Nový rám - na co všechno myslet??

73 nepřečtených
  • Lister

    Sice budu vypadat jako totální lama, ale mám pár dotazů, na co všechno si dát pozor při změně rámu? Tak první, co mě napadlo, je hlavovka. Na starým mám klasiku, nový bude integrovaný – jsou v těch integrovaných nějaké rozdíly nebo tam můžu koupit cokoliv – hodil by se i tip na nějaký slušný, funkční a ne moc drahý, v tomhle se vůbec neorientuju. Sedlovka je vyřešená, tam jsem si rozměr zjistli, je stejný jako na současným, takže v tomhle nebude problém. Tím pádem by neměl být ani problém se smykem. A teď to čemu vůbec nerozumím – středové složení. Chci použít původní kliky Deory na 4hranu – jaké rozměry si musím zjistit abych neměl problémy. Tak asi délka osy – to by měl doporučit výrobce rámu, ne?? Pak nevím, jestli jsou třeba různé průměry, eventuálně délky samotného složení, do tohodle jsem se nidky nemontoval, takže o tom fakt nemám ani páru.

    0 0
    • TinkTink  

      Dotaz – co to bude za ram? Pokud to neni neco echt neznamyho, tak by se mohl najit clovek, ktery ma tytez kliky na stejnem ramu = stredova osa je vyresena… :)

      0 0
    • Jogador  

      Takže, hlavové složení, pokud máš integrované, tak si ho nech od nich zalisovat, a rozdíl, rozdíl cenový je od 5 stovek do pár tisíc, podle mě až na barvu a nápis moc rozdíl neni, samozřejmě jsou nějaký lepší a nějaký horší… Ten střed, změř si velikost domečku, to je dylku te terubky, v které je zasunuta osa, bude 68 nebo 73, myslim. Ale kdyžtak koupíš novou osu za 200 Kč, nevybíral bych si rám podle toho, jestli tam dostanu osu:) A co se týká řetězové linky, ¨na to tu jsou jiní specialisté:)

      0 0
      • Radek Broz  

        Podle me rozdily jsou – existuji, myslim, 3 ruzny systemy. Treba RB pouziva Zero Stack, coz vyrabi jenom Tange Seiky a Cane Creek (to same s jinou barvou). Takze si to chce zjistit, jaky tam pasuje.

        0 0
      • Lister  

        Pokud použiju všechny komponenty stejný, tak by se řetezová linka při stejně dlouhé ose neměla měnit ne?? Takže změřím délku osy a domeček na starém rámu (teď mám 68), změřím domeček na novým rámu a pokud bude stajný, tak tam jen vrznu to starý složení. Pokud bude domeček rozdílný, tak jen koupín novou stejně dlouhou osu s jiným domkem a bude to v pohodě ne ???

        Možná je tohle pro někoho jiného naprostou banální věc, ale já se v tom plácám, tak sorry za blbý dotaz :o)

        0 0
    • Lister  

      jen mě napalo, čistě teoreticky, pokud si změřím délku osy co mám teď a použiju stejný kliky i ostatní komponenty, tak když použiju u nového středu ( i kdyby byl s jiným domečkem) stejně dlouhou osu, tak by neměl být problém ne ??

      0 0
      • Daf  

        Co budes mit za ram?

        0 0
        • Lister  

          Jak jsem psal, tak vždycky když tady něco prozradím, tak mi to pak nevyjde, tak to teda risknu :o))

          Měl by to být RM Blizzard 2006 – pokud tedy bude, s dovozcem jsem se už domluvil, ale zatím nejsou v republice.

          0 0
          • karboflex  

            muzu se zeptat odkud ten ram budes kupovat?samotne ramy sem jeste nikde nevidel!dik

            0 0
            • Lister  

              Máš pravdu, že třeba na stránkách o tom naprosto nepochopitelně nemají ani zmínku, ale zkus je kontaktovat na email a domluvit se. Pokud by sis chtěl udělat představu, tak myslím, že v posledním cykloservisu je inzerát. Blizzard/Willdfire by měly stát kolem 3500, rám se zadní karbonovou stavbou kolem 4500 a pak ještě prodávají í nejvyšší model, ale tam si nepamatuju cenu.

              PS: samozřejmě se bavíme o Rock Machine, bohužel ne o javorových listech :o))))

              0 0
              • Jogador  

                Ale ty ceny maj teda dost lidový, jestli je kvalita stejná jako apache, nebo superior, kterým ty rámy stojí dvojnásobek, tak to je dobrý…

                0 0
                • Lister  

                  Jo jo ceny mají fakt lidový, a navíc mám RM rád a letošní design se mi taky líbí, takže vlastně není moc co řešit. Přikládám fotku toho inzerátu, o kterém jsem psal. Doufám, že se to moc nezkomprimuje, aby to bylo čitelný.

                  Ještě by mě zajímalo kolik stojí jejich XC fully. Takový Adrenalin 3000 s tlumicčm RS MC3R by nemuslelo být špatný nářadí :o)

                  0 0
                  • wlk  

                    wildfire za 3500, tak to je brutus, do toho bych šel taky,tak pak dej vědět,jak to dopadlo, bral bych všema deseti, Rm mám velmmi rád.

                    0 0
                  • Cortez  

                    Jaky maj ceny tech fullu prosim? Nemohl bys to zkusit vyfotit cely? Teda jestli tam sou jeste jinej nez ten Adrenaline 4k. Diky moc. Ja totiz setrim na fulla (chtel sem spydera), jedinej problem je, ze asi uz nemaji 05ky ale 06, jenze ale furt maj neaktualni katalog:( (btw. psali ze budou vyrabet jen 4cepy, nejlevnejsi 6500kc)…

                    0 0
                    • Lister  

                      Ten inzerát je skoro celý, chybí tam jen sjezdový Adrenalin 6000 – ale ten asi nechceš :o))) – a pak základní HT – ElNino za 2090Kč – což by mohlo být taky hodně zajímavý, vzhledem k tomu, že všechny HT mají stejnou geometrii. Psal jsem do RM, jestli budou prodávat i jiné varianty a odpověděli, že počítají s rozšířením nabídky na začátku sezony, tak se těším, brousím si zuby na Blizzarda, který se mi líbí za všech nejvíc, ale ani Wildfire nevypadá špatně (stejný rám jen jiný design).

                      0 0
                      • Cortez  

                        Hele a na jakej mejl si jim psal? cyklomax@cyklomax.cz ? Na tenhle sem psal a jeste neodepsali… to vsichni: z obrazku je videt ze ty novy adrenaliny nemaji vubec cepy na V. Je to jen na jejich komplet OEM kolech? Je nejakej adapter na vecka? :) ps: proc vlastne pudes do blizarda, kdyz si chtel fulla?:) diky

                        0 0
                        • Lister  

                          Sorry ten mail je v té části inzerátu, kterou jsem odtřihl :o)) je to office@rockmachine.cz

                          K těm véčkům, jestli myslíš na XC fullech, tak podle obrázků na stránkách RM to vypadá, že tam čepy jsou, ten, co je v inzerátu, není zrovna moc XC XC :o)

                          A k tomu rámu co chci kupovat – je to jen náhrada za odsloužilý rám u mojeho kola. Nákup fulla v plánu, ale ten chci koupit jako komplet celý kolo.

                          0 0
                          • Cortez  

                            Diky za ten mejl. Ty vecka sem myslel na tech fullech na netu. Stejne me ty ceny prijdou nejaky podezrele nizky, hlavne ten z teho inzeratu. Stejne se mi ten adrenaline 4000 libi vic a vic, jen ty brzdy ten vyber dost ztencujou :/

                            0 0
                        • Jogador  

                          Na té fotce je vidět, že čepy má, jen jsou vyšroubovaný, ale jsou vidět navářky na čepy…

                          0 0
                          • Jogador  

                            Aha, oni to jsou asi uchytky na hadičky:)

                            0 0
                            • Cortez  

                              Taky mi to tak prijde :) To je to co me nejvic sejri, misto aby na ty levnejsi adrenaliny hodily vcka tak tam hodi smeejdsky kotouce a cepy na V tam preventivne nedaji :/ Psal sem jim na dve ruzny adresy tak su zvedavej jestli odpovi…

                              0 0
                              • Lister  

                                Tak co už máš nějaké info o full rámech ????

                                0 0
                                • Cortez  

                                  Prvne sem se ptal na adrenalina 1000 i 4000, ale neodpovedeli, asi priliz moc otazek v jednom mejlu :). Podruhy sem se ptal uz jen na a4000, protoze ten by me vyhovoval vic. Potvrdili, ze se jen na kotouce (bohuzel:(), ze velikost je jen tech 17 a 18", no a nakonec, ze ta cena za adrenaline 4000 je fakt tech 4790, jak je to v tym inzeratu. Jinak, nevite nekdo o nejakym podobnym ramu jako je ten Adrenalin 4k v podobne cenove kategorii? Diky moc, nechcu delat dalsi thread :)

                                  0 0
                  • karboflex  

                    tak moc diky za info. ja jsem z litomeric- tady se rock machiny davali driv dohromady a zdejsi cykloprodejna tam ma snad nejaky sklad s cyklomaxem nebo jak to tam maji!hned jak bude cas tak se tam skocim podivat. ten blizzard vypada moc lakave:-) sam RM ram mam (CPS 6.0) ale z roku 2003 a stale spokojenost. na ten email schvalne taky napisu:-)

                    0 0
                    • Cortez  

                      Hele kdyz tam nekdy pujdes, moh byses zkusit zeptat aji ohledne fullu (ramu)? :) thx

                      0 0
        • Lister  

          Takže s konečnou patností můžu říct, že jsem si vybral RM Wildfire ve velikosti 18 – zítra vyrazí na cestu směrem ke mě :o). Jednání s prodejcem bylo naprosto skvělé, měl jsem spoustu dotazů a prakticky na všechny odpověděl a když už jsem byl moc dotěrný, tak mi dokonce poslal technický nákres toho rámu vypracovaný do nejmenších detailů, takže přesně vím všechny potřebné rozměry a můžu začít objednávat ostatní věci Mimo jiné jsem zjistil, že domeček tam je 68, takže nemusím kupovat novou osu, jsou tam i rozměry všech trubek, průměr sedlovky, ale i průměr hlavy, no prostě pohoda. Můžu vřele doporučit. Až ten rám přijde, tak ho zkusím zvážit, kdyby měl někdo zájem.

          0 0
          • vrazdit  

            cau, myslis, podle toho vykresu, ze to zvladne 80tku vidlu? nebo muzes mi to poslat na mejl prosim??mam na nej zalusk pro mladou…mozna taky explosion nobo CPS 6.0, pro holku je bila nejpeknejsi :))

            0 0
          • Feďa  

            Mám dotaz-ten rám je včetně hlavovýho složení? Dnes jsem tam volal a paní byla trochu zmatená a tvrdila mi,že je to jen holý rám… Ke všemu už wildfire v 19,5 nemají, pouze explosion, ovšem do karbonové vzpěry se mi moc nechce…

            0 0
            • Lister  

              Ne není tam, není tam nic, ani šroubky v dírkách pro košíky, dokonce ani plastické logo na hlavové trubce – teda aspoň u mojeho to nebylo, třeba to tam jen zapoměli dát :o)

              Vedení na rámu je připravený pro hadičku kotoučovky, takže pokud budež objednávat a používáš véčka tak z nich zkus k tomu rámu ještě vymlátit ty redukční vložky na bovdeny do opěrek na hadičky. Já jsem je totiž dodatečně ještě nesehnal.

              Jinak prodává je ještě Bikezone a tam by měl být, navíc se dá koupit ten rám i v designu Blizzard tak třeba tan by mohli mít.

              0 0
            • Lister  

              PS: paní ja fakt zmatená, piš na mail, je to lepší, budeš komunikovat s někým jiným :o))))))

              0 0
    • BoB  

      Ještě bych přidal myslet na délku krku vidlice.

      0 0
      • Lister  

        To je vyřešený, když jsem dával novou vidlu, tak jsem praventivně přihodli 2 podložky, jen tak pro jistotu, ale vzhledem k tomu, že budu měnit z rovných řidítek na vlaštovky tak budu 100% zkracovat.

        0 0
        • TinkTink  

          No pockej…ve stejnych velikostech mas u ruznych znacek ruzny vysky krku – odlisnost muze byt i vic nez 20mm pri stejny velikosti… ;)

          0 0
          • Lister  

            Hlava je na starým tejně vysoká, navíc má neintegrované složení a s ním má přes 14cm. Na nový s integrovaným by měla být nižší, k tomu mám teď ještě otočený předtavec směrem dolů a rovný rodla, na novým se otočí nahoru a budou vlaštovky, takže toho se nebojím.

            0 0
        • BoB  

          To je dobře že to máš vyřešený. Ale vysvětli mi jak vlaštovky sníží výšku hlavovky :-)))

          0 0
          • Lister  

            Chci dostat řididla do přibližně stejné výšky jako mám teď, z čehož jasně vyplývá že pokud použiju místo rovných rodel vlaštovky tak se bude zkracovat :o) Vlaštovky chci hlavně proto, že jsem nenašel stejně široký rovný rodla a nelíbí si mi větší množství podložek pod předstasvcem.

            0 0
            • palkac  

              rovný řidítka se dělaj i 740mm :-)

              0 0
              • Lister  

                tohle už je pasé, tenhle thread si někdo vytáhl z historie, já už mám dávno všechno vyřešeno…no a rovný u bych nechtěl ani kdyby měly 800mm :o)

                0 0
    • pegal  

      .. ja bych myslel aji na velikost ..

      0 0
      • Lister  

        Tak to mi ani nepřipomínej, protože moje optimum je přesně mezi nabízenýma velikostma a teď babo raď :o)

        0 0
    • Lister  

      Mám drobný problém, dnesk jsem stáhl kliky z osy a změřil její délu a vyšlo mi divný číslo: 111,5mm :o? Měřil jsem několikrát, šuplerou od jednoho okraje na druhý a pokud v tom nebude nějaký figl tak to je přesně. A teď je to o trochu delší 110,5 nebo o něco kratší 113mm. Jsem chtěl koupit osu novou i když domek je na novým rámu stejný, ale teď nevím jakou ????

      A ještě jeden hooooodně blbý dotaz, ale pro jistotu se na to chci zeptat: jsou všechny strany čtyřhrané osy zkosené o stejný úhel, je tedy jedno, jak tam nasunu kliku??? Ono to tak asi bude, jen pro můj klid :o)

      0 0
      • vili  

        uhel je stejnej, a ose asi byla zima tak se smrskla :-),takovydlech problemu s rozmerama na kole sem mel uz nekolik milimetr zadna mira :-)

        0 0
      • Radek Broz  

        ad B) Je to skutecne fuk;-)

        0 0
    • Lister  

      Ještě jeden dotaz, je třeba u novýho rámu nějak připravit středovou trubku, než tam našroubuju šlapací střed. Okraj je rovný a vnitří závit je celkem

      0 0
      • lidumil  

        většinou se musí závit projet lehce závitníkem, ale třeba Ti to u „kvapilů“ už udělali :-)

        0 0
      • Lister  

        jak jsem to odesílal, tak mi krachlo připojení, takže to mělo končit:

        …a vnitřní závit je celkem čistý, jen na několika místech trochu zanesený barvou.

        0 0
        • lidumil  

          No právě to chce lehce projet závitníkem :-)

          0 0
          • Lister  

            jo jo, díky, a jelikož tak velký závitník nemám, tak tuhle drobnost asi nechám taky na servisu, až to tam ponesu na nalisování hlavovky :o)

            0 0
            • lidumil  

              to je nejlepší, maj to za chvilku

              0 0
    • architekt  

      ty ramy maji taky v bikezone.cz dokonce v brne jsem se na ne dival a vypadaji fakt hodne dobre za ty penize

      0 0
      • Lister  

        No až na to zařazení a to, že už jsem to tady už psal...... :o)

        Ale nic už je pozdě, já už taky skoro spím :o)))))))

        0 0
        • architekt  

          aha tak sorry :-) zaradil jsem to tak schvalne protoze jsem cely thread necetl do detailu a slovo bikezone jsem nezahledl :-) ale kdyz jsem tam v utery byl tak jsem z toho byl taky cely den nemocny… ale co, nemuzu kupovat ram kazdy rok :-)

          0 0
          • Lister  

            musíš to rozdýchat, pak se budeš tak týden přesvedčovat, že ten rám vůbec nepotřebuješ a za měsíc si poběžíš pro nový Katastrofu :o)

            0 0
            • Lister  

              ach ten pravopis, si připadám jak dyslektik :o))))))

              0 0
    • nobody  

      Jak dlouho trvá výměna rámu, orientačně? A kolik to může stát v servisu?

      0 0
      • Jane  

        výměna rámu mě v servisu přišla přes 1000 Kč :( – teda je v tom zahrnuta i cena obyč. pevné vidle za 200 Kč. Jinak všechno bylo vlastní (hlavko, bowdeny atd.)

        0 0
      • nobody  

        a doba výměny rámu v domácích podmínkách?

        0 0
        • RUR  

          Tak dvě hodiny, když nepřezouváš, + cca 30 min na seřízení všech rozhašených udělátek;-). Dělal jsem to 3×, takže nemám ani velkou praxi-je to operace i pro nešikovnou negramotnou opici:-))

          0 0
          • nobody  

            ještě upřesnění:

            1. hlavko je integrované, takže si to musím nechat nalisovat v servisu?
            2. sedlová objímka jde normálně stáhnout a nasadit na nový rám nebo se to lisuje?

            dík

            0 0
            • Lister  

              no vzhledem k těmto otázkám to vidím radši celé na ten servis :o)

              Jinak hlavové složení je vždycky lepší svěřit servisu, který má k tomu určené nářadí. Ono to jde i samodomo pomocí kladiva a kusu dřeva, ale osobně bych tohle raději nidky nezkoušel, protože misky musí být rovnoběžně a to se ti nemusí doma povést.

              Jinak pokud jde o objímku, tak tam záleží jen na tom, jak máš širokou sedlovou trubku (vnější rozměr) a pokud se schoduje s původním rámem tak jen přendáš – jde to lehce, nebo koupíš s potřebným rozměrem a nasadíš.......ale je fakt divný že to nevíš, to přece člověk musí zjistit při prvním sundání sedla........

              0 0
              • nobody  

                sedlová objímka mi na rámu celkem drží, takže jsem nechtěl páčit a potom zjistit, že je na to nějaký fígl. Chci zkusit přehodit rám sám,ušetřím prachy a naučím se. Pár věcí jsem už sundával, takže jen vychytávám mouchy než se do toho pustím.

                0 0
                • pavelm  

                  k montazi tech misek hlav.slozeni do ramu-pokud to budes delat doma, lepsi nez kladivo je kus zavitovy tyce,dve matky a podlozky a misky lisovat postupne (ne obe najednou).

                  0 0
              • nobody  

                rozměr sedlovky mi pasuje, zas tak mimo nejsem :)

                0 0
                • Lister  

                  jsem o sedlovce nepsal ani slovo, pouze o sedlové trubce, což je součást rámu :o)

                  0 0
                  • Volf  

                    moje rada …

                    0 0
                    • nobody  

                      myslíš do středové trubky? na odvod vody?

                      0 0
                      • Volf  

                        Přesně tak. Od tý doby co je tam dělám nemívám problém s ložisky…

                        0 0
              • nobody  

                ještě jedna věc, u rámu jsem viděl doporučené hlavko 44–1–18, ale přijde mi drahé, našel jsem pár levnějších 46–1–18, je v tom nějaký rozdíl?

                0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce