• youngfox

    Ahoj,

    je mi jasný, že je tohle totální blbost, ale přesto popíšu o co jde a proč bych to chtěla udělat.

    Koupila jsem si teď nové horské kolo a mám na něm klasická řídítka- vlaštovky, jenže mám problém, že na ně jednou rukou nedosáhnu (po úraze pravou ruku plnohodnotně nenatáhnu). Když jsem si to kolo zkoušela tak to vypadalo, že to nebude až tak vadit, ale když jsem na něm jela dlouhou vzdálenost, bylo to něco šílenýho a došlo mi, že ty řídítka musí pryč. Upravit to nejspíš nepůjde už jen z toho důvodu že sedlo mám, co nejblíže to jde a nahnutá jsou taky.

    Napadlo mě zda by tam nešly dát berany, u těch přeci jen se jede s trochu pokrčenýma rukama. Chápu, že je to totální blbost mít horské kolo a na tom taková řídítka, ale tohle nevím jak bych jinak vyřešila.

    Myslíte, že by to na takové kolo šlo nasadit?

    Kolik by tak cca mohla výměna stát?

    Jinak jiné kolo si kupovat nechci, popravdě bych na to ani neměla.

    Díky

    0 0
    • Bruca  

      Nejde jen o řídítka – ty tam dát půjdou. Potíž je v tom, že budeš muset vyměnit i brzdy a řazení

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jít – šlo by to. V historii se na takových MTB i závodilo. Ale nechápu, co jiného získáš s berany oproti stávajícím vlaštovkám. Protože s prohnutýma rukama (pokrčenými lokty) se přece jezdí i na úplně rovných řídítkách.

      Spíš by bylo dobré se zaměřit na délku představce (dát velmi krátký), šířku řídítek (dát užší) a zdvih řídítek – prohnutí nahoru (dát více zvednuté). Tím se celý posed zkrátí a zbude i na pokrčené lokty. Případně dát ještě rohy na konce řídítek pro změnu úchopu. Chtělo to asi koupit si kratší rám nebo kolo z jiného segmentu (trail vs. XC).

      0 0
    • Smazaný účet  

      Berany posed nezkrátí… Jak dlouhý tam máš představec? Kratší by to snad vyřešil. Případně pak něco takového i když je to trochu divočina. Jde ale o to jezdit.

      0 0
    • intermo  

      Beranama vzdálenost pro úchop nezkrátíš.

      0 0
    • Al Stra  

      https://www.google.cz/search?…

      inspirace-)

      0 0
    • haďák  

      Rozumím tomu správně – že máš řídítka moc široké a jsi natažená , takže je to nepohodlné?

      Jak už tady zaznělo – řešil bych kratší představec , užší řídítka…nevím ,co bys získala výměnou za berany…

      0 0
    • xtonda  

      Úplně si to nedovedu představit, ale pokud potřebuješ posunout řidítka víc k sobě nebo nahoru, tak bych spíš uvažoval o jiném představci, vyšších vlaštovkách natočených k sobě, ve fotkách pro zasmání se tu objevilo i kolo s představcem nasměrovaným k sobě, existují adaptéry pro nastavení sloupku vidlice.

      Ale sezóna pomalu končí a do jara to třeba zrehabilituješ.

      0 0
    • Vilém  

      Tak jsem se pousmal u toho predchoziho threadu. Holt mas svoji hlavu.

      0 0
      • youngfox  

        Jako mě by zajímalo, co jsi v 18 letech o tom věděl ty. Já tomu nerozumím, tak se holt ptám…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jak vidno z tohoto vlákna, koupě se „trochu“ nepovedla. Takovéto věci se řeší už při ní, tedy výměna představce a nastavení posedu. Zvlášť, když víš, že máš objektivní hendikep v úchopu. Můžeme pouze tipovat, že sis koupila příliš velké kolo/dlouhý rám vzhledem ke své výšce a proporcím (přestože podle tabulek výrobce je všechno v nejlepším pořádku), vzhledem k tomu co máš najeto a jak, co a kde jezdíš.

          Pravda, my se tady rádi pošťuchujeme, ale ve výsledku se občas povede, že když někdo věci přiměřeně řeší předem u klávesnice, povede se mu díky tomu koupit správné kolo i při ne zcela standardním zadání. Nebo si je minimálně plně vědom veškerých limitů a rizik a při nákupu dělá kompromisy pouze tam, kde mu to tolik nevadí.

          P.S. Ještě se tady vyskytl uživatel, který dělal někomu z karbonu asymetrická řídítka s různým zdvihem. Ale tak bych to asi u Tebe neřešil, protože je riziko, že budeš šlapat nakřivo a budou Tě z toho bolet záda.

          0 0
      • youngfox  

        Jako mě by zajímalo, co jsi v 18 letech o tom věděl ty. Já tomu nerozumím, tak se holt ptám…

        0 0
        • plzakj  

          Spousta lidi se ti tu snazi pomoct. Ale musis upresnit, ceho chces docilit. Jak si predstavujes vysledek uchopu. Idealne obrazek. Pravdepodobne existuje vhodnejsi a levnejsi reseni, nez berany.

          0 0
        • Singlespeed  

          Na dobré rady zkušených ze zásady nedáš, takže vlastně jen trollíš a plevelíš ;-).

          0 0
        • xtonda  

          A protože tomu nerozumíš, ptáš se špatně, neber si to osobně, setkávám se s tím i v jiných oborech. Chyba je v tom, že člověk má problém a protože tomu nerozumí, napadne ho řešení, které je nevhodné a pak se zeptá na jeho realizaci a následně je rozladěn, když se dozví, že je to blbost.

          Produktivnější je prostě popsat problém a čeho je v úmyslu dosáhnout aniž by jakkoliv naznačil nebo předjímal řešení a to řešení si nechat navrhnout.

          0 0
        • novas752  

          Pokud se ti tozda siroke, nech sizariznout riditka treba o 4 nebo 6 cm. Pokud se ti to zda moc daleko, kup si kratsi predstavec (pozor na prumer riditek), poludse ti tozda moc dole, nech preklopit predstavec aby miril nahoru (pokud nema nulovy sklon) a preskladat podlozky pod nej.

          Jestli mas ruce propnute, pokrc je mirne lokty smerem ven. Zkontroluj si, jestli mas sedlo vodorovne a pocitej i se zanorenim vidlice po nasednuti na kolo.

          Beranama by sis posed akorat prodlouzila – paky by byly jeste o dobrych 8–12cm pred aktualnima riditkama. A navic by to bylo drahe (predpokladam, ze mas kotoucove brzdy a hydraulicke silnicni paky stoji ranec + penize za predelani a netusim, jestli by to vubec fungovalo a to samy s razenim, to spolu taky neni vzdy moc kompatibilni.

          Jestli nepomuze nic vyse uvedene, mas problem – ram toho kola je pro tebe opravdu dlouhy.

          0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Berany né. Jak už tu padlo, bylo by to hodně drahé. Nedovedu to z hlavy odhadnout ale určitě víc jak deset tisíc.

      Nějaké vychytávky po zranění je obvykle potřeba si vymyslet. Na youtube je borec co jezdí tvrdé horské traily jen s jednou rukou – brzdy má upravené tak, aby obě ovládal jednou páčkou.

      Otázky co by sis měla odpovědět:

      Jedná se o permanentní stav, nebo něco, co časem zrehabilituješ?

      Jak moc potřebuješ mít ruku blíž k tělu (5cm, 30cm?)

      Stojí za zvážení mít posunutou jen jednu stranu nebo posunovat obě?

      Asi nejjednodušší řešení co mě takto napadá, v případě že by stačilo posunout jen postiženou stranu a bylo potřeba ruku přiblížit hodně, tak pořídit nějaké pořádně zahnuté rohy, namontovat jen jeden a otočit ho směrem k sobě a ven (aby měl roh uchopitelný úhel). Roh by nemusel být na kraji řidítek, ale klidně až za brzdou, aby byl paralelně s místěm, kde bys normálně měla ruku.

      Pokud by nebyly vhodně zahnuté roky, tak ještě by šla udělat ta prasárna, že se dva rovné rohy namontují na sebe a vznikne tak pravý úhel. Na roh se pak dá nějaká levná omotávka nebo něco. Samozřejmě bylo by potřeba vychytat nějaký model, se kterým to půjde udělat. Hodně rohů nemá správný průměr ani nejsou úplně kulaté.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Snažil bych se téměř za každou cenu vyhnout asymetrickému úchopu. Ten je přiměřeným řešením až v případě výrazně nestejné délky horních končetin – při té lze asymetrickým úchopem dosáhnout stranového vyvážení zátěže krku, zad i nohou.

        Je totiž nadmíru žádoucí zachovat symetrické zatížení páteře (a zprostředkovaně také svalů dolních končetin), aby se předešlo těžko řešitelným důsledkům jednostranného přetížení.

        Takže za mě: úchop pro obě ruce upravit podle té hendikepované strany, sedět (a šlapat) přesně v ose.

        0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Proto říkám, že podle toho jak moc je potřeba přiblížit tu jednu stranu. Pokud třeba o 150mm, tak už je to za hranicí toho, co upravíš posedem, leda bys otočil představec. V takovém případě zranění jde hlavně o to, aby byl člověk schopný na tom kole bezbolestně jet.

          Když má navíc člověk zkrácenou ruku, tak váhu rozkláda jinak, než zdravý člověk.

          0 0
    • krabica  

      Co něco takového?

      0 0
    • Espen  

      Taky nepropnu jednu ruku úplně jako druhou. Mám proto řídítka nepatrně na jednu stranu. Fakt skoro neznatelně, ale na šířce řídítek to udělá třeba 0,5cm a to stačí, abych se celý na kole nemusel kroutit. Jinak dát berany na stávající představec, při úchopu za páky se vlastně ještě více natáhneš.

      0 0
    • Josech  

      John Tomac rulez!!!

      0 0
    • Bubaaak  

      Radit ti nemá cenu, stejně se na naše názory vyprdneš a ještě budeš držkatá…

      Ale abych nebyl svině, tak si porovnej sama, čeho dosáhneš nasazením beranů na MTB.

      Jen blbému napověz.. koukni se na úhel kdy rovný řídítka jdou k tělu a taky jak daleko jsou ovládácaí prvky a na čem budeš víc natažená…

      0 0
      • Espen  

        Večer si to narychlo přehodil, abys mohl ráno dát fotky, že joo?

        0 0
      • Singlespeed  

        Předpokládám, že zakladatelka diskuze sice myslela berany, ale otočené nahoru, jak to známe u starých favoritů a esek. Takto otočené berany opravdu výrazně zkracují ůchop, jako děcko jsem to tak občas vozil :-).

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          To rozhodně raději BMX řídítka, jako třeba tady – stačí jen vyměnit představec a prodloužit lanka a hadičky (ale ani to není zadarmo). Suma sumárum by to 1– 2 tis. Kč měly zalepit :-D.

          0 0
          • Jarax  

            Nevím jestli nemají bmx řidítka naky jiný průměry něco jako 22,2 ,pak může byt problém s levným predstavcem

            0 0
    • Johnnyxjr  

      Pri trochu fantazie si dokazu predstavit preskladat to co mas ted na kole na podobne berany chce to ale videt a rict si co ti bude vyhovovat jinak kde jsi to nove kolo brala? Klidne do zpravy do Berouna to mam kousek.

      0 0
    • Jarax  

      No nevím jestli nemáš 29 palců MTB ,ty rámy me hodně překvapili jak jsou dlouhý ,takže špatně zvolena velikost (menší bude kratší) ,nejlevnější by byl představen 25,4 nakej kratkej 150kc a tyhle riditka za 150kc a nějaký levný ergo gripy 100kc bude to vypadat všelijak ale není potřeba měnit řazení a brzdy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.