BikeTag - pasivní ochrana kola?

43 nepřečtených
  • cholik

    Ahoj, psal jsem již téma o tom, že mi bylo ukradeno kolo. Z této nešťastné události se zrodil nápad – založit stránky s kradenými koly.

    Jsem amatérský fotograf a pro fotografy slouží http://www.lenstag.com . Napadlo mě podobnou službu založit i pro kola (prozatím v ČR).

    Vše by mělo být maximálně jednoduché, alespoň z počátku. Kdy by stránky sloužily jako databáze kradených kol a ty už by mohly používat jak lidí, tak i servisy, které kola opravují. Obeslal jsem kvůli svému kolu všechny servisy, které jsou evidovány na Firmy.cz. cca 1/2 obeslaných ani neodpověděla. Ze zbylé poloviny je jedna 1/3 pro, abych podobný projekt založil a oni ho budou prý aktivně používat.

    Je tedy otázka, zda se tímto mám zaobírat, když jsem obeslal cca 200 – 250 servisů. Zhruba 40 servisů bude službu využívat a ostatní se buď časem přidají a nebo se dívat nebudou vůbec.

    Jak je to mezi bikery? Uvítali by jste, že při koupi by jste se mohli podívat do nějaké databáze kradených kol a tam ověřit, že to co kupujete je v pořádku?

    Registrovali by jste si případně nová kola po zakoupení u prodejce (pokud by se mi s prodejci podařilo domluvit)?

    Díky za podněty

    Honza

    0 0
    • Martin  

      byste, *****, byste…

      myšlenka je to asi zajímavá, ale jak si představuješ realizaci?

      0 0
    • xshreck  

      Myslím že pro by bylo vícero lidí. Hlavně pokud by takový syst. fungoval

      0 0
    • wilda81  

      Nové bych neregistroval, ukradené ano.

      0 0
    • mich.sipek  

      Proč dělat něco co už existuje v několika modifikacích.

      Např. http://www.kradenakola.cz/

      0 0
    • mich.sipek  

      Proč dělat něco co už existuje v několika modifikacích?

      Např. http://www.kradenakola.cz/

      0 0
    • Kosta  

      Myšlenka dobrá, ale v našich končinách má minimálně dvě velké trhliny. Zaprvé zastavárny, kde asi končí většina kradených kol a které těžko budou spolupracovat, a zadruhé bikery, kteří kvůli ceně radši koupí kradené kolo, o kterém ví, že je kradené a tudíž k tomu nepotřebují tvůj web. :)

      0 0
      • Drmi  

        ty zastavárny, to je problém. pokud ale člověk přijde do zastavárny,koukne na kolo a číslo rámu, napíše do vyhledávače číslo a vyleze na tebe: ukradený…nekoupíš ho. Anebo já určitě ne.

        0 0
        • thesn00ze  

          Hádám, že většina těch, co kupuje v zastavárnách se nebude obtěžovat s nějakou kontrolou, jestli jde o kradené kolo.

          0 0
    • Sup7  

      Neber si to moc osobně, ale myslím, že je to další naivní amatérský pokus o službu, která v různých provedeních už tady je a stejně, jako ty už existující nebude fungovat efektivně.

      Jsem přesvědčený, že servisů, které se budou zalamovat lustrací servisovaných kol, nebude víc, než pár procent. To z prostého důvodu. Jednak na to nemají čas a za druhé jim to nestojí, za problémy, které by přišly následně po objevení nějakého hledaného kola. To všechno bez jakékoliv motivace, mimo morální.

      Mohla by nastat jiná situace, když by se podobného projektu ujal někdo s velkým finančním zázemím a tedy by takový portál pojal, jako byznys a nabídl uživatelům širší spektrum služeb – registraci, pojištění, aktivní vyhledávání, systém odměn za nalezení, atd. V takovém případě myslím, že by to mohlo být efektivní.

      0 0
      • mich.sipek  

        Souhlas

        0 0
      • KOLOMECH  

        Naprostý souhlas, již poněkolikáté amatérský pokus a jak už tady bylo v hodně vláknech zmíněno, tato služba musí být spojena s naprostou přesnou nezaměnitelnou identifikací, spojení na majitele nebo provozovatele a pak může čerpat jisté výhody, které tyto služby mohou poskytovat ve spojení třeba s pojištěním nebo zajištění jasného původu.

        Cerek vypadá nadějně, ale zase se každý bojí zneužitenosti dat, což je další část této předlouhé kapitoly.

        0 0
        • cholik  

          Zajímavé je, že jsem tyhle firmy předtím nenašel a ještě zajímavější že ze všech servisů, které jsem obeslal mi na cerek poslalo asi 5.

          Někde je chyba. Každopádně do Cereku se nemá asi cenu montovat, jelikož tam jedou ve velkym, takže už jsem psal na kradenakola.cz a pokusím se ji v tom alespoň trochu pomoct. Tak snad to bude vše OK.

          0 0
          • jIrI___  

            Vzpomněl jsem si na slova šéfa, kterými odpovídá některým potenciálním zákazníkům: „Proč konstruovat stroj, který už konkurence někdy dřív zkonstruovala?“ :)

            0 0
            • KOLOMECH  

              Konkurence očekává od konkurence, že jejich práce není ideální a že brzo zkrachuje, jelikož oni nabízejí párek v rohliku s kečupem a konkurence jen ten ubohý starý sojový párek s rohlíkem na talířku s hořčicí.

              0 0
      • cholik  

        Víš co mě zaráží… morální motivace.

        Pokud se budeš chovat lhostejně k ostatním, nemůžeš čekat nic jiného od nich. Pak se z tohodle státu stává to, co je. Nevím, ale já si myslím, že pokud bude finanční odměna za kolo dost velká, rád zavoláš na policajty a řekneš jim kde je. Já mam stanovenou odměnu na 5000 což je za telefonát docela dost. Jak dlouho budeš v servisu vydělávat na 5000 čistého?

        Já jsem v prosinci stopoval kradené auto přes 11 km v Praze do míst, kde mi nebylo zrovna úplně dobře, ale s policajtama na uchu jsem je dopadl. Nevím, ale byl jsem hrozně rád, že jsem toho veterána přivedl zpět k majiteli.

        Ano, je otázka, zda když v servisu najdou kradený kolo, tak jestli ti neubydou zákazníci či tak něco. Třeba to moje za 10.000 koupit, tak to už samo o sobě musí být nápadný. Navíc pokud kupuju něco drahýho, tak si sepíšu normálně kupní smlouvu a pak o případnou náhradu škody, že to kolo bylo kradený, vymáhám po tom, co mi to prodal.

        Já prostě nechápu, proč bych na tom měl být bitý já! Já na to kolo šetřil 2 a půl roku, já ho koupol s cenovkou přes 30 tisíc. Je to moje kolo, na který jsem makal 8 hodin denně. Neukrad jsem ho za 5 minut.

        Jestli je ti tohle jedno, pak nevím. Nechci ti přít nic zlého, ale zamysli se and tím.

        0 0
        • Sup7  

          Chápu tvoje rozhořčení, ale asi by ses měl vrátit zpátky na zem. žiješ v takovém světě, jaký je a asi se s tím budeš muset smířit a také přizpůsobit.

          Netuším, jak a jaké kolo ti ukradli, ale pokud to nebyla loupež, pak jsi něco zanedbal. Zabezpečení, pojištění… netuším. Aby bylo jasno, tak si nemyslím, že něco ukrást je normální, ale, že se tak dělo, děje a dít bude je prostě fakt, který musíš vnímat.

          Jestli si opravdu myslíš, že servisák, každé kolo, které mu přivezou do dílny bude hodinu lustrovat ve všelijakých databázích, zda se čirou náhodou se někdy někomu neztratilo, pak asi žiješ někde jinde, než já. (pořád jde o servis – opravu kola, nikoliv o nabídku koupě nějakého kola, tam je situace zcela jiná)

          Tak nějak mi připadá, že se snažíš hodit zodpovědnost za tvoje ztracené kolo na kohokoliv a svůj podíl na tom nějak zanedbáváš.

          Víš, mi je dost jedno, jak drahé to kolo bylo a jak dlouho jsi na něj šetřil, ale v téhle souvislosti mě napadá odpověď ve smyslu jednoho už dost vousatého vtipu: „…a proč si kupujete, tak drahé auto?“

          Jen to celé za sebe shrnu. Jestli si myslíš, že kvůli tvému, ukradenému kolu se zastaví všechny servisy a začnou hledat, aby získaly stanovenou odměnu, pak jsi fakt dost naivní, zamysli se nad tím.

          0 0
          • Soreno  

            Uz je to tady zase. Co jako mel majitel zanedbat? I kdyby ho nechal pred kramem nezamceny, tak to jako kohokoliv opravnuje to kolo sebrat? Jestli je neco zanedbany tak vychova zlodeju a podobnych smejdu a moralka lidi.

            0 0
          • cholik  

            Jo, zanedbal jsem zabezpečení a neházím odpovědnost na všechny kolem. Moje vina, kolo bylo v garáži se 2 zámky. Nic extra těžkého, ale taky musíš vědět, že je tam, krom klasického zámku ještě řetěz a FABka. Pochybuju, že pákovky si lupiči nosí běžně (pokud jsou pěšky) a ten retěz z venku není nijak vidět.

            Neříkám, že se svět přestane točit a všichni to kolo začnou hledat. Jenom mě prostě napadla myšlenka, nenašel jsem nic podobného a tak jsem napasl, zda je o to vůbec zájem. Teď už vím a budu spolupracovat s ukradenakola.cz.

            Já si myslím, pokud se vše zoptimalizuje, tak ti vyhledání kola nezabere více než minutu. Je to ale na servisu a daném člověku, zda to chce dělat či ne. Nikomu to nenutím a pokud alespoň desetina servisů toto bude ověřovat, lepší než nula.

            Jinak o tom, že se s tím musím smířit rozhodně přesvědčený nejsem, ale tohle prostě vychází z mentality Čechů. Vždycky jsme se přizpůsobili.

            0 0
            • MV_cz  

              Jasně, proč ne? Prostě databáze kradenejch kol – po přejímce do servisu zkontrolujou číslo rámu. Naklepou do nějaké databáze a zjistí se, zda je kradené nebo ne. Práce na minutu.

              Pak ať se servisák zařídí, jak uzná za vhodné. Ale naopak by to mohlo popularitu toho daného servisu zvednout. Když se uvidí, že jsou proti čórkám (ovšem ale chudák ten, kdo pak kolo v dobré víře do servisu zanese a přijde o něj). Jenže při koupi kola bych měl opět jako fyzická osoba právo si zkontrolovat číslo rámu s centrální databází a prostě kradené kolo, nebo kolo bez čitelného čísla rámu nekupovat. Jak jinak to tady vymýtit? Když si tu kolega zamkne garáž, zamkne kolo.. co jiného by měl ještě dělat? Jo ještě tak s kolem spát v posteli :)

              Proč se prostě centrálně nemůžou kola takhle evidovat? Protože se daj vzít do ruky a odnést, kdežto auta ne?

              U auta je to přeci podobný, ano jezdím do autorizovaného servisu, mají tam moje VINko a auto jsem tam poprvé musel vždycky „zaregistrovat“ a nejsem si jistej co by se stalo, kdybych tam přijel s kradeným vozem. A u autobazarů to je zas na jiné téma, ale bazary by měly také kontrolovat legálnost nabízených vozidel.

              0 0
              • Martin  

                to je hodně velká utopie :)

                troufnu si tvrdit, že dost velké procento zastaváren a bazarů jede v čórkách a nevadí jim to

                0 0
                • jIrI___  

                  +1. A nedivil bych se, kdyby v tom jely i některé servisy.

                  0 0
                • MaPa  

                  na druhou stranu proč ne? kolik nekradených kol se prodává na bazaru a už k nim z různých důvodů nejsou papíry? v době kdy už pomalu každej kdo má dražší kolo má chytrej telefon by se tohle mohlo ujmout trochu líp než když všichni chodili na net do práce nebo do školy… mě by teda jeden krok navíc zkontrolovat v nějaký databázi zda rám není hlášený jako kradený – čas asi 1min nezabil a klidně si tu apku za pár korun i koupil…

                  pokud bude projekt dostatečně rozumně koncipovanej, možná že se ho podaří začlenit do ministerský databáze a nakonec dojde k propojení s policií.

                  je strašně jednoduchý kecat o tom proč to nejde, tak mu to úsilí neberte.

                  0 0
                  • Martin  

                    ale nejde o to pičovat, že to nejde. jde o to, aby existovala nějaká konkrétní vize, na které by se dalo stavět dál. takže je vhodné se ptát, jakým způsobem chce někdo daný problém řešit a co to bude obnášet. vágní vize jsou k ničemu bez konkrétních informací.

                    0 0
                  • Drmi  

                    já se musím smát.to je šílená diskuse. tam někdo nahoře psal, že nemá smysl dělat něco, co již existuje. ten cerek jen napojen na desítky městskáčů, čerpá z něj policie čr a vy tady objevujeme ameriku.

                    0 0
                • MV_cz  

                  Jo, protože to „nevadí“ ani lidem. Až to bude lidem vadit, respektive až nebudou chtít kupovat kradený kola (což bude pramenit jen z obecného strachu, že číslo toho rámu může bejt někde v centrální evidenci čórek), nebudou je mít bazary/zastavárny komu prodávat a daj si bacha… nebo budou prodávat jen díly :(

                  Imho to jinak nepůjde.

                  0 0
                  • Martin  

                    pořád je tady problém v jedné věci. i když budeš mít nějakou centrální autoritu (už tohle zavání průšvihem a tunelem) registrující kradená kola, jak donutíš bazary a servisy, aby bylo každé kolo, které jim projde rukama, prověřeno?

                    aby to fungovalo, musel bys donutit lidi, aby si kola do systému registrovali povinně, z čehož kouká dost velký problém – viz registr motorových vozidel.

                    a pořád budou existovat lidi, kterým nebude proti srsti koupit evidentní čórku, protože na to mají žaludek

                    a co rozprodání kradeného kola na díly? jak se bude řešit tohle? opatříš každý díl kola jednoznačným identifikátorem? v jaké formě? RFID čip?

                    0 0
                    • cholik  

                      Povinně k tomu nikoho nedonutíš. Pokud si nechceš pasivně chránit kolo, tvoje věc.

                      Moje představa je, že už při nákupu kola ti prodejce řekne: „Zaregistruj si to.“. Stojí tě to 5 minut času, pak to kolo bude „spárované“ s tebou.

                      Nechci po nikom jeho rodné číslo, jenom jméno, adresu a mail, který nebude nikde vidět. To by sloužilo pro ověření že kolo koupil doopravdy on.

                      Pak se kolo „sparuje“ s 1 osobou. Pokud ho ztratí, vyplníš další údaje, jako poznavací znaky, případnou odměnu, hlavně tam bude muset být číslo od policie, pod kterým to budeš případně hlásit.

                      Pokud kolo prodáš, posuneš to kolo rovnou na osobu která si kolo koupí.

                      Je to celé docela složité, na to abych to tady rozepisoval. Doufám že svojí představu dokážu vštípit do ukradenakola.cz, pokusím se jim s tím pomoct a vy nám potom budete moc psát, že je se vám nelíbí tohle a tohle a že chcete upravit tohle…

                      Jak někdo psal, neberte mi sílu blbýma vtipama, ať jdu radši jezdit atd. Chci jenom pomoct lidem.

                      Tuhle diskusi opouštim, alespoň prozatím, protože to tu zklouzlo opět k úplným blbostem.

                      Pro ty kteří mi fandí, jakožto i těm projektům, díky a držte palce, ať se kradenýmkolům­.cz daří.

                      Pro ostatní: Žijte si ve své „škatulce“ jak chcete, pokud nechcete pomoci, nevadí. Budu se muset obejít bez vás, což se mi doteď dařilo. Vždycky je někdo proti, což je vlastně i dobře, jenom to tě může posunout dál.

                      0 0
                      • Martin  

                        ber to jako konstruktivní zpětnou vazbu, ne jako rytí.

                        0 0
                      • kubad  

                        Protože si každý výrobce čísluje jak chce a čísla nejsou dlouhe kdovi kolik kol ma stejné číslo, a jak chceš tohle řešit?

                        0 0
                    • cholik  

                      Jednotlivé komponenty fakt registrovat nelze.

                      0 0
                    • MV_cz  

                      Tak to bych právě nechtěl nikoho nutit (myslím, že o registru kol se uvažovalo a politici by rádi asi vydávali techničáky na kola a registrovali všechny na úřadě, tak to zase fakt ne). Naopak narozdíl od registru vozidel by to záleželo na vlastníkovi kola, který by po jeho ukradení šel na fízlárnu a teprve tam by číslo vložili do databáze. Nebo nešel, když by mu to za to nestálo.

                      Jak jsem psal, tak rozkládání kola na prvočinitele by to nevyřešilo, ale já jako běžný občan bych si při koupi kola, kdy bych si ho v bazaru obhlíd, měl možnost si číslo rámu ověřit v registru pod záštitou MVČR (což teoreticky možná je i databáze http://www.kradenakola.cz/ kde píšou Zdroj: Policie České republiky, ale kdo je tam zadává?) a případně to prostě nekoupit nebo nahlásit.

                      Kdo by chtěl čórku koupit, tak ji koupí, ale nebude mít nikdy jistotu, že ji náhodou nezanese do servisu, kde by to pak nahlásili PČR.

                      Situaci by to nevyřešilo, ale aspoň částečně eliminovalo. Čím víc lidí to bude hlásit a plnit se registr, tím je větší pravděpodobnost, že se jejich kolo najde, nebo že obecně trh s kradenými koly nebude tak velký.

                      Vždyť já bych si třeba teď rád koupil nový kolo, ale jak to tak vidím, bojuju furt s myšlenkou, že si nechám zajít chuť a budu jezdit na starym, těžkým vehiklu, který nikdo neukradne :)

                      0 0
      • Drmi  

        s tímto musím souhlasit. je to pravda.

        0 0
    • roman 3D  

      Raději jezdi na kole a neztrácej čas zbytečnostmi které stejně fungovat nebudou tak jak by sis představoval

      0 0
      • cholik  

        Nemám na čem. :D

        0 0
        • pocestny  

          Tak si kup v zastavárně nějakou čorku. ;)

          0 0
        • roman 3D  

          takže vlastně potřebuješ něčím vyplnit čas než seženeš prašule a pořídíš nové kolo, tohle je marný, některý lidi nemaj páteř a prodávaj se i kradený kola na bikerských fórech

          0 0
    • Drmi  

      asi tak nějak to je…to je pravda

      0 0
    • Drmi  

      jak jsi daleko? nikde jsem nic nenašel..

      0 0
    • Drmi  

      bez napojení na policii to nemá vůbec smysl.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse