• endy009

    Ahoj :) Mám už nějaký měsíc kolo :)) A dnes mi nastal problém, umyla jsem ho a vrže mi přední brzdy. Přitom celou cestu ( 70 km) nic, v pohodě. Sice se chystám v úterý do servisu, ale stejně…zítra jdeme zas na výlet a nevím co s tím ?Je to pár hodin a stejně vržou. Jar,ano benzín nemohly.

    0 0
    • novas752  

      Tu poslední větu jsem nějak nerozkódoval. :) A předpokládám, že kotoučovky, ne ráfkový.

      Zamaštěný no. Jarem nezmůžeš nic, mastnoty typu vazelína nerozpustí. Technickej benzín nemusí být stoprocentní a snadno se kontaminuje jinou mastnotou.

      Kotouč odmastit čističem brzd nebo isopropylalkoholem, destičky vyndat ze třmenu a mastnotu z nich vypařit horkovzdušnou pistolí. V nouzi se to dá vypálit i konstantním brzděním z nějakého vyššího prudšího sjezdu (aby se destičky i kotouč silně zahřály).

      Pokud to stále brzdí asi to do návštěvy servisu nemusíš řešit, akorát to bude vrzat no.

      0 0
      • plzakj  

        Desticky jdou i zapalovacem.

        0 0
        • novas752  

          Taky no. I kahanem.

          Nebo na sporáku na elektriku i plyn by to taky mělo jít.

          0 0
          • JakeF  

            Kolikrát jsi to reálně zkoušel?

            Navíc podle popisu je dost možný, že brzdy vůbec zamaštěný nejsou…

            0 0
            • novas752  

              Horkovzduškou jsem za poslední 2 a půl měsíce odmastil minimálně 10 párů destiček, zapalovačem jsem to nikdy nedělal, plynovym kahanem (sklářskej) dvakrát (tam se to musí držet poněkud dál, plamen je přeci jen dost horkej), na sporáku jsem to ještě nedělal, ale jsem přesvědčenej, že by to šlo taky, plotna (normální kovová, ne nějaká varná deska) těch 300°C+ udělá (Když jsem zkoušel navoskovat řetěz a mezi odmašťovánim a samotnym voskovánim jsem ho na plotně potřeboval rychle vysušit a zapomněl ho tam, zmodral, takže to odpovídá cca 300–350°C).

              0 0
              • JakeF  

                Oukej, píšu si vás na seznam servisů, kam nikdy nechodit.

                0 0
                • novas752  

                  Neřikej že ty by si se svejma ultraprofi znalostma a dovednostma někdy navštívil servis…

                  A zatim si nikdo nikdy nestěžoval, tak nemel.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Je pravda, že zatím jsem se s kolem nedokopal ani na garančku a to ho mám přes 3 roky :).

                    0 0
                  • JakeF  

                    No jestli jim vypaluješ destičky když brzda ani není zamaštěná, tak se není čemu divit…

                    Když je to opravdu zamaštěný, tak je to stejně na vyhození destiček.

                    0 0
                    • novas752  

                      Hele víš co. Třmen je seřízenej, je to suchý, desky nejsou sjetý na plech, uvnitř neni bordel a pořád to píská/vrže když > desky strčíš pod horkovzdušku a kotouč odmastíš > nepíská to, nevrže to, brzdí to líp, kde je sakra problém.

                      Řekni nám co by si dělal ty. ;)

                      0 0
                      • Vilém  

                        Proste shimana brzdy. Taky mi to delava, navic v kombinaci se zavesenim biku za predni kolo se to jeste zavzdusnuje. Dela mi to na dvou kolech, oboje osazeny kombinaci Saint / XT 785.

                        Stary, historicky, modely od Shimana mi toto nikdy neudelaly.

                        0 0
                      • JakeF  

                        Byl tam bordel a tys ho horkovzduškou očistil… Ale klidně je možný, že zamaštěný byly. Jak jsi to ale tak rozhodně poznal z popisu zakladatele vlákna, to by mě zajímalo… Mně tohle brzdy dělaj víceméně po každým umytí, prostě nateče bordel na desky a pak to chvíli píská, než se dostane pryč.

                        0 0
                        • nostro66  

                          +1

                          Mne to brzdy robia po kazdom umyti. Nechal by som to na noc len vysusit a ak to bude vrzat, tak potom to riesit. Pise, ze jej zacali vrzat po umyti. Ak neumyvala olejom, tak to bude pravdepodobne len mokre ;)

                          0 0
                        • novas752  

                          Jojo, horkovzduškou jsem očistil bordel, vždycky když je vypaluju, vypadá to přesně takhle! Nebo spíš ne…

                          Spíš než bordel brzdy kontaminuje trošička mastnoty nebo podobnýho sajrajtu typicky od vnitřních nohou vidle, od spodní misky hlávka nebo od řetězu a spol. v případě zadní brzdy, kterou hned vybrzdíš.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Když jí hned vybrzdíš, proč se ***** s odmašťováním?

                            0 0
              • Rice  

                Horkovzduškou jsem to zkoušel jen jednou a nějak se mi to nepodařilo pořádně rozpalit, kdybych na to foukal 5 – 10 min tak by to možná šlo, nevím (a nejsem jsem si jist, jestli stačí 400C když bod varu je kolem 200C). Podruhé jsem vzal hořák s piezo zapalovačem ke camping plynový bombě a to šlo krásně, ale je pravda, že je ta teplota hodně vysoká, takže pozor na chladiče a organické destičky. Ale jak píše Jake, musel jsem vypalovat vícekrát (cca po 100 – 200 km), a to ani nebyly nějak extra mastný, spíš zanesený směsí prachu z destiček a mastnot/dehetu, kterej se dokola přenášel mezi deskama a kotoučem (hlavně v mokru), takže bylo třeba čistit pořad dokola.

                0 0
      • Espen  

        Podle mě je to cyklistka, takže do uvedeného řešení se nejspíš nepustí :-D. Polední věta zní " Jar ani benzín nepomohli". Umyla kolo, začalo to ječet a ty bys to hned rozebíral a vypaloval. Vždyť to zas přestane.

        0 0
    • allrose  

      všechny mokrý brzdy řvou ,až uschnou přestanou…pokud je tam bordel tak ten se většinou odbrzdí,brzdy nemýt benzínem je mastný,isopropyl nebo přípravkem na brzdy

      0 0
    • Rice  

      Může se stát, že po mytí/čištění vržou/špatně brzděj. Buď je zajet silnějším přerušovaným brzděním, nebo vyndat a lehce přejet smirkem, ale pak bude taky třeba je znovu zajet. Odmašťovat doporučuju kotouč po mytí a po vyjížďkách v mokru, kdy se vyplavěj nečistoty na kraj brzdný plochy. Destičky čističem brzd už neodmašťuju, buď je beru smirkem nebo vypaluju plynový hořákem (sintry, co vydržej organiky nevím, pozor na hliníkovej chladič). Horkovzduškou nastavenou na 600C mi to moc nešlo, asi jsem málo trpělivej. Kotouče a destičky se podle mýho pozorování nejsnadnější zamastěj smetáčkem zamaštěnym od řetězu/kazety při mytí kola.

      0 0
    • puka  

      To mně brzdy pískají a nebrzdí 10 minut po vytažení z garáže. Potom jsou v pohodě. Nevím čím to je.

      0 0
    • mr.ricardo  

      Ja myslim, ze chyba se stala uz na zacatku, kolo zasadne nemejt.

      0 0
    • Martin Hodan  

      Tady ty problemy s umyvanim a s kotoucovyma brzdama to je tezky. Lidi umyvaji cely kolo jednou tekutinou znecistenou mastnotou. Nebo wapky to nejhorsi co je. Staci kdyz clovek zmokne a zacnou vrzat a par dni to muze trvat nez komplet vyschne

      0 0
    • michomin  

      Milý agente endy, zkus srozumitelně vyjádřit své sdělení z úvodního přispěvku. Takhle to vypadá, že jsi to psal pod vlivem značně silných emocí a tedy to moc nedává smysl.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse