• Smazaný účet

    Dobrý den,

    Chtěl bych se zeptat, jestli někdo má zkušenost s běžkami skate.

    Hlavně jestli se dají skate běžky použít i na klasiku. Jezdím radši skate, ale když někde není projetá stopa musím klasiku. Samozřejmě vím, že je lspší si koupit combi. Zajímalo by mě, jestli se na skate běžkách jezdí špatně klasika, nebo jestli mezi tím není takový rozdíl.

    Předem děkuji za odpověď.

    0 0
    • Alojs01  

      Neda, mimo to, ze jsou vyrazne tvrdsi na proslapnuti, tak mazanim si znicis skluznici… je to blbost.

      Delaji se kombi bezky, ale i tomto pripade si myslim, ze neustale cisteni a premazavani stoupacich vosku sjezdovymi neni ideal.

      0 0
    • Vrci  

      Na soupaž by byly použitelné, ale na klasický střídavý odraz ne.

      0 0
    • tomxxx  

      Když nemůžeš jet skate, nezbývá ti nic jiného než soupaž. Kombi lyže jsou k ničemu, nejedou ani na klasiku, ani na skate.

      Hlavně proboha neplácej stoupací vosk na skatové lyže, jednak je zničíš a druhak stejně nebude stoupat.

      1 0
    • oddie  

      Samozřejmě není lepší koupit si combi. Lepší je koupit si klasiku i skate a brát si zrovna to, na co je aktuálně nálada a podmínky :D

      4 0
    • krokus  

      Používáte někdo skatové běžky na soupažení? Teď jsem to zkoušel a přišlo mi to docela ok, ale nemám srovnání. O kolik je jízda na k tomu určených běžkách efektivnější?

      0 0
      • McBlacky  

        Casto se to dela. Vyhoda je, ze muzes z kopce kde uz nejde soupazit bruslit. Lyze je i lepe ovladatelna pri soupazeni na piste, coz se hodi, pokud se propada vnejsi hulka (malo casta uprava, moc snehu noveho,…)

        Pokud si beres klasiku, nenamazanou na stoupani, bude to stejny na rychlost. Rychlejsi jsou jen extra dlouhe 220+cm lyze soupazacky.

        Koneckoncu dost zavodu se jezdilo i v laufech na skate lyzich a ty koncej delkama nekde u 193–5cm.

        0 0
        • krokus  

          Díky. Hele a za jakých sněhových podmínek by nesjpíš dávalo smysl jet soupaž místo skatu? Jezdím prakticky jen v Jizerkách, tréninkově (nezávodím). Když je pruh na bruslení moc ledovatý nebo nějak rozbitý? Do kopce bude bruslení proti soupažení asi vždycky rychlejší.

          0 0
          • McBlacky  

            Zalezi jak jsi namakanej. Kluci ze Silviny jezdi soupaz klidne tempa kolem 3–3:15 na kilak a daj 50+km ;)

            Obecne pokud to je pro tebe neprijemne ledovaty, neupraveny (zmrzla rozjezdena pista), nebo extra namydleny (ujety cerstvy kolem nuly), tak je vhodny to prolozit soupazi. Je to fajn i na trenink jinych svalu (zejmena bricho), pokud umis techniku soupaze teda. Jinak prumerny skate lyzar, netrenujici specialne na soupaz, nebo bez historie z veslovani apod sportů, bude na soupaz pomalejsi.

            1 0
            • krokus  

              Jo, ten trénink jiných svalů je pro mě hlavní motiv. V Jizerkách mám při skatu průměry tak kolem 14 km/h, dál mě nepustí asi hlavně technika na rovinách.

              Zkoušel jsem letos něco odjet i na mohérech, ale nevím, moc mě to nebavilo. Na rovinách je to dost pomalé, ale možná to jen neumím.

              0 0
              • McBlacky  

                Moher na rovine je oser. Jezdim na nich vic jen na Sumave, kde moc uplne rovin neni a uprava na skate moc neni.

                0 0
                • krokus  

                  Měl bych ještě dotaz k holím. Pokud bych ty soupaže jezdil se stejně dlouhými holemi, jako mám na skate (150 cm – měřím 169 cm), utrpí tím nějak moc moje soupažící technika (kterou teda stejně asi moc nemám:-))? Koukal jsem se, že na Jizerské padesátce je délka holí omezena na 83 % výšky, což by u mě bylo nějakých 140 cm. Je to ale spíš proto, aby někdo kvůli dlouhým holím neměl nefér nevýhodu?

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Do prudsiho kopce to dlouhyma holema nejde, pro kazdeho je ta prudkost jinde kde se to lame, obecne s delsima treba na Cihadlo od Zdarku, z Vaclavikovy studanky nebo Souse nahoru, Promenadni od Moriny nad Bufet vyjede asi kazdy ale na Rozmezi uz malokdo. Na rovinky jsou delsi lepsi.

                    0 0
                    • krokus  

                      A v úsecích, jako je ta kratší cesta ze Smědavy na Knajpu, se při soupažení hádám odděluje zrno od plev.:-) I při skatu ale radši jezdím tu delší variantu (a mírnější kopce vůbec), snáz si udržím tepy a víc mě to baví.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        No tak to je uz solidni peklo, na skate si to davam rad, na klasice pri dobre podmince take, ale soupaz to podle me nevyjedu nikdy.

                        0 0
                        • krokus  

                          Při padesátce se jede nahoru právě touhle kratší trasou, že ano? Jak veklá část závodníku vůbec soupaží, netuší někdo?

                          0 0
                          • Barak  

                            Možná na pár výjimek (dle podmínek) v ženském poli komplet elita a řekl bych, že rok od roku víc a víc namakaných hobíků.

                            0 0
                      • Barak  

                        Dřív to soupaží nebylo myslitelné, pak to začali jezdit profíci chlapy, po nich ženy a teď už to jezdí i spousta hobíků.:-) Je to o technice, objemu natrénovaných hodin a hodí se mít i dobře namazáno.:-)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Jako kdyz to vyjedou juniorky, tak si vzdycky rikam, ze to nemuze byt takovej hell. Pak to na konci zimy po cca 1500km najetych jdu zkusit a nic ;)

                          Mizna kdybych bydlel na horach a mel najeto dvakrat tolik. Kdo vi no. Jako cyklista co v lete nemaka na vrsek, je to tezky. To si radsi litam na skate a netrapim se.

                          0 0
                          • Krov  

                            Já myslím, že zrovna ty bys to taky nějak vyšťouchal, ale musel bys hned od začátku jet hodně úsporně krátkými frekvenčními odpichy a nebylo by to efektivní, o dost pomalejší než skejtem nebo stříďákem, takže žádný praktický význam kromě ega. Rozmezí už je mnohem lepší, minimálně v porovnání se stříďákem tam může být rychlejší i nespecialista. Spíš mě překvapuje, že KOM na té Smědavě mají pořád soupažáci ze Ski Classics, čekal bych, že si místní borci vychytají rychlý sníh a vítr a skejtem budou rychlejší.

                            0 0
                            • Barak  

                              Problém vidím v tom, že se na tomhle kopci vždy někdo snaží rozhodnout celý závod a často se to i podaří. Takže se tam nejede žádný úsporný režim, pokud se o tom v profi závodním pojetí dá vůbec hovořit, ale vždy tam někdo rozjede peklo. Takže smáznout to skatem i za dobrých podmínek asi nebude úplně snadné.

                              0 0
                            • McBlacky  

                              mezi profi a amaterama je fakt propast, jednak fyzicky a druhak lyže/příprava. Ani místní drtiči co dávají za zimu 5 a víc tisíc se jim nevyrovnají.

                              0 0
                  • Barak  

                    S delšími holemi zabíráš prostě jinak.

                    Jezdím na kolečkových skate lyžích se skatovými holemi a bruslení podle chuti prokládám soupaží. Vlastně si soupaží dost často chvílemi odpočinu i v zimě na skatových lyžích.

                    Každopádně, když pak v zimě přesedlám na normální klasičky s kratšími holemi, ten rozdíl v délce holí je pocitově fakt velký. Pokud ale žádnou extra techniku nemáš, pojedeš na skatových lyžích a budeš třeba střídat, moc bych to asi neřešil. V okamžiku, kdy bys jezdil klasiku nebo závody, tak bych ty hole samozřejmě koupil.

                    0 0
                    • krokus  

                      Mám v záloze ještě hole 145, takže bych to asi mohl nějak střídat podle zvolené trasy a (převažujícího) stylu. 145 by teda na skate už byly asi trochu krátké.

                      0 0
                    • McBlacky  

                      Pokud jezdi vic skate a bude soupazit roviny, spis mu to pujde lepe, nez jit separatne na soupaz s kratsimi holemi.

                      Technicky pak s kratsimi je snazsi frekvence (na zavody klicove) a nemusi mit ruce tolik nahore a pretezovat triceps.

                      To uz jsou ale pro rekreacni jezdeni zbytecne oblasti k reseni.

                      0 0
                      • Barak  

                        Já nedám ani rozmez:-) Ale nejezdim závody a stříďák mě baví, takže cajk.

                        0 0
                  • Sooree  

                    Ja jen upozornim, ze pokud nemas nic moc techniku + fyzicku, tak si dej pozor, aby sis nesmyslnou non-stop soupazi neoddelal zada nebo neuhnal jinej zdravotni problem. :D Casto se pak lidi na ty hole zacnou veset z ramen a je zle (a s efektivnim treninkem to nema nic spolecnyho).

                    Jak pise Blacky, profici takhle obcas trenujou, i my jsme to delali casto a na nekterych laufech takhle zavodnici jezdili bezne, jenze to jsou profici. A navic to myslim FIS omezila.

                    Muzes tam obcas zaradit soupaz, proc ne, ale nevidim u amaterskeho jezdce duvod, aby rubal jenom soupaz a normalne nebruslil, kdyz i tahle samotna technika je nad sily 98% lidi, ktery na tech lyzich potkas. Coz neni divny – ten skate je fakt narocna technika a chce to leta tvrdy driny. Je to videt i na biatlonistech, obzvlast u zenskejch: ta jejich technika je nesrovnatelne horsi nez u normalnich bezcu.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      Ale lepsi se to. Pred 5ti lety potkat nekoho kdo jede hezky 1:1 bylo vyjimecny a ted uz par lidi potkas.

                      0 0
                      • Barak  

                        Teď už ale zase nepotkáš skoro nikoho, kdo jede pěkný stříďák.:-)

                        1 0
                      • krokus  

                        Když není extra tvrdý podklad, říkám si, že mi 1:1 jde docela hezky (oproti minulosti). Jenže pak vyjedu na umrzlém a vrátím se do reality.:-)

                        0 0
                      • Sooree  

                        Asi jo, ale opravdu jen par :)

                        0 0
                    • krokus  

                      Jasně, máš pravdu, asi vážně není moc důvod jet celou trasu soupaží, pokud jsou podmínky na skate.

                      Ale taky: Proč se v Jizerkách trápit střídavým během na mohérových běžkách, pokud jde bruslit, příp. soupažit (a jet rychleji)? Klasika by mi dávala smysl na čerstvém sněhu, ale tam bych si zase nevzal mohér, ale hladké běžky s modrým voskem. Příp. bych bruslil. No zkrátka jsem to s tím mohérem nějak nedomyslel, když jsem si ho před sezónou pořizoval.:-)

                      0 0
                      • Barak  

                        Já původně začal běžkovat na mazací klasice. Později jsem dokoupil skate, abych při blbých podmínkách na klasiku nemusel řešit mázu. Postupně se skate stal hlavní disciplínou, což mi přišlo škoda, protože mě klasika bavila, i když jí považuju za mnohem větší dřinu, než skate.

                        Tak jsem asi 2–3 lety koupil mohér, ale asi mám lyže na větší váhu, pač odraz z nich je fakt za trest. Ale zase celkem jedou.:-) No a letos jsem slavnostně koupil zase mazací klasičky, před 2 týdny trefil asi nej víkend letošní sezony a říkal si, jak jsem udělal dobře. To ale při prvním promazání přejde.:-)

                        0 0
                      • Sooree  

                        Nevim, co na to rict krome toho, ze takovy lyze bych si ja nekoupil :) Chce to naucit se mazat no, mit spravne zmerenou komoru atd. Ale da se to naucit a vetsinou se to da, az na takovy ty zacatky jara – po tech letech uz se mi klistrovat nechce, zarekl jsem se, ze to nebudu delat a beru brusle :D

                        Ze jezdi ostatni lidi rychleji nez ja mi vubec nevadi, prave i s ohledem na tu techniku. Jde mi o radost z toho pohybu a bejt na horach.

                        0 0
                        • krokus  

                          Tak pár lidí kolem mě ty mohéry má a pochvalujou si je. Nechal jsem se tedy ovlivnit.:-) Je to taková sázka na jistotu. Ale nic moc to nejede. Do určitých podmínek to nebude špatné (kopce, umrzlo, žádný pruh na skate), ale nevím, jestli při takových podmínkách není lepší šlapat na válcích.:-)))

                          0 0
                          • McBlacky  

                            Moher to mas tezky. Kdyz jedou hezky tak do kopce je to celkem hell a naopak. Ja mam ted rychly a jako prudky kopce ve stope nedam. Predtim jsem mel “pomalejsi’ a vyjel jsem v klidu i tu Smedavu, zase na Marene jsem myslel ze se poseru pri soupazi. Tak tomu dam jeste jednu sanci.

                            0 0
                            • krokus  

                              Jo jo, právě na té Máří jsem si na mohérech říkal, že tady něco opravdu není dobře.:-)

                              0 0
                              • McBlacky  

                                Nejvetsi rozdil je, ze musis byt vice vzadu a hlavne nemuzes zvedav paty, coz pokud nekdo neni extra namakanej, je fakt problem. Ja si dalsi mohery koupim jen s posunovacim vazanim (bez sundani lyzi).

                                0 0
                                • krokus  

                                  Promiň, proč nemůžeš zvedat paty?

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Cim vic budes hybat tezistem, tim vic budes drhnout moherem. Musis jet co nejvic rovnomerne.

                                    0 0
                                  • McBlacky  

                                    zašlapneš mohér a to je jak vyhodit kotvu, dokonce i na lyžích co jsou tvrdší pro lyžaře

                                    0 0
                                • filipes  

                                  Četl jsem komenty ohledné mohéru a posun vázání za jízdy je must-have, bez toho bych raději mazal. Mám Move, ale Prolink Shift-in funguje as uplně stejně. Posuv Move Race jsem teda dal i na lepší mazací lyže, ale na chlupy spíš klasicky Move.

                                  U Redline 2.0 i 3.0 s posunem dozadu v pevné stopě nepoznám na soupaži rozdíl od mazacích lyží, správně zvolená struktura a máza udělají vetší rozdíl.

                                  U chlupů je potřeba přesně změřit komoru, ze 4 páru Madshusu se naměřená tuhost ani jednou netrefila do intervalu vytištěném na lyží.

                                  Šedé „závodní“ chlupy od Madshusu jsou hodně přísné, na pěkném sněhu super, ale v problematickém sněhu asi nemám dostatečné dobrý odraz, měnil jsem za modré a s Movem jsou stále dostatečně rychlé.

                                  Univerzální krámove struktury od Madshusu fest nejedou na suchém sněhu, na mokrom s přidanou ruční strukturou jsou ok.

                                  Osobně bych koukal na Salomony, odraz mi přijde jednodušší, nejedou hůř a vhodná lyže se dá vybrat podle papírového štítku s měřením z fabriky.

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    Uni struktury nejedou nikdy na urcitych snezich. Proto maji zavodaci x parů. Docasna struktura je deahy reseni a musis mit pevny kopyto. V dobe kdy se maze tekutyma a jednou za par stovek to teda vezmes poctive nebo nekam das to je jen pro velky nadsence.

                                    Jinak souhlas s tim co pises. Zvlast to, ze lyze jsou uplne mimo tabulky casto. Nejen madshus ale i fischer, kde bych to fakt necekal (u rad pro a race)

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      Já spíš myslím, jestli často není problém v rozporu jak daný model vnímá výrobce a jak zákazník. Čím levnější lyže, tím méně jede a víc stoupá. A naopak. To je všem jasný.

                                      Jenže, pak dochází na situace, kdy ambiciózní hobík (třeba já, ať někoho neurazim) chce model s nejlepší nebo téměř nejlepší dodávanou skluznicí, což je až u Race modelů. A s tím je spojeno i to, že odraz u této lyže už vyžaduje dobrou techniku a sílu. Což vydržim nějaký omezený čas, ale ne celou dobu, když si jdu dát třeba 40–50 km a nemám průměrku 25 km/hod. jak ve svěťáku.

                                      0 0
                      • mr.antik  

                        No asi bych ty mohéry nevyhazoval (pokud jsi na ně váhově ok) a pro klasiku snažil namotat trasu jinak než hlavní okruh, prostě co nejmíň rovinek.

                        Soupaž chápu jako sportovní disciplínu nebo pro nějaký hodně specifický podmínky, ale ne jako něco zábavnýho, když je to vedle upraveno na skate.

                        1 0
                      • MichalOld  

                        Proč jezdit klasiku? No protože je to krásnej styl, a vyváženej a zdravej druh pohybu. Já jezdím i skate i klasiku. Prostě když je šance na dobrou stopu – většinou teda hodně brzo ráno a umrzlo, tak si užiju klasiku, no a skate může člověk kdykoliv. Mohéry mám taky, a vůbec bych je nezatracoval. Je důležitý mít dobrou techniku, a mít mohéry hodně přísný lyže. Tvrdý, a pak to jede i soupaží porovinách, a do kopce drží – přesnej tvrdej odraz. Je to holt makačka :)

                        0 0
                      • Vrci  

                        Jenže spousta lidí bydlí nebo má blízko Šumavu, kde se na bruslení neupravuje. Bohužel se každý rok najde dost idiotů, co tam bruslí.

                        0 0
                        • saxanajam  

                          No, nemyslím si, že je to na Šumavě se stopu na bruslení tak špatný – Churáňov, mezi Kvildama, stopy spadající pod Rudu, Šachty v Německu, tam se dá nabruslit spousta kilometrů, aniž bys musel jet nějaký úsek vícekrát.

                          0 0
                          • Zbyněk  

                            Nedá, není to propojený. Třeba ve Finsterau jsou široké tratě na bruslení, ale z Kvildy na Bučinu/ Pramen Vltavy jsou stopy pouze na klasiku, takže se tam skejťák nedostane. Modrava upravuje jenom na klasiku, tuším i Prášily. Kvilda na bruslení pouze magistrálu. Kolem Horské Kvildy, Zadova nebo Borových Lad bývá upraveno i na skate, ale jsou tam horší sněhové podmínky a teď tam třeba už 10 dní není sníh a opět chybí propojení s další oblastí. Na bruslení něco bylo, co si vzpomínám i okolo Stožce, ale tam je sníh tak jednou za pět let.

                            Jezdíváme na běžky po českých horách pravidelně na dovolenou řadu let. ale Šumava je bruslařům nejméně přívětivá. Osobně mi to nevadí ani tak z nemožnosti bruslit (jezdím klasiku), jako spíš, že bruslaři ničí stopy, jelikož se tam nevlezou.

                            0 0
                            • Greyhound  

                              Vždycky se najde pár debilu co bruslí coz při frekvenci úpravy na Šumavě znamená, že se pak pořádně neda jet ani klasika. Přitom by stačilo se trochu zamyslet a pár méně frekventovaných cest najet jen s jednou stopou a bylo by to lepší… Pořádně zabruslit se dá jen na Bretterschachten, nejlepe kdyz je to protaženy až do Ecku, i kolem Kvildy jsou to dost často blbě odkloněny louky. Ale je to takhle stejný už 15 let co tam pravidelne lyžuji takze už ani nedoufam, že by se to změnilo.

                              0 0
                              • gerrard  

                                Přesně. Pokaždé se nějaký blbec najde. Buď na skejt nebo prostředkem pěšky. :(

                                0 0
                            • filipes  

                              Je tam dost relativně úzkých cest a mostků, široké dálnice na bruslení tam jsou jen někde. Lidí už je i na Šumavě hromada, takže obousměrné stopy na klasiku nutnost. Prostě je region na klasiku a dost často právě pro skiny…

                              0 0
                              • Greyhound  

                                Na některých okrajových trasach fakt není takový provoz, aby tam nemohla byt jen jedna stopa s tím, že bude známa i informace, pri kterém je okraji takže budu moci plánovat trasu tak, abych ji jel pokud možno tím spravnym směrem. Existují okruhy kde lze stanovit směr jízdy, konkrétně třeba okruh kolem Chalupske slati. Za hranicema, třeba hned ve Finsterau, tohle běžne funguje. Bohužel je to v našich podmínkách a mentalitou naprosto nerealizovatelné a tak region na klasiku bude v praxi region na mizernou klasiku s rozjebanejma stopama.

                                1 0
                                • hawrda  

                                  Oni ty rozjebávači na Šumavě často nejsou Češi. Např. kolem Černé hory, kde je to na klasiku, jsem slyšel různá nářečí bruslících kolegů :).

                                  Ty jednostopé tratě by se musely označit jako jednosměrný singl track, což by asi v tomhle případě u některých jedinců stejně nefungovalo :).

                                  0 0
                                • Vrci  

                                  Jo, ve Finsterau a Mauthu to tak je. A když tam potkáš někoho v protisměru (nejčastěji černý okruh) je to Čech. Takže na české straně by to vypadalo podobně. Takže jak dneska nerespektují „jen klasika“, tak stejně by kašlali na jednosměrnost.

                                  0 0
                                  • Greyhound  

                                    Mně by až tak neadilo že někdo pojede v protisměru, jeho problém že by se musel vyhýbat on a ne ja

                                    0 0
                                    • Vrci  

                                      Ale je to zase zbytečné dupání a motání se. Když ho potkáš při cestě do kopce (on bude sjíždět), tak ti to nedá a stejně uhneš.

                                      0 0
                            • Zbyněk  

                              On má kolega filipes ale taky pravdu v tom, že Šumava je trochu specifická. Zimní sezóna se tam nepodřizuje čistě běžkařům jako třeba v Jizerkách a některé cesty se pluhují pro pěší. Stopy se pak vedou ne ideálními terény, často po mezích nebo slatích s nerovným podmáčeným povrchem zarůstajícím nálety nebo užšími lesními cestami. Když tudy člověk prochází nebo projíždí na kole v létě, nenapadlo by ho, že tudy projíždí rolba. Konkrétně např. Kvilda – Bučina, Modrava – Modravský most, Modrava – Rybárna – Tříjezerní slať – Javoří Pila – Tmavý potok – Pod Oblíkem, Židovská cesta, Borová Lada – Knížecí Pláně, Šindlov – Borová Lada… Tam se toho asi moc víc vymyslet nedá. Pamatuji ještě, když asfaltku na Knížecí Pláně projížděla rolba a bylo to pěkně široké. Dnes se pluhuje,jezdí se bokem a už to tak velkorysé není. Na Březník se taky kdysi první úsek neplužil.

                              1 0
                              • Greyhound  

                                No mně to vyprávět nemusis, já to tam znám jak svoje boty a souhlas, že to často není po asfaltkach/pa­nelkach jak v Jizerkach. Ale zlepšit by to pri troše snahy šlo – konkrétně třeba Vlasata cesta z BL na Kvildu je zpevnena cesta s relativne malým provozem a propojilo by se nástupní místo na BL se skate okruhama na Kvildě, takhle každej skejtar co vleze do stopy na BL dojede 800m po louce k lesu a pak začne rozjebavat stopy, v opacnem směru by to šlo zas kolem Chalupské slatě (okruh jak jsem psal) napojit na skate Zadov – Nové Hutě.

                                0 0
                                • Zbyněk  

                                  Pravda, ta Vlasatá cesta by vzhledem k menší návštěvnosti byla ideální na úpravu jedna stopa plus pás na bruslení a propojil by se velký okruh pro bruslaře přes Kvildu, Borová Lada, Zadov a Horskou Kvildu popř ještě s Kubovou Hutí.

                                  Kolem Chalupské slati jsme myslel, že se upravuje pro oba styly, ale nejel jsem tam pro nedostatek sněhu už pomalu deset let, což mě trochu štve, protože je to pro mě jedna z nejhezčích částí Šumavy alespoň pokud se běžkování týče.

                                  0 0
                                  • Greyhound  

                                    Chalupská slať je něco mezi – upravuje se pro oba styly tj. 2 stopy a vedle pás, ale na ten na dost úsecích neni místo. Největší problém je jak píšeš – nebývá tam snih, je to obvykle pár dní za sezonu, pokud vůbec. Okruhy na Kubovce by na to byly vhodné, protoze tam nejezdí skoro nikdo už jen proto, že o úpravě nejsou pro jistotu většinou informace na bilastopa.cz.

                                    Nekoncepční úprava na Šumavě má zas tu vyhodu, že nutnost odpichat to třeba z BL na Kvildu nebo z Kvildy do Finsterau docela posiluje kondicku :-)

                                    0 0
    • krokus  

      Dotaz na bruslaře: střídáte v kopcích pravidelně strany? Snažím se o to, postupně se v tom zlepsuju, ale pořád je pro mě mnohem přirozenější začínat nohou doprava. Čím prudší kopec, tím je to markantnější. Jsem pravák.

      0 0
      • McBlacky  

        rozhodne střídat, ale počítej že to je na roky a tisíce km, než to bude na obě strany přirozený. Ale hlavně se snažit co nejvíc jezdit 1:1. JEdnak to líp vypadá a druhak to lépe zatěžuje svaly.

        1 0
      • mr.antik  

        No jasně, ale vždycky bude platit že jedna strana je dominantnější. Kupodivu to není takový problém, když se na to soustředíš – ale není tobrý jet zrovna na krev, ale spíš nějakou pohodičku, kdy je dobře upraveno a kdy ti nevadí že jsi třeba o 25% pomalejší :-)

        Nepřítelem je samozřejmě nakloněný sklon cesty (typycky Rozmezí) a nebo nesouměrně rozrytý pás (typicky začátek stoupání od Smědavy)

        0 0
        • krokus  

          Na Rozmezi mi střídání stran přijde ještě v klidu, ale začátek kopce ze Smědavy – tam už to moc dobře nefunguje.

          0 0
        • McBlacky  

          Vzdycky mysleno pro hobiky. Profici to stridaji a je jim to jedno. Kdo jezdi hodne, uz to taky nevnima.

          U me to bylo taky pres ruzny faze: *****; musim se nutit a nejede to; nejede to; tvl na kterou to umi lip ;)

          0 0
          • krokus  

            :-) K té poslední fázi se při nájezdu nižsích stovek km za sezónu hádám dopracovat nejde.:-) Jestli někdo nebydlí u hor a zvládne najezdit tisíce km za sezónu, moc to nechápu, ale asi to nějak jde.:-)

            0 0
            • McBlacky  

              Hele tak Trepi, kteryho tady zabanovali, najel od 1.1.2023 do 31.12.2023 4800km a to bydli v Praze, nema auto a chodi denne do kanclu, zadny HOcka. Dobiral si teda hodne covid dovci.

              Muj rekord jsou 2t, normalne dam ale kolem 1,5, kdyz je dost snehu a jsem zdravej.

              Skoda ne nemame hory na bezkovani celorocne. Skvely sport, clovek po dobry sezone alespon nejak vypada a citi se. Ne jako po cyklo, kdy krome silnych nohou je zbytek tela v prdeli komplet.

              1 0
              • Barak  

                Tyhle kilaky uz jsou ale magorina. Pred sezonou Livigno, pak vsechny vikendy, idealne spoustu z nich prodlouzenych, alespon 1–2 tydny na horach v kuse. Zrejme do toho i kolce behem leta. Proste maso.

                0 0
                • McBlacky  

                  To jsou kilaky jen na snehu. Kolce ma navic.

                  K tem jsem se zatim ja jeste neprokousal, ale kdo vi. Jezdim casto na Sumavu a s podminkama co tam posledni zimy jsou… kluci tam jezdi kolce uz tyden ted :/ v lednu tvl

                  0 0
                  • Barak  

                    Kolce jsou fajn, mam skate. Ale mam pocit, ze to kazi techniku na snehu.

                    0 0
                    • Krov  

                      Záleží, jak se používají. Soupaže jsou úplně v pohodě, tam žádné špatné návyky nechytíš. Skejt 1–1 je na kolcích spíš těžší než na sněhu a v zimě je člověk mile překvapen. Horší už je 2–1 s větším úhlem, při odrazu z nohy to drží mnohem líp než na lyžích. No a o klasickém stříďáku netřeba mluvit, antireverz umožňuje tutový odraz, který může směřovat přímo dozadu a na lyžích pak nechápeš – to je jen pro ty, co už mají stříďák roky dobře zažitý.

                      0 0
                      • Barak  

                        Jezdim 1–1 a soupaz. Ze zacatku mi prisla technika 1–1 slozitejsi, narocnejsi na provedeni a neodpoustejici moc chyby. Ted mi prijde, ze odraz je takova tutovka, ze tim clovek ztraci cit pro snih.

                        0 0
                  • Greyhound  

                    Letos po Pivním Králi Šumavy odkladas kolo a nasazujes kolce , ať se o ty ruce jen neopiras ;-)

                    0 0
              • Radek Broz  

                To vůbec nechápu. Já dám tak 1,5k, když je dobrá zima a to v podstatě jen řeším, kdy je kde co najetýho a zbytek dne plánuju podle toho. A to dojíždím tak 10–40min podle toho, kam jedu.

                0 0
                • mr.antik  

                  Můj skromný výpočet na české podmínky a slušnou zimu (tj. 4 měsíce sněhu) je průměr 40km/den.

                  Ok může tam být nějaké soustředko ve Skandinávii, takže 5 měsíců, což je teda 32km za den – i tak je to peklo pro kohokoliv, i kdybych bydlel přímo vedle upravované stopy a nechodit do práce vůbec.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Jasne ale lidi co jezdi tolik maji prumery kolem 3:30

                    Na km na temer libovolnym snehu. Co trenink to alespon50–60km ale klidne i 70–80.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Jasně, to už je pak o čase co tim strávíš (stejně 80 procent najížšíš v nízkých intenzitách). Prostě to furt to jsou „profi“ čísla a v těch podmínkách, co popisuješ to vůbec zvládat na sněhu. Navíc pár víkendu ti „zkazí“ závody. Prostě nedovedu si to představit při práci 40h týdně 2h od nejbližšího sněhu.

                      0 0
                      • Barak  

                        A ted si za tim zkus predstavit ten objem casu straveny pripravou lyzi. To neni jako prijet z kola a dalsi den jen maznout retez… To je vec, ktera me na lyzovani hrozne vadi.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          No ty jeho 100% fluory v obyváku si pamatuju. Ale jestli závodí, tak už má asi taky útrum.

                          0 0
                        • Greyhound  

                          Už jsou i tekuty vosky a navíc stejně jako jede spinavy kolo tak zas tak špatně nejedou ani nenamazany běžky ;-)

                          0 0
                          • Barak  

                            Jako jo, ale za me to moc dobre reseni neni. Kdyz zapomenes nebo nemas cas, tak ok, maznes to liquidem. Ale mazes to na spinavou skluznici a kdyz byla pred tim seda, tak za chvilku je zas.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              Vezmes cisticem jen v ruce, natahnes tekutej a kdyz teda nechces byt prase, vezmes to kartacem (klidne na parkaci). Ale uplne nutny to neni.

                              Uz jsem taky ve fazi, j*bat to a jezdim klidne 300km jem takhle, nez to hodim na kopyto. Ze by to melo velky vliv si nemyslim.

                              2 0
                              • Barak  

                                Za me je to lepsi nez nic. Ale pokud to jen trochu jde, normalne zazehluju.

                                0 0
                              • saxanajam  

                                Podle mě, když je skluznice z minulosti hodně nasáklá zažehlovacíma parafínama, tak pak i ty liquidy drží lépe. Já začínal prakticky jen s tekutejma s tím, že to občas dám na zažehlení do servisu, ale časem jsem s pokorou nakoupil vybavení a začal hezky mazat tuhejma parafínama. Když jsem to mazal jen tekutejma, tak ta skluznice prostě začala šednout čím dál tím dřív od namazání, až to stěží dalo 10 km. Nevím, třeba jsem jen vsadil na špatnou značku a jiný liquidy fungují lépe, ale to co teď mám, tak používám buď jako finální vrstvu dle podmínek na základní tuhej parafín nebo beru s sebou na vícedenní akce typu dovolená, kam se mi nechce tahat kopyto a žehličku.

                                Jak píše Barak, když to jde, tak dostanou běžky „full service“, od té doby to pak v pohodě dají i těch několik dní , resp. vyšší desítky kilometrů čistě na liquidech.

                                0 0
                  • Radek Broz  

                    Jenže 4 měsíce sněhu u nás nejsou ani náhodou + vždycky máš nějaký dny, kdy je extrémní vítr, nebo se 2 dny nic nenajíždí, protože furt kydá atd.

                    0 0
                    • Barak  

                      V Jizerkach neni tolik dnu, kdy by se nedalo vyjet. Dost lidi i jezdi z Prahy vecer po praci na otocku. Kdyz je jeden vecer hnusne, jedou dalsi den.

                      0 0
              • krokus  

                Pro mě jsou nějaké větší nájezdy na běžkách nereálné s ohledem na práci a rodinu (malé děti). Kolo je mnohem jednodušší a časově efektivnější, většinou si jen různě prodlužuju cesty do práce nebo z práce.

                1 0
                • Beekeeper  

                  Když mám NMNM 15 min od baráku tak se efektivita nedá s kolem vůbec srovnávat. To snad jen běh by vycházel líp.

                  0 0
              • Bobbybike  

                Přesně jak napsal Blacky, po běžkařský sezóně jsem fit a záda nebolej díky komplexnímu pohybu, střed je zpevněnej, kdežto po cyklo se musím zotavovat.

                0 0
            • mr.antik  

              Taky moc nenajedu a myslim že bys to dal, ale prostě musíš se na tu techniku zaměřit (což asi málokoho baví :-). Asi by se tomu dalo pomoci i na kolcích…

              0 0
              • McBlacky  

                Nejhorsi je, ze se fakt desitky vyjezdů musis nutit jet neco co ti nejde, vic te to vysiluje a jeste to nejede. Ze to blbe vypada je uz jen bonus.

                Trochu pomaha jet 20 stouchu na jednu a 20 na druhou stranu a pokud je kopec bez sklonu do strany, tak to drzet striktne.

                Kdyz se to clovek nauci, tak je pak super, ze v kopci kde to je ukloneny jedes na tu vhodnou stranu. Casto to je pripad alpskych udoli, kdyz mas kilometry uklonenych tras v kuse.

                0 0
                • mr.antik  

                  No asi hodně pomáha jezdit, v časech, kdy je na to klid :-)

                  Já se to učil prostě tak, že ty nehorší výjezdy jsem jezdil vždycky na druhou stranu, nebo třeba jen nohy, nebo 1:1, nebo blbá soupaž. Minimálně kvůli tomu, že ty svaly na tom byly fakt bídně – takže nejenom táhlý stoupání ale i třeba nějaký sprintíky. Myslim že za sezónu se to dá celkem dorovnat a na další už si to budou svaly pamatovat.

                  0 0
                  • Barak  

                    Hele, me stridat strany bavi.:-) Pocitani odpichu mi vzdycky pomuze „zkratit“ kopce jako vyjezd ze Smedavy, z Protrzenky apod. Deset na jednu, zmena, deset na druhou.:-)

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Chápu, on je to v podstatě celkem nudnej sport. Taková noční padesátka se fakt vleče, taky si to snažim různě zpestřovat. Mám pocit,že na začátku sezony před vánocema jsem u toho zvládal i spát :-)

                      0 0
                      • Barak  

                        Jak rikas.:-)

                        0 0
                      • duk  

                        V noci už radši nejezdím, když nemusím. Ale zase mi vždycky přišly potmě všechny kopce o dost kratší, jak jenom čumíš do země a najednou jee, už jsem na kopci :-) A celkově máš pocit větší rychlosti, když je tma.

                        0 0
      • Beekeeper  

        V první sezoně, kdy jsem začal výrazněji jezdit skate, tak jsem po nějaké době musel každé ráno bolestivě rohlejbávat prsty pravé ruky. A trvalo to skoro až do léta. Pak jsem se naučil to pouštění hůlky a postupně učil i na levou. Tak po třech letech už to moc neřeším, snažím se střídat, ale pravá furt trochu šikovnější, a jezdím ji trochu víc. Ale mám strašně rád silové kopce na levou. A trénuju na 1–1.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 1
    • krokus  

      Swix nabízí 50 % slevu na bezfluorové vosky, když člověk „vrátí“ vosky fluorové. Uvažuju o tom. Tušíte někdo, jaké jsou funkční rozdíly mezi řadou High speed a Top speed? Má smysl si připlatit?

      0 0
    • McBlacky  

      Ja bych jeste chvili pockal. Zatim se zda, ze bezfluo technologii zmaknuli jen v Norsku. Teamy, co mazou komercni znacky se na ne za dost podminek nechytaj. A to budou muset dohnat.

      0 0
      • mr.antik  

        Jako co řikal Mára ze Silviny před sezónou, tak v týhle fázi můžeme v klidu mazat CH protože ostatní je zatím vyhazování peněz

        0 0
        • McBlacky  

          Zkousel jsem nejaky novy swix nonfluo jakoby uroven hf minulej rok. Tezko rict, kdyz nenas ten den srovnani na stejne lyzi.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.