All Mountain / Enduro 29" - Niner W.F.O 9

68 nepřečtených
  • kloubik

    http://www.mtbs.cz/…preview.html

    Co na to říkáte? Tohle se dozvědět o dvě měsíce dřív, tak bych s novym kolem asi počkal..... Fakt se mi to líbí, byl bych pro variantu s nižším zdvihem. Co na to říkáte, šli byste do toho?

    0 0
    • mr.antik  

      ne

      0 0
    • hanz  

      do rámu asi ano, do vidlice ani v největším delíriu, jelikož jiná není tak ne..dokud nezačnou delat normální enduro vidlice na 29tky tak si počkám.

      0 0
      • kloubik  

        Taky jsem si říkal, že vidlici bych bral spíš Foxku…130 mm zdvih by mi stačil.

        0 0
        • hanz  

          jenže fox delá jen 100mm na 29tku, toje právě naprd

          0 0
          • Pebe  

            Manitou a Fox jsou i na 120mm, White Brothers dokonce až 135mm a to i s pevnou osou

            k podívání zde

            0 0
            • kloubik  

              díky za info… takže možnosti by přeci jen nějaký byly…

              0 0
            • hanz  

              fakt že jo…taky dekuji za rozšířenej obzor.

              0 0
      • Pebe  

        a White Brothers pracují na nové enduro vidli, 150mm zdvih, 35mm vnitřní nohy, pevná osa

        tady

        a tady celý článek

        0 0
    • Bafoon  

      hmmmm ne, tedy kdyby mi to někdo dal… :-)

      nelíbí se mi to, fullum jsem ještě nepřirostl, ta vidle nevim nevim v podstatě říkaj že na to nic neseženeš a 150mm zdvih na 29" by podle mě měla vypadat (držet) o hodně líip než xc základ, a vůbec vůbec vůbec se mi nelíbí na fullu ještě teleskopická sedlovka :-) ale jak říkám můžu motat jabka s hruškama bo do fullu nedělám

      0 0
      • hanz  

        teleskopická sedlovka je na fullu to nej

        0 0
      • mr.antik  

        Ale to neni sedlovka na pérování ale na snižování sedla, supr věc pro toho, kdo jezdí členité terény

        0 0
        • Bafoon  

          no tak klucííí nedělejte ze mě flfouna :-D, rozdíl teleskopická/od­pružená mi je jasný vždyť jsem to tak i napsal, její využití respektuju jen jak fullová lama jsem napsal že se mi na tom fullu nelíbí ;-) hmm řekněme čistě ženský názor :-D

          0 0
    • Mutant Marana  

      Prooooooc?

      0 0
    • zirecek  

      29" kola jsou výhodná, přínosem pro vyšší postavy, „větší“ lidi. U ostatních lidí je to ukázka dobré marketingové práce, aby se kolečka „umělého“ obchodu točila… .

      0 0
      • Medvjedok  

        absolutny suhlas.

        0 0
        • kloubik  

          Jezdil jsi někdy 29"? Podle mě má u běžného XC ježdění velký přínos pro všechny, bez ohledu na velikost postavy… Ty kola prostě líp zdolávají překážky, víc drží v zatáčkách a nijak běžného člověka neomezují. Jasně, pro určité specifické použití to bude třeba nevýhodné, ale to je podle mě minimum případů, blbě se s tím třeba dělá bunnyhop, ale kolik z vás tímto způsobem překonává v lese běžně a často překážky… Naopak přejezd kořenů, kamenů, ve sjezdu… tam všude vidím výhody…

          0 0
          • pitos  

            To že plno lidí nezvládá alespoň základní techniku bunnyhopu je velká chyba a ochuzujete se o daleko příjemnější a jednoduší překonávání běžných překážek v lese při jakémkoli ježdění.Je to úplný základ techniky jízdy bez kterého se sice jezdit dá ale pokud se chce člověk technicky zlepšovat(jakože toto má v sobě skoro každý) tak se to  prostě naučit musí jinak se moc daleko nedostane.

            To že tyto kola tohle neusnadňují je špatně a podle mě je tohle kolo dobré jen pro pár lidí a to nejen kvůli bunnyhopu.Je ale pravda že jsem na něčem podobném nikdy nejel,neměl jsem tu možnost a rád bych to i zkusil.Zatím co jsem si o tom přečetl mě rozhodně nepřesvědčilo.

            0 0
            • mr.antik  

              Na enduro se mi to zdá takový divný – z toho co píšeš nevidim žádnou výhodu. Snad jen pro ty, co neumí bunyhop a pro dvoumetrový štafle, protože pro ně je to vlastně ekvivalentní jako pro normální postavy 26 kola.

              Pro klasický XC (rozumím ježdění zpevněných lesních a polních cestách a asfaltu) je to asi jedno.

              0 0
              • Medvjedok  

                A nema to mat tu logiku, ze udajna lepsia schopnost prekonavania nerovnosti u 29 (z dovodu vacsieho priemeru kolesa) by prave pri endure mala prist ku slovu? Ked som nad tym uvazoval, najvacsia vyhoda tych velkych kolies by sa vlastne mala uplatnit pri DH… :) Ale DH-29 neviem ci niekto uz postavil.

                0 0
                • pitos  

                  …ale zase příjdeš o lepší  ovladatelnost a celkovou hravost biku a to je při těchto odvětví důležitější.

                  0 0
                  • Medvjedok  

                    Tak som bol v tom, ze daunhylisti su tvrdi chlapi co sa na nic nehraju cize mensia hravost nehra rolu :) a na horsiu ovladatelnost su zas nabuseni z posilky – naco tam inac chodia? Pozeri. :)) Tak dobre, tak nic.

                    0 0
                    • zirecek  

                      Proč tedy některé DH stroje mají 26" vepředu, 24" vzadu? Dle mne jde taky o pevnost, bytelnost kola… .

                      0 0
                      • Medvjedok  

                        tak vraj mensie kolesa su tuhsie. A 24ka vzadu preto mozno, aby sa tam zmestil dlhy zdvih (?) Ale o tom ja nic neviem :) Som myslel skor na tu danost 29 ze maju vyhodu v prekonavani nerovnosti, ale ked tie nerovnosti maju 30 cm vysku tak je to asi jedno :)

                        0 0
                        • zirecek  

                          Ano, pro 30 cm balvan je lepší mít 24" zadní kolo, které je tužší a umožňuje jednodušeji konstruovat rám pro vyšší zdvih, :-).

                          0 0
                      • Pjotr  

                        To nemají DH stroje ale většinou fr nebo ss stroje…

                        0 0
                        • zirecek  

                          Důvodem je ta tuhost, bytelnost, či proč?

                          0 0
                          • Pjotr  

                            Čéče já to nikdá nevozil,ale tužší to určo bude… no a pak taky asi kuliva lepší ovladatelnosti ve vzduchu a asi je to hravješjí to nižší kolo,nevim ať řekne někdo kdo to jezdí…  vozí se to hlavně na slopestyle teda co sem viděl…

                            0 0
                          • hanz  

                            24ky vzadu byla slepá ulička, v dnešní době to už nemá nic. Z trhu odešli právě kuli špatný prostupnosti terenem. Přsnej duvod proč se to delalo nikdo přesně pravdepodobně neví, asi z duvodu kratší zadní stavby která navozovala dojem větší ovladatelnosti, ale to čas taky vyvrátil­. Prototyp v dh je už i na 29, ale videt byl snad jen jednou a asi vinou konstrukčních omezení a sníženou ovladatelností se po něm zem slehla.

                            osobně veřím že ve 29tkách je opravdu budoucnost, enduro jako je nahoře zminovaný je přesně muj cíl ale počkám si ještě na pořádný vidle a na nějakej ten konkurenční boj.

                            0 0
                            • Vegan  

                              Ja ho videl (sprostredkovane) u vice prilezitosti pokud myslime ten samy s dvoukorunkou tusim od manitu a zdvyhem jen 180mm tusim, ze k tomu byli vydeni obrasky na http://twentynineinches.com/ vypada lo to zajimave, ale je fakt ze k tomu uz dele nic nebylo

                              0 0
                            • TinkTink  

                              24" maji logickou vyhodu v odolnosti pri dropech… :)

                              0 0
            • Medvjedok  

              inac preco je / by mal byt bunnyhop tazsi na 29 nez 26? Pruzenie ma mensi zdvih alebo rovnaky, naladene predpokladam priblizne rovnako, hmotnost kola mozno 1.5kg vacsia… nejak nevidim jasnu fyzikalnu pricinu (mozno len zle uvazujem)

              0 0
          • Medvjedok  

            29 som nejazdil, ale bezne jazdim 28 (co je ak som spravne pochopil to iste…) a do terenu aky ja jazdim by som to nechcel. Ubezpecujem ta ze chapem ake vyhody ma 29 aj ake ma nevyhody a respektujem to, a aj napriek tomu je myslim jasne ze to nie je liek pre kazdeho. A ze to je (aj/predovset­kym) modna vlna je myslim tiez jasne.

            0 0
            • Martin  

              bajky byly (a jsou :-)) taky módní vlna – když to u nás začínalo, každej to kupoval :-)

              to tak nemůžeš brát.

              0 0
          • Vegan  

            I jako zastance 29" a clovek co 29" jezdil si dovolim ti oponovat pro kazdeho to neni pro kazdou velikost to take neni. je to pro vetsi ramy rekneme 18" a vice, ale trebas 16" ram na 29" nezlob se na me, ale tam bude nepomer velikosti osoby vs. kola a tudis se nebude delat jen blbe bunyhop, ale treba i nadhazovani kol a podobne veci ktere uz vyuzijes casteji a to kor na enduru o kterem se zde bavime.

            0 0
            • MlokCZ  

              Mě třeba nesedí žádná geometrie 29tek, co jsem zatím hledal a to potřebuju 18tku rám, ale hodně krátkou. Ta delší zadní stavba to prostě nechutně prodlužuje (což je u velkých rámů v pohodě, u krátkách a menších ne).

              U endura ale vidím jiný mnohem větší problém, který se týká i větších rámů. Spousta výborných systému není možná převést na 29tku, protože by se to tam prostě nevešlo, pokud by zadní stavba neměla být ještě delší než je nutné kvůli větším kolům. Tedy třeba já bych si žádný systém u 29tek zatím nevybral, protože ty které mi opravdu sedí k mání nejsou a ani nikdy nebudou (mě vpp prostě nesedí).

              0 0
              • MlokCZ  

                A tu geometrii myslím obecně, nejen pro endura, ale i pro HT. Když jsem vybíral nedávno celopevňáka, tak 29tka byla také ve výběru a vypadla ze tří důvodů: právě ta geometrie, mnohem větší cena za to osazení, co jsem chtěl, katastrofická situace u plášťů (to proto, že vozím UST a duše už rozhodně nechci; u dušových plášťů už výběr na 29tku celkem je).

                0 0
                • Vegan  

                  Co se tyce UST plastu, ale i predrazenosti komponent bouzel souhlas :(

                  0 0
              • Vegan  

                Osobne si myslim, ze ten VPP upraveny Ninerem bude fungovat dobre spodni vahadlo pod stredme a ne az za nim trosku zadni stavbu skrati a navic jak rikam tady jde fakt o to, ze ideal na 29" kor enduro bude cca 20" mozna 21" pak uz delka zadni stavbu nebude tak tragicka pokud na tom bude jezdit rozumne vzrostly clovek tak bude ok. osobne jsem trebas velkym zastancem toho, ze podle velikosti ramu by meli byt velka kola takze 15–18" 26", 17–20" muze byt 27.5" a pak 20–23" 29" mi prijde jako fajn, ale beru, ze pro vyrobce to mozna bude nerentabilni

                0 0
                • MlokCZ  

                  V rámci systému fungovat určitě bude dobře, o tom nepochybuju. A tedy pro spoustu lidí to bude super volba.

                  Ale pro mě prostě vpp není a to žádný (zkoušel jsem jich už hodně), především nepřekousnu ten pedalkick ve výjezdech na malou placku, který třeba někomu nevadí vůbec. A pak mám rád maximální funkci i při šlapání (tedy ani náznak zamykání šlapáním, což je pořád důsledek většího pedalkicku), což někomu naopak může vadit (díky tomu zase to jde při šlapání na vpp výborně za pedálem, což spousta lidí ocení). Já ale nemám problém s pohupováním ani na opravdu více houpacích systémech (což zase dost lidí mít bude), takže ani mírné zamykání při šlapání nepotřebuju a naopak mi hodně vadí.

                  0 0
                  • Vegan  

                    No jasne to beru me pedalkick nevadi vubec a navic ocenuju to, ze pod slapanim cela zadni stavba tvrdne jedine co mi vadi nyni na mem stroji je tvrdost tlumice jako takova tedy ne tvrdost, ale spomalenost jeho reakci coz, ale je jeho blbym vnitrnim nastavenim takze to je jina kapitola :)

                    0 0
      • Vlado Jekyll  

        takú pi..vinu som dávno nepočul.....   Požičaj si radšej kvalitnú 29 a choď sa povoziť, možno pochopíš…

        0 0
        • Medvjedok  

          no sak nas osviet a vysvetli co sme nepochopili a co si pochopil narozdiel od nas ty, lebo my sme setci nechapavi.

          0 0
          • Vlado Jekyll  

            vyskúšaj si to, na taký týždeň, pojazdi po rovnakých trasách ako jazdíš s 26-kou…to neni marketing…a aj keď máš nejakých 170 cm, stále budeš mat pocit, že tie korene a kamene trčia nejak oveľa menej.....

            0 0
            • Medvjedok  

              ja sa radsej pytam, lebo nemienim si kupovat 29ku len kvoli tomu aby som to vyskusal, a aj tak by som mozno k tomu potrebnemu poznaniu nedospel, lebo ja som taky menej talentovany.

              0 0
            • Medvjedok  

              stále budeš mat pocit, že tie korene a kamene trčia nejak oveľa menej.....

              Ale toto co si napisal, to mi trochu vrta hlavou. Horska cyklistika je hadam prave o tom, ze jazdis tam kde trcia kamene a korene, a ked ti zacne pripadat ze trcia uz malo, tak to sa ako kvoli tej kupe tej 29ky prestahujes niekde kde trcia viacej? Sak to potom taka 29 moze aj rodiny porozbijat. To je potom samo zlo! :D

              0 0
              • Vlado Jekyll  

                nemienim sa s Tebou baviť, čital som dosť tvojich príspevkov… stále píšeš len blbosti a ukájaš sa na tom…

                0 0
                • Medvjedok  

                  tak som ti len chcel dat moznost sa odbavit, lebo taki mudri ako radio maju radi ked im da niekto sancu poucit nas menej znalych a skusenych ako sa veci maju :D

                  0 0
                  • Vlado Jekyll  

                    ináč takí magori tu už boli…jeden si menil aj nick…neviem si spomenúť ako sa volal, ale ten tiež perlil…spomenie si niekto?

                    0 0
                    • Krys  

                      On si menil nick, pretože mu admin zakaždým zrušil účet. Potom buď pochopil, čo mu chce admin naznačiť, alebo dostal ban.

                      0 0
                    • vladaza  

                      že by olkyc? /t.č. přesídlil na nakoláky a hned ho všichni milují/

                      0 0
                      • Martin  

                        on přesedlal i na CD, ale tam zatím debatí jako normální člověk

                        0 0
                  • Krys  

                    Múdry ako rádio – celkom si sa vystihol. :D

                    0 0
                • Vegan  

                  se ti divim ze si to vubec zkousel :)

                  0 0
    • kloubik  

      Nejezdil jste už někdo RIP9? Nebo nevíte náhodou jestli už v ultrasportu mají nějaký testovací kousky? Sice to mám do Svitav dost z ruky, ale až bych měl cestu na Moravu, rád bych se projel :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.