Má smysl pro babu kupovat dámskou geometrii?

29 nepřečtených
  • senožrout

    Chci se zeptat hlavně dam, těch, co zkoušely dámskou geometrii, jestli pro ženskou kupovat „normální“ rám třeba s kratším představcem a nebo přímo dámskou geometrii. Dík

    0 0
    • Lister  

      Nejsem baba, ale má zkušenost když si přítelkyně vybírala kolo. Na prvním místě je samozřejmě barva, s úžasnou geometrií neuspěješ pokud tam bude nemoderní berva, která ji navíc neladí k barvě očí :-). Když jsem ho kupovali tak ještě dámských kol moc nebylo (2001) a byl to celkem problém. Navíc je menší postavy tak jsem museli hodně přebírat. Nakonec jsem koupili Rock Machine( které jsou obecně kratší a nižší) ve velikosti 18 a ještě vyměnili prědstavec za kratší a vyšší a je to v pohodě. Než jsme tam šli tak jsem si říkal nezepoměn na kratší kliky, ale samo, že jsem si nevzpomněl, tak jezdí na klasice 175mm, ale kratší by ji asi sedli víc. Každý je ale jiný a každý ma jiný nároky a jízdní styl. Sportovní chrtice může mít klidně delší kolo něž chlap, který chce hravé obratné kolo.

      0 0
      • tbc  

        (lister: dik za tym na tento thread :) moc som hladal podla magickej skratky WSD :))

        Kazdopadne, myslis ze tie 170tky by mohli byt pre zenu prinos? Hlavne ak je mnesia? Predajca mi vravel ze Deore M510 170tky sa tak malo predavaju (samostatne) ze na ne budem mozno cakat aj 2 mesiace, ak ich vobec zozenu… A ked som ako alternativu chcel Acera 42/32/22 170tky tak povedal ze skoro urcite nie… (navyse tie su z horsieho materialu)

        Dava mi to zmysle ze ked ma krtasie nohy, tak s kratsimi klukami otaca po mensej kruznici, na druhej strane, aj paka je mensia… Takze do toho musi davat viac sily… fakt toto mi lame hlavou… :)

        0 0
        • martt  

          170 mm kluky jej tam daj urcite. Ja mam vysku 175 cm a na 170 mm klukach sa mi jazdi lepsie ako na 175 mm.

          To deore je na octalink, budes musiet menit aj stredovu osku. Ak je tam teraz na styrhran – pravdepodobne.

          To dievca urcite nevazi tonu a kluky Acera by jej imho splnili uplne rovnako svoju ulohu ako deore.

          Neviem kde byvas ale v Bratislave zozenies vhodne a nie velmi drahe kluky ake chces za chvilu.

          0 0
          • tbc  

            ok, dik. no, plan B je ze ked to nezozeniem doma, tak to skusim pozhanat v blave :) v kaktuse som sa zatial nepytal, zas tak to nersuri, ona v zime nejazdi :) dik za typ.

            0 0
            • martt  

              ta moja jazdi aj v zime.

              Predpokladam, ze dodnes za tri tyzdne januara presla tak 300–500 km (z toho asi 200 spolu so mnou).

              0 0
        • náčelník  

          Delší kliky – silové šlapání. Kratší kliky – frekvenční šlapání. Malý člověk dlouhé kliky „neutočí.“ Rozhodně jí kup 170. Měřím 178 a mám je taky.

          0 0
    • MartinXC  

      Pro drobné holky ano (pod 160cm), jinak je to jedno. Odlišné je pak pouze sedlo, šířka řidítek a někde délka klik.

      0 0
      • Lister  

        Tak možná u pseudo dámských kol. Pokud jde opravdu o dámskou geometrii tak je kratší horní trubka, k tomu je trochu vyšší rám u upravené úhly, ve předu trochu víc položený a vzadu zase víc npřímený. Vše je upravenu tak aby byl posed při stejné výšce rámu oproti mužským variantám kratší. Vše je přispůsobenu dámské anatomii, kdy žena mají v poměru k tělu delší nohy než chlapy. A to ostatní je taky důležité – tedy hlavně vidlice by měla být polaďěná na nižší váhu, je jiné sedlo, jiné gripy, upravený design (občas to nejdůležitější).

        0 0
        • Lister  

          fuj to je překlepů

          0 0
        • BH  

          si myslim, ze je to nemusi byt prinosne, kazda zenaska je original co se tyce vysky a pomeru trup, nohy, ruce. Setkavam se m¨nohdy s tim, ze se jim lepe jezdilo na klasickem pansekm kole, nez na kole treba ASL, tedy s"damskou" geometrii. naopak rada chlapu se lepe citila prave na takovem kole.Ono vite kolik „krpatych“ zenskych existuje (co maji kratke nohy?) zena nejvice vetsinou oceni(az na race woman)co nejvice vzprimeny posed (tedy co nejkratsi ram,a riditka co nejvys) Tzv. damska geometrie nemusi vyhovovat vsem a jinak je to dobry obchodni tah.

          0 0
          • Lister  

            Jistě každý je originál a s tím taky souhlasím. Vycházel jsem z obecných anatomických přepokladů. A na tom, že by ve vidli měla být měkčí pružina(samo pokud tam není vzduch) než pro 75 kg chlapa se asi taky schodnem.

            0 0
        • Rolei  

          Co je to opravdová dámská geometrie? :-o

          0 0
      • kámen úrazu1  

        Týý brďo. Já nejsu drobná holka, mám 162 cen?áků. Díky, hned je mně líp. ;o)

        0 0
        • MartinXC  

          To jsi už docela velká holka a můžeš jezdit i na klukovských kolech ;-)

          0 0
    • kámen úrazu1  

      Pro nějaký to má smysl, pro jiný ne. To jsem Ti moc nepomohla, co? :-) Mám krátce arturáckou ASL a jsem spokojená. Předtím jsem jezdila na klasických rámech všech velikostí :-) (kola půjčovaná od kámošů a můj krosáček). Každýmu padne něco jinšího…už jsem to tu psala, myslím si, že ženě může hovět klasika stejně jako chlapovi dámská geometrie. A proč by ne? Každý má jinou stavbu těla, chlap může mít i poměrně krátký tělo atd.

      0 0
      • Staenly  

        jj, dokonce vetsina tech nejlepsich profiku ma „damskou geometrii“ tela:) Jo zensky sou hold na cyklistiku staveny…:)

        0 0
    • jakub  

      jsem z vlastni zkusenosti presvedcenej… jednoznacne ANO rozdil mezi damsou a panskou geometrii je fakt velkej doporucuji Sprcialized, Trek.

      0 0
      • RapMan  

        No ten sprcalized ma bidnou vybavu za ty prachy… taky shanim pro pritulku kolo a zatim nejlip mi vychazi Superior 830W model 2005…

        0 0
    • grafik  

      Souhlasim s lister-em; barva je asi nejvetsi problem, pak ‚pohodlnost – posedu‘ coz souvisi s geometrii a na ostatnich faktorech uz nezalezi …

      0 0
    • Eila  

      zbytecnost… mela jsem moznost pojezdit a krome toho ze majitelka byla nadsena z prekrasne cervene barvy tak vyhoda zadna

      0 0
    • martt  

      suhlasim s Eilou. Poznam dost zavodiacich dievcat, niekolko ich mam rovno doma a pouzivaju normalne biky rovnake ako chlapci. Nanajvys sa vymeni sedlo, to je velmi individualna zalezitost.

      Moja manzelka ma rozmery 180cm/65kg a jazdi na originalnom 19' ravo racing XC a je spokojna. Teda az na strasne sedlo fizik dolomiti, ktore vymenila za selle royale.

      0 0
      • Eila  

        jo to sedlo je tak jedina zesnak vymozenost co na kole mam… to je treba ale jinak to neni o kole

        0 0
    • Jane  

      Jezdím Meridu Magnesium Elite 04. Mám 162 cm a vel. 16 palců, což je podle mě optimální. Efektivní délka HT je 570 mm (docela dost ve srovnání s 535 cm u RB 1300), představec tak –8 stupňů a 11 cm dlouhý, řidítka rovná 56 cm a delší v žádném případě nechci, kliky 170 mm, sedlovka typu hokejky, rozdíl sedlo – řidítka odhadem tak 7 cm a vyhovuje mi to, takže ani nemám potřebu něco měnit – hlavně, co se týká geometrie rámu – zde max. spokojenost…

      0 0
      • Jane  

        Samozřejmě ne 570 mm, ale 570 cm. To dá snad rozum.

        0 0
      • tbc  

        to je zaujimave, 17'' ram crossov od Ravo ma hornu tyc 552 a sedlovy 432 (ta tvoja merida ma tusim 452). To bude tym crossom :) Kazdopadne ma to utvrdzuje vtom ze mojej 162cm vysokej priatelke ten ram bude ked to porovnam s tvojim. dik :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.