• Smazaný účet

    Měl bych dotaz. Kdysi dávno jsme doma zkoušeli eloxovat hliníkové věci. Pamatuju se že to bylo primitivní a povedlo se nám solidně obarvit třeba hliníkovou lžíci nafialovo. Bohužel už si nemůžu vzpomenout, jak jsme to dělali. Tuším že do nějakýho roztoku jsme dali barvu na textil, na jeden pól baterky píchli al předmět, na druhej nevimco a nechali to bejt a za čas bylo hotovo… Taxem se chtěl zeptat, zda někdo víte přesnější postup – zatím jsem našel akorát toto: Postup při výrobě elektrochemických krycích vrstev – eloxování Použití u hliníku a slitin hliníku. Povrch obrobku se stává odolným vůči korozi díky „anodizaci“ – oxidaci povrchu. Postup anodizace (anodická oxidace, eloxování). Do lázně se zředěnou kyselinou sírovou jako elektrolytem vložíme obrobek z hliníku nebo slitiny hliníku jako kladný pól a olověnou desku jako záporný pól. Při průchodu stejnosměrného proudu se z lázně uvolní kyslík, který na obrobku vytvoří pevně přilnavou, asi 0,03 silnou vrstvu oxidu, která roste směrem dovnitř, ta je velmi tvrdá a odolná vůči korozi. Oxidační vrstvu lze i obarvit a ta působí velmi dekorativně (např. se stříbrným leskem, žlutá, hnědá, černá). A proč že to chci – chci si obarvit představec do černa, no nevim ani esli to pude, neb už nějakou úpravu má (asi leštění – nevyznám se). A kvůli takový blbosti se mi nechce chodit někam do firmy.

    0 0
    • J.A.V.  

      :))) teda já si na kole opravím sám skoro všechno ale eloxovat komponenty mě ještě nenapadlo…

      Našel jsem nějakou chemii která na to slouží a je tam i technologickej postup http://www.ekochem-ppu.cz a pak taky tyhle skripta http://www.fme.vutbr.cz/…racovani.pdf ale v praxi jsem to teda nikdy nezkoušel.

      0 0
      • Gumicuk  

        Tak kdyby to bylo mozne jednoduse provest v domacich podminkach, tak by mi to velice zajimalo, bohuzel nejsem chemik a moje znalost chemie je velice miziva, takze doufam ze nekdo napise nejakej „polopatickej“ zpusob :-))

        0 0
        • Smazaný účet  

          No jak na to koukám tak prostě do umělohmotný misky naleju sejrovku s barvivem, na eloxovanej předmět píchnu kladnej pól (je kladná elektroda anoda, že jo) a hotovo. Otázka je – jakej zdroj a jaký barvivo.

          0 0
          • Gumicuk  

            Myslim ze tam nekde bylo psano ze redenou sejrovku :-) cim a v jakym pomeru ? Ale casem neco zkusim zjistit, delam na Vysoky skole chemicko technologicky, tak tady by o tom nekdo neco mel vedet :-) Ale ted jsou dovoleny, tak pozdejc…

            0 0
          • J.A.V.  

            A vono ti to proteče stolem i s umělohmotnou miskou :))

            Výrobce těch barviv je v tom prvním URL co jsem psal. Taky je tam popsaný ředění tý kyseliny – je to cca. 1 díl kyseliny, 2 díly vody. Je tam psanej i proud a doba po kterou se to má provádět. Jen si porád nedokážu představit jak to budeš realizovat doma. Už jen ten smrad…

            0 0
            • Otto  

              Ze smradu se ještě nikdo nenachladil…

              0 0
            • martt  

              kedysi som to robil doma a slo to (ciernenie chladicov na tranzistory).

              Porebujes zdroj par amperov (napr. nabijacku autobaterii), male sklenene akvarium a tie chemikalie. Cele to das na balkon nech to nesmrdi.

              Bacha, kyselina sa smie miesat s vodou iba jednym smerom – inac to vyprskne – bratranca takto poleptala lebo to robil opacne. Viac si uz nepamatam, experimentoval som s tym ca pred 30 rokmi ale rozhodne sa da eloxovat doma.

              0 0
            • Smazaný účet  

              No jo ale že by se mi chtělo kupovat od nich barvivo kvůli takový prkotině… buďto to byly potravinářský barviva nebo ty na textil… mám doma lehce brutální trafo na 12 V, kerýmu pár ampér nedělá problém, sejrovku seženu, fláknu to k babičce na dvorek a uvidíme. Jenom nevim kdy si na to najdu čas.

              0 0
              • MARIN  

                jen ze zvedavosti by me zajimalo co pak budes delat s tim roztokem az to dobarvis? :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Chá, nachytat mě chceš, co… co bych dělal, dám to zpátky do flašky. Se může hodit pozdějc.

                  0 0
                • CZiko  

                  zneutralizovat něčím co má zásadité Ph… to jsem se naučil ještě na ZŠ a je to vlastně jediné, co si z té chemie pamatuju:-)

                  0 0
    • senožrout  

      Se podívej na www.galvanovny.cz/. bych si to asi někam odnes. Doma bych si to teda louhovat nechtěl…:-).

      0 0
    • carlos  

      Nekde na webu jsem kdysi objevil navod na cerneni hliniku. Do roztoku podle nize uvedene receptury se vlozi hlinikovy dil a necha se tam 1 az 4 minuty pri teplote 80 az 100 stupnu C.

      FeCl3…………………………30 g HCl…………………………….1 – 5 ml H2O…………………………..1 l

      Ja jsem to jeste nezkousel, takze nevim zda to bude stejne kvalitni jako elox. Ten chlorid zelezity se da sehnat tam, kde se vyrabeji desky plosnych spoji. Pokud jste to nekdo zkousel, nebo zkusite, tak prosim dejte vedet, jak to vypada…

      0 0
      • Dumbo  

        mujweb.cz/spor­t/krutor/ tyto chlapici si to myslim robyli viac najdete v sekcii kontakty

        0 0
        • J.A.V.  

          Hmm tam právě je, že si to nechávali někde dělat – cena 8 korun za kus. Takže si myslím, že se to asi fakt nevyplatí zkoušet to doma, leda opravdu z čirého zájmu :) Jinak jet ta kyselina a propálenej proud budou stát víc…

          0 0
          • Smazaný účet  

            8 kaček za kus? A nebylo to tím že to dali třeba všecko najednou do lázně?

            0 0
            • J.A.V.  

              No píšou tam přesně tohle:

              Povrchová úprava kovů

              Všechny viditelné duralové součástky jsou povrchově upraveny černým eloxováním, a to převážně z estetických důvodů – věřte tomu že elox dodá duralu o 100% profesionálnější vzhled. Všechny obráběné ocelové součásti jsou pak načerněny, což je částečně chrání před korozí. Tyto povrchové úpravy objednáváme u firmy DI Industrial a jsme maximálně spokojeni. Orientační cena je u eloxu 8 Kč/ks a u černění železa 3 Kč/ks, dodací lhůta zhruba 3 dny.

              DI Industrial Purkyňova 99 Brno

              Pak je tam eště o tvrdoeloxu (otěruvzdorná úprava) že ten je výrazně dražší. Vůbec je ten web dobrej, stojí za to si to přečíst zvláš?, pokud má někdo kutilské ambice.

              0 0
              • Gumicuk  

                Ja te cene verim protoze muj otecko si jednou nechaval pochromovat kovani na dvere, a nejaka firma mu to udelala asi do dvou dnu a jeste k tomu zadarmo, pro ne to neni zadna prace (a zadnej kseft) kdyz se jim tam da nejakej malej komponent, podle me to prsknou do te lazne spolu s nejakou vetsi zakazkou a nic vic, pokud se narazi na sluznou firmu, tak to udela za hubicku nebo zadaco.

                0 0
                • J.A.V.  

                  Já si taky myslím, že pro firmu která v tom eloxování (a jiném pokovování) jede, to celkem není žádnej problém – prostě to přihoděj do tý lázně k běžnému sortimentu. Na druhou stranu asi ne každá firma má čas a pochopení pro kutily, takže když to někdo má takhle v nabídce je to asi nejlepší pro obě strany.

                  0 0
              • lubos  

                8kc/kus hmm, tak asi proto mi to onehda udelali jen tak, zdarma :) .. jo na DI Industrial se docela da spolehnout.

                0 0
    • Pavlos  

      To zase bude mrtvych:)

      0 0
    • Vilém  

      Ta puvodni povrchovka(asi elox) musi napred dolu.Musi se to olouhovat a pak teprve elox.Mame v podniku eloxovnu a uz mi delali spoustu veci na kolo(naboje, riditka, kliky atd.) Ne na vsem ale elox dobre drzi, cim vic hliniku tim lip.Treba na klikach mi to udelalo nepekne mapy.Muselo se to znova ulouhovat a napodruhe se zadarilo.

      0 0
      • Gumicuk  

        No takove cerne poleoxovane XT 04 kliky by se mi na kolo vazne hodily… ale nebudu pokouset osud :-)

        0 0
        • la-da  

          No veci ktery jsou nalisovany na sebe by bez rozlisovani asi ani naeloxovat nesly – ta osa je z ocele a tak by tu kyselinu asi spatne snasela.

          0 0
    • jaski  

      tak zkousel uz to nekdo poradne?

      0 0
    • panacea1  

      slušnej odkaz na eloxování hliníku i s popisem jak na to a co koupit je na www.knife.cz , hnedka na úvodní stránce…

      0 0
      • Jogador  

        Hm, jak to tak čtu, tak asi najdu někoho, kdo mi to udělá:)

        0 0
        • bolekkrutor  

          pánové už zdražili…je to teď asi 12Kč,resp. za dm čtvereční,v pří­padě,kdy je to složitý předmět a nejsou schopni spočítat plochu,počítají cenu za kus-elox je v současnosti možný černý,zelený,čer­vený,žlutý,bez­barvý nově taky modrý

          0 0
    • sis  

      hm, dobry napad. najdu spravnou literaturu, pomucky a vhodny zkusebni predmet a jdu na to. neni boha aby se to po par letech praxe v laborce nepovedlo:-D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.