• WSH

    Ahoj. Potrebujem poradi?, ako správne utiahnu? tú matku na náboji, ktorá drží konusy, aby sa nepovoľovali. Pokiaľ ju u?ahujem, tak sa hýbe aj konus a potom to utiahnem nafest a to je zle. Ku konusu sa ale neviem dosta? a neviem ako ho pridrža? (nechcem nejako zruši? to tesnenie). Poradíte? (predný náboj Deore, 2000)

    0 0
    • Daf  

      Na konusy potrebujes 2 ploche klice. Jednim pridrzujes konus a druhym dotahnes matici ne?

      0 0
      • martt  

        a to gumene tesnenie musis dat predtym samozrejme dolu.

        0 0
        • Daf  

          Teda tak tohle mi prislo tak samozrejme ze by me vubec nenapadlo tady hledat problem :)))

          0 0
          • WSH  

            Tak fajn. Ale to tesnenie (prachovka) je medzi tym konusom a matkou. Potom ho teda budem musiet prervat ces matku. Rozumiem tomu dobre? Neznicim ho pri tom?

            0 0
            • kovar  

              rozumis, neznicis, pokud nemas gramlave ruky a nebudes ho sundavat nozem..

              0 0
            • zirecek  

              nez lezes do naboje, tak sundas prachovku – pretahnes pres matku. Chce to trochu sily, ale nic se ji nestane…

              0 0
            • Daf  

              Neznicis ale stahni ji jen rukou nepouzivej na to zadnej sroubovak nebo neco podobneho. Sundat i nandat jde docela lehce.

              0 0
              • marhi  

                Ajajaj. Chlapi. Tak jak jsem to pochopil tak je to ten typ náboje kde je prachovka před matkou. Nesundávat. Měl by na to stačit plochý klíč. Hlavně se to nesmí skřivit. Jináč to pak drhne o tělo náboje. Hlavní je mít ten úzký klíč. A jak to utahovat. Já to dělám následovně. Když to rozebírám tak úzký klíč pod matku a proti sedmnáctkou. Při skládání mám takový fígl. Matku dotáhnout s citem na náboj až se opře o kuličky. Pak našroubovat kontra matku. Přidržet kontra matku a proti dotáhnout konusovou matku. Měl by tam být dost slušný vakl. Potom dva velké klíče a šetrně dotahovat. Na té rozebrané straně se to bude na ose hýbat celé. Správně dotažený náboj se musí točit hladce ale nemít vakl. Jen se připrav že v jednom místě bude. To je tam kde zrovna chybí kulička. Hlavně se to nesmí vevnitř moc dřít. Je to blbý ale chce to zkušenost. Když je to moc dotažený tak se rychle vydře konus matka a blbě se to točí. Pokud je to volný tak to vymele ložisko. Taky se připrav na to že si to sedne. Takže tak po dvěstě kilácích to chce zkouknout. Jelikož to chceš na bika tak bych to udělal už po stovce. Je to o citu. Po pár doladěních se to už nehne na dost dlouho. Občas kápneš zboku kapku oleje a i několik let na to nemusíš sáhnout.

                0 0
                • lubos  

                  Nekolik let ? No to bych neriskoval :)

                  0 0
                  • martt  

                    zalezi to od toho ake mnozstvo spiny sa tam dostane. Na cestaku mam naboj shimano 105 (nema az take dobre tesnenie ako horske naboje) a po mnohych rokoch a 25 tisic km je furt ako novy. Jazdi sa s nim ale vacsinou iba ked je pekne.

                    0 0
                    • lubos  

                      No prave … ked je pekne. Skus s nim prejst zopar bahennych rigolov vo Volhovisku, utopit to v potoku pri Pezinku a pojazdit piesocne duny za Stupavou. A potom hod fotku vnutra naboja :-))))

                      0 0
                • mastihuba  

                  jak popisuješ ten vakl v jednom místě kde není kulička, tak to je ten případ přetažení konusů od šimana jak o tom mluví Kovář? – ty chodí po celym obvodě stejně a nezdají se mě přetažený.

                  0 0
                • Pá-dlista1  

                  To snad ne, v jednom miste vakl? Tak bud tam je nebo neni, ale v jednom miste?

                  0 0
                • Žanek  

                  Blbost! Ta prachovka musí dolů, jinak neseřídíš konusy. Taky mám náby Deore 2000 a ty prachovky dost drhnou, takře nepoznáš, jestli to máš přetažený nebo to brzdí prachovka. Takže: Sundej obě prachovky. Dotáhni jednu stranu kontra(konus proti kontramatce – klíč 17 a plochej 15) úplně na krev. Na druhý straně zašroubuj konus tak, aby se opřel o kuličky a lehce ho dotáhni proti kontramatce. Udělá se ti tam vakl – vem dva klíče 17 a utáhni proti sobě obě kontramatky. A znovu – utáhnout konus proti kontramatce, kontramatky proti sobě…Bez těch prachovek to musí chodit úplně lehce a nesmí to mít vakl. A když máš ty prachovky dole tak je očisti a namaž styčný plochy s nábojem říkdým olejem. Vazelínu na to nepoužívej, chytá se na ni bordel…

                  0 0
                • McBlacky  

                  To s tím vaklem je blbost. ten rozdíl mezi kuličkama je malinkej a když dosedají po celém obvodu, tak se nesmí hýbat jen v jednom místě, a taky by se to nedalo pozorovat, ten poměr mezery vůči celému prostoru, kde jsou kuličky je strašně malý. Já to zase dělám tak, že to dotáhnu na malinký vakl a pak když přitáhnu upínáky, tak to zmizí a je to akorát. Když mi tohle někdo vysvětloval, tak jsem tomu nevěřil, jak se to může tím upínákem doladit, když tam jsou závity, no může. Pokládám to za „záhadu“, dokud to ale takhle funguje, nic neřeším. Testoval jsem tohle u nábojů Acera, Alivio, STX, Schwinn, Rolf.

                  0 0
                  • martt  

                    ten upinak stlaci celu osku o nejake mikrony, takze sa skrati. Cital som doporucenie nastavovat konusy so zavretym upinakom – asi tam treba strcit nejake podlozky miesto koncovky vidle.

                    Samozrejme sa so zapnutym upinakom nedaju krutit matky. Takze postup by mal vyzerat – nastavim lozisko trochu volnejsie, zavriem upinak, otestujem, pripadne ho otvorim a lozisko znova nastavim.

                    0 0
                • martt  

                  Tak jak jsem to pochopil tak je to ten typ náboje kde je prachovka před matkou.

                  to teda nechapem, taky naboj som nevidel.

                  Poznam taketo naboje:

                  1. je tam gumova prachovka kryjuca koniec konusu a cast kontramatky
                  2. nie je tam guma ale cosi ako gufero len na konci konusu (cestne naboje)
                  3. nie je tam vobec guma ale len nastrcena taka plechova miska (podobna je pod gumou aj v shimanovskych nabojoch)
                  4. na oske je nasroubovana hlinikova krytka s jednoduchym labyrintom

                  Ako sa prosim Ta dostanes pod tu gumu ak ju nemas davat dole?

                  0 0
    • WSH  

      Ď. všetkým. Tak ja to nejako cez víkend skúsim a potom sa ozvem ako som tomu ublížil … :o)

      0 0
      • WSH  

        Vďaka ešte raz za rady. Fakt pomohli. A nebolo to ani zložité. Akurát som sa cítil ako hodinár.

        0 0
    • jecnak  

      Myslim nez to tady sahodlouze rozebirat: http://www.bajk.cz/…a/clanek.asp?…

      0 0
      • aku  

        Hele nechci vypadat jako trouba, ale v tom clanku pise, ze zadni naboj povolovat levou stranu. Leva strana je ta s kazetou? Protoze mam pocit, ze kdyz sem to rozebiral, ze stranu u kazety sem mel utopenou tak, ze sem byl schopen chytit akorat kontra matku.

        0 0
        • aku  

          Jasne, LEVA STRANA. Boze me to dneska fakt mysli >:(.

          0 0
    • jihra  

      Pokud má¹ rychloupínák, tak konusy dotáhni tak aby měly maličký vakl. Pak upni kolo do rámu. Otoč kolo ventilkem tro¹ku nahoru (tak aby nebyl ve spodní poloze) a kolo by se mělo samo váhou ventilku pootočit tak, aby byl ventilek zase ve spodní poloze (dole). Ale nesmí mít vakl (rychloupínák opravdu tu vůli tro¹ku stáhne).¨

      Pokud má¹ osu na matky, tak musí¹ konusy dotáhnout tak, aby neměly vakl, ale aby se kolo zase samo pootočilo váhou ventilku.

      0 0
      • sundsval  

        Jinak na webu Parktoolu najdeš postup při seřizování konusů i s názornými ukázkami. Ten mírný vakl je opravdu potřeba zanechat, zmizí po utažení rychloupínáku. Aspoň jejich odborníci to tak popisují, snad se jim dá věřit, když dělají do kol. Tady je odkaz přímo na stránku. http://www.parktool.com/…ix_hub.shtml

        0 0
        • kovar  

          ano je to tak. A jiste jste si vsimli, ze nove shimanno naboje vakl nemaji a jeste jdou trochu ztuha. Takze po nasazeni takovych naboju do akce hrozi jejich velmi brzke zniceni. Takze je NUTNE serizovat i uplne nove konusaky.

          0 0
    • vasek80  

      Přiživím se.

      Je potřeba k vymezení vůle konusů na zadním kole na straně ořechu demontovat ořech? Nevím jak jinak stáhnout konusovou matku ke kontramatce. Povolila se mi právě kontramatka na straně ořechu. Jdu na to na zadním kole prvně.

      0 0
      • hrajem  

        Musis povolit konus na druhe strane a povytahnout osu :).. orech netreba demontovat

        0 0
        • vasek80  

          No jo. Jednoduchá selským rozumem logická vychytávka. Jdu na to, že mě to také nenapadlo :-)

          0 0
      • vasek80  

        Tak mám hotovo. Asi 15× jsem seřídil a potom stáhnul upínákem. Nechal jsem tam neznatelnou mikrovůli, protože stačilo jen cca o 2mm pootočit konusem a už nebyla vůle žádná a řekl bych, že se kolo začalo točit nepatrněhůře. Teď mám sice takovou mikro vůličku, ale po stažení se kolo točí tak, že skončí vždy ventilkem dole. O ty dva cca 2mm přitaženým už ventilek gravitací kolo nepootočil.

        0 0
        • Vilém  

          Nejlip tu vuli nebo pridirani overis pri vyndanem kole. Vyndas upinak, na konce osy das treba matky M12, kteryma nasimulujes patky ramu, dotahnes upinak, tak jak mas ve zvyku a pak si rukou zkusis zatocit osou. Pokud nepridrhava, tak je to ok. Je to mnohem lepsi, nez tvuj postup se zastavovanim kola ve stejnem miste, i tak muze totiz osa trochu drhnout. Osobne serizuju konusy s osou predepnutou upinakem. Tu zminovanou matku M12, dam jen na jednu stranu, na druhe to vypodlozim na konec osy, tak aby sly konusy serizovat.

          0 0
          • vasek80  

            Já to špatně popsal.

            Já vystředím konusy aby zůstala jen nepatrná vůle, potom místo matky nasadím na každou stranu 3 podložky a stáhnu upínákem. Pokud je vůle, tak sundám a na levé straně přitáhnu konus a kontramatku. Přitahoval a povoloval jsem asi o 1/10 otáčky a pořád zkoušel.

            Jenže jsem asi nenšel ideál, tak jsem raději nechal velmi nepatrnou vůli. Když mám kolo stažené pomocí vypodložkovaného upínáku stejně jak v rámu a zkusím osou pohnout, tak když silně pohnu cítím tam strašně nepatrný pohyb. Pokud bych zase konus s kontramatkou přitáhnul, tak už necítím ani lehkou vůli když není staženej a mám strach aby to nebylo moc. Nába je XT jetá cca 1000km. Možná to projedu a za pár km znovu zkouknu.

            Je lepší nechat to s nepatrnou vůlí, nebo raději již bez citelné vůle před stažením???

            0 0
            • Vilém  

              Serizuju to tak, aby pri vypodlozkovanem upinaku vule nebyla a osa se hladce tocila. Pokud tam vsak malinkata vule je, tak je to urcite lepsi, nez kdyby naba drhla. Dotahnout upinak o trosku vic muzes vzdycky.

              0 0
            • ScottAspect  

              Tohle je snad doména XTéček…

              0 0
              • Smazaný účet  

                osm let sem, osm let tam…

                0 0
                • ScottAspect  

                  Njn, vyštrachal jsem vlákno v historii :-)

                  0 0
                  • Vilém  

                    Stale nemas v tom nastavovani konusu jasno?

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      V zásadě jo. Obecně používám ten Parktool postup. Mají to pěkně popsané atd. V rámci pohodlí to dělám přes tu tvoji matku M12 a podložku ;)

                      Hele neumím přijít na to, proč, když to kolo upnu na moment, kdy právě zmizí vůle, tak pak po zkoušce po obvodu se v jednom místě, v jedné tak 1/32 obvodu objeví vůle, která při malinkém pohybu kola nebo zavakláním do stran zase zmizí a objeví se pak dále, ale nepravidelně. Nahoře to tu popisuje „marhi“, proto jsem se dostal na tohle vlákno, páč jsem hodil do google (vůle konusu v jednom místě).

                      Chápej, je to druhý pár těhle nábojů (první jsem z nedbalosti vydřel). Věnoval jsem se jim a fakt je doladil stažené dle nejlepšího vědomí, ale nevím, co s tím udělá tohle. Nachat tu random vůli, ať se objevuje kdy chce a snad se to nevytluče? Nebo přitáhnout upínak a vymezit i to? Ale pak to asi drhne.

                      Samo nemám čas se s tím zaobírat. Rád bych v tom měl jasno. Na zkoušku jsem si půjčil úplně nové SLX z shopu, doseřídil a i na nejetém náboji se tohle prostě objevuje. Kdy je tedy optimální utažení?

                      0 0
                      • Bubaaak  

                        To můžou dělat jetý kuličky, který můžou být šišatý

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          To jo, také to toleruji svému zelenému měšťákovi ;-) Tam plocha konusu vypadá jak planeta YO. Ale u nových XT náb snad tohle nehrozí.

                          0 0
                          • Markony  

                            Nejlepší kónusy jsou DT 350, kónusy mam jen na novém kole a už plánuji za výměnu za DT 350 .

                            0 0
                            • Bubaaak  

                              super, a dál?

                              0 0
                            • ScottAspect  

                              To jsem nějak nepobral.

                              0 0
                              • Bubaaak  

                                Je vtipnej :)

                                Bohužel nechápe, že jsou lidi, co „průmyslové“ ložiska na své kolo nevyhledávají :)

                                0 0
                                • Markony  

                                  Jo a co je na kónusech tak úžasného ? A včem jsou o tolik lepší než ložiska .

                                  0 0
                                  • Bubaaak  

                                    Jsou věčný a seřidiš si je jak chceš, navíc výměna vazeliny je snažší, protože se nemusíš bát, že poškodiš prachovku a degraduješ celé ložisko. Navíc nehrozí poškození těla a osy při manipulaci s ložisky :))

                                    0 0
                                    • ScottAspect  

                                      Výhoda u těch XTéček je noblesní utěsnění (dobře, pod ořechem je pořád slabé místo). Po roce je vazelína takřka netknutá, tudíž ani tu neměním. Snažím se tedy omezit nábojům přísun vody, pak je to skutečně v klidu a není třeba jim věnovat pozornost, když tě neserou s jednou vůlí…

                                      0 0
                                    • Markony  

                                      No mam naby DT 350 už šestým rokem a fakt je nešetřím ložiska původní vazelína též, no narozdil od kónusu se nic nepovoluje a je klid jedné naby se kterýma jsem byl spokojené byly staré XT seřídil sem je a byl klid a jezdí dodneška ale jinak vždy problém .

                                      0 0
                                      • ScottAspect  

                                        Náboj se mi povolil asi 2× v životě. Vždy zadní a vždy v původním stavu pod ořechem. Když jsem si je serřídil sám, respektive dotáhl kontry, tak byl pokoj.

                                        Co se seřízení týče, tak když se to dělá po XXté, tak už to tolik času nesežere (když tedy nedělám svoje kola a nenarazím na anomálii). Úplně nejlépe se mi seřizují parallaxy. STX 2×2 páry, LX, Alivio – bez problémů s původními kónusy se točí, seřídit jdou ukázkově, pak se kolo upne a když se nepíchne nebo nerozhodí ráfek, tak pak opravdu, řádově roky, není nutné sundavat kolo. Tomu říkám kvalita a preciznost výroby.

                                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          když je to šišatý, tak to není kulička…ne?

                          0 0
                      • ScottAspect  

                        Tady další vlákno, kde to chasník na konci popisuje…zakladatel také, ale ten vypadá, že udělal někde chybu https://www.bike-forum.cz/…-u-naboje-xt

                        Kuvaa hoši, to mi neříkejte, že jste se s tím nikdo nesetkal a nerozlouskl to :/

                        0 0
    • vinnca  

      chlapci, kdyz jsem cistil zadni naboj poprve, tak jsem demontoval jak levou, tak pravou stranu, bohuzel dnes vim, ze jedna strana mela zustat na pevno¨, protoze nemuzu jaksi najit stred osy. Je to nejaky figl? at to posouvam jak chci, tak proste kolo je vic vlevo nebo vpravo:(

      0 0
      • Vilém  

        Na prave strane pod orechem byva vetsinou jen konus a kontramatka. Na leve strane byvaji navic ruzne distancni podlozky mezi konusem a kontramatkou. Napred poskladas stranu pod orechem, nechas precuhovat cca 4–5mm osy, zasunes do naby a slozis druhou stranu.

        0 0
        • Vilém  

          jeste dodatek. Pokud se jedna o shimano, tak muzes kouknout na jejich rozkresy, tam je jasne videt, jak to ma byt poskladane. Napr deore.

          0 0
          • vinnca  

            rozumim tomu, ale nevim, proc zadni kolo neni se stredem drubky pod sedlem, porad je na levo…jeste me napada, jest-li jsem neprehodil nejakou podlozku pri skladani toho naboje a tim padem me tam nejaky mm chybi, aby se to srovnalo na stred (posunulo do prava). Jinak aj kdyz je to nakresleny, stejne nenajdu na te osa stred.

            0 0
            • Ruprt2  

              nemáš to jenom špatně usazené v patkách?

              pokud ti čouhá z každé strany stejný kus, tak to musí jít na střed.

              0 0
              • JSt  

                nemusi

                0 0
                • Ruprt2  

                  máš pravdu.

                  tak si přidám podmínku.

                  nesmí na nic zapomenout a podložky musí mít na správné straně.

                  0 0
            • Vilém  

              Zkus to kolo otocit kazetou na druhou stranu. Pokud se mensi mezera presune na opacnou stranu, tak je mimo osu kolo, pokud bude mezera na stejne strane, tak je krivy ram. Kdyz to bude to kolo, tak je nechas v servisu pretahnout na stred, nebo to udelas sam, pokud to zvladas.

              0 0
              • Vilém  

                …to vse za predpokladu, ze mas ty distancky na spravnem mist a osa ma 135mm pres patky.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.