rada pro tlouštíka co chce běhat:-)

158 nepřečtených
  • black.horse

    Zdárec, tak momentálně se snažím zhubnout:-) a jako doplněk chci k cvičení, kolu atd zařadit i běh. Jenže problém je s moji nadváhou: mám asi 192cm a cca 115kg, Ti co mě viděli, tak vědí, že sem prcek:-) a proto se táži Vás běhu zkušených, zda je vhodné pro mě začít běhat nebo je to pro mě nebezpečné na kolena (no, občasné problémy a bolesti kloubů mám už pár let) a počkat s tím, až ještě víc zhubnu. Pokud běhat, tak ta hlavní otázka, co by ste mi doporučili za obuv, aby kolena trpěla co nejméně? v běžecké obuvy se nevyznám:-( samozřejmě, budu se snažit běhat po lese a parcích „na měkkém“, ale sem pražák a asfaltu se nevyhnu:-(

    0 0
    • Mamut  

      Ako od detstva kripel na kolena by som radil pri rakej vahe nebehat. Bikovat a plavat. A bezky. Nizka intenzita a dlho. Pokial si odpises kolena tak potom kvoli nepohybu ztlustnes viac, nez si teraz.

      0 0
      • black.horse  

        bajkuju:-) běžky- k tomu nemám moc příležitosti, ale příští rok to snad napravím a vyrazím častěji… bazén- na podzim sem párkrát chodil, ale na rovinu, žere to prachy:-( to si radši koupím něco na bajka:-)

        k těm kolenům, i když se nezdám, tak celej život sportuju a kolena trpěj, co ale nadělám, když mě sport (amatérsky a pro zábavu) baví… momentálně třeba si chodím už třetím rokem každej tejden na 3hoďky zahrát volejbal, to ty kolena dostávaj asi celkem záhul:-( ale zatím drží:-)

        0 0
        • MartinXC  

          Ad kolena: ještě seš mladej a v tomhle ohledu nemáš rozum. S věkem (po pubertě) schopnost regenerace klesá. Kloubní protézy vydrží tak 15 let a dají se dát maximálně dvakrát. Taky otec k dětem, který je sportovně nepoužitelný je oboustranně nic moc perspektiva. Každý zodpovídá nejméně sám za sebe, ale mnohdy mu k rozhodování chybí dost informací…

          0 0
          • black.horse  

            no, právě… proto se snažím shodit, nechci ty klouby zničit a chci dál sportovat, proto musí jít hmotnost dolů. To s těma nesportovníma rodičema znám moc dobře, můj případ:-(

            0 0
            • zac  

              to jeste neznas muj pribeh… :(

              0 0
            • MartinXC  

              Volejbalem neshodíš – je to moc dynamický sport, kde se s tepovka drží na hranici AnP a chodí často do maxima. A taky pořádný drajver musí mít páru, aby se mohl do rány opřít :-) Víc jsme (kdysi) shazovali v přípravném období (vytrvalostní příprava) – to mi bylo 17 a myslel jsem, že tělo vydrží všecko a sport ničí jen boty.

              0 0
        • enjoy  

          myslim ze o kolena se ve volejbale moc bat nemusis.. nevim teda o tom,ze by to byl problem,maximalne ti hrozi zraneni kolene pri nesikovnym padu. budes sice asi docela vysokej ale stejne pochybuju ze mas vyskok 3,80m abys padal z velky vejsky:-).

          0 0
          • MartinXC  

            Za radou vždy k odborníkům :-) Nepleť si volejbal a plácání do nafukovacího igelitového barevného balónu u rybníka ;-)

            0 0
            • enjoy  

              ok,ja se zitra poptam u odbornika..

              0 0
              • McBlacky  

                jenže beach je oproti norm volejbalu fakt rozdíl a velkej… tak abys pak nebyl za d***** přátelská rada :)

                0 0
                • enjoy  

                  rikam ze se poptam:-).moje pritekyne hraje normalne extraligu za olymp(juniorky momentalne):-)

                  0 0
                  • borda  

                    no, tak to s jí zeptej, protoze to co jsi tu plácnul byla fakt úplná hovadina.

                    0 0
                    • enjoy  

                      jo tak.ale vesmes mi to potvrdila. rikam znova,jenom jsem nechtel aby tu black.horse plasili ze jakmile vleze na kurt tak si oddela kolena..nic vic jsem tim rict opravdu nechtel.

                      0 0
                      • borda  

                        no ja jsem taky nemusel tak vyjet. to vis potrefena husa se vzdycky ozve. Bejvalej, nyní tlustej vojejbalista :-)

                        0 0
                        • Vojtas  

                          jojo, jak toho člověk nechá tak kila přibejvaj že se člověk nestačí divit :)

                          0 0
            • enjoy  

              ps:je samozrejmy ze lidsky telo vydrzi fakt pramalo a dopady po vyskocich se musi nejak projevit,ale rozhodne to neni jako lyzari v boulich kdy kazdej dopredu vi,ze jednou nebude chodit.

              0 0
            • enjoy  

              tak jsem se teda vyptal.. asi bych mel nejdriv rict,ze je blbost se o tomhle dohadovat,me black.horsovych kolenou az tak nezalezi..:-).ja vim jsem sobec:-)). k veci.co jsem se dozvedel se tyka profiku,trenujich denne,vetsinou dvoufazove atd.. pry vetsi problem jsou kotniky,ty ma spatny cca 80% pry.kolena tak 40% a cim vyssi clovek a tezsi,tim hur samo. tak ja nevim,black.horse je sice velky tele,ale tech par hodin jednou za tyden mu myslim kolena do kytek neposle. puvodne jsem chtel jenom reagovat na prehnany plaseni,aby jsme ho nevyplasili:-)

              0 0
              • rasto  

                dobre, omlouvam se za sum :-) ja jsem cerpal ze zkusenosti mych 2 zname: jedno takytele. tomu odesli kolena. s volejbalem skoncil. a kolena odesli i jinemu byvalemu vrcholovemu hraci, ten ma za sebou operace :-/ je ale fakt, ze mohli mit dedicne dispozice nebo tak nejak.

                0 0
                • blue  

                  to je dobry, enjoy vi vsechno nejlip a vyzna se ve vsem, tak se neomlouvej… co na tom, ze me taky kolena odesly po jediny sezone v telocvicne a rozhodne zdaleka nedosahuju takovejch parametru, jako black horse…

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Koukám, ze smysl pro legraci, nadsázku a nadhled tady chybí víc lidem :-)))

                    Dělám si teď legraci :o)

                    K tématu. Kamarád aktivní fotbalista začal mít problémy s koleny a v rozhodl se je v kondiční přípravě šetřit a tak běhal po louce. Bohužel dýky nerovnostem (drnům atd.) mu odešli achilovky :o(

                    0 0
                    • blue  

                      ona nadsazka a neustaly osobni utoky jsou trochu rozdil

                      0 0
                      • Peslezedirou  

                        Vždyť jsem psal, že si dělám legraci. Have fun :o)

                        0 0
                      • Peslezedirou  

                        Chápu, že ti vadí, od té hádky ze které vznikla věta kterou máš v profilu, narážky od Enjoye. Nebudu tohle hodnotit protože ani jednoho z vás neznám a člověk se často ve skutečnosti chová jinak než se prezentuje na B-F. Stejně jako tobě mi vadily vtipné narážky na mě od Kibice, jestli teda jezdím a podobně. Potom co mě označil za snoba mi už taky ulítly nervy. Co se dá dělat........chce to asi opravdu nadhled a některé věci a lidi i když je tohle diskusní forum ignorovat…

                        0 0
                      • enjoy  

                        jj,presne tak:-).mluvis o sobe,ale to si nepripustis:-).nerikam ze nereju,obcas:-). peslezedirou to napsal hezky..

                        0 0
                      • enjoy  

                        ps:blue diky:-).dlouho,opravdu dlouho jsem nevedel co napsat do svy charakteristiky:-D ale nejak jsem tusil ze to budes ty,kdo na to prijde:-)

                        0 0
              • MartinXC  

                Kotníky jsou nejvíc namáhané a ničené, ale sbírají jen tu špičku nárazu a navíc jsou „přepákované“ do chodidel (tedy fungují spíš jako tlumič). Váhu těla ale musí udržet kolena, přesnějí vazy a kloubová výstelka. BTW – při špatném souladu kotník-kolenu při dopadu to ještě odnáší záda – ploténky v bederní části. S kotníkem 3–5 dní po vykloubení jsme se vraceli na hřiště, s natrženými vazy nebo poničenou výstelkou se zpravidla končí, nebo se léčily dlouhé měsíce a s (pro sport) nejistým výsledkem. V současnosti už doktoři na sportovce dohlíží trochu líp než před 20lety.

                V jednom kotníku mám z těch dob natržené kloubní pouzdro – od té doby jsem nezažil výron v kotníku nebo jeho vykloubení – kloub vždycky vyleze ven a zase zaleze (mám větší „zdvih“ :-) Kolena mám uvnitř obroušená místy až na kost – od svých 25–27 let. Od té doby když vidím ve vzduchu volej.balón, tak jen zamáčknu slzu. Díky kolu (posilování vazů) a upravené výživě zatím ale můžu chodit a s dětma i běhat a třeba maličko i lyžovat.

                0 0
                • jizby  

                  Tos musel fest dřít, vybroušení chrupavek ve 27 je věc systematického přístupu, zatímco na zničení vazů stačí 1 „nárazová“ akce. Obojí je však těžká trvalá škoda a plně souhlasím, že kotníky se hojí mnohem lépe. Já dřív trpěl hlavně na výrony a můžu říct, že ze všech problémů, co jsem měl, tohle je snad jediná věc, která se časem srovnala úplně. Ty měkký boty na běhání jsem začal používat hlavně na kotníky a dneska je mi skoro jedno, co nosím. Můžu mluvit o štěstí, že problémy s koleny jsem skoro neměl. Ale možná nevědomky jsem je šetřil díky kotníkům. To se spíš ozývají kyčle, ale to mi dělaly z delšího chození v horách už ve 20ti, asi i přispěním chladu při spaní na tenký karimatce.

                  0 0
                  • MartinXC  

                    Od 13ti let a z toho pár let vícefázově ve středisku vrcholového sportu. Na hřišti nebo v posilovně jsem byl řadu let denně 3–10 hodin. Za totality ze SVS odcházeli buď špičky mezi profíky nebo mrzáci.

                    0 0
                    • jizby  

                      To Ti nezávidím. Znám pár lidí, co se v mládí zrasovali. Sám jsem se spíš šetřil (gaučing) a zdá se, že to k stáru ocením. Možná…

                      0 0
    • Manas  

      Inline brusle.

      0 0
    • prodi  

      A taky tolik opěvovaný King Gym a Orbitrac…:)

      0 0
      • Meesha  

        jo a k tomu Ultra Fit and Slim aspon ve trech prichutich! :-))

        0 0
      • black.horse  

        heh, jasně:-D mám doma dvě ručky, jednu velkou tyč a lavičku… a nahradí mi to celej zbytek posilovny:-) tyhle stroje posilujou, akorát když je zvedáš do výšky, abys je hodil co nejdál na skládce:-)

        0 0
        • Ice-goofy  

          Chlape ver ze se mi jednou po operaci podarilo pribrat na 115 a ted mam 97(203 vyska)­.A hlavni v cem jsem udelal zmeny.. byla zmena jidelnicku..Pra­videlnost a vzdy ne uplne do precpani.Ja v celku dost sportuji, takze jsem nemusel jist jen zeleninu …jen jsem tomu dal trochu rezim.. A z behanim pockej, az se Ti podari trochu zhubnout. Pokud chces tak jen mirny vyklus s nizsi tepovkou 3o min staci.. Boty myslim, ze kazda firma uz ma specialni bezeckou obuv(tak je na tobe kterou zvolis). Ja ted pouzivam Adidasy..To jen tak v kostce..

          0 0
    • Páník  

      nezrat a nechlastat:)))…ty botky se tu nedavno resily,tak pohledej v historii…hodne uspechu (me to ceka taky´:(

      0 0
    • timoty  

      no ja bych se toho s tou vahou zase az tak nebal znam hrmotnejsi lidi a behaj. no co se tyce tech bot tak bych sel do nejakych Asics nebo do New balance. To jsou boty ktery maj rozumnou cenu a tlumeni v cely bote a NB ma absorb a asics pouziva nejakou specialni smes gelu. no a tomu asfaltu se vyhybej co to jde

      0 0
      • Janes  

        Jsou-li Ti Tvé klouby a plotýnky milé,neběhej,ma­ximálně v přírodě na měkkém podkladě.Rychlá chůze taky něco dá,super je plavání,kolo radit nemusím.Levné a kvalitní boty jsou Prestige,ale musí to být original-vyrábí fa.Moleda ve Zlíně.Jsou sice těžší ale podporu klenby(pro nás velmi důležitou),a trvanlivost jim mohou závidět i mnohem modernější boty.S hubnutím Ti ale neporadím…Big Ben (185/115)

        0 0
        • Janes  

          Jo,a jako tlouštík se necítím,jsem jen "krapet"větší chlap.

          0 0
        • jizby  

          S Prestižkama souhlas. Podrážky mají dost měkký a přitom dost vydržej. Mě dycky odešel dřív vršek a vnitřek. Ale ještě měkčí boty by byly lepší.

          0 0
          • Elwing  

            prestižky? ty už nosej akorát matfyzáci ne? ;o)

            0 0
            • Janes  

              Přesně to jsem čekal,snobe!

              0 0
              • Elwing  

                já mám pár kamarádů matfyzáků a všichni měli někdy prestižky, jeden stále chodí po ulici zahloubaný do svých čísel a hlavně písmenek, na nohou staré černé prestižky, zelená bunda, hranatý fialový batůžek z první třídy a neřeší to no :)

                0 0
                • Jenda  

                  cerny prestizky? barbar! standartni matfyzacka vybava jsou dva pary prestizek – bily na normalni pouziti a cerny ty se nosi jenom na zkousky k obleku:-)

                  0 0
            • Páník  

              no myslim,ze pocet uzivatelu bude vetsi…pac ta znacka je fakt nesmrtelna:)

              0 0
            • gersa  

              A lampasaci :)

              0 0
            • blue.sun  

              Ještě vojáci:)))

              0 0
              • Janes  

                Pánové,pánové,tak­hle se navážet do něčeho,co jste zřejmě nikdy neměli na noze(bodeť,ten desing,fuj,jak to někdo může nosit?ne?).Fakt ale je,že jsou zdravotně nezávadné a mají dokonce atest na zdravotní obuv.Nevím,jak by v tomhle směru dopadly vesměs v Asii vyráběné boty"renomova­ných"značek.Z pra­xe,známý měl hospodu,je taky „pěknej“,vyzkoušel nosit co se dalo.Nakonec zkončil u prestyžek,pro­tože, jak říkal, jsou to jediné boty ve kterých vydržel celý den na nohou a ještě přežily poněkud neurvalé zacházení včetně kopání do bas s pivem.Samozřejmě je nikomu nenutím,co kdyby si o něm někdo myslel,že je lampas,nebo nedejbože matfyz!! :))

                0 0
            • fousac  

              hej a jako bikovat mam v cem?? prestize+navleky sou na zimu pohoda..

              0 0
          • Mamut  

            V prestizkach som odpochodoval 76km po asfalte na jeden zatah. Pluzgiere (puchyre) sa zacali robit az od 50.km, a ani na konci som nemal nohy tak zrasovane, aby som nedokazal chodit (skor som postojacky zaspaval). To zatial este ziadne ine topanky nedokazali.

            0 0
            • jizby  

              Dokonce i trochu lízt se v nich dá. :))

              0 0
              • McBlacky  

                tak 4–5ky třeba v Řeži, ale víc bych od toho nečekal :) ikdyž v jizerkách dřív lezli taky v teniskách a jaký tam jsou prásky z 60 a 70tejch

                0 0
                • jizby  

                  však sem psal, že trošku:) Do jizerek a na podobně ostrý šutr bych s nima ani nešel. Ta měkká podrážka mi přijde použitelná spíš na solivej písek. Podobně jako byly předtím bačkorky důchodky:)

                  0 0
                  • Thidney  

                    jeee pamatny duchodcovsky backory opatlany chemoprenem jsem minulej tejden nasel ve stodole a taky cerny kopacky s urezanejma spuntama a kus mechovky .-))

                    0 0
                    • jizby  

                      no vidíš, ne abys bačkorky vyhazoval, budou se hodit. Důchod bude co nevidět. Doufejme, že to nebude ten invalidní.

                      0 0
    • jizby  

      Na zhubnutí je nejlepší chodit po horách, hlavně kvůli psychické únavě. Když pojedeš týden chodit do Tater a pod., a nebudš si brát moc jídla, tak to rozhodně poznáš. Běh – prý může být problém i s nezpevněným břichem, takže asi opatrně, ale musíš poznat sám, co ti vyhovuje. Při běhání mimo asfalt se občas tvrdýmu došlapu nevyhneš a navíc tam zase ohrožuješ kotníky výronem. Toho běhání po asfaltu bych se zas tak nebál, pokud má bota opravdu měkkou podrážku. Podrážka by měla být měkčí, než u většiny bot na běhání. Nad nějakejma gelama a počítačema navrženým tlumicím systémama bych nemeditoval, stejně jsou to většinou jen reklamní řeči. A pokud ne, a je to funkční , tak je to spíš na sporty (hry), kde se skáče. Prostě musí být snadno zmáčknutelná rukou, což poznáš hned. Čili měkká mechovka a aby trochu vydržela, měla by mít naspod odolnou vrstvu a náběh na patě. Až budeš vybírat vhodnou botu, zjistíš, že velkej výběr není. Taková bota tlumí tak, že i citelně zpomaluje běh, takže na závodění by to nebylo, ale to nevadí. (Může Ti ale prodavač tvrdit, že to na běhání není, protože žije v představě, že obouvá špičkový závodníky a co je dobrý pro ně, je dobrý všem.) Tož tak.

      0 0
      • McBlacky  

        no ty hory tak nahoru a dolu lanovkou, protože tahle váha už je na sestup dost, nebo ortézy na kolena a hůlky…

        osobně bych doporučil běh po měkkém povrchu (tráva) ale minimálně hodinku v kuse, pozdějc si můžeš dát přeběh hřebene nízkých tater, to s pojíš s těma horama, borci to dávaj za dva dny :)

        0 0
        • jizby  

          Jo, s hůlkama se kolena šetřej. To je dobrej nápad. Pak ale nevím, proč by s nima nemoh chodit hory, rozumně, při vhodný volbě trasy.

          0 0
          • McBlacky  

            aby to mělo cenu tak by musel jet na víc dní je to většinou na těžko a ke 117 ještě připočítej 20kg a už to je teda kurevská zátěž při sestupu,

            0 0
            • jizby  

              Tahat těžkej bágl mu neradím, když nebude dělat přechody, tak se dá chodit nalehko.

              0 0
    • black.horse  

      Asi sem zapomněl dodat jednu informaci. Změnu jídelníčku a atd už mám rozpracovanou, postupně nenásilně přecházím na „zdravý režim“… krom toho sem se zase vrátil k čínkám a jezdím na bajku i silničce… tohle je vše v pohodě… můj dotaz zněl konkrétně k činnosti „běhání“, o které přemýšlím, že bych ji v drobném množství zařadil do svého týdenního programu… zvažuju možnosti pro a proti… pak v případě kladné odpovědi budu investovat do nějaké vhodné obuvy… jinak jestli budu běhat, tak rozhodně nízkou intenzitou a spíše delší trasy pokud možno na měkkém podkladě (les)… jinak to pro mě bude jen doplněk, hlavní je kolo a čínky…

      0 0
      • Janes  

        Nevím,jak se dopravuješ do práce,ale stačí vystoupit o stanici dřív a dojít domů pěšky.Prostě chodit,a pravidelně.Pak si třeba i popoběhni.

        0 0
        • Janes  

          Na tu měkkost obuvi musíte koukat přez těch 115!

          0 0
        • black.horse  

          já sem student na vejšce:-) a tam se dopravuju tak, že mi zazvoní budík, já se vyděsím že sem zaspal, rychle se obleču, běžím na TRAM nebo metro… přijedu ke škole, vyběhnu schodiště a celej uřízenej vlítnu do posluchárny nebo třídy:-D chůze je fajn, ale to už si radši dám pořádnej švih na kole:-)

          0 0
          • Janes  

            Tu chůzi jsem myslel jako přípravu na pozdější možné běhání, to na kole nejde,zátěž je jiná.Zkus,a uvidíš.

            0 0
          • JancA  

            na zhubnuti (jestli u toho chces vyuzivat kolo) je nejlepsi jezdit na lacno, Hrusku takhle nutili odjet sestihodinovej trenink s jednim jabkem v kapse:(…ja na to nemam moral, ale hodina na lacno po ranu se da uplne v pohode (staci hodne pit).

            0 0
            • Mamutt  

              Dokonalou zkouškou morálu by bylo, kdyby to jabko ale musel netknuté přivézt zpátky :o)

              0 0
              • Beeda  

                jo a k tomu dve hrusky;-) B

                0 0
                • Janes  

                  Já teda nevím,jakou máte zkušenost s ježděním na lačno,ale já už to dávno nedělám.Za mlada jsem to jednou jel po R 10 na Mladou Boleslav,s tím,že sváču si dám až tam.Ve stoupání někde u Benátek mi tak došlo,že jsem se na naštěstí blízkém odpočívadle,zhrou­til na lavičku takovým způsobem,že opodál prodávající trhovkyně se přišla podívat,jestli nemá volat záchranku.Přinesla mi pak dokonce zdarma! 2 jablka(ne hrušky),která tam prodávala.Teprve po konzumaci těch jablek a tatranky,kterou jsem vozil jako rezervu, jsem byl schopen dojet.Takže na lačno nebrat.Nebo holt mám blbej metabolismus.

                  0 0
                  • JancA  

                    přesně, já to zkoušela párkrát na trenažéru a po půl hodině sem pokaždý málem exla, jde na mě „hypoglykémie“, klepou se nohy a ruce a jedině čokoláda a sušenky to spravěj..takže výsledek vlastně ještě horší, protože k normální snídani bych si čokoládu nedala

                    0 0
                    • JancA  

                      p.s.:prej se to ale dá natrénovat:)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        dá ja jezdil vloni po práci v cca 17,00 tak hodinku dvě rozumný tepy a poslední jídlo oběd. Ale jak si člověk naloží trochu pod a přes ANP tak je prošitej za pár minut a totálně

                        0 0
                        • Janes  

                          To je snad možný,ale před cca 20ti lety o žádném ANP nikdo nic nevěděl,a já jezdil zásadně nadoraz,abych z toho něco měl:)))

                          0 0
                      • prodi  

                        Dá, záleží na tom, jak je člověk zvyklej. Já jsem třeba kdysi vůbec nesnídal, jenom kafíčko po ránu a odjel jsem 3-hod. „trénink“ naprosto v pohodě.

                        0 0
                        • Honzas  

                          kdyz uz se to tu tak pekne rozjelo;-) ja jako dite chodil pravidelne pred treninkem (judo) k babicce a ta, abych mel silu, do mne nafutrovala jidlo tak pro regiment. no je fakt, ze od ty doby nemam problem sportovat s plnym zaludkem;-) zato bez jidla sotva vynesu kolo pred barak a uz mam hladak… nebo hlad;-)?

                          0 0
                  • Meesha  

                    heh, to mi pripomina muj prvni maraton :-) Tri roky zpatky, Pres tri vrchy vysociny. Posledni poradny jidlo sem mel dva dny pred zavodem (to aby mi pri zavode nebylo spatne), rano sem si dal tycku, do bidonu uvaril pul litru jontaku, ze to v pohode staci, ze pri sportu stejne moc nepiju… Tak se to pak nejak rozjelo a ja nechtel bejt posledni, tak sem od zacatku dupal jak to slo, bidon sem vypil driv, nez se sjelo ze silnice a pro doliti sem nezastavoval (stalo by me to prece tak misto az dve). No a tak po polovine mi doslo takovym stylem, ze sem nevedel ci sem. Do kopce sem mel problem udrzet rovnovahu a ve sjezdech sem omdlyval a sotva udrzel riditka. V cili (nevim jak sem se tam dostal) sem lezel asi hodinu bezvladne ve stinu, dostal do sebe par litru vody, tycku, kus kurete a zachutnala mi zmrzlina – ta mi udelala lip. Tak sem si dal este druhou a s tou zase slo vsechno ven :-)) Kdepak ziveni je veda…

                    0 0
    • Beeda  

      Minule jsi psal ze chces zhubnout a ze mas 105kg a ted uz teda jako hubnes a mas 115kg:-)). Jooo a minule na srazu dvojta porce, a jeste jsi pak dojidal po Eile, to si pamatuju moc dobre. Takze, ted 25.2. budes pekne o cajicku a zapojis se na lacno do papirovy bitky, at mas vic pohybu:-). B

      PS: a behat muzes ostanim pro pivo, ta servirka nestihala:-))

      0 0
      • black.horse  

        nene, počkat, to si pleteš:-) 105 je moje „letní hmotnost“ to je to, co mám obvykle na konci sezóny… 115 je současná „zimní“… letos po Vánocích dokonce cca 117:-(

        ale neboj, jím méně, snažím se snídat a nežrat pozdě večer a v noci, jíst pravidelněji, už sem přestal všechno smažit na oleji… a přestal jsem pít sladký limonády a dělám si denně několik neslazených čajů… ale je to krutý a jde to ztuha:-/ ehm, dvojitá porce to nebyla:-) byla určitě klasická:-) ale po Lucce sem asi dojídal, to je možnýO:-) nojo, většně se držet dieta nedá:-D

        0 0
    • rasto  

      na ten volejbal si davej opravdu pozor. kolena jsou duvod, proc profici s volejbalem konci!! :-/ to snad radeji behej nejlepe na mekkym povrchu, vazne ;-)

      0 0
      • jizby  

        Ono se řekne měkkej povrch, ale já když mám nečekaně měkkej došlap, tak mám dycky takovej nepříjemnej pocit…

        0 0
        • cabbage  

          jj, bezis si po asfaltu a najednou neco mekkyho, taky nemivam dobrej pocit;o))

          0 0
          • jizby  

            jjj a nejen na asfaltu. Mnohem víc je toho v trávě vedle cesty. To je snad ještě horší, než trpaslíci. Ale zas je to lepší na botě, než na předním kole bez blatníku. Bod pro běhání:) Ale vážně(ji) Chodím běhat v Šárce večer potmě, jednak z časových důvodů ale hlavně abych nepotkával lidi s psama. Ona je sice většina slušná, ale i když začne dorážet jen každej desátej, tak v nedělním odpoledni se toho desátýho lze snadno dočkat. A lze počítat, na kolik stínových útoků připadne jeden ostrej. Ne děkuju. Pak je asfalt dobrej. Jednak jsem si na něm za ty roky ani jednou nezvrk potmě nohu. A nakonec ani nešláp na minu. Oni to ti psi na asfalt nedělaj, když můžou do trávy. Bod pro asfalt:) Mám možná netypický způsoby, proto píšu jaký pro to mám důvody.

            0 0
            • grafik  

              taky pridavam bod pro asfalt – bohuzel nemam jinou moznost, protoze nez se dostanu na mekkou lesni cestu tak mam v nohach minimalne takovych 6–7 km a to se jeste musim doplazit zpet. Nicmene chce to urcite hlavne kvalitni boty s hodne mekou podrazkou. Za posledni 4 roky co chrtim tak zatim problemy s klouby nemam. to black.h.: zkus zacit lehce behat az dosahnes svou letni vahu. A pokud se nebudes prejidat a dodrzovat „zdravý režim“, tak se do leta pod stovku urcite dostanes. A to uz je hodne dobry odrazovy mustek ;)

              0 0
            • Peslezedirou  

              Hele nechci ti kazit tvoje bezpečnostní opatření, ale když jdu venčit do Šárky psa, tak občas potkám lidi co mají na vodítku takzvaně bojového psa a ti ho chodí venčit hlavně v noci. Protože počet lidí a volně puštěných psů je menší a tak se ten jejich miláček tak často neserve. Z toho vyplývá, že máš sice menší pravděpodobnost útoku, ale když se to stane tak následky budou o dost větší.

              0 0
              • jizby  

                To je možný, ale moje zkušenost je taková, že potmě fakt potkám někoho jen málokdy. Netvrdím, že to je bez rizika, ale že je podstatně menší.

                Kudy chodíš se psem? Jestli spíš v dolní šárce, tak to se hned tak nepotkáme.

                0 0
    • motylek  

      Chodím běhat už několik let ,střídám povrch-asfalt ,tráva ,sníh.Začátky byli krušné,v zimě s šátkem kolem pusy ,po třech kilometrech mrtvej.Ted běhám 16–17 km,půl trasy je do kopce.A kolena? Někdy bolí,záleží na temtu.Tak pro tebe lehký klusání,malý kroky a co nejvíc na špičky.A tímto tempem tak hodinu.Ostatní je to potom stejný jako u kola.

      0 0
    • black.horse  

      Tak já Vám všem děkuji za názory. Po přečtení a po úvaze jsem se rozhodl, že běhání asi ještě odložím, ale určitě ne natrvalo… Až mi klesne hmotnost alespoň pod 110… nejlíp kolem 105, tak začnu pomalu a lehce běhat (třeba vždycky hoďku večer párkrát do týdne…) nebudu to přehánět a dám si bacha…

      0 0
      • McBlacky  

        no hodinka běhu už je slušně na palici ale to poznáš :) zatím silnička a hurá lízat asfalt :)

        0 0
      • rasto  

        …a volejbal? ;-)

        0 0
        • black.horse  

          ten bude dál:-) to je jen v rámci studia pro zábavu a pro kredit „zdarma“:-) pohodička, tam se tak nenadřu, když se mi nechce…

          0 0
      • grafik  

        //hodku vecer, parkrat do tydne // – jak pise McB hodka je takhle ze zacatku opravdu slusna porce, kdyztak ji alespon prvni mesic prokladej chuzi. Dej si hlavne majzla na prvni nadseni a nic neprehanet, nebo se ti muze stat, ze hodinovy beh treba tyden nerozchodis ;)

        0 0
        • black.horse  

          hehe, to sem trošku přehnal, sem to uvedl jako horní extrém, ke kterému bych se rád jednou dopracoval a víc už to nehrotil, takovej strop… samozřejmě běh jako činnost nemám opravdu rád:-) začnu pomalu a opatrně… a to tak, že si vytyčím nějakou trasu, první den dám kousek, druhej den delší a prostě, aby mě to motivovalo zlepšit se a uběhnout to nakonec celý… a třeba z počátku to budu prokládat indiánským krokem, to docela pomáhá:-)

          0 0
    • vrabcak  

      Hele a co skusit tohle www.muscle-fitness.cz/index.phtml?… :o))))

      0 0
      • black.horse  

        už mám doma trenažer a občas se svezu… vždycky když je venku hnusně, tak abych zahnal absťák:-) ale v nístnosti mě to fakt nebaví:-( natož s bandou upocenejch lidí a v rytmu nějakýho tut-tuc… bleee:-/

        0 0
    • jizby  

      tak co, jak ti to jde? Náhodou se v současnosti snažím něco shodit taky, mám tam asi 5 kilo navíc. (176cm/80kg) Asi to nevypadá moc věrohodně, mám ale svý důvody, proč to dělat. Každý kilo navíc je zbytečný. Tak napíšu svoji zkušenost. Vím, že u každýho to je jiný a nemyslím si, že je to jako návod vhodný pro všechny: Zkouším to vyběhávat v kombinaci s omezením jídla a moc mi to teda nejde. Přesněji řečeno, narazil jsem na problém, kterej jsem nečekal. Základní myšlenka je jít si zaběhat ve střední intenzitě asi hodinu místo večeře a dělat to denně. A mělo by to fungovat tak, že když tělo nemá cukry, tak mu nezbyde, než šáhnout pro tuk, hlavně v noci, když regeneruje. Delší mírná zátěž poněkud potlačuje pocit hladu (aspoň u mě to tak je) a tak nezvladatelné hlady na mě z toho nejdou, v tomhle není problém. Běhání ve stavu polovičního hlaďáku je trochu horší pocitově, tepy jsou vejš než jindy, není to nic příjemnýho -tělo je líný a dýl trvá, než se rozhejbu, ale když si hlídám tepovku v rozumný hodnotě tak i tohle jde. Spí se mi potom dobře. Skutečnej problém je v tom, že ten deficit cukrů se přes noc nesrovná a je mi z toho blbě psychicky. Taková apatie z toho na mě padá, hlavně v práci je to blbý. Asi by se to časem poddalo, ale nějak se mi nehodí ani to zkoušet. Závěr pro mě z toho je ten, že to prostě bude chtít víc jezdit, až bude líp, dát tomu víc času. A omezovat moc příjem pro mě nebude to pravý.

      0 0
      • Janes  

        člověče,to co píšeš,to je horror.:)Jako velmistr diet(kolik jojo efektů mám za sebou…) Ti můžu říct,že jediný,co funguje,je jíst skoro pořád.Mít vždycky u sebe malou porci čehokoliv jedlého a zkousnout to při první myšlence na jídlo,než dostaneš hlad,to je pak konec.A neblbni,ne­bo si rozhodíš metabolismus, a pak se budeš divit.Ahoj,Big Ben.

        0 0
        • jizby  

          neboj se vo mě, zas tak na pilu netlačím :) Ani úplná hladovka občas není špatná a tělo to pročistí. Kor v mým kmetským věku. Taky je dobrý si vyzkoušet, jak tělo reaguje. To, že musím častěji jíst vím, ale ono se to doporučuje hlavně kvůli pocitům – aby se ulehčila psychická zátěž při tom hubnutí. Na rozhození metabolismu moc nevěřím, lidi, co nezvládaj hubnutí to nezvládaj téměř výhradně z psychiky – to jsou ty bulimické epizody po hladovkách. To je pak špatný, ale je to individuální a sám s tím problém nemám. Výjimky s rozhozením metabolismu jsou, když už nějaká metabolická porucha je, (včetně cukrovky) Ale i na tu je zhubnutí žádoucí.

          0 0
      • Manas  

        Hele, jedine co se osvedcilo je jist pravidelne – vecere nevynechavat – ale hodne zeleniny a vlakniny. Samozrejme se do toho hejbat, staci 3× tydne. Sel jsem dolu od Noveho roku o 6kg. Jakmile clovek honi telo v hladaku tak spis telo travi svoje vlastni svaly. Pokud se drzis normalniho jidelnicku, ale zdravejsiho, melo by si srovnavat hladinu tuku samo. Rozhodne lepsi sledovat dlouhodobe metabolismus a stav mysli nez honit kila dolu :-)

        0 0
    • lubos  

      Hmm, ja mam mnohem mensi vahu a koleno jsem si behem docela pokazil. No a rozhodne kdyz tak nebehat po asfaltu. Bezecka obuv se tady rozebiral, podivej se do historie. Ale moje zkusenost je takova, ze bezecke boty maji obvykle odpruzenou patu a ja dopadam spis na predek nohy, tak nevim. Jestli mas problemy s kolenami tak behani moc nedoporucuju. Stejne bys musel behat hodne abys zhubnul … Nejlepsi na hubnuti (v tevem pripade) jsou bezky a turistika. Jed na dovolenou na tri tydny do Nepalu, do zakladniho taboru … vratis se bez 20kg ;o))

      0 0
    • Peslezedirou  

      Tak jak tuhle zimu? :o)

      0 0
      • Darkson  

        musim na Blackhorse prásknout, že zhubnul a je to vidět:-)

        0 0
        • black.horse  

          děkuju O:-) ale ještě na tom budu pracovat, postupně ještě bych rád tak 8–10kg:-)

          0 0
        • Pebe  

          jojo, prej „projedeme se po silnici“, no ke konci jsem už nemohl ;-)

          0 0
          • black.horse  

            ale držel jsi se statečně:-) kdepak, jel si dobře, dyť sme se fakt byly jen projet:-)

            0 0
    • scret  

      pri tve vaze bych nebehal! takova rychla chuze spali energie taky dost a nezatezujes tolik kolena! ale chce to opravdu rychlou chuzi,uvidis sam,jak se clovek zapoti…

      Co se tyka volejbalu,tak bych rekl ze je to dost velkej zahul na kolena!pri tvoji vaze urcite! Kazdej koho znam kdo hraje volejbal tak rika ze to neni uplne idealni na kolena,kotniky atd… Dopady jsou tvrdsi nez v lese,nehlede na nejaky pady,rotace v koleni atd.

      0 0
      • black.horse  

        no, jelikož mám studijní volno a rok makám, tak mám po volejbale, ale občas přes zimu zajdu po dlouhý době na beach:-) jinak na běhání jsem se vykašlal, jezdím víc na kole, občas si zacvičím s čínkama a plánuju přes zimu přidat plavání, ale hlavně kvůli rozpočtu snižuji stravu:-D

        0 0
        • scret  

          plavani je dobry,ale rekl bych ze moc vahu nesnizi… ani moc vizualne nesundas tuk,spis se ten tuk rozlozi rovnomerne…ale kazdopadne je plavani vyborna vec na dejchani a vubec…

          Ale opravdu zkus treba delsi prochazky,tury o vikendu,nebo treba chodit pesky do prace,pokud to mas nejak rozumne blizko…a samozrejme uprava stravy a pujde to,hodne pomalu ale pujde to! Drzim palce!:)

          0 0
          • black.horse  

            do práce to mám 10km a ráno jsem rád že dojdu na tramvaj a neusnu po cestě:-) jinak občas rád zajdu na delší procházku někde po pěkný krajině a kopečkách, ale to už radši jdu na kolo…

            0 0
            • scret  

              to ja taky:)) kamos na to sel svedomite,mel problem s kolenem,nemohl jezdit na kole,tak chodil…kazdej den do prace a z prace…cca dohromady 10km a za pul roku jsem ho malem nepoznal:)

              samozrejme upravil i jidelnicek…

              0 0
              • black.horse  

                mě se přes půl Prahy chodit nechce, radši jsem dřív doma a po tmě jezdím na kole:-) no, u mě bude malinko problém i s tou svědomitostí:-(

                0 0
                • scret  

                  hehe,bez ty to bohuzel vetsinou nejde:) Ja mam zase opacnej problem,potreboval bych nabrat hmotu,svalstvo…taky se musim nutit a premlouvat,ikdyz prijdu utahanej a linej z prace,bohuzel bez driny nikdy nic asi nejde:)

                  0 0
    • remote  

      Hele, běhání se neboj. Já sem začal ve 33 a žádný problémy z kolenama nemám. Běhání v zimě si trochu udržuju kondičku a na jaře se mi to hodilo na duatlony. Začni menším objemem, pořiď si boty co maj odpruženou patu i špičku – tréninková obuv.S kolenama mají největší problémy ti, zo si je rasovali již v mládí.

      0 0
      • black.horse  

        u tý poslední věty si napiš vykřičníček a šipečku ukazující na mě… bolej mě kolena a lupe mi v nich a sotva udělám dřep… řada dalších kloubů jsou na tom stejně…:-(

        0 0
        • Běžec  

          Po úraze ve florbalu mám taky problémy s kolenem, takže vím o čem mluvíš. Se 115 kg bych doporučoval začít běhat (jak už zde bylo řečeno) velmi opatrně…možná první 2 týdny fakt radši rychlá chůze střídaná s pomalým během. A ty kvalitní dobře tlumící tréninkové boty(bohužel ty fakt dobře odpružený pod 2k neseženeš), třeba Mizuna. Netřeba se ze začátku hnát za rychlostí, spíš budovat vytrvalost…10 km…a až vydržíš běžet 3 hodiny, bude tuk mizet raketovým tempem. Znám člověka, co jen běháním zhubl za rok 24 kg. Mám o 7 cm a 40 kg míň než ty. Plavání je určitě skvělá věc, ale na shození váhy imho naprosto nevhodná – v chladnější vodě se tělo akorát naučí líp ukládat tuk.

          0 0
    • norman  

      Jdi do " Skier´s Edge ". Každej den 2 hodiny, a za měsíc máš tipuju 20 kilo dole. Viz www.skiersedge.cz

      0 0
    • FAH  

      Basketaci v NBA vazej taky pres stovku a behaj a skakaj jako fretky, takze behat urcite jde, osobne si myslim, ze na opernou soustavu neni beh ani skok moc vhodnej. Jde o kolena a kycle. Posleze co se u me projevila pocatecni artroza kyc. kloubu (ve 28 letch-spatnej uhel na kloubnich hlavicich) jsem se na beh vykaslal (i kdyz me to chybi) a preorientoval jsem se na kolo, chozeni, bezky, skialpy a ono to jde taky. Hlavne plati, ze si telo rekne samo, pokud citis bolest, tak to je znameni ze mas prestat a omezit-upravit druh pohybu. Ono to taky muze bolet i v klidu a to je pak neprijemny. Zatim stale jeste plati, ze vlastni klouby jsou lepsi nez kloubni nahrazky.

      0 0
      • scret  

        no ale mozna za par let…:)) libily bi se mi treba takhle na boku kolen takovy maly maznice,stacilo by trochu primaznout a bylo by:)))

        0 0
    • dancing dog  

      Nečetljsem vše, co je nahoře, ale rozhodně neběhej, nebo s touto vahou skončíš do 45–50let na totálce kolena… pár takovejch týpků jsem už anestesoval… Plav, běžkuj, jezdi na kole, choď po horách, ale neběhej, ať kdo chce co chce říká…

      0 0
    • easyrider  

      No já to vidim takhle – podle mě se běháním se moc zhubnout nedaá, protože – aspon tedy já – se nemůžeš udržet tepy v pásmu, kde spaluješ tuky tzn. zhruba pod 130 ideálně 120. Mnohem ideálnější by mělo být plavání – pokud jsi v cykloservisu sledoval „Tonda hubne s amuletem“ tak tam ten týpek psal, že po plavání vždy největší ůbytek váhy… Ale asi nejvíc dělá jídelníček! Třeba taková ignorace másla, salámů… A hodně důležiý je jíst třeba málo, ale pořád :)

      0 0
      • easyrider  

        úbytek je s ú a těmi tepy jsem to mislel tak, že já jsem vždy kolem 150 at běžim sebepomalejc…

        0 0
        • Běžec  

          Neber si to pls osobně, ale jestli se i při pomalým klusu nemůžeš dostat pod 150, tak to akorát znamená, že nemáš natrénováno…

          0 0
          • easyrider  

            Neběham často to máš pravdu ale ani tazatel neběhá – ehm tedy stejná situace.

            0 0
      • pelhrimov  

        Jsi si naprosto jistý, že se při vysokém tepu se nedá zhubnout, proč? Možná proto, že po dvaceti sekundách padneš na hubu. Já běhám maratony při 170 tepech a jsem hubený :). Vysvětli mi proč zasložilá manina, která běhá pomalu při nízké tepovce je tlustá a elitní maratonci jsou hubení. Je to jako s autem čím vyšší rychlost, tak tím vyšší spotřeba. Ta rada o nízkém tepu je určena nesportovcům, aby je neschopnost běžet neodradila a provozovali alespoň rychlou chůzi. V tomto je tato pověra velice racionální, protože lidé s nadváhou se nezničí šlachy, artrózu bych sem netahal, protože ta s během přímo nesouvisí a je to velice složitý problém a asi dosud dost nejasný a možná, že spíše postihuje nesportovce a ženy než muže sportovce.

        0 0
        • easyrider  

          A není to spíš o natrénovanosti? To trénuješ při 170ti tepech? Navíc při vysokém tepu se primárně spalují cukry až se vyčerpá jejich zásoba,tak pak se jde na tuky a bílkoviny.Což je vzhledem k délce nějakého kondičnoho běhu už docela neefektivní… Nebo snad ne? A věc o zasloužilé mamině je kravina-to se na mě nezlob.

          0 0
          • MlokCZ  

            S těmi cukry to tak není. Pokud budeš na vysoký intenzitě někde kolem a nad ANP, tak budeš pálit málo tuků až žádné (to záleží na mnoha dalších faktorech jako trénovanost, je to individuální, momentální únava orgnasmu, atd.). Ale v každém případě ve chvíli když ti cukry dojdou, tak rozhodně nepřejdeš na pálení tuků místo toho, ale pouze zkolabuješ.

            0 0
            • pelhrimov  

              nikomu přeci neradím, aby běžel tak, že si přivodí hypoglykémii, ale vyšší intenzita=vyšší výdej energie. Mladý zdravý kluk, který neustále úzkostlivě kouká na sportester, toho nidy moc nenatrénuje. To, že občas tep vyletí, pak klesne a zase vyletí, tak to je TRÉNIK a organismus se na to časem adaptuje a snese čím dál více. Kdo je hrdý na to, že uhlídal tep a třeba nikdy nepřelezl přes 140 tepů asi neudělal žádný velký pokrok směrem ke zvýšení výkonnosti.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já taky nemluvím o zvýšení výkonnosti, ale pouze o nejefektivnějším hubnutí a to především u lidí, kteří mají pomalý metabolismus a mají problémy zhubnout. U zvýšení výkonnosti je to mnohem složitější a je třeba trénovat jak základní vytrvalost, tak různé intenzity. A navíc tou základní vytrvalostí ale taky značně zvýší výkonnost a současně zhubne a poté může přejít na vyšší intenzity.

                0 0
          • MlokCZ  

            Při 170 tepech trénovat klidně může. Pro běh jsou prahy jiné než pro kolo a bývají vyšší. Klidně může mít ANP při běhu nad 170 a pak není problém aby dlouho běžel na 170.

            0 0
        • MlokCZ  

          To právě není jako s autem, protože sice čím vyšší tep, tim vyšší spotřeba, ale cukrů z krve a ne tuků, co potřebuje někdo zhubnout. Takže to není pověra, ale fakt, že maximum tuku prostě každý spálí kolem AP a těsně pod nim a když chce někdo zhubnout, tak musí spálit ten tuk.

          U profíků je to jednoduchý, jednak mají trénovaností hodně posunutý prahy nahoru, takže i když běží na dost vysokém tepu, kldině to je hodně pod ANP a taky mají celkově extrémně vysoký výdej energie, takže i když je něco ve vyšší intenzitě, kde nepálí tuky, tak pořád těch tuků nestále pálí spoustu.

          Proto se při vysokém tepu a vyšší váze opravdu hubne hodně těžko, protože takový člověk pak může dát jen třeba 2–4 hodině týdně. Na víc organismus v té intenzitě prostě nestačí a tuky nespálí skoro žádný. Čim méně je trénovaný, tím méně bude pálit tuků i při stejné intenzitě jako trénovaný.

          0 0
          • jizby  

            No vono to ještě jde upřesnit. To že se při vyšších tepech pálí větší podíl cukru, než tuku by samo o sobě pro účel hubnutí nemuselo vadit, protože je tady možnost, že si tělo ty cukry vezme po výkonu z těch tuků, dodatečně. Ale aby se toto dělo, tak se po výkonu nesmí jíst. To je poněkud problém, protože právě spalováním cukrů vzniká pocit hladu. Jenže to je problém morálovej a ne funkční. Jde to takhle dělat, jenom je to těžší. Ale zase na druhou stranu, každej sme jinej a někomu to nemusí vadit. U někoho mobilizace k výkonu pocit hladu potlačuje, protože dochází k podráždění parasympatiku a k útlumu sympatiku. Známé blití při námaze je částečně taky tím. Většinou je k tomu však potřeba delší a intenzívní zátěž. Tohle znají lidi z hor, tam se lze snadno přetáhnout, že ani není hlad a člověkové se musej do jídla nutit.
            Zas u lidí, co nejsou na námahu moc zvyklí stačí k vyvolání toho efektu míň.

            0 0
        • MlokCZ  

          Např. jeden příklad z praxe. Kamarád hrál pravidelně 3–4× týdně squash, kde maká na maximum. Teď si pořídil tepák a pohybuje si při squashi skoro celou hodinu dost blízku k maximální tepovce. Trénovaný je celkem dost, takže tu vysokou intenzitu celou tu hodinu zvládne. Má dost vysokou nadváhu a ten squash hraje několik let, ale stále nemohl zhubnout.

          Teď se konečně nechal přesvědčit a začal jezdit na kole delší vyjížďky (2–4h) kolem 120–140 tepů (nemá změřený prahy, tak to byl jen takový hrubý odhad, jak by měl jezdit). A najednou váha jde dolu jak po másle.

          0 0
          • easyrider  

            Jo jo, to je přesně potvrzení toho, co jsem měl namysli.

            0 0
          • pelhrimov  

            tak ať ten Tvůj kamarád hraje squash 4 hodiny a je to, HUBNUTÍ: VÝDEJ energie je VĚTŠÍ než PŘÍJEM energie a je jedno co se pálí, resp. záleží na tom, jak je jedinec trénovaný. Pokud do druhého dne zregeneruje je to buřt.

            0 0
            • MlokCZ  

              Provozovat něco nad ANP není 4 hodiny u normálního člověka možné, takže přirozeně 4 hodiny hrát nemůže. Cukrů je poměrně malá omezená zásoba (ve 100-kách gramů) a není možné na ně provozovat žádný dlouhodobý výkon. Právě proto, že trénovaný docela je, vydrží tu hodinu. Netrénovaný by při té intenzitě do 15 minut zkolaboval.

              Pokud bude sportovat pouze v té vysoké intenzitě nad ANP a současně bude mít nedostatečný příjem těch cukrů co při tom spálil, tak to nepovede k hubnutí ale pouze k pozvolnému kolapsu organismu.

              A zjednodušená rovnice Výdej energie je větší než příjem právě takhle jednoduše neplatí. Ohromný vliv má stav metabolismu daného jedince.

              Na to jednoduchý příklad. Při úplně totožné stravě a jejím množství jednou podávané pouze ve 2–3 jídlech denně a jednou rozdělených do 6 jídel denně (a při stejném výdeji energie) se bude tělo chovat naprostro rozdílně. V každém z těchto případů se tělo bude chovat jinak. A přitom je to pořád stejný příjem.

              A s výdejem je to podobné. Pokud vydám stejné množství energie např. za 4 hodiny v základní vytrvalosti jako za 1 hodinu nad ANP, tak to právě nepovede ke stejným výsledkům v hubnutí. Klidně může při stejné stravě dojít k tomu, že při jednom bude organismus ještě přibírat a při druhém hubnout a to proto, že organismus bude v jiném stavu metabolismu a bude jinak zpracovávat a využívat energie z přijaté stravy.

              Takže pouze jednoduše říct výdej musí být větší než příjem nelze, protože nedokážeš říct jaký je využitý energetický příjem z potravy.

              Jediné s čím souhlasím je, že záleží na trénovanosti. S tou roste schopnost organismu při stejné zátěži pálit větší podíl tuků. Ovšem toto natrénuje organismus zase především nejprve s dostatečně dlouhým trénovaní základní vytrvalosti.

              0 0
          • pelhrimov  

            teď mne napadlo, musí ty tuky nutně člověk pálit přímo na tréninku, nestačí je pálit až v okamžiku, kdy si tělo doplňuje zásoby těch během vyčerpaných cukrů?

            0 0
            • morlo  

              Tyhle rady jsou naprd, kdyby to vsechno bylo tak jednoduchy, tak tu jsou vsichni jak proutek. To, cim ti tu argumentujou, je proste lety overeny fakt – kdyz ti nekdo bude behat naplno, tak mu to bude naprd – velmi rychle se oddela a prvni, co udela po prichodu domu, diky hypoglykemii a snaze organismu doplnit zasoby cukru v jatrech a svalech, bude to, ze si bud hlady okouse predlokti, nebo se nazere, oboji je v konecnym dusledku na nic (lepsi bezet hodinu na 120 tepech nez 15 minut na 170, ale je treba vzit v uvahu to, co kluci porad opakujou, a to ze 170 u sportovce muze bejt jeste v pasmu pod ANP a 140 u netrenovanyho nad nim). Hladovet clovek dlouho nevydrzi, jednak mu to snizuje psychickou pohodu a zacne byt lehce depresivni, pak nejaky hubnuti ustoupi do pozadi, a nebo se zacne hodne zajimat o zradlo a tim hubnuti taky dostane na frak. Btw. kazdy hladoveni si telo pamatuje a jakejkoliv prijem potravy pak bude vyuzivat k ukladani zasob, stepeni tuku pak bude mnohem tezsi nastartovat i pri doporucenym postupu. A rada se squashem taky neni to pravy orechovy, rozhodne ho nebrat jako sport na hubnuti, squash je vybusnej sport a jde u nej opet o vysoky tepy s vysokou spotrebu cukru, ale zaradit ho k nejakymu pravidelnymu aerobnimu treninku je urcite vhodna zmena. Mimochodem netrenovanym lidem narazove vysoka zatez dost skodi a nejen jim.

              0 0
              • MlokCZ  

                Pěkné doplnění toho co se tu snažim říct.

                0 0
              • pelhrimov  

                a proč ne hodinu na trošku vyšších tepech? Podle sebe soudím Tebe, tím se řídíme oba, akorát, že jde o tu rozdílnou trénovanost

                0 0
                • MlokCZ  

                  No já podle sebe určitě nesoudím. Já opravdu se svojemi 67kg a 182cm nepotřebuju hubnout. Já soudím dle zkušeností s pokusy hubnout u mnoha lidí s vyšší nadváhou.

                  0 0
            • MlokCZ  

              V okamžiku kdy tělo doplňuje cukry, tak pouze z přijaté stravy. Není možné aby je doplnilo ze svojich zásob tuků. A po velkém vyčerpání cukrů z krve má tělo tendenci jakýkoliv nepatrný nadbytek cukrů, který přijme navíc než potřebuje na doplnění ukládat ve formě tuků.

              0 0
              • jizby  

                To se mýlíš. Tuky se sice spalují většinou přímo, ale v případě potřeby je tělo dokáže měnit i na cukry. Důkaz – třeba z faktu, že mozek dokáže jet jen na cukry. Při dlouhodobém hladovění, nebo jen při přísně bezcukrové dietě by musela nastat rychlá smrt, což se ale neděje. Lze dlouhodobě přežívat s nulovým příjmem v cukrech. Obrácenýý proces to nejde – z cukru tuk naše tělo neumí přímo udělat, nebo jen velmi málo. Ale to je jen z důvodů, že chybí příslušné enzymy. Je to vůbec zvláštní, k čemu lze metabolismus vycvičit. Jsou popsány případy dlouhodobého (více než rok) přežívání výhradně na pálence. Než se člověk uchlastá, tak to při opatrném přístupu trvá relativně dlouho.

                0 0
                • MlokCZ  

                  U toho mozku to beru. Ale je opravdu možné, aby z uložených tukových zásob tělo doplnilo hladinu cukru v krvi?

                  0 0
                  • filipes  

                    nezapominejte taky na rozklad bilkovin.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jasně, bílkoviny to ještě komplikují, ale ty tělo nepoužívá na přeměnu na něco jiného moc ochotně.

                      0 0
                  • pelhrimov  

                    použiji selský rozum, buď ty cukry tělo nějak získá ze zásob nebo zajde na hypoglykémii (ten kolaps po rychlém běhu, kterým mne zde strašíte). Je to strašně složitý a já mám strašné mezery v chemii :)

                    0 0
                • pelhrimov  

                  a hele než jsem to začal studovat a napsal reakci, tak se přeci jenom našel někdo další, který si myslí, že z tuků ty cukry udělat jdou :)

                  0 0
                • dancing dog  

                  dovolil bych si nepatrně oponovat, mozek dokáže využít i ketolátky, jako zdroj energie,nejen cukr, více to umí svaly včetně toho srdečního…ketolátky jsou zdrojem energie při námaze a hladovění, vznikají z tuků a části aminokyselin..

                  že tělo dokáže vyrobit glukosu z tuku je pravda, ale trvá to dlouho a v klidu, ne během zátěže.. to samé platí o té 2. skupině aminokyselin- tzv. glukoformní aminokyseliny… tyto procesy glukoneogenese jsou ale pomalé a při námaze nedostatečné… z toho vyplývají ty hypoglykemie při dlouhodobější námaze bez přívodu cukru…

                  0 0
                  • dancing dog  

                    jo a co se týče dlouhodobého přežívání úplně bez cukrů- není to také uplně pravda- když se vyčerpají všechny zásoby cukrů a nestačí se tvořit nové, tak chybí substráty k udržení běhu citrátového cyklu, hromadí se ketolátky, dochází k acidose, hyperosmose…až koma, smrt- typické pro hladovkáře, či dříve- typická smrt diabetiků bez insulinu / ty cukr měli, ale nedostal se do z krve buněk, takže jakoby ho neměli…/ howgh

                    0 0
              • pelhrimov  

                V těle ta chemická přeměna látek funguje takto: zjednodušího na složité a ze složitého zase na jednoduché, energie se buď spotřebovává nebo uvolňuje, někdy je potřeba kyslík a někdy není. O tom, že tělo nemůže syntentizovat z glycerolu (vzniká při trávení tuků s spolu s mastnými kyselinami) glukózu nevím, budu se muset po tom pídit a něco si o matabolismu tuků přečíst. Jdu se na to zeptat a spát.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.