Jak jste dopadli s pružinama do M?

24 nepřečtených
  • davidak

    Před časem tu bylo několik lidí(munro, karaya,k2..), který se chystali do svojí vzduchový MX comp nebo MXC strčit pružiny. Tak se chci zeptat, jak dopadli a jestli se chod opravdu zlepšil a stálo to zato. dík

    p.s. pro Pádlistu- psal jsi, //Ja tam vozil daleko mekci pruziny a ladil vzduchem. Podle me to bylo daleko lepsi nez to foukaci predpeti, jak to delaj ted. Zacatek hezky na pruzinach a konec pritvrzenej vzduchem. Proste supr. // tomu nerozumim- jak to myslíš s tim foukacím předpětím? dík moc.

    0 0
    • Pá-dlista1  

      U novych pruzinovych Marzocchi, ktery se dofukujou vzduchem, slouzi ten vzduch jen k regulaci predpeti pruziny (misto puvodniho stelovaciho kolecka/imbusu). Nebo mi to tak aspon prijde. Kdezto kdyz jsem mel hozenou pruzinu v tom tlakovem vzduchu, foukal jsem to jen tak, aby ten vzduch byl poznat jen na konci zdvihu. On byl samozrejme poznat i na zacatku trochu. Jinak by tam byl normalni atmosferickej. Mozna je to blbost. Jen me to subjektivne prislo lepsi. Taky nemam prime srovnani tech dvou vidlic. Proste u te predelane to mohlo chodit vic na vzduchu, kdezto u tech novych dofukovacich to chodi furt na pruzine jen s vetsim mensim predpetim. Asi tam jeste pracuje ten maly objem vzduchu pod velkym tlakem (to predpeti) a taky stlaceny atmosfericky jako u klasicke pruzinovky, ale dohromady se to asi projevuje jinak nez velky objem klasicke vzduchovky. Do tech novych davaj docela tvrdou (na me) pruzinu, tagze neprifukuju v podstate vubec. Resp. na minimalni tlak. To celkem neres :) Ted jsem z toho sam zmatenejsi nez ty :) Preferoval bych dokoupeni pruzin a ponechani vzduchovych zatek na doladeni.

      0 0
    • TinkTink  

      Jestli muzu, tak jsem se tim zrovna vcera zabyval. :)

      To co napisu plati konkretne pro MX COMP AIR 120 2004. :)

      Do vidlice potrebujes dve ruzny dylky pruzin = dost velky problem.

      Do levy nohy patri o 40mm kratsi pruzina nez do prave. Do ty levy se nevleze ani pruzina z Judyny tak, abych ji nemusel zmacknout, coz v dusledku znamena, ze bud bych do ty nohy musel vrazit ETU nebo nic, pac jinak nebudu dosahovat plneho zdvihu.

      Do prave nohy muzes vrazit v pohode pruzinu + podlozku…tot vse…vidle se zjemni…ja ted budu hledat spravnou dylku, jestli nahodou nema neco Manitou, pac samotnou pruzinu u Bartonicka pocitam nesezenu…

      0 0
      • davidak  

        Můžeš:) Nojo, to by ale neměl bejt problém u mně- obě nohy jsou stejný, teda alespoň by měly:) Nebo myslíš, že jsou v noze s nastavitelnym Všichni si tu nechávaj pružiny udělat- nejsem zrovna strojař(zatim:)), je težký si to zpočítat?

        0 0
        • TinkTink  

          Tak to zmer a je to…uvidis sam…

          Jako ono by u me bylo logicky taky, kdybych mel automaticky obe stejne dlouhy…a mam co…a mam H…no nic .))

          Vsichni si tu pruziny nechavaj delat…jenom ja ne… :)))…ja ted premyslim kde to sehnat, jestli se nekomu nevali naka doma…zkusim se nekdy zeptat :)

          Spocitat – neni…staci udelat odhad a myslim ze nekde tu byl i odkaz na firmu, ktera by ti to myslim i sama spocitala a tak :)

          PS: neznate nekdo dylku pruziny do Blacka???

          0 0
          • Richie  

            Ne znam/mam pruzinu jen do Stance Kingpin (a tu jsem jeste nevidel) a do RockShox JudyXL (a ta je asi tricet centaku dlouha bo je to taky dvoukorunka)…

            0 0
      • vlk  

        a proč si ty delší pružiny nezkrátíš.Stačí přece svěrák, rozbruška , popř bruska nebo kleště.Trochu tpělivosti, hrubé síly a je to ne.

        0 0
        • TinkTink  

          Skoda, ze nez zkratit, bych spis potreboval v pravy noze tu pruzinu prodlouzit…

          0 0
          • Palo TT  

            A preco tam jednoducho nedas podlozku (nejaku PVC trubku vhodneho priemeru a dlzky)?

            0 0
        • RomanH  

          To nedoporucuji – zapominas na zbrousene pocatecni zavity pruziny. Pokud nejsou absolutne rovne (pruzina sama nestoji a kaci se), bude to klepat. Navic bych mel strach, ze Ti takovy konec pruziby bude protlacet dulet do krytky. Myslim si, ze pokud vrazis penize do vidlice, tak Te dalsi 1000kc, ktere podstatne ovlivnuji cely chod, uz nezabije.

          To TinTink – ja jsem si pred rokem nechaval delat pruziny pro manzelku do Marathona S (take dve rozdilne pruziny) a diky kamosovi me to stalo flasku vina, dve odpoledne prace (prvni pokus se nezdaril a druhe porad klepaly – nebyly rovne). Vse ale bylo dano tim, ze jsme se nemeli od ceho odpichnout – kalkulace tam meli, ale ne vse, co jsme spocetli, slo vyrobit. Nakonec se to povedlo, ale priste bych se na to vykaslal a ty pruziny koupil od Bartonicka nebo u Razza – pokud presne nevis, jake chces, tak to za ten cas nestoji. Pokud ale budes vsechny udaje znat, neni problem je nekde nechat vyrobit za cenu okolo 300kc za kus.

          0 0
          • vlk  

            jen tak pro zajímavost já to podnik do staré suntour.Zbrousil jsem na brusce vrchní závit po uřezání aby byl vrch do roviny.Navíc jsem měl doma takové umělohmotné zátky na konce pružin, které např u vidlic suntour jsou často používané a tak jsem jednu dal na konec tý pružiny.Takže netlačí přímo pružina na zátku a le na pružině je naražen takový umělohmotný jakoby klobouček a ten tlačí na zátku.

            0 0
          • TinkTink  

            Hmm…dobry info…ja ted pokukuju po pruzine do Blacka na 60 az 70 kilo hmotnosti… :)…ale porad nevim jak je ta pruzina dlouha…cenove se mi to libi…

            Jinak – libilo by se mi, kdyby bartonicek prodaval pruziny po kusu…ne kazdymu musi sedet par stejnych pruzin…ze…tak snad nekdy :)

            0 0
    • K2  

      Nepodařilo se mi sehnat správnou délku pružiny (nesháněl jsem ale příliš usilovně), měl jsem pouze hodně dlouhou a ta mi udělala z vidle pevnou, takže jezdím dál na vzduchu a pokukuju po MXComp ETA 120 nebo 120 Black s IT.

      0 0
    • Palo TT  

      Je ta dlzka pruziny az taka dolezita?

      Podla mna pri klasickej linearnej pruzine (nie prowind s premenlivou trvdostou) je jedno, ci napr. pouzijes: 16cm pruzina + 4 cm podlozka alebo 18cm + 2cm podlozka alebo len 20cm pruzina.

      Otazne potom je, ci ma pri linearnych pruzinach vobec zmysel nastavovat predpatie (zavitom na stupli)- co sa tym vlastne zmeni?, alebo tie pruziny nie su az tak linearne?

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Nastavenim predpeti prece posunes cely ten rozsah sil ve kterych se budes ve zdvihu pohybovat.

        0 0
        • Palo TT  

          Ja nie som odbornik na pruziny, ale ked je pruzina linearna, malo by to znamenat, ze napr. na stlacenie pruziny o 10mm potrebujes silu 10N v celom rozsahu pruziny, alebo nie? U prowind pruzin je jasne, ze tvrdost je premenliva (rozna pri roznom stlaceni) – tam malo zmysel aj nastavovat predpatie. Linerne pruziny maju charakteristiku trvdosti len jedno cislo, v pripade prowind je to cela tabulka obsahujuca 2 stlpce – rozsah stlacenia+tvrdost.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            No, ale kdyz pruzinu nemas predepnutou, tak potrebujes silu 0N na zacatku a treba 2500N na konci zdvihu. Kdyz ji predepnes, tak pak potrebujes treba 500N na zacatku a 3000N na konci zdvihu. Kapišto? :)

            0 0
            • Palo TT  

              Hmm, globalny pohlad, ten mi niekedy unikne :(

              0 0
            • Vilém  

              Pochopil jsem to ze nechce predepinat pruzinu ale jen ji vypodlozit aby dosahl pozadovane delky.Dalsi vec je jestli nepujde pri stisku zavit na zavit.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Otazne potom je, ci ma pri linearnych pruzinach vobec zmysel nastavovat predpatie (zavitom na stupli)- co sa tym vlastne zmeni?, Na tohle jsem odpovidal ja.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.