• wbiker

Dneska jsem to položil ve 40 km/h na rozbité lesní cestě. Jsem celej dodřenej, ale to nejdůležitější – nic semi nestalo. S bolestivými úšklěbky jsem dojel domů a až tam jsem si všiml, žemám naprasklou helmu. Když jsem si představil, že takhle mohla dopadnout moje hlava…! ¡uraz hlavy je asi to nejhorší, co se na kole může stát. Proč dávat k příležitost takovémuto zranění jen nějakým machrováním a ježděním bez helmy. Všem, co ještě pochybují, doufám, že bude tento krátký text podnětem pro jejich kladné rozhodnutí. Myslím, že v dnešní době je nabídka dostatečná a tak už dávno neplatí, že ,,na moji hlavu zkrátka helma není,,, nebo ,,žádná mi nesluší,,. A kdo přece jen jezdí bez helmy, doufám, že mu to za ten adrenalin stojí.

0 0
    • Pepazdepa  

he he, já su šátkař a vidíš to sám: helma za několik litrů jde do koše a můj šátek s moirou za 300 je jen špinavej :)) to je osud bejby!

0 0
      • Bobo  

„Všimli jste si, že má špinavej moirovej šátek?“ pravil patolog…

0 0
        • RomanP  

To sedlo. Mě spíš připadá, že už taky na tu hlavu spad. A nebo jezdí v helmě a jen tady chce vyvolat bouřlivou debatu. Asi se nemá cenu o jeho příspěvku bavit.

0 0
          • Bobo  

Takzvaný rozhovory o hovnu taky nemám rád. Až tu svoji METku křápnu, s radostí si půjdu pro jinou, ale jestli někdo radši tráví léto ve špitále namísto na kole – je to jeho volba.

0 0
          • Pepazdepa  

no toho sem se právě bál, ale čekal sem kdo na to zareaguje.. sranda muší bejt a s helmou souhlasím, jen jsem nezodpovědný hlupák a doposud (10let) šátkařím.. Ale POZOR: do vánoc ji budu mít, pokud přežiju :))

0 0
            • RomanP  

To ti přesně přeju…abys přežil. Já k dnešnímu dni svojí Uvexku jentak lehce škrábnul o větve a vlastně jsem doteď mohl jezdit bez ní a nic by se nestalo. Bylo by asi dobrý vědět kdy přijde ten den co jím užiju a vzít si jí, protože se v ní docela potím, ale tak do v reálu není :-)

0 0
              • Pepazdepa  

no tak to bych vědět nechtěl.. taky by ses mohl dovědět, že ti byla helma na nic .. osud je osud.. ale samozřejmě i tobě a nejen tobě, ale všem přeju a? tu helmu nepotřebují nebo spíše a? nedojde k jejímu využití na plno.. Já dostal větví mocxt a vždy to žátek nějak zabral, ale šrámy sou :)

0 0
                • RomanP  

Člověk dělá spoustu lehkomyslností. Já taky párkrát nechal zánovní helmu doma, ale k tomu jsem tenhle rok koupil kolo s spd a bez ní jsem se nějak necejtil. Mluvíš o osudu jako o loterii, no on taková je, ale právě proto mi přijde, že bez tý helmy nejak nemám co vyhrát.

0 0
    • RUMcajs  

Hmm, kamarád mi psal:

Cyklistika je nebezpečná sranda. Srazila mě ňáká ženská. Zástava dechu, srdce, let vrtulníkem. Jsem O.K., kolo K.O.

Taxem mu volal a zajímalo mě, jak na tom je. Jezdí jen občas a helmu nevozí. Trochu více vzadu nad uchem měl pořádnou bouli (cca 1,5cm vysokou a velkou jak dlaň). Kdyby v místě dopadu ležel kamínek cca 2×2cm tak by mu hlava udělal křup.

Teď už si přilbu koupí. Už ví, že není tak drahá.

P.S. nehodu nezavinil on, jen jel na koupaliště

0 0
    • Kopálista  

Minulou sobotu se mi vysekal kluk (4,5 roku). Jeli jsme z kopce asi 25 a on se najednou položil na asfalt. Nestihl si dát pod sebe ani ruce a tak jel po asfaltu asi 10 metrů po obličeji než zastavil. Naštěstí měl přilbu, a tak:

• nemá zlomenej nos,
      • nemá vydřenej obličej až na kost nebo do masa,
      • nemá vyražený zuby,
      • nemá frakturu dolná čelisti.

Pouze si trochu odřel nos.

Závěr: Přilba na kole je absolutní nutnost.

0 0
      • gomolka  

Zbytečná diskuse … kdo si váží života, jezdí s přilbou, kdo ne, jeho volba !!!

0 0
      • Pepazdepa  

Pokud má uzavřenou helmu na motorku tak prosím, ale netvrď mi tu, že díky skořepině nemá vyražený zuby, zlomenou čelist, přeraženej nos (možná za jistých okolností) a zedřenej obličej na kost.. To je docela blbost! Leda by se smotal do klubka, což neudělal, protože jsi psal, že nestihl dát ruce ani před sebe a jel 10m!!!! po asfaltu!!! Tý wole zamysli se co píšeš.. Jezdím dost dlouho a pádů mám taky za sebou dost, ale toto.. Tak mě napadá, že když jel 10m po asfaltu, co měl asi na sobě v těhle vedrech??? Minimálně by byl sedřenej po břichu, stehnech, kolenách, ramenech a vím já, kde ještě? Ale hlavně že měl helmu :))) Hoši hoši..

0 0
        • kovar  

neškodilo by, kdyby jsi se také trochu zamyslel.

0 0
          • Jogador  

A možná i trochu víc:)

0 0
            • Pepazdepa  

zamyšlenej jsem dost i z jiných věcí.. Ale když tu někdo napíše blábol, tak musím reagovat a pokud se to vám dvěma nezdá tak to je vaše věc.. Někde jsem zde už psal, že si přez zimu budu skořepinu kupovat, ale to ted jsem šátkař a je to moje volba.. Nechápu, že to mnoho z vás donekonečna bude pobuřovat???!!! Kdysi se tu řešily tanga tak je znovu oživte a nechte at si Pepa z depa jezdí v čem chce :/

0 0
              • RD33  

A neni ten tvuj satek cervenej? Ja jen ze reagujes tak naprudko:)))

0 0
              • kovar  

To nebyl blábol, a Ty jako šátečkář to nemůžeš posuzovat, nebo? přilbu nevlastníš, a tudíž jsi s ní ani pravděpodobně nikdy nespadl, tak nemůžeš vědět, co přilba může zachránit a co může zachránit 4,5 letému děcku. Ale mě nepobuřuješ, je mi to úplně jedno, co nosíš. Tím pádem by mi mělo být jedno i to, že se zabiješ. Což není. To je rozpor, že jo. Hlupák je ten, kdo líže kov v mrazu, i když moc dobře ví, že se jazykem může přilepit.

0 0
                • Pepazdepa  

tak mi vysvětli jak tě ochrání přilba před tím, když jedeš 10m po asfaltu a nestíháš dát ani ruce před sebe, před zlomenou čelistí, vyraženými zuby, sedřenou tváří nebo zlomeným nosem??? Helmu sem už na hlavě měl, ale nespadl s ní. Jestli se za**ju ti může bejt jedno a že není tak to kecáš.. :)

0 0
                  • lubos  

Pad na tvar je problem. Bez integraly to vetsinou dopadne velice spatne. Ale pokud spadnes urcitym zpusobem, predni cast prilby te muze ochranit. Pokud mas kousek stesti, zachrani te. Predni cast zdvihne dotykovou plochu, tudiz, kdyz padnes ve vhodnem uhlu, muze to skoncit tak, ze jedes po te hrane a mirne si odres nos. Kdybys v temze pripade prilbu nemel, sedres si celo, ale nos pujde pryc. Fuj, nechci si to predstavovat. Brr.

0 0
                  • Žanek  

Jestli´s měl nekdy v ruce helmu pro děcka tak sis určitě všiml, že oproti té dospělácké zasahuje víc na spánky, na týl a má mohutnější „kšilt“… To je právě kvůli pádům, jako ten, který je výše popsaný;

0 0
        • Kopálista  

Hochu, hochu (míněn Pepazdepa), fakt nekecám!

Možná by kluk dopadl tak, jak píšeš, ale u nás pršelo (asi naštěstí) a klučík byl v teplákách, šus?ákový bundě a měl rukavice. Díky tomu dešti asfalt asi víc klouzal resp. tolik nedřel, proto tak dlouhá jízda na tlamě, pardon na tlamičce, a žádná veliká odřenina.

Rozdíl mezi bouráním na mokrém a suchém asfaltu by mě docela zajímal, nenašel by se nějaká silničář, který by nám sdělil své zážitky?

Mimochodem: kluk si neprodřel ani nedřel ani bundu, ani tepláky, jen trochu boty. Takže nás doma i maminka pochválila, jací jsme šikulové :)))

0 0
      • Jogador  

Tak to by mě zajímalo jak to udělal. Já včera taky chytal zajíce.A ač sem měl helmu, tak sem neměl i ochranu brady a šel jsem přímo na bradu a brada je teď dvakrát vetší a bolavější:) Ale bez helmy ani ránu. Jen mě štve, že se teď chvilku nebudu moc holit:)

0 0
      • M1R3K  

ve 3 letech jsem jel se starsima bratrancema s kopecka..koukam a oni jeste z kopce slapou, tak jsem slapal taky..jak jsme jen mohl (mel jsem oproti nim polovicni kolo)..az se se tak rozhoupal, ze jsem letel..nevim jak, jen mam pocit, ze kdyz jsem upadl, tak jsme byl v puli kopce a oni me zbirali az dole (asfalt)…helmu jsme v ty dobe jeste neznal a nevim, jestli vubec pro deti existovala…cely prazdniny jsem mel pres pul obliceje strup a pak jeste par let bylo poznat, ze se mi jedny strane xichtu neco stalo. btw na tom mini kole jsme jel v kopackach ;-)

0 0
    • GrametS  

Text inzerátu: Zdarma přenechám vážnému zájemci srdce, plíce, ledviny, játra. Mladé trénované tělo. Krátká čekací lhůta. Zn.: cyklista bez helmy

0 0
    • ddd - andy  

Ve spindlu sem videl 2, slovy dve, nakraply integralky… takze asi tak..

0 0
    • wbiker  

No vidíte, všichni se tady shodnem (až na vyjímky s šátkem:-)), že je přilba dobrá věc. A přesto mi na chirurgii říkala, že 90% cyklistů, co k nim přijdou, respektive co k nim záchranka přiveze, jeli bez helmy. Dnes a denně potkávám cyklisty na kolech na 50000,–, ve značkovým oblečení, s espédéčkama,… a s vlajícími vlasy. Možná, že dobrý gel na vlasy vážně nahradí přilbu.:-)

0 0
      • Luka  

Prave proto, ze se tak malo lidi s helmou po padu potrebuje nechat odvezt na chiru. Zatimco bez helmy ji potrebujesh vetshinou.

0 0
      • RUMcajs  

Jak už jsem psal nazačátku. Kámoše srazilo auto a spadnul na hlavu. Zástava srdce, dechu, těžký otřes mozku, bezvědomí. Pár modřin, jinak bez odřenin. Kdyby měl helmu, nejspíš by se v té samé situaci do vrtulníku nedostal a nechal by se ošetřit dle vlastního uvážení a stavu.

0 0
        • Meesha  

Neco podobnyho sem taky videl. Chalpek na kole vjel primo pred Skovyho Mercedesa. Rana jak svine, vylit asi 5m do vzduchu, tam dal nejaky salta s vrutama a dopad na tramvajovy koleje. Kdyz sem pak videl to sklo auta, tak tam byla vsude krev s kusama masa a vlasu… Jestli to prezil, to netusim.

0 0
    • Darkson  

Taky si myslím, že jde o zbytečnou diskuzi. Každý, kdo přemýšlí, helmu vozí. Vždy? dneska skoro nic neváží a spolehlivě odvětrává. Také už se mi povedlo jednu rozsekat. Já osobně lidi bez helmy, např. s frajerským šátkem, nepovažuji za bikery a ani je nezdravím.

0 0
      • enjoy  

no vidis a ja lidi jako ty povazuju za … radsi nic… ps:jak se tohle tema porad vraci…:-)

0 0
        • Jogador  

Asi mi něco uniklo, už máš helmu? :))

0 0
        • Darkson  

Zase hned poznáš, kdo jezdí s a kdo bez helmy. Kdyby ses podíval do historie diskuzí, sestavil bys profil většiny lidí na fóru :-)

0 0
          • mastihuba  

A už je to tady zas.

„lidi bez helmy, např. s frajerským šátkem, nepovažuji za bikery a ani je nezdravím.“

Už sem tento názor tady slyšel od víc lidí, tak to napíšu znova. Co tě opravňuje hodnotit kdo je jakej bajker. Přilba má vliv pouze na bezpečnost!!!

0 0
            • Darkson  

jde čistě a pouze o můj názor, na který mám své právo. nikoho do helmy nenutím. ale absolutně nechápu, co vede např. člověka, který obětuje svému kolu spoustu peněz a času, riskovat své zdraví. i když je pravda, že ještě před 5 lety jsem taky helmu nenosil, dneska se bez ní necejtím dobře a vozím ji i na krátké přejíždění.

0 0
            • wertigo  

souhlas. toho pana bych na kole potkat NIKDY nechtel.

0 0
            • MartinXC  

Nene, kdo jezdí bez přílby a NEMÁ na krku velkou ceduli, že jeho orgány jsou v případě nehody k volně darování, je bezohledný a netřeba jej zdravit … Tolik lidí čeká na transplantace orgánů – jen směle dál bez přileb – brzy bude založeno hnutí za zlatou Pakošovu plaketu za největší počet darovaných orgánů od jednoho dárce-bikera. :-)

0 0
              • Thorn  

nezmysel.

0 0
              • mastihuba  

Já neobhajuju ježdění bez přilby, ale je spousta dobrých cyklistů bez přilby a stejně tolik špatných s přilbou.

0 0
                • Lada1  

jo i na TdF jezdi obcas bez prilby

0 0
                  • Luka  

Jo, ale jenom pri poslednim kopci v etape…

0 0
                    • Thorn  

…ktora ma ciel na vrchole toho kopca. A ako sa minuly rok Armstrong prave bez prilby krasne vyj**al :-)

0 0
                • MartinXC  

A vzhledem k poměru 1:10 u úrazů hlavy (s přílbou : bez přílby) se poměr mění pozvolna ve prospěch špatných s přilbou :-))

0 0
                • Man  

tak mi vychadza, ze darcovia organov su ti spatni bez prilby :-))).

kazdy nech si nosi co chce, trebars mikulassku ciapku. je to kazdeho vec, co robi so svojim zivotom, len nech potom nerobi na mna psie oci z TV, ze potrebuje prachy na novy vozik.

0 0
                  • Pepazdepa  

(((smích))) si mě rozesmál s tou TV. :)

0 0
                  • zapi  

Ty nosíš přilbu na nohách?

0 0
                  • zapi  

Chci říct že k přerušení míchy může dojít i když máš přilbu na hlavě, to bys musel mít krunýř.

0 0
                    • cukr.dva.nula  

no, vpodstate si muzes velmi dobre zlamat vaz pri nejakym blbym padu, ale prodavaj se na to takovy „tlusty limce“ kolem krku, na kterym pak sedi integrala.

Nicmene clovek se muze zabit treba i na ulici – uklouzne nebo blbe slapne, sekne sebou, prasti se do hlavy, hematom a do rana čůůůs.

Ale to uz jsou fakt extremy. Me vzdycky kdyz babicka zacne takhle lamentovat ze co blbnu (zname babicky a maminky vubec, ze :)), at nechodim pozde vecer sam po ulici, at nedelam to ci ono a vubec na tom kole co blbnu, dyt se mi neco stane, tak odpovidam ve stylu „babi, na Vaclavaku ubodali za bilyho dne chlapa, kolem desitky ba stovky svedku“ nebo „to by clovek nesmel ani prechazet ulici s tim, ze co kdyby ho prejelo auto“ …

a tak je to se vsim … ale pokud se da necemu aspon zkusit predejit (na extremni pojezd integrala, krunyr etc., pri prechazeni ulice se 10× rozhlidnout esi fakt nic nejede … :)), tak je dobry to aspon zkusit.

Ale je mezi nama dost jedincu, co radi tahaj draka za ocas, tak at si uzijou :)

0 0
    • RD33  

To ja koupil kolo a rikam: Az zas neco nasetrim tak prijdu pro prilbu. A co cert nechtel jeste ten den sem hodil takovou mrchu ze jsem rozbil prasatko a hura pro prilbu. Kamos co jezdi semnou ji stale nema a na maratony nejezdi protoze tam je prilba povinnost. Stale tvrdi ze uz spadnul tolikrat a nic se mu nestalo. Blba frajerina, ono jde jen o JEDNOU.

0 0
      • martt  

zaujimavy argument s tym maratonom. Poznam pani, ktora chcela ist na maraton, pozicala si na to prilbu. Predtym bola zasadny odporca nosenia prilby. Medzitym presla viacero maratonov, nakoniec si kupila vlastnu prilbu a dnes ju nosi aj mimo maratonov.

0 0
    • Roman  

Osobně si nenechám od nikoho kecat do toho, co si beru, nebo neberu na kolo – stejně tak ani já do toho nikomu neremcám. Já jezdím zásadně s belinou, ale rozhodně nemám problém zdravit šátkaře – posledně mě, ale naštval jeden „nagelovanej“ bezpřilbovej cca 50tník, když neodpověděl na pozdrav a ani nepoděkoval, že jsem ho pustil v protisměru prvního přes mostek – tož jsem utrousil poznámku…

V čem jsem ale brutálně nekompromisní a nesmlouvavý – děti + přilba, o tom zásadně nediskutuji.

0 0
    • Thorn  

Nedavno som na maratone videl typka, ktory sa napichol na konar – bol cely obviazany a rad, ze je OK…

Takze kto nenosi delotelove chranice, ten je idiot a blazon, ze?

Ja prilbu nosim. A je mi jedno, ci ju ostatni nosia alebo nie – mne tym neublizia a ich dovody su ich vlastne (a existuju aj legitimne dovody, preco helmy nenosit), mna do nich nic.

0 0
      • Thorn  

delotelove = celotelove :-)

0 0
      • wbiker  

No, mě je v podstatě taky jedno, kdo nosí helmu a kdo ne. Ale jde tady taky o to, že ikdyž si to jezdec bez helmy neuvědomuje, tak mimoděk ovlivňuje svým počínáním i osttní. A? už se kterými jezdí, nebo, kteří ho jen občasně potkávají. Když jede parta lidí a dva mají helmu, myslím, že ji spíš sundají, než že si ostatních 8 helmu vezme. A tak to jde dál. Ti samí lidi pak jedou s dítětem, které sice ze zákona helmu mít musí, ale až vyroste, těší se, že ji konečně nechá doma. Tady vidíš, že když ty(nebo kdokoliv jiný) nevozíš helmu, nejde vždycky jen o tvé zdraví. Hm?

0 0
        • vicko  

No asi mas castecne pravdu, ale kuprikladu ja bych si helmu nesundal ani kdybych jel s 20ti lidma a vsichni byli bez… takze je to o te vuli. A navic ja mam tu svou METku rad :)))

0 0
          • wbiker  

Taky bych ji z hlavy dolů nedal. Ale kolikrát potkáš ,,peloton,, cykloturistů, kteří mají helmu připevněnou na batohu, popř. na řidtkách. Hodněkrát jsem slyšel ,,dám si ji na sjezd, žádný strach,,. Horší je, že pro kařdýho je ,,sjezd,, něco jinýho.

0 0
            • vicko  

No tohle taky moc nechapu… prilbu na batohu. Jo jako je to dobry kdyz nekam prijedu, slezu z kola a pak nekam jdu tak ji nemusim mit v ruce, ale nechapu lidi co JEDOU na kole a maj prilbu na zadech ;) to je fakt zvlastni…

0 0
              • Thorn  

Hm… mam dlhe vlasy a isiel som priamo z lesa do hospody – tak som si na dojazd po asfaltke bez premavky na poslednych 5 km dal prilbu na batoh – je to take nepochopitelne? Dtto na 5 km stupanie takmer bez premavky z domu – ked je 35 stupnov, tak ked viem, ze rychlejsie ako 10 km/h nepojdem, tak davam prilbu dole.

Stale tu niekto travi cas rozmyslanim nad tym, preco niekto nieco robi inak… kazdy ma na svoje konanie nejaky dovod.

0 0
                • vicko  

Ale jo ja to beru. Ja se nevztekam ;). Ja sem to jenom moc nechapal, ale uznavam, ze jsou i duvody, kdy se to da udelat jinak…Ja si myslim, ze je to kazdyho vec. Ja proste jenom jezdim s helmou na hlave :). Nikomu to ale nenutim a nikomu za to nebudu nadavat. Koneckoncu pritulka helmu taky nema a v sobotu jsme byli na vylete ;)…takze asi tak. Jinak dik za nazorne vysvetleni, proc nekdy dat helmu na bagl ;), ja to stejnak delat nebudu, ale uz tomu aspon rozumim. Jo, kdo se nezepta, nic se nedovi ;)

0 0
                  • Thorn  

OK :-)

jedina vec, ktoru zase nechapem ja je to, ked niekto nosi helmy na zatylku a celo ma nechranene – snad mi niekto odpovie :-)

0 0
                • dave lister  

ano, vozit přilbu na batohu je pro mne je to nepochopitelné… ale záleží na vkusu každýho soudruha…

0 0
        • mastihuba  

Sjíždíme se celkem velká partička. cca 30 cyklistů. Někteří s helmou někteří bez. Nikdo nikoho nepeskuje a ani se nikdo nikomu neposmívá když si někdo ustele, tak je to pořád kamarád a? helmu má nebo ne. Společný jmenovatel je kolo a pohyb v přírodě. HOTOVÉ VYŘÍZENÉ.

0 0
          • Thorn  

tlesk-tlesk

znama ma z prilby ekzem, ma krvave celo. nosi ju len na preteky. mam ju za tu trufalost zabit?

0 0
            • Pepazdepa  

měl bys :)

0 0
            • Honza-HK  

Začal jsem pod přilbu vozit šátek s páskem moiry. Jsem absolutně spokojen, přilba líp sedí, a není propocená. A? to zkusí. Jo a tak jsem vlastně šátkař i přilbař. :-)

0 0
          • GrametS  

jenze – pravdepodobnost, ze si nedko z Vasi skupiny rozbuje tlamu je pro vsechny stejna. pravdepodobnost, ze clovek bez helmy bude potrebovat pomoc ostatnich, narozdil od helmisty, je vyrazne vetsi. Nikdo nema pravo prenaset zodpovednost za svoje zdravi na ostatni lidi. Kazdy, kdo jezdi bez helmy by se mel sam sebe zeptat – jsem opravdu natolik nezodpovedny a opravdu tak sebejisty, ze muzu svym chovanim obtezovat okoli? Mam dost zkusenosti ze svych padu, praskylch helem i z padu svych spolujezdcu…

0 0
            • Thorn  

Tak si vsetci kupme zjazdarske chranice na cele telo, aby sme nahodou niekoho „neobtazovali“, ked si zlomime nohu/ruku/chrbti­cu… :-(

0 0
              • GrametS  

kecas nesmysly… riziko existuje a je povinnosti kazdyho dospelyho belocha, co mozna nejkvice eliminovat mozne riziko… kdyz pojedes na koupaliste, staci helma, kdyz pojedes na cernou do Spindlu, chranice budou OK…

to je stejny jako s pasama v aute – jen kreten se nepripouta, protoze jeho styce tchyne babicky dcera nahodou nebyla pripoutana a prezila…

0 0
                • Thorn  

Prepac, ale polovica padov konci zlamanou rukou… male percento padom na hlavu. Takze to „obtazovanie“ sa mi nezda byt na mieste. Ked ta niekto dolamany „obtazuje“, tak ho nechaj v krikoch skapat.

Nasr*lo ma to slovo…

Inak neviem, preco sa kazdy tvari, ze helma je vsemocna – staci jazdit pomalsie ;-) (samozrejme okrem zraziek s autom a podobne)

0 0
                  • wbiker  

Musím tě opravit v omylu. Většina pádů na kole jde právě na hlavu. Samozřejmě, že když v 70 vpálíš do stromu, tak ani ta helma, by? sebedražší, ti moc nepomůže. Ale stačí se podívat na jakékoli statistiky a nejvíc zranění vzniká do rychlosti 30 km/h. A právě tady je ta helma asi nejvíc potřeba.

0 0
                  • Honza-HK  

Kámoš před měsícem v Českým ráji ve slezdu hodil tygra na hlavu. Přilba vejpůl a teď má léto v pr…i, protože bude mít 4 měsíce sádrový krunýř (zlomený hrudní obratel). Je z toho na prášky , kdyby neměl přilbu, tak se nemusel trápit a byl v poho na krchově, :-))

0 0
                  • lubos  

Diskusie tohto typu pre nezainteresovanych sice vzbudzuju dojem, ze vsetci vravia ze helma je vsemocna. Lenze v skutocnosti tomu tak nie je. Aspon drviva vacsina ludi, ktori o prilbe pisu to takto nikdy nemyslia. Na eliminovanie rizika smrti poskodenim alebo narazom do hlavy _nestaci_ jazdit pomalsie. Castokrat je to totizto uplne naopak. Jednak clovek zvykne davat menej pozor, a druhak riziko zabitia sa narazom do hlavy vznika uz od rychlosti (kto vie presne udaje opravi ma) 11km/h. Najcastejsi pripad smrti je pad v malej rychlosti hlavou na obrubnik. Bicykel , alebo motorka.

0 0
              •  

obavam se, ze zlomena ruka a prorazena lebka maj trochu jiny, dost rozdilny nasledky…

0 0
              • lubos  

No, sice chapem co mas na myslis ale je tu jeden dost podstatny rozdiel, ktory sposobuje neustale diskusie tohoto typu:

1. ak spadnes pri rychlosti 15km/h dost tazko si spravis nejaku zlomeninu. Ovsem padnutie na hlavu uz ma velku pravdepodobos­t smrti.
                2. zlomenina ruky alebo nohy ma len velmi malu pravdepodobnost, ze zomries. Zlomenina lebky je uz o niecom inom.
                3. statistiky su neuprosne, ci uz bike, alebo motor-bike (motorka).
                0 0
    • Man  

ja kokosku nosim vzdy a je mi uplne jedno, ci idem do kopca alebo z kopca. ked som na biku, tak mam prilbu. nie vsetci moji kamosi ju vozia, ale nehovorim nikomu, ze kym si ju nekupi, tak s nim nebudem jazdit. kazdy je zodpovedny sam za seba, tak nech sa aj rozhoduje kazdy sam. myslim, ze uz tu bolo napisanych tolko informacii o vyhodach a nevyhodach nosenia prilby, ze kazdy si vie urobit vlastny nazor.

0 0
    • Luka  

Nikdy bez helmy nevyjizdim. Pokud ji zamenu (coz me se opravdu stava, mam hlavu deravou), tak u dveri mam ritual na zjisteni chybejicich casti odevu. Chybi li neco, hned utikam zpatky pro dotycnou vec. Lidi bez helmy neodsuzuju, ale pokud nemaji rozum a treba jedou s detma, ktery taky nemaji helmu, tak to bych zabijela. Fakt. Kdo chce riskovat, je to jeho vec, zdravim vshechny kdo vypadaji na bajkery, at uz s satkem nebo s helmou. Soudit stupen bajkerstvi podle helmy mi prijde divny, protoze treba enjoy je mnohem vetshi bajker nez ja a on helmu nema, ja jo, bohuzel v helme to asi nebude.. :) Toz tolik.

0 0
      • RomanH  

Taky porad nerozumim, proc se to tu porad resi. Je to opravdu kazdyho vec, ale prijde mi, ze jen do urcite miry. Jeli jsme s manzelkou a s kamoskou na pohodovou vyjizdku, kamoska bez prilby spadla (v lesich 40 km od baraku, zkoncila s otresem mozku). Takze ve vysledku zkazena vyjizdka a tydenni prac. neschopnost. Nechci to davat jako dalsi priklad, ale pokud by jela sama, tak si sanitku nezavola (ale je to zase jeji vec), pokud jedes ve zkupine, mas zodpovednost k ostatnim – samozrejme Te v tom nenechaj, ale uz to neni az tak uplne Tvoje vec – tolik k Enjoovi.

0 0
        • Otaku  

mam na to uplne stejnej nazor..

0 0
        • mastihuba  

ale stejně jí neřekneš já s tebou nikde nepojedu co kdybys spadla. :)))

0 0
          • dave lister  

to je otázka… já svojí přítelkyni řekl, že buď si tu přilbu vezme a nebo zůstane doma…

0 0
            •  

presne tak, je to otazka pristupu… ta moje taky vi, ze bez helmy se neprojede ani kolem baraku

0 0
          • RomanH  

Ani nemusim. Asi po trech tydnech, co se znovu sedla na kolo, si koupila helmu – mozna proto, ze jela na Gardu, ale hlavni je, ze si ji koupila a hlavne ze s ni jezdi :o)

0 0
    • discover  

Ja som si kupil prilbu dva mesiace po biku po tom ako som vletel z boku do auta plneho robosov ktore mi vbehlo do cesty kde som ho necakal-islo do zakazu vjazdu-nastastie som stihol trochu ubrzdit,ale aj tak som vnom skoncil asi v 15km/h nedat ruky pred seba bol by som asi v p… aj tak to bola supa.Keby mi tam bolo vletelo neskor asi by som nezareagoval a zobral ho hlavou… Prilba je urcite fajn len neviem nakolko ochrani pred narazenim stavcov a tak… ale kto ju nosit nechce nemusi a nemusi sa hned zabit,je tu aj alternativa slintajuceho dementa :#

0 0
      • lubos  

Trosku by mohla, kedze ten polystyren kusok poberie naraz.

0 0
        • Gatier  

niektori to stale nechapu… Jazdenie bez prilby je pre plasakov. A kazdeho vec je to len dovtedy, kym nebude na voziku. Potom na neho budeme musiet robit!

0 0
          • lubos  

hmmm

0 0
          • enjoy  

chudacku,to bude hruza az budes muset ze svych dani platit dalsi miliontou zbytecnost. snad te uklidni ze zrovna treba ja te vyzirat nebudu,stehovani na slovensko neplanuju.

0 0
            • Gatier  

Stacilo povedat- mas pravdu!

0 0
            • Man  

to by som sa Ti aj cudoval, keby si sa chcel prestahovat sem :-)))

0 0
            •  

blby je, ze kdyz se sectou vsechny ty milionty zbytecnosti, je to uz slusna castka…

0 0
    • Roman  

To je sranda, včera v 19.00h jsem si vyzkoušel svoji kratonku :o(

40km/h, od šutru, který za to může až po bod mého přistání 25m, naražené žebra (nebo zlomené, uvidím co řekne rentgen), rameno mám jak Švarcenegr, „lesní biftek“ – všude a to včetně zad (i pře camel), roztržené stehno, rozbitej mobil, kolo částečně pojízdé (to zas bude peněz), trochu připomínám dalmatina – to ta hlína s pískem po celém těle v biftekách.

První dopadlo na zem rameno s hlavou zabalenou do te kratonky a teď mi z toho hučí v levém uchu (povídám v uchu, né v klacku!). Mám náhradní Kedku, ale tu už prubovat nebudu – vyberu si nějakej bezpečnější sport – padák, nebo šachy, ještě nevím.

0 0
    • Misfit  

GrametS kazdeho dospeleho beloch? A cernocha uz nie???

0 0
    • cukr.dva.nula  

Radsi hlavu zpocenou nez rozbitou. Naposled jsem pocital zledovately schody na Vitkove svoji bradou ze vzdalenosti asi tak 10cm, rekneme v cca 30km/h (tvrdil bych vic, ale kamos ze prej ne :)). Jelikoz se na jare tesim na 4× a bikros a o integrale a krunyri jsem doted jenom premyslel, jsem si uz uplne jist. Do tydne mam integralu a budu s ni jezdit treba i za roh do samosky pro rohliky.

Me bavi hlavne jezdit, zkouset a davat novy veci a ne se klepat adrenalinem „tyvole to mohla bejt husta rakev, ale ustal sem to“. Kdyz nekdo lita na fourcrosce s kokosem nebo dava DJ bez cehokoliv, jeho boj, ze uz ho to ani jinak nebavi a potrebuje k tomu ten adrenalin „zrakvim se nebo ne, preziju nebo budu zas pul roku v nemocnici nebo taky uplne čůůs?“. Mam svoji telesnou schranku rad a kdyz vim, ze se tomu venuju extremne, tak to taky chce ochranu do extremu.

Pro rejpaly – krabicku Durexu samozrejme ssebou taktez :)

0 0
      • cukr.dva.nula  

Este sem zapomnel na jednu vec – jezdim v kokosu a pri vsemoznejch rakvich sem nikdy zatim nesel na hlavu, du dycky hodne na ruce (taky mam ted trochu problemy se slachama a zapestima). Rozhodne si ale nereknu „hmm, kokos prodam, nikdy sem nesel na hlavu“.

Uplne stejne sem to mel s chranicema na nohy. Nez sem je koupil tak nic. Pak sem je vzal na prvni vyjizdku a dost se hodily …

Nicmene hlava je hlava a prilba dokaze zachranit az 84% poraneni hlavy (nekde sem cet). Akorat nevim, co ten udaj vlastne uplne presne znamena :)

0 0
    • H1J4CK3R  

Mě rodiče (naprostí ne-bikeři) do helmy nutili už ode dne, kdy jsem poprvé vyjel ze zahrady na ulici. Jako typické dítě (bylo mi cca ±7 let) jsem se tomu bránil, ale nakonec jsem si ji vzal. Čím více do mě hučeli ať si vezmu helmu, tím více jsem se těšil na den kdy pojedu sám a bez helmy. Zhruba od deseti let jsem jezdil sám i na delší vyjížďky, helmu jsem si bral jen sporadicky (rozuměj když si rodiče všimli, že vyjíždím bez ní). Tehdy se stalo něco co způsobilo, že helmu vozím i když jedu, jak říkáte „pro rohlíky“ (bylo mi cca 12,5 roku). Jel jsem po hrázi dlouho vypuštěného rybníka, na jedné straně louka, na druhé les. Jedu, jedu, vyhýbám se kořenu a nejednou cítím, že se mi pod předním kolem drolí půda, pak jsem postřehl strom, ale s tím už se ve 30km/h nedalo nic dělat. Sbíral jsem se ještě snad hodinu (paradoxně já KO a kolo OK). Naštěstí jsem měl helmu, čili jsem vyvázl s odřenou polovinou těla, silnou bolestí hlavy a rozbitou helmou. Teď je mi 16 let a bez helmy nevyjedu. Moooc lidí si neuvědomuje, že nemít v takové situaci helmu se rovná solidnímu otřesu mozku, v horším případě smrti. Holt si asi každý musí prožít nějaký podobný pád aby si to uvědomil.

0 0
      • arcco  

taky jedna ze života.Je už to pár let, co jsem sám fičel z Velkého polomu směrem na Slavič a na předním kole nasazeným „fantastickým“ pláštěm tioga psycho II.A jak si tak fičím z ničeho nic mi ustřelilo přední kolo a ja si jen matně vzpomínám, jak jsem po kolenou letěl vstřic tomu stromu…raději jsem sklonil obličej a ať to raději pobere přilba-stalo se.Přilba na tři kusy z brýli vypadlo sklo, které jsem už nenašel, prodřené návleky, kolo o.k.Krk na tři týdny v límci.Zkušenost k nezaplacení…

0 0
      • gaston  

Taky jednu pridam. Si to tak supajdim po takovem singltracku a zajedu za zatacku za kterou jsem nevidel a kde byl ve vysce obliceje padla akatova vetev o prumeru asi 10 cm. Jediny co jsem stacil bylo nastavit helmu. Bylo to v relativne male rychlosti a presto mne to zesadilo zkola a ja nevedel co se stalo. Nemit helmu tak mam bouly jako krava nebo hlavu na siti …

0 0
    • Eila  

no akorat ze moje krasna giro pneumo, na kterou jsem setrila cely leto po brigadach rupla sama bez jakehokoli padu, narazu nebo cehokoli:-( jsem si absolutne jista z jsem ji nic neudelala a po pul roce uzivani se na tech tencich vzperach objevili tenke prasklinky ktera jsou uz vsude… a reklamae zamitnuta:-( kdybych s ni nekam narazila s radosti si jdu koupit novou ale ted me desi ze bych s ni nekam narazila…

0 0
      • gaston  

tak se nedej a bojuj, jestli praska tak to museji snad uznat.

PS: i tak je to lepsi jak satek …

0 0
      • Pá-dlista1  

Priste si musis koupit vetsi. Ja vim, ze co je maly to je hezky, ale u helmy? ;)

0 0
      • rasto  

udajne nema cenu kupovat prilbu nad 3k kc. pry jsou hrozne krehke :-/

0 0
        • Eila  

uz tomu i verim.. ale oni jsou tak hrozne moc hezky…:-) nio nic nasetrim a pujdu do bell sweep:-)

0 0
          • MattsSpeed  

no tak to zasli distributorovi v CR s popisem 'padu`, na novou ti daj 40% slevu… nebo tak nejak

0 0
          • sun7dots  

Resila si tohle nejak dal? Znamymu se stalo neco podobneho, taky mu helma nikam nespadla, nespadl ani on, a najednou helma praskla. Mam dojem, ze take Giro.

0 0
    • mikin  

Vozit prilbu je dnes si myslim samozrejmost.Kvuli par koruam si nehodlam znicit zdravi.Ve srovnani se zivotem to par kacek je(tisec)

0 0
    • pop  

Taky něco přidám :). Jezdil jsem bez přilby když jsem začínal, ale až mě málem sejmula srna,tak jsem ji koupil a do měsíce ji vyzkoušel do stromu asi v 30kmh(mel jsem jen hnutý krční obratle).No a před rokem a půl mě sejmulo auto, když jsem svištěl 40kmh po hlavní z kopce. Přilba prasklá a nebýt Camelbagu,prý jsem mohl mít i páteř v pytli. Takže teď vozím i batoh s Camelbagem. Jinak roztříštěnej krček stehenní kosti je taky pěkně hustej…stačilo(do­teď vozím ocel.dlahu). Pro rohlíky si přilbu neberu,ale jezdím jak posranej:). Šátkaře zdravím,jsou to lidi. Podle mě je špatný taky to,že chlastáme na bajku! Pojišťovna nic nezaplatí a my špatně skončíme. Přiznejte se,kdo toto dělá…:) Hlavně, že máme přilby :)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.