• maba

    ?ahate aj smerom nahor celý polkruh alebo len tú čas? na prekonanie hornej úvrate? A prečo sa nesprávne šlapanie volá „šlapa? do štvorca“? Všetkým príjemný deň

    0 0
    • Daf  

      Spravne by jsi mel silou slapat jen v te horni uvrati jak pises. Pritom tom pohybu by jsi se mel snazit slapat do oblouhu ne jenom tlakem pedalu dolu cemuz se prave rika slapani do ctverce. Snad to z toho jde pochopit.

      0 0
    • MARIN  

      Smerem nahoru taham jen hlavne kdyz chci nekoho utrhnout proste kdyz chci rychle zrychlit a obcas taky do kopce

      0 0
    • Lada1  

      no ciste z fyziky- 100% prenos sily z nohou, ktery vyvolava otacivy pohyb klik a celeho ustroji je pri uhlu vektoru zrychleni 90° (protoze cos 90° = 1 :-) ). Coz zcela jiste plati jen a pouze pro tecnu (v tomto pripade k ose pedalu resp. kolmo na kliku). Z toho plyne, ze pokud chceme mit maximalni zaber je nutno neustale v prubehu otacky pedalu menit stupen natoceni chodidla vzhledem k ose pedalu. Nekteri slapu s fixaci v kotniku (coz ja moc nechapu jak to delaji a meni sklon pouze pohybem v koleni a kycli) vetsina , ale slape s pohybem paty. http://www.triatlet.cz/…renink11.htm#…

      0 0
      • Volf  

        Kulatý šlapání se nedá naučit za jeden třeba týden. Neumím to moc popsat, ale v kostce jde o to, že myslíš na to, aby kotník vykonával kruhový pohyb. Potom vlastně dochází k záběru i pokud je noha v zadní poloze, a taky potřebuješ mít zvládnutou vyšší frekvenci šlapání. Pokud se naučíš valit medvěda, tak se jen těžko budeš učit ,, kulatě ,, šlapat.

        0 0
        • tom@s  

          pokud jsem to správn pochopil, máš na mysli kruhový pohyb v kotníku (kolmice šlapátka ke klice)…to se mi sem tam stává:), hlavně při delších vyjížďkách. Měl jsem jenom strach, že není dobré mít patu „dole“. Jak vyplývá z výše uvedeného, je to v určitém okamžiku dokonce žádoucí.

          0 0
          • Volf  

            Měl jsem trenéra, kterej to učil tak, že jsi ze začátku myslel jen na jednu nohu a ta druhá se vezla jak byla zvyklá, po zautomatizvání jedný jsi začal trénovat druhou no a časem se to dalo dohromady. Prej se to dá taky cvičit tak, že jedeš jen jednou nohou, ale to je podl mne trochu slepá vývojová kolej.

            0 0
          • Bobo  

            Pokud budeš mít patu dole v dolní úvrati kliky, pak to svědčí o tom, že máš sedlo moc nízko. Když je pedál v nejnižsím bodě, pak při mírně pokrčeném koleni (spíš skoro napnuté noze) by měla být pata lehounce vzhůru. Jinak budou dostávat zabrat šlachy a nepůjde využít naplno síla stehenních svalů. Pata by měla směřovat lehce dolů v horní úvrati kliky. To je ovšem teorie. Vyzkoušej při šlapání do kruhu různou výšku sedla a sedlo dopředu/dozadu (všechno na lehký převody+vysoká kadence) a sám nejlíp uvidíš, čím se to liší. Ovšem podle toho, co popisuješ, doporučuju začít povytažením sedlovky.

            0 0
    • Otto  

      Čorti znájut… Mám jen zkušenost, že bez SPD mi stále slítává noha dozadu ze šlapátka(zjevně tedy tahám i ve spodní úvrati dozadu a k sobě) a že po koupení SPD mě bolely šlachy zezadu na stehně a pod kolenem a achilofka. Ale už to přešlo.

      0 0
    • slou  

      No a nebo se taky koukni na http://kpo.cz/…ziologie.htm

      a tam je vlavo dole odkaz na kulaté šlapání :).

      0 0
    • Lada1  

      no a overeni, ze slapes do kulata je jednoduche. das normalni boty a nebudes schopen jet. nohy ti budou po pedalech litat dopred a dozadu z toho jak uz mas zafixovany ten pohyb:-)

      0 0
    • Bubaaak  

      Pardon že otvírám tohle starý téma, ale jak se teda šlape ? :)

      Celej život mě všichni učili (kolegové praci, lidi z bike shopů, kamarádi z vodactví…) jak na SPD se má tahat i tlačit.

      Dnes jsem ale dostal informaci, že takhle zachvilku příjdu o párátka, nebo nožičky, nebo co to použivám na šlapání :)

      tutaj nějaký obrázek

      0 0
      • Jirka24x  

        Ano tak jak je na obrázku pěkně dokulata.

        0 0
      • platypus  

        To by mě taky zajímalo. Tahám akorát ze sedla, třeba k ňakýmu krátkým prudšímu horizontu, když je z čeho brát a je chuť. Jinak mám víceméně takový převod abych se moc nenamáhal, spíš taková setrvačnost a je jedno jestli mám nášlapy nebo klipsny.

        0 0
        • novas752  

          To je zase otázka kadence (=frekvence otáčení klikama).

          Někdo šlape víc na sílu, někdo lehčeji ale rychleji otáčí. Obecně je lepší rychlá kadence (80–85rpm+) ale každý si na to musí přijít sám – babce na cyklostezce co šlape 40rpm to nevysvětlíš.

          0 0
      • marasan  

        boli mne na obou nohach sval na obrazku oznaceny GL, kde delam chybu?

        0 0
      • tromboonen  

        Spis nez tahani (za normalniho tempa jen lehce) je dulezity jak hejbes s nohou v kotniku a co delas v dolni uvrati (mel bys „tahat“ dozadu jako kdyz si chces otrit hovno z podrazky, pak pri pohybu nahoru patu nahoru atd..)

        Jsou na to tisice poucek, najdi si treba videa na YouTube.. zalezi i na kazdych 5mm v nastavenio sedla (nahoru i predozadne) a nastaveni kufru na tretrach..

        A nejlip se to naucis pri trenovani na valcich, pokud mas moznost si je pujcit a nazout slicky (jezdis predpokladam MTB) tak se to na nauceni slapani vyplati..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.