prosím o radu....velikost rámu

23 nepřečtených
  • petr.zl

    Potřebuju poradit…mám v hledáčku jedno kolo, které už mají jen v 16", 18", 21". Má výška je 179 cm. Jakou velikost zvolit popř. jestli nejít radši do jiného biku.

    0 0
    • RomanH  

      Nenapsal jsi ani znacku, ani to, na co ten ram chces. Kazdy vyrobce ma jinou delku horni ramove trubky a vubec i geometrii.

      0 0
    • Alesh  

      Ja teda nevim, ale mozna by ti vic sedla ta 18". Jsem o centak dva mensi a do 21" bych nesel…

      0 0
    • BB  

      na tvem miste bych bral 18, delku posedu pripadne doladil o kapku delsim predstavcem. Ta 21 na tebe bude strasne vysoka a blbe se ti bude s kolem manipulovat v terenu. Taky by bylo dobre, kdyby nemel uriznuty krk vidle, abys sis mohl vyladit vysku riditek podlozkami.

      0 0
    • MartinXC  

      Já mám taky 179, začal jsem na Kleinovi vel. M (17,5"), má to delší geometrii než RM 18" a po roce jsem jej vyměnil za L (19") s horní efekt.délkou 625mm (měřeno od středu hlav.trubky vodorovně do středu sedlovky). Malý byl velice živý, na větším se cítím pohodlněji.

      0 0
      • klokan  

        to je nejaky dlouhy ram, ne? Vetsinou se to pohybuje kolem 590–610mm.

        0 0
        • Lada1  

          ne ne GaryFisher, Trek … maji ram s dlouhou hlavni trubkou. Kolo je stabilnejsi a pri sjezdech a vyjezdech lepsi. Pri klickovani mezi stromy je to horor ale. Jizdni vlastnosti bych prirovnal k autobusu. – Pohodlne, na silnici rychle, ale rychle zmeny smeru jizdy jsou dosti tvrdy orisek.

          Nejlepe je porovnavat „klidnost“ pri jizde bez drzeni po rovince i se slapanim. Kratke ramy skoro nejdou udrzet v prime jizde, dlouhe jedou jako v kolejich.

          0 0
          • klokan  

            No v tom mas asi pravdu, mam doma starsiho TREKa a ram je opravdu delsi jak na mim BULLITovi, ikdyz ten ma dost velkej sloping.

            0 0
          • MartinXC  

            Mě vyhovuje dlouhý posed pro silové šlapání. Ten slalom – není to tak zlé, vzhledem k trasám typu maraton je to perfektní. Minulý (kratší) bike měl sklony k přetáčení (krátký „podvozek“).

            0 0
    • vlk  

      no těžko říct.kamoš má tsunami 18" a tqa je na mne moc malá, velice malá a krátká.Měřím 183cm.Jinak já mám rám RM cps z roku asi 2000 nebo 2001 21.5" ten má delší geometrii než dnešní RM a sedne mi bezvadně.Nevím odkud jsi ale např v Olomouci mají RM u Kaňkovského.

      0 0
    • Stand  

      Tak zatím nejzajímavější stránky na toto téma jsem našel zde: http://www.wrenchscience.com/…g/Height.asp
      Něco píše i ta známá česká znača :-) :http://www.author.cz/index.php?faq, nebo ještě něco bylo na:www.mountainbike.cz/…/posed1.html Já sám měřím 185cm a kolo mám 22" takže je mi to velký, ale zase mi vyhovuje dýlka :-)…

      0 0
    • Ruben  

      no podle tvé výšky bych šel do 18",já mám na to známou pomůcku,stoupni si na kolo tak aby jsi měl štanglu mezi nohama a musí se ti mezi rozkrok a tyčku vlést 3–4prsty.Jezdil jsem při mých 189 na 22" a byla moc velká,teď mám 21" Gianta (i když je u nich známo že mají velmi malý sloping)Jsem spokojený.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Abych se v tom trochu postoural. Vyska ramu ma s celkovou geometrii pramalo spolecneho. A Gianty maji snad velky sloping (sklon horni ramove trubky dolu smerem k zadnimu kolu).

        0 0
        • BB  

          syn ma Treka 22 a prestoze normalni velikosti jsou hodne slopnuty, tak tyhle stafle jsou skoro bez slopingu. Nedovolil bych si tvrdit, ze vyska ramu ma maloco spolecneho s celkovou geometrii. Je tam urcita umera s delkou ramu i kdyz pripoustim, ze u ruznych vyrobcu ruzna. A je mi jasne, ze delka ramu jeste neni geometrie.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Ale jsou i ramy u kterych je treba vyska porad stejna a meni se jen delka nebo naopak. Opravdu zalezi na konkretnim modelu. Zalezi taky na koncepci. U nekterych ramu je treba sedlova trubka vysoka hodne a pritom velky sloping ⇒ misto nad ramem. A samozrejme i naopak. Nejlepsi je si to vyzkouset. Kazdy ram je jiny. Kazdemu sedi neco jineho a kazdy vozi jine komponenty.

            0 0
            • Lada1  

              "Ale jsou i ramy u kterych je treba vyska porad stejna a meni se jen delka nebo naopak. " Hmm, toto ale platí jen a pouze pro rámy, u nichž je hlavní trubka vodorovná, a takové u MTB já teda neznám.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Precti si to po sobe. To je nesmysl.

                0 0
                • Lada1  

                  Co je nesmysl? Predpokladam, ze delkou ramu povazujes delku hlavni trubky a vyskou ramu jeji vzdalenost od vodorovne podlahy.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Kazdej vyrobec to meri jinak, ale nevim co myslis „hlavni trubkou“. Delka ramu by mela byt merena od stredove osy po prusecik osy hlavove trubky a jednoho jejiho konce (by se meli dohodnout), resp. jejiho prumetu do roviny podlahy. Ta je nejdulezitejsi. Ovsem i tenhle rozmer se meni s vidlici a zadnim kolem. Sedlo si stejne musis nastavit, tak abys mohl slapat, vysku predstavce (riditek) lze doladit. At premyslim, jak premyslim, nemuzu si tvuj prispevek vysvetlit tak, aby davaj smysl. Proste jsou ramy, kde vyska je stejna a meni se jen delka (Norco 4Hun) a naopak (RB stary Monster,Bandit,Drag­ster).

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.