• Pekáček

    Protože to některé lidi zajímá a byla by škoda to jen tak zahodit, pokusím se o příspěvek ještě jednou. Sem prosím vkládejte grafy pokud se o měření skutečně pokusíte a nějakých výsledků dosáhnete. Nerozebírejte prosím jaké veličiny se kam v grafu vynášejí a nenapadejte se tu, pokud vás něco k tématu zajímá, pište. Pokud ne, využijte prosím anketu. Teď se neodvolám na žádné stránky s popisem a grafem, to si můžete najít na www.bike-forum.cz/…8/forum.html#… včetně toho jak to tam dopadlo :o( Díky všem za pochopení toho co jsem chtěl říct a konstruktivní přístup. MUPY MUP.

    Anketa: Váš názor na tuto problematiku?

    37x
    71%
    0 0
    • MlokCZ  

      A když už se snad bude psát k věci, tak by sem mohl někdo prosím hodit ty grafy z Vela číslo 4, docela bych na ně mrknul, ale to Velo nemám a jen kvůli těm grafům kupovat nechci.

      0 0
    • Peslezedirou  

      Teď si připadám jako že se vám furt s grafem vnucuju. Tak asi potřetí graf Duke SL 100mm.

      Vidlice měla na moji váhu příliš měkou negativní pružinu, proto vidlice hodně „vysela“ ve zdvihu obzvlášť při jízdě ze sedla a byla celkem dost progresivní. Přeci jenom jsem si představoal větší využití zdvihu. To byly mé dojmy z praxe, které graf potvrdil. Byla vyměněna negativní pružina a zvětšen objem hlavní komory, tak aby vidlice lépe využila zdvih (lineárnější). Posunul se sice bod odtržení z klidu, ale celkový dojem z vidlice je nesrovnatelný.

      Pokud chce někdo trošku poladit přední odrpužení a je ladič :) tak od toho je tady tento graf a toto bude asi nejčastější jeho využití.

      Co člověk to názor, jiný přístup, zájmy, respekt bajkeři…dík…pe­ace :)

      0 0
      • Peslezedirou  

        Ještě pro doplnění aby mě nikdo nechytal za slovo, vidlice byla z počátku příliš měká a po několik cm chodu razantně přitvrdila, tak a je to všechno :o)

        0 0
        • Pekáček  

          To je i případ Recona 100mm, tedy není příliš měkký, jen měkký a pak tvrdne. Po předělání na 115mm se zmenšil objem negativní komory a zvětšila pozitivka, vidle je teď na začátku zdvihu méně citlivá.

          0 0
      • Bulda  

        a nechtěls napsat TVRDOU (mimochodem, měkkou jsou dvě K a visela měkký i :)) negativní pružinu? jinak mi to nedává smysl, jelikož negativka vidli tlačí do zdvihu, kdybys měl dual air, tak čim vic nafučíš negativ, tim citlivější .....POZOR, proti grafu nemam vůbec nic

        0 0
        • Peslezedirou  

          Ouj Kej, na pravopis dám majzla, tohle se mi dlouho nestalo :))

          Ja ja, máš recht za tuhle chybku se náš ústav velice omluvá, opravdu je to tak jak píšeš. Správně by to bylo v případě, dvou pozitivních komor.

          0 0
      • Martyss  

        Jakému tlaku v komoře odpovídá tento graf?

        0 0
    • Pekáček  

      Tak tady je charakteristika Recona na 110PSI, zdvih zvětšený na cca 115mm ubráním jednoho kroužku spaceru.

      0 0
      • Mamut  

        Ten graf do 70mm je graf vidlice so zdvihom 115?? A to som si chcel dnes/zajtra objednat vzduchoveho Recona.

        0 0
        • enjoy  

          co se nezda?? pokud vim,tak pri tom testu nejde jit na doraz.. nebylo to uz dostatecne vysvetleno?

          0 0
          • Mamut  

            Mne to pride malo. Chod na doraz by podla mna mal riesit tlmic (kedze sa vlastne vzdy jedna o vysokorychlostny naraz) a nie tvrdost pruziny/tlak vzduchu. Ak celou vahou vyuzijes cca 3/5 zdvihu, tak pri normalnom posede nepouzijes viac ako 2/5. Ja viem, su tu ludia, co jazdia pevnu a su spokojny, ale naco si kvoli tomu kupovat vidlicu s az 130mm zdvihu?

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Me prijde ta uvaha zvracena. Co myslis, ze se stane pri jizde, napr. pri brzdeni v terenu z kopce… (napoveda: rychlost, jiny smer pusobeni sily, teziste… ).

              0 0
            • MlokCZ  

              A dynamika ti nic neříká? Kdybys svojí vahou dal vidlici až téměř na doraz, tak by při dynamických rázech v terénu bylo za chvíli po vidlici, protože by byla na doraz pořád. I ten extralineární Skareb, kterýho dokážu při pohodlném nastavení tlaku dát na doraz jen na místě když vlezu na kolo a udělám trošku dynamický ráz, jaký se dá na místě udělat. A i tahle příliš lineární vidlice při zatížení celou mojí vahou nedá celý 2/3 zdvihu.

              No a u Reby 115mm, kde dám při necelých 70kg zatížení statického 6cm zdvihu, tak na místě dynamicky dokážu z ní dostat 9cm a v terénu běžně kolem 10cm, těch posledních 1,5cm už běžně ne, takže tady by to sneslo nepatrné snížení progresivity, ale opravdu jen nepatrné, protože opravdu na doraz nechci chodit nikdy.

              0 0
              • Mamut  

                Len to porovnavam so svojou, pruzinovou Judy. Zdvih 10cm, sag v pokoji asi 2cm. Na mieste ju dynamicky dam asi na 9cm (proste skoro az na doraz), v terene este nikdy na doraz nesla. Jazdim XC, ale aj trocha drsnejsie, max. drop z asi 40–50cm na placku. Vazim cca 90kg+. Kolko z nej dam staticky neviem, budem musiet pomerat.

                0 0
        • Pekáček  

          Bohužel bych musel hodně přibrat abych jí v klidu stlačil nadoraz.

          0 0
        • MlokCZ  

          Taky myslim, že jsou to normální hodnoty. Když vlezu celou vahou na řídítka (což odhaduju tak na necelých 70kg zatížení vidle – mám 70kg + něco málo ještě váha kola, ale ne 100% váhy bude zatěžuje vidlici) u svojí Reby (která je taky na 115), tak ji stlačím 6cm.

          0 0
    • Pekáček  

      Tady ještě přikládám hubé překreslení skicy co jsem dělal jako první měření na třech tlacích po 10kg.

      0 0
      • karlik  

        zkusil jsem namerit recona 100mm s 65psi tady je vysledek

        0 0
    • VOiD  

      Tak tedy jeste jednou. Manitou Black 2005 100mm s cervenou (medium) a modrou (soft) pruzinou. Mereno po 100N, presnost ±1mm. Rad bych videl i grafy ostatnich pruzinovek treba tory, j4 nebo duka xc u-turn. Myslim si, ze grafy ruznych pruzinovek mohou hodne napovedet lidem, kteri nevedi jestli na ne nebude vidle mekka/tvrda a jakou pruzinu na svoji vahu a jizdni styl pripadne pri koupi objednat.

      0 0
    • PePu  

      Překvapivě se mi podařilo vložit příspěvek ještě do zmíněné diskuze po zamčení (dle času vložení příspěvku), ale myslím je k tématu (nic/nikoho nenapadá) a zopakuji ho zde. Napadají mne jen drobné změny (např. přidání hystereze-v předchozí diskuzi to zmínil první Mamut, v domácích podmínkách asi hůře realizovatelné; vynormovat osu posunutí pro možnost porovnání vidlic různých zdvihů). K vysvětlení zavedeného systému vynášení nabízím dvě možnosti (nikoliv vyčerpávající):

      1. zachycení závislosti elastické síly pružiny na posunutí (zjednodušeně F=kx, zde je vidět jiná konvence v zápisu neznámé veličiny vlevo od rovnítka)
      2. nepřenost měření uvažovaných veličin – sílu i posunutí měříme, tak jakou z nich vybrat jako nezávislou? Osobně bych preferoval tu, kterou určím s větší přesností. S velkou pravděpodobností se bude při měření v domácích podmínkách jednat právě o posunutí.

      A abych dodal také nějakou informaci k hlavnímu tématu, přikládám graf Fox F100 (až do působení dorazu-ani dva jsme nedokázali vidlici staticky zatížit více než 110kg).

      0 0
    • grafik  

      marcoska 2004,vzduch, olej, hladina oleje 5 cm pod horni hranici zavitu v obou nohach, pres vikend rozebrana, vycistena, najeto cca 6–7 tisic; v podmnkach sucho, blato, voda, snih, mraz. Veskere dily origos.

      Hmotnost jezdce: 79 kg.

      Rozloha vahy jezdce (dle tunig-test): predni kolo 40% – 31,6 kg zadni kolo 60%: – 47,4 kg

      1. mereni: cervena krivka tlak cca 50 psi
      2. mereni: modra krivka, tlak o neco mensi nez 1) *
      3. mereni: zelena krivka, tlak o neco mensi nez 2) *
      • pred prvnim merenim jsem vidlu mel fouknutou na cca 50 psi, pri druhem a tretim „domacim“ mereni jsem ji jen lehce odpustil, bez toho abych ho odpoustel pres hustilku s tlakomerem, presne hodnoty nevim, ale budou se pohybovat nekde mezi 40–50 psi.

      Vzhledem k tomu ze jsem vidlu jeste po rozborce netestnul v terenu, tak je graf pouze orientacni. Hodnoty berte prosim s rezervou jelikoz je velmi tezke presne trefit vahovou kvotu, do cca 50 kg se to da, ale nad tuhle vahu je to spis boj v rozmezi 5–6 kg; pri 80 kg jsem se na riditka doslova zavesil a vicemene se trefoval … :)

      PS: dodam ze jsem vidlu uz v terenu projel a vyhovuje mi varianta 3) tzn. tlak nekde kolem 45psi, dostanu ji klido pido i na 7cm. Pokud jedu streku na asfaltu dofoukavam …

      0 0
    • cabbage  

      jestli z toho někdo něco pozná…

      0 0
      • cabbage  

        ouu, příště(jestli bude) to zvětšim a oříznu..

        0 0
      • Radek Broz  

        Minimalne z toho nikdo nepozna, co je to za vidlici;-)

        0 0
      • Pekáček  

        Prosímtě chlape máš to zapotřebí? Mě to teda vtipný nepříjde. Fakt dík že sem zase taháš flame co tu nejspíš propukne…

        0 0
        • cabbage  

          no právě že ne, to jsou skutečné údaje, jen silne pochybuju o jejich přesnosti…

          p.s. talas

          0 0
      • Al_Bunda  

        to je tvoje erekce v grafu? :-))))))))))))

        0 0
        • enjoy  

          uhadls!v ose y centimetry a v ose x doba trvani v milisekundach.

          0 0
    • Lister  

      Black Super RTWD 120mm

      je to asi hodně nepřesný, protože je to měřený na digitální váze a ta se na to moc nehodí. Vidlice se začala hýbat až kolem zatížení 8kg, což znamená, že už začíná přidírat, takže bude následovat rozborka a namazání, i při dalším zatěžování bylo vidět, že jde po skocích a ne hezky plynule, takže to může být zkreslený. Sag mám při 120mm jen 22mm což mě překvapilo, když si vezmu, že to odpovídá statickému zatížení něco přes 30kg – při mojí váze 85kg to odpovídá rozložení sil – 35% vepředu 65% vzadu. Co si s toho všeho beru – měl jsem pocit, že je na mě ta prožina měkká, ale je vidět že sedí dobře, navíc hezky potvrzený lineární průběh – no jo je to prostě pružina :o)

      PS: co je uvnitř nevím, protože je to nějaká OEM vidla a zatím rozebraná nebyla, takže barva pružiny záhadou :o)

      0 0
      • VOiD  

        To je mereno na 120mm ? Kdyby jsi se jeste moc nudil, tak docela by me jeste zajimalo jak moc se zmeni charakteristika na 90mm. A jeste lepsi by bylo kdyby to same udelal nekdo vlastnici pruzinovy U-Turn system pro porovnani. Halo, ROCKSHOXfilove nevidim tu zatim jedineho zastupce z pruzin teto znacky, merte a porovnavejte ! :o)

        0 0
        • Lister  

          jo měřeno na 120, co vím tak charakteristika téhle pružiny je úplně stejná i na 90mm :o) Jinak mám v plánu to rozebrat, vyčistit a řádně namazat a pak zkusit ještě jednou, celkem mě štve jak to přidírá.

          0 0
    • hanz  

      chtěl jsem sem něco napsat ale po tom co sem napsal asi tři odstavce jsem si uvědomil že by to bylo stejně zase jen plácání a přilití oleje do ohně, smazal jsem to…chtěl jsem využít ankety jak poukazuješ v ůvodu ale chybí ti tam kolonka že to měření je absolutně k ničemu.

      0 0
      • enjoy  

        zajimavy,ze do threadu o CP DH se nikdo z tech ktere to nezajima,nebo nehodlaji prispet k tematu,ne*ere,ale tady to nejak uplne v klidu neni.

        0 0
      • Pekáček  

        Aspoň něco, aspoň se třeba člověk dozví něco o (ne)citlivosti vidlí nebo vhodnosti dodávaných pružin. Někdo si uvědomí jak mu vidle přidrhuje. Těžko doma uděláš víc, tohle je maximum. Ještě jedna možnost by tady byla – neřešit a jezdit jezdit jezdit :o)

        0 0
        • Lister  

          no asi tak, pokud někdo popírá odpovídající tvrdost pružiny jako základ kvalitní funkce vidlice, tak mu člověk asi nepomůže :o) Mě se ten graf náhodou líbí a vzal jsem si z toho dost :o)

          0 0
          • hanz  

            ano ale odpovídající tvrdost pružiny má s váhou mnohem mín co dělat jako s jízdním stylem.

            0 0
        • hanz  

          já ti nevím..add vhodnost pružin: loni jsem měl 78kg a chodil na dorazy i s předeplou vidlí…letos mám 88kg, stejnou vidlu ale povolenou a dorazy se moc nekonaj. je divný že jsem přibral a přestal chodit po dorazech nemyslíš?…je to technikou jízdy a tu má každej jinou takže těžko soudit co komu bude.....a další věc je že staticky dám vidli na místě na doraz celkem bez práce…za jízdy to už tak jednoduché není, takže ten tlumič je třeba zohlednit fakt moc. jestli člověk nepozná že mu vidle přidrhuje nebo že je necitlivá tak mu stejně tydle grafy asi moc neřeknou.

          0 0
          • enjoy  

            kazdej nema foxe,aby to poznal hned:-)

            0 0
            • hanz  

              tvoje odpověd nemá hlavu ani patu a jízlivej podtext taky odpovídá tvojí příslušnosti

              0 0
              • Lister  

                nahoře bylo jasně napsaný že pro podobný „diskuse“ slouží původní zmršený thread............

                0 0
              • enjoy  

                jeziis.ja to tak opravdu nemyslel.a nenapsal!chtel jsem tim rict,ze sam bych to u foxe poznal,protoze ho mam.u skareba kteryho mam doma taky,jsem to ale hned nepoznal,ten proste tak chodil docela normalne. a nesnazme se zprasit tenhle thread.

                0 0
              • TinkTink  

                Mas to zapotrebi? Vis prece, ze my jsme jinde…neresime grafy, proste vymenime vidli, kdyz nam nevyhovuje… :)

                0 0
                • Martyss  

                  „neresime grafy, proste vymenime vidli, kdyz nam nevyhovuje“ Neměl bys spíš hovořit v jednotném čísle?:-)

                  0 0
          • Pekáček  

            Takže jsem spíš měl přidat možnost v hlasování „Zablokuj ten nesmysl ať se utopí v historii“ :o( Spíš jsem myslel i na sebe, mám 88kg a těžko mi bude nějaká levnější „hloupě tlumící“ vidle se standartní pružinou sedět. A taky mě zajímá citlivost jednotlivých modelů, hlavně Marzocchi. Všechno se mě to týká a zajímá mě to, tak proto sem se s tím tady vylíhl, no.

            0 0
          • milan1  

            Rád ti odpovím. To, co se tady rozjelo za diskuze nad grafem je opět jedno velké nedorozumění. Tenhle graf neřeší chod na doraz, proč tedy stálé dohady o dorazech. Jestliže vezmeme situaci, že tlumič přitvrzuje pružinu, je jasné, že se může při dynamickém pohybu měnit křivka směrem vzhůru. To je naprosto logické a podle kvality tlumiče k tomu opravdu dochází. Co žádný tlumič nikdy neovlivní je ovšem to, že nikdy nedosáhne pružinu změkčit a křivka grafu tedy ukazuje tu nejnižší hodnotu, která je daná grafem a statickým měřením.tečka, hotovo a dost. A teď k tlumičům, jejich vliv a schopnost zabránit chodu na doraz je téma, které je silně přeceňováno. Běžné nastavení vidlic je takové, že komresní útlum je stabilní v celé délce zdvihu, žádné přitvrzení na konci cchodu se u žádné běžné vidlice nekoná. Tohle by bylo na delší rozbor a pokud se nad tím zamyslíš, tak tlumič je závislý na rychlosti pohybu. Na konci pohybu nikdy nedochází k vysokorychlos­tnímu nárazu, je to na první pohled podivné ale ke konci pohubu už rychlost klesá. Když si to představíš, tak drop nikdy nedosáhne takové rychlosti nárazu jako když třeba v padesátce přejedeš pořádný kořen.Tlumiče, které umí zpracovávat trochu jinak konec zdvihu nejsou založeny na rychlosti ale fungují na základě polohy (tedy konce zdvihu) Je to právě a jenom v tlumičích vidlic FOX. Jinak vždy a všude ve všech vidlicích je záležitost konce chodu jedině stavěna pružinou, nebo spíše přužinou a jejím dorazem. Například hladina oleje v Marzochách to je krásná ukázka stavění tohoto dorazu. Tím olejem neovlivňuješ funkci tlumiče ale jenom a jenom charakteristiku pružiny. Graf charakteristiky ti tedy řeší pouze a jenom spodní a nepřekročitelnou hranici. velmi zajímavý je počátek pohybu a první třetina grafu, tahle ukazuje a znovu zdůrazním nepřekročitelnou hranici citlivosti a je to velmi vypovídající. Doufám, že tohle ukončí diskuze o tom k čemu graf není dobrý a zaměří se spíš na to, k čemu dobrý může být. Není samozřejmě řešením na vše ale svojí jednoduchostí a přehledm, který dokáže nabídnout je nezastupitelný a především dnes, kdy je mnoho vidlic vzduchových a lidi si vlastně ty pružiny stavěj sami je zcela nezastupitelný. takže ještě jednou hledejte k čemu je to pro Vás dobré a ne že to neřeší všechno.

            0 0
            • milan1  

              Ještě doplněk k tomu, že pozičně citlivý tlumič má pouze FOX, má ho samozřejmě i Marzocha HSCV ale FOX ho má stavitelný, to jako doplněk pro případné opravovače.

              0 0
            • Lister  

              Milane odpovídej pořád takhle a bude po polovině problému :o)

              0 0
              • milan1  

                Problém není ve mě, je to v záměrech těch, kdo thredy směřují vždy jinam, nebo jsi snad byl moudrý z problematky os?

                0 0
                • Mamut  

                  Keby si odpovedal tymto sposobom, tak sa sice neda vylucit, ze by si niekto uz len kvoli minulosti nerypol, ale rozhodne by to bolo minimum ludi a a rychlo by to vymizlo. Je to samozrejme uplne na tebe, nie si povinny odpovedat vobec a mas samozrejme plne pravo si vybrat sposob a formu odpovede, ale som si isty, ze by to 90% problem vyriesilo.

                  0 0
                  • milan1  

                    Nechci to tady rozviřovat, poprosím jenom vás dva nade mnou zkusíme si tady vyjasnit uměle navozený problém os, kdysi ho předcházel stejně uměle navozený problém o tom, že graf charakteristiky většinou nezačíná od nuly. Rozumíte tomu už dnes a jak vidíte hádky, které okolo toho nastaly. Rád bych prostě vyjasnil, že skupince lidí je děsně příjemné vše jenom rozvrtat, neporozumět a náramně se nad tím baví, to jste si ještě nevšimli?

                    0 0
                    • TinkTink  

                      Pekne se zde snazis navodit dojem chudinky…za chvili prohlasis, ze Te chceme zabit :)

                      0 0
                      • milan1  

                        Opravdu poučně jsi vystoupil, nejsi osloven prosil jsem aby reagovali jiní. Mluvíš v množném čísle přímo ukázkové a samozřejmě ne k tématu.

                        0 0
                        • TinkTink  

                          To, jestli je to k tematu, si muzou odvodit jini – ja se domnivam, ze naprosto presne vystihuji Tve chovani.

                          Mnozne cislo – samozrejme – vsichni Tvy odpurci, kteri kdy rekli jedine slovo, vetu, nazor, proti Tobe…(a navic, pres krev v ocich nevidis, ze za ne nemluvim, pouze spekuluji nad tim, co budes mit brzo za dojem…)

                          0 0
                    • kovar  

                      vyčkej chvíli, dám sem nějaké primitivní grafy síla-délka a pokusíš se mi je interpretovat a uvidíme, ty „problematiko“ os:-) Očividně s tím máš problém pouze ty a tvoji speleologové.

                      0 0
                      • Pekáček  

                        Kováři, myslím že to co Milan napsal výš je dost dobrý a je to věc o který jsem doteď neměl ani šajn.

                        0 0
                        • kovar  

                          O.K. Sice nevím, proč mi to říkáš mi a ne Milanovi, ale beru na vědomí:-)

                          0 0
                      • milan1  

                        Tak máme tu přímo tvůrce, který zavedl problém os, tak vysvětlení pro všechny. technici nejsou hlupáčsi, kteří potřebují poučovat školními poučkami. Tvrdost pružin jde měřit za pomocí dvou proměnných síly a dráhy, kterou vykoná. je jedno, kterou veličinu zvolíte jako tu, kterou budete sledovat a druhou, která bude na ní závislá. No a protože je zaběhlý standart, že závislá je síla, tak všechny grafy vypadají tak jak jsem vám předložil. Neřešitelný problém nastal u neznalého kováře, který v životě žádný takový graf neviděl a své školní poučky napasoval na graf měření, který provádím nejjednodušším způsobem. Domácí měření je totiž proveditelné nejjednodušeji tak, že kontoluji sílu na váze a odečítám zdvih, je to tak nejjednodušší. Přidávat vysvětlení, které by uspokojilo i kováře mě přišlo jako zbytečné, protože předpokládám alespoň základní znalosti případných zájemců a mezi to patří i to, že už někdy takový graf viděli. Optické posuzování a zaznamenávání nejenom do stejných os ale i do stejného měřítka je prostě nutností. Předpokládám, že je vše vysvětleno tak, že to pochopí i poslední nepřítel a může si na vrub připsat i stejně nastartovaný problém s počátkem grafu nikoliv od nuly, který se stejně vehementně a s velmi podobným obsazením řešil již dříve.

                        0 0
                        • Lister  

                          Tvrdost pružin jde měřit za pomocí dvou proměnných síly a dráhy, kterou vykoná. je jedno, kterou veličinu zvolíte jako tu, kterou budete sledovat a druhou, která bude na ní závislá

                          Takto na to nahlížím, já, už jsem to chtěl napsat dřív, ale nechtěl jsem zbytečně vířit vodu, ale když už jsem byl osloven:o)

                          0 0
                        • kovar  

                          takže Mamut se ti to pokusil krásně vysvětlit, takže snad stačí tak, ne? No a nebudu se obtěžovat s uváděním konkrétních příkladů. Co může vyvolat jedna nevinná kratičká otázka a ještě k tomu na Pekáčka, ach jo:-) Ale jeden příklad přesto dám.

                          0 0
                    • Mamut  

                      Nie som strojar, som matfyzak. Takze ovela castejsie sa stretavam z beznymi grafmi a naopak, nikdy som nemal v ruke odbornu knihu o pruzeni.

                      Sucasny problem:

                      Je skutocne zauzivanou zvyklostou, ze nezavisla (prip. nastavovana) velicina je na ose x a a skumana na ose y. Na druhej strane, prevratit graf podla osy x=y nie je problem. Takisto sa da nedorozumenie vyriesit preformulovanim zakladnej otazky na: „Aku silu potrebujem na pozadovany zdvih?“ Mozno je cely tento probem sposobeny iba odlisnostou v uvazovani, kde vacsina ludi chce po vidlici aby spracuvavala silove razy a nie aby nastavovala zdvih. Preto ich zaujima otazka: „Na aky zdvih sa dostanem posobeni danej sily?“. V kazdom pripade je jeden problem (a graf) trivialne transformovatelny na druhy a to ze polka diskusie bola o tejto blbosti je prehnane a zbytocne. Niekto to mohol zmienit a hotovo. (Kto si nevie prevratit graf podla priamky, ten by mal problemy aj s inymi vecami v tej diskusii).

                      Stary problem (posun grafu do 0):

                      Toto naopak chapem ake velmi skreslujuce manipulovanie s grafom. Rozdiel v grafe funkcie napr. (x) a (x+3) skutocne znazornuje rozdiel vo funkciach samotnych. Je velky rozdiel v tom, ci vidlica chodi lahko od zaciatku, alebo najprv treba na nu zavesit centove zavazie a potom uz chodi lahko.

                      Zase je asi problem v terminologii, kde jeden mysli chrakteristikou iba tvar krivky (a je mu jedno, kam je ta krivka posunuta) a druhy mysli charakteristikou cely graf a pociatocny bod krivky povazuje za dolezitu informaciu. Ja som ten druhy. Kazdy si moze posunut graf do nuly, ak mu informacia o pociatku pride nepodstatna, ale nikto si zo zkriplneneho grafu uz nezisti, kde krivka povodne zacinala. Takze tu by som ovela radsej videl grafy povodne.

                      Hadky:

                      Tych hadok si sa aktivne zucastnoval aj ty a (mozno som ale necital vsetko a nieco mi uniklo) tusim, ze tovje prispevky sa niesli skor v duchu: „Nastudujte si to ako to robia strojari a dovtedy sa neozyvajte“ namiesto vysvetlenia, ze problem je lahko odstranitelny. Pripadne pokial uz 2 roky vies, ze tu vacsina ludi ma problem s invertovanim grafu, tak ho radsej invertuj sam a usetris stovky prispevkov s urazkami z jednej strany a neochotou vysvetlit rozdiel z druhej. Proste sa prisposobit tunajsiemu publiku aj za cenu neobvyklosti.

                      A zaver: to ze to nejak robia strojari, este neznamena, ze neexistuje lepsi sposob zakresu podobnych merani. Ak prvy srojar-pruzinar zacal nejak kreslit a dalsich 10 sa mu prisposobilo, tak ostatni sa uz iba vezu.

                      0 0
                      • milan1  

                        Stále jsi nepochopil, že ty hádky jsou vyvolávány stále stejnými lidmi a záměrně, vysvětlit jim podstatu, když se aktivně snaží o nepochopení je nad mé síly a nevšiml jsem si, že by mi někdo s vysvětlováním pomáhal.Ti rozumní to prostě vzdají. V předchozím problému o počátcích grafu na nule se ještě lidi snažili ale zábava je tady přednější a výsledky vidíš. Jistě sis všiml mých proseb aby lidi používali hlavu a ne davem stvořený a hotový názor, který je nikam nedovede.

                        0 0
                      • milan1  

                        Ještě drobnost. To, že mají lidi tak obrovské problémy s grafem jsem objevil až teď, tehdy jsem ještě nepochopil skutečnou hloubku neznalosti. To, co navrhuješ aby proběhla inverze os podle přání lidí zde, které nastartoval kovář, to je něco, jako volba Bike-fora za střed světa, podle kterého se vše bude točit. Budeš muset přesvědčit celý svět k obratu, jinak nebudeš moct již jednoduše a opticky porovnávat novátorské pojetí kovářovo a zpátečnické podání na celém světě.

                        0 0
                      • Vrci  

                        ano, ale ji i hodně grafů, kde je nezávislá veličina na ose y a závislá na ose x – ekonomie, kde je cena na ose y a nebízené, poptávané množství, které je na ceně závislé na ose x

                        0 0
                    • Lister  

                      reagoval jsem níže :o) kdybych byl tebou tak bych si tohle radší odpustil, jinka to tady asi nidky neskončí, ale na druhou stranu celkem chápu, ža když do člověka furt někdo ryje tak se dá těžko udržet :o( Asi by to chtělo víc schovívavosati a slušnosti z obou stran. V každém případě, kdyby si psal podobné věci jako nahoře pořád tak tady asi většinu lidí hezky posadíš na prdel :o)

                      0 0
                      • milan1  

                        Možná ti to přijde jako nevhodné ale graf charakteristiky je jenom část problematiky, kterou mám na stránkách zpracovanou do daleko větší hloubky. Protože tady jsem nikdy nemohl dopovědět nic, na mých stránkách máš vše tak jak to vypadá, když mě nikdo nepřerušuje. Vše co píšu vychází ze znalostí, které mají svůj zákla. Školení od neznalých lidí tady, kteří se nenamáhají ani do problému nahlédnout je zdejší kolorit a je to založeno na tom, že by chytráci ztratili půdu pod nohama. nic jiného v napadání a hledání problémů není. je to velmi průhledné. Když jsem se s Pekáčkem bavil mailem a vlastně mu objevil graf charakteristiky poznal jsem, že ani on se s ním nezabýval i když mé stránky zná. Naznačil jsem mu možnosti a on okamžitě pochopil potenciál a dokázal s ním hned pracovat. O výsledky se s vámi přišel podělit jako vždy a výsledek vidíš.

                        0 0
                        • Mamut  

                          Nepodcenoval by som az tak neskolenych ludi so zdravou logikou. NASA obcas, ked ma s niecim problem (pri vyvoji), tak obcas oslovuje celu populaciu, nech im poslu pripadne svoje napady. A uz sa stalo, ze NASA vyuzila napad 12 rocnej holky.

                          0 0
                          • milan1  

                            Víš, já bych to neviděl tak složitě :-) Ona ta problematika pružení která se tady probírá není zas tak složitá, jde jenom o snahu pochopit a já bych velmi ocenil, kdyby ti co opravdu pochopili a jasně poznají, že jde zase jenom o založení dalšího flame prostě zakročili. Tady je to založeno na počtu hlasů a ty jsou vždy proti mě, já mám jeden hlas a dav jich má spousty.

                            0 0
                        • JJ  

                          Kdyz uz se tady porad ohanis svyma strankama, tak by sis mohl dat jejich adresu do profilu, jak ti tady uz nekolikrat nekdo radil. At se ta „parta urvanych neznalku“ ma kde neco dozvedet

                          0 0
                          • milan1  

                            Čím to, že se mi tvůj tón nelíbí !

                            0 0
                            • martt  

                              ma pravdu. Mas tam www.xbike.cz a tam je stranka vo vystavbe. Mal by si si to zmenit na aktualnu stranku.

                              0 0
                              • milan1  

                                Neměnil jsem to záměrně, byl jsem napadán že si dělám reklamu. Odkaz na stránky dávám v případě, že je tam vysvětleno něco k probíranému tématu a že když to je rozsáhleji popsáno tam, tak nemá cenu obdobu psát tady. kolik lidí si to ale ve skutečnosti přečetlo, to je jiná. Kdyby to byla větší část přispívajících, tak by nikdy nevznikly podobné problémy. podívej se sám. Předpokládám, že ty adresu znáš a najdeš tam třeba i rozebrání a praktické měření dynamického chování, ktaré se zdá být obrovským problémem.

                                0 0
                                • JJ  

                                  Kdyz slysim, jak si stezujes, ze te nekdo napada, tak si vzdycky vzpomenu na ten zaznam z dispecinku tramvaji v Brne: „Co si to ***** dovoluje, proc me neustale napada…“ No nic, to bylo jen rypnuti. Jinak ja uznavam, ze co se tyce konstrukce vidlic, ses tu jeden z nejvetsich znalcu. I kdyz ja osobne si treba radsi prectu neco z praxe, od nekoho, kdo tu vidli jezdil, je mi vcelku jedno, jak vidlice uvnitr funguje, hlavne ze funguje Ovsem to jak se zde i v diskusi na svych strankach prezentujes, mi na dospelyho chlapa nesedi.

                                  0 0
                                • martt  

                                  tak si daj aspon na tu Tvoju stranku odkaz na Tvoju aktualnu stranku. To Ta uz nik napadat za reklamu nebude :-)

                                  Skutocne ked si niekto klikne na Tvoj nick, tak si anonymny. Vacsina ludi co sa s Tebou hada pritom presne vie kto si a Tvoje aktualne stranky si pozrela. Ak su teda aktualne tie www.tuning-test.cz/

                                  Inac sranda je, ze svojim potencionalnym zakaznikom vo fore na tej stranke neodpovedas uz od 10.7. ale tu diskutujes ostosest :-)

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Až po 17.7 a dnes už máme po 17.7 :-)

                                    0 0
                                  • milan1  

                                    A ještě to prohlédnutí stránek. Říkáš, že je všichni viděli, tak jak je možné diskutovat o věcech které tam jasně jsou jako o neznámých? Právě na Pekáčkovi jsem se přesvědčil, že je sice přečetl ale šlo to stejně mimo něho a nastartoval se až později. A k www.xbike.cz , nejsou moje, jenom jsem tam hostoval.

                                    0 0
                        • paulovic  

                          Ahojte

                          Pokúsim sa uviesť grafy charakteristiky pre mnohými zatracovaný Suntour. Konkrétne sa jedná o vidlu XC-Pro E-TR po úprave u Milana (s mojou asistenciou) a mojich následných domácich úpravach chodu a zdvihu (reálne 122mm využiteľný na 95%). Vzhladom na svoju váhu 65kg používam tlak 100 – 110psi. Vidla disponuje systémom ktorý dovoľuje prepúšťanie pozitívnej a negatívnej komory za jazdy (s trochou cviku to ide vynikajúco). Nasledujúci popis bude mať viacero krokov, nakoľko bol robený pre rôzne prepustenia komôr. Číslo, ktoré je udávané znamená max reálny zdvih pri danom nastavení. Celé meranie je robené pri tlaku 110 psi. Rozsah reálneho zdvihu 15 – 122mm.

                          122 – maximálny možný zdvih. Prepustenie negatívnej pružiny s odľahčenými nohami. Ide tvrdšie na neg. elastomer.(mierne „kope“) 118 – prepustenie komory pri mierne zasunutých nohách, aby nebol cítiť doraz elastomeru za zachovania čo možno najvyššieho zdvihu. 102 – mierne zníženie, prepustením komôr … 66 – zasunuté nohy cca na polovicu zdvihu umožňuje pohodlný výšlap do kopca …

                          0 0
                          • vlk  

                            Supr o této vidlici jsem původně uvažoval.Teď tedy uvařuji o těch nových modelech.Sem netušil, že je tam elastomer-možná by se dal nahradit měkší pružinkou(jsem prostrě zarytý odpůrce elastomeru kdekoliv).Graf té vidle před úpravou náhodou nemáš? Takže, výrobce když udává maximální zdvih-tak to je že je v tu chvíli jako negativka pouze ten elastomerový doraz?

                            0 0
                            • paulovic  

                              dobrý postreh :-) nepredpokladá sa, že sa bude trvalo voziť na plnom zdvihu. Samozrejme by sa dala zameniť, ale bola by to tak špecifická pružina(krátka a veľkou brzdiacou silou) že jej výrobu na zakázku mi ohodnotili na 1500,–SK. A to nieje ešte záruka, že som sa nepomýlil. Nieje možné použiť dlhú pružinu, lebo by sa stratila možnosť nastavovania zdvihu. Taktež treba rátať s objemom komôr, nakolko prepúšťanie funguje na vyrovnávaní tlakov. Keby si vymenil elastomer za pružinku, musel by si aj na pozitívnej strane upraviť objem komory. Na originále by to bolo možné v celku jednoducho, ale na mojej je poupravovaného … až, až. Ked si všimneš tak reálny zdvih je upravený na 122mm (originál 100 písaný)a charakteristiky taktiež napovedia … :-)

                              0 0
                              • vlk  

                                Tak ta cena za pružinku je fakt drsná. Který modelový rok je ta tvá vidla.

                                0 0
                  • vlk  

                    pánové prosím nerozjíždějte tu hlavně zase žádný hádavý kolotoč.Pekáček založil 2 thread ohledně grafů právě proto, že ten první je celý jen o osočování a hádkách. Zkuste se raději podívat ohledně charakteristiky na www.bike-forum.cz/…6/forum.html#… a tam řešte cokoliv ohledně charakteristiky pružení apod.

                    0 0
                • Radek Broz  

                  Vazne ne – pokud bys sve stanovisko vzdycky vyjadril takhle a bez napadani druhych (mozna trosku strucneji), urcite by nikdo nereagoval tak podrazdene.

                  0 0
                  • milan1  

                    Speciálně po tom co jsi v poslední době předvedl prosím tebe raději mlč !

                    0 0
                    • TinkTink  

                      Nevim proc by mel mlcet, kdyz se chovas jako buran?

                      0 0
                      • mechanik  

                        Že vás to pořád baví nějak těm debatám s Milanem nerozumím má svou pravdu, ale ozývá se jenom v případě vidlic a taková jednostrannost je dost omezená, ale na vidle je asi odborník. Tak ho přitom nechte. Připomínky jiných na něho působí jak červená barva na býka…

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Pry bylo dokazano, ze barva nerozhoduje, ze toho byka drazdi pohyb. Tak a mam BAN. Totalni off topic :(

                          0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Tebe uz jsme prosili tolikrat..... :) Me se nahodou asi dva tvoje prispevky z tohohle threadu libi. Nic noveho, ale ma to hlavu a patu a nikoho si neurazil (myslim).

                      0 0
                    • Radek Broz  

                      Zrovna ty mi budes rikat, co mam delat. Narozdil od tebe nikomu nenadavam, diskuze s tebou je asi vazne nemozna. Navic prispevek, na kterej reagujes, mel vyznit, ze jak jsi to napsal, tak to celkem melo hlavu a patu.

                      0 0
                      • milan1  

                        Ze tvé startovací pozice, kterou jsi nasadil v poslední době je diskuze dost obtížná, to jsem ti chtěl říct.

                        0 0
                • kudlanka32  

                  Mozna neco vis, ale na druhou stranu kdyz budes kazdymu cpat ze je idiot a at si jde nastudovat zaklady tak se ten dostycnej akorat nasere a prestane to cist. Koukal jsem na tvy stranky mam z toho takovej rozporuplnej pocit. Podle toho jak tu ctu ty diskuse tak sem cekal nejaky cyklovani vidlic a mereni jejich chrakteristik pri ruznych frekvencich a amplitudach ale jezdeni pres cihlu sem necekal.Pokazdy kdyz ctu nejaky tvuj prispevek tak se nemuzu zbavit pocitu ze sem retardovanej a neumim cist v grafu. Pritom mam po deseti letech chemie dost ujasnenej nazor na to jak maj grafy vypadat a tyhle casto nemaj ani popsany osy, o prolozeni hladkou fci ani nemluve, hlavne obcas komentujes zlom ze kteryho bych si troufnul tak vestit maximalne chybu mereni a ne funkci negativni komory. Umis poradit to se ceni, ale nektery veci se rikaj jen jednou…nemusi to koukat z kazdyho odstavce. Ja se taky do kazdyho neseru (az na vyjimky) ze neumi fotit a barvit fotky…to neni zaklad zadnyho flame jen sem popsal co sem cejtil pri projizdeni tohohle threadu…

                  0 0
            • Zanardi  

              Dovolil bych si trochu ujasnit dané věci: Pokud jde o princip tak je to takhle (pokud se zanedbaji trochu složitější vlastnosti, které jsou ale nepodstatné):

              TUHOST (k) je konstanta udavajici zavislost SILA (F) na STLACENI (x), tudiz F=k*x a TLUMENI je konstanta udávající závislost SILA na RYCHLOST (v) tedy F=b*v , celkova sila je tedy logicky Fc=kx+bv

              Takze pokud je vidlice stlacována dostatecne pomalu (v se blizi 0) tak je zde pouze vliv tuhosti (tuhost pružiny) a nemá vliv jakákéliv tlumení(olej…)!!. Pokud se zvyšuje rychlost stlačení vidlice (dynamické zatížení) tak se zvyšuje i síla potřebná k stlačení vidlice.

              Tuhost vidlice (pokud jde o stejnou pruzinu) se logicky neměni (linearni system) ale mění se síla potřebná ke stlačení vidlice!!

              0 0
              • hanz  

                myslím že to máš správně Time :-)

                0 0
              • Mamut  

                Poznamka zlahka mimo temy

                Sila potrebna na stlacenie pruziny, ze obecne berie alo linearna funkcia drahy. Ono je to v beznom rozmedzi pruziny „skoro“ pravda, tak sa to takto zjednodusuje. Predpokladajme, ze pruzina vo vidlici chodi iba v rozumnych mierach a teda je to na prakticke uvazovanie postacujuce.

                Ale odkial beries istotu, ze tlmenie je linearna zavisle na rychlosti? Suhlasim, ze je monotonne rastuce – so zvysujucou rychlostou sa zvysuje odporova sila, ale ze je to linearne som doteraz nikde nevidel. Netvrdim, ze to tak nie, len ma tento automaticky prepoklad zarazil.

                Ale na celkovu uvahu tato moja poznamka nema vplyv, pretoze suhlasim, ze s rychlostou skoro nulovou je aj odporova sila skoro nulova.

                0 0
                • milan1  

                  Jéje to je věda, Tlumení je závislé na rychlosti a basta.

                  0 0
                • Jenda  

                  on je tam jeste dalsi problem – i kdyz mas pruzinovou vidli vzdycky spolu s tou pruzinou tam mas zavrenej vzduch jehoz stlacovani nemuzes zanedbat. U nejjednodussich systemu typu otevrena olejova lazen tak muzes krasne menit charakteristiku chodu v dolni casti zdvihu zmenou hladiny oleje a tedy mnozstvim vzduchu. Jak je to u vidlic s jinejma systemama nevim ale predpokladam ze vzdycky nejak mnozstvi vzduchu poladit pujde takze progresivitu ke konci mi prijde nejjednodussi resit timto zpusobem.

                  0 0
                • martt  

                  pokial je tlmenie realizovane ako prietok kvapaliny s urcitou vyskozitou cez otvor s nemeniacim sa prierezom, tak sila tlmenia je skutocne linearne zavisla od rychlosti pohybu.

                  Ked tam mas viac dierok, ktore su napr piestom postupne zatvarane alebo nejake pruzinky so zaklopkami (ventily reagujuce na tlak), tak je to ovela zlozitejsie.

                  0 0
                  • milan1  

                    Průtok, tedy kompresní pouze jedním otvorem je standart ve všech vidlicích. Takzvaný proměnný útlum je často realizován u útlumu expanzního, na vidlicích to není uváděno a najdeš to u TPC Manitou a u FOXe. Proměnný útlum kompresní je realizován pouze u dražších vidlic a poznáš to v označení, kdy se můžeš dočíst, že vidlice disponuje takzvaným Hi speed a low speed kompresí, nezávisle seřizovatelnou. A k problematice tlumičů. Kdysi se dělala měření, která byla prováděna takto. tlumič ( samotný tlumič ) se upnul a byl zatěžován kmitavým pohybem o stálé frekvenci a stálém zdvihu. Měřena byla síla útlumu a vycházela z toho křivka, obdobná jakou můžeš vidět i v měření Vela. Bohužel měření Vela je totální úlet a to si nikdo ze zdejších vědátorů ještě neuvědomil. Velo totiž měří pomalé stlačení a pomalé roztahování včetně pružiny, takhle to prostě nejde. Když už, tak tlumič jde měřit opravdu jenom dynamicky a výsledky, které z těchto měření vycházejí nejsou pro laiky srozumitelné. Pro popis dynamického chování jsem připravil měření vlastní, které má dostatečnou přesnost a vypovídací hodnotu i pro laiky.

                    0 0
                  • Mamut  

                    Ake su zhruba hranicne hodnoty, kde prestava byt linearna? Nema na to vplyv typ prudenia – laminarna/tur­bulentne v tom otvore (samozrejme, ze toto sa odvija od rychlosti a viskozity)? Dosahuju sa tieto hranicne hodnoty aj v beznej praxi (ci uz bikovej, alebo inej priemyselnej)?

                    0 0
                    • martt  

                      no to ja neviem, nie som strojar. Mam sice nejake zaklady z fyziky ale vystudoval som EF SVST co je od strojariny dost odlisne.

                      Komunizmus vo mne ale vychoval „udelej si sam“ schopnosti a kedysi som si opravoval aj tlmice do Skody 100, takze dobre viem co je vnutri aj funkcia mi je jasna.

                      Rozhodne ked sa ten olej speni alebo zacne vriet to je najcastejsia pricina, ze tlmic prestane tlmit.

                      Dnes nemam problem sa vrtat napr. aj v elektronike alebo vstrekovacej pumpe mojho Passatu a zistil som, ze mnohym veciam rozumiem lepsie ako autorizovany VW servis, ktory by len chcel vymienat veci za stovky tisic.

                      Internet je pritom uzasny zdroj informacii, ked sa uz bavime o moderovanej diskusii, tak napr. na www.dieselschrauber.de musis urobit aj vstupny test skor ako Ta pripustia do diskusie. Preto tam chodi aj mnozstvo uplne profesionalnych opravarov a percento zlych odpovedi je velmi male.

                      0 0
                    • JJ  

                      V tlumici musis vzdycky pocitat s turbulentnim proudenim, laminarni tam nebude ani pri malych rychlostech

                      0 0
                      • Mamut  

                        A aj napriek turbulentnemu prudeniu je odporova sila liearne zavisla na rychlosti?

                        0 0
                        • JJ  

                          Mela by byt, treba v dynamice nebo kmitani soustav jsme vyzdycky pocitali odporova sila = rychlost*draha

                          0 0
                • Zanardi  

                  Ja sem nechtel rict ze tlumeni u vidlice je linearne zavisle na rychlosti, to samozrejme nemusi, jen jsem chtel rict ze je fci rychlosti. Samozrejme muzem se bavit jakym zpusobem se projevy nelinearita atd ale to uz je trosku mimo tuto diskozi. Stejne jako u pruziny:) pokud vezmes pouze malou cast zdvihu tak je linearni (prumer dratu a prumer pruziny… je konsté) ale pokud se pujde na doraz, zahrnu se dalsi vlivy tak uz je to o necem jinem. Asi tak.

                  0 0
            • hanz  

              co se týče dorazů tak pro mě je to takovej ukazatel že vidle pracuje v celém zdvihu, tedy jak má ale nemůžu tam samozřejmě bejt 5× za minutu. tlumič pružinu nikdy nezměkčí to je jasné ale pokud lidi nepoznají alespon na SAGu že je malej tak opět jsme u lidí kterým stejně graf vůbec nic neřekne. Jedinej přínos vidím u maruškářů , už dávno si jim tu dal návod jak si vidlu upravit ale kolik lidí to opravdu udělalo? co se týče high/low speed kompresí tak máš pravdu že kořen i třeba v 20tce bude rychlé komprese ale drop už bude taky záležitost rychlé, u foxu je pomyslná hranice odhadem někde za frekvencí rychlého šlapání(odhad u­serä)

              addd problem s osama: mi je to uplně fuk kde je jaká osa, když to někdo nazačátku udělal takle tak at je to tak klido dál, já neumřu.

              0 0
        • Thidney  

          neřeším před 4mi lety a 15 kily jsem vidli nějak nastavil a tak to jezdím. je pravda že po výměně oleje občas zkusmo zatočím knoflíkama .-)) ale nemám pocit výrazněho vlivu na rostlináře. Až si o víkendu pujčím váhu tak ti tu atomku zkusím změřit.

          0 0
    • cabbage  

      8 grafů na 70 příspěvků:-/ a jeden je můj, takže jen 7– aspoň je vidět, že se dovedete dohadovat i bez mně;o) a kolik tu bylo nových poznatků? 0…

      0 0
    • yoggi  

      budem uzitocnejsi a davam tu graf mojej vidllice manitou axel elite. podotykam ze moja vaha je iba 65kg.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        zehlicka :-D

        0 0
      • MlokCZ  

        Tak pokud není od konce měření najednou extrémně progresivní, tak ji musíš i při 65kg dávat pořád na doraz.

        0 0
        • yoggi  

          nedavam ju na dorazy. ale musim povedat ze ked sa postavis do pedalov a prenesies vacsiu vahu do riaditok a chytis poriadnu jamu tak ide k dorazom. a este jedno zistenie ze na kotucove brzdy to nie je vhodna vidlica. uz moje lx s mechanizmom ked prutsie zmacnem tak trochu citit ze kruti vidlu.

          0 0
      • zirecek  

        Typické – Axel bez úpravy = těžký necitlivý držák předního kola, který se umí akorát propadnout do zdvihu po větší ráně.

        0 0
    • enjoy  

      tak mi to nedalo a vytvoril jsem taky graf:-). co jsem tak stihnul zahlidnout,chod je velmi podobny listrovu blacku 120mm RTWD.moje vanilla je na 100mm a k nasi vaze jenom tolik,ze ji moc neverim,nepusobi uz prilis duveryhodne.protoze ke konci grafu se mi zda,jakoby vidla nebyla progresivni ale spis naopak:-). chtel bych se zeptat milana nebo nekoho kdo mi dokaze poradit,muze to byt zpusobeno malinko mensim mnozstvim oleje?chodim s ni celkem normalne na doraz a hanzovo vysvetleni ze jde o techniku jizdy se mi vubec nelibi..

      0 0
      • enjoy  

        ps:na ese y-kilogramy.na ose x-milimetry :-)

        0 0
      • milan1  

        Ty máš pružinu, pletu se? Pružina se stálým, ne proměnným stopáním se ti promítne jako přímka. Progresivitu na konci dosáhneš jedině dorazem. Takže jetli je to tak stačí to prostě protáhnout,( to poslední měření se mi nezdá, všechny ostatní sedí). Taky můžeš zkusit, jak to doporučuju změřit to společně s někým, využijete zdvojnásobení síly a pro ověření tu stovku lehce překonáte. Ocelová pružina se chová vždy takhle a vzduch na konci výrazněji přitvrzuje. U ocelové pružiny jde opravdu jenom odměřit ten začátek a zbytek můžeš získat prodloužením výsledné přímky.

        0 0
        • enjoy  

          no ja dokazu tu vidli dostat hloubs,ale to uz jaksi nezvlada vaha:-/.jde mi o to,ze drive v ni bylo pry prilis oleje a doraz mela cca na 8cm.i presto jsem s ni ale byl spokojenejsi.pro­toze ted poslouchat ty dorazy,nic moc. v RB mi nabizeli reseni v podobe tvrdsi pruziny(jeste tvrdsi nez je ta tvrda:-)).ale zase za cenu citlivosti.to se mi sice moc nechce,ale asi to tak dopadne.

          0 0
          • milan1  

            Ten graf by ti docela napověděl o kolik by byla ta pružina tvrdší a mohl bys to posoudit. Na to právě je dobrý. Ono tvrdší je jenom slovo, tohle je konkrétnější.

            0 0
      • Lister  

        co jsem tak stihnul zahlidnout,chod je velmi podobny listrovu blacku 120mm RTWD

        heh tak tohle mě opravdu mile překvapilo a zahřálo u srdce, najednou mám pocit, že jsem ušetřil spoustu peněz :o))))) Ale pokud se nepletu ty máš v té svojí tvrdou pružinu ne?? Že by Foxy měli fakt tak měkký pružiny, když tvrdost té tvojí přibližně odpovídá prostřední od Manitoučka, které jsou obecně považovány za poměrně měkké?? Ten svůj graf jsem porovnal s tím co jsem našel ve Velu a odvodil jsem si, že tam mám pravděpodobně tu střední, protože ty hodnoty sedí.

        0 0
        • milan1  

          Tak paráda, tohle jsou první výsledky ke kterým je možné se dopracovat. Ale nejásej, ten rozdíl mezi vidlicemi bude. Přímé srovnání mezi vašimi vidlicemi jízdou by bylo dobré pro porovnání co dělá zbytek vidlice.

          0 0
        • Radek Broz  

          „najednou mám pocit, že jsem ušetřil spoustu peněz“Aniz bych chtel ted jakkoliv rejpat, tak ten graf ti snad rekne jen, ze mate podobne tvrdy pruziny, ne? Katzda dalsi pododbnost v tech vidlich je ciste nahodna;-)

          0 0
          • enjoy  

            no to ano.pochybuju totiz ze treba chod toho blacka bude tak pekny..:-P

            0 0
          • Lister  

            a proč myslíš že tam byly ty smajlící??? Jinak podle mě je dobře vědět, že kdybych jednou vyhrál ve sportce a chtěl si koupit Foxe, tak nemá cenu brát standartní pružinu, ale vezmu přímo tvrdší a o to tady myslím jde a proto tenhle thread taky myslím vznikl.

            0 0
            • milan1  

              Ještě jako doplněk bych uvedl, že bych dokázal měřením určit v čem jsou rozdíly mezi těmito vidlicemi a pojmenovat v čem se liší. To už je ale měření Tuning-test a je dynamické. Rozlišit špatnou a dobrou vidlici jde dobře ale popsat dobrou a ještě lepší vidlici, to už bývá problém. Bylo by zajímavé, kdybyste se vy dva někde sešli na nějaké akci a zkusili si navzájem porovnat, ta stejná pružina je hodně lákavá. Rozdíl samozřejmě bude ale nebude obrovský, ono ale ve špičce neplatí, že o padesát procent dražší je o padesát procent komfortnější. Je to tak a musí to tak být ve všech oborech. Vyjasnění takových hranic, kdy už mě to stačí a kdy bych musel zaplatit už moc peněz je to, o co mi jde aby proniklo mezi lidi. To si ale musí určit každý sám a lidem jdou jenom nabídnout pomocné prostředky a to je zase to, o co mi jde.

              0 0
              • Lister  

                Možná se s mojím Blackem setkáš, pokud budeš mít čas a zájem, tak mám v plánu ti ho poslat po sezoně na repas :o)

                0 0
                • milan1  

                  Nejlepší by ale bylo tvé setkání s enjoyem to by bylo to pravé srovnání. Předtím byste měli mít vidle v optimálním stavu.

                  0 0
                • milan1  

                  I když, jestli ty vidle pošlete oba,enjoyovi jsem nabídku už dával :-) tak, je můžu proměřit nezávisle na tom, zda budou na místě obě ve stejnou dobu.

                  0 0
                  • Lister  

                    No to tak, on by pak strašně zpychnul, že má nejelšpí vidlu na světě :o)

                    0 0
                    • milan1  

                      Musíš to přijmout, útěchou ti bude, že jsi jenom kousek za ním :-)

                      0 0
                • MlokCZ  

                  No tak bychom pak mohli udělat i současné porovnání s Rebou. Já jsem s ní docela spokojen (takže na případné úpravy určitě nepěchám), takže to přichází v úvahu také až po sezóně, teď jezdím.

                  0 0
                  • milan1  

                    rebu mám změřenou na tvém zdvihu, Blacka taky, ale nemám jistotu, že přesně se stejnou pružinou. Chybí mi jenom FOX. Srovnání těch dvou je o to zajímavější, že pružina je stejná, rozdíl bude v odporech a tlumení. Ty, s Rebou jsi trochu diskreditován už tou pružinou a zdvihem :-) Graf charakteristiky v tomhle případě už sám o sobě dokáže odpovědět.

                    0 0
        • enjoy  

          zjistil jsem ze pry ta tvrda pruzina nemusi vubec odpovidat ani ty stredni jak jsme zvykly.amici to proste videj jinak. zajimavy je,ze podle manualu by bylo vsechno v poradku,stredni pruzina by odpovidala v prumeru 75 kilum.jenze ja asi potrebuju extra tvrdou a presto budu vyuzivat cely zdvih naprosto pohodlne.

          ps:kolik ten black stal?:-).rikam si ze zas tolik si neusetril ne?:-)

          0 0
        • filipes  

          posuzovat chod vidle z trdosti/prubehu pruziny je prilis zjednodusujici… dynamicke chovani, tlumice, torzni a predo-zadni tuhost.

          0 0
          • enjoy  

            jj.

            0 0
          • milan1  

            Nebylo už tohle vysvětleno?

            0 0
            • filipes  

              co jsem tak stihnul zahlidnout,chod je velmi podobny listrovu blacku 120mm RTWD

              Ja „chodem“ vidle rozumim dynamicky, realny chod vidle. Ten z grafu vycist nelze, takze proto to upozorneni…ale jinak souhlas, spravna tvrdost pruziny na prvni tretine chodu je predpoklad nutny (nikoliv dostacujici).

              0 0
              • Lister  

                te´d slovíčkaříš, kdyby tam bylo napsáno průběh tak by se ti to líbilo víc?????

                0 0
        • VOiD  

          Do tech RTWD Blacku se davaji z vyroby myslim soft (modre) pruziny. Ja mel na pruzinove bez RTWD z vyroby medium (cervenou), po vymene za soft jsem spokojen.

          0 0
          • Pekáček  

            Prosímtě jak je ta pružina dlouhá?

            0 0
            • VOiD  

              Tak jsem tu medium (cervenou) vytahl ze skrine. Delka 253mm, pocet zavitu 31, prumer dratu asi 3.5mm (nemam ted doma posuvku), stredni prumer zavitu asi 20mm, hmotnost 210g. Potrebujes jeste nejake dalsi informace ? :-)

              0 0
              • Pekáček  

                Myslím, že by šla nacpat do mojí Marzošky, ale je trošku delší. Nu za pokus by to stálo ;o)

                0 0
      • Jenda  

        prilej trochu oleje – milan to tu pise v podstate taky – progresivita u pruzinovejch vidlic je nejcasteji zajistena tim ae se jedna vlastne o kombinaci pruzina vzduch a zatom co na zacatku zdvihu je vliv vzduchu jen malej ke konci je naopak dominantni, akorat bacha jedna se o laborovani s mililitry

        0 0
        • milan1  

          Tady bych doporučil opravdu opatrnost. Stavět takhle doraz jde u konstrukcí jako je Marzocha a převzatých kopií ( Judy a podobně) U stavění dorazu olejem u systémů jako je TPC Manitou a podobných na FOXU hrozí při takovémhle postupu poškození, protože nastává situace jako u zamčeného Lock outu a díky jiné konstrukci dochází k daleko větším tlakům než u systému Marzocchi.

          0 0
          • TinkTink  

            Vyjimecne bych si dovolil doplnit – zvlast u Judy na toto pozor…taky hrozi poskozeni – ale je to dano jeji subtilni konstrukci…proste nemusi obcas nejaky doraz ustat :)

            0 0
          • Jenda  

            me napada (mozna je to uplna blbost) ze by nebylo treba to lejt do tlumice (tam je tolerance asi 1 cm na vysku) ale pridat ten olej co maze (priznavam ze znalosti indianu mam skutecne povrchni) tim by se zmensil celkovy objem vzduchu ve vidlici aniz bych nejak ovlivnil tlumic jako takovy

            0 0
            • milan1  

              Tohle je právě to, co přivedlo pověst Indiánům, že jim vystřelují stíráky. Když ti utekl olej z tlumiče, tak se dostal mezi vnitřní a vnější nohy. Stalo se to taky, když někdo chtěl svému miláčkovi přilepšit a nalil tam víc oleje. Ten doraz na tuhle hladinku potom vystřelil stírák. Manitou nemá tak natvrdo nalisované stíráky. RS mívalo stíráky které držely daleko víc a ty se zase kolikrát při demontáži zase zniší, to je ale jiná kapitola.

              0 0
    • vlk  

      Takže už jsem si půjčil váhu.Přidávám graf RS Duke XC u-turn s modrou pružinou.Teda ona není modrá- je šedá, ale je z jedné strany máznutá modrou barvou-tak to snad bude modrá.Je to standartní pružina co byla ve vidli při koupi v roce 2004.Na ose x je zdvih a na y síla.Dost těžko se to měží s tou vahou ,hlavně u vyšších hodnot, jisté drobné odchylky tam budou.

      0 0
      • vlk  

        hm, mám blbě počátek je asi v 25.

        0 0
        • vlk  

          Tak 2.oprava- je to dobře.Toto je graf- měřen když byla vidle namontována na kole. Teď ji mám sundanou a bod odtržení má při zatížení 4,9Kg- s vyměněným olejem a namazanými stíráky. Před promazáním měla 5,4Kg pro odtržení. Jinak je tam střední modrá pružina.

          0 0
    • milan1  

      1. Rád bych tady ukázal pro nevěřící skutečné možnosti které poskytuje práce s grafem charakteristiky a to konkrétně na vidlici Reba od Fibermena Podle jeho měření cca 100/100 PSI, neměřil jsem tlaky a bohužel ani zdvih a vyšla tahle křivka. Případné zábavníky bych porosil aby nelezli do této větve, měla by být zachována v celku

      0 0
      • milan1  

        2. Teprve potom jsem nahustil podle sebe a svého měření tlaky 100/100 PSI a teprve tady zjistil, že nebylo vše jak jsem předpokládal.( Rozdíl nebude dán přesností měřáků ale tím, co v komoře zůstane po odšroubování pumpičky).Výsledkem je ona strmější křivka, která ukazuje co dělají vyšší tlaky. Negativka opravdu malinko zvýšila citlivost na počátku a pozitivka velmi výrazně zvýšila progresivitu pružiny. Ještě je vhodné upozornit, že malý zlom, který je vidět na hranici 25 mm je známkou která ukazuje konec funkce negativní pružiny.

        0 0
        • milan1  

          3. Pokračoval jsem rozebráním a vyndáním spaceru, který omezuje zdvih o 15 mm. V klidovém stavu bylo dosaženo skutečného zdvihu 116 mm. Po nahuštění obou komor na tlak 80/80 PSI bylo dosaženo modré křivky a zdvih přitom klesl na skutečnou hodnotu 95 mm. Tyhle tlaky jsem si uřčil především tím, že hranice, kterou nejde měřit a která jde zjistit jen dynamicky a odhadem aby to nešlo na doraz vypadala vyhovující právě na téhle hodnotě. Tohle jsem si určil právě pro Fibermana, protože si myslím, že už dokážu odhadnout jeho představy a styl používání. Nový stav je tedy ta modrá křivka, červená je původní nastavení Fibermanovo.

          0 0
          • milan1  

            4. U takto nastavené vidlice jsem provedl následně jedno jediné. Nahustil jsem negativní komoru na 100 PSI. Tenhle jeden jediný úkon změnil vidli na následující hodnoty. Tlak v pozitivní komoře se změnil na 90 PSI a zdvih pouze tímto zásahem klesl o 10 mm tedy na hodnotu 85 mm. Červená křivka v tomto grafu je ono nové nastavení. Takže rozdíl křivek je jenom a jedině nahuštěním negativní komory. Dost výrazné že! Samozřejmě se tím změnily i poměry objemů komor a tak se není třeba divit, že se změnila charakteristika tak radikálně. Viz obrázek.

            0 0
            • milan1  

              5. Co se na křivkách moc výrazně nemění je počátek kroku a přitom by měl. Pro srovnání proto přiložíme graf Pekáčkova Recona ( samozřejmě ona žluitá křivka) a ten nám krásně ukáže možnosti porovnávání podobných vidlic. Na grafu si všimne každý velmi podobný průběh ve velké části ale výrazný rozdíl na počátku, hlavně do 10 mm zdvihu.Tenhle počátek by měl být u vzduchových negativek právě takový jako je právě u Pekáčkova Recona. U fibermanovy vidlice svědčí tato okolnost o jediném, má prostě větší odpory. To jsem ostatně zjistil i při rozebrání. takhle to jde odměřit i bez rozebrání ale je k tomu třeba právě ten porovnávací Pekáčkův graf. ještě někdo pochybuje o účelnosti grafů a jejich porovnávání?

              0 0
              • milan1  

                6. Jak vycházejí domácí měření a jak je možné porovnávat je s profesionálním je možné doložit an tomhle případě. Jedná se o měření Reby provedené Bike magazínem a přiložený k předchozím křivkám, ukazuje pro mnohé tu zajímavou část, která následuje. Průběh u vzduchu je samozřejmě progresivní a nikoliv lineární. podobnost průběhu a to, že měli malinko jiné nastavení není třeba komentovat. Důležitost správného nahuštění a to, že není Reba jako Reba není třeba ani zdůrazňovat. Opět se zeptám, ví každý jakou má vlastně ve své vidlici pružinu?

                0 0
                • milan1  

                  7. Jak vypadá Fibermanovo hodnocení Reby proti Suntouru ode mne jistě znáte, co to způsobuje je možné vyčíst právě tímto dalším porovnáním charakteristik. Červená je opět Fibermanovo nastavení (mimojiné správné dle tabulek) a zelená plošší a tedy komfortnější, je XC PRO SL. U počátku kroku vidlice XC PRO SL upozorním, že je jiný, hlavně proti Pekáčkovu ale nikoliv kvůli odporům ale proto, že negativní pružinka je zde ocelová a ocelová jak známo má lineární průběh. Je to přesně to, co je vidět na konci zdvihu. Stejný rozdíl se tedy i u negativky a projevuje podobně i na počátku zdvihu. Průběh na počátku zdvihu u ocelové pružinky je tedy lineární a ne progresivní, jako u Pekáčkova Recona.

                  0 0
                  • milan1  

                    8. A ještě na závěr pro ukázání rozdílů právě vzduchu a ocelové pružiny jsem použil dvou rozdílných vidlic Enjoyova FOXE a Pekáčkova Recona, které jsem si dovolil podle jiných pramenů dotvořit i ve fázi, které nejsme sami schopni jednoduše změřit. Na těchto vidlicích je krásně vidět rozdíl vzduchu a ocelové pružiny. Tak to je jenom taková malá ukázka možností a kdo si ještě po tomhle myslí, že v éře nastavitelných vzduchových vidlic má jistotu správného nastavení nějakým dodržením talků z tabulky, tak mu přeju jeho blahou nevědomost.

                    0 0
                    • prodi  

                      Děláš to opravdu pěkně :)

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Velmi pěkná srovnání.

                      Jen k tomu dodám, že ten počátek křivky se mojí Reby chová dle Fibermanovi křivky pouze v případě, když nějaký čas nemažu stíráky. Jakmile máznu stíráky silikonovým olejem, tak ten počátek vypadá podobně jako křivka Pekáčkova Recona a je to máznutí i pocitově znát při jízdě. Dokonce pak z toho byl i rozdíl ve zdvihu, který dokážu dát dynamicky na míště, když stojím v pedálech a pokusím o co největší ponoření do zdvihu. Na déle nemázlé vidlici to bylo 90mm, na čistě promázlé 95mm (ze 115).

                      0 0
                      • milan1  

                        Že by i dokonalé tříbřité stíráky RS ? :-) Kdepak, měl jsem to přeci rozebrané a znovu namazané. Odpor Fibermanovy vidle je v pouzdrech. Pekáček má zase vůle abnormální, na hranici vaklu, neuvedl to ale znám to z naší korespondence. Na tohle už dávno upozorňuju a potvrzuje se to stále. Vidle jsou prostě v různém rozptylu tolerancí a jenom když to je extrémní vůle, tak na to lidi přijdou. Představa, zde stále živená, že ladění, je záležitostí jenom low end vidlic je mylná. To, že tyhle skutečnosti nejsou běžným vychvalováním a takzvanou zkušeností jezdce odhalitelné, je nad slunce jasnější. Nebo ti snad o tomhle něco napověděl zde oblíbený pokřik Reba, reba a zase reba? Ještě bych si po tomhle ladění u fibermanovy vidlice dovolil zapochybovat o zdvihu, který uvádíš. Hodnota 116 mm je možná jedině při zcela nenahuštěné negativní pružině.A to je nepoužitelné Jejím nahuštěním potom rapidně klesá zdvih a při praktickém nastavení je podle mě možné dosáhnout stěží 100 mm zdvihu a to v nejkrajnějším případě. Zase myslím, že na tohle nikdo neupozornil.

                        0 0
                        • Lister  

                          Milane myslíš, že Recon na tom bude s tím zdvihem podobně, tedy když budu potřebovat vidlu s 80mm mám ho raději přestavět na 100mm nebo je to u něj jiné??

                          0 0
                          • milan1  

                            Na Recona ber jako nejpovolanějšího Pekáčka. Osobně si myslím, že se bude Dual air a solo air lišit právě v tom počátku i využití délky zdvihu. Dochází tam k trochu jiné funkci. Tlak bude možné dosáhnout stejný obdobným huštěním ale objem u Solo airu by mohl být měnší.

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          Já vycházím z U-Turnovém stupnice na levé noze vidlice. Při stejném tlaku v pozitivní a negativní komoře stupnice ukazuje přesně 115mm (v této poloze vnitřní nohy koukaní skoro 120mm). Z tohoto bodu při tlaku co jezdím, tak o cca 20kg těžší kamarád dal dynamicky na místě 10,2cm (a to neseděl na kole, jen se snažil při stání vedle kola dynamickým rázem celou vahou). Tohle jsem včera ověřoval přesně. Já dám dynamickým rázem na místě (když jsem v pedálech) opravdu těsně těch 9,5cm (to jsem ověřoval ještě dnes znovu). Mě se to dobře měří díky stupnici U-Turnu, takže to snadno můžu opravdu přesně změřit. Pokud vypustím negativku a v pozitivce nechám 110psi, tak vidlice vyjede o dalších 6–7mm.

                          Nad těch 10,2cm nemůžu snadno ověřit, zda by při větším rázu šla vidlice ještě více do zdvihu. Ale myslím, že ano.

                          Já jsem v terénu při dynamické jízdě ve větší rychlosti dal ještě o chlup více, než kamarád na místě. Bylo to 10,5cm.

                          Pro můj model píše RockShox doporučný tlak na mojí váhu 70kg 130/130 psi (jak v manuálu, tak nohách vidlice). Já jezdím 110/110, takže proto se možná dostanu na takový zdvih. Sag přitom nemám příliš velký, to bude možná poměrem zatížení předního a zadního kola, to jsem před chvíli přeměřil a na předním mám 37% váhy.

                          Dnes budu testovat ještě na vyjížďce ještě menší tlak 100/100 psi, ale tam už začínám mít docela velký sag (už při prvním testu doma jsem asi na 21mm a to jsem neměl camel, helmu, boty, takže sag bude pak ještě o něco větší) a když jsem krátce toto nastavení zkoušel, tak chodila vidlice dost do zdvihu při brždění.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Jakou verze Reby je ta fibermenova? Není také možné, že U-Turn verze 85–115 mm se neliší pouze U-Turnem, ale má i jinak velkou pozitivní komoru?

                          0 0
                          • milan1  

                            Podle toho, co popisuješ se budou lišit určitě a bylo by opravdu vhodné, kdybys sem dal i ty svůj graf na porovnání. Fibermanova vidle je Dual air, žádný U Turn. Myslíš, že i mnoho nechápavých a zarytých pozná, kolik rozdílů a do jakých detailů se dostáváme při těchhle rozborech? Doteď bylo slyšet jedno jediné a jednoduché. Bylo to vše, co jde získat od přímých uživatelů a z praktických poznatků z jízdy. Myslím, že rozdíly v hodnocení a zároveň rozdíly ve výsledcích jsou markantní.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Kdybych celý graf měl, tak jsem ho sem hodil už dávno. Ale jak jsem psal v mailu tak špatná váha + moje šikovnost zatím celý graf nedovolila vyrobit a při různých pokusech jsem dostával různé výsledky (jak jsem vždy tlačil trošku křivě nebo nebyl schopen správně během zatížení odečítat hodnoty). Všechny údaje, které jsem sem teď dával jsou změřené přesně (protože je jednoduché změřit) a 100% si za nimi stojím. To už bych o grafu říct nemohl a mohl bych se dám dost neodpovídající křivku a to nechci. Takže graf budeš moct změřit na podzim, až ti vidlici taky pošlu/přivezu.

                              Mě skoro přijde, že U-Turn Reba vychází spíš více z Revelation než z Dual Air Reby. Už jen manuál je zajímavý. Tam v tabulce pro doporučené tlaky je sloupec pro Reba/Pike/Reve­lation Dual Air a pak druhý sloupec pro Pike/Revelation U-Turn s jinými hodnotami. Reba U-Turn tam není zmíněná vůbec. Pak mám tabulku přímo na vidlici a ta odpovídá přesně sloupci Pike/Revelation U-Turn.

                              0 0
                              • Lister  

                                no s tou konstrukční příslušností je to celkem logické a taky bych si na to vsadil :o)

                                0 0
                              • milan1  

                                Ta konstrukce je samozřejmě u všech stejná,je to jako vždy stavebnice, průměry vždy stejné. Rozdíl je ve funkci, solo a dual air a nakonec je to vše vždy jenom o objemech komor. Dávno jsem psal, že pouhým tlakem vzduchu v jedné komoře nejde nastavit vše. Tohle, co tu probíráme je praxe a je vidět, že to tak jednoduché zase není. A pro tvé měření. Zeptám se, neděláš ho doufám s nasazeným kolem. Musíš mít nohy vidlice posazeny přímo na váze a nevidím jediný důvod, který by nevedl k přesným výsledků. Ten graf tvůj by byl obzvlášť potřebný a proto tě ještě poprosím, zkus to ještě jednou.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Ne, dělal jsem to samozřejmě se sundanou vidlicí. Ale přiznám se, že se mi teď do toho moc nechce. Musím sundat lanko od poplocku (a tam je nutné dát pak novou koncovku proti třepení, kterou tu teď taky už žádnou nemám) a brzdu a pak vše znovu seřídit. Problém nastával od cca 40kg zatížení, tam mě to už prostě šlo blbě měřit. Takže měření zatím neslibuju, ale uvidím.

                                  0 0
                                • MlokCZ  

                                  Aha, já už vidím problém, já to předtím dělal s úplně sundanou vidlicí, jen s vyndaným předním kolem bych to určitě zkusit ještě mohl.

                                  0 0
                                  • Lister  

                                    ježíš na fuj, jak si to prosím tě prováděl :o)

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      No právě, že vidim, že úplně blbě, proto mě to moc nešlo. Pak se na tu vidlici i blbě tlačí.

                                      0 0
                                      • Lister  

                                        jak si to napsal, tak nevím proč, ale hned jsem vybavil otlačený kolečko od krku vidlice uprostřed břicha :o)

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Mě by taky zajímalo, proč jsem to tak blbě měřil. Přitom Milanovi stránky jsem celý četl a tam je to zcela jasně napsaný jak se to má jednoduše měřit. Ale bohužel jsem se tam znovu nepodíval, když jsem to měřil a napdla mě taková úděsná krávovina o:)

                                          0 0
                                          • milan1  

                                            To je právě to, co znám lidi si to možná i přečtou ale opravdu je tomu možné porozumět a vyjasnit si spoustu věcí, jenom když si sám něco zkusíš.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              To je pravda, určitě osobní pokusy hodně přispějí k celkovému pochopení, ale to měření, co jsem předved, to je ukázka toho, že ani neumím číst. Ale zase musím říct, ža tohle se mi stává maximálně 1× za 10 let o:)

                                              0 0
                                        • milan1  

                                          Víš, jak poznáš člověka, který se vidlicemi opravdu zabývá? Má otlačené to kolečko uprostřed dlaně, to není fór, to je fakt.

                                          0 0
                                          • zirecek  

                                            Míval jsem ho hodně vytlačené. Pak přišla na řadu hadra nebo něco na zmírnění následků.

                                            0 0
                                      • milan1  

                                        Když se o tom normálně povídá, jde vyřešit hodně.

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          To máš pravdu, ale tohle je moje nehorázná blbost, nevim jak mě to před pár měsíci, když jsem to měřil, vůbec mohlo napadnout.

                                          0 0
                                • MlokCZ  

                                  Do pár dní to změřim pro tlaky 100/100 psi a 110/110 psi. Samotného mě zajímá rozdíl křivek pro tyhle 2 nastavení. Teď za chvíli mizim raději jezdit.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Perfektní a jeď se projet rovnou na tom nižším tlaku. Přeju ti komfortní svezení :-)

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Právě vyjíždím a snížil jsem i o 5psi vzadu na tlumiči. Tak uvidíme.

                                      0 0
                          • milan1  

                            Ještě doplněk, neděs se toho sagu, není to nic mimořádného a do zdvihu při brždění musí jít každá citlivá vidlice s dělším zdvihem, to není žádná závada.

                            0 0
                        • Pekáček  

                          No, Milane, musím změnit svůj názor na vůle v Reconu. Ony tam jsou, malinké (Marzocha je doteď nemá!), ale oproti jiným co jsem viděl (např. Grafikova MX Comp, bráchova XC-Pro) tam vůle fakt není.

                          0 0
                          • Mamut  

                            Nestras, prave som ho objednal. To na mojej 6 rokov starej Judy ziadna vola nie je.

                            0 0
                          • vlk  

                            ono je to u RS obecně známo že má větší tolerance než ostatní výrobci už od výroby, ale zase co dokázaly testy tak se to po x kilometrech srovná skoro na stejné hodnoty, dokonce některé značky RS i předhoní :o). Jinak já už odhalil problém vibrací mé kotoučovky, tak už se mi vakl snad zvětšovat nebude.

                            0 0
                        • vlk  

                          no nevím co je na tom pravdy, ale kdosi mi říkal, že reba má jiné stíráky než ostatní RS. Fakt nevím, kdyžtak nás vyveď z omylu. Jinak nechápu, proč se jim říká tříbřité, když mají vlastně břity 4.

                          0 0
                          • Pekáček  

                            Jo, viděl jsem set stíráků na Relevationa či Rebu (32mm nohy), bylo tam víc názvů (ale ne Recona a ne Toru) a byly tam ty šedé, pak molitany poloviční šířky než Recon a pak něco, co vypadalo jako olejové stíráky u Marzocchi.

                            0 0
                          • Pekáček  

                            Tak jsem něco našel na jejich stránkách.

                            0 0
    • dzabo  

      manitou splice elite 130mm, cervena pruzina

      0 0
    • MlokCZ  

      Tak jsem taky konečně změřil a celkem dobře, protože jsme měřili ve dvou.

      Na grafu jsou 2 vidlice:

      Reba Race U-Turn 115 zdvih – pro tlaky 100/100 psi a 110/110 psi

      Skareb Super 04 – 80mm zdvih a 130 psi tlaku: Ttady mě ten graf docela překvapil, od půlky zdvihu jsem to tak přesně čekal, úplný konec ze 110 → 120 kg nebyl tak progresivní chod, ale vidlice šla při 120 už na doraz. Ovšem na začátku jsem čekal křivku trošku níže položenou. Možná by snes o něco měkčí pružinu a k tomu o něco větší tlak, tím by na počátku šel o něco více do zdvihu a na konci by se zase naopak trošku připrogresivnil.

      0 0
      • MlokCZ  

        A když to porovnám s grafy fibermenových vidlic, tak koukám, že oboje moje nastavení tlaků je pořád ještě o chlup komfortnější než jeho XC Pro a o hodně komfortnější než jeho Reba. A podle Milanova vyjádření, že měl Rebu dle tabulek a měl ji na 100/100 psi odhaduju, že váží téměř stejně jako já (já mám 70kg).

        Tak to vypadá, že se ty Reby fakt docela liší. Takže asi proto já jsem na progresivitu nikdy moc u Reby nenadával a říkal, že možná o malý chloupek menší by to sneslo, ale že je celkem ok.

        0 0
      • MlokCZ  

        Jen jsem tam neměl dávat ten bod 0,0, ten je kravina, při všech měřeních se vidlice pohli až někde kolem 6–7kg.

        0 0
      • MlokCZ  

        A koukám vůbec špatně nedopadla moje Reba ani oproti Blacku Super RTWD 120mm. Když u toho Blacka protáhnu křivku lineárně (a díky pružině asi tak bude), tak koncem zdvihu už na tom bude o malinko lépe. Komě pružiny má ještě o 5mm více zdvihu, takže tady myslim Reba taky dopadla slušně.

        0 0
      • MlokCZ  

        Tak ještě jednou s reálnějším počátkem.

        0 0
        • milan1  

          Samozřejmě je to skvělé, děkuji za tohle měření, mnohé to vyřešilo a myslím, že jsi poznal, že to není zas takový problém to změřit. Měření máš velmi přesné a postřehy taky dobré. Ten Scareb opravdu takhle vychází a navrhuješ naprosto správné řešení. Tohle jsem už taky dělal a s výsledkem velmi podobnám naším křivkám. Ještě se tě zeptám, zda si myslíš, že ten rozdíl mezi Rebami by se dal někdy dohromady se zdejším přeceňováním a kladením důrazu nap „zkušenostmi“ majitelů. Když pominem tu jejich zarytou potřebu hájit to svoje, tak jejich zkušenosti prostě nestačí. Tohle, co jsme tady předvedli je způsob, který propaguju já. Není o ježdění ale vyřeší toho daleko víc. Rozdíly ve výsledcích jsou jak vidíš obrovské. Popsal ti snad doted někdo rozdíly u systémů Reby a že tedy jsou pořádné! A to jsme použili jenom malou část z mých postupů. Jak dnes vidíš ty žabomyší války o graf a jeho nastavení, proti tomu, co se s ním dá docílit, když se ho naučí víc lidí používat. Zopakuju, to, co se teď vyjasnilo se nikdo nedozví z prospektu, nedozvěděl se to tady nikdy od přímých uživatelů, co umí jenom jezdit a nedozví se to dokonce ani na mtbr.com. nevypadá už tohle dost zajímavě?

          0 0
          • Lister  

            Jo jo vypadá to hodně zajímavě, jen bych se tak moc neprsil, víš jak to tady některé dráždí :o)

            Tak jsem si z toho vzal to, že pokud budu měnit vidlici tak to bude buď Recon solo air – když nebude moc peněz, nebo dual air s U-turnem – nejspiš RVL, když je za ty peníze :o)

            0 0
            • milan1  

              A ty si myslíš, že dlohodobě pošlapáváný postup, který tady byl nesmylně pošlapáván zde právě teď neslaví svůj úspěch?

              0 0
          • MlokCZ  

            To měření šlo dobře, předtím to byl omyl, měřil jsem to sám a s vyndanou vidlicí (a to pak fakt nešlo vůbec, nebylo se za co opřít). Takhle to šlo fakt dobře a myslim, že je to i dobře změřený. Všechny hodnoty byly měřeny několikrát pro eliminaci chyba, především na vyšších vahách.

            Taky nevim, co maj někteří proti měření a zrovna u porovnání Reba dualAir a Reba U-Turn to měření prokázalo obrovský rozdíl, který jsem taky nečekal a jsem docela překpapený. Ale je z toho vidět, že ta Reba U-Turn je spíš snížený Revelation (i když by ještě byla zajímavá křivka Revelation pro porovnání). A taky musim uznat, ani z mtbr sem nic takovýho ani náznakem nezjistil a snažil jsem se tam přečíst všechno o Rebě i s porovnání s Foxem než jsem kupoval kolo. On je taky problém, že téměř nikdo nemá Rebu U-Turn a skoro všichni mají dualAir.

            Nakonec vidím podle grafu, že na vzduchovou vidlici už není u té U-Turnovém verze moc prostor k úpravě a podle pocitů se mi taky celou dobu zdálo, že by snesla opravdu jen o malý kousíček míň progresivní úplný konec grafu a jinak ten průběh kromě úplného konce je úplně odpovídající mojím představám o ideální vidlici.

            0 0
            • zirecek  

              Pěkné měření, konečně úplně popsaný graf s více vidlicemi. Hodně to vypovídá, díky.

              0 0
    • Pekáček  

      Tak jsem změřil svou MX Comp ETA 04 105mm, vidle přidrhuje jak sviňa, takže to prosím berte s rezervou. Body odtržení mluví samy za sebe, tlak 42PSI a pak pro ilustraci 0PSI, takže jen pružina v ETA a stlačování vzduchu v druhé noze (ale díky odporům vidle úplně nevyjížděla ven, takže zase orientační).

      0 0
      • milan1  

        Je to dobrý ale neměla by křivka pro 42 PSI začínat na počátku pohybu? Takhle to vypovídá, jakoby se to do 20 mm vidle pohybovala zcela bez síly a najednou skok a na 20 tém milimetru naskočí ten odpor a pohyb pak začne znovu až na bodu odtržení na hranici 35 kg.

        0 0
        • Pekáček  

          Ona se při tlaku 42PSI ani nehne do zatížení 35kg, to se utrhne a zajede na 20mm zdvihu. Při tlaku 0PSI se utrhne při 15kg. To je to SPV a to jsem měl stíráky namazaný RedRumem a pružinky z nich vytažený. Když to „SPV“ je tak velký při větším tlaku vzduchu, spravila by to vložená pružina místo vzduchu?

          0 0
          • milan1  

            Teď už rozumím, na těch 35 ti kg by měla být správně spojnice od pošátku po 20 mm chodu, potom by to vypovědělo přesně to, co popisuješ.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Nebyl si prvni, kdo vykrikoval, ze grafy od pocatku jsou zbytecne? ;)

              0 0
            • Pekáček  

              Takhle je do toho vpasovaný graf Recona.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Ale, ale ty zlobivy hochu, ackoliv budes zase pochvalen tu spojnici nemas dobre ;)

                0 0
                • Pekáček  

                  Jakou spojnici? Zamykání SoloAiru Recona? Napiš víc.

                  0 0
                  • milan1  

                    Takhle to má být.

                    0 0
                    • martt  

                      nemas tam opisane osi, predpokladam, ze os X je draha a os Y je sila. V tom pripade by ten Tvoj graf hovoril, ze pri sile 35kg jazdi vidla volne medzi zdvihom 0 a 20 mm. Do sily 35 kg nemas ziaden graf. Myslim si, ze spravne je to tak ako som to nakreslil hore ja, teda, ze do 35kg sa vidla nehybe a potom skokovo skoci na 20mm.

                      Podla mna je nezavisla premenna v tomto grafe dost netradicne os Y !

                      Alebo to meranie interpretujem zle?

                      0 0
                      • grafik  

                        ja tomu teda moc nerozumim ale myslim ze spravny zpusob vykresleni je spojit martt-ovu cervenou a milanovu cernou do jednoho grafu …nebo ne ?

                        0 0
                      • milan1  

                        Není to přeci můj graf, opravuji jenom Pekáčkovo provedení. Stav, kdy se neděje nic a pod tlakem 35 kg se to utrhne a uletí to o 20 mm to je právě tenhle stav, který graf v téhle podobě zobrazuje na počátku. Graf je takhle jasný pro každého, kdo hledá výsledek. Kdo bude hledat problém, bude se rýt v tom, zda kolmá čárka ještě od nuly má být, nebo nemá být. Tohle je prý jako zábava. Zeptám se tě jinak, myslíš, že lidi pochopili co bylo vyřešeno u REBY?

                        0 0
                        • filipes  

                          takhle nakresleny graf funkce zavislosti ztlaceni pruziny na sile je nesmysl, nehlede na to jestli nekdo hleda problem nebo vysledek. Spravne nakreslene to ma martt. Dynamicke projevy jako „utrhne a uleti“ na statickem grafu zachyceny byt nemohou, proto bude fukce nespojita.

                          0 0
                          • milan1  

                            Přiznám se, že je mi úplně jedno jak tomu kdo nerozumí. tenhle graf není obrázkem matematické funkce může se chovat jak chce a ten neřešitelný problém bych posunul tímhle směrem. Pekáček měří a až do síly 35 kg se nic neděje, žádný pohyb a nemá tedy do grafu co zakreslit, může samozřejmě kreslit vertikální čáro po ose grafu a najednou použije sílu 35,5 kg a ono se to pohne o 20 mm. Zanese tedy bod, spojí ho má tu to, co jsem mu tam přikreslil. Je tohle už jasné i poslednímu vědátorovi?

                            0 0
                            • filipes  

                              Me jsou zase jedno tvoje osobni invektivy ;-) zatizi to 10 kg, zdvih je 0, zakresli bod do grafu. Zatizi to 20 kg, zdvih je 0, zanese to do grafu. Neni pravda, ze nema co zakreslit – zakresli jednoduse kombinace sily ztlaceni a namereneho zdvihu. Jinak tohle si rekl pekne „tenhle graf není obrázkem matematické funkce“ ;-) Nema to byt spis tak ze ‚obrazek neni grafem matematicke funkce?‘ Ale ta invektiva s poslednim vedatorem tomu opet dodava punc duveryhodnosti…

                              0 0
                            • martt  

                              Mily Milan, my Ta nechceme nasierat, naopak si vazime Tvojich prispevkov pokial su k veci.

                              Osobne si myslim, ze u tej vidle nastane dokonca situacia podobna prejavu tuneloveho javu v tunelovej diode.

                              Teda vidla sa sponuje a sponuje (sila rastie) ale posun je minimalny. Pri urcitej sile sa odtrhnu stieraky (tu zacina Tvoja vodorovna ciara) a dynamicky odpor je ovela mensi. Preto na dalsi posun staci ovela mensia sila a ta krivka by mala ist dokonca dole z kopca. Az dalsim zvysovanim sily sa znova dostanes do tej polohy, kde si namaloval koniec vodorovnej ciary. Kukni si graf de.wikipedia.or­g/wiki/Bild:I-U_Characteris­ticTunneleDio­de.png Odmysli si, ze sa jedna o nieco elektrikarske zalozene na dost komplikovanej matematickom vyjadreni javov kvantovej mechaniky www2.kutl.kyushu-u.ac.jp/seminar/Mi­croWorld2_E/2Par­t1_E/2P16_E/cal_tun­nel_e_E.htm ale ze to bol prvy graf, ktory ma napadol bez toho aby som musel nieco kreslit.

                              Jednoduchsie bolo vyhlasit, ze ta funkcia je nespojita, podla mna tam ta vodorovna ciara nie je.

                              Znova opakujem, tie Tvoje grafy vidiel su zaujimave a toto nie je ziaden flame ale moj uprimny nazor.

                              Inac ked uz robis tie vidle mozno by si si mal pozriet aj nieco teoreticke k tlmicom, nejake skripta pre konstrukciu MV. Tie vidle su hlavne dynamicka sustava, maly prehlad spravania sa mas napr. tu: www.fm.vslib.cz/…ferat_rv.pdf Na meranie by si mohol pouzivat taky nejaky pristroj ako maju oni. Mozno, ze pri Tvojej usilovnosti a znalostiach by si tie vidle mohol aj produkovat.

                              0 0
                              • Pekáček  

                                Já jsem se snažil tu necitlivost potlačit potřením stíráků a šavlí RedRumem, při zatěžování vidle jsem s ní nejdřív zapumpoval aby se „nepřilepila“ a ono to bylo prd platné. Prostě tahle vidle ignoruje při tlaku 42PSI malé nerovnosti, šotolinu máte v gripech a rozhýbou jí až větší nárazy. Zájemcům rád předvedu naživo. Podotýkám, že loni když byly stíráky při montáži jen potřené tlumičovým olejem a bylo to ještě horší. Za jízdy jsem se musel nahnout vahou nad řidítka aby se utrhla. Je to sviňa. Věřím, že současné modely jsou na tom líp.

                                0 0
                                • martt  

                                  Nejdes nahodou na bike adventure? Ak ano, mohol by si kuknut (len prepruzit, ziadna velka analyza) tu vidlu Axon mojho syna a povedat mi nazor, ci to treba vylepsovat alebo nie.

                                  On mal predtym skareba, teraz ma Axon a pochvaluje si, ze to ide ako pevna vidla ale ked pride velka supa nezlomi mu to zapastia :-)

                                  0 0
                                  • Pekáček  

                                    Nejedu. Axon, to je kus od kusu (rok, série). Vymi ho má tak pomalý že prakticky nepruží a dráchův byl zas pro změnu prakticky netlumený.

                                    0 0
                                • MlokCZ  

                                  Ten začátek na 42 psi je už fakt hustej. To bych měl no-sag vidlici a přitom zas upustit bych to dle druhého průběhu při 0 psi nemoh (nebo jen minimálně).

                                  Možná v dohledné době změřím kamarádovu letošní MX Comp a uvidíme, jestli to je lepší nebo ne.

                                  0 0
                                • Jenda  

                                  hele tak az ji budes mit priste rozdelanou zkus zmerit pri jakym zatizeni se ti odtrhne bez stiraku a pri jakym se stirakama (klidne bez nalityho oleje) jen pro predstavu jestli je opravdu problem v tech stiracich, jinak na mereni odporu by bylo lepsi udelat mereni dve – jednou vypisovat hodnoty pri stlacovani a podruhe pri to merit vynorovani vidle a ze vznikly hystereze dostanes staticky odpor – ale to by chtelo tu vidli vyndat a veset na ni zavazi jinak bude presnost minimalni

                                  0 0
                                  • vlk  

                                    Myslím, že měřit jí bez oleje je k ničemu, píst pro, vzduch co v ní pruží ,tvoří totiž vlastně ta hladina oleje-je to otevřená lázeň.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      k nicemu to rozhodne neni, na zjisteni statickyho odporu vidlice je to dokonce daleko lepsi metoda nez s pruzicim mediem – ta odporova sila by mela byt stejna at tam pruzina je nebo neni, hlavne to ale vidim jako jedinou moznost jak zjistit jestli je problem opravdu ve stiracich nebo nekde jinde

                                      0 0
                                      • vlk  

                                        Máš pravdu, ta odporová síla tak poznat půjde, ale bude podle mě o dost nižší než naměřil s pružinou a olejem.Ale zkusit to může.Sem zvědav na nové poznatky po pátku.

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          no pokud se mu to pred tim skutecne ani nehlo tak to bude mensi presne o silu danou predpetim pruziny, resp vzduchu, coz by melo jit z tlaku v komore snadno spocitat takze F=pxS kde p je tlak v komore a S je vnitrni plocha nohou vidle

                                          0 0
                                          • milan1  

                                            Jestli se chcete zabývat jenom tímhle a u Marzoch bych to opravdu doporučil, tak navrhuju tohle. Marzocchu rozeberte, namažte stíráky i pouzdra a bez jakýchkoliv jiných náplní zkuste na váze bod odtržení, Takhle zmjistíte skutečný bod odtržení ale jenom v klidu, bez tlaku. Pro potřeby Vašeho porovnávání navzájem je to ovšem velmi dobré. A ještě doplněk, osobní váha bude na tohle na hranici použitelnosti, tady bych navrhl váhu kuchyňskou. Porovnávat by se dala pouze jedna hodnota odtržení, žádný graf. Tlak ve vidlici samozřejmě následně odpor ještě zhorší ale pro potřeby vzájemného porovnávání vidím tohle jako ideální, když už se tedy tím odporem stíráků chcete zabývat.

                                            0 0
                                          • vlk  

                                            Tak mi Pekáček psal, že to zkoušel a bez tlaku a oleje chodí čistě bez odporů (více sem asi napíše sám).Takže já osobně typuji, že to přidrhování bude asi tím, jak je tam ten vzduch natlakován a tlačí na olej, že ten olej přivírá stíráky a ty pak mají větší odpor.Samozřejmě v tom bude hrát nemalou roli i to, že je ta vidlice vzduchová a konkrétné negativní pružiny. Já ty stíráky osobně neviděl, le co vím tak některé typy na průmyslových strojích jsou takto dělané, že ten samotný tlak oleje, je vlastně přitiskuje na stěnu pístnice.

                                            0 0
                                            • Pekáček  

                                              Jejda, Vlku, špatně jsi mě pochopil. Ono to na 0PSI prakticky nemá odpory proti 42PSI, tak jsem to myslel. Kdyby se to s pružinou chovalo tak jako na 0PSI, byla by to žehlička oproti stávajícímu stavu.

                                              0 0
                                              • vlk  

                                                Aha tak to sem blbě pochopil.

                                                0 0
                                                • milan1  

                                                  Skvělá ukázka toho, proč by se mělo shodnout na nějakém společném postupu a měřených hodnotách. Stíráky jsou samozřejmě tlakem vzduchu přitlačovány ale všechny mají stejnou konstrukci a budou tedy přitlačovány stejně. Jediné vhodné měření je v klidu a zapomenout na jakési měření pod tlakem, které je velmi špatně proveditelné tak aby se odlišil jenom samotný odpor stíráků.

                                                  0 0
                                                  • vlk  

                                                    Jo s těmi stíráky, že jsou skoro všechny stejné máš asi pravdu.Sem teď viděl stíráky na foxe a byly naprosto stejné jako ty RS.Dokonce měli i stejné číselné označení.

                                                    Co se týká toho přitlačování stíráků vzduchem.tak jsem to myslel, tak, že např. Marzocchi má olejovou lázeň kde u vzduchových modelů tvoří hladina oleje píst pro vzduch co pruží a tak je u stíráků mnohem vyšší tlak než např. u patrol u RS, či u olejové lázně Hydracoil II co používala RS(tam nad olejem u tlumiče nebyl takový tlak,pružina byla v druhé noze)

                                                    0 0
                              • milan1  

                                Martte, lidi jsou různé a motivy jejich zvídavosti taky. Rozebírání grafu v takovýchhle detailech a stále se točit na podružnostech je zcela nesmyslné a u jistých lidí je to prostě forma zábavy, a styl, jak odpoutat pozornost od výsledku. Hodí se k tomu jakákoliv podružnost a už to jede. Toho sis nevšiml? Tyhle dotazy nejdou nikdy k podstatě věci a pokud chceš dosáhnout nějakého výsledku, tak překáží. Když stále trváš na vysvětlení, tak je to graf, kde měříš body a následně je spojuješ. Body na 35 kg a 20 mm se ničím neliší od dalších následných bodů a tam už je spojuješ bez problémů. Jaký by měl být problém? Tak a zase další zbytečná debata a jako vždy o ničem a co takhle skutečná podstata? Zajímá snad po těchhle debatách ještě někoho co se vlastně zjistilo u těch Reb? Není divné, že to se jako přejde mlčením a už je tady zase umělý problém? Tahle tématika se prostě dá probírat jenom s lidmi, kteří se snaží pochopit podstatu a ne ty, kteří hledají námět k diskuzi o ničem. Nemyslím tebe, tys prostě jenom skočil na zdejší rétoriku a nerozeznáváš co je hlavní motivace.

                                0 0
                    • fík  

                      podle mne má martt pravdu

                      0 0
      • Q  

        Tak sem dneska změřil svojí Marzocchi MX comp ETA 105 rok 05.

        0 0
        • Q  

          Jo a ještě pro doplnění. Měření proběhlo po přetěsnění a výměně oleje. Množství oleje v obou nohách po 140ml. Jak se dá vyčíst z grafu, na začátku typická necitlivost pro tuto model. řadu. Po odtržení je zbytek chodu hladký bez zadrhávání.

          0 0
          • Pekáček  

            No tu mojí potvůrku je problém měřit, protože zadrhává po celé délce kroku. Jak zatěžuju vidli, trhaně a po kusech se zasouvá. Reba ani Recon to nedělají.

            0 0
          • milan1  

            U tebe to vypadá podezřele, jako by tam nebyla vůbec negativka. Ono to takhle skutečně běžně vychází ale alespoň prvních 5 mm zdvihu má hodnotu odtržení nižší. Normálně je tam na počátku zřetelné zalomení křivky, doslova schod. Možná, že jsi to měřil po velkých krocích. Zkus si to pro sebe ještě zkontrolovat, ten počátek kroku ber to spíš jako upozornění pro tebe, jestli náhodou nemáš venku ty negativky. Potom by to opravdu vypadalo nějak takhle.

            0 0
            • Q  

              Všechno je tam původní, tada kromě těch těsnění a oleje. Speciálně ten začátek je těžko změřitelnej, prostě se to urve a vydle zajede. Jinak obě měření sem dělal dvakrá a ± to vycházelo stejně. Je možný, že po nějakým čase se ty těsnení zajedou a bude to vycházet jinak.

              To Pekáček: Jak sem psal. Po odtržení je chod už hladkej

              0 0
              • milan1  

                A těsnění jsi měnil ty? Zachoval jsi tam vazelínu, která je na nich nanesená a nebo namazal jsi to sám? Samozřejmě myslím oboje, tedy olejový spodní stírák i prachový horní.

                0 0
                • Q  

                  Vidlici sem rozebral a vyčistil sám, kromě olejového těsnění, to dělal známej. V zaměstnýní má na starosti servis hydraulickejch válců. Před usazení obou těsnění sem je stříknul silikonovým olejem, vyčistil a namazal tlumičovým olejem.

                  0 0
                  • milan1  

                    Nevěř tomu, že zkušenost z hydrauliky je podobná. Jestli tě zbavil té vazelíny, tak udělal zásadní chybu.

                    0 0
                    • Q  

                      Dá se tam ta vazelína nanést dodatečně?

                      0 0
                      • milan1  

                        No, čeká tě zase rozborka a není problém.

                        0 0
                        • Q  

                          Předpokládám, že se ta vazelína má nanést na břit olejového těsnění. A dá se použít zelená od Motorexu?

                          0 0
                          • milan1  

                            Dobrá je silikonová. Jestli máš ale cokoliv čemu věříš, zkus použít. nanášíš mezi břity olejového těsnění. Na novém stíráku jsi měl takové svislé housenky, které jsi setřel, tak do tohohle prostoru.

                            0 0
                            • Q  

                              Těsnění sem koupil volně zabalený a bez vazelíny. Nevyplaví se ta vazelína časem?

                              0 0
                              • vlk  

                                jj, ta vazelína je tam potřebná, mají ji i foxky a RS na svých těsněních i když jen malinko. Já jsem nedávno vyměňoval stíráky-byly 2 roky staré a ta vazelína tam stále byla-sice byla zaprasená-černá apod, ale byla.Jinak ono se mi i osvědčilo, jednou za čas i stříknou zhora na břity silikonový olej.

                                0 0
                                • Q  

                                  Silikonovej olej požívám skoro před každou jízdou. Stříknu, zapružim, nečistoty s přebytečným olej setřu. S tou vazelínou sem to nějá po… Ale neva. Zase sem o trošku moudřejší.

                                  0 0
                                  • vlk  

                                    jj, je potřeba obojí. Jinak zkus se zeptat pekáčka, ten dával mezi břity nějaký RS olej. Osobně, kdybych tu vidli měl doma, tak bych mimo jiné úpravy na ní vyzkoušel břity od RS. Ale tebou bych ji dal milanovi upravit-je tam potřeba ještě jedna nelehká úprava.

                                    0 0
                                    • Q  

                                      A cena tý úpravy? cca?

                                      0 0
                                      • vlk  

                                        Vůbec netuším. Zkus se ho zeptat. Nechci vypadat jako dohazovač, problém u té úpravy je, že na ni většina lidí stejně nemá(nesežene) materiál. Zkus se o tom pobavit s ním přes mail.Já dal slib, že neprozradím. Já sám od sebe přišel nezávisle jen na některé úpravy jako i ostatní ale na tuto konkrétní v případě marzocchi jsem nepřišel, byla mi porazena tak ji proti slibu nemohu zveřejnit.

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          Nedělej z toho prosím detektivku. Šlo hlavně o to, že jde velmi dobře rozeznat, když někdo nepíše ze své praxe a přitom to tak podává. Tady celkem nejsou žádná tajemství pro člověka technicky uvažujícího. Smyslem úprav je narovnat tu křivku tak aby moment odtržení byl co nejnižší a aby se zahladil zlom na křivce a ta probíhala plynuleji. Není to jediné, co dělám ale je to to nejzákladnější, potřebuješ na to zásobu pružin a potom je to boj o to zachovat maximální možný zdvih a přitom největší efekt na grafu, protože prostor je to, co tě bude omezovat nejvíc. Prostor a dostupnost pružin. Různé délky a tvrdosti. Já si za kompletní vyladění této vidlice počítám 800,–

                                          0 0
                                          • vlk  

                                            Tak už si to sem napsal je to o negativní pružině. Problém je v tom, že málokdo má doma ty různé pružiny. Přiznám se, co jsem tenkrát s kamošem upravovali tu MX comp tak jsme si hráli jen s výškou hladiny oleje a tlakem vzduchu. Negativku mě nenapadlo tenkráte ještě upravovat(ještě jsem neměl tolik zkušeností)-a už vůbec ne tím směrem, jak mi pak psal pes na mail. Úpravy negativky jsem prováděl, když jsem ladil a přestavoval svůj starý elastomerový suntour na olej/pružina-tam jsem dával silnější než byla originál. Tenkráte v tom příspěvku jsem to omylem napsal opačně. Mimochodem, požádal jsem admina o smazání a stále nic. Mimochodem-vím o dalším uživateli, který si předloni obdobně upravil Marzocchi(omylem při přestavbě na vyšší zdvih) aniž by o tom věděl.

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Prosím už dost. To stačí, co děláš za tajnosti a tajemství, že se tohle zrovna nesmí říkat? Je to tak logické, že podstata není tajemství. Rozhodující je to, čeho tím kdo dokáže a na to je Graf charakteristik, který jsem zpropagoval. Boje o samotný graf charakteristik si zde můžeš kdykoliv připomenout a přitom je to to nejpodstatnější, co ti může pomoci. Pokud se rozhlédneš kolem sebe pořádně, tak panoval a panuje názor, že sahat na tovární vidlice se nesmí a že to je jakýsi prohřešek. To, že tovární nastavení nemusí být to pravé a že se s tím dá něco dělat, budeš se divit ale to si taky kladu za zásluhu.

                                              A jak objevují třeba naše časopisy svět ti zkusím předvést citací z Cykloservisu.

                                              „Servis odpružených vidlic a jejich vyladění začíná být stále častějším tématem některých internetových diskuzí. Nechat servisovat vidlici u dovozce, či v autorizovaném servisu je běžná věc. Ovšem její vyladění a speciální nastavení, jaké se dostává jen továrním jezdcům to už je u nás scifi. Naopak v Kalifornii mají majitelé vidlic Marzocchi možnost nechat si v Marzocchi canada seřídit svojí vidlici podle svých představ, nebo přesně tak, jak mají profíci. Tato firma se zabývá jen tuningem a servisem vidlic Marzocchi.....“

                                              Nectěl by ses vyjádřit k tomuhle objevování světa? Když je ale něco doma, to je něco jiného, to je jenom scifi že? A je to tady už pěkně dlouho.

                                              0 0
                                            • Peslezedirou  

                                              Nemám naladu se k tomu vracet a tebou se zabývat. Nebyl jsem nasranej ani tak kvůli tomu, že si to i přez upozornění napsal na b-f ale proto, že si to hrdě vydával za svůj nápad, kapišto?

                                              0 0
                                              • milan1  

                                                Přesně tak podstata sporu nebyla v nějakém uniklém tajemství, za které to stále vlk vydává, bylo to jasné a velmi prokazatelné vydávání něčeho cizího za vlastní. Nebýt jeho stálého připomíníní, tak se tím už nebudu zabývat.

                                                0 0
                                                • Peslezedirou  

                                                  Třeba mu to teď docvakne. Už se k tomu nebudu vyjadřovat.

                                                  0 0
                                                  • vlk  

                                                    OK tak když to nechcete již tajit.Tak se k tomu plně vyjádřím.

                                                    • Takže informace, že když vidlici nafouknu na menší tlak-tak je měkčí a jde dříve nadoraz-mám už od dob kdy jsem se o vzduchových vidlicích dozvěděl. Nejsem si teď přesně jistý, zda jsem si to sám odvodil, když jsem jednou s kamoši dofukoval kopačák-nebo zda jsem to vyčetl z prospektů :o).
                                                    • informaci, že čím je vzduchová komora menší, tím je vidlice více progresivní nemám od Milana ale od Pádlisty, ještě z dob starého bikefora bez pomlčky.Tam se tehdá řešilo-kolik dát do marzocchi MX oleje-a pádlista přišel s tím, že když se ho dá méně-tedy je méně vzduchu-tak je vidle mnohem víc progresivnější. OK přiznávám, na toto jsem nepřišel já, nýbrž Pádlista, ještě dávno před tím, než se nějaký nick Milan1 objevil.-takže vlastně Milan to také nemá ze sebe, ale myšlenku ukradl pádlistovi :o)
                                                    • asi před 2–3 roky jsem kamarádovi upravoval vidlici mx comp-bylo to na chatě-kde jsem neměl akorát pár nářadí z auta a co bylo v dílničce na chatě.-vidlici jsme nerozebírali. Prostě jsme ji málo napumpovali, aby žehlila a protože jsme ji na tamějších skalách dostávali nadoraz, tak jsme tam přilii trochu oleje-tenkrát jsme to namíchali s tlumičákem do pionýru, co měl soused. Pohráli jsme si s tím trochu a to bylo vše-vidle chodila o mnoho lépe.
                                                    • Tady na bike-foru jsem se dozvěděl vliv negativky na předpětí pružiny, sag apod.-jenže to taktéž ještě na starém bikeforu-kde lidé přestavovali marzocchi za 85 na 105 a často někteří dávali kratší negativní pružiny a psali co se s tím stalo. Tady si uživatele nepamatuji-kdo to psal-ale Milan tu tenkrát ještě neexistoval.
                                                    • měření vidli jsem prováděl dávno před tím, než milan nějaký tuning test dělal, než měl vůbec ty nynější stránky.Již na starém bikeforu-kde jsem řešil jakou vidli si koupit, jsem tenkráte psal o tom jak strkám pod přední a zadní kolo váhu, aby-a to na rovině zkopce a dokopce-abych si podle grafů z vela zjistil, jaký bude mít sag.Na toto jsem přišel sám-tak také mohu tvrdit, že milan pokládá moji myšlenku za svou.

                                                    Já ve svý zveřejněný radě nikde nenapsal, že je to můj vynález, napsal jsem jen, že jsem tu úpravu jen prováděl. Napsal jsem jak.A navíc jsem přidal informaci o negativní pružině, kterou jsem chtěl říci, dát tvrdčí na Duke XC. Došlo k omylu a napsal jsem měkčí. To byl opravdu omyl a v tehdejší době jsem už dávno na mail o psa zapoměl, kde tvrdil právě opak měkší.

                                                    Toho se samo chytl pes a milan, protože mi pes na mail asi o 1/2 roku dříve psal toto:"> >

                                                    >Ahoj, jen reaguji na tvojí otázku z B-F na Fibermana ohledně zmenšení progresivity u vidlice Reba. Nech si to prosím pro sebe, nechci prozrazovat výrobní tajemství. Všichni by chtěli odstranit větší progresivitu tak, že by zvětšili objem pozitivní komory, ono je to přesně naopak, důležitý je správný poměr mezi velikostí(objemem) pozitivní a negativní komory, sice to zní trochu nelogicky, ale je lepší zmenšit pozitivku, tím dojde k tomu, že do ní nefučíš takový tlak a tím se ti výrazně zmenší progresivita, příklad je můj Duke SL. Čím zmenšit objem komory ale nevím :( Vložením nějakého elastomeru nebo hyd. olejem? Neventiluj to sím na B-F, ju? > >Zatím ahoj Vojta…"

                                                    mail2

                                                    „> >Ahoj, nevím jak je to u Marzzochi, ale vycházím z toho jak mi Milan ladil Duke SL, Duke byl dost progresivní – nevyužíval jsem celý zdvih to mě dost štvalo, Milan zmenšil objem pozitivní komory, takže teď foukám cca o 30PSI méně. Dřív 120PSI, teď nějakých 90PSI. K tomu ještě měnil negativní pružinu za měkčí, tím s mu podařlo změnit chrakteristiku vidlice. Původně jsem si mysle opak, tvrdší nagativka, zvětšená pozitivka a i to jsem na BF napsal, ale Mian mě v tomhle v mejlu opravil. Spíš kontaktuj Milana a konzultuj to, jak už jsem psal, spíš je důležitý poměr obou komor. Nejsem ladič jako Pekáček, takže se do tuningu vidlic nepouštím, nejsem nějak moc zručný a nemám na to dílnu a tak, tak spíš tlumočím to co jsem se dozvěděl od Milana. Raději jsem mu vidlici poslal, abych něco nepokazil. > >Ahoj Vojta…“

                                                    moje odpověď:"A jo tak teď už to chápu, on ti milan ve zkutečnosti zvýšil progresivitu tím, že zmenšil pozitivní komoru a že foukáš na menší tlak, Tak abys měl při stejné síle ten zdvih 10 cm jako si mýval dřív musíš teď méně nafukovat.Tím se vlastně původní křivka jakoby více prohla a více tak využíváš zdvih.

                                                    V podstatě snížením tlaku posuneš graf na y dolů.Tím se sice stane, že bude vidla více využívat zdvih, ale přitom se dostanemnohem dříve na doraz.Aby se tak nestalo, Tak zvýšil progresivitu (zmenšil pozitivní komoru)a ta křivka u duka šla nahoru(tedy do původních hodnot) až ke konci zdvihu.To jsem prováděl kamošovi s exr také.Důležité je to, že se to teď musí pumpovat na menší tlak.

                                                    samotným zvětšením komory by se pouze totiž snížil převážně konec grafu-snížila by se progresivita, ale počátek by zůstal dosti podobný a využití zdvihu v první části by bylo skoro stejné."

                                                    Jenomže, toto bylo jen potvrzení toho co jsem si již v praxi vyzkoušel-dle informací od pádlisty ze starého bikefora. Já to nepokládám za svůj vynález, jsou to obecně známé informace a jistě na to přišlo hodně lidí nezávisle-viz třeba metronom, já apod. Samo, že základní informace jsem měl-ale ne od Milana ale od pádlisty-dávno před tím, žes se tu Milan objevil, kterému nevadí, že ty informace poskytuji dál. Tím že to řeknu někomu dalšímu jak na to, a že napíši, že jsem tak vidlu upravoval přece hned netvrdím, že jsem vynálezce toho.

                                                    Já klidně mohu označit za plagiátora Milana-mohu říci, že jsem využíval váhy a křivek dřív než on, že mi to ukrad a považuje to za svoji myšlenku.Zrovna tak mohu obvinit Milana, že ukrat Pádlistovi poznatek, že zmenšením pozitivní komory roste progresivita. Jediné co mám informaci od psa-tedy milanovu a kterou jsem zveřejnil původně jen díky tomu, že jsem se přepsal, je to, že je u Marzocchi potřeba naopak slabší negativka. Já jsem radil k duku a osobně bych tam zkoušel naopak tvrdší.

                                                    Jediný kdo si tu hraje na to , že vše vymyslel, je sám Milan. Ty poznatky jsou obecně známé a byly tu mnohem dřív než on. Ale ano, bike-forum slouží k předávání informací a zkušeností-proto sem rady patří a každý ať je používá jakkoliv uzná za vhodné. Milan dříve nikdy radit moc nechtěl a dělal si tu akorát reklamu, dnes už se to změnilo a i radí.Ale jeho namyšlenost stále zůstala. Jediné co mu neůžu upřít na co přišel jako první je to, že tlumiče u Suntour mají moc tvrdou a nevhodnou pružinku, která zabraňuje otevření toho „ventilu“.Tedy je dobré ji vyměnit za měkší. Ale přišel s tím též, až se ostatní ozvali že je třeba ji vyměnit.(Kdyby to jiné nezačali zveřejňovat-tak by to dále držel v tajnosti) Sem si myslel, že se milan změnil a bude tedy s kým o věcěch debatovat, ale nemá to smysl. Naštěstí jsou tu jiní mnohem rozumější a možná i v této oblasti schopnější-třeba jako Mlok apod.

                                                    • pro zajímavost metronom si přestavoval také někdy před 2 lety svoji Marzocchi EXR na vyšší zdvih-vidle se mu zdála být tvrdá a tak ji foukal na menší tlak.Šla mu o to víc nadoraz, jenže se zvýšením zdvihu nedodal a olej a vidla mu kopala-tak dolil a dal ho tam víc a tím si zase vidli o dost vylepšil. Tenkrát také milana neznal a přišel na to sám takovouto náhodou.Až zpětně, když jsme se o tom bavili-o pádlistovi co tvrdil o výšce hladiny oleje, tak mu to došlo co tím vlastně provedl.

                                                    Tímto debatu končím a nebudu se k tomu vracet. K plnému zveřejnění jsem se rozhod, co milan napsdal, že nic nentají, že není třeba nic tajit.

                                                    Třeba se to tu někdy někomu hojí jako základní informace(pro úpravy), na kterých začne stavět a bude se rozvíjet dál. S takovými lidmi, kteří navíc budou ochotni se o info podělit a nebudou si to chtít nechat patentovat a hádat se apod si rád o vidlích a tlumičích pokecám. S komunikací s Milanem na tomto foru končím. Je to stejně beznadějné jako dřív.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Teď poruším to co jsem psal výše. Vlku nevím co se ti honí v hlavě, ale soukromá korespondence je soukromá, ještě jednou opakuji soukromá, chápeš. Tak proto ti trvala tak dlouho tahle reakce, dával si dohrmady tenhle elaborát, co? :) Pokračuj bavím se :)

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    Milan1 „Přesně tak podstata sporu nebyla v nějakém uniklém tajemství, za které to stále vlk vydává, bylo to jasné a velmi prokazatelné vydávání něčeho cizího za vlastní. Nebýt jeho stálého připomíníní, tak se tím už nebudu zabývat.“

                                                    Takže, když to není tajemství, tak to mohu klidně zveřejnit ne. A ty jsi mi poslal vlastně jen informace Milanovy. Bacha ať tě za to neobvyní, že mu kradeš myšlenky.

                                                    Já tenkráte požádal admina o smazání, proč se tak nestalo netuším. Jediná nová informace tenkrát byla s tou negativkou a to jsem původně uved díky omylu-chtěl jsem napsat opak.Jinak své či pádlistovy informace dál snad předávat mohu ne.

                                                    Nikomu nic nekradu. A když už tak né Milanovi , ale pádlistovi. Když si to vezmu do důsledků, tak vlastně Milan krade informace od Pádlisty(ten to na bikeforu uveřejnil jako první-ohledně vyšší progresivitě u menší komory)

                                                    A promiň, že uveřejňuji tu korespondenci, ale já nadále držel tajemství a přitom chtěl dotyčnému pomoci a tak jsem ho odkázal na Milana. To on se v tom začal rýpat a tvrdit, že to není tajemství apod. Tak jsem předpokládal, že mohu jeho informace tedy zveřejnit.

                                                    OK. Mé prohlášení tedy zní. Já to nevymyslel, používal jsem to a používám. Dle mne jsou to obecně známé informace. Tyto informace jsem též předal dalším osobám-kamarádům. Dnes mě mrzí, že jsem kdy chtěl o tom s někým chdy ať už třeba mailem debatovat.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Už se k tomuhle opravdu enchci vracet, jsi neskutečný odborník v tom, jak z prdu uhníst kuličku. Principy, které ty nově objevuješ prostřednictvím rad jsou tak základní a jednoduché, že se o tom nemá snad cenu bavit o tom přeci nění třeba nikoho přesvědčovat a objevovat dávno platné proncipy a zákonitosti. Princip je jedna věc a ty můžeš použít pro ladění různé kombinace. Výsledkem je to, že budeš hustit třeba výšší tlak ale nakonec získáš stejný výsledek v grafu a nebo zase budeš hustit méně a přesto dostaneš výsledek obdobný. To záleží na postupu který zvolíš a mimojiné bude vždy vycházet z hodnot negativních pružin, které máš k dispozici. Tys tahal na Psovi konkrétní postup, který byl použit na jeho vidlici. Slova ti stejně ale nic neřekla a použít bys to nemohl, protože jak píšu rozhodující je ta negativka, která byla použita. Informace jsi tahal soukromě a jako soukromá informace ti to bylo sděleno. To, že jsi s tím po čase vylezl jako se svým objevem je tvým nepochopením, jak principů, tak způsobem jednání. Nelíbíš se mi od začátku a stále více se to prohlubuje. Z tvých vyjádření poznávám stále hlouiběji míru tvého nepochopení a tvá snaha s tím vším vystupovat z takto nepochopených a špatně poskládaných informací jako odborník mě stále zaráží.

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    :o) to mě teda pobavilo.Já to z něj netahal, on se mi ozval jako první-a jako odpověď na moji otázku na bike-foru. Napsal jsi to samé co já, obecně známé postupy na které nemá nikdo právo si je přivlastňovat, protože na to přišlo X lidí nezávisle na sobě a X lidí na základě nějakých podkladů, z prospektů, z časopisů, z internetu apod. S kamošem jsme kdysi vidlu upravovali tím olejem a tlakem a i když jsme nechali původní negativku, tak se to vytunilo proti původnímu stavu i proti jiným vidlím dost dobře. To s tou negativkou nás tenkrát nenapadlo-já vždy naopak strkal tvrdší, to že je lepší použít měkší-ano to je informace, kterou mám o psa-to sem opravdu netušil. Pravda je taková, že jsem nějakou tu vidlu upravil na lepší chod, i když asi ne na takovou úroveň jako je tuníš ty, ale vytunil. Však také neznalé problému akorát odkazuji na tebe.

                                                    Měj se dobře a je mi líto, že mne odjakživa bereš jako nepřítele, ale moc dobře to od userů z bike-fora vím , jaký máš ke mně vstah-i když občas souhlasíš s mými příspěvky apod. Je mi prostě jasný, že je to od tý doby, co jsem z tebe dělal blbce v threadu o RS DUke-jak si podle obrázku nepoznal co je to za systém-již tenkrát jsem se chtěl usmířit-ale je mi teď jasný, že to není možné.

                                                    Kašlu tu na to, popravdě mě toto fórum nic nového, tak převratného nepřináší. Já se snažil jen dál předávat ostatním userům, to co jsem zde nabyl. Není o to zájem a akorát na mne stále někteří jedinci útočí a rozdmýchávají staré problémy. Bere mi to zbytečně čas. Od této chvíle nebudu již ničím mimo domluvy srazů a vyjížděk na fórum přispívat. A nechám to na Vás. Já chtěl vždy jen spolupracovat, debatovat, a vy se jen hádat, dokazovat, jak jste skvělí a úžasní, jak všemu rozumíte a že ostatní na to nemají.

                                                    Navíc se orientuji v rámci fór již na jinou disciplýnu(témata)-doufám, že tam se s Vámi nesetkám.

                                                    Tunění zdar a biku zvláště.

                                                    0 0
                                                  • Trojci  

                                                    Debatovat s Milanem1 je jaksi problém, ale to není novinka, ne?

                                                    Buď z tebe udělá hlupáka kvůli tomu že nerozumíš „základním principům“ nebo z tebe udělá hlupáka kvůli tomu že se těm „základním principům“ nechceš naučit nebo z tebe udělá hlupáka kvůli tomu, že se těm „zákadním principům“ chceš naučit sám.

                                                    Nenech se těma jeho kecama rozhodit.

                                                    0 0
                                                  • Al_Bunda  

                                                    Myslis si, ze se ti povede vyprovokovat nejakou hadku? :-)))))))))))))­))))))))))))

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Kamaráde, ty mejli sem si ted našel a dost ti tam chybí hlavně tvoje odpovedi, si kouzelnej. Máš ode mě ještě jendoho mejla.

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    Chybí jen jedna odpověĎ sorry "Zdravím

                                                    Jak jsem již jednou napsal.Zajíma­vé.Milan ale píše na bike-foru, že to ladí přesně naopak viz třeba : www.bike-forum.cz/…1/forum.html#… Asi to budu muset vyzkoušet, abych zjistil jak to je.

                                                    Měj se

                                                    VLK (Laďa)"

                                                    Tím jsem dal najevo, že Milan tvrdí opak než já a ty (potažmo tobě dal Milan opačnou informaci, než na bike-foru)-tím jsem chtěl dát najevo, že bych zkusil i to co milan psal na bike-foru. Nicméně jsem se kt omu od té doby nedostal.

                                                    Promiň ale další mail od tebe mimo ten dnešní fakt nemám. Mám jen 2 a ktomu ty 2 mé odpovědi. Když se budeme hrabat minulosti-to mám někde vyhrabat z roku 2003–04 to co tu tenkrát psal pádlista? On to totiž už trenkrát na bikeforum napsal. A neútočil pak na Milana, že mu krade myšlenky.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Si neunavnej, doufej, že se nepotkáme.

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    A pán je agresivní. A copak ti tak vadí. Tak mne stále zbytečně nanapadejte a já se vám pak nebudu bránit a bude vše OK.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Si jak vlk zahnaný do kouta. Nejsem konflikntní typ to jsem ti psal, ale za zveřejnění soukromé korespondence a je jedno čeho se týká, by sis opravdu zasloužil dostat přes čumák.

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    Tak sorry, když nějak jsem se milanovi bránit musel, a ono tady na bike-foru se o něco přít, když to není celé je blbost. Tak se omlouvám za zveřejnění té soukromé korespondence. Já se původně snažil prostě někomu poradit a zároveň nechtěl to o tý negativce prozradit. Tak teď když Milan píše, že to není tajemství, tak se snad konečně můžeme dohrabat k jádru věci a místo hádání, řešit různé problémy apod.

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    na starem BF ale milan byl taky.Sice mlzil mnohem vic nez ted,ale byl tam,takze ty argumentace ze si se neco dovedel na starem BF kde milan nebyl,neni moc duveryhodna.

                                                    0 0
                                                  • vlk  

                                                    Věř mi, v dobách kdy se řešili marzocchi s pádlistou nebylo o milanovi ani zmínky, až později se objevil se svými suntouury a tenkrát žádné informace nepodával-to až teď poslední dobou.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Já se ti přiznám, že na sterém bikefóru jsem pořád ještě předpokládal, že všeobecné znalosti jsou na podstatně vyšší úrovni. Na staré fórum jsem vstupoval třeba s předpokladem, že měření tlumení, to je to dynamické ( tuning-test)by mohlo někoho oslovit. Od té doby jsem už jenom slevoval a slevoval a výkaldy byly pro čím dál neznalejší. Po létech bojů, kdy se jak vidět začíná chápat alespoň graf charakteristik jsem překvapován stále ještě znova mírou neznalostí. Ostatně jakákoliv zdejší debata na téma technické principy, tady, to je vždy kabaret a přehlídka nepochopení úplných základů. Nakonec, kdy se něco provede prosadit do všeobecného vnímání, tak zjistíš, že třeba Vlk to už všechno znal dávno, protože si o tom vedl šuškandu s někým, kdo o tom slyšel. Tohle je zrovna teď tahle kapitola s Vlkem.

                                                    0 0
                                          • Q  

                                            Nechci tady ze sebe dělat odborníka. To zdaleka nejsem, ale o tý negativce sem už nějakou dobu přemýšlel. Chtěl sem jí nahradit jinou delší, ale už netuším jaký má mít parametry – dýlka, průměr drátu, stoupání … A metoda pokus omil by se mohla docela prodražit :)

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Jenom pokud počítáš čas a ztracené nervy s více pokusy, pokaždé je to kompletní rozebrání, sestavení a znova. Jestli je to vezmeš jako hobby máš k dispozici vše potřebné. A myslím, že teprve teď dokážeš ocenit onen graf charakteristiky a to, jaký nástroj se ti s ním dostává do ruky. Tajemství které z toho dělá zbytečně Vlk tam není a že je nenapdlo měnit negativku, to mě spíš zaráží. Technicky zdatnému jedinci a to jistě jsi musí být vše základní naprosto jasné, bez jakéhokoliv vysvětlování. Když se tím sám nechceš zabývat, protože poznáš co tě čeká, tak jsem ti k dispozici.

                                              0 0
                                              • Q  

                                                Asi to přesunu na mail. Nechci, abe se to tu zese nějak zvrtlo :))

                                                0 0
                                                • vlk  

                                                  Neboj já již v tomto threadu přispívat nebudu.

                                                  0 0
                                                  • Q  

                                                    To nebylo myšleno na tebe, ale na to, že se s Milanem začínám bavit o obchodu a to sem nepatří.

                                                    0 0
                                              • vlk  

                                                Tajemství jsem z toho dělal, protože jsem byl požádán, bych to nezveřejňoval. Zveřejňoval jsem pouze informace, nna které jsem přišel nezávisle na tobě a mezi ty měkší negativka nepatřila-domníval jsem se původně mylně, že má být naopak tvrdší.

                                                0 0
                                              • Q  

                                                Musím ještě navázat na tohle vlákno, protože nad tim pořád přemýšlím a nějak se nemůžu dobrat rozumného řešení. Jak je jasný z předešlé diskuze, u mě je problémem negativní pružina. Defakto její délka a tvrdos. Když pro zatím pominu tvrdos a budu se soustředit jen na její délku. Pokud stávající pidi pružinu nahradím delší o délku plastové podložky, jak mě i takto prodloužená pružina pomůže s citlivostí, když po usednutí na kolo mám SAG cca 20mm. Defakto bude pružina ze hry. A pokud bych jí nahradil ještě delší pružinou, tak zas příjdu o část zdvyhu. Není ona malá pružinka jen pružina dorazu?

                                                0 0
                                                • Pekáček  

                                                  Taky mám ten pocit :oD U modelů 2005 byla tuším negativní pružina prodloužena.

                                                  0 0
                                                  • Q  

                                                    já mám o5 a pružinu mám stejnou jako ty. viz foto

                                                    0 0
                                                  • Pekáček  

                                                    A kruci, tak ve Velu kecali!

                                                    0 0
                                                  • Q  

                                                    Možná ne, já ji kupoval na přelomu roku 04/05. Mohli jí v průběhu serie poupravi.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Ta delsi negativka je tusim v te noze, kde vy mate ETU, ne?

                                                    0 0
                                                • Q  

                                                  Zkoušel si, nebo někdo zde na foru, tu negativku nahradit jinou?

                                                  0 0
                                                  • Pekáček  

                                                    Zkoušel, ale byla moc dlouhá a tvrdá, takže jediný efekt byl ten, že jsem přišel o kus zdvihu. Víc mi pomohlo nalít mezi těsnění RedRum, maže dobře a vidle tolik nepřidrhuje. Chceš-li vidli vylepšit, napiš Milanovi, negativky tuším mění.

                                                    0 0
                                                  • Q  

                                                    Milanovi sem už psal na e-mail. Chtěl sem od něj tu negativkou koupit, ale zatím bez odezvy.

                                                    0 0
              • Q  

                Jěště přihidím fotku rozebrané vidlice.

                0 0
                • milan1  

                  Máš to všechno pečlivě udělané i to měření, věřím mu ale upozorňuju tě právě proto na to, že to ukazuje stav, který by měl být lepší. Jinak ten špinavý olej poschází samozřejmě z ETY uvnitř, je to holý hliník a nic s tím neuděláš, dokonce kdybys teď hned dělal demontáž, tak to už bude hodně znečiětěné. To je ale vedlejší, hlavní je, že na rozborce vidím sundané akorát horní stíráky. Spodní olejové těsnění jsi zřejmě nevyndaval a neměnil. Jestli je tomu tak měl bys právě tohle pořádně promazat. Dostaneš se tím sice jenom na stav, který odpovídá běžné Marzoše ale musí to být lepší a nesmí se to skokově urvat tak, jak jsi popsal a i zdokumentoval. Ten stav teď ukazuje i něco jiného, co zná dobře Pekáček. I když se to urve a jde to lehce do zdvihu, tak když pohyb zastavíš a nebo hodně zpomalíš, bude se ti to pořád sekat, nebo tak skokově drhnout. Tohle přesně je stav, který ukazuje a naznačuje tvůj graf.

                  0 0
                  • Q  

                    hups. sem akorát psal odpově na předchozí dotaz

                    0 0
    • JirkaD  

      Mezi všema dlouhozdvihovejma se s RS SID Team 80mm ztrácím, ale budiž. Na 700N jsem skončil, pro svoji metodu bych potřeboval mít na zádech batoh :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Nejlepší je měřit ve dvou, ono v jednom se blbě dáfkuje zatížení už když se blížíš ke svojí hmotnosti.

        0 0
        • JirkaD  

          Zkusím to zítra ještě jednou.

          0 0
          • wertigo  

            zkus, prosim ty osy popsat(N, mm), viz: www.bike-forum.cz/…rum/foto.gif

            0 0
            • MlokCZ  

              Popsaný je samozřejmě lepší, ale když se na ten graf podíváš, tak je jasný, že na ose x má mm. Kdyby to bylo obráceně, tak to by byla teda opravdu divná vidle (to by dal při 40kg 70mm zdvihu na 80mm vidlici, to by bylo tak trošku moc), navíc v příspěvku píše že na 70kg skončil.

              0 0
              • wertigo  

                jo to je pravda, da se v tom grafu v klidu vyznat, ale s popisem to aspon nebude vypadat jako oskubane kure :-)

                taky nejaky zkusim pristi tyden vykouzlit. sem zvedavy co mi vyleze, bo laborovani s pruzinama jsem si uzil dost…

                0 0
              • enjoy  

                na vymluvy bych se byt tebou vyprdnul:-).na skole bys to zkusil jednou:-))

                0 0
              • JirkaD  

                Díky náčelníku, že jste se mě zastal :-) Vzal jsem Pekáčkův graf a o popisu nepřemýšlel. Příště se polepším.

                0 0
    • wroum  

      Marzocchi Am1 ETA, 2006, 130 mm, pruzina+vzduch

      najeto cca 1000 km, bez vule, mereno po ocisteni a namazani stiraku.

      tlak 15 PSI odpovida memu nastaveni pro jizdu, vazim cca 73 Kg, tlak 0 PSI (pri vysunute vidli) je pro ilustraci vlivu vzduchu

      casem este dodam graf vidle EXR PRO 2004 (ciste vzduch).

      0 0
    • Cortez  

      RS TORA 302 U-Turn

      Tohle sem dneska nameril. Osobni stara vaha, vidlice od koupe neotvirana, nemazana, proste nic. Je to OEM vidle, nova a sundavana z kola. Jeste ji chci dneska rozebrat, mrknu se co tam je za pruzinu (standard je cervena = 63–70kg). Ten udaj o pruzine pak dopisu. Zkusim vidli ocistit a striknout vnitrni nohy jakymsi sprejem pro RS co sem dneska koupil, jmenuje se to Brunox. Tak pak kdyztak hodim dalsi graf po rozborce.

      0 0
      • Cortez  

        ta roztrzitost…

        0 0
        • Pekáček  

          Zajímavý je, že by ta pružina snad seděla i na mě, na 800N máš stejný zanoření jako já na Reconu na 110PSI. Vážím 84kg (před Beskydem 87kg :o))

          0 0
          • milan1  

            Ten průběh je velmi podobný ale u tvé vidlice bude nastupovat větší progresivita ke konci. Je to vidět jenom v náznaku na konci tvé křivky, jedno, dvě měření navíc by vše ukázalo jasněji. Mělo by se to výrazně odklánět právě od 70 mm zdvihu.

            0 0
          • MlokCZ  

            Přesně jak píše Milan, pokud prodloužím tu pružinovku lineárně, tak na konci zdvihu končí někde na 150kg a to bys s tvojí váhou dával docela snadno na doraz.

            0 0
            • Pekáček  

              Hm, nojo… A kdybych do pružiny dal gumovej špalek ze SR XC-Pro-E?

              0 0
              • milan1  

                Ono to není zas tak strašný. Na konci nastupuje u vidlic doraz a v posledních cca 10 mm se to ještě láme ale to nezměříme. Je vhodné se v téhle oblasti grafu rozhlédnout po měřeních provedených třeba časopisy.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Mě to na Skarebu, u kterýho jsem to naměřil na 120kg (to je sice o dost dříve než u té Tory, ale zase vážím 70kg oproti Pekáčkovým 84kg) přišlo teda dost hrozný, ten doraz moc příjemný není. Ale zase jak píšeš těch posledních 10mm se to láme, takže to může vyjít na více než těch mojich odhadnutých 150kg. To už by musel někdo vyzkoušet dynamicky v terénu, jestli to na doraz při váze nad 80kg chodí a pokud ano, tak jak moc velký náraz to je.

                  0 0
                  • milan1  

                    Ono je to všechno ještě spojeno i se zdvihem. dostat 80 mm na 150 kg doraz v akci a v terénu je jednodušší, než dostat na stejnou hodnotu 130 mm zdvihu. Ale už sem zase zatahujeme zbytečně dorazy a konec zdvihu. Já jsem myslel i to, že přílišná progresivita u Pekáčka mu ve skutečnosti nedovolí využívat tak efektivně zdvih jako ta Tora. Nemyslím, že by s touhle Torou Pekáček chodil na dorazy. Mohl by to vyzkoušet a ostatně takovéhle případné pokusy bych viděl jako pokračování zde nastoupených srovnávání grafů.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To je pravda, u většího zdvihu bude hrát větší roli i tlumení. Takže to je teď spíš dotaz na Bublika, kolik váží a jestli vidlici dal někdy na doraz. Ale ty už ten odhad máš, takže je pravděpodobné, že Bublik by už jen potrvrdil, že na doraz nechodí.

                      0 0
                      • milan1  

                        Je to hodně i o stylu jízdy, tohle ber jako určité měřítko které něco ukazuje ale neřeší všechno. Graf v podobě jaké si ho ukazujeme a porovnáváme ukazuje hlavně oblast, kterou využíváme nejvíc a která má největší vztah k tomu, co vnímáme jako jízdní komfort. V téhle souvislosti bych navrhl k pozornosti Wroumův graf. Je to extrémně měkké nastavení. Doraz bych tam neřešil, progresivita ke konci naroste ale jeho graf ukazuje na chování, které tady nemůže dosáhnout zatím žádná z probíraných vi­dlí.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Toho jsem si všim, budu muset takovou vidli někdy vyzkoušet, abych zjistil, jestli by se mi až tak měkce nastavená vidle líbila. Ale když vidim ty pěkný průběhy pružinovek vůbec, tak příště budu o pružinovce více uvažovat.

                          0 0
                          • milan1  

                            Přesně takhle by to mělo být. Grafy by ti měly ukázat a naznačit co bys měl hledat a ty se budeš potom daleko lépe orientovat.

                            0 0
                        • wroum  

                          me to takhle vyhovuje. vyuzivam plnej zdvih, ale na doraz to nechodi, black chodil casto. doraz je asi 4 mm pod korunkou a ja se dostanu tak na 14 mm pod, ale pomerne zridka. jediny negativum takovyho nastaveni je pomerne velky noreni vidle do zdvihu pri brzdeni. takze vahu dozadu a nebo nebrzdit :-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Brždění se dá přežít za cenu krásné žehličky. A jak se to chová při extrémních prudkých sjezdech, není tam problém také s velkým nořením do zdvihu?

                            0 0
                            • milan1  

                              Wroumovo nastavení je sjezdařské a jak jsem uvedl, mezi zdejšími vidlemi bezkonkurenční.

                              0 0
                            • wroum  

                              ve sjezdu mam vahu nad zadnim kolem i z cenu toho ze musim dat dolu sedlo takze problem neni, kratky prudky sjezdiky se daj vetsinou sjet bez brzdeni (ty brzdy me stejne rozhodej ze stopy :-). proste secteno podtrzeno mi to nevadi, ale zkusim to nekdy fouknout o neco vic.

                              0 0
                      • Cortez  

                        Vazim cca 67kg, na doraz nehcoim, at uz pri jizde, tak i pri snaze skocit a stlacit ji co nejvic. Aspon jsem teda zadnej kovovej zvuk nikdy nezaregistroval. Ovsem s chodem moc spokojenej nejsu, pac vidle treba cihlu na tech 130 nevyzehli, pobere pouze cast. Taky na 130 mi prijde ten chod (i pri tom mereni) trosku kousavej. Koupil sem si nejakej sprej, tak tim zkusim mazat vnitrni nohy, uvidim jak to pomuze, snad to trochu odstrani ten odpor. Dalsi duvod bych videl v hodne nakoplym uhlu, hlavne na 130, mam pak na prednim kole malo vahy. Navic kdyz tu vidli stlacim v sede na kole (vidle je na tech 130) tak to jde stlacit hur, nez kdyz je vidle (taky na 130) stlacovana kolmo k zemi (zadni kolo je ve vzduchu). Kdyz srovnam Toru a byvalyho suntoura (xcp75lo) s olej. mazanim, zvysenym zdvihem a bez elastomeru, tak je ta Tora necitliva. Je pravda, ze ma proste lepsi tlumeni, vetsi rezervu ve zdvihu a je nesrovnatelne tuzsi (kotouc na xcpcku bych nerad zkousel), ale ten upravenej SR bral i sterk. Byl sice tak mekej, ze pri vyskoceni a naslednym stlaceni nebyl vubec problem ji dat na doraz, ovsem pri jizde sem to prezil a nebyl by problem vratit dovnitr kus elastomeru, proti tak castemu dorazu. Kdyz to proste shrnu, tak bych chtel zlepsit citlivost te Tory, ale nevim jak na to. A kupovat (nej)mekci pruzinu (do 63kg) uz kvuli cene nechci :( Nevite, co by se s tim dalo delat?

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Slyšet to asi nechceš, ale já bych určitě zkusil tu nejměkčí pružinu. Zvlášť když máš tak nakoplý předek.

                          0 0
                        • VOiD  

                          Kdyz se podivam na wroumovu charakteristiku, tak ta jeho vidle pri stejnem max. zdvihu potrebuje na stejny zdvih jako ta tvoje polovicni silu. To podle me musi byt na zehleni vetsich prekazek poznat. Navic sam pises, ze je tam rezerva ve zdvihu, takze vymena pruziny bude asi nutna. Ted by ti urcite pomohla charakteristika mekci pruziny, aby jsi vedel jak moc velky to bude rozdil.

                          0 0
                  • MlokCZ  

                    Jinak u toho Skarebu je dobře vidět, že stejně nejvíc záleží na způsobu jízdy. Manželka váží stejně jako já, jezdí ho se stejným nastavením a na doraz ho nedala snad ještě nikdy a mě chodil na doraz každou chvíli (a to poměrně často jezdíme společně stejný trasy).

                    0 0
              • vlk  

                Koukal jsem do service guide pro toru a ta tam fakt váleček elastomeru nemá.Já u svého Duke u-turn mám vevnitř pružiny od výroby také volný elastomerový váleček, který se dostává do funkce až poslední 1,5–2cm zdvihu.Toto jsem už nemohl změřit, ale co sem viděl v časopisech křivku, tak od bodu kdy se začal stlačovat váleček, tak se křivka zlomila a šla dál sice stále lineárně, ale mnohem stoupavěji.Co sem zkoušel v zimě, tak ten váleček bude z nějakého lepšího materiálu, protože mi vidla chodila i na těch posledních 2cm i v mrazech okolo –15.Zatímco u Sountouru, když jsem měl v pružině ten originál váleček tak ztuhnul.

                0 0
        • vlk  

          Zajímavý. Mě u Duke u-turn vyšel graf dost podobně. Kamoš si také koupil Toru se standardní pružinou a i když ji na místě pomalu stlačuji, tak mi připadá, že je o dost měkčí. Možná tam máš od výroby tvrdší pružinu než do těch 70kg a nebo má kamoš měkčí, i když má udáno, že je standardní.

          0 0
      • Cortez  

        Dodatek ke grafu – jedna se opravdu o cervenou standardni pruzinu od 63–70kg.

        0 0
    • MlokCZ  

      Nemáte někdo pružinového Pika? Ten by mě hodně zajímal.

      0 0
      • milan1  

        Vezmi svojí vidli na 100 PSI, vyrovnej to na přímku a máš toho Pika. Neměřil jsem, jenom jsem převzal.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak to by pak byl GHOST ERT 7500 (kdyby se tam dal Pike pružinový) velmi zajímavý. Že jsem se vůbec ptal, teď po něm budu pořád pokukovat :-)

          0 0
          • TinkTink  

            Pokukuj…mel jsem ho na bajku par mesicu a byla to skutecne dobra vidlice…ted jsem tam mel 454 s Air Uturnem, ale na to jsem nestihl ani neco najet nez jsem to prodal :)

            0 0
      • Soptík  

        Já ti to sem časem dám,tedy až se naučím jak.Jsem totíž PC začátečník:o(

        0 0
      • Soptík  

        Tak tumáš,Pike 409 U-turn.Je tam mám pocit červená pružina,což je zvláštní neb by podle tabulek měla být na podstatně nižší váhu než mých 90kg ale sag tam mám 2cm.Doufám že se to zobrazí.

        0 0
        • milan1  

          Tak tohle stojí za to, překreslil jsem tvé údaje do své tabulky a porovnal s měřením, které uvedl Bike magazín v jednom testu. Myslím, že je to krásná ukázka dostatečné přesnosti měření. Tady je tvé měření samostatně pouze v nejnižší a nejvyšší hodnotě nastavení

          0 0
          • milan1  

            A tady je tvé měření proloženo měřením Bike Magazínu.

            0 0
            • Soptík  

              Ona malinko přidrhávala při takle pomalém stlačování,takže je tam trochu semtam vlnka

              0 0
              • milan1  

                Při tom našem měření nejde o to aby to bylo super přesné, tohle jsem tam dával jako srovnání proto aby bylo vidět že i takhle provedené měření má dostatečnou informační hodnotu a jak přesně vypovídá o pružině.

                0 0
          • Soptík  

            Trošku zkoněné jednotky váhy,ale kdybys viděl ta práce poslat graf:o)

            0 0
            • milan1  

              Hlavní je přeci to měření a podívej, myslím, že se nemáš za co stydět.

              0 0
    • Cortez  

      No obavam se, ze by ta nejmekci pruzina byla nejlepsi reseni, ale davat za to cca 1100kc…Idealni by bylo vymenit ji s nekym. Mensi problem je, ze chci pristi rok koupit nejakej levnejsi full ram s vyssim zdvihem(tech 120–130mm), takze pak by se ten uhel narovnal a investice do mekke pruziny by byla na nic :/ Neda se ta pruyina treba nechat vyrobit v pruzinarne, nebo ta na U-Turn je priliz slozita na vyrobu?

      0 0
      • Cortez  

        To razeni mi takhle vecer dava zabrat…Byla to reakce na MlokCZ (26.07.2006 22:45:07). Jinak sory za offtopic s tou pruzinou..

        0 0
      • MlokCZ  

        Pružina se nechá vyrobit na zakázku přesně podle parametrů, někde tu byly v historii i odkazy, kdo to dělá. A ani většinou nemusíš vědět jakou přesně chceš, dá se i poslat stávající, oni si ji přeměří a pak se s nimi dohodnout, že potřebuješ o chlup měkčí stejných parametrů. Cenově to vycházelo rozhodně o dost levněji než 1100, přesný ceny nevim, to už si musíš zjistit sám.

        0 0
        • milan1  

          Já bych s těmihle radami tak nepospíchal. Za prvé tu pružinu na U Turn ti tak sandno nevyrobí a za druhé by bylo velmi zajímavé, kdyby sem dal někdo charakteristiku té vyrobené pružiny. Zdá se mi, že se to tady jenom opakuje ale málokdo to opravdu vyzkoušel.

          0 0
          • MlokCZ  

            No v každém případě může někoho kontaktovat a zeptat se, zda jsou schopni vůbec tu U-Turnovou vyrobit, když je složitější a kolik by skutečně aktuálně stála. Třeba zde: www.invelplus.cz/

            Ta charakteristika by zajímavá určitě byla, ale je otázka, zda si někdo pružinu vůbec vyrábět nechal.

            0 0
            • Cortez  

              No s tou pruzinou uvidim az neco nasetrim. Jinak bych se snazil ji sehnat spis nekde v blizkosti Brna nez Plzne :), ale dik za link. BTW. rozebral sem vidli, slozil a zjistil 2 docela podstatny veci:

              1. ve stiracich chybel molitanovy O-krouzek, coz se mi vubec nelibi, byla tam mezi brity asi 2mm mezera, kam asi patri, ale nikde tam neni :( Da se nekde samostatne sehnat? (chybi v obou nohach)
              2. Jen tak sem zkusil podruhy zmerit g.ch. a v ocekavani lepsiho vysledku to dopadlo hur :/ Vysledek je na obr.
              0 0
              • Pekáček  

                To se nabízí otázka, zda je Tora vůbec má montované (!?). Sehnat se dají v setu se stírákama.

                0 0
              • kajulka2  

                Já mám 318, tam ty molitany ve stírácích taky nejsou

                0 0
              • vlk  

                2mm je málo, ty molitany jsou vysoký 1,5–2cm.Že by teda Tora byla standartně bez molitanů?

                0 0
                • vlk  

                  PS: tady je na obr pekáčkův Recon www.bike-forum.cz/…ponenty.html?… tak jestli to má Tora jinak, tak dejte vědět.

                  0 0
                  • kajulka2  

                    Tak počkat, pokud vím tak jedinej rozdíl mezi Torou a Reconem je v materiálu vnitřních nohou, jinak jsou stejný. Tak že bych si toho molitanu nevšiml, je to možný.

                    0 0
                    • kajulka2  

                      Našel jsem si pdf se součástkama obou vidlí, vnější nohy jsou naprosto stejný, takže molitany by tam být měly. Vnitřnosti vidlí už trochu rozdílný jsou.

                      0 0
                      • Cortez  

                        No, moje Tora je montazni kus, suntanej z novyho kola. Stiraky sou CERNY, zatimco vsude na obrazcich sou SEDY. Takze jestli mi tam nedali nejaky jiny…

                        0 0
                        • kajulka2  

                          No a já mám tu 318 normálně prodejní kus a stíráky jsou taky černý a teď babo raď ;)

                          0 0
                        • kajulka2  

                          A Pekáček na těch šedých má nápis RockShox, to na těch mých teda neni, tak teda fakt nevim co je to zač

                          0 0
    • toncekk  

      Suntour XCP75LO → 95mm, olej

      0 0
    • Belin  

      Takže tady je můj Suntour Axon nafoukaný přibližně na 90 PSI (zrovna jsem neměl k dispozici pumpu).

      0 0
    • Martyss  

      Měl bych dotaz na milana. Mám Duke 05 100mm, fouknuto na 110 psi a vážím 65 kg. Z používání vidlice jsem vypozoroval následující chování. I při přejdezdu větších kořenů ve velké rychlosti jsem se při využití zdvihu nedostal přes 8 cm. Při situaci v propletání se mezi většími kořeny a přejezdu jich rychlostí kroku případně o málo větší jsem se dostal na využítí zvihu 9 cm a pocítil něco, co by se dalo popsat, že vidlice šla dorazům. Předpokládám, že od 9 cm doraz začíná působit. Přijde mi, že při jízdě nelze zanedbat funkci tlumiče. Přeci záleží i na časovém intervalu v jakém síla na vidlici působí? Pokud jsem to pochopil dobře, tak tohle ovlidňuje tlumič, ne?

      0 0
      • MlokCZ  

        Výsledný projev vidlice na tlumiči samozřejmě záleží, ale graf jasně určí, že vidlice potřebuje pro dosažení zdvihu x mm minimálně tlak y N. Tlumič může už akorát zapříčinit, že ten tlak bude muset být ještě větší (nebo stejný ale po delší dobu).

        0 0
      • milan1  

        Neznám lepší způsob jak si něco ověřit než je vlastní zkušenost. Rozeber vidlici, nebo vyndej jenom pružinu. musíš prostě oddělit pružinu a zkoušet jenom tlumič. Potom s ní zkus udeřit o zem. Sílu, kterou pocítíš je ta síla, kterou přidává tlumič k pružině. O jeho hodnotě si uděláš krásnou představu a budš velmi překvapen jak je u běžných vidlic malá. Tímhle pokusem bych viděl jako vyřešené nestále předkládané představy jak zásadním a zázračným způsobem pracuje tlumič ve fázi komprese. Jaký vliv má pružina samotná se dá potom zjistit stejným způsobem, vypojí se tlumič a provede se stejný pokus. Vhodné je třeba poskakování na místě s cílem dostat se na doraz. Jízdu nedoporučuju.

        0 0
        • Martyss  

          Já si myslím, že otázka spíše stojí, jestli je to ovlivnění je zanedbatelné nebo ne, protože mi přijde, že by se měla síla přidávaná tlumiče se snižujícím rozsahem intervalu působení síly zvyšovat. Ale jak jsem napsal výše. Záleží, jestli při našich rychlostech je to zanedbatelné nebo ne. Já nerad něco posuzuji pocity. Odpor tlumiče by se zase musel měřit pomocí váhy, že? Ale je vůbec možné to u rychlých podnětů to u normální váhy zaznamenat? Nu asi se v tom moc rýpu a bude stačit jednoslovná odpověď na tu zanedbatelnost nebo nezanedbatelnos­t. Děkuji

          0 0
          • milan1  

            Nebude stačit jednoslovná odpověď. Jestli chceš takové hodnoty měřit a ne se řídit prostou zkouškou v ruce, budeš muset přistoupit na takovéhle řešení. Vahou budeš kontrolovat ráz dole na vidlici a obdobnou vahou budeš kontrolovat ráz na řídítka. Váhy musíš mít se zápisem a zcela přesně synchronizovány. Rozdíl hodnot které odečteš je potom onen vliv tlumiče. takhle jednoduché by to bylo. Když ti ale stačí jednoduchá zkouška, tak to jenom prostě vezmeš a stlačíš,rychle stlačíš, ještě rychleji stlačíš a ucítíš, že se nic moc neděje a že to je nevýznamné. Stačí?

            0 0
    • MlokCZ  

      Pokud mi majitelé grafů pošlou původní hodnoty vynášené do grafu v tabulce na mail v profilu, tak sem pak hodím nějaké grafy, kde bude hodně vidlic dohromady, pro lepší porovnání (neříkám rovnou všechny dohromady, už jich bude asi moc na jeden graf).

      0 0
      • filipes  

        by to chtelo nejaky shared-excel, kdy by si mohl kazdy vybrat z vidlic ktere potrebuje.

        0 0
        • MlokCZ  

          No to já bych ten excel klidně i hodil na web, to není problém.

          0 0
          • milan1  

            Používám Gimp. Pozadí je mřížka a každý graf je samostatné vrstva. Průhledné vrstvy pouze s křivkou grafu si potom můžeš překrývat jak je libo a porovnávat vidlice navzájem. Základní mřížku pro jednotné měření mám na stránkách ke stažení.

            0 0
            • MlokCZ  

              To je dobré řešení, ale v každém případě to chce ty hodnoty.

              0 0
              • milan1  

                Pokud každý vloží svojí vrstvu ve správném formátu, máš ušetřenou práci, žádné hodnoty nepotřebuješ a jenom porovnáváš. Proto taky ta nutnost jednotného vkládání a stejných formátů.

                0 0
                • filipes  

                  To jo, ale staci aby nekdo puvodni rastr trochu re-sizoval nebo oriznul o par pixelu a uz se to bude rozjizdet a nebude nad tim zadna kontrola. Treba nevim jestli tady na BF neni nejaky prepocet uploadovanych obrazku, ktery to muze rozhodit. Kdo ma layer-enabled graf editor tak se mu to bude dobre agregovat… asi nejjednodussi bude prosty seznam usporadanych dvojic zatez/zdvih, konvenci stanoveny na kazdych 5 nebo 10 kg. To lze jeddnodusse managovat, prolozeni krivkou udela excel objektivneji nez sami autori.

                  0 0
                  • vlk  

                    Jo s tím seznamem ,by to bylo dobrý.

                    0 0
                  • milan1  

                    Gimp má jednu funkci, duplikovat vrstvu. Při použití jednotného vstupního obrázku ze stejného zdroje duplikuje vždy přesně a stejně.

                    0 0
    • brantec  

      Tady prihazuju graf Marzocchi MX COMP ETA 2006 na 105mm. Byt to 80mm tak celkem dobry:) Na doraz sem ji nedostal jeste nikdy, nejvic prave na tech 80–85mm. Tlak na mou vahu 84kg by mel byt podle tabulky mezi 42–50PSI, ale ja tam mam slabech 30PSI, SAG 18mm. Kdyz nechodi vic do zdvihu, je mozny, ze je tam moc oleje? Podle toho co sem vycetl v manualu by to tak melo byt.. Co vy na to?

      0 0
      • brantec  

        a jeste pro srovnani v jednom grafu se SUNTOURem SF-XCP75-LO 2004 Ten sem dostal na doraz jen jednou a pak sem jeste 5min potom lezel v lese a hekal jaka to byla prda, malem sem hodil:-/

        0 0
        • milan1  

          Pokud nemáš již zničený Lock out, tak Suntour je ta výjimka, na kterou neplatí graf charakteristiky přesně. Píšu, že je možné takhle porovnávat pouze vidlice, které nemají problém v tlumiči a to je právě případ Suntouru. Jeho charakteristika, kterou jsi naměřil vypovídá o tom, že by se mělo jednat o daleko komfortnější kousek, který rád chodí do zdvihu a ono to ve skutečnosti není tak pravda.

          0 0
          • milan1  

            Oprava obecně platí ale v tomhle případě ne, zaměnil jsem křivky. U Suntouru můžeš vyzkoušet to, co jsem psal tak, že změkčíš pružinu. Stačí vyndat elastomer umístěný v jejím středu.

            0 0
      • milan1  

        Podle všeho tam máš moc oleje, zkus ubírat, možná budeš i zvyšovat následně tlak. Prostě si s tím můžeš vyhrát. Můžeš to dělat metodou pokus omyl a zkoušet jízdou. A nebo, když sis vyzkoušel graf, dělej pokusy s měřením a uvidíš, jak se to mění a to dost zásadně.

        0 0
      • Jenda  

        mel jsem presne stejny problem, uber olej ale opatrne, z nohy s Etou lze ubrat jen malo jinak prestane ETA fungovat, spis bych si hral s tou druhu nohou – tam muzes ubrat olej do te miry ze pri vysunuty vidlici mas jeste zalitej tlumic, me se osvedcilo pri zasunuty vidli dat oleje cca 4cm pod spodni konec zavitu na zatku (mnozstvi oleje udavane v manualu mi prijde jako uplna haluz, tolik se mi ho tam ani neveslo:-)

        0 0
        • brantec  

          tak ja, dik vam obema:) Po nedeli to vyzkousim, jen mam trochu obavu z toho abych to dal pak dohromady.. Podle navodu ve velu 4/2006 a dalsich na internetu to nevypda az tak zle, tak snad to zvladnu. Pak sem dam kdyztak novy charakteristiky.

          0 0
          • milan1  

            Ale ty to nemusíš rozebírat, stačí jenom vyšroubovat horní zátky. Oleje ubíráš málo. U ETY jenom vytočíš zátku a pozor máš na ní pístnici patrony ETA.Olej odebírej opatrně nejlépe injekční stříkačkou nastavenou třeba brčkem.

            0 0
    • wertigo  

      Marzocchi EXR 02 Air:

      • vlozeny pruziny (fa Invel Plus Plzen)
      • upraven zdvih na 95 mm
      • vaha jezdce 94kg
      • sag 22mm
      • max. zdvih na miste 85mm
      0 0
      • wertigo  

        nejak se mi ty hodnoty nepodarilo presne nabouchat do grafu: 10kg – 8mm 20 – 17mm 30 – 26mm 40 – 32mm 50 – 40mm 60 – 45mm

        Jinak by z toho byla skoro primka. Vice jak 60kg jsem nebyl schopen udelat.

        0 0
    • Trojci  

      Zdravím,

      začal sem zkoušet RS Revelation U-turn Dualair 07. Tady je co jsem napoprvé naměřil.

      Zdvih 112mm – zmenšil se v tomto nastavení tlaků ze 115mm Tlaky 100/100 Psi bod odrthu z klidu – 5 kg

      Zajímalo by mě, jestli je ten hrbolek v grafu způsobený negativní pružinou (nebo jsem jen udělal chybu při měření..)

      Je to děláno na digitální váze – měl jsem s tím trošku problém – hlavně u větší zátěžě..

      0 0
      • Trojci  

        Také vás překvapuje, že ta křivka není ani trochu progresivní??? Všude se o Revelation píše, že má hodně progresivní chod..

        0 0
        • MlokCZ  

          Máš křivku jen do 80kg. V praxi se k hodnotě 150kg v terénu dostaneš běžně. A progresivita začíná u vidlic většinou až u vyšších hodnot, právě tak od té hranice kolem 80kg se ty křivky začínají více zvedat. Chtělo by to změřit aspoň do 120kg (což jde v pohodě ve dvou lidech, když oba mají 70kg).

          0 0
        • MlokCZ  

          A tady v tom threadu Milan vkládal graf RVL, který je do 100kg a tam je vidět, že až v 90kg začíná být významější zlom progresivity. A pak jsem koukal na graf RVL z časopisu, kde měří až do 200–250kg a je tam další větší zlom až na 130kg (a to už doma nezměříš).

          0 0
      • MlokCZ  

        Ten hrbolek je divný, to bude chyba měření. Na digitální váze to pořádně změřit nejde.

        0 0
    • Trojci  

      Tak jsem to změřil znova!

      Tentokráte maximální zdvih – 125mm Tlaky: 100/90 Psi

      Odrh znovu 5 kg

      větší sílu než těch 77 kg bohužel na té digitální váze neudržím .. :(

      Ještě poznámka: v manuálu se píše, že tlak v negativce nikdy nesmí přesáhnout tlak v pozitivce.. vysvětlí mi prosím někdo proč???

      Pro zajímavost:

      ODTRHY:

      100/0 Psi – 30 kg 100/90 Psi – 5 kg 100/120 Psi – 4,4 kg

      řeči, že zvýšením tlaku v negativce se nedosáhne ničeho jsou tedy zřejmě opravdu plané..

      0 0
      • vlk  

        Když dáš v negativce tlak větší než v pozitivce-tak ti ta vidla sama od seme trochu zajede do zdvihu-zajede protože ta negativka přetlačí vyšším tlakem pozitivku a tak se sníží zdvih na takovou hodnotu, než se tlaky vyrovnají. Takže ono je to stejně k ničemu dávat větší tlak do negativky.

        0 0
        • Trojci  

          No, ta vidlice zajede do zdvihu sama o sobě i při poměru 100/90..

          samozřejmě, že u 100/120 zajede o trošku více..

          Ale to hlavní co jsem chtěl vědět je, jestli to může vidlici nějak poškodit.. když v manuálu píškou, že negativní tlak NESMÍ přesáhnout tlak pozitivní, tak tím asi něco myslí.. ale co????

          0 0
          • Trojci  

            Kde že je nějaký ten graf Revelationa??

            Našel jsem Rebu, Recona.. ale RVL nikde.. :((

            0 0
            • Trojci  

              Tak už sem to vyčenichal :))

              Revelation má opravdu až do těch 90 mm zdvihu lineární průběh pružení.. hmm :p už to vím

              0 0
              • Trojci  

                Oprava – je lineární v celém zdvihu – ale to je jen dojem z jízdy..

                0 0
                • MlokCZ  

                  V celém zdvihu linerání není. Kromě toho zalomení na 90kg je tam výše ještě další, což je tak akorát lehká progresivita na konci chodu, která tam být nějaká musí. Jinak by chodil na doraz. Tohle se za jízdy hodnotí velmi špatně (hlavně drobnější rozdíly).

                  0 0
                  • Trojci  

                    jakože máš pravdu :)

                    ale ten nárůst progresivity je opravdu minimální.. já tedy pocitově rozdíl proti vinuté pružině (Black RTWD) poznávám jen podle mírné „línosti“ charakteristiky zpočátku chodu.. konec chodu se mi zdá velmi podobný

                    je pravda, že jí foukám o 20 Psi méně, než je v namuálu – takže chodí v celém zdvihu

                    0 0
                    • Trojci  

                      S TÍM FOUKÁNÍM NEGATIVKY A POZIZIVKY MI TO NIKDO NEOBJASNÍ ?

                      PROČ SE NESMÍ FOUKAT NEGATIVKA VÍC NĚŽ POZITIVKA ?

                      0 0
                      • Peslezedirou  

                        Asi proto aby se negativka nesnažila přetlačit pozitivku :o) a aby si nepřišel o část zdvihu, ale jsou tu povolanější než pes kteří budou vědět víc :) BTW Ten zvuk ti vidle vydává při zapnutém MC ?

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        A kde si to sebral, že tam nemůže být větší tlak. Samozřejmě může být v negativce více než v pozitivce, jen to nic neřeší.

                        Schválně jsem ještě otevřel i manuál, co tam k tomu píšou (mi bylo divný proč by tam něco takovýho bylo). A nic takového tam není. Je tam doslova o foukání negativky toto: „Start with the negative air pressure equal to the positive air pressure and then increase or decrease it as desired.“ Tedy že je máš začít se stejnými tlaky a případně tlak v zvýšit nebo snížit.

                        0 0
                        • Trojci  

                          Ty nemáš český manuál?

                          V českém manuálu je to toiž doslovně napsané. Leží přede mnou.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Někde tu český manuál mít budu. Ale už ze zvyku vždy koukám do originál anglického (to je jistota), protože co se v některých případech objeví v českém „překladu“…

                            0 0
                          • Alesh  

                            Widli jsem kupoval pred rokem v Kupkolo.cz a taky mi ji dodali bez CZ manualu. Nicmene s englictinou nemam zadny problem a na zadny zakaz/doporuceni nefoukat negativni komoru vic nez pozitivni si taky nepamatuju. Negativku foukam cca o 10 PSI vic nez + komoru (kvuli lepsi citlivosti na zacatku chodu) a zadny problemy jsem zatim nepozoroval. Nicmene jest pravdou, ze mi to o neco snizuje celkovy zdvih (neresim, neb ji mam vysroubovanou na max a vozim ji na pevnaku=pro tento setup spis vyhoda :-)))

                            0 0
                      • filipes  

                        Cim vetsi je soucet tlaku v + a – komore, tim vetsi naroky na ± tesneni. Proto vyrobci dual-airu nedoporucuji uzivatelum zvysovat tlaky a tim i citlivost + progresivitu.

                        0 0
        • filipes  

          Na zaklade zkusenosti s RS to trochu zevseobecnujes. Ja treba vozim 25PSI v poz a 100PSI v neg. – presne na hranici bodu, kdy by vetsi – tlak zacal stahovat vidli.

          0 0
          • Trojci  

            nechápu.. a není to tvé nějaké porouchané?

            mě totiž negativka snižuje zdvih už při 140/100 Psi

            0 0
          • MlokCZ  

            Opět i v tomto threadu to byla reakce na RVL, tak proč v tom hned vydíš zevšeobecňování.

            0 0
    • karlik  

      tak jsem si jen tak zkusil sveho axela a dostanu ho max na 4 cm :)

      zajimalo by me ale kolik byste videli tlak u recona na 54kg myslim ze nedavno tady nekdo pro podobnou vahu recona bral ale nevim uz kdo

      0 0
      • Pekáček  

        Tlak zkoušej a uvidíš, navíc SoloAiru víc vyhovuje nižší tlak, Tinkova přítulkyně vozí Toru na nízkým tlaku a je to super, se to nedá srovnat s Reconem na 11OPSI.

        0 0
        • TinkTink  

          Neda no, funguje supr, ale kdyz ji nafoukam na sebe, tak se mi to uz nelibi, taky proto nemam Solo Air…

          0 0
    • mab  

      RS Recon 351 soloair 115mm, jetý něco přes 2000km, máznul jsem pístek redrumem. Použil jsem Pekáčkův graf(černý) a dokreslil můj (fialový 90psi). Volně ložená vidle na váze ukazuje 5kg, zamykani soloairu 4mm. Mám radši měkčí chod a pokud se nechci houpat tak zamykám, skoky není nic pro mě a reálně v terénu mi chodí 105mm. U posledních dvou měření si nejsem jistý přesností páč žena nemá moc pochopení :-) Vše průměrováno ze dvou měření. Já jsem s reconem spokojenej, ale nemam moznost srovnani s necim jinym, „lepsim“.

      0 0
    • Ladap  

      Celkem nová vidle, asi 3000km jetá. Máznuto TF2. Jestli to někoho zajímá, tak tlumení mám nastavený na max. rychlost.

      0 0
    • marapara  

      Rock Shox Revelation 100 mm 110/110 psi. Akorát jsem blbě zaznačil odtrh. Kolem 5–6 kg.

      0 0
    • marapara  

      Revelation 130 mm, reálný zdvih 125 mm, 110/110 psi. Odtrh opět 5–6 kg.

      0 0
      • mar_tin1  

        fotka sa ti nepodarila… dal si 2× tú istú :)

        0 0
      • MlokCZ  

        5–6kg odtrh je na RVL velmi dobrý výsledek, u nejlepších kusů být může, ale většinou bývá o malinko horší.

        Jak jsi přesně měřil? Postupoval jsi tak, že jsi sundal přední kolo, kolo dal vidlicí na váhu a pak jsi zvyšoval sílu dokud se nepohnula vidlice? Tím hlavně myslím, zda si po postavení vidlice na váhu nenuloval hodnotu na váze a neodečítal tedy to zatížení vlastní vahou kola.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.