• rock_machine_07

    Potřeboval bych poradit. Řeším dilema s novými plášti (26×2,1) pro své MTB HT kolo. Jezdím hodně po horách (lesní cesty, kamení, štěrk, asfalt, šotolina, ale někdy i lesem po trailu) → spíše tedy tvrdé povrchy než měkké, ale jezdím i za mokra. Zatím u mě vyhrávají pláště RoR a RaR od Schwalbe, ale nevím, jestli obout na obě RaR nebo je kombinovat a dát na přední RoR. V současné době mám obuté Scylla TD od Mitasu a vyhovuje mi jejich rychlost. RaR 2,1 jsem našel ještě skladem za dobrou cenu, tak o to více mě lákají. Otázka je i, jestli nepřejít na šířku 2,25…

    Předem moc díky za jakoukoliv radu a přeji pěkný den.

    0 0
    • ScottAspect  

      Jezdím teď také Scylly. Nemají tolik defektů – déle vydrží, jsou lehčí, mají větší TPI, což vítám. Vzorek je fakt jen do sucha, což mi občas v mohru chybí, trochu více trakce. Osobně mi pak hodně vadí, jak jsou kulaté, ale už si zvykám.

      Co se týče šířky, tak u jednoho výrobce to tak markantní není, to je moje zkušenost. Třeba Schwalbe v šířce 2.1 jsou širší, než Scylly 2.25…

      Od Schwalbe jsem měl před tím Rocker Rony. Na asfaltu moc nejedou, ale v terénu drželi nejlip z těch, co jsem měl. RaR = Rapid Rob? Tech bych se nebál. Podědily vzorek po Racing Ralph a nic nestojí, tak proč je nezkusit, jen jsou těžší. Když bych si mel vybrat teď, tak volím něco Continentalu.

      0 0
    • plzakj  

      Ja jsem s Ralphem na predku za mokra moc dobre zkusenosti nemel. Nekde jsem cetl, ze ve 26 delaj i novyho Raye. Toho ted vozim na 29 a je super. S ronem nemam zkusenosti, na 26 jsem daval na predek NN. Ale ray je o poznani rychlejsi a pro my ucely s trakci dostacujici.

      Ad 2.25 – jestli se ti to vejde do ram a nemas nejak hodne uzky rafky, tak urcite. Ziskas lepsi trakci v terenu.

      0 0
      • ufoncz  

        Na 26" z te bidne nabidky bych taky volil s pozadavky na rychlost a univerzalnost (dost drahy) kombo Ray+Ron. Ron 26 × 2.25 bohuzel jen Addix Speed, jinak by se o nem dalo uvazovat i na predek. Muj kus btw vazi 596 g, odchylka od udavanyho to neni uplne mala.

        0 0
    • Mamoulian  

      Používám od Schwalbe Smart Sam 26×2,1. Líbí se mi střed pláště, často musím i po silnici a když se to pořádně nafoukne jede to po tom středu a nehučí to tolik a líp se odvalují. V terénu to celkem slušně drží, jel sem s tím i pár závodů KPŽ a bez potíží.

      0 0
      • novas752  

        Závody KPŽ se terénu strategicky vyhýbaj. :)

        Smart Sam 2,25 jsem taky vozil a neni to špatný plášť, hlavně ty boční figury a vzorek celkově je dost vysoký, proto taky nejsou zrovna moc rychlé ale v terénu jsou na xc plášť docela dobré.

        0 0
        • Mamoulian  

          Mě to jako terén stačí. Od malinka mě táta přikládal na žiletku, takže terén KPŽ je pro mě v 90% akorát a těch zbylých 10% (v Brdech, jinde ok) se trochu modlím. :-)

          0 0
    • novas752  

      Jestli radši jezdíš v terénu než po asfaltu tak neni o čem a přejdi na 2,25". Už to samotné udělá s drobnym sníženim tlaku docela výrazný posun v jízdních vlastnostech, hlavně přilnavosti a pohodlí.

      A taky bych asi zkusil Ray dopřeeu a Rocket Ron dozadu.

      0 0
      • MlokCZ  

        A stejně nové Schwalbe jsou jen ve 2,25" (pro 26"). Ono jsem se vůbec divil, že pro 26" je vůbec nějaký model.

        2,25" vzít určitě ano, souhlas. RoR dozadu je také možnost (když píše, že jezdí i za mokra, jinak bych ho dozadu určitě nedával), ale já bych ho tam stejně nedával a dal raději nový RaR. Nikdy jsem RoR vzadu neměl moc rád (i když jede dobře) a vždy se tam vrátil k RaR (starý RaR nejede lépe než RoR, jedou ± stejně, ale nevibruje tolik pokud se jede někdy asfalt, RoR má na zadní kolo zbytečně řídký vzorek a nový RaR je pak i rychlejší).

        0 0
        • rock_machine_07  

          Jak moc velký rozdíl to oproti novým RaRa/RaRa bude v kombinaci x-king/race king (2.25 oba).. nahlodava mě přijatelnější cena Contiku..

          0 0
          • plzakj  

            Mel sjem to tak na 29. Ale menil jsem za Ray/Ralph. RK je vic do rychla. Do mokra do terenu to neni. Ralph ma lepsi grip. XK si zas myslim, ze ma o neco hlubsi vzorek, nez Ralph. Ale Ray mi vyhovuje vic.

            0 0
        • rock_machine_07  

          ok, rozhodl jsem se pro ty nové Ray/ Ralph 2,25… nemusím se bát mít i větší nájezd na asfaltu a šotolině kvůli výdrži? někde jsem četl, že ralphy se na asfaltu sjíždějí podobně jako v terénu..

          0 0
          • plzakj  

            Ja na tom najezdim tak 2tis. Pak uz ralph do mokryho terenu neni, protoze se vzorek sjel. Ale na sucho klidne dalsi tisic.

            0 0
          • ScottAspect  

            Dají se ty ralphy sehnat za nějaký rozumný peníz? Jaká je to verze? Trochu jsem je také hledal, ale našel jsem více doprodejů starých kusů.

            0 0
          • novas752  

            Stejně jak podobné pláště s drobnějšim vzorkem, zadní cca 1500–3000 podle toho kdo, jak a kde na tom jede, přední necelý dvojnásobek.

            0 0
            • MlokCZ  

              Napsal bych větší intetval. Tak 800–4500 km a těch 4500 km myslím pořád při včasné výměně bez ztráty vlastností (jen sám mívám 3,5–4tis. na addix speed). U předního Ray to zase ani nezjistím, tam bych to odhadoval u sebe nad 10tis. km a to ho dřív zničím jinak nebo vyměním z jiného důvodu (za jiný plášť nebo už stářím, protože 3× 10tis. km jak jezdím 3 kola je u mě tak na 5 let).

              0 0
    • shcorepi  

      Pozor na levné Schwalbe, minule jsem musel 26" myslím Smart Samy vrátit, protože házely a nedaly se usadit rovně, byly prostě někde z výroby hodně křivé. Nebo dětské 24" měly špatně natavený-posunutý vzorek a v jednom místě na gumě bouli – místo bez kordu, co se nadulo při nafouknutí, u vyměněného kusu pak zase bylo to házení, ale tam to nebylo až tak strašné, horší jsem dal dozadu. Nakonec jsem zde na fóru našel, že u Schwalbe je to „běžné“. U Maxxisu, Mitasu, Continentalu, IRC, Panaraceru, Hutchinsonu,.. jsem to nikdy neviděl.

      0 0
      • MlokCZ  

        U Contíků jsem měl celou řadu kusů, co házely taky a některé dost. Vše protection starší verze. Ze začátku jsem měl vyzkoušeno jen více kusů RK protection, které byly všechny perfektní (neházely vůbec). Tak jsem si z toho nejprve udělal obrázek, jak je to super u Contíků.

        Pak jsem ale následně měl celou řadu házejících XK a nakonec i nějaký RK.

        V průměru mnoha kusů bych řekl, že na tom Contíky byly mírně lépe než Schwalbe, ale ne o moc.

        Pokud mám vepředu a vzadu stejný typ pláště, tak vybírám vždy lepší kus dopředu, abych na to nemusel koukat (že bych to poznal pocitově na jízdních vlastnostech, tak takový kus jsem neměl ještě nikdy žádný a to jsem hodně citlivý – problém by tady byl zejména větší výškové házení, ale to jsem nikdy neměl). A teď např. ze 4 kusů TB (letos koupené všechny kusy) jsem ani nemusel moc vybírat, protože jen jeden házel nepatrně a 3 perfektní (zvlášť na Schwalbe).

        Hodně házecí kus (na výměnu) jsem měl u Schwalbe (vše EVO řady) jen jeden z opravdu mnoha desítek kusů.

        Mírně posunutý vzorek (levá část vůči pravé, každou nanáší při výrobě zvlášť) je u Schwalbe hodně běžný. Ale většinou je to opravdu jen minimálně (typu do 1mm) a na jízdní vlastnosti to nemá žádný vliv.

        U Schwalbe píšu výhradně o TLE (a dříve TLR EVO verze), jiné verze nejezdím.

        Ostatní značky netuším. Tam jsem zkoušel jen sem tam nějaký kus, což není moc vypovýdjící (u Contíků a Schwalbe je to dle mnoha desítek kusů, jen sám několik desítek jak mám více kol a někdy přejdu na jiný model i když plášť není ještě sjetý nebo něco jen testuji a v mojem okolí dalších mnoho kusů).

        0 0
      • novas752  

        Schwalbe často házej obecně všechny, i ty drahé. Je to kus od kusu jak moc.

        0 0
        • ScottAspect  

          Přesně. Nový plášť a hned hází jak sviň. Proto jsem od nich upustil. Když už nehází, tak stačí vzít někde nějaký výmol a hned se trochu vyboulí.

          0 0
    • ScottAspect  

      Možná bych tohle téma trochu zneuzil, páč je tedy pravda, že bych docela ty RacingRalphy už také prubnul, asi verzi pacestar, jeví se jako optimální varianta z aktuálně nabízených pro 26" (moc se v těch všech verzích nechytám). Sháním navíc ty s těmi bílými pruhy. Je ještě možnost je někde sehnat, krom zahraničí? Hledal jsem je, ale nejsem doma a na mobilu mi možná pár odkazů uniklo :/

      0 0
      • MlokCZ  

        Pacestar teď? Trochu úlet ne? To je o 2 generace starší RaR. A ne že by byl tak špatný, ale už bude existovat pouze jako hodně let starý ležák – nebrat.

        0 0
        • ScottAspect  

          Aha, tak to jo. Ty varianty nemám vůbec v malíčku. RocketRony jsem jezdil performance, ale ty byly z podobné doby. Jak je na tom verze addix? EVO by bylo asi nejlepší (co jsem tak načetl z diskuzí).

          Vždycky jsem hodně koukal na vzorek, než na verzi.

          0 0
    • ScottAspect  

      Tak sem pak dejte vědět, jak to jezdí, mě to hodně zajímá ;-)

      0 0
    • kralikovo  

      Zdar! Přisomruju se tady do vlákna, chtěl bych se zeptat, jsou nějaký zásadní pravidla pro přední a zadní plášť? Kde má být třeba rychlejší, kde přilnavější a tak? Díky!

      0 0
      • plzakj  

        Je lepsi si dat na predek neco, co vic drzi a na zadek neco, co lip jede…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.