Zdravím, zajímala by mne tak trochu strava co baštíte. Poslední dobou se mi stává že mám často „hlaďák“ a pak neujedu ani „ň“. Poradíte mi co jíst před vyjíždkou?
Zdravím, zajímala by mne tak trochu strava co baštíte. Poslední dobou se mi stává že mám často „hlaďák“ a pak neujedu ani „ň“. Poradíte mi co jíst před vyjíždkou?
klobasy, vepro-knedlo-zelo, segedin…
nebo špenát s bramborama a vajíčkem a pak to vykosit :-D
asi po 12 letech na kole jsem letos zjistil, ze neni nad PERNIK!! 1 pernik mi vydrzi tak na 20km. pro me zadne musli tycky, ktere jsem zobal doted. problem zaziju ale v lete, kdy na perniku cokolada ztekuti… uprimne, navedl me Rabon, ktery se o vlastnostech perniku rozpovidal nekdy v breznu? 2006 v rozhovoru v Pelotonu.
hele, ze jedes na perniku bys asi nemel moc verejne ventilovat…
Rabon určitě povídal o dopingu a ty sis to splet se zákuskem:-)
smazko! :-)
Nezdá se Ti, že moc přežířáš?
jako kurýr…;
jo to uz vim delsi dobu, pernik je dobrej.
jo jio, pardubický medový perník
mariánka není tak škodlivá.
Me to starej Rabon rikal nekdy na podzim 2005. :D od ted doby za chladneho pocasi na delsi svihy beru taky pernik a tak nejak me to vyhovuje, hladak nemam a ani nic jineho me netrapi. Horsi je to v tech vedrech, ktere posledni roky panuji. Vselijakych tycek jsem uz prezran a uz nevim co kupovat, protoze mi to desne nechutna.. :/ Inu resim to ve vedrech pri dlouhych svihach zastavkou na kavec se strudlem, zapiju hodne vodou a jinak do kapsy strkam 1–2 tousty.
Tak před vyjížďkou nebo tréninkem se snažím 1 až 2 hodiny nejíst, protože pak bych se asi poblil. A když už, tak jenom něco lehkého nebo lehce stravitelného, např. těstoviny atd. V žádném případě se nepřejídej müsli, protože vláknina v nich ti v žaludku naboptná, protože do sebe nasaje vodu. Takže se cítíš nejen nacpaný, ale taky působí jako „odvodňovač“. Jinak nevím co bych ti dál poradil, do závodní stravy se teprve dostávám. Hlavní je, se nepřežrat… :))
závodní stravu jsem nemyslel, spíš neco co by mi dodalo energii, stává se mi že při delší vyjíždce (více než 60km) mívám „hlaďák“
…cokoliv sladkého. Jinak přijedeš domů a vyžereš celou ledničku. :)
To má ale taky svý kouzlo ne?;) :D
Jo bílý sex! Vstanu o půl noci a udělám celou ledničku :-D
sladky neni dobry napad – ma vetsinou vysoky glykemicky index a v dusledku nedela dobrotu – viz. fyziologicka poradna na www.kpo.cz
Tak to bys měl jíst i během jízdy. Bavil jsem se s jedním skoro profíkem a říkal mi, že má nastavené stopky a 50 min po začátku jízdy začne jíst a potom jí každých 20 min. U každého to je ale jiné. Kdybych takhle jedl já, tak se asi pobliju. Já třeba vydržím jeden den nejíst 90 km a druhý den bych na 80km snědl nevím co všechno. Taky záleží jakou obtížnost má trasa. Vyzkoušej třeba nějaké müsli tyčinky nebo tatranky (ty jsou prý lepší). Až budeš lepší, tak můžeš potom pokročit třeba na takové věci jako Turbo, Enduro, Speed8 atd. Nebo třeba hned… :))
no ty Turbo, Enduro, Speed8…to už se tu probíralo, to jsou myslím pěkné sajrajty
Jsou no. Ale jako hobík to nepotřebuješ. Pokud bys chtěl dělat cyklistiku na vyšší úrovni, tak jak se říká: „kdo dneska nesype, tak nevyhrává“. Možná na tom něco bude, ale čím později s tím začneš, tím líp…
na ty sajrajty nepotřebuju. To rači Red Bull ať mám křídla :-)
Po RB ti bude spis spatne, ale jako kdyz ti to chutna? :-)
Red bull a Jäger ma oblibena alpska kombinace. :D
Flying Hirshe. :-)
Luftwafe hirshe se neodvažuji vyslovit…
Presne :)
myslim ze se speed8,atd moc nesypes. to spis nandrolon, clenbuterol, clomid, darbepoetin, taxomifen a dalsi. kdyz tohle beres tak sypes. v ostatnich pripadech placebo – mozna funguje, ale kdyz to neni zakazany tak to asi neni moc ucinny.
No však jasné, jenom se mi to nechtělo všechno vypisovat… :))
Kdyz ses trenovanej, das 4 h trening( na silnici tak 130–150 km) bez zradla. Takze to chce jezdit a jezdit a… dulezity je se najist tak 2 hodky pred svihem. Speed8 a pod neni nic cim bys zahanel hladak, to je spis stimulace
Mno tak to jsi slušně borec..4 hodiny v tempu bez jídla…:-)
zaleží v jakém tempu, nepředpokládám že myslel jet šrot
No tak píše, že 130 – 150 km/4h = 32,5 – 37,5 km/h. To je rozhodně na amatéra šrot. Alespoň já to tak vidím :)
Na rovině se to dá, myslím těch 130km za 4h. Ale jídlo si beru, není důvod se trápit…
Vzhledem k průměru bych neočekával, že by to jel v Z2…a i v Z2 by si měl na 3 až 4 hodinové projizdce něco zobnout.
Mám pocit, že se často dává, jakože hodně nahlas, najevo, že jezdit bez jídla nebo s málem jídla, je jaksi lepší výkon, frajeřina a tak:-)
Tak i koureni byla frajerina a vysledky dnes vidime. I s tim jidlem to bude podobne. :)
Ono to možná nebude ani tak stravou, ale taky příliš vysokou intenzitou. Pokud pojedeš např. kolem AP v základní vytrvalosti, tak musíš být schopen jet pomalu celý den v kuse bez jídla a žádný hlaďák nedostat.
Já třeba teď v Chorvatsku při 31km výjezdu a předtím ještě 20km snědl 2 tyčinky a ani náznak hlaďáku (i přesto, že doba jízdy až nahoru byla přes 4hodiny). Ale jel jsem si pohodu, žádný překračování ANP (a vlastně ani žádné těsné přibližování), spíš jsem to jel celý jen lehce nad AP.
TO JE ONO, JEZDIT JEN NA VLASTNÍ TUK. :)
Hmm, tak to asi moc nejde. Ikdyz s cukrama hodne setris, tak je proste spotrebovavas, a to i vyrazne pod ANP.
No ja dal vcera 70Km na urovni AP, nic sem nejedl a uplne v pohode.. Jindy mi staci 50Km ostrym tempem ±ANP, zeru kde co a hladak stejne dostanu.
tak tuku mám dost, ale jak donutit tělo aby si z něho začalo brát energii?
Právě potácet se v tom hlaďáku to máš jistotu, že už na cukry nejedeš :-)
To už potom tělo začne spíš spalovat svaly, než tuk.
Ne, ne, pak už tělo nespaluje nic, ale následuje kolaps.
No kolaps nepotřebuju, ani převoz sanitkou nevyhledávám :-O
Stačí trénovat. Když si vyjede na kolo nějaká netrénovaná slečinka, tak její tělo začne okamžitě spalovat cukry, protože její tělo není zvyklé na takovou zátěž. Tuky začne spalovat až po 30 – 40 min. Zato když si vyjede trénovaný cyklista (nebo jakýkoliv jiný sportovec), tak jeho (její) tělo už je zvyklé, že bude asi následovat zátěž a začne okamžitě spalovat tuky. trénovaní jedinci jezdí na cukry pouze závody, ty se jezdí tzv. na krev… Jinak na trénovanost prý stačí, když 3× až 4× vyjedeš na hodinku na kolo a naučíš své tělo spalovat tuky…
toto zkusím, díkes
Ještě jsem zapomněl, jestli skutečně chceš, aby tvé tělo spalovalo tuky, tak musíš jezdit v anaerobním pásmu, tzn. že nesmíš jet nadoraz, ale tak aby se ti jelo v pohodě, protože tuky se spalují pouze za přístupu kyslíku. Říká se, že se to pozná tak, že bys měl za jízdy být schopen mluvit. Ale to asi znáš… :))
takže spíš v aerobnim, ne?
JJ, jsem se do toho nějak zapletl, v aerobním… :))
nevěděl jsem to, díky, další cenná informace
lol :-) kpo je snad zaklad ne? :-D
mas-li moznost dojizdet do prace, zkus to. pak jde vaha dolu ani nevis jak ;-) to se pak dupou maratony!! :-)
To zas nevím já, to zkusím. Stačí 7 km do školy a 7 km z školy ? :))
Jo stačí, ale po škole si někam vyjeď a dřív než za dvě hodiny se nevracej.
Tak to zas ne, to bych se stavil domů pro jiné kolo a převlíct se, protože s aktovkou se špatně jede a tréninkové kolo do školy tahat nebudu… :))
Jo, klidně se převleč. To nemá na funkci vliv. Budeš se cítil lépe a ve škole nebudeš smrdět :-).
Ne, já jsem to myslel, že ze školy bych se stavil domů, převlíkl se, vzal jiné kolo a až potom bych vyjel…
do práce jezdím celý rok na kole, ale mám to moc blízko, to mi snad s váhou nedělá vůbec nic :-(
moc blizko, moc blizko… to je ale trapna vymluva – najdi si nejakou ZKRATKU… tak 50 kilacku:).
tak to se zas mám rád. Vstávat o hodinu nebo víc ráno dřív abych si zajel zkratku…
nene rano. po praci ;-) jako ja: rano 30 (kladno-praha), po praci 60, (dle Pelta :-) zkratkou pres dobrichovice-rudnou ;-) rano bych vic nezvladl: jezdim na lacno a obvykle specham :-)
Ja to mam do prace 10 km a taky jezdim zkratkou 62 , takze to je jen vymluva :-)
Hmm, kdepak, to sis precet tak mozna ve velu. Neni pravda, ze trenujes jen na tuky a zavodis na cukry. Taky neni pravda, ze do AP spalujes jen tuky. Nechci ti do toho kecat, ale nez nekoho blbnout, radsi si o tom neco precti a pak az rad:)
To vypadá na Sv.Jure. Jel jsi to z Podgory nebo Makarské?
Jeli jsme to z Bašky Vody (takže pak od Makarský), celý to dalo něco přes 100km. Ovšem hlavní síla zážitku byla, že jsme od půlky kopce (od té poslední chaty po cestě) jeli v hustém a trvalém dešti a v pěkný zimě. Nahoru to ještě šlo (ale už jsem měl na sobě všechno oblečení), horor nastal při sjezdu dolu.
Pred zavodem jednu tabletu „Vitaminu E“ :o)
U mna sojove rezy tak 3 ticinky na 80 kilakov…ale ked som mal teras tizden pauzu a presiel som len 50 kilakov tak 2 bolo malo…ide aj o to abi si tvoj organizmus zvykol na nedostatok inych latok ako cukry
jo jo, sojové řezy jsou super, taky na ně jezdím .-)
No, Hruška v nějakým rozhovoru jednou říkal, že jezdí Hradec Králové – Zlaté návrší – Hradec Králové na jedno jabko. Když přišel, svýho času, do ONCE (nebo kde to byl?) tak mu řekli že je tlustej. :)
No mne funguju spolahlivo cestoviny s olivovym olejom tak 1 hodinu pred vyjizdkou. To mi staci tak na 80 km, potom najlepsie rohlik :-) A ako regeneracia mi kupodivu perfektne funguju sušienky z Lidlu (1 kg 70 Sk) ktoré si máčam v jarnom mede. Keď ale máš dosť peňazí tak Enervit R2!
a co kdybych zkusil fazoli?? mohl bych pak za jízdy využívat raketového pohonu :-D
No jasně – den před závodem: snídaně musli, svačina fazole, oběd hrachová kaše, svačina celozrnné pečivo, večeře fazolový guláš a pak jedeš maraton bez šlápnutí :-D
Jooo presne to me napadlo..:DDD
kone :-)
hodinu a pul pred si dam cokoliv, ale malou porci. potom jen uz piju vodu. a behem se v intervalech zcela nahodnych plnim jablkama (to ze zacatku) a koncim na perniku (to ke konci). pernik je sladky a pritom slusne „lehky“ do zaludku i do batohu. lepsi nez tatranky (ty vozim, ale jen ty od sedity). banan nevozim, moc nevydrzi. musli tycka je predrazena mrcha. pernik to vyhrava na plne care.
tak ja jeste porad experimentuju:-).asi to bude tim,ze je mi to dost jedno.. nekdy nejim vubec,ale to pak teda fakt dost blby:-)),jindy neco pojim,ale moc se do toho pred jizdou nemam,telo uz je nejaky nevrly,vi ze se pojede:-). tak proste neco snim,je mi jedno jak je to tezky nebo lehky a jedu.ono se vzdycky ukaze:-)
řízky! chrti ti sice budou tvrdit, že se blbě trávěj, ale nevěř jim :-)
ŘÍZKY NEE, ty se blbě tráví !!!!!!! :))
jeden takovej malej kuřecí mi v sobotu možná zachránil život. takže k řízečkům s úctou, mladej :-)))
Tak pokud byl malý a jenom jeden, tak by se to dalo snést… :))
škoda že nezadal anketu. Řízek rullezzz :)))
jest treba vsetko, ale potom to treba aj niekde spalit. …na pitie pri zatazi je dobry liter mlieka, samozrejme + nejaku cistu vodu…
oni to pak spali i s tebou najednou, to neres – v urne se to nepozna :-)
..na tvoj vek, si k tomu spaleniu bizsie a stale si srandista…hehehe
liter mlieka? blaznis??
no pokud si vpominam na otcovo vypraveni tak nekdy v 70 letech jim treneri cpali redene solene mleko.. prej humus nejvetsi ale slapalo se dobre. Pravda kdovi jak tenkrat v CSSR resili absenci tech ISO napoju? Jinak chvalim testoviny! dal sem si dneska hodinku pred jizdou 250g tortelin s masem a kecupem, pred jizdou pak neco na tema {{Guarana (120mg kofeinu), Muira Puama, Rhodiola rosea a Schizandra sinensis), L-tryptofan 300mg, DL-PA 250mg, kyselina citronová, vitamin C 120mg (200% DDD), inositol 50mg, Glycin 50mg, vitamin B3-niacin 36mg (200% DDD), vitamín B5 – pantothenan vápenatý 10mg (167% DDD), B6 – pyridoxin hydrochlorid 10 mg (500% DDD), B12 – kyanokobalamin 10 mcg (1000%DDD)}} a pak 30minut pred klicovym stoupakem s udoli Berounky a k Bubovicim po susence Emco musli susenky [1 kousek ma 193 kJ !!! sakra mastne obili] a sakva slapalo mi to jedna basen… z sameho nadseni sem si pridal 25km v kopcich u Berounky..
A to je přeci dobře, že se blbě tráví. Trávíš je dlouho a dlouho ti vydrží a spomalí i trávení těch sacharidů co k nim sežereš (teda pokud se neláduješ jen samotnýma).
Jídlo je určitě důležitý, ale pokud jedeš v pohodě a dost piješ, tak si na jídlo skoro zapomeneš.Stačí po dvou hodinách dát perník nebo tatranku. Příliš sladké tyčinky nejsou dobré Mě se osvědčil ISO drink od firmny Nutrend a švestkový perník. Na dlouhý štreky nebo větší výkony musíš mít najeto. Jezdi na jaře nízkou intenzitou (teda tam kde to jde). Pokud nemáš měřič jeď tak, ať to udejcháš nosem.
tady snad všichni jezdí na perník! :-D
Docela dobrý články o jídle, sacharidech, hubnutí jsou zde – teď jsem se do toho nějak začetla…:-)) Nějaký odkazy: www.f-sport.cz/print.php?id=5 www.f-sport.cz/print.php?…
já jsem dříve do sebe ládoval koblihy,klidně i 8.k tomu kafe.pravda než si to sedlo,tak to trvalo tak dvě hoďky.teď jím od každého něco,rohlíky se šunkou,sýrem,ovesné vločky emco,rohlíky s medem atd.....ono je to nakonec stejně jen o tréninku a část. o stravě.jak to nejede tak to hold nejde.
díky za inspirační článek!
ked som zacinal s bikom, tak som sa orientoval podla ostatnych /musli tycinky, tatranky,perniky/. moc mi to nexutilo, ale su skladne a vsade sa zmestia. Ked som si kupil hydrapak a vylety zacali byt vacsie a intenzivnejsie, sladke som redukoval, radsej som si pribalil napr.granatir.teraz,ked mam 9–12hod jazdy,berem syr plesnivec+celozrnne pecivo,niekedy bryndza. Skratka co najnormalnejsie sa najest, pretoze byt len na sladkom cely den je na blvanie a je to aj hlupost. dobre su banany,jablko. najnovsie vyskusam olivovy olej s chlebom, strasne mi to chuti… RESUME-cim dlhsie v sedle, tym vacsi pozor na kvalitne jedlo
ja zas zalepim tmavy chleba odlehcenym maslem [aby nebyl deravy ale aby nebyl
mastny] a pak pokryju bohate syrem gervais nebo jak tomu nadavaji, cesky snad
Lucina] musli je fakt hloupe, to je pro ty slecny ale staci par kopcu na ceste
domu a je po musli. syr jeste prisolim, ikdyz by stacilo oklepat celo :D
Na tyhle bilkoviny nedam dopustit. Ovocny cukr [jablko, merunky] doplnuju akorat
v lete, samozberem po ceste :D
Před vyjížďkou těstoviny na všechny způsoby (třeba jako salátek se zeleninou – rajčata, salátovka, olivy atd. a se sýrem; nebo nasladko; …). A během vyjížďky banány, banány, banány.. :)
Já si nepomůžu, ale když se jede kratší trasa tak před jízdou je nejlepší nic nejíst a když se jede delší trasa, tak před jízdou si dát jen lehkou svačinku – housku se sýrem a papriku k tomu, bo tak něco, nebo ty těstoviny, ty se mi zdaj taky jako moc dobrej nápad, ale nemůžu soudit, nejim je před jízdou. A během jízdy zobat müsli a nebo v poslední době se mi hodně osvědčili piškoty, ty jsou energeticky dost bohatý a když máš na kole přední kapsičku tak se daj jíst i za pohodovější jízdy:)) A pořádně se nadlábnout až po jízdě. Toď můj názor :))
nejlepší je margotka v tý je živin :o)
kdyz uz ziviny tak burakove maslo :))) mam to v lednicce a jedinkrat sem ochutnal lzicku: ta vec hreje uz na jazyku :-o
Mně se osvědčila Jesenka nebo Piknik…
Mi kubík nebo kokosek :))
Všechno o hlavě a kolik máš najeto :)
Cyklistiku neoj.beš :)))
Ale jsou výjimky a těm je to všechno šumák a prostě jim to jede :)
Ale ten pocit, když na dva hlty dáš energie za nedělení oběd…
Dva hlty? Jako deci rumu? :))
ráno jedu aerobně na lačno, není třeba během jízdy jíst, to samé odpoledne.
Tak záleží jak dlouho jedeš, že.
Mě fungují gely. Před jízdou a pak co hodinu cca. Ale záleží co konkrétně jedu, občas si dám ráno rovinku na silnici na lačno třeba a jindy zase dám cukru trochu víc. Akorát je potřeba to občas proložit i něčím normálním když jedu dýl,protože energii to sice dodá, ale hlad nezažene:)
Koukam že se nic nezmenilo a lidstvo nepokrocilo od roku 2006 co tu vzniklo to vlakno. Lidi stale jezdi na tatrankach, jasenkách a pod :)))
Jiný zase nemůžou pred sportem jist 6h :)
A všem to jezdi.
Kdo má březnové 53×11, tak přesně o tomhle tam je dost zajímavé čtení.