• Andrew

    Po jaké době měníte bovdeny a jaký jsou příznaky? Na řazení přímý a na brzdy vinutý? Nebo se pletu?

    0 0
    • Daf  

      Ja menim Bowdeny az kdyz s nema zacnou byt problemy tzn. kdyz zacne praskat buzirka, nebo kdyz radici a brzdove packy nejdou tak zlehka jako driv. Pouzivam jen vinute bowdeny a to i na razeni. Rozdil ve funkcnosti jsem nezjistil a navic jsou levnejsi, lepe ohebne, nedrou ram a nelezou z nich po case ty dratky.

      0 0
    • MARIN  

      Bovden menim nejcasteji ten posledni kousek k prehazovacce nekdy i 2× do roka, kdyz mam pocit ze uz nejde poradne razeni a ze je bovden uz moc zabordelovanej. Jinak menim bovden jen kdyz je poskozena buzirka, kdyz je zlomenej (stane se vetsinou pri preprave na zavody), kdyz vylezaji dratky z buzirky (nekdy i zkrz koncovku bovdenu). Davam na razeni primy a na brzdy vynuty ale jinak vyzkouseno mam ze je to celkem jedno. Zalezi proste na kvalite provedeni tech bovdenu. Uz jsem mel taky nejake prime na brzdach a bylo to tak houbovity ze jsem je radeji vyhodil a nezkousel je ani na razeni (tusim ze to byli nejake Acor v bilem/pruhlednem provedeni omotane pod buzirkou nejakou tkaninou)

      0 0
    • jonti  

      tak 3–4 krat do roka, predovsetkym ak viac prsi. Myslim len na prehadzovacku, zvysok tak 1–2 krat do roka, predna brzda max 1 krat za rok. Jazdim na brzdy vzdy vinuty, na radenie kedy ako, velky rozdiel tam nie je.

      0 0
    • Andrew  

      To znamená, že mezi jednotlivýma výměnama bovdenů čistíte a promazáváte?

      0 0
      • sharkcom  

        Ano. Mám na to dva přípravky. čistič brzd ve spreji. Má to takovou trysku, že to stříká dost vysokym tlakem. Akorát vleze do bovdenu. Tím s toho úžasně vylítá všechen bordel. Pak mám vazelínu ve spjeji. Má hadičku nasadím na bovden a zmačknu. Je dobrá že neteče, tk tam dlouho vydrží. Tím lze bovdenu podstatně prodloužit životnost. Obzvlášt když máš nějakej lepší, lezlo by to to peněz.

        0 0
      • BB  

        na bowdeny jsem uz dva roky nesahl, mam tam nejake s protiprachovyma ucpavkama asi od Shimana. Mam vnitrni vedeni lanek ramem, takze pokud bych chtel mazat, tak je to strasna prace. Diky tomu jsem je nachal na pokoji a osvedcilo se mi to. Drive jsem namazal, chvili to bylo fajn a pak se tam dostalo o to vic bordelu a znova jsem mazal a porad dokola.

        0 0
        • MartinXC  

          Jestli ti to dávali v Programcycle, tak jsou to spíš Avidy (jsou perfektní bezůdržbové). Bowdeny mažu spíš formálně 1× ročně GT85kou, kterou stříknu do inj.stříkačky a jehlou tlačím podél lanka. Lanka z rámu nevyndávám.

          0 0
          • BB  

            mas pravdu daval mi je tam Lukas a popravde receno ja nevim, jestli s nema neco nedela, kdyz tam dam kolo, treba je nejak maze, z meho pohledu jsou opravdu „bezudrzbovy“

            0 0
            • MartinXC  

              No proto on tam dá kvalitní bowdeny, aby na ně taky nemusel šáhnout :-) Já měl ty stejný (na šaltr), nesáhlo se na ně 18měsíců (na rozdíl od brzdových). Až s výměnou rámu. Teď mám XTR, už jsem musel 1× mazat, nějak se mi kousalo lanko.

              0 0
              • marhi  

                Docela je mi vás líto. Na silnici jsem vyměnil celé kolo, na starém byly bovdeny původní tak deset let staré. Mažu vazelínou jen poslední bovden na přehazce a ten brzdový. Zbytek GT 85. Jelikož ostatní mám pod omotávkou tak půjdou do světa až s novou.

                0 0
                • ivovi  

                  Nojo, silnicka neni bike. :-)

                  0 0
                  • Volf  

                    No to je sice možný, ale já mám na bikovi bowdeny už dobře 5 let a jediný co sem tam udělám je, že do stříkačky nacákám trochu WDčka a přez jehlu promažu.

                    0 0
    • tjuren  

      Jen pro zajímavost. Menil jsem kompletne lanka a bovdeny. 2× asi 1,5m bovdenu, 4× lanko, nejaky ty koncovky. Vse stalo asi 200 Kc. Jo a jeste novy stipacky za 90 Kc. Ty sou asi nejdulezitejsi :)
      Naposledy jsem menil ze uz si to ani nepamatuju. Jezdim i ve snehu a desti a moc se o kolo nestaram. Ted uz ale byl odpor v packach neunosnej.

      0 0
      • Schumi  

        Štípačky za těch 90 Kč máš na bovdeny nebo obyčejné na drát.

        0 0
      • Orbis  

        No to já jsem si připlatil na jaře z ateflonový lanka a za 8000 km jsem na ně nemusel šáhnout!

        Takže už vím za co si připlatim a co se mi vyplatí:-)

        0 0
        • MartinXC  

          Teflonový lanke – záleží do jaké instalace. Když chodí hodně zatočenými průchody, tak se ošudlí a musí se mazat taky. Podle mě není nad dobře zachozené ocelové lanko, několikrát promazané vazelínou, 2–3 roky chozené v bowdenech – krásně se vyhladí a chodí zdaleka nejlíp.

          0 0
    • BH  

      su bordelar a nemam cas , tak bowdeny menim az uz musim. Spravne bych je mel menit alespon 1 x za rok.Na stare silnecce jsem vsak mel originaly 6 let, uplne bez problemu. Na MTB-zimaku drzi jiz 8 rok(XTR),tak 1× za 2 roky jsem menil lanka. Udrzba spociva v obcasnem namazani lanka , pouzivam mazadlo Motip teflon.Pouzivam lanka nerez, dobre klouzou, teflonove se moc nesvedcili, nemaji se mazat a po nejake dobe drhnou a navic se teflon odre.Ale opakuji, je asi lepsi menit bowdeny casteji, ale chce to mit cas, coz ja nemam.

      0 0
    • Andrew  

      Párkrát se tady objevilo, že mažete lanka vazelínou. Myslel jsem, že to spíš zhorší funkci a že se spíš maže WDčkem, TF2 nebo něčím hodně řídkým. Je to nějaká spešl vazelína?

      0 0
      • Volf  

        Souhlas. Já si jednou taky namazal lanka vazelínou a myslelj sem, že budu muset kolo donýst zpátky na zádech.

        0 0
        • Daf  

          Ja mazu vazelinou. Nesmi se ji tam dat moc, protoze treba v zime je potom znat tuzsi chod. Vazelina lepe vytesni vodu. Neni to az tak nenormali mazat vazelinou, treba original Shimano bowdeny jsou napusteny tou jejich zelenou.

          0 0
    • Luka  

      Juva, hej, panackove. Ted jsem cistila bovden u predni brzdy a mastnej nebyl, tak me ani nenapadlo ho promaznout. Mam komplet od JagWire vsechno.. otakza zni: stane se s tim neco, kdyz to bude chvilku jezdit nenamazany, tak do zimy nez provedu komplet rozebrani a udrzbu???

      0 0
      • MartinXC  

        Jagwire a na přední (z 1 kusu) na CPS, které má dobrou prachovku je OK i nenamazaný – pokud nedrhne. Klidně i přes zimu.

        0 0
        • Luka  

          Dekuju! Takze v zime to trochu pozlobim,ale ted to necham! :)))

          0 0
    • tjuren  

      Obycejny na drat. Ty spesl co maji profici na bovdeny bych asi nevyuzil. Lanka se s tema ze supermarketu cvikaji vyborne. Bovden na dve az tri stisky, ale rovnej rez. Asi jste vsichni zkouseli jaky je to s tupyma cvikackama. To uz nechci zazit.

      0 0
      • MartinXC  

        Obycejny stipacky to dlouho nevydrzi a jejich cvaknutí bowdenu to chce zabrousit na brusce… Na lanka ale staci.

        0 0
    • stréc od piva  

      já bovdeny neměním…až se ta šnurka přetrhen tak to zanesu mechanikovi a ten mi to spraví

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.