• metronom

    Cauec, mam tedka v palici touhu postavit meric kadence slapani – hlavne proto, ze se mi nechce vyhazovat prachy na novej komjutr. Nema to byt nic extra, jenom to bude zobrazovat aktualni frek. Ale mam trochu problem s napajenim a s vedenim. Mate nekdo zkusenosti s ulozenim baterii na kole? Ja bych to dal do ramove brasny. Tam se to sice bude hadat s naradim, ale snad to vydrzi. Nebude to zadnej gelovej akumulator. Vidim to na 2–4 tuzkove baterky. Jde mi o to, aby se draty neuklepaly po 10km. A bude to na bajka. D

    0 0
    • grafik  

      kdyz konce dratu poradne zatafikujes, tak se neuklepou ani po 1 000 000 km. Na jakym typu displeje bezpecne zakrytovanym a odolnym proti vode-desti tu kadenci budes zobrazovat? A co soft do hw – taky mas ? Nemyslis, ze koupeny kompjutr vyjde levnejc ? Nejsem elektonik …

      0 0
    • mosquito  

      ufff to zni dost huste … radeji bych koupil nejaky orios – priznavam ze nemam poneti na kolik prijde, ale protoze si dokazu predstavit levny meric z nekolika LED displeju a s krabickou urcite velikosti pod nim :-/ s pekelnou spotrebou z onoho „batery packu“ z tuzkovek tak dekuji pekne

      0 0
    • M1R3K  

      to tim chces napajet naky lasery, ktery ti tu kadenci budou svitit pred tebe na zem???

      0 0
    • Robo  

      Tohle dělat v dnešní době? I pokud použiješ procesor + LCD disply, rozměry budou VELKÉ a to ještě nemluvím o estetické stránce…

      0 0
      • metronom  

        Jasne samozrejme mate praudu. Je to hnusne, velke, ale zase to vyjde tak na 200Kc. Vzhledem k tomu, ze o tom zatim jen premyslim, tak se k tomu mozna ani nedostanu. Rozhodne to neni velkej problem udelat. Spotreba asi tak…100mA – zalezi na displeji, procesor – v pouzdre pro povrchovou montaz a krabicka – klicenka od autoalarmu.

        Az to jednou dam do kupy, tak budete valit bulvy!! :-)

        0 0
        • náčelník  

          Jasně, bastlení je ušlechtilá zábava.

          0 0
        • mosquito  

          spotreba 100mA … to myslis vcetne prenosu dat mobilem do PC doma ??? :)))

          0 0
          • metronom  

            No jo no, trosku sem se prehmat o jednu nulu.

            0 0
            • captain  

              Cau, jako profesionalni elektronik bych to rozhodne nestavel… Je to naprosto neadekvatni, jak financne tak i funkcne. Jinak to chces delat v CMOS? Nebo PICem? To ale nebude spotreba 10mA… JInak se bezne prodavaj hotova pouzdra na nekolik AA baterii, ktera maj vyvod pomoci dratku popr. kontakty jako na 9V baterii, takze otresy nejsou problem… Hodne uspechu Jenda

              0 0
              • metronom  

                Jasne ze je to neadkvatni, ale to si mam kvuli tomu kupovat novej kompjutr? Kdyz to bude na nic tak to hodim do hnoje.

                Samozrejme to v CMOS nebude. Dam tam nejaky ATiny v SOIC pouzdre, programovani pres ISP. Ten zete dejme tomu 2–5mA + displej 2×7segn. cca 10mA.

                A hlavne mikroprocesory a elektronika me bavi podobne jako bajkovani, takze bych to tak strasne nevidel. :-)

                0 0
                • zdenek  

                  Elektronika je můj obor a tento nápad bych Ti rozmluvil. Pokud to zároveň nemá za účel něco si dokázat. Zabiješ na tom spoustu času a peněz (stavěl jsem to než se začly compy dovážet). Pokud nechceš vyhazovat comp, tak kup jakýkoliv levný v ceně od 200 Kč. Pak stačí prodloužit vedení od čidla a nastavit vhodný „obvod kola“, aby to ukazovalo jako okamžitou rychlost přímo otáčky/min. Jsem teď po ránu líný to počítat, ale funguje to. Navíc máš automaticky k dispozici údaje o době šlapání a průměrnou a max. kadenci.

                  0 0
                  • Robo  

                    Dobrý nápad a přikláním se k němu…

                    0 0
                  • Honza z H  

                    Já líný nejsem, nastavit musíš obvod kola v mm 16667. Pak to ukazuje rychlost v km/h, která se rovná kadenci v ot/min. Jediný problém je magnet, ale např. Sigma se dá vypilovat a ke klice přitahnout elektrik. stahovačkou.

                    0 0
                    • martt  

                      Mne sa zda, ze moj syn ma malicky magnet na kadenciu prilepeny rovno na najmensej pile. A funguje to dobre. ak by si tam prilepil styri magnety, tak ani nemusis nastavovat neobvykly rozmer kolesa (tachometre koncia pri 4 metroch)

                      0 0
                  • Honza z H  

                    Teď mi došlo, že nastavit jdou většinou jenom 4cifry, takže 1667 a kadence bude v 10.ot/min. Takže např 9 znamená 90. Nebo 8333 a zobrazená kadence bude poloviční, na což se dá asi zvyknout.

                    0 0
                    • zdenek  

                      S tou přesností: taky tuším, že to bylo /10, ale rychlost se zobrazuje s jedním desetinným místem, takže 60 ot/min bude 6,0 km/h. Magnet se dá koupit jako náhradní díl přímo na snímání CDC nebo např. koupit válcový, aby se vešel do díry pro imbus v ose kliky. Je to tuším průměr 5 mm a drží tam vlastní silou (jako orig. Campa). Kupoval jsem ho v prodejně s el. součástkami (používá se k magnetickým kontaktům).

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        V ose pedalu si asi myslel, ze? By me zajimalo jak dlouho by tam drzel. Ja jsem uz vyklepal co slo. Srouby ze sedla, vcera dokonce stahovak z klik :(

                        0 0
                        • zdenek  

                          Jasně v ose pedálu. Vozím to na silnici přes rok. On ten origoš magnet má docela sílu a spíš bude problém ho jednou z tý díry dostat. Na zimáku byl neorig. magnet trochu volný, tak jsem na něj ještě navlékl bužírku a tim ho v té 6-ti hranné díře utěsnil. Taky nevypadá, že by chtěl vypadnout. A kdyby, tak stál pár korun.

                          0 0
                          • Robo  

                            A kdyby tam přesto nedržel, tak jak říká kámoš „prdni tam silikon“ :-))

                            0 0
                • jizby  

                  to, že jsi dobrý v bastlení nemění nic na tom, že zrovna tohle je neefektivní práce. Uděláš líp, když si zbastlíš něco jiného, co nevyjde tak levně, jako nějaký akční tacháč z teska. Příklad – zabezpečení kola. Tady se můžeš s invencí vyřádit líp a získáš něco, co má hodnotu. Nejlepší je ovšem vrazit úsilí do profese, která tě živí a pak si koupit co potřebuješ. Byly doby, kdy to nefugovalo, zažil jsem, že bylo nutno dělat si co nejvíc věcí sám, ale to je pryč. Taky jsem se snažil bastlit, ale efektivně. Dodělával jsem si k BC900 (tuším) jen čidlo na kadenci -poudé dráty, magnet, úchytka na kontakt relé a výsledek byl takový, že to fungovalo chvíli a nestálo to za námahu.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.