Nova vidlica - "zehlicka" od Rock Shox do 12.000

56 nepřečtených
  • Alex

    Potrebujem novu vidlicu, odpada Manitou a Marzocchi, takze jedine Rock Shox alebo SR suntour (ale ten sa mi nejak nepaci :))

    Najradsej by som zobral nieco od RS, napr. RS DUKE XC, ale neviem ci bude dost citliva, napr. na takych 2cm korenoch…

    Poziadavky: zehlenie terenu, pekna citlivost, dobre tlmenie, vazim 65kg, zdvih mi staci 80mm, nechcem investovat viac ako 15.000 Sk (cize asi tak 12.000 Kc)

    Diky!

    PS: v historii som hladal, ale nic konkretne som nenasiel.

    0 0
    • lubos  

      Rockshox Duke XC, 80mm model 2002. Cena bola povodne okolo 16–17tisic, potom sa dala kupit vo vypredaji za nejakych 13tis. Ma aj negativnu pruzinu. Chodi pri tom zdvihu 80mm na nejakych 70mm bez problemov. Duralovy stlpik, takze vaha 1600g (zrezany na nejakych 22). Mala by sa dat servisovat aj doma, mensia nevyhoda RS olej, je potrebne davat dva oleje a nie su uplne najlacnejsie. Normalne vymena stoji okolo tusim 300,– sk Tlmenie nastavitelne externa nie skokovo, ale plynule. Vaha jazdca sedi.

      0 0
    • murko  

      Ja som minuly tyzden kupil za 15 000 Sk vidlu RS Psylo XC a som s nou velmi spokojny, co sa tyka citlivosti. Sice sa pri slapani do kopca citim ako na hojdacke, ale da sa to prezit, nie je to az take strasne :-). Pri zjazdoch je super.

      0 0
    • Alex  

      Budem kupovat teraz, cize rocnik 2004. Duke XC pracuje na akom principe? Je to len vzduch+olej, ci je tam aj pruzina? Tiez pozeram, ze Psylo XC ma „HydraCoil2 + U-Turn“, co to znamena?

      Ktora je lepsi co sa citlivosti tyka, Psylo ci Duke? A co Pilot SL? Mam v tom dobry chaos :o)

      0 0
      • TinkTink  

        Duke C, XC, SL – vzduch…nemaj U-Turn Duke U-Turn – ma U-Turn :o)))

        Hydracoil je typ tlumeni – to si myslim resit moc nemusis…kdyz to seridis, tak to vsechno tlumi hoooooodne podobne…

        U-Turn – zmena zdvihu (Psylo 80–125, Duke ma o neco min…)

        Pilot SL ma stejny nohy jako starej SID – mekej, ale to by nevadilo – ale ten design a ta funkce – to je bleeee

        Psylo i Duke na stejnem zdvihu dobre nastaveny budou stejne citlivy…akorat ze muzou mit jiny zdvihy…tak si popremyslej – ten Duke U-TURN XC by byl pro tebe zajiamvej (kdyz RS…)…

        0 0
    • TinkTink  

      Nevim co si predstavujes pod pojmem zehlicka, kdyz chces 80mm :o))) – to asi nepude…to zehlicka nebude…bud se smir se 100mm a kup si Psylo XC a nebo se nesmir a kup si Duke U-Turn…ale normalni Duke se vzduchem neni zehlicka…

      0 0
      • Alex  

        Zehlicka – aby vidlica pri mojej vahe reagovala AJ na male nerovnosti terenu, nie len na pecky a kopance…

        Takze Duke U-turn bude vyhovovat mojej poziadavke, ale len vtedy, ked ho nastavim na max zdvih?

        0 0
        • TinkTink  

          Nooo…pokud ho nastavis fakt na zehleni, tak 80mm by mohlo stacit – treba takova Judy Race 01 byla zehlicka jak blazen a to mela 80mm…ale na FR bych to fakt nechtel – kdyz to bude zehlit, tak to dostanes pravdepodobnej driv na doraz (nemusis…pruzinu muzes dat v propocitanym stoupani, takze kazdy dalsi kus zdvihu bude tuzsi a tuzsi…ale takovou pruzinu jsem nikde nevidel :)

          0 0
          • enjoy  

            takovou pruzinu by nebylo tezky vyrobit.

            0 0
            • TinkTink  

              To jo no – ale kdo to navine? To chce mit znamy – todle je zas takova uprava DODO…coz u vidlice za 12 litru neexistuje…teda existuje, ale neuznavam…

              0 0
              • enjoy  

                ja vim ze je to DODO,spis jsem chtel rict ze by to nejaky vyrobce mohl udelat.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Marzocchi prodavali do svych vidlic progresivne vinute pruziny, ale asi zjistili, ze je to zbytecny u otevreny olejovy lazne kde se to da ladit hladinou oleje. Na tlumicich je to obcas nekde videt (Dudak napr.), ale to je mozna tim, ze se to tam neschova tak jako ve vidlici :)

                  0 0
    • Alex  

      Uz som popleteny z toho…

      Chapem to takto:

      Duke XC je 80 mm „vzduchovka“, tvrda, necitliva Duke XC U-turn 63–108 mm „pruzinovka“, citliva… Psylo XC to iste ako Duke XC ale zdvih 80–125mm, citliva zehlicka?

      Takze ked kupim Psylo XC, budem spokojny?

      0 0
      • enjoy  

        kup si fox vanillu R.a jestli nebudes spokojenej tak mi ji posli. ja bych si na XC bike psylo nedal,protoze ho mam proste asociovany s freeride.ja vim ze asi neni na to nic moc,ale proste jedine duke u-turn. jestli je duke citlivej a psylo citliva zehlicka to fakt nevim,prijde mi to divny.

        0 0
      • murko  

        Psylo, aspon co som zatial skusal, je velmi citlive. Ked prejdem cez odvodnovaci kanal na ceste, tak ho necitim. Podobne vsetky male drobnosti, ako su dierky v asfalte, mensie korene a kamene na cestach v lese a pod. Doteraz som mal parodiu na odpruzenu vidlu RST Aerosa AET, co mi pri bajkovani kvalitne vytriaslo ruky, co som citil hlavne na zapastiach. Teraz je to uz pohoda… Snad uz len jedno, ze k tej vidle by sa mi zisla odpruzena zadna stavba, pretoze co vidla vyzehli v pohode, to schytava zadne koleso, niekedy na to pozabudnem a potom od sedla dostanem kopanec do zadku :-)).

        0 0
      • TinkTink  

        No takhle od stolu s kompem jsi to napsal spravne…na XC je Psylo akuratni…myslim ze se mnou budou Padlista aspol. souhlasit…taky jsem ho mel :))

        Myslim ze s tim Psylem ti tam zustanou v zaloze dva centaky pro to "co kdyby nekdy…)…u toho duka by ti nic nezustalo…ale to kdyby zas neni tak casty :)

        0 0
        • Alex  

          Psylo je pruzina a olej? Vzduch nie? Co vsetko sa nanej nastavuje, okrem zdvihu? Lock-Out sa neda dokupit?

          0 0
          • murko  

            Psylo je len pruzina/olej a Lock-out ma len vo verzii SL, co je o 6000 Sk drahsia vidla a potom este drahsi Race tusim.

            0 0
          • murko  

            Este ohladom nastavovaciek, da sa nastavit tlmenie a to je vsetko :). A co sa tyka pruziny, tak na tvoju vahu by mala stacit original.

            0 0
            • Alex  

              Tvrdost sa nenastavuje?

              0 0
              • murko  

                Zial nie, jedine novou pruzinou, ale ta vraj stoji okolo 1200 Sk. Na druhej strane, ked das tvrdsiu pruzinu, tak vidla uz asi nebude taka citliva.

                0 0
          • maco  

            Podla mna na RS Duke XC U-turn zabudni, je to sice zehlicka, ale nie pri Tvojej hmotnosti – pruzina je stavaná na cca 80–90 kg (pokial Ti ju okamzite navymenia v predajni). Takze ak sa nechces hrat s vymenami pruzin, odporucil by som vzduchovú vidlu. Popripade pruzinu so vzduchom – Pilot XC,SL ma pruzinu nastavenu na cca 65 kg a vzduchom si dofuknes podla potreby. Ale k ich kvalitam nech sa vyjadria ini (modely 04 nepoznam).

            0 0
            • Alex  

              Ja by som chcel pruzinu/vzduch, ale na pilota vela ludi nadava, takze toho asi nie…teraz uz neviem. Duke Air je bez pruziny? Ktora vidlica od RS ma pruzinu/air, alebo pruzinu s nastavenim tuhosti od RS?

              0 0
            • vlk  

              a kde jsi četl, že standartní pružina u Duke XC u-turn je na 80–90 kg.

              0 0
            • blue.sun  

              RS vkládá do vidlic v základu pružinu 68 – 78 kg…

              0 0
        • vlk  

          tentokráte nemohu souhlasit.Přestože má psylo XC větší zdvih tak se dostane na maximum zdvihu při menží síle než Duke XC u-turn.Takže spíše dostanu na doraz psylo s 120 než duka s 100mm.Stačí se podívat na gryfy ve velo Duke XC-u-turn 12/02 a Psylo bylo někdy v 04 myslím 2,3 nebo 4 měsíc přesně nevím.

          0 0
          • TinkTink  

            Souhlasit nemusis…od toho je forum – ale asi tak – vzdycky je to na tom, jak to nastavis…takze klidne muzou chodit uplne stejne…ten test ve Velu moc neberu..kdo vi, co tam meli za pruzinu (jejich prohlaseni 70–80 kg beru s rezervou…v okoli mi tu jezdi jedno psylo tak na 90 kilo…a to na doraz proste nedostanu ani kdyz se pos…(mam 80 kilo)…a taky tu je psylo, ktery chodi stejne maslove, ale je mekci…takze zalezi fakt na nastaveni :)

            0 0
            • vlk  

              Když jsem psal do vela,odpověděli mi že ty vidlice jsou tak jak je koupili v obchodě bez úprav.Myslím že standartně je tam vždy stejný typ pružiny.

              Já mám právě objednaného Duka XC u-turn, tak se začínám trochu bát, že bude moc tvrdý.Mám 75 kg.Taky jsem vybíral mezi Psylo a Duke.A bál jsem se že to psylo bude moc měké.Tak teď opravdu nevím.

              0 0
              • TinkTink  

                No tak to je asi ten kamen urazu – ja kdyz jsem koupil novou RS, tak vubec nebylo jisty, co tam je za pruziny…bylo to takovy „asi“…a „vetsinou tam je to“ – todle mi rekli v Bike Live…takze to vuuuubec nic neznamena…akorat bych tedka uz teda RS nekupoval a pockal si, jak se projevi novy dovozce – jestli jako se vsim, tak to pude do kytek…

                0 0
                • vlk  

                  Chci se tě zeptat.pokud jsi teda viděl Duka nebo Psylo s u-turn rozdělané.Když dám tyto vidlice na nejvyšší zvih jaký je u nich možný, tak tam už asi nezůstane ani kousek pružiny jako negativní ne.A tedy na nejvyšším zdvihu moc citlivé nebudou ne.je to pravda, že citlivost na drobné nerovnosti dost záleží na délce negativní pružiny, nebo ne?

                  0 0
                  • maco  

                    Moje skusenosti z RS Duke XC U-turn: maximalny zvih (108mm)- sprava sa „tvrdsie“, mensi sag (10–15 mm) zvih 68–85mm – zehlicka ALE sag 25–30 mm

                    cele si to vysvetlujem zmenou geometrie biku, pri max. zvihu ides posedom dozadu a tym menej zatazujes vidlu. Osobne si myslim, ze to z negativitou nema nic spolocne. Negativne pruziny (imho) zabezpecuju linearitu zvihu pri vzduchovych vidliciach a tym im davaju charakteristiku pruziny.

                    BTW: co sa tyka tvrdosti pruziny v RS D. U-turn – necital som, mam to odskusane. „Standardne“ by tam mala byt stredne tvrda (modra) pruzina (ale nerozoberal som ju – este je v garancke). Dnes by som ale mal mat presnejsie informacie (zhanam tvrdsiu pruzinu) – dam vediet.

                    0 0
                    • TinkTink  

                      No ja uz to psal VLKovi…tak to teda zas napisu sem (nemyslel jsem, ze to nekoho zajima :) )…

                      Je pravda, ze pri mensim zdvihu je vetsi cast hmotnosti jezdce nad vidlou…to jo :)

                      Tedka k ty negativni pruzine…se stara jenom o pocatek zdvihu a hlavne hladke kopirovani terenu..cim bude negativni delsi a citlivejsi, tim by ta vidle mela byt citlivejsi…teda teoreticky…ono se do toho jeste zapoji to, jakej jizdni styl pojedes, jestli pojedes do kopce, rovinu nebo z kopce a jak bude serizena pozitivni pruzina :)…no jo…je to veda :o))

                      0 0
                • vlk  

                  Tak mám toho duka již doma.údajně se do těch vidlic montují od výroby modré pružiny 70–80 kg.Já mám v té svoji ty modré pružiny.podle naměřených sagů při různých zatížení ,musím říci, že ten graf ve velu docela odpovídá.Zkoušel jsem ale jen pár hodnot.Jinak žehlička je to opravdu parádní.Ta vidla Vypadá dost robusně, tak doufám že dlouho vydrží

                  0 0
                  • Alex  

                    Mas Duke XC U-Turn? Ako sa sprava pri slapani do kopca? Pohupuje sa?

                    0 0
                    • vlk  

                      jo, zatim jsem ji zkoušel jen chvili před barakem do kopce po a svaltce přes obrubníky a kanály.Velký test bude dnes.Musím říci, že v sedle je v pohodě.Samoz­řejmě, že pokud chci tak ji rozpohybuji-rukama.Trochu se zabořuje při brždění.Jinak za jízdy se dá zvih snížit.až na 6cm,Zde je sag ale alespoň 2–3cm.Do kopce s čumákem dolů, je to bezva.A přitom stále pruží oproti Eta,i obrubník vezme.Je sice trochu měkčí ale nehoupá se.Zkoušel jsem také duke XC tu vzduchovou, a ta by byla pro závodní využití lepší.Ten bod odtržení má možná i trochu víše, hlavně je cítit, kde ten bod je.U XC u-turn, žádný bod nepocítíte, je to měkčí žehlička.Ale v konci zdvihu dost tvrdá, takže ba měla sebrat i nějaký ten jump.Myslím, že to není vidla pro chrty ale spíše je dost pohodová, což mi vyhovuje na mé celodenní vyjížďky.Omlouvám se ale zatím jsem ji moc nezkoušel, jen tak abych si zvolil kolik podložek půjde pod krček.navíc se nedokáži dost dobře vyjádřit.A moc vidlic jsem nezkoušel(suntour AXON, Black comp,Duke XC,Duke XC u-turn,Marzocchi exr air,Marcocchi MX Coil Eta) takže nedokážu až tak moc porovnávat

                      0 0
                      • Alex  

                        „Myslím, že to není vidla pro chrty…“

                        Hmmm, takze nic premna :-(((

                        0 0
                        • lubos  

                          pro chrty je nejlepsi pevna :)

                          0 0
                        • vlk  

                          pro chrty by byla lepší ta Duke XC.Obyčejná vzduchová , skareb , či SID, ale ty poslední 2 jmenované jsem nezkoušel.Jinak každou vidli si můžeš nastavit podle svého stylu.Akorát tě to bude stát nějakou tu práci a nějaké ty púeníze za pružinu apod.

                          0 0
                          • Alex  

                            Neda sa do Duke Air dorobit pruzina? Aby pruzenie bolo pruzina/vzduch, bolo by to asi idealne…

                            0 0
                            • vlk  

                              jak tak koukám, tak nevíš co chceš.Jistý typ pružení má pružina a jistý typ má vzduch.Pokud vím, tak pružina vzduch se dělají některé rockshock pilot.Ale tam je vzduch jen na doladění tvrdosti.Jinak ten Duke XC u-turn přirovnávají moji známí dost k Marzocchi Marathon.Jo to by byla pro tebe taky možnost Kopupit nejakou mxc vzduch a dát do jedné nohy pružiny.Jinak ta duke xc vzduch se nechová jako klasická vzduch vidla ale něco mezi vzduch a pružina.Ale jel jsem ji jen velice krátce ve městě.Po obrubnících kanálech a trávnících.

                              0 0
                              • wertigo  

                                pises, ze bys koupil mxc a dal do jedne nohy pruzinu. tohle bych chtel zkusit se svoji EXR, myslis ze to ta vidle prezije, mit v jedne noze pruzinu a v druhe vzduch ???

                                0 0
                                • vlk  

                                  Ja nepíši, že bych to udělal.Mě vyhovují pružiny a proto jsem koupil roho duka xc u-turn.Ja si jen myslím ,že by to šlo,Když se prodávají kity na přestavbu vzduchových na pružinové.Proč nepoužít jen 1/2 toho kitu.Jen na jednu nohu.Jaké by to bylo a jaká by byla životnost se zeptej jiných.Já marzocchi nemá a ani jsem neměl.Zkoušel jsem jen kamošovu a nějaké půjčené kola z obchodů.Je tu dost lidí co přestavují marzocchi na pružiny.Někde tu byla nedávno debata o výměně eta za přužinu.

                                  0 0
                                • lubos  

                                  No a proc ne ? MXC Comp od M. to tak ma.

                                  0 0
                      • Yann  

                        Vitej do rodiny RS Duke XC U-turn :-)

                        0 0
    • Alex  

      A co vidlica Duke SL U-Turn? Nemate ju niekto? Pozeram ze ma system „PureDelite + U-Turn“, co znamena PureDelite?

      0 0
    • Alex  

      Ktora vidlica od Rock Shox svojou funkcnostou nahradi Manitou Skareb Super?

      0 0
    • Alex  

      Uz som bol objednat, nakoniec som sa rozhodol pre RS Psylo SL…som zvedavy co to bude za zazrak :-) Dufam, ze budem spokojny.

      Dakujem vsetkym za rady.

      0 0
      • TinkTink  

        ********„Myslím, že to není vidla pro chrty…“ Hmmm, takze nic premna :-((( ***********

        Todle jsi napsal…tak tedka premyslim, co si o tobe mam myslet.

        0 0
        • Alex  

          Tvoju reakciu nechapem…vysvetli mi ako to myslis

          0 0
          • TinkTink  

            Kdyz VLK o RS Duke XC U-Turn prohlasil, ze je to zehlicka a ze to neni prochrty, tak ty jsi prohlasil, ze to neni nic pro tebe, nacez sem hodis spekulace o tom, ze by jsi do Duke se vzduchem dal pruzinu (nejde to…)…a tedka hodis info, ze budes mit Psylo SL, ktere je z filozofie proste jeste vetsi zehlicka. Tak mi tudle tvoji logiku zkus vysvetlit…

            0 0
            • Alex  

              Takze asi takto:

              Chcem vidlicu, ktora bude „zehlicka“, cize citliva a makka na moju vahu. Ale zase aby som si mohol nastavit tuhost pruzenia, a idealne aj zamknut ju. VLK napisal, ze RS Duke XC U-Turn, je skvela zehlicka, samozrejme pri jeho vahe. Namna by bola asi tvrda – tym padom ked budem chciet makksiu, tak jedine vymenit pruzinu – ale zase do kopca sa bude oto viacej hojdat.

              No a preto zoberiem Psylo SL, kedze je pruzinovka, s nastavenim tuhosti a da sa aj zamknut.

              To ze do Duke Air som chcel dat pruzinu, to bola len taka lamerska otazka, kedze ma napadla vidla Manitou Skareb, ktora ma air/pruzinu, co sa mi zda byt najlepsie riesenie pruzenia.

              0 0
              • TinkTink  

                Ahaaa…tak to je zas tva logika ocenena…samozrejme Psylo SL je na XC dost dobry…takze pochvala :)…uz vim co si myslim :)

                Scareb – ziskas tuhost :o))))

                0 0
              • vlk  

                Taky jsem se rozhodoval mezi psylem a duke.Mimo to o Psylo SL jsem se dočet, že má možnost zamknutí, ale o tvrdosti pružení jsem tam teda nic nenašel.Pokud jsem pochopil ,tak lze nastavit kompresní tlumení a ne tvrdost pružení, ne.Kdyžtak mi to prosím vysvětli.

                0 0
                • Meesha  

                  Mam Psylo SL neco pres rok a zatim zadnej problem. Muzes nastavit rychlost odskoku, zdvih a lockout. Ten lockout nemusis zavirat uplne a muzes ho dat tak na pul a pak to pracuje jen na malim zdvihu a je hodne tvrda.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.