• jecnak

Nasel jsem celkem zajimavy clanecek, kde jsou popsany dalsi moznosti jak vyplest kola. Krome klasiky 2×, 3× krizeneho a radialniho vypletu tu tak mame par dalsicho moznosti.

www.rouesartisanales.com/…2443239.html

Tak krome pleteni pomlazky se muzete vrhnout i do prepletani kol ;-)

0 0
    • Fernetbiker  

A jsou takovedle čmodrchanice vubec k necemu dobry?Krom toho ze muzou dobre vypadat.

0 0
      • Darius  

mas to tam napsane pod jednim z obrazku: ‚No real advantage over a conventionnal build but it's non common!‘

0 0
    • enjoy  

moc pekny!

0 0
    • Radek Broz  

Hnusny a asi i horsi.

0 0
    • Quake 9.0  

To zakroucení drátů do sebe v místě křížení má vliv na vyšší tuhost výpletu. Osobně jsem to vozil. Není to zadní kolo při záběru tak „gumové“. Jinak ty ostatní výplety jsou jen na oko.

0 0
    • JJ  

Ja mam na predku napleteno 3-pulling/3-pushing a drzi to uz asi rok bez centrovani na 180mm kotouci

0 0
    • jaski  

vyuziji tento thread-pro gramhonice :-) nezkouseli jste nejak z 36 vypletu ubrat draty aby bylo zapotrebi min dratu?co sem zatim zkousel tak mi to nejak nevychazelo.zase se ale bojim aby se nevytrhli nebo nepraskli.kazdej napad dobrej

0 0
      • Quake 9.0  

Na silničce vozím 36nábu na 18-ti drátech radiálně a drží. Nába je Sachs 7000. U horského bych to neriskoval…

0 0
        • jaski  

no radialne sem moc nechtel-pohodli a kvuli dylce dratu.slo mi to to aby se to aspon parkrat krizilo a aspon to trochu drzelo.

0 0
      • Pá-dlista1  

Dva kamaradi vozili 28 dratu na naboji pro 36 a rafku pro 32 dratu. Jeden bez problemu nekolik let. Druhy asi dva dny. Zalezi na provedeni a pouziti :)

0 0
    • Mamut  

Strasne to lame spice a navyse chcem vidiet toho kuzelnika, ktory napr. na 3p/3p dokaze vymenit prasknutu spicu.

0 0
    • jIrI___  

Nevíte o nějakých stránkách, kde by byly různé druhy výpletů ilustrované na 36d náboji?

0 0
    • sumoc  

Zkusím se tu přiživit…

Sháním kola na AM:

1. Neskáču žádné dálky, ale občas někde nějakou hranu najdu. Spíše ostřejší jízda terénem.
      2. Váha 79kg.
      3. Váha kol není úplně rozhodující, spíše ať drží. Ale zase nemusím vozit kilo navrch zbytečně.

Našel jsem si tyto:

https://www.netbike.cz/…swiss-m-442/

https://www.netbike.cz/…wiss-xm-401/

Máme někdo zkušenost, jak je to s výdrží, údržbou. Můžete navrhnout něco lepšího/vhodněj­šího/výhodněj­šího? Nebo jiný obchod?

Díky za případné rady. Pokud jsem něco nenapsal, tak doplním.

0 0
      • tonik666  

Ty ráfky co tam máš rozstřelíš při první hraně.

Vhodné ráfky na občas nějakou tu hranu jsou XM481 (širší) nebo EX471 (běžné). Já vozím EX471.

Netbike má nějaké nové stránky, takže tam nemá skoro nic v nabídce.

Doporučená kombinace co nestojí majlant a vydrží je DT350 náby, Sapim race dráty a XM481 nebo EX471. Niple dostaneš k ráfkům.

Zaplete ti to skoro kdokoliv. Ráfky se může vyplatit vzít ze zahraničí, Bottico (dovozce DT Swiss) je mělo za 2250, já je pořídil z hibike.de za 1900/kus včetně poštovnéno.

Na druhou stranu pokud budeš brát celá kola, tak ti třeba zaplétač odpustí 900Kč za vypletení, když vezmeš všechen materiál přes něj,

0 0
    • Jakobo  

Nema nekdo nazor na rafek DT Swiss X 392, 622×20 na nenarocne XC? Cena slusna, hmotnost taky, je nytovany za coz jsem rad, hmotnost jezdce 76 kg. Jedine co jsem nasel tady je Majkee, ktery ho mel na RB a chvalil, jinak jen obcas zminka bez nejakeho nazoru. Zaplet 3×32, naby XT.

0 0
      • maajkee  

Ty rafky vozej dva další kluci co jsem jim to zaplejtal. Oba dva takový to klasicky xc, vylety, singltreky. Jeden 80kg druhej 95 kg, po skoro roce uzivani za tu cenu v pohodě ráfek. Ted před sezonou jsem tomu těžšímu musel kola pravda trochu docentrovat, ale nic hroznyho. Ten lehčí jezdec na podzim ohnul patku po karambolu, srovnano a jede dál.

Taky jsem nenasel moc info, proto jsem je vzal na zkousku a nejsou špatný. Pokud nehonis vteřiny klidně bych vzal m442.

0 0
        • Jakobo  

Super, dik moc. Na to moje jezdeni budou akorat. Na m442 se divam ted, zvazim.

0 0
        • Bobbb  

vaham taky mezi temito a Crest mk3. Klasicke XC ale vaha taky 95kg..a bud novatec nebo dt350.

0 0
    • stativ  

Protože se pomalu ale jistě blíží dlouhé zimní večery, začínám přemýšlet nad vypletením nového zadního kola pro můj gravel.

Letos jsem na zkoušku vypletl přední kolo na DT Swiss 240 (100×12, 24 drátů). Teď chci zkusit zadní a nemohu se rozhodnout, jaký náboj vybrat. Parametry: 142×12, microspline ořech, centerlock, 24 J-drátů, lehký, ne moc hlasitý a pokud možno víc než 36 points of engagement (POE).

Co jsem našel:

• DT Swiss 240 – H240NCD9R24SA0150S – protože vepředu mám dt swiss 240, tak by se nabízel i dozadu. Ale DT swiss je podle referencí hodně hlasitý (DT swiss měl myslím bývalý kolega a ten kravál byl hroznej…) a upgrade na 54t jsou další peníze
      • I9 1/1 – 90 POE, není tak drahý. Ale vypadá to, že je taky pěkně hlučný. Zatím asi favorit.
      • Deore XT FH-M8110 – asi 54 POE. Zajímavé je, že podle youtube je ve vyšších rychlostech úplně tichý, ale v nižších rychlostech docela kravál
      • Onyx Vesper – pro mě zbytečně drahý. A navíc je těžký.

Nějaké nápady, zkušenosti?

0 0
      • Markony  

No hele, mám DT350 s 36kou rohatkou a ten kravál? Ten fakt neděla . Takže jasná volba – DT240

0 0
        • LM  

Asi máš tu rohatku dobře namazanou :-)

0 0
          • Markony  

Jako že ji jednou za čas pokapeš olejem ? Mažu bílou vazelínou ve spreji a je to OK.

0 0
            • LM  

JJ, když se o to nestaráš tak časem začne být i 18z rohatka celkem slyšet. Po namazání zase pěkně ztichne. To samé platí i pro praporkové ořechy.

0 0
              • Jason Voorhees  

Si myslím, že ne.

Čím míň zubů (kuliček v ložisku, přeloženejch novin…), tím víc hluku = fyzika.

Jestli se mýlím, tak posílám.

0 0
          • novas752  

Rohatky nejsou moc hlasitý. 18z ze starších 350 nebo teď 370 je vyloženě tichá, 36z z aktuálních 350 je furt spíš tišší, 54z je hlasitá akorát když je namazaná pouze olejem nebo ničim…

Na kraval je Hope, Industry Nine, Chris King…

0 0
        • camillio  

Úplně nová DT350, potvrzuju klid v uchu. Předtím Forza Beaufort DB, nijak zvlášť hlučná. Ale ta 350 je z fabriky fakt dost tichá, výrazně víc, než Forza, což se mi na silnici ne vždy úplně hodí a bydlet ve městě, asi na ni nastoupím s hadrem.

0 0
        • stativ  

Akorát, že snad všechna porovnání 240 a 350, která jsem našel zmiňují, že 240 je hlasitější. Možná větší množství materiálu co je na 350 lépe tlumí hluk.

0 0
          • Kouba_2005  

Mám oboje a 350 teda hlučnější. Rohatky u obou 36z. Nejvíc záleží na namazání, jde z toho udělat pěknej drnčák i to úplně utlumit.

4 0
            • stativ  

Zajímavý. Napadá mě otázka, jestli je to 240EXP? Google tvrdí, že původní 240 ne-EXP byla tišší.

Ale nahlodáváte mě :-D

0 0
          • novas752  

Akorát je potřeba rozlišovat která 240. Staré s 54z Ratchet? Novější s Ratchet Exp? Neknovější s Ratchet Deg? DT v tom za posledních pár let udělalo docela bordel.

A taky vždy hodně zaleží na jakym ráfku je to vypletený a jak je to napnutý. 80mm silniční ráfek to dělá daleko hlasitější než nějaký mtb/gravel nízký hliníkový.

0 0
            • stativ  

V mym případě by šlo 36z EXP, ratchet DEG mi v daných parametrech vyhledávání na stránkách DT Swiss ani nenabídlo (viz kód dílu, který jsem uváděl). Zvažoval bych upgrade na 54z, protože 36z mám na současném kole (OEM Fulcrum Rapid Red 900) a snesl bych menší úhel, než kolo začne zabírat. Jinak ten Fulcrum je z hlediska hlasitosti asi ideál.

Ráfky karbonové s hloubkou ~45mm a šířkou ~30. Bud Nextie NXT45AGX (mám vepředu), nebo něco srovnatelného od EIE (v době, kdy jsem ráfek kupoval, tak EIE nic takového v nabídce nemělo).

0 0
    • veteran  

Chci trochu utáhnout výplet, který se mně zdá trochu volnější. Pokazím něco, když všechny dráty utáhnu o 1/4 až 1/2 otáčky? Kolo je vycentrované dobře, utažením všech špic by se nemělo nic změnit. Jsou to Zondy a je to asymetrický 3G výplet na zadním kole. Něco mně říká, že by se to mohlo celé posunout do strany a že by se každá strana měla utáhnout trochu jinak, alu půl otáčky?

Tak co poradíte (kromě servisu nebo centrovací stolice)?

0 0
      • va-bo  

Taky to tak dělám.

0 0
      • Kouba_2005  

Když utáhneš všechny stejně, tak se nic nikam neposune.

0 0
        • Vilém  

Pokud by ten vyplet byl symetricky, tak ano, ale on pove setsinou symetricky neni.

0 0
        • va-bo  

Jestli je to vycentrované, je tah drátů z obou stran vyrovnaný. Pokud se přitánou obě strany stejně, bude to zase vyrovnané. Dělám to v centrovací stolici, nikam se to neposune. Tenze je na každé straně jiná, ale systém je v rovnováze.

0 2
      • plzakj  

Navic, jestli je asymetrickej, tak jednu stranu, kde je min dratu, tak bys mel utahnout vic, ne? Jinak ti to pretahnou ostatni draty na druhou stranu.

1 0
        • kejda  

Ale asymetrický ráfek není vždy o počtu drátů… Díry pro niple jsou posunuté vůči středu. 32 děr je furt 32 děr.

0 0
          • plzakj  

Koukni, jakej ty zondy maji vyplet ;)

0 0
            • kejda  

Však jo. Mám na Kleinovi rok 1999 taky asymetr, zadní sluníčko levý, u kazety zkřížený :)

Psal jsem „ne vždy“

0 0
              • plzakj  

Ja ale nepsal o asymetricky rafku. Ten vyplet ma 21 dratu… 7 jedna a 14 druha. Mel jsem to na silnicnich fulcrumech a je to naprd.

0 0
                • kejda  

Jo sorry, asymetrický výplet vs asymetrický ráfek. Mea culpa, omlouvám se. Mám páté pivo no :))

7 drátů jedna strana? To byla šestka roxor ty dráty ? :))

1 0
      • mrozu  

Pokud dotahnes vsechny draty stejne, tak se to na zadnim posune nejakym zpusobem do strany vzdycky, jen je otazka jak moc. Pokud asymetrickym vypletem myslis jiny pocet dratu, tak se to muze rozhodit docela znatelne. Ale pokud je asymetricky rafek se stejnym poctem dratu L/P, tak tam jsou ty sily naopak vyrovnanejsi a v tomhle pripade by se to dalo risknout.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.