Jak poznám, že je řetěz na pokraji životnosti

20 nepřečtených
  • sportovni_biker

    zajímal, by mě jak poznám, že řetěz už pomalu dosluhuje. Projeví se to vzhledem, nebo zvuky? Díky předem za odpovědi

    0 0
    • Meesha  

      chodem a delkou. Jestli ho tahas po zemi, tak uz je vytahanej :-)

      0 0
    • mechanik  

      Kup si měrku na řetěz investice zhruba 130 kč se ti bohatě vyplatí!

      0 0
    • Jim  

      Jednoduše, vem si posivné měřítko /tzv. šupléru/, nastav si ji na 132mm a dej ji mezi články, až ji tam dáš tak ji roztáhni a pak ji vyndej, nesmíš s ní hnout, a podívej se kolik ukazuje, pokud tam bude 132–132,6; tak řetěz je v pohodě, ale pokud má 132,6–132,8 tak už dosluhuje a můžeš si připravit pomalu peníz na noví řetěz a pokud 133mm a více tak je řetěz k.o. Až dáš nový řetěz a pudeš zkusit, jak to šlape, tak zabírej do pedálů z rozvahou, pokud bude kazeta špatná tak ti řetěz přeskočí přez zuby a můžeš si roztrhnout lítko o šlapák. Tak hodně úspěchů při měření

      0 0
      • mechanik  

        Jo tohle je ta nejpřesnější metoda ale musíš s tou „šuplerou“ trošku umět a ten řetěz musíš napnout a je lépe měřit aspoň na třech místech. Ta měrka je pohodlnější a pokud nemáš šupleru tak i levnější:-))

        0 0
      • Maxižvík  

        Navíc hodnoty ze šupléry vždycku něják ukecáš, ale když měrka propadne, tak to se už okecat nedá – vlastní zkušenost

        0 0
    • Petr_67  

      Kup si měrku, na šupléru se vykašli.Je to spolehlivé, rychlé a přesné. Jednoduše nesmíš nechat měrku propadnout přes předposlední zub. Jinak si připrav peníze min. na novou kazetu..

      0 0
      • tomek  

        Všechny měrky jsou na Shimano řetězy, já vozím C9 a ten se musí měnit už na 3. dílku!!! On je totiž nový dlouhý 131,6(131,7) kdežto nový shimano 132mm. (na stejném počtu článků)

        0 0
        • Mamut  

          Dlhe su vsetky rovnako. Lisi sa iba priemer valcekov. Campa ma vasiea ko Sh. a Sram ma mensie ako Sh.

          0 0
          • martt  

            v tom pripade by bolo ale treba na kazdu z tychto retazi inu mierku. Pre bezne shimano retaze a sram retaze pritom urcite plati, ze nova ma 132.2, meral som to uz velakrat na roznych retaziach.

            Rozhodujuce je predlzenie v ose capu, to nie je skreslene priemerom valceka. Jednoduchsie je ale merat tak ako to vsetci robime, vzdialenost medzi dvoma valcekmi. Ak sa pritom valceky opotrebuju jazdou v blate ale retaz sa v skutocnosti nepredlzi, tak na nej mozes kludne jazdit napriek tomu, ze mierka ju oznaci sa opotrebovanu.

            0 0
            • Mamut  

              Ja mam mierku, kde uplne novy sram je 2.-3. zube. Sh. na 1. Pritom, ked sa retaze zavesia vedla seba, tak vidno, ze su rovnako dlhe, preto mi vychadza, ze to moze byt iba priemerom valceka. Ako je na tom Campa to neviem, tu som este v ruke nemal.

              0 0
      • MlokCZ  

        Pohodlné ano, přesné právě že moc ne. Když propadá řetěz na předposlední zub na více místech, je většinou už pozdě (ale ani tohle vůbec neplatí pokaždé, už jsem několikrát viděl měnit ve chvíli propadnutí na předposlední zub a kazeta ok), ale když ještě ne, tak je zas moc brzo. U mě je ten posun o zoubek na měrce klidně 1000km. Zlatá šupléra, tam je to měření jemnější a vím přesně na čem jsem.

        0 0
    • climber  

      Asi to dělám blbě, ale vzhledem k tomu, že jsem technickej antitalent, tak měním řetěž každejch cca 1500 km. Mám to vyzkoušený, že když mi to měřili několikrát v servisu, tak se vždycky kolem cca 1500 km shodli (bylo to v různých servisech), že je potřeba řetěz vyměnit.

      0 0
      • Petr_67  

        A co používáš, za řetěz, při rekreačním ježdění by to vypovídalo tak max. na HG 53. Já jsem na Hg 73 najel 2850 km a ještě byla rezerva. Pouvažuj nadtím, rozdíl je cca 2 stovky..

        0 0
        • Lada1  

          to jezdis,ale silnici ne ?

          0 0
          • MlokCZ  

            Rozhodně nemusí, můj příspěvek níže s výdrží je na biku s cca 50% terénu. Na silničce ani nevim kolik mi vydrží, na minulé silničce s komplet Ultegrou řetěz vydržel stejně jako silnička 6k km a pak jsem ji prodal a ještě nebyl řetěz v tu chvíli na výměnu.

            0 0
        • MlokCZ  

          Možný je s výdrží je vše, záleží na váze a stylu jízdy a kadenci. Já jsem příklad extra dlouhé výdrže. HG 73 a 93 a jejich akekvátní předchůdci mě vydrží vždy cca 5000 km. Kamarád jezdí podobné trasy, jen váží víc a jezdí hrozně silově + velké křížení řetězu a stejný řetěz mu nevydrží ani 1000km. A u lidí, kteří oddělávaj řetězi rychle se většinou ty dražší nevyplatí, zničí je taky rychle.

          0 0
          • Lada1  

            no prave, ja jezdim 7701 (XTR) a vydrzi mi ± 1500km a to jezdim dost frekvencne a zadne spaneli

            0 0
        • dafe  

          Ale myslim ze mas krose, zejo? Ono je v tom bohuzel rozdil. Na krosu jsem na retez ujel 4000km a divil jsem se tady vsem, ted na MTB 1500–1800 km a uz ani neceknu :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.