• Mofo

    Zdravím, chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti se situací, kterou teď řeším (pokud jste v ní byli, samozřejmě :-)). V poslední době se snažím jezdit podle tepáku, tudíž jezdím většinou po silnici. Asi díky tomu se objevil nečekaný problém, po nějaké době v sedle opravdu trpím, bolest zadku je fakt drsná. Přičítám to tomu, že v terénu člověk často jezdí ze sedla (rozhodně víc než na silnici, kde v sedle jezdím pořád). Když jsem jezdil dřív v terénu, nějakou extrémní bolest jsem necítil, bylo to snesitelné. Tak se chci zeptat, jestli by se to mohlo hodinami strávenými v sedle spravit, prostě že by si na to moje zhýčkaná prdelka zvykla, nebo se mám radši poohlédnout po novém sedle? P.S. V současnosti vozím sedlo Selle San Marco Race Gel.

    0 0
    • MlokCZ  

      Určitě se to časem zlepší, obzvlášť na tvrdém sedle (a že to tvoje je tvrdý jak …), ale pokud je to hodně špatný, tak určitě jiný sedlo. Selle San Marco Race Gel jsem zkoušel 20km a málem mě upadla zadnice (ale jak už tu bylo zmiňováno už tisíckrát, každý má jinou pr…).

      0 0
      • Mofo  

        uvidíme, co bys mně doporučil, pokud se to nezlepší?

        0 0
        • MlokCZ  

          To je těžký radit, zkus projet historii a tam uvidíš, jak jedno a to samý sedlo někomu sedne perfektně a někomu vůbec.

          Já teď třeba jezdim Fizik Nisene CP (to je tak těžší varianta s gelem navíc).

          0 0
          • skipXC  

            mno to je pravda – obecně platí, že tvrdší sedlo je vhodnější na delší jízdy, pak si zadek zvykne.

            Dalším problémem a možná to je i tvůj případ (to sem z příspěvku nevyčetl) jsou odřeniny, vlci a podobný kožní problémy. Na to existuje několik speciálních přípravků. já používím Sixtus – napsal sem na něj pochvalnou recenzi na stránkách www.wbikebase.cz… doporučuju používat, ušetříte si spoustu trápení. odkaz zde: /…/article.php?…

            0 0
            • MlokCZ  

              Jestli reaguješ na mě, tak já žádný problém nemám (teda momentálně až na brzdy).

              0 0
            • j-c  

              Souhlas… ten Sixtus je super, hlavne ted v tech parnych dnech..

              0 0
              • MARIN  

                zrovna jsem ho objednal tak jsem pristi tyden zvedavej jakej bude mit ucinek pri drceni asfaltu

                0 0
            • Chuck  

              kde se to dá koupit? někde v lékárně třeba?

              0 0
              • MARIN  

                kolokram.cz

                0 0
                • Chuck  

                  díkec :o)

                  0 0
                • Galibier  

                  a jaký druh si objednal?? také mi byl doporučen Sixtus, do ted jsem nalítal přes 3 tisíce a nic a najdenou před pár dny se mi tam udělala sraženina, která bolí jako prase a vůbec nemůžu na kole sedět :-((

                  0 0
            • Paja  

              taky se da pouzit kalciova mast. jeste me zaujalo, ze v tom clanku pises, ze ste se natirali:) po jizde, zatimco v textu k tomu sixtusu pisou pred…

              0 0
              • skipXC  

                dával sem to před i po jízdě – byl to intenzivní pobyt – tak 6 hodin denně na kole. Rozhodně tim nic nezkazíš. Sou týpci co si to krom zadku matlaj i na kraťáky – taky to má pak lepší efekt. Rozhodně to funguje i jako prevence a i se pak rychleji hojej „odřeniny“

                Nejideálnější je to používat preventivně… :)

                0 0
    • vlk  

      já jsem podobnou záležitost pocítil, když jsem si koupil fulla.Na fullovi stále sedím na zadku a už skoro nestoupám jako u HT a tak mě taky trochu bolel zadek.Časem se osedí a tyto problémy odejdou samy.

      0 0
      • MlokCZ  

        S fullem stejná zkušenost, ale s tim osezenim tak úppně nesouhlasím. Pokud sedlo někomu fakt nesedne, tak se to neosedí a problémy se jen stupňují.

        0 0
        • vlk  

          když je sedlo dobrý tak si zadek na neustálý kontakt se sedlem zvykne.Co je ale blbější-zapaření-když člověk půl dne na tom furt sedí.Chce to i lepší vložku do kalhot.Když je sedlo špatné, tak je spíše s podivem, že na to nepřišel i na HT:

          0 0
        • Galibier  

          přesně!! co jsem koupil fulla, tak to začalo…, ale kvůli tomu se nevrátím na HT

          0 0
    • wroum  

      to chce gelovej navlek :-)

      0 0
      • vlk  

        tak to je tak akorát na zapaření a chycení vlka :o) Né mě.

        0 0
    • RUMcajs  

      Ja rikam, ze v terenu je to kolikrat horsi nez na silnici.

      www.bike-forum.cz/…_v_akci.html?…

      0 0
    • MARIN  

      Podobny problem mam taky. Kdyz zacnu jezdit silnici (na MTB -jen prohazuju uzsi plaste a nekdy ani to ne) boli me pr… uz tak po 2hod kdyz si ale tak za 2–3 svihy pres 3h pr… zvykne uz se da vydrzet i pres 5h ale je to celkem utrpeni. V terenu ale nemam takovy problem ani po 6h. Proste by to na drceni asfaltu chtelo jiny sedlo a nebo silnicku s jinym sedlem.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ono jde taky o to, že na silničce je jiný posez (teda alespoň já mám), takže se při jiném úhlu těla opírá zadek o trošku jiný části, takže si musim vždy zvykat vlastně 2×.

        0 0
    • Šemík1  
      1. člověk si musí zvyknout – 2 – 3 švihy po zimě a je to O.K. Klasik praví: „Není tvrdých sedel, jenom zhýčkaných prdelí“ – tomu ale oponuje bod č. ¨2 :-))
      2. chce to dobrý sedlo, vozim Flite na obou kolech, jen je po dlouhých letech užívání stále NO. 1. Loni jsem dal na chvíli karbonový Pells a po 14 dnech jsem ho vyhodil, na to se prostě zvyknout nedá.
      3. kvalitní vložka v kraťasech
      4. dobře nastavený posed – na silničáku, pokud má člověk sedlo příliš vysoko, je tlak na prdýlku větší, stačí 1 –2 mm dolů a je to hned mnohem lepší a taky úhel k rámu
      5. používat „lubrikační gel“ – SIXTUS proti opruzeninám
      6. kvalitní regenerace po tréninku – namáznout infadolanem, bepanthenem atp.
      0 0
      • Mofo  

        k té výšce sedla, mám ho nastavené podle té obecné poučky o patě na pedálu a mirně pokrčené noze… Opravdu hrají 2 mm roli? Pokud jo, tak bych to taky mohl zkoušet do nekonečna…

        0 0
        • Man  

          existuje aj nejaka poucka, ze sedlo ma byt 0,883 nasobok vysky sedu. Ale ber to s rezervou, posed je u kazdeho individualny.

          0 0
        • Šemík1  

          Já poznám i různou výšku vložky v kraťasech, takže jezdím na nízkých vložkách na silnici a na vysoké na bikovi. Rozdíl po sesednutí určitě jen 1 – 2 mm, přesto, když si vezmu vysokou na silnici, tak mam prdel otlačenou víc, i když je měkčí.

          0 0
    • nadrazak 2  

      já jsem se před třema rokama trápil s novým sedlem.bylo to velo s tit.lyžinama.a jak jsem ho trochu zajel,asi 500km tak jsem na něm objel 24 hodinovku.to bylo peklo,po 250km už jsem nevědel jak si sednout.najel jsem tehdy kolem 430km.pak sedlo skončilo na půl roku v krabici.vytáhl jsem ho až na podzim a hodil na zimáka.jezdil celou zimu a pak přehodil na letňáka.a pak už to celkem šlo.ale úplně jsem si zvykl až tak po 7500km. na jaro jsem koupil na silničku pells extender red titanium.na něm se jezdí úplně super,jel jsem na něm i 250km a paráda. taky to chce mazat zadek před i po jízdě,nezůstávat dlouho ve spoc.kraťasech­.často je prát.vozím třetím rokem de marchi a už bych neměnil.

      0 0
    • Daf  

      Na silnici je neprijemne ze sedis porad ve stejne pozici desitky minut. V terenu se kolo porad natrasa a kazdou chvili musis zadek zvednout. Zvyknout se do jiste miry da, ale na silnici to vzdycky bude horsi.

      0 0
      • nadrazak 2  

        no aspoň u mně je to horší v terénu.na silnici si sednu do té pozice aby to bylo pohodlné.

        0 0
      • Mofo  

        to je přesně ono, bojím se, že si asi nezvyknu :-(

        0 0
        • nadrazak 2  

          zmáčkni se a vydrž,třeba to nakonec půjde.já jsem by taky z toho vela na mrtvici,ale nakonec je to v klidu.

          0 0
          • Mofo  

            zmáčkni se… Rád bych, ale je to drsné, dnes sem se byl znovu zmáčknout, dal sem slabé tři hoďky a docela hardcore… Už po čtyřiceti minutách sem to docela cítil, nejhorší je oblast mezi nohama, nemám žádné odřeniny nebo tak, ale ten tlak je fakt hodně nepříjemný.

            0 0
            • vlk  

              ještě je otázka, zda sedlo máš ve správném sklonu.

              0 0
              • Filltos  

                spravnej sklon je co? nema bejt vodorovne?

                0 0
                • vlk  

                  no to není pravidle.Každý má zadek a hlavně kosti tvarovány jinak.Navíc záleží na tom jak moc na kole „ležíš“ zda máš řidítka o dost níž než sedlo apod.Chce si to vyzkoušet vícero poloh a pak si vybrat.Já když má sedlo rovně se zemí, tak mě při dlouhých vyjížďkách na ty sedací kosti vpředu mezi nohama tlačí(nejsem lékař tak odpuste popis).Stačilo malinko sklopit špičku dolů a je to supr.Na předchozím kole jsem měl to samé sedlo, ale měl jsem řidítka stejně vysoko jako sedlo a tam mi sedlo vyhjovovalo rovnoběžně se zemí. Chce to zkoušet.

                  0 0
                  • Mofo  

                    dnes ho ještě zkusím sklopit o trochu víc, tak uvidíme, ale moc šancí tomu nedávám… :-(

                    0 0
                    • Zdenda CUBE  

                      Druhá otázka tlaku na stydké kosti je, že spousta lidí (zvlášť těch co mají silnici jen jako doplněk k biku) jsou zvyklí na „delší posed“ a většinou mají silnice velké, nebo alespoň dlouhé představce a moc na kole leží …

                      0 0
            • racker  

              No, člověče, soucítím s tebou, když jsem začal trénovat na silničce, měl jsem zcela stejný problém. Vyřešil jsem to opačně, než uvádí většina předchozích. Dal jsem na silničku stejné sedlo, jako mám na biku (Fízik Gobi). A bylo po problému – že to není silniční sedlo – koho to zajímá, hlavní je, že se mi jezdí jako v bavlnce. Stejně si ale dávám pozor, abych jednou za čas (nejpozději po 20 až 30 min) jel pár minut ve stoje. To je spíš kvůli zdraví, než pohodlí.

              0 0
    • Mofo  

      chci se zeptat ještě na jednu věc, v depresi, kterou mám při káždé vyjížďce z mého „výborného“ sedla, docela často uvažuju nad tím, že koupím nějaké velmi měkké sedlo, takříkajíc „houbu“. Tak mě zajímá, co je na takovém typu sedla tak špatného, že se o něm každý vyjadřuje tak pejorativně… Chápu, že bude o dost těžší než nějaké závodní sedlo a taky design nebude úplně košer, ale co dál???

      0 0
      • Daf  

        Mekke sedlo = vetsi kontaktni plocha. Coz se sice priznive projevi na rozlozeni hmotnosti. Na druhou stranu ale zase budes mit zaparenej zadek, coz delsich vyjizdkach zpusobi problemy. To same plati i u tloustky vlozky v kratacech. Ta nejslustsi nemusi byt nejlepsi.

        0 0
      • MlokCZ  

        Ono nemusíš koupit extraměkké, ale Selle San Marco Race Gel je snad nejtvrdší sedlo, který jsem jezdil nebo měl v ruce aspoň na omak (jezdil jsem už tak 10 sedel, ale v ruce jsem jich měl ještě mnohem více).

        0 0
        • Mofo  

          hmmm, tak to si mě potěšil… To už asi ani nebudu zkoušet dál, největší ******* je ten, vůbec netuším, jaké vybrat, historie je sice pěkná věc, ale v tomoto případě moc užitečná není…

          0 0
          • MARIN  

            nektery obchody (v Praze snad treba Program…) ale i firmy (treba Pells-coz je v Brne pro tebe mozna dostupnejsi) nabizeji sedla k vyzkouseni, takze to by mohlo byt reseni

            0 0
          • MlokCZ  

            Bohužel hledání sedla je finančně náročné. A k půjčování jsem dost skeptický, protože často se stane, že sedlo ti na jednu třeba 3-hodinou vyjížďku sedne super, ale když ho pak jezdíš několik dnů po sobě, zjistíš, že už tak dobrý neni.

            Nezbývá pak než prostě zkusit nějaké koupit nebo ideální případ od někoho na delší dobu půjčit (ale to se shání těžko). A zkusil bych nějaké, které vyhovuje obecně většímu počtu lidí, tak je vždy větší šance, že ti sedne. Takže sedla typu Fizik Nisene, Dolomiti, Gobi a podobná. A taky už bys měl trošku vědět podle sedel, který jsi jezdil, jestli potřebuješ širší/užší, rovné nebo ve středu prohnuté a podle toho směrovat výběr.

            0 0
            • vlk  

              no a nebo co to zkusit se sedlem specialized a tou jejich podložkou-podle které ti vyberou tu správnou velikost.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ta mu může pomoct, ale jednak se blbě shání. Třeba v Plzni jsem na ni nikde nenarazil a jedna je to jen pro šířku Specialized sedel, protože ostatní sedla mají třeba maximální šířku v jiné části sedla a pak to vlastně odpovídá jiné šířce. Třeba takový Fiziky se rozšiřují poměrně brzo, takže i přes shodnou maximální šířku sedla se chovájí oproti jiným značkám jako šiřší.

                0 0
      • MartinXC  

        Měkké sedlo: zkus pár hodin doma sedět na polštáři – první dojem super, po půl hodině už nevíš, jak by si poposednul.

        0 0
    • Luwa  

      Ale nikdo jestě tak ňák moc nezmínil co má člověk na sobě.Já měl děsný problémy taky ale pak sem koupil v ňejakým šopu trencle na bike a super začalo to odsávat pot a bylo to v klidu.Dříve sem jezdil jen v šortkách s výstelkou.

      0 0
    • Mofo  

      Rád bych se podělil o své dojmy s novým sedlem… Tak ********, lépe řečeno znechucený sem už dlouho nebyl!!! Koupil sem nové sedlo viz foto. Tvarově je sice podobné s mučícím nástrojem, který sem vozil doteď (Selle San Marco race gel), ale je o hodně měkčí, navíc ma díru. Doufal sem, že by to mohlo vyjít, bohužel naivně!!! Mám za sebou v posledních čtyřech dnech tři tříhodinové vyjížďky na silnici (pořád v sedle bez přestávky). Po první se bolest dostavila, ale v rozumné míře a vypadalo to nadějně, po dalších dvou je to téměř stejné jako se starým sedlem, bolest ve stejných místech, začne zhruba po slabé hodině v sedle a pak mě drtí až do konce… Tak nevím co dělat, napadla mě zoufalá myšlenka, ža by to mohlo být kraťasama (mám Axony s vložkou)… Kupovat po 14 dnech další sedlo se mně vůbec nezamlouvá. Co radíte?

      0 0
      • Meesha  

        vykasli se na vsechny radoby anatomicky sedla s dirama, prolisama atd. a kup si poradny sedlo, ktery je rovny a kde te nema co tlacit – takze treba SLR :-)

        0 0
        • Mofo  

          třeba to San Marco žádný prolis nebo díru nemělo a stejně mě to málem zlikvidovalo prdel…

          0 0
        • RUMcajs  

          K tomu SLRku. Asi rok jsem se k biku nedostal, pak prijel a zacal jezdit. Po 2 dnech otlaky, skoro puchyre… Po tydnu jsem odjel do Svycarska bikovat. Na zadech 7–8kg bagl, denne pres 10h v sedle. Obcas nekolikahodinovy vyjezd. Zadek se kupodivu po par prvnich vyjizdkach pred alpama aklimatizoval a o sedle jsem nevedel celou dovolenou.

          0 0
        • Mofo  

          tak mně napadlo, jestli nebude problém třeba v šířce sedla, jestli by nebylo lepší koupit něco širšího, třeba WTB…

          0 0
          • MlokCZ  

            A šířka sedla na to vliv má velkej, pokud máš moc úzký, tak sedíš na něčem úplně jiném než bys měl. Zkus si změřit vzdálenost sedacích kostí, jde to i doma na některé židli/křesle nebo si nahmatáš ty kosti prsty a změříš. Kupodivu na té podložce Specialized na to určené to jde snad úplně nejhůř.

            0 0
            • Galibier  

              tohle mě zajímá, já si pro jistotu posunul sedlo více dozadu abych seděl více na špičce, protože bolest se nedala vydržet, nebo jej mám posunout spíš více dopředu abych seděl na širší části?? asi to chce zkoušet a zkoušet, ale jak říkám do teď v poho 3tis a nic a před pár dny se mi tam udělala modřina a s tou prostě nic neudělám.-(( sixtus mi byl doporučen…

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
      • Mofo  

        je možné, že by to všechno mohly mít na svědomí špatné kraťasy???

        0 0
        • RUMcajs  

          Tak si dej hodinku, nebo dve jen v teplakach, nebo jinejch hadrech.

          0 0
      • RUMcajs  

        Mno, mozna by te vysla levneji plastika ******, nez nova sedla kazdych 14 dni :-))))

        0 0
        • Mofo  

          hmmm, to možná jo, ale asi do toho nepůjdu… :-)

          0 0
      • vlk  

        No mě osobně ty s gelem taky moc nesednou.Jinak chce to ,aby si zadek zvykl.No a navíc ne všichni máme stejnou anatomii, takže co jednomu sedne, na to druhý nadává.Proto asi nemá vůbec smysl radit, které sedlo je dobré.Musí se zkoušet a zkoušet.Ale chce to vždy více jízd, aby si zadek zvykl a ne hned zavrhnout.

        0 0
        • Mofo  

          jasně, s tím souhlasím, ale když sem na tom sedle odjel čtyřiktát tři hodiny během pár dní a bolest se vždycky dostaví za cca 45 minut v sedle, tak myslím, že to asi neosedím…

          0 0
          • vlk  

            aha tak to jsem si špatně přečetl.To už je dost dlouho na „osezení zadku“.Ještě bych zkoušel různé sklony sedla.Když to tlačí více vpředu, jak se spojují pánevní kosti, tak špičkou dolů, když bolí zadní sedací svaly, tak nahoru.Ne vždy je výhodné mít sedlo rovnoběžně se zemí-předpokládám, že si ale toto taky zkoušel, takže asi budeš muset zkoušet dál.Zkus někde najít prodejnu se specialized sedly, měli by mít podložku podle níž ti změří šíři pánve a doporučí vhodný model sedla.Já o tom zatím jen slyšel, ještě jsem nikde na takovou prodejnu nenarazil, ale prý existují :o)

            0 0
            • Mofo  

              hmmm, tak o tom sem zatím taky jenom slyšel… :-) Napadlo mě, že by to chtělo možná širší sedlo, napadá mně snad jenom WTB

              0 0
              • PePu  

                Po zkušenosti s WTB SpeedV cr-mo (model 3 starý) můžu prohlásit, že Specialized Rival 143mm (2006) je mu velmi podobný. Verze 130mm byla pro mne moc úzká – poznal jsem i bez měřící podložky v civilních kalhotech. Později jsem tu podložku vyzkoušel a podle ní jsem zvolil dobře :-)

                0 0
    • jihra  

      Pořiď si lehokolo, na něm tě zadek rozhodně bolet nebude.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.