Anketa - Šumava, přístup do uzavřených oblastí

63 nepřečtených
  • kolombo

    Na idnes.cz běží anketa o přístupu do uzavřených oblastí na Šumavě. Zahlasujte si.

    http://zpravy.idnes.cz/ankety.asp

    0 0
    • RomanH  

      http://zpravy.idnes.cz/…-/domaci.asp?…

      Divim se ale soucasnemu stavu ankety :-(

      0 0
      • kolombo  

        Proč se divíš ??

        Všichni mají kde jezdit, boj proti selektivnímu přístupu k jednotlivým skupinám turistů je zavrženíhodný a zastávat se cyklistů je trestuhodné.

        0 0
        • Volf  

          Vzali ti hračku a středobod světa ?

          0 0
        • Tomcat  

          Tak, tak dyť je kde jezdit.

          Proč by lidi ze Šumavy nemohli jezdit třeba do pr.. Slušovic že? Takováhle a podobná anketa není tohle potřeba, v okolí Karlštejna a Křivoklátu taky to jen ničej, tak by to tam mohly zakázat ne?.

          Koukněte na tu nádhernou stezku od Baranáďáku, zbytečné jezdit do lesa. Soudruzi betonově kupředu ke světlým zítřkům kde zítra znamená včera :-!

          0 0
        • RomanH  

          Ano, mame docela dost moznosti kde jezdit, ale i presto jsem na pocatku ocekaval od jedne nejmenovane organizace, ze bude primarne lobovat za zrovnopravneneni cyklistu x turistu v NP a podobne. Jak vidis v diskuzich, tak tohle od ni ocekavali skoro vsichni. Bohuzel slo ale jednomu ZMRDOVI o neco uplne jineho, a tak to tu posral vsem dalsim, kdo by se o neco podobneho chteli pokusit.

          Promin za ty sprosta slova, rikal jsem si, ze za tim vsim udelam tecku, ale Tvoje rejpnuti me k tomu vyprovokovalo – nechce se mi verit, ze i po tech poslednich udalostech muzes byt tak slepej…

          Jinak naprostej souhlas s Blackym a s Lenny_Vej – chapu, ze nejaka ochrana byt musi, ale nikdy ne plosna. Kdyby treba sprava parku ridila, ktery den/obdobi do dane oblasti muzes, nemam problem to respektovat.

          0 0
    • McBlacky  

      osobně Šumavu vynechávám z plánování akcí a dovolených. Přitom díky profilu, nízké urbanizaci a síti cest by byla pro MTB ideální. Radši ale popojedu pár km do Alp, kde nás nikdo nebude prudit a pokutovat.

      0 0
      • LRRTM1  

        Já s tím problém nemám. A to se vyhýbám asfaltu jak muslim vepřovýmu :o)

        Poslední kontakt s „úřední osobou“ proběhl tak, že když jsme se vyloupli mezi Polomem a Zámeckým lesem vedle hajnýho, ještě nám půjčil svojí základní mapu, protože Garmin je trochu zastaralej, co se lesních průseků týče :o) Ty mrchy zelený furt rostou :o)

        0 0
        • karliner  

          Osobně mám ze Šumavy spíš opačné zkušenosti, ale ne s hajnými, nýbrž „ochránci“ přírody. Přesto ji mám rád a pravidelně tam jezdím.

          0 0
          • LRRTM1  

            Tam, kde jezdím, se asi i ochránci bojí :o)

            Ono jich je 95% v takových těch exponovaných místech jako Kvilda, Modrava, Černý jezero, Poledník. A to ještě hlavně číhají u závor a značek. Ale jak se jednou „ztratíš v porostu“, už nepotkáš živáčka. :o)

            Navíc jejich praktiky, typu – patrola na čtyřkolce, zakazování vjezdu bikerům na cestu rozrytou od lakatoše, používání malýho syna a 350tky Jawy k výkonu služby ve mě tedy nějaký respekt nebo úctu nevzbuzuje.

            0 0
            • Jenda  

              tak ono jde spis o to ze ja treba si jedu na dovolenou odpocinout a ne se s nekym dohadovat. A protoze si myslim ze je v cechach spousta jinejch a bikove i lepsich lokalit tak ozelim nektery vyhledy a jedu radsi tam.

              Jinak v krkonosich v III zone jsem nekolikrat bikoval koncem zari a to uz clovek taky na nikoho, natoz ochranare, nenarazi.

              0 0
              • McBlacky  

                přesně, nechci se dohadovat.

                třeba v oblasti Rudy, Prášil nebo Kubovky bych rád jezdil, ale zrovna tam na ně člověk často narazí

                0 0
                • Greyhound  

                  Kolem Kubovky můžeš, tam NP není :-) Na Šumavě v NP máme chalupu takže tam křížem krážem jezdím pořád a za poslední dva roky jsem tam teda žádného ochranáře nepotkal. Samozřejmě se snažím vyhýbat místům kde chodí hodně lidí a nehrotím to někde v I. zóně offroad, ale držím se širokých cest.

                  0 0
      • bochov  

        Nebo si zajed do Rychlebskych hor a mas klid at si s tou Sumavou vytrou prdel .Kousek dal pod Arberem neni problem a kdyz te prestane bavit kolo tak si tam pujcis el.clun koupis pivo arelaxujes na plese.

        0 0
        • Tomcat  

          LOL přesně tohle si zase říkají lidé ze západní části ČR o lokalitách na východě :) Není nad empatii pro věc že?

          0 0
    • lenny_vej  

      Vždyť se hlasuje o ničem… Je to ne moc dobře položené.

      Já jsem třeba pro vpuštění lidí do určitých dosud nepřístupných zón, ale pokud by kvůli zjevenejm bikerům v lese měla být v čoudu celá místní populace tetřeva, tak budu pro teřeva a ne pro kolo… Nicméně myslím, že jdo se tam chtěl projet, už tam byl. Spíš mi jde o to aby se tam nevyrojil větší počet lidí, který by byl proti cílům, které si ochrana klade. Protože je fakt hloupost, aby kvůli pepíkům bůhví odkud měl tetřev nebo rys ještě větší problémy, než má teď.

      Stejně pokud se tam cokoliv povolí, tak to bude na asfaltu.

      0 0
      • Volf  

        Ano tak to má být. Dneska kdejakej čokl nebo kus trávy má v očích některých lidí mnohem větší hodnotu než člověk. Zelení ekoteroristé si ve jménu sváté války proti lidem uzurpují obrovská území pro svoje vlastní rejdění tak, aby tam nikdo nemohl vidět to, že vlastně nic nevytvářejí. A různí asi trochu mimo realitu uvažující jim v tom ještě tleskají. Jak může vůbec někdo uzavřít kus krajiny pro lidi ? A hlavně proč ? hloupé řečičky o tom, že ji chtějí udržet pro další generace je prostě směšné Stačí jeden blesk a a všechno je jinak. Opět to vidím jen jako snahu o co nejpohodlnější obživu způsobem, který nemá žádná měřitelná kritéria. Krajina, která je udržovaná z peněz daňových poplatníků je klidně uzavírána pro úzkou skupinu lidí. To je prostě neuvěřitelné, stejně jako to, že tomu někdo ještě tleská.

        0 0
        • scoty  

          Jak může vůbec někdo uzavřít kus krajiny pro lidi ? A hlavně proč ? hloupé řečičky o tom, že ji chtějí udržet pro další generace je prostě směšné Stačí jeden blesk a a všechno je jinak.

          Přesně, tak to vidím taky.

          Pro „ochranu“ krajiny v NP zcela postačí, když se návštěvníci budou pohybovat vlastní silou po stávajících stezkách.

          V současnosti to funguje tak, že ty tam nesmíš, ale vývraty likvidují buldozerem včetně svrchních vrstev zeminy a stezek…

          No, a lidé, kteří mají rádi přírodu a ctí zákony si řeknou, že asi mají pravdu, že to je potřeba přírodu chránit…a nejdou tam.

          Tím mají obslužné firmy volné pole…

          0 0
        • lenny_vej  

          Takhle zvedlej tlak jsem teda už dlouho neměla. To, že někdo dělá svojí práci blbě, není omluva, ale paušalizovat, to by Vám šlo.

          Pokud to někde ochranáři dělají blbě, tak jsou to pro Vás blbci všichni? Potom zase nějakej trouba řekne, že ho srazil někdo na kole a tak jsou všichni cyklisti dementi…

          0 0
          • Volf  

            Aby ti neprdla cévka. Blbec je každý kdo si myslí, že si příroda nechá něco diktovat nebo že pořebuje od lidí nějak chránit. Ono je to jako s tím vtipem co máš dělat, když potkáš v lese medvěda. Nemusíš dělat vůbec nic, on to všechno udělá za tebe :-) Kydy o ochraně přírody jsou jen kydy, protože příroda ve chvíli, kdy ji začneme oravdu škodit nás prostě vyhubí jako nepotřebný živočišný druh. Nesnáším všechny svaté bojovníky za návrat do jeskyní. Ne za jejich populismus, ale za to, že sami v jeskyni nejsou, ale chtějí to po ostatních.

            0 0
            • lenny_vej  

              Volfe, žilka praskne tobě :-) Já jen říkám, že všechno se má dělat s mírou – ochrana přírody i cyklistika. O návratu do jeskyní jsem nenapsala ani slovo.

              A s medvědem to znám jinak: Máš si dřepnout, aby sis paty nepos*al…

              0 0
    • Kubajzs  

      Prosím vás, nechte Šumavu Šumavou a starejte se o něco jinýho.

      Kdyby většina návštěvníků nebyly prasata, tak si myslím, že by se vedení parku na kompromisu dohodlo. Pytle odpadků a plastovejch lahví v 1. zónách a osud Krkonoš mluví za sebe.

      V republice je spousta míst, např. výcvikovejch prostorů, kam se nesmí a nikomu to nevadí. Jenom teď začne pár aktivistů hulákat, jen proto, aby Šumavu ještě víc domrdali. Navíc, kdo se chce do zakázanejch oblastí podívat, ten se tam stejně podívá a nejvíc ocení ten klid, kterej v jinejch, turisticky zaplavenejch, místech nemá.

      Toť můj názor, kterej nikomu nevnucuju :)

      0 0
      • Kubajzs  

        A propos, mně je to vlastně jedno. My s tím stejně nic neuděláme, o tom rozhodne někdo jinej trošku vejš a my se můžeme vztekat jak chcem

        0 0
      • scoty  

        Ano, volný pohyb po stezkách mohou dohlížet placení strážci parku a tvrdě každé „prase“ pokutovat.

        0 0
        • Kubajzs  

          Národní park Šumava má 70 000 ha, v každém územním pracovišti jsou v průměru 3–4 strážci parku, ÚP je cca 6 v celém NP. To máš 24 strážců na 70 000 ha – nemůžou bejt všude, primárním cílem strážců parku v současném managamentu parku není lidi buzerovat a honit po lesích, ale být jim po ruce a poskytovat informace, avšak je to o lidech a o charakteru stráže.

          Udělení pokuty není tak jednoduché, „pachatel“ se musí k přestupku buď přiznat a nebo strážce musí mít svědka, „pachatel“ musí poskytnout OP, což mnoho lidí neudělá a policie moc vstřícná v tomto ohledu není navíc výše pokut nejsou nijak závratné a pětistovka nikoho nevytrhne.

          0 0
      • Lenka.05  

        No vzhledem k neustále pokračující asfaltizaci, buzeraci stran NP a cenám za který by se styděl i zlodějský hospodský na Staromáku nás už Šumava přestala zajímat, takže „regulace trhu“ zapracovala, jezdíme jinam :)

        Btw pytle odpadků v 1.zónách NP..kdopak je tam vozí? Žeby bikeři?

        0 0
      • McBlacky  

        příklad Krkonoš – myslíš ty kyselý deště co zničily majoritu zalesnění? Jakékoli znečištění od turistů je proti tomu zanedbatelné

        0 0
    • LenkaR  

      Souhlasím s omezením vstupu, možným řešením by byl dle mého názoru regulovaný vstup, popř. vstup s doprovodem strážců parku. Do cenných území by se tak dostali jen ti, kteří mají skutečný zájem o přírodu a její poznání, nikoliv davy konzumních turistů, kteří po sobě zanechají jen nepořádek a ve výsledku ani neví, kde vlastně byli. Co se jednou volně zpřístupní, bude časem zničeno, už vidím, jak se najednou musí vybudovat pořádné cesty do těchto oblastí, zázemí pro turisty apod., a z krásné přírody toho moc nezbyde. Když se lidi v přírodě neumějí chovat, nemůžou se divit, že budou omezeni ve svém pohybu. Ochrana přírody zde jistě má svůj smysl.

      0 0
      • Kubajzs  

        Tohle by byl rozumnej kompromis, když už by se to mělo zpřístupnit ;)

        0 0
      • RomanH  

        Promin, ale kde beres tu, jistotu, ze se lidi neumi v prirode chovat ? Kazdej ochrance se tim ohani, stejne tak i frazi, ze to je typicka ceska vlastnost.

        Ano, nekteri lidi jsou dobytek. Ale uprimne, myslis si, ze takovi se budou courat po pesinach ci po lese ? Maximalne se tak dostrachaji na nejake zname misto. A tam by treba z druhe strany mely byt odpadkove kose, do kterych by odpadky odhodili Ti, co maji problem donest si je zpet. Nemyslim si, ze Cesi by byli v tomto smeru horsi, nez jini, ale u nas tohle „zazemi“ proste chybi. Tim je neomlouvam, jen se snazim merit stejnym metrem.

        0 0
        • LenkaR  

          Netvrdím, že se všichni neumějí chovat, ale dost takových opravdu je, i takoví kupodivu chodí do přírody a je jim jedno, kde po nich co zůstane. Odpadkové koše na turistických odpočivadlech by sice být mohly, ale to by se musel vyřešit i následný odvoz odpadků, jinak by koše přetékaly nepořádkem a efekt by byl spíš záporný. Osobně si myslím, že je snazší, aby lidi přijali za své chování, že co si přivezu, tak si taky zase odvezu a nenechám po sobě nikde nic válet.

          Nevím, jestli dělání nepořádku je typicky česká vlastnost, ale pravdou je, že když se o dovolených pohybujeme po Rakousku, nikde na žádný nepořádek nenarazíme.

          Záleží to však jistě na lidech a na výchově, ne na národnosti.

          0 0
          • Volf  

            Není typickou českou vlastností dělat bordel jak píšeš, ale právě jsi ukázala typickou českou vlastnost, která brání vlastně všemu. Ty už dopředu víš, že by koše nikdo nevyvážel a proto by byl bordel. Tak to raději zakažme. S tím hluboce nesouhlasím, protože je to jen o nastavení systému. Vždycky se najde někdo, kdo něco zahodí, ale tomu zbáníš jen úplně obyčejnou infoormcí o tom, že za zahozený papírek je pokuta třeba 10 000 CZK. Včera v televizi mluvili o pokutování za zasněženíá auta a ejhle, kolik lidí si dne přivstalo, aby si ometli okýnka :-) Jinak sobně zastávám názor, že se ve škole má vyučovat společenské chování jako běžný vyučovací předmět.

            0 0
            • LenkaR  

              Já jsem nepsala, že vím, že by koše nikdo nevyvážel, ale že by bylo potřeba koše vyvážet, z toho snad nevyplývá, že by to nešlo. Jistě by to šlo, jen chtít, že. Stejně tak nikde neuvádím, že nepořádnost je typicky česká vlastnost.

              0 0
              • Volf  

                Máš pravdu. Asi jsem špatně četl a nebo si špatně vyhodnotil psaný text :-) omlouvám se.

                0 0
              • JarryC  

                A já si zase klidně troufnu napsat že že Češi jsou bordeláři,protože jsou líní si po sobě uklidit a nevšímaví ke svým dětem(když děcko něco odhodí,tak je jim to prostě jedno.Na Šumavu jezdím hodně let a již jsem toho tam zažil dost,abych toto mohl tvrdit.K těm odpadkovým košům,pokud tam budou,tak je zaplní rychle různí chalupáři a chataři aby ušetřili za popelnici.A schvál­ně bych Tě chtěl vidět,jak vybíráš pokutu od zbohatlíka,který si myslí že sežral rozum a Ty ho nemáš co otravovat(však to někdo uklidí,on na to má)

                Trochu jsem se nechal unést,ale mám s těmito lidmi své zkušenosti.

                0 0
                • miki  

                  Joo ,máš naprostou pravdu ,takhle to funguje a sám jsem to sledoval.Chatař přijede na víkend na chatu a přiveze odpad z domova a hodí do popelnice u odpočívadla­.A když v neděli jede domů hodí odpad z chaty na stejné místo.Nanáš dotaz jen strohá odpověď ,,co Ti je do toho blbečku ,sedne do BMW 7 s SPZ 4A6 a odfrčí z5 domů.Jinak je to zaměstnanec ministerstva kultury .:-(((

                  0 0
                  • Greyhound  

                    Třeba my máme na Šumavě zaplacenej odvoz odpadu, ale vlastní popelnici nemáme, protože jaksi nedává moc smysl, aby tam pravidelně zajížděli popeláři a našli buď úplně nebo skoro prázdnou popelnici. To aby jak by napsal Volf vám zbytečně nepraskla cévka až třeba mě uvidíte v NP Šumava vylejzat v neděli večer z BMW s pražskou značkou a házet odpadky do obecní popelnice, to bych vás asi taky poslal někam když byste mě začali prudit.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      tak to máme na Vysočině taky, ze zákona máš dokonce povinnost to platit. U chaty by nám byla popelnice k ničemu – místo není na svozové mapě :)

                      0 0
                      • Paja  

                        Mensi vesnice na Vysocine to vetsinou resi tak, ze maji nekde na jednom miste kontejnery na smesnak, plasty, sklo…biologickej odpad tam nikdo do popelnice nedava, papirem se podpali ohen v kamnech;)

                        0 0
          • RomanH  

            Prave ze v Rakousku (Italii, Francii) mas vsude po turisticky atraktivnich cestach RestPlatzy s temi kosi. Mohli by je treba odvazet Ti ochranari (coz jsou vetsinou zamestnanci / brigadnici Parku) – alespon by pro ten Park neco prospesneho udelali.

            Asi pred pul rokem byl na CT2 tento dokument z cyklu Ta nase povaha ceska. Rozhodne doporucuji k zamysleni :-)

            0 0
            • Volf  

              Píšeš to naprosto přesně. Zamšstnanci parků by neměli být akademickými tituly ověnčeným ,, vědeckými ,, pracovníky a profesionálními odpůrci člověka v krajině, ale měli by dělat dohled a hlavně posluhu. Vynášet koše, udržovat cesty, radit turistům a podobně.

              0 0
        • LRRTM1  

          Tak přesně tohle je v podstatě docela štěstí pro Šumavu. Ono jen tak se pustit do slatí směrem k Roklanu si už tolik lidí netroufne. Bohužel to dneska GPS dělá o dost snažší. Ale i tak, díky tomu, že jsou na Šumavě docela velký, neznačený, oblasti, chrání se v podstatě samy. A těch pár lidí, co tam vstoupí, určitě nejsou prasata, co se tam jdou najíst a řvát po okolí.

          0 0
      • Tomcat  

        Klasický hnusný materialistický dolaz a kdo to bude platit? Omezte možnosti vstupu a užívání a uvidíte jak bude velká pak společenská ochota na to platit.

        Regulace a kontrola užívaní širou veřejností je sice složitá a pracná, ale poskytuje možnosti pro lepší finncování. Viz to jak moc mají rádi místní v Krkonosších krnapáky. Tedy ano jeto sice cesta k opravdu čistému kusu přírody , ale taky cesta do propasti jménem nejchudšímu region a bubák jménem velká nezaměstnanost.

        Bohužel lidé velice rádi černobílé vidění světa.

        0 0
        • mr.antik  

          Ja šumavu neznám, ale viz Krkonoše – jak to můžou chtít chrátnit, když pustí lidi autama kdoví kam. Nebo je tam vyvezou busem (např. zlaté návrší). Je jasný, že se pak k prameni Labe dostane každý, kdo ujde 5km.

          0 0
          • Volf  

            Teď jsi trefil hřebíček na hlavičku. Já bych nezavíral přírodu, ale zakázal bych jakékoliv zjednodušení přístupu. To je ten základní problém. Protože dnes když máš prachy, tak tě vytáhnou i na Everest. Prostě žádný lanovky, vleky, asfaltové cesty, busy a já nevím co. Pamatuji se, že kdysi jsme na lyžařském výcviku na základce jeli do Jeseníků a někam k Ramzové jsme prostě šli s batohama a lyžema pěšky. A to by se mělo vrátit. Pak by se příroda ubránila sama i bez ekoteroristů.

            0 0
            • marios  

              1

              0 0
            • Koloman  

              „zakázal bych jakékoliv zjednodušení přístupu“

              To znamená:

              • nepouštět civilizaci (hotely, lanovky, sjezdovky) dál a dál dopřírody. To je celkem logické, ale pro mnohé zájmové skupiny (někdyi bikery) špatně akceptovatelné.
              • dodržovat všechny stávající zákazy. Zásadní, ale v ČR stáleještě hraničící s utopií.
              • těžce pronásledovat ty, kteří ten přístup do přírody mají užz principu věci příliš jednoduchý, tj. hlavně čtyřkolkáře,mo­torkáře.
              0 0
              • Volf  

                Já na tom nevidím nic špatného. Zjednodušování přístupu třeba do hor považuji za stejně špatné jako třeba vyplácení dotací. Prostě to pokřivuje normální běh života. Stejně jako poloslepý invalida nemůže nikdy létat s dopravním letadlem / ikdyž kdo ví kam jednou dojdeme ve vyjímkách /, tak prostě pokud se na Sněžku nedostaneš lanovkou, tak ti běžní pobíhači po obchodních centrech nebudou stát o zážitek půldenního výstupu šotolinou na nějaký debilní kopec :-)

                0 0
                • Koloman  

                  Možná to tak nevyznělo, ale ten můj výčet znamenal plný souhlas s Tebou :-)

                  0 0
                • karliner  

                  Pak by bylo ještě potřeba úředně stanovit, co jsou hory (a co už ne) a kam se nesmí zjednodušovat přístup, zřídit úřad, který by aktualizoval mapy, další by prováděl dozor a nesmělo by se zapomenout na výběrová řízení na firmy, které by ekologicky likvidovaly silnice a další stavby zjednodušující přístup do úředně uznaných hor a další, které by místo zlikvidovaných budovaly trvale udržitelné stezky, samosebou že podle patřičných norem.

                  0 0
                  • Volf  

                    Nedělal jsi metodika čembě ? Podle toho co jsi zde přivedl na svět jsi musel být snad druhým ideologem :-)

                    0 0
                  • mr.antik  

                    Mapy – to je druhá věc, ty usnadňujou přístup do hor ještě víc.

                    A hlavně po zkušenostech z ciziny si troufnu říct, že my ani nemáme opravdové hory, jen jakési příměstské přírodní parky.

                    0 0
                    • Michal.J  

                      To je jednoduchý, u vstupu bude kontrola a bude odebírat mapy, trekové boty (vstup bude povolen pouze v dřevákách), funkční oblečení (bavlna musí stačit) atd. Seznam povolených věcí bude vytvářet specializovaná komise.

                      0 0
                    • karliner  

                      Nechci zakládat flame, ale nepřál bych ti zažít pořádnej blizzard s mlhou na běžkách v příměstském parku Krkonoše a už vůbec ne v příměstském parku Šumava :-)))

                      0 0
                    • Greyhound  

                      Souhlasím s tím, že Šumava nejsou hory, spíš taková zvlněná zalesněná náhorní plošina. Na druhou stranu k příměstskému parku má dost daleko – rozměry toho neobydleného území podél hranice jsou celkem unikátní a spolu s Bavorským lesem je to snad největší zalesněná oblast ve střední Evropě. Když tam jezdím tak často za půl dne ježdění prakticky nepotkám civilizaci a člověka, radši si beru vždycky mobil páč kdybych se zrakvil tak mě nenajde už ani slavnej vrtulník s termovizí ;-)

                      Nicméně je třeba zmínit, že ta neobydlenost je do značné míry násilná, před 60 lety to tak zdaleka nebylo. Stejně tak mi přijde ale násilný a vzhledem k vichřicím, kůrovcům, polomům z mokrého sněhu atd. směšný tu krajinu zavírat před lidma, protože těch pár vyšlapanejch stezek navíc a maximálně pár odhozenejch odpadků (nevšim jsem si ale, že by odpadky byly nějaký větší problém) snad tu krajinu nijak zvlášť nepoškodí.

                      Já to vidím podobně jako Volf – nestavět další silnice, parkoviště, nerušit současné zákazy vjezdu aut, regulovat s citem výstavbu ve stávajících obcích, napařit mastný pokuty za odpadky a vstup mimo stezky v některých oblastech, strážci ať to hlídaj (a uklízej případně ty odpadky po prasatech) ale neomezovat pohyb lidí, ti snad do přírody patří a pohybujou se tam x-set let :-)

                      0 0
    • scoty  

      Volný pohyb vlastní silou po všech stezkách v NP(Šumava, Krkonoše)?

      Proč ne?

      • Zákaz vyvážení kol do hřebenových partií auty a lanovkami.
      • Stanovení pravomocí strážců parku.
      • A hlavně: při vstupu do NP vybírat vratnou zálohu 5000Kč, a pak:chodíš mimo stezky, upadla ti petka = máš smůlu
      0 0
      • miki  

        znáš nějaký stát kde se vybírá záloha při vstupu do parku ve výši 200€

        0 0
        • scoty  

          ?

          když člověk není čuně, tak se přece nemá čeho bát…;-)

          0 0
      • pepek  

        Takže taková typická turistická rodinka bude s sebou nosit furt 25000–30000 do lesa? A ti strážci budou držet asi tak milion Kč za pařezem až do tmy? Nebo s každým půjde průvodce, aby ho kontroloval? To je dobrá metoda: všichni pojedou raději jinam a lesy zůstanou zeleným fašistům?

        0 0
        • scoty  

          Na rodinku stačí 10k…:-)

          V dnešním e-době tady snad nemusíme vymýšlet, jakým způsobem budou zájemci o volný pohyb po stezkách v NP platit zálohu na slušné chování…

          Stejně by šlo jen o dočasné opatření, než se lidi naučí v přírodě chovat..

          Důležité je, že to bude velmi účinné.

          0 0
          • karliner  

            Člověče, ty musíš bejt vzteky bez sebe, že je bolševik v prdeli a nemůžeš všechno regulovat nebo zavádět „dočasná“ opatření…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.