    0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    výška sedla vs. řidítka je úplně šumák

                    Vzhledem k zátěži, právě, že ne pro každého a na každém kole. Nedá se vydělit jen jedno nastavení (sklon sedla, výška řídítek) a pominout ostatní. V reálu to většinou vypadá tak, že se správně nastaví sedlo výškově a předozadně (poloha vůči středu je cca na nějaké části kružnice; vycházívá to tak, že čím víc vzadu, tím níž … čím výš, tím víc dopředu). K této poloze se hledá optimální poloha řídítek, opět na nějaké křivce (v rozsahu: čím dál, tím výš → čím níže, tím blíže). Aby se to nepletlo, jistým hraničním proporčním typům jsou některá nastavení vysloveně nepříjemná. Pak se vše jemně doladí, včetně sklonu.

                    A někteří lidé mají léta zažité naprosto mylné představy o tom, jak na kole sedět a šlapat a tvrdošíjně se jich drží, k jejich obrazu se pak snaží nastavit jakékoliv nové kolo v libovolné vybrané velikosti. Přitom některé charakteristiky rámů/kol jsou na chybu ve výběru velikosti a nastavení posedu dost náchylné. Některé si naopak nechají hodně líbit.

                    výš sedlo než řídítka nebo položenější posed nemusí znamenat větší zátěž na ruce

                    Pokud to udržíš jinými svaly, tak máš pravdu. Pokud tomu nahrává délka paží, tak máš také částečně pravdu. Jinak, v Newtonovském světě, pravdu spíš nemáš.

                    Chci tím říct, že pokoušet se jemně doladit něčí posed, o kterém ani náznakem netušíme, jestli je biomechanicky byť i jen přibližně správně, netušíme, jak dotyčný šlape, co a jak jezdí … to je na křišťálovou kouli … nebo B-F.

                    0 0
                    • abel  

                      já jsem nic nepsal, že úhlem sedla se vše vyřeší. jistěže vše souvisí se vším. v příspěvku výše uvádím příklad z mojí minulosti: vyjmul jsem podložku z pod představce a musel na to reagovat úhlem sedla. mám tři kola a na každým jinak posed (ano, něco mají stejně)

                      snažil jsem se jen poradit co může vyzkoušet a čím by to mohlo být, ale to by nebylo b-f aby mě někdo nechytal za slovo:-/

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Začíná to tím, že Tyboo dal o dost širší řídítka (580 → 720). Netušíme, jak je velký, jak dlouhé má paže, jaký má rám.

                        Na široká rodla v jeho případě sklon sedla nezabere, na ty je jednoznačně potřeba kratší představec. Pokud tedy, velkou náhodou, neměl před výměnou extrémně krátký rám a posed.

                        A jestli už před tím měl polohu sedla hraničně a spíš blbě, tak teď se mu to násobí. A je dost dobře možné, že to jednoduše do bezbolestného stavu nastavit nepůjde nijak.

                        Začal bych krátkým představcem a kontrolou polohy sedla, pak možná začít ladit úhly pootočení řídítek i sedla. A vidlici by každopádně měl uvést do funkčního stavu.

                        P.S. Pokud jsi vyjmul podložku pod představcem, tak jsi to dělal proč? Jinak stačilo dát o kousek (5 mm) kratší představec a, pokud ses nedostal na mez své funkční pružnosti, mohlo sedlo zůstat nejspíš stejně – pokud bylo polohou správně optimalizované pro výkon/šlapání.

                        0 0
                        • abel  

                          pravda, správný natočení řidítek dělá s bolestí dlaní taky hodně. snažíš se to za něj vyřešit, to už musí vyzkoušet sám. já bych zůstal jen u těch tipů co zkusit změnit.

                          podložku 15mm jsem vyndal pouze z důvodu techniky jízdy v terénu, nebylo to nic s nevyhovujícím posedem.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            15 mm je dost, měl jsi nejspíš i zároveň zkracovat představec, možná až o 1 cm, bylo by to určitě jednodušší pro nalezení optima a podobnějšího posedu tomu původnímu.

                            0 0
                            • abel  

                              prostě jsem to zkusil jinak a vyhovuje. jak jsem psal změna byla pro lepší pocit v technice, ne kvůli ergonometrii. btw. představec mám 40mm ten už moc zkrátit nejde:-)

                              0 0
                    • TK75  

                      Pravda, kromě toho sklonu mám vše na milimetr změřené jak mi to vyhovuje.Takže sklonem jen dolaďuji

                      0 0
    • koko0925  

      Já tu zkušenost mám, že na starém 26 z roku 94 jsem měl řídítka snad o 15 až 20 cm níže. Ruce mě na tom nikdy neboleli, ale pak s postupem let ano. Tak jsem je zvedl co nejvýš, i když moc nebylo kam, pač krk jsem měl seřízlí a dal jsem širší vlajdy a kratší představec a skutečně to bylo lepší.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.